Spie, Unica en Feenstra Verwarming 24 uur plat

Gepubliceerd op

Bij onder andere de technisch dienstverleners Spie, Unica en Feenstra Verwarming zal maandag 22 april worden gestaakt. FNV Metaal heeft zijn leden in de Metaal & Techniek daartoe opgeroepen. Het betreft 24-uurs stakingen, die beginnen in Friesland. Dit omdat de werkgevers het door FNV gestelde ultimatum om tegemoet te komen aan eisen op het gebied van (jeugd)loon, zwaarwerk-regeling en generatiepact hebben afgewezen.

FNV cao-onderhandelaar Peter Reniers: ? Onbegrijpelijk dat de werkgevers het zover laten komen. Het gebrek aan bereidheid om tegemoet te komen aan onze belangrijkste eisen is zwaar teleurstellend. We hebben de afgelopen cao-periode fors ingeleverd op koopkracht, maar hier lijken de werkgevers geen boodschap aan te hebben. De sector moet echt voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst, zoals de energietransitie, automatisering en digitalisering. Daarvoor moet de nieuwe cao staan als een huis. Daar gaan we voor staken.”

Schokkend
Wilma Nieveen, FNV Metaal bestuurder Friesland: “In een tijd waarin onze samenleving dringend vakmensen in de Metaal & Techniek nodig heeft voor een duurzame toekomst, is het schokkend dat deze werkgevers, die goud verdienen aan alles wat met duurzaamheid heeft te maken, weigeren te investeren in het aantrekkelijk maken van deze sector. Ook niet in Friesland.”

Meer stakingen
Meer stakingen staan volgende week in de rest van de week gepland in de regio’s: Twente en omgeving (woensdag), Noord-Brabant (donderdag), Regio Zuidwest (donderdag), Noord-Holland en Utrecht (vrijdag).
De cao Metaal en Techniek is met zo’n 360.000 werknemers in de sector en zo’n 36.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao Metaal & Techniek liep op 31 maart 2024 af.

FNV-leden bij Technische Unie zetten hun staking voort

FNV-leden bij Technische Unie zetten hun staking voort

De staking bij de Technische Unie in Strijen wordt morgen voortgezet. Dat hebben de leden van FNV die bij de ...

Geen CAO overeenkomst FNV metaal

Geen CAO overeenkomst FNV metaal

De werkgevers uit de metaal en techniek zijn niet ingegaan op de eisen uit het ultimatum van FNV Metaal voor ...

Staking bij Engie Services Noord wordt vervolgd

Staking bij Engie Services Noord wordt vervolgd

De staking op de meerderheid van de acht vestigingen van Engie Services Noord (voorheen Cofely) is verlengd tot en met ...

Staking bij Engie Services Noord

Staking bij Engie Services Noord

Op alle acht vestigingen van Engie Services Noord (voorheen Cofely) wordt donderdag 26 mei gestaakt. Daarnaast gaat een kleine delegatie ...

“Circulair is in de installatiesector een groen marketingsausje”

Gepubliceerd op

Het valt Marcel de Graaf, specialist circulariteit in de installatiesector, op dat veel partijen bij hun circulaire ambities niet verder komen dan recycling. “Ze gieten een groen marketingsausje over reguliere metaalrecycling. Dat is wat mij betreft niets meer of minder dan green washing. Lees eens heel kritisch al die uitingen over circulair en een tweede leven geven van producten en vraag bij die partijen na waar je die ‘circulaire’ pomp, cv-ketel, vuilafscheiders, groepenkasten en dergelijke kunt kopen. Het antwoord is vrijwel altijd ontluisterend.”

Nu nog inzetten op recycling is volgens De Graaf een achterhoedegevecht, “want recycling volgt vanzelf als echt hoogwaardig hergebruik door revisie niet meer mogelijk zou zijn. In vrijwel elke klimaatinstallatie zit tenslotte relatief veel materiaalwaarde.”

Toekomst
“We (de revisiepartijen) zijn nu vooral actief in ventilatie- en WTW-systemen en onderdelen voor cv-ketels”, vervolgt De Graaf. “Ik krijg regelmatig de vraag of ik geen angst heb om straks niet meer relevant te met mijn revisieproducten voor cv-ketels. Bij deze vraag wordt over het hoofd gezien dat eigenlijk elke klimaatinstallatie een printplaat en ventilator heeft die gereviseerd kan worden. Straks zullen warmtepompen en airco’s dus de plaats van de cv-ketels gaan innemen. Sinds een paar jaar zijn ook omvormers voor zonnesystemen aan het assortiment toegevoegd en zo zullen ongetwijfeld ook bijvoorbeeld besturingssystemen voor klimaatsystemen in de utiliteit gaan volgen. De vraag is vooral: Wanneer volgen de fabrikanten?”

Het gehele artikel over circulariteit in de installatiesector is te lezen in de apriluitgave van Installateurszaken, die 30 april a.s. zal verschijnen.

 

Balansventilatie met wtw voor de bestaande bouw

Gepubliceerd op

Vraaggestuurd ventileren, met warmteterugwinning per zone, kan met DuoZone Reno gemakkelijk in de bestaande bouw toegepast worden. Het bestaat uit een tweetal kleppen die rechtstreeks op een HRU WTW-unit van Itho Daalderop of in de toevoerkanalen geplaatst kunnen worden. Daarnaast omvat het twee CO2-sensoren, te plaatsen in de woonkamer en de hoofdslaapkamer, die draadloos communiceren met de zonekleppen. Het systeem kan worden toegepast in combinatie met onze HRU ECO 300 en HRU 400, en met de binnenkort te introduceren HRU 300 en HRU 375.

DuoZone Reno kan een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van woningen uit de jaren 70 en jonger. Hierin is vaak al een installatie met mechanische ventilatie (systeem C) aanwezig, dat met DuoZone Reno kan worden omgebouwd tot vraaggestuurde balansventilatie met warmteterugwinning (systeem D). De toepasbaarheid van een WTW-systeem in de bestaande bouw wordt hiermee eenvoudiger en goedkoper. Het systeem maakt gebruik van de aanwezige afvoerkanalen voor afzuiging van de natte ruimten. Dat scheelt niet alleen in overlast voor de bewoners, maar ook in kosten. De toevoerkanalen voor de slaapzone worden eenvoudig via de zolder of het knieschot aangebracht. De luchttoevoer naar de woonkamer wordt centraal ingeblazen via de verkeersruimte (bijvoorbeeld de gang of het trappenhuis), waardoor de aanleg van een extra kanaal naar beneden niet nodig is.

 

 

Hybride systemen all-electric maken, kan dat zomaar?

Gepubliceerd op

Ron M R Bosch, adviseur en HBO-hoofddocent Installatietechniek onderzocht in hoeverre hybride warmtepompen die op de markt worden gebracht als 'all-electric ready', daadwerkelijk gereed zijn om volledig elektrisch te functioneren zonder een cv-ketel.

Het concept van ‘all-electric ready’ hybride warmtepompen impliceert dat deze systemen zijn ontworpen om uiteindelijk volledig elektrisch te werken, zonder de ondersteuning van een gasgestookte cv-ketel. Deze hybride warmtepompen maken gebruik van zowel elektriciteit als een fossiele brandstof (meestal gas) om warmte te leveren, maar zijn ontworpen met de flexibiliteit om volledig elektrisch te worden.

Loskoppelen
Een hybride warmtepomp definitief loskoppelen van een cv-ketel en volledig elektrisch laten werken gaat niet zomaar. Houd rekening met de volgende zaken:

  1. Capaciteit en efficiëntie: Voordat een hybride warmtepomp volledig elektrisch kan werken, moet de warmtepomp voldoende capaciteit hebben om het volledige verwarmings- en warmwatervraagstuk van het huishouden aan te kunnen. Bovendien moet de warmtepomp efficiënt genoeg zijn om dit te doen zonder buitensporige hoge energiekosten.
  2. Benodigde aanpassingen: Het kan zijn dat er aanpassingen nodig zijn aan de bestaande verwarmingsinstallatie, zoals het vergroten van de radiatoren of het installeren van vloerverwarming, om de warmtepomp effectief te laten functioneren.
  3. Isolatie en energie-efficiëntie: Het succesvol functioneren van een volledig elektrische warmtepomp is sterk afhankelijk van de isolatie van de woning en de algemene energie-efficiëntie. Een goed geïsoleerd huis met een laag energiegebruik zal beter presteren met een volledig elektrische warmtepomp. Altijd dus de Trias Energetica volgen.
  4. Elektrische aansluiting: Het is mogelijk dat er een upgrade van de elektrische aansluiting nodig is om de extra vraag naar elektriciteit van de warmtepomp te accommoderen. Dit kan in combinatie met een Smart Grid Interface SGI.
  5. Opwekking van elektriciteit: Om de voordelen van een volledige elektrische warmtepomp volledig te benutten, kan het zinvol zijn om te investeren in duurzame energieopwekking, zoals zonnepanelen, om de benodigde elektriciteit te leveren.

Wetgeving
Wat betreft voorschriften en regelgeving, is het belangrijk om te vermelden dat lokale bouwvoorschriften en regelgeving kunnen variëren. Houd er in ieder geval rekening mee dat de nieuwe F-gassenverordening verregaande veranderingen met zich meebrengt. Voor bedrijven met koel- en vriesapparatuur komt dat neer op:

  1. De hoeveelheid F-gassen die op de Europese markt mag worden geplaatst, wordt snel verminderd, met als doel een totale stop in 2050.
  2. 2. Er worden maatregelen genomen om het gebruik van F-gassen te verminderen. De productverboden stellen dat het GWP (Global Warming Potential) van F-gassen in nieuwe koel- of verwarmingsapparatuur sneller en meer moet dalen. Voor sommige producten komt er zelfs een verbod op het gebruik van F-gassen.

Tips voor installateurs
Er zijn nog fabrikanten die op dit moment, als ze een hybride systeem hebben geplaatst geen koppeling bieden voor een boiler. Hierdoor moet de gehele hybride zone worden verwijderd om vervolgens de juiste combinatiekoppeling te kunnen maken voor een volledig elektrische oplossing in de toekomst. Daarom is het belangrijk voor erkende installateurs om zorgvuldig te onderzoeken welke fabrikant de juiste keuze biedt voor all-electric ready systemen. Door rekening te houden met deze voor- en nadelen en de overig genoemde zaken kunnen installateurs hun klanten een weloverwogen advies geven over de implementatie van volledig elektrische warmtepompen in woningen of bedrijfspanden.

In de komende IZ zal Ron Bosch uitgebreid ingaan op de technische aspecten die komen kijken bij het al electric maken van hybride systemen, inclusief praktijkvoorbeelden van het loskoppelen van een warmtepomp van een cv-ketel. Daarnaast zal er beknopt aandacht zijn voor eventuele voorschriften en regelgeving die relevant zijn voor deze transitie. Hieronder alvast een voorproefje.
Houd voor de uitgebreide versie uw (digitale) deurmat in de gaten! De IZ-editie over Warmtepompen en Airconditioning verschijnt op 28 april in printversie en op www.installateurszaken.nl.

Kleine wasjes, buiten wasjes

Gepubliceerd op

Met de zomer op komst krijgt Karel weer allemaal klanten met verzoeken om een stukje installatietechniek in de buitenomgeving aan te leggen. Je kunt het zo gek niet bedenken: van de afvoer in een buitenkeuken tot het buitentoilet in de tuin. Karel heeft het allemaal voorbij zien komen en kijkt dan ook nergens meer van op.

Sterker nog, hij handelt tegenwoordig proactief bij opdrachten die iets met het buitenleven te maken hebben. Zo ook deze keer. De klant had eigenlijk een hele simpele vraag: een buitenkraan aansluiten, zodat niet elke keer met een gieter door de woonkamer hoeft te worden gelopen om de planten buiten water te geven.

Karels proactieve brein was vanzelfsprekend niet gestopt bij het tuinkraanverzoek maar dacht direct aan alle andere mogelijkheden die een buitenkraan zou kunnen opleveren. ‘Stel nou dat zijn klant straks ook een buitenkeuken wil en een enorme hekel heeft aan afwassen! Dan is het toch wel fijn dat hij zijn vaat niet steeds naar binnen hoeft te sjouwen, maar ook in zijn (nog niet bestaande) buitenkeuken over een vaatwasser kan beschikken. Dan kan ik toch beter in plaats van een buitenkraan een wasmachinekraan monteren; moet onze handyman gedacht hebben. Gelukkig vriest het niet meer zo vaak in Nederland. Misschien dat deze bewoner er toch nog een paar jaar gebruik van kan maken.

Met dank aan Camiel Hack voor het toezenden van de foto!

Aircokunst

Vorige week werd Karel ingeschakeld door een lokale galerie. De erg exclusieve kunsthal wilde graag dat Karel ervoor zou zorgen ...

Van alle markten thuis

Als goed ingevoerde werktuigbouwkundige weet uw omgeving u vast wel eens te vinden voor een klusje. U kent het wel: ...

VSK na-effect

Ook Karel was vorige week present op de VSK-beurs (hij moet tenslotte wel een beetje bij blijven als het gaat ...

In de knel

Het gebeurt helaas nog steeds met enige regelmaat: gaslekken. Er hoeft maar één persoon zich te melden met “het lijkt ...

All Electric: mission impossible?

Gepubliceerd op

Nederland is volop bezig met het ontwikkelen van duurzame energieoplossingen. En met succes. Er wordt steeds meer elektrisch gereden en steeds meer panden worden voorzien van warmtepompen. Maar met deze snelle transitie komen er ook nieuwe uitdagingen. Eén daarvan is netcongestie. Verduurzamen heeft dus een keerzijde.
De toekomst ziet er elektrisch uit, vooral met de verplichte vervanging van cv-ketels door warmtepompen vanaf 2026. Het aantal geïnstalleerde warmtepompen zal naar verwachting exponentieel toenemen, met alle gevolgen voor het elektriciteitsnetwerk van dien. Dit werd pijnlijk duidelijk in Apeldoorn, waar een appartementencomplex met 124 nieuwe warmtepompen kampte met een gebrek aan aansluitingsmogelijkheden. Ook de groei van elektrische voertuigen brengt uitdagingen met zich mee. Hoewel de toename tot 2030 gematigd wordt verwacht, zal de behoefte aan laadinfrastructuur exponentieel groeien tegen 2044, met een geschatte vraag naar 4,3 miljoen laadpunten
Wat betekent dit? Vertraging van verduurzamingsambities en -projecten? Heroverweging van locatiekeuze op basis van de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van het elektriciteit? Ik zeg absoluut nee! En ik niet alleen. Het demissionaire kabinet stelde gelukkig in januari 25 miljard euro beschikbaar aan TenneT om aan de slag te gaan. Deze maand besloot netbeheerder Stedin met een investering van 924 miljoen 400 megawatt aan nieuw vermogen te realiseren.
Hoewel de uitdagingen groot zijn, mogen we onze duurzame ambities niet opgeven. Sterker nog, we zagen al veel langer de congestie aankomen Het is nu een kwestie van prioriteiten stellen en slim omgaan met de beschikbare middelen. We investeren niet alleen in een betere toekomst voor onszelf, maar ook voor de generaties die na ons komen. Met de juiste investeringen en een doordachte aanpak kunnen we de elektrische uitdagingen van vandaag omzetten in de duurzame successen van morgen.

Sven Asijee
Directeur Wij Techniek

Sven Asijee, Directeur Wij Techniek

Op onze nieuwsbrief abonneren

Ander relevant nieuws van onze redactie

Luchtverwarming bij de verduurzaming van woningen.

Als bestaande woningen worden verwarmd d.m.v. luchtverwarming, dan is het vervangen daarvan door hybride of all electric oplossingen voor veel ...

Ventileer ook eens je klantenbestand

Om zakelijk succesvol te zijn, is het noodzakelijk om ontwikkelingen in de markt goed in de gaten te houden. En ...

Technische vooruitgang van mens en materiaal

We ontdekken steeds meer beperkingen in het gebruik van voorheen schijnbaar onuitputtelijke bronnen zoals fossiele energie, grondstoffen en arbeid. Dit ...

Marktgerichtheid loont

Om zakelijk succesvol te zijn, is het noodzakelijk om ontwikkelingen in de markt goed in de gaten te houden. En ...

‘All-electric ready’

Gepubliceerd op

ACTUELE TRENDS OP HYBRIDE WARMTEPOMPENMARKT

Wie een warmtepomp overweegt, staat voor de keuze tussen een hybride of een all-electric systeem. Steeds vaker stellen adviseurs echter een derde optie voor, een ‘tussenvariant’: ‘all-electric ready’. Het is een van de voornaamste trends die ISSO-specialist Jos de Leeuw momenteel opmerkt.

Wie nog niet voor all-electric kan of wil gaan, maar deze stap in de (nabije) toekomst wel wil zetten, kan kiezen voor all-electric ready. Een hybride warmtepomp is all-electric ready wanneer deze voldoende vermogen heeft om op termijn – eventueel na (verdere) isolatie – de volledige woning te verwarmen, zonder hulp van een cv-ketel. Volgens De Leeuw, specialist klimaatinstallaties bij ISSO, wordt deze tussenvariant steeds vaker als derde optie voorgelegd. Het was een van de voornaamste ontwikkelingen die zijn meegenomen bij het actualiseren van ISSO-kleintje Hybride Warmtepompen in Woningen.

Plannen voor rendementseis
In 2021 verscheen de eerste versie van het ‘kleintje’, die inspeelde op de toenemende vraag naar dergelijke warmtepompsystemen. Deze werd deels gevoed door de overheidsplannen om vanaf 2026 een rendementseis te stellen die de cv-ketel niet zelfstandig kan behalen. Veel mensen sorteren sindsdien alvast voor op het bijplaatsen van een warmtepomp. Als deze plannen echt doorgaan, dan zal bovendien vrijwel iedere installateur in staat moeten zijn om een hybride warmtepompsysteem te ontwerpen en installeren.

Vijf fasen
ISSO-kleintje Hybride Warmtepompen in Woningen helpt daarbij. Het biedt installateurs en adviseurs alle informatie die ze nodig hebben, deels afkomstig uit de uitgebreide ISSO-publicatie 98 ‘Lucht/water-warmtepompen’. Hoofdzakelijk gaat het dus over warmtepompen met lucht als energiebron.
De informatie in het ‘kleintje’ is verdeeld in vijf fasen:
- Programmafase (vaststellen wensen in PvE);
- Ontwerpfase (dimensionering);
- Uitwerkingsfase (productselectie, bestek);
- Realisatiefase (montage en oplevering);
- Beheerfase (onderhoud en monitoring).

Actualisatie ISSO-kleintje
Door deze verdeling is het ISSO-kleintje een overzichtelijk document, waarin installateurs en adviseurs gemakkelijk informatie kunnen terugvinden. Toch was er in 2023 behoefte aan actualisatie van het document. ISSO ging aan de slag en publiceerde de nieuwe versie begin 2024. “De voornaamste reden voor die actualisatie was om het document duidelijker en gebruiksvriendelijker te maken”, vertelt De Leeuw. “Daarnaast hebben we enkele aanpassingen gedaan op basis van ontwikkelingen op de markt.”

All-electric ready
Een voorbeeld daarvan is dus de aandacht voor all-electric ready als tussenoplossing. De benodigde info hiervoor is te vinden in de checklist aan het begin van de publicatie. “Deze checklist is misschien wel de belangrijkste toevoeging”, stelt De Leeuw. “Hierin staan verschillende aandachtspunten voor het opstellen van een advies of offerte voor een warmtepomp. De vragen hierbij gaan over de bouwkundige aspecten van de woning, de bestaande installaties en het gebruik door de bewoners. De antwoorden op al deze vragen samen helpen de professional om een goed en compleet advies uit te brengen. Naast hybride en all-electric, geeft de checklist dus ook all-electric ready als mogelijke optie.”

Gas- en elektraprijzen
Een andere ontwikkeling die een actualisatie nodig maakte, zijn de gestegen stroom- en vooral gasprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Deze prijzen hebben vanzelfsprekend invloed op de keuze voor een warmtepomp: hoe duurder een kuub aardgas, hoe aantrekkelijker een hybride of all-electric systeem. “In het document stonden nog voorbeeldberekeningen met gas- en elektraprijzen van voor de crisis. Daarom was het nodig om deze aan te passen aan de gemiddelde prijzen in 2023/2024. Daarbij plaatsen we ook de opmerking dat, op basis van een stijgende energiebelasting op aardgas en een dalende energiebelasting op elektriciteit, de businesscase van een warmtepomp ieder jaar gunstiger wordt.”

Vragen uit de markt
Naast de genoemde ontwikkelingen, is de actualisatie ook gebaseerd op vragen uit de markt. “Bijvoorbeeld de vraag of we bepaalde informatie wilden verduidelijken. Zo hebben we de informatie over de regeltechniek en over het schakelpunt van een hybride warmtepomp uitgebreid. Ook voegden we als bijlage een tabel toe met richtwaarden voor het drukverlies in leidingen. Dergelijke wijzigingen gaan niet zozeer over ontwikkelingen in de markt, maar spelen wel in op de behoefte aan een helderder en gebruiksvriendelijker document.” 

Het nieuwe kleintje Hybride Warmtepompen in Woningen is beschikbaar op kennisplatform ISSO Open.

Dit is een artikel uit de print-editie van het vakblad IZ. De digitale edities van IZ zijn gratis te raadplegen via www.installateurszaken.nl. Liever een print-editie op uw deurmat? Maak dan gebruik van onze tijdelijke actie en meld u nu aan voor een gratis abonnement op IZ via www.installateurszaken.nl

All-electric of hybride? Met de Dynamis warmtepompen van Masterwatt is het mogelijk.

Met de Dynamis warmtepompen van Masterwatt plaatst u een All-electric -of hybride oplossing in zowel kleine woonhuizen als grote panden ...

All-electric wonen en ondernemen in beeld

De verduurzaamheidsopgave is groot. De communicatie daarover wordt voor een belangrijk deel op de schouders van de installateurs gelegd. Het ...

Happy met All-electric?

Het lijkt erop dat de introductie van de NTA 8800 (BENG) leidt tot een blikvernauwing op het gebied van warmteafgiftesystemen ...

Girls’ Day 2024: meisjes en vrouwen kiezen vaker voor techniek

Gepubliceerd op

Vandaag 11 april is Girls’ Day: technische bedrijven bieden meisjes van 10 tot 15 jaar de gelegenheid om kennis te maken met werken in de techniek. In 2020 telde de technieksector 15.406 vrouwen, dit jaar zijn het er 17.169. Als het aan voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ligt, groeit dat aantal de komende jaren nog veel sneller. “Vrouwen kunnen in de techniek snel carrière maken. Als adviseur, ontwerper of data-analist, maar ook als monteur. En de branche biedt geweldige mogelijkheden om door te groeien. Dat is belangrijke informatie voor meiden die over hun opleiding nadenken. Daarom is Girls’ Day voor ons een belangrijke dag.”

Vrouwen die in de techniek werken zijn blij met hun baan. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Techniek Nederland. Vrouwen vinden het werk uitdagend en zeggen dat ze nooit uitgeleerd zijn. Ze waarderen hun baan zelfs méér dan hun mannelijke collega’s. Mannen geven hun werk in de techniek gemiddeld een 8,1, maar bij vrouwen is dat een 8,3.

Als een kind in een snoepwinkel
Melissa van den Diepstraten - van der Wegen (33) werkte een tijd in de horeca, maar voelt zich alleen in de techniek écht op haar plek. Als onderhoudsdeskundige bij Hoppenbrouwers Techniek komt ze met veel verschillende aspecten van de techniek in aanraking. ‘Ik voel me hier als een kind in een snoepwinkel’, zegt ze. Kaylee Pompe (19) werkt bij Van den Pol Elektrotechniek en rondt binnenkort haar technische beroepsopleiding af. Als kind hielp ze haar vader al bij allerlei technische klussen. Ze vindt het heel normaal dat meisjes kiezen voor een technische opleiding. Kaylee: “Ik vind dat iedereen het kan. Er zitten ook meisjes in het leger.”

Werk dat ertoe doet
De toenemende belangstelling van meiden voor techniek verbaast Doekle Terpstra niet. “Techniek is écht iets voor vrouwen. Het is dus heel vanzelfsprekend voor een vrouw om te kiezen voor een carrière in de techniek. Het is werk dat ertoe doet. Je levert een bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie. Als méér meiden kiezen voor techniek, komt het behalen van de klimaatdoelen snel binnen handbereik.”

Van vmbo tot wo
Terpstra ziet het karakter van de technieksector snel veranderen, onder meer door de digitalisering. Alle technische systemen zijn verbonden via ict, installaties worden digitaal ontworpen en ook bij beheer en onderhoud spelen data en ict een steeds grotere rol. Terpstra: “Zowel praktisch als theoretisch geschoolde meiden hebben in de techniek de banen voor het uitkiezen. En er is werk voor alle opleidingsniveaus, van vmbo tot wo.”

Techniek Nederland Girls’ Day Powertalk
Op donderdag 11 april zijn er bij veel techniekbedrijven speciale activiteiten voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Ook Techniek Nederland besteedt aandacht aan Girls’ Day. De brancheorganisatie presenteert voor het eerst de Techniek Nederland Girls’ Day Powertalk, een keynote speech door een gezichtsbepalende vrouw die betrokken is bij de technieksector. De eerste ‘Powertalker’ is Aukje Kuypers, algemeen directeur van Koninklijke Kuijpers. Vanuit haar eigen ervaring geeft ze haar versie op de positie van vrouwen in de techniek. Begin volgend jaar wijst Aukje zelf de vrouw aan die de Techniek Nederland Girls’ Day Powertalk 2025 zal uitspreken.

Geruisloze warmtepompen op propaan voor zowel nieuwbouw als renovatie

De Compress 5800i AW wordt het nieuwe paradepaardje van Nefit Bosch. Een compleet nieuwe range monoblock warmtepompen voor verwarming, koeling ...

PVT-warmtepomp met propaan als koudemiddel

Tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd introduceert Triple Solar een warmtepomp met propaan als koudemiddel. De warmtepomp werd specifiek ontwikkeld voor ...

ERC toont propaan warmtepomp op VSK

ERC toont propaan warmtepomp op VSK

ECR-Nederland komt naar de VSK-beurs in Utrecht met de nieuwste Hera lucht/water omkeerbare warmtepomp. De warmtepomp is gevuld met het ...

"Propaan in een warmtepomp vereist specifieke basiskennis"

“Propaan in een warmtepomp vereist specifieke basiskennis”

Tijdens de Dag van de Warmtepomp verzorgde Michel van Bronkhorst een workshop over adviesverlening. Volgens de ervaren trainer van GO°, ...

Hoge temperatuur warmtepompen op propaan

Gepubliceerd op

Met de Clivet EDGE F monobloc propaan lucht/water-warmtepompen introduceert Airview een nieuwe generatie warmtepompen, speciaal ontwikkeld voor hoge temperatuur verwarming, tapwaterproductie en koeling in onder meer woningen, kleine kantoren en retail. Deze nieuwste generatie lucht/water-warmtepompen combineren een energiezuinige werking (SCOP tot 5,19 / Energieklasse A+++) met het natuurlijk koudemiddel R290 (propaan) en zijn standaard geschikt voor wateruittredetemperaturen van +75° tot een buitenluchttemperatuur van -10°C.

Dankzij de hoge watertemperaturen zijn de EDGE F propaan lucht/water warmtepompen inzetbaar voor duurzame nieuwbouwprojecten. Ook renovatie van bestaande systemen met behoud van het afgiftesysteem met radiatoren behoort tot de mogelijkheden. De lucht/water-warmtepompen uit de EDGE F serie zijn evenals tal van accessoires, leverbaar uit voorraad in zeven modellen in een capaciteitsrange van 4,2 tot 15 kW.

Geruisloze warmtepompen op propaan voor zowel nieuwbouw als renovatie

De Compress 5800i AW wordt het nieuwe paradepaardje van Nefit Bosch. Een compleet nieuwe range monoblock warmtepompen voor verwarming, koeling ...

PVT-warmtepomp met propaan als koudemiddel

Tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd introduceert Triple Solar een warmtepomp met propaan als koudemiddel. De warmtepomp werd specifiek ontwikkeld voor ...

ERC toont propaan warmtepomp op VSK

ERC toont propaan warmtepomp op VSK

ECR-Nederland komt naar de VSK-beurs in Utrecht met de nieuwste Hera lucht/water omkeerbare warmtepomp. De warmtepomp is gevuld met het ...

"Propaan in een warmtepomp vereist specifieke basiskennis"

“Propaan in een warmtepomp vereist specifieke basiskennis”

Tijdens de Dag van de Warmtepomp verzorgde Michel van Bronkhorst een workshop over adviesverlening. Volgens de ervaren trainer van GO°, ...

Warmteservice viert 60 jarig jubileum

Gepubliceerd op

Warmteservice, specialist op het gebied van verwarming, sanitair, installatiemateriaal en duurzame oplossingen, viert dit jaar haar 60-jarig bestaan. Wat begon als een expert op het gebied van verwarming in 1964, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf gespecialiseerd in warmtepompen, cv-ketels, radiatoren, vloerverwarming, sanitair, installatiemateriaal, elektra, zonnepanelen, laadpalen, airconditioning, ventilatie en dakbedekking. Het assortiment is verkrijgbaar in 86 vestigingen verspreid over Nederland.

Kernwaarden van het bedrijf zijn: het familiegevoel, klantgerichtheid en professioneel advies. Inmiddels is de derde generatie bij Warmteservice werkzaam en telt het bedrijf 500 medewerkers.

Om het jubileum te vieren loopt er van 8 april tot en met 3 mei een winactie voor klanten. Vier weken lang maak is er elke week een kans om het aankoopbedrag terug te winnen.

Technea viert 25-jarig jubileum

Technea, leverancier van duurzame installatietechnieken, viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Eigenaar Luuk Dijkhuis: “De zon levert iedere dag meer ...

Rotterdamse totaalinstallateur viert 100 jarig bestaan

De Rotterdamse installateur Spindler viert woensdag 8 juni 2022 zijn honderdste verjaardag. Het jubilerende familiebedrijf staat bekend als hoogbouwspecialist uit ...

Vakbeurs Light + Building viert 20-jarig jubileum

Vakbeurs Light + Building viert 20-jarig jubileum

Onder het motto ‘Connecting. Pioneering. Fascinating’ viert de Light + Building niet alleen haar 20-jarig jubileum, maar ook dat de ...

Plieger sluit viering 100-jarig bestaan af

Plieger sluit viering 100-jarig bestaan af

Plieger heeft haar honderdjarig jubileum afgesloten met de prijsuitreiking van de loterij die de groothandel speciaal voor dit jaar organiseerde ...

Milieurapportage per project voor klanten Hoppenbrouwers

Gepubliceerd op

Hoppenbrouwers introduceert een milieurapportage per project voor haar klanten. Deze rapportage verschaft inzichten in de milieuprestaties van projecten. Daarnaast vereenvoudigt de rapportage de verzameling van de gegevens voor naleving van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Deze inzichten stellen relaties van Hoppenbrouwers in staat om doeltreffendere verduurzamingsstrategieën te ontwikkelen, in lijn met de meest recente Europese richtlijnen.

Hoppenbrouwers ziet de milieurapportage als een sleutel tot gezamenlijke verduurzaming met haar klanten. Wouter Hendrickx, Programmamanager Duurzaamheid bij Hoppenbrouwers, benadrukt dit: “Een groenere toekomst bouwen we samen. Onze rol hierin is cruciaal. Met de milieurapportage bieden we een goed beeld van de milieu-impact van onze activiteiten én belichten we kansen voor verdere verduurzaming.”

Veranderde klantvraag
De introductie van de milieurapportage sluit aan bij een verschuiving in de klantvraag, waarbij duurzaamheid een steeds grotere rol speelt, licht Hendrickx toe: “We zien een toenemende interesse van klanten in onze aanpak rond CO2-reductie en het waarborgen van circulariteit. Deze belangstelling juichen we toe; het toont aan dat onze klanten samen met ons voorop willen lopen in duurzaamheid. Daarom hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt om de milieuprestaties voor elk project helder te krijgen.” De milieurapportage van Hoppenbrouwers brengt nu de CO2-uitstoot van het eigen wagenpark, materiaalgebruik, energiegebruik en de circulariteit van gebruikte materialen in kaart.

Transparantie en CSRD-compliance
Met de komst van de Europese CSRD-richtlijnen merkt Hoppenbrouwers dat veel bedrijven worstelen met het vinden van data en methoden om aan deze richtlijnen te voldoen. In plaats van de ontwikkelingen binnen de industrie af te wachten, neemt Hoppenbrouwers proactief het voortouw. Hendrickx legt uit: “Transparantie is de kern van CSRD. Deze richtlijnen dagen bedrijven uit om dieper in te gaan op hun aanpak van datatransparantie. Dankzij de inzichten uit onze milieurapportage bieden we onze klanten niet alleen data om mee te werken voor de CSRD- rapportage vereisten, maar ook handvatten om duurzamere besluiten te maken op de lange termijn.”

Meer over de milieurapportage van Hoppenbrouwers lees je op www.hoppenbrouwerstechniek.nl/milieurapportage.

Bekijk hier een voorbeeld van een milieurapportage

 

Techniekbranches lanceren aanvalsplan om 60.000 vacatures te vervullen

Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van onder meer de energietransitie en de bouwopgave vast te lopen. Daarom ...

Veel ergernis over onbekwame sollicitanten op technische vacatures

Bijna een derde van de HR-beslissers (31%) ergert zich aan onbekwame sollicitanten die op technische vacatures afkomen. Opvallend, aangezien de ...

Een derde van de technische vacatures pas na 6 tot 12 maanden vervuld

Het tekort aan technici is dus nog niet verholpen. Werkgevers vissen nog te vaak en te lang achter het net ...

Aantal vacatures in bouw naar recordhoogte

Het aantal vacatures in de bouwketen is gestegen tot recordhoogte. Vakmensen vinden wordt een steeds grotere uitdaging, zeker gezien de ...

Warmtepomp kan voetbalclubs toekomst-bestendig maken

Gepubliceerd op

Voetbalclubs zullen in de komende jaren te maken krijgen met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van energiebeheer, met name wat betreft elektriciteit, water, gas en afvalverwerking. Een recent onderzoek, uitgevoerd door EnergyC in opdracht van de KNVB en duurzaamheidspartner Alklima / Mitsubishi Electric, benadrukt de noodzaak voor voetbalverenigingen om te investeren in duurzaamheid om hun financiële positie te versterken en de sport toegankelijk te houden. Het onderzoek markeert het begin van De Groene Clubweken, een initiatief van de KNVB en Alklima / Mitsubishi Electric om het verenigingsleven te helpen verduurzamen.

Martijn van Leerdam, expert op het gebied van verduurzaming van sportclubs bij Alklima / Mitsubishi Electric, legt uit: "De stijgende kosten van vitale nutsvoorzieningen dwingen voetbalclubs om strategieën te ontwikkelen voor energie-efficiëntie en duurzaamheid. Wij zien we een groeiende behoefte aan technologische oplossingen die clubs helpen hun operationele kosten te verlagen en tegelijkertijd bij te dragen aan de energietransitie. Daarom zijn we de Groene Clubweken samen met de KNVB gestart, om clubs te helpen de juiste stappen te nemen."

Investeringen in duurzaamheid essentieel
De trendanalyse laat zien dat voetbalclubs richting 2030 te maken krijgen met aanzienlijke kostenstijgingen voor vitale nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water, gas en afvalverwerking. Hoewel de kosten tot 2020 vrij stabiel leken, wordt nu een jaarlijkse toename verwacht. Het wordt dus steeds belangrijker om strategieën te ontwikkelen voor energie-efficiëntie, duurzaamheid en kostenbeheersing.
Tim Hofman, programmamanager duurzaamheid KNVB: “We zien dat voetbalclubs steeds meer inzetten op duurzaamheid. Dit onderzoek bevestigt dat dit de juiste weg is. En er zijn ook ontzettend veel kansen voor verenigingen als het gaat om het verduurzamen van de voetbalclub. Dit thema komt de komende jaren hoger op de agenda te staan binnen het verenigingsleven. Via De Groene Club bieden we advies aan, gericht op wat zowel goed is voor de clubkas als voor het milieu.”

Verduurzaming kan tot €30.000 per jaar besparen
De voorspellingen geven aan dat de uitgaven voor gas met 51%, voor elektriciteit met 34%, voor water met 75%, en voor afvalverwerking met 61% zullen toenemen tegen 2030. Voetbalclubs kunnen aanzienlijk besparen op hun kosten door te investeren in duurzame maatregelen. Een kleine club (185 leden) kan tot wel €5.650 per jaar besparen, een middelgrote club (430 leden) tot wel €13.100, en een grote club (955 leden) tot wel €29.100.
Het toepassen van warmtepomptechniek voor zowel ruimteverwarming als tapwaterbereiding is vaak het hart van de duurzaamheidsmaatregelen voor voetbalclubs, aldus Alklima. Door eenvoudige energiemanagementsystemen te gebruiken, kunnen clubs slim omgaan met opwekking, verbruik en dynamische tarieven. Op deze manier kunnen ze overdag opgewekte elektriciteit direct omzetten in warm tapwater, zodat een buffer gecreëerd wordt voor de douchemomenten in de avond. En tevens kunnen ze profiteren van momenten waarop de energietarieven laag zijn. Deze techniek is eenvoudig toe te passen en kwalitatieve warmtepompen zijn hiervoor geschikt.
“We willen voetbalclubs helpen om zoveel mogelijk kosten te besparen. Het bespaarde geld kan worden ingezet voor andere belangrijke zaken: het verlagen of niet verhogen van de contributie, het opleiden van jeugdtrainers, nieuwe tenues, accommodaties of de volgende duurzame oplossingen voor de club,” aldus Martijn van Leerdam.

Over de Groene Clubweken
Dit onderzoek markeert het begin van de tweede editie van De Groene Clubweken, een initiatief van Alklima / Mitsubishi Electric en de KNVB. Met De Groene Clubweken willen deze partijen de aandacht voor duurzaamheid bij voetbalclubs vergroten en invulling geven aan de behoefte die over dit onderwerp leeft bij verenigingen. Tijdens De Groene Clubweken zijn drie premium warmtepompen van Mitsubishi Electric te winnen, elk ter waarde van €30.000. Ook worden Groene Clubavonden in heel het land georganiseerd, waarbij clubbestuurders worden geïnformeerd over duurzaamheid, subsidiemogelijkheden en tips om te besparen.

Techniekbranches lanceren aanvalsplan om 60.000 vacatures te vervullen

Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van onder meer de energietransitie en de bouwopgave vast te lopen. Daarom ...

Veel ergernis over onbekwame sollicitanten op technische vacatures

Bijna een derde van de HR-beslissers (31%) ergert zich aan onbekwame sollicitanten die op technische vacatures afkomen. Opvallend, aangezien de ...

Een derde van de technische vacatures pas na 6 tot 12 maanden vervuld

Het tekort aan technici is dus nog niet verholpen. Werkgevers vissen nog te vaak en te lang achter het net ...

Aantal vacatures in bouw naar recordhoogte

Het aantal vacatures in de bouwketen is gestegen tot recordhoogte. Vakmensen vinden wordt een steeds grotere uitdaging, zeker gezien de ...

Vakbeurzen scoren weer. Ook SHK+E Essen druk bezocht

Gepubliceerd op

Op de Duitse vakbeurs SHK+E Essen, die van 19 tot en met 22 maart jl. werd gehouden, kwamen ongeveer 30.000 beursbezoekers af. Zij lieten zich in de Messe Essen informeren over innovaties op gebied van sanitair, verwarming, klimaat en elektrotechniek. Het aanbod van de meer dan 330 exposanten uit 16 landen concentreerde zich op warmtepompen, hybride warmtepompsystemen en andere oplossingen voor verwarmingstechnieken en producten voor efficiënte installatie. In de begeleidende vakfora en speciale items behandelde de beurs ook een scala aan onderwerpen die momenteel een grote weerslag hebben op de branche: van kunstmatige intelligentie en drinkwaterhygiëne tot de energiewetgeving voor gebouwen.

Dit jaar ging de vakbeurs voor het eerst onder de naam 'SHK+E Essen' van start. De E staat voor de energiesector elektrotechniek, die een doorslaggevende rol speelt bij de koppeling van sectoren. Vooral accu's, batterijen, zonne-energie, wallboxen en omvormers stonden in het middelpunt van de belangstelling. Voor de verwarmingsbranche werkt de vakbeurs samen met z'n partner de 'Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie', wiens bedrijfsleider Markus Staudt vertelt: "Met de energiewetgeving voor gebouwen hebben de branche en consumenten eindelijk zekerheid. De wet staat talrijke technische verwarmingsoplossingen toe. De SHK+E bood een ideaal platform voor de West-Duitse SHK-vakhandel om meer te weten te komen over het aanbod aan oplossingen en gerelateerde onderwerpen zoals het nieuwe subsidieprogramma. Uitwisseling van informatie is nu belangrijker dan ooit, zodat de ambachtelijke sector en industrie gezamenlijk een vuist kunnen maken om ervoor te zorgen dat artikelen en wetten leiden tot ingebouwde verwarmingssystemen."

Trefpunt drinkwater
Het kaderprogramma op de SHK+E Essen omvatte onder andere onderwerpen als kunstmatige intelligentie in de ambachtelijke sector, politieke randvoorwaarden voor warmtepompen en de werving van vaklieden. Het Content Lab vierde z'n première in hal 2. Bezoekers konden hier bijvoorbeeld informatie krijgen over het gebruik van social media in de ambachtelijke sector. Een ander aandachtspunt was het 'Trefpunt drinkwater' van de figawa in hal 6. Op de agenda stonden onder andere nieuwe technische oplossingen voor drinkwaterinstallaties en stijgende temperaturen in de waterdistributie. Volker Meyer, directeur van figawa, maakt de balans op: "De presentaties bij het Trefpunt drinkwater, die gericht waren op onderwerpen als de koeling van drinkwater en de balans tussen energie-efficiëntie en drinkwaterhygiëne, konden rekenen op grote belangstelling van installateurs en gespecialiseerde planners. SHK+E ESSEN heeft laten zien dat de branche oplossingen kan aanbieden voor de huidige uitdagingen in het licht van het veranderende klimaat."

Waterstof en het gemeentelijke warmtenet
Op initiatief van de vakvereniging SHK NRW en Messe Essen werd tijdens SHK+E Essen voor het eerst een evenement gehouden over de rol van waterstof in de plannen van gemeentelijke warmtenetten. Op 20 maart legden verschillende experts in het Congress Center West onder andere uit waarom waterstof essentieel is voor de Duitse energietransitie en spraken ze over de vooruitzichten en vormgeving van een waterstofmarkt.

Tevreden bezoekers
De bezoekers van SHK+E Essen waren voornamelijk vakmensen uit de sectoren sanitair, verwarming, airconditioning en elektrotechniek, evenals technische planners voor de uitrusting van gebouwen en vertegenwoordigers van de groothandel. 73 procent was besluitvormer betreffende inkopen en inkoopbevoegd (2022: 69 procent). De beursbezoekers waren vooral geïnteresseerd in verwarmingstechnologie, gevolgd door sanitaire installaties en drinkwater. Ongeveer 90 procent van de bezoekers was volkomen tevreden of tevreden met het aanbod van de SHK+E Essen.
"We zijn zeer tevreden over de opkomst. De beurs heeft de verwachtingen meer dan waargemaakt en belangrijke impulsen gegeven. We zijn ook blij dat het nieuwe assortiment elektrotechniek zo goed is ontvangen. We zullen dit in de toekomst uitbreiden", vertelt Oliver P. Kuhrt, directeur van de Messe Essen.

De volgende SHK+E ESSEN vindt plaats van 17 tot en met 20 maart 2026 in de Messe Essen.

Techniekbranches lanceren aanvalsplan om 60.000 vacatures te vervullen

Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van onder meer de energietransitie en de bouwopgave vast te lopen. Daarom ...

Veel ergernis over onbekwame sollicitanten op technische vacatures

Bijna een derde van de HR-beslissers (31%) ergert zich aan onbekwame sollicitanten die op technische vacatures afkomen. Opvallend, aangezien de ...

Een derde van de technische vacatures pas na 6 tot 12 maanden vervuld

Het tekort aan technici is dus nog niet verholpen. Werkgevers vissen nog te vaak en te lang achter het net ...

Aantal vacatures in bouw naar recordhoogte

Het aantal vacatures in de bouwketen is gestegen tot recordhoogte. Vakmensen vinden wordt een steeds grotere uitdaging, zeker gezien de ...

Aandacht voor banen en carrièrekansen in de installatietechniek

Gepubliceerd op

Techniek Nederland is klaar voor De Nationale Carrièrebeurs 2024 in Amsterdam RAI. Met een ‘Riksja Ride’ gaf voorzitter Doekle Terpstra het startschot: de branchevereniging pendelt beursbezoekers vrijdag 22 maart aanstaande met riksja’s van NS-(metro)station Amsterdam RAI naar de Carrièrebeurs. En zorgt met digitale schermen in de metrostations en posters en stickers rondom de RAI voor extra zichtbaarheid.

Terpstra en Techniek Nederland vestigen de aandacht hiermee op de vele banen en carrièrekansen in de installatietechniek. “Onze sector is cruciaal voor de toekomst van Nederland, voor woningbouw en energietransitie. Daar is veel werk in, op allerlei functie- en opleidingsniveaus, voor tienduizenden mensen. We zoeken vooral slimme aanpakkers: mensen die graag met hun hoofd én hun handen werken en die graag iets nuttigers doen dan een bullshit job.”

Werkgarantie
“Mede door de grote tekorten kun je in de techniek goed verdienen en uitstekend carrière maken”, weet Terpstra. “En door de grote maatschappelijke uitdagingen van bijvoorbeeld energietransitie, woningbouw en verduurzaming is er de komende decennia véél talent nodig. Je hebt als het ware een werkgarantie voor het leven. Dat moet iedereen in Nederland weten – te beginnen bij bezoekers van de Carrièrebeurs.”

“Je kunt zoveel meer in de techniek”
De actie van Techniek Nederland rond de Carrièrebeurs is onderdeel van een grote arbeidsmarktcampagne van de brancheorganisatie die afgelopen najaar is gestart, onder de titel ‘Je kunt zoveel meer in de techniek’. Op de gelijknamige website jekuntzoveelmeerindetechniek.nl hebben sinds afgelopen najaar al tienduizenden sitebezoekers kennis gemaakt met de verschillende soorten jobs in de installatiesector en deden inmiddels meer dan 14.000 mensen de online test om te checken of een baan in de techniek bij ze past.

Werkgeluk
Terpstra is blij met de positieve aandacht. “Samen met onze leden werken we hard om meer aandacht te krijgen voor mooie carrièrekansen in de techniek. We benadrukken het belang van ons werk voor de samenleving en laten zien dat je daar meer voldoening uit haalt dan uit andere banen. Wist je bijvoorbeeld dat mensen die in de techniek werken bovengemiddeld gelukkig zijn met hun baan en dat ze die een rapportcijfer 8,1 geven, en dat vrouwen die in de techniek werken hun werk zelfs gemiddeld waarderen met een 8,3?”

Voordelen en kansen
“Het is belangrijk dat iedereen die nadenkt over een studie, een carrière of een overstap óók serieus kijkt naar de voordelen en kansen van werken in de techniek. Zoals het hoge werkgeluk, de soepele instroom, de uitgebreide scholingsmogelijkheden en de ruimte om door te groeien. Ik hoop dat we met deze inhaakactie veel jobzoekers aan het denken zetten. Dan weet ik zeker dat veel mensen ontdekken: Ook ik kan zoveel méér bereiken met een carrière in de techniek.”

Techniekbranches lanceren aanvalsplan om 60.000 vacatures te vervullen

Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van onder meer de energietransitie en de bouwopgave vast te lopen. Daarom ...

Veel ergernis over onbekwame sollicitanten op technische vacatures

Bijna een derde van de HR-beslissers (31%) ergert zich aan onbekwame sollicitanten die op technische vacatures afkomen. Opvallend, aangezien de ...

Een derde van de technische vacatures pas na 6 tot 12 maanden vervuld

Het tekort aan technici is dus nog niet verholpen. Werkgevers vissen nog te vaak en te lang achter het net ...

Aantal vacatures in bouw naar recordhoogte

Het aantal vacatures in de bouwketen is gestegen tot recordhoogte. Vakmensen vinden wordt een steeds grotere uitdaging, zeker gezien de ...

Is een installateur eigenlijk wel nodig?

Gepubliceerd op

Tijdens de afgelopen VSK was er een vacaturemuur te zien met openstaande functies in de installatiebranche. Gezien het schreeuwende gebrek aan vakmensen was het er logischerwijze niet erg druk. Dat tekort aan monteurs leidt soms tot originele oplossingen. Zoals een leverancier die een ‘Doe-het-zelf installatie’ aanbiedt. Maar is dat werkbaar?

Op https://www.aircozonderstek.nl/product/nefit-bosch-compress-5800i-aw-7-or-s-buitenunit/ biedt een leverancier een ‘Doe-het-zelf installatie’ aan met in bedrijf name door deze leverancier (op afstand via videoverbinding of op locatie). We waren erg benieuwd hoe Bosch zelf, de branchevereniging, installateurs en andere fabrikanten aankeken tegen deze oplossing. In de apriluitgave van praktijkblad InstallateursZaken de reacties in een uitgebreid artikel. Hier alvast een voorproefje.

Erkend vakman
Allereerst uiteraard de reactie van Bosch zelf, bij monde van Jan Bosch, Marketingmanager. “Ik kende deze partij niet, dus ik heb navraag gedaan bij mijn salescollega’s. Zij waren ook niet bekend met dit fenomeen. We zullen dit verder onderzoeken. Ik zie dat ze deze ‘self service’ voor meerdere merken aanbieden. Hoe dat specifiek in deze case in zijn werk gaat, is (nog) niet bekend, maar in het algemeen is het zo dat we altijd uitgaan van installatie van de warmtepomp door een erkend installateur. Al is het alleen maar met het oog op de garantievoorwaarden en aftersales services.”

Leken
“Als producent zijn wij aansprakelijk voor ons product, maar de prestaties van een warmtepomp zijn sterk afhankelijk van de wijze waarop hij wordt toegepast in en afgestemd op de (bestaande) cv-installatie. Ik denk dat geen enkele producent voorstander is van een ontwikkeling waarbij dit wordt overgelaten aan niet-deskundige personen (…). Persoonlijk denk ik dat je enerzijds overregulering in de branche moet proberen te voorkomen, maar dat het anderzijds geen overbodige luxe is om installatie door een erkend installatiebedrijf ook voor warmtepompen verplicht te stellen. In die zin lijkt het mij goed dat hier meer aandacht voor komt.”

Techniek Nederland
Ook Techniek Nederland staat niet te juichen over deze werkwijze, laat voorlichter Dick Reijman weten. “Het installeren van warmtepompen is technisch vakwerk. Kwaliteit en veiligheid zijn daarbij het uitgangspunt. Installeren van warmtepompen moet daarom gebeuren door een erkende installateur, niet door iemand zonder vaktechnische opleiding en ervaring. Ook wanneer iemand zonder vaktechnische achtergrond bij het plaatsen van een systeem ‘op afstand’ wordt begeleid, raadt Techniek Nederland dit ten zeerste af.”

En de installateur
Ook die is niet te spreken over deze praktijk, zo blijkt uit de reactie van Erik ter Harmsel, directeur van Ter Harmsel Sanitair & Installatietechniek. “Dit is een vervelende kwestie, als installateur sta ik hier niet achter. Ik ben bang, dat als er klachten komen, de lokale installateur dit kan gaan oplossen. Maar ik vrees dat zo lang er online warmtepompen en cv-ketels gekocht kunnen worden, dit probleem blijft bestaan. De leveranciers zouden dit eigenlijk alleen aan gecertificeerde bedrijven mogen kunnen aanbieden.”

Techniekbranches lanceren aanvalsplan om 60.000 vacatures te vervullen

Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van onder meer de energietransitie en de bouwopgave vast te lopen. Daarom ...

Veel ergernis over onbekwame sollicitanten op technische vacatures

Bijna een derde van de HR-beslissers (31%) ergert zich aan onbekwame sollicitanten die op technische vacatures afkomen. Opvallend, aangezien de ...

Een derde van de technische vacatures pas na 6 tot 12 maanden vervuld

Het tekort aan technici is dus nog niet verholpen. Werkgevers vissen nog te vaak en te lang achter het net ...

Aantal vacatures in bouw naar recordhoogte

Het aantal vacatures in de bouwketen is gestegen tot recordhoogte. Vakmensen vinden wordt een steeds grotere uitdaging, zeker gezien de ...

Aircokunst

Gepubliceerd op

Vorige week werd Karel ingeschakeld door een lokale galerie. De erg exclusieve kunsthal wilde graag dat Karel ervoor zou zorgen dat het binnenklimaat op uitmuntend, stabiel niveau zou worden gebracht. Uiteraard om zo al de dure kunstwerken te beschermen tegen ongewenste temperatuurschommelingen en andere binnenklimaat gerelateerde malaise.

Karel had kosten nog moeite gespaarde en elke aparte ruimte van een state-of-the-art systeem voorzien. De bijbehorende buitenunit zou aan de achterzijde van het pand in de beeldentuin geplaatst worden. Kunstliefhebber Karel vond het vanzelfsprekend niet meer dan logisch dat hij ook zijn eigen artistieke kant zou laten zien in deze galerie. Je weet tenslotte maar nooit. Het zou Karel niet verbazen als zijn werk ooit nog eens als een ‘installateurs Banksy’ wordt verkocht!

VSK na-effect

Ook Karel was vorige week present op de VSK-beurs (hij moet tenslotte wel een beetje bij blijven als het gaat ...

In de knel

Het gebeurt helaas nog steeds met enige regelmaat: gaslekken. Er hoeft maar één persoon zich te melden met “het lijkt ...

Hoog en Droog

De laatste weken was er veel te doen over dijken, hoog water, natte kelders en een door water omringde  stier ...

Van het gas af

De warmtepomp; je kunt er eigenlijk als installateur niet meer omheen. Je kunt je wel vast blijven klampen aan de ...

Nieuwe warmtepompen van Nefit Bosch

Gepubliceerd op

Nefit Bosch breidt de reeks warmtepompen  met propaan (R290) als koudemiddel uit. Er komen hybride varianten van de Bosch Compress 5800i AW die zonder binnenunit op vrijwel alle cv-installaties kunnen worden aangesloten. Ook worden grotere all-electric varianten toegevoegd met vermogens van 10 en 12 kW. Een bijzondere variant is de dakwarmtepomp Compress 5800i AWR, die vanaf nu projectmatig geleverd kan worden. Aanvullend komt Nefit Bosch met een oplossing voor warmwaterbereiding, de Compress 5000 DW warmtepompboiler.

Hybride propaanwarmtepomp zonder binnenunit

De Compress Hybrid 5800i AW is een flexibele hybride oplossing die dit voorjaar op de markt komt. De buitenunit van 4, 5 of 7 kW kan rechtstreeks op de cv-installatie worden aangesloten door middel van twee verschillende aansluitsets. Een binnenunit, buffervat of aanpassingen aan de bestaande installatie binnen zijn niet nodig. Met aanvoertemperaturen tot 75℃ is de Compress Hybrid 5800i AW ook geschikt voor installaties met conventionele radiatoren. Het hybride systeem kan worden bediend via de nieuwe Bosch CH120 thermostaat of via de Bosch EasyControl thermostaat met de bijbehorende app.

Grotere vermogens
Voor de grotere vermogensvraag is de Compress 5800i-lijn verder uitgebreid met twee all-electric varianten van 10 en 12 kW. De complete Compress 5800i-range maakt gebruik van het natuurlijke koudemiddel R290 (propaan). De buitenunits onderscheiden zich door de ongekend stille werking. Op 3 meter afstand is een geluidsdrukniveau van slechts 26 dB(A) mogelijk, afhankelijk van het vermogen en de gekozen modus. Hierdoor kun de buitenunits dichter bij de erfgrens worden geplaatst dan de meeste andere warmtepompen.

Dakvarianten
Voor situaties waarin rondom de woning geen geschikte plek is voor een buitenunit, is er nu ook de dakvariant Compress 5800i AWR. Deze unieke, Nederlandse oplossing, die speciaal is ontwikkeld voor schuine daken, was al te zien op de vorige editie van de vakbeurs VSK. De dakwarmtepomp is nu leverbaar voor woningbouw- en renovatieprojecten, zowel in een all-electric, als in een hybride variant.

Warmtepompboiler
Nefit Bosch komt in het eerste kwartaal van 2024 ook met een warmtepomp voor warmwaterbereiding. De nieuwe Bosch Compress 5000 DW, met een 100 liter- en een 150 liter-uitvoering, gebruikt naar keuze ventilatielucht of buitenlucht als bron. Het toestel levert tot 180 liter warm water van 40°C, met een maximum watertemperatuur van 70°C. De warmtepompboiler bereikt een COP tot 3,9 bij A20/W55. Aangezien er geen buitenunit nodig is, is deze oplossing flexibel toe te passen in all-electric nieuwbouw, maar hij kan ook eenvoudig in bestaande bouw worden toegepast

 

SchoolVent

Gepubliceerd op

ADIABATISCHE KOELING EN FIJNSTOF FILTERING

Klimaatverandering zorgt voor hetere zomers. Vooral op scholen kan dit leiden tot hoge binnentemperaturen, lagere leerprestaties en tijdens hittegolven ook de noodzaak om de school te sluiten. Het invoeren van ventilatiesystemen met (passieve) koeling kan dit voorkomen en heeft tevens als voordeel dat de ramen tijdens de lessen gesloten kunnen blijven.

Gesloten ramen verminderen de geluidsoverlast van buitenaf en kunnen in combinatie met fijnstoffilters de fijnstofconcentratie in de klaslokalen sterk verlagen. Met behulp van verdampingskoeling en elektrostatische filtering hebben we aangetoond dat dit op een energie-efficiënte manier kan worden gedaan, waardoor verdere klimaatverandering tot een minimum wordt beperkt.

PvE frisse scholen
In Nederland zijn de zogenaamde PvE frisse scholen programma-eisen opgesteld voor het binnenklimaat in scholen. Ze bestaan uit drie klassen die vergelijkbaar zijn met het energielabelsysteem. De klasse C-eisen zijn gebaseerd op de minimale wettelijke eisen, klasse B verwijst naar een goed binnenklimaat en klasse A naar een uitstekend klimaat. Aan alle vereisten moet worden voldaan gedurende 95 % van de gebruikstijd.
Project
Het doel van het TKI SchoolVent project was om een schoolventilatiesysteem geschikt voor renovatie van bestaande scholen te ontwikkelen dat voldoet aan de klasse A specificaties van de PvE frisse scholen programma-eisen voor CO2, zomertemperatuur, wintertemperatuur en PM2.5.

Pilot test
Na de succesvolle laboratoriumtesten is samen met Virus Free Air (VFA) en Lucam een pilot gestart op het Montessori Lyceum in Zeist. Deze school ligt op nog geen 50 m afstand van de A28, een drukke snelweg. De meeste klaslokalen zijn natuurlijk geventileerd. Vóór de installatie van het SchoolVent-systeem en vóór COVID-19 had dit in januari 2019 geleid tot CO2-piekconcentraties van bijna 4000 ppm in de winter. In de zomer zorgde hoge temperaturen ervoor dat de school doorgaans 3 dagen per jaar gesloten was. De SchoolVent Air Handling Unit is op het dak geplaatst en verbonden met 5 klaslokalen. De geconditioneerde lucht wordt in de klaslokalen geblazen met een T-vormige luchtzakken (airsocks).

VAV
In principe werkt het systeem als een Variable Air Volume (VAV) systeem. Op basis van zowel CO2-concentratie als temperatuur in de klas wordt de hoeveelheid lucht per klaslokaal geregeld met kleppen. Om te voorkomen dat verwarming en koeling elkaar gaan tegenwerken, zijn de radiatorknoppen voorzien van servomotoren die eveneens via het SchoolVent-systeem worden aangestuurd. In de 5 proeflokalen (N2 - N6) en een extra referentieklas (N7) zonder het SchoolVent systeem zijn de prestaties gemonitord.

Stookseizoen
Op een typische schooldag voldoen alle klaslokalen die zijn uitgerust met het SchoolVent systeem aan de klasse A-vereiste van maximaal 800 ppm CO2. In het referentielokaal N7 stijgt de CO2 concentratie om 8:45 uur tot ongeveer 500 ppm en blijft constant tot 9:45 uur. Gedurende deze tijd daalt de temperatuur van 19,8 naar 18,7 °C. Hoogstwaarschijnlijk werd ventilatie gerealiseerd door open ramen en om 9.45 uur werden de ramen gesloten, omdat de temperatuur in de klas te laag werd. Dit resulteert in een temperatuurstijging tot 20,6 °C. Dit gaat echter ten koste van een hoge CO2 concentratie van 2339 ppm. Dit voorbeeld toont het dilemma tussen thermisch comfort en binnenluchtkwaliteit in natuurlijk geventileerde klaslokalen. Het thermisch comfort in de referentieklas voldoet niet aan de klasse C-eis.

WTW
Het SchoolVent-systeem is uitgerust met een platenwarmtewisselaar. Het warmteterugwinningsrendement ligt tussen 60 en 75 % en daalt met het luchtdebiet. Deze fluctuatie in het debiet wordt veroorzaakt door de CO2 regeling op basis van de bezetting van de 5 klaslokalen. Naast energiereductie verbetert de warmteterugwinning ook het comfort. Hierdoor kan in combinatie met de airsock ook bij lage buitentemperatuur tochtvrij worden geventileerd.

Zomer
De indirecte adiabatische koeling heeft duidelijk invloed op de aanvoer en kamertemperatuur van klas N6 op een warme dag. Rond 14:00 uur is de aanvoertemperatuur ongeveer 6,5 K lager dan de buitentemperatuur. De luchtstroom richting klas N6 bedraagt dan 2000 m3/h. Hierdoor ontstaat een koelvermogen van 4,4 kW en blijft de binnentemperatuur op klasse A niveau.

Filtering
Een voorbeeld van het effect van het filtersysteem op het fijnstof in de klaslokalen: In klas N6 wordt om 5.45 uur gefilterde verse lucht ingeblazen. Hierdoor wordt de PM2,5 concentratie verlaagd. In referentielokaal N7 gaan rond 8.30 uur de ramen open. Hierdoor stijgt de PM2,5 concentratie binnenshuis naar de buitenconcentratie, zoals gemeten door twee nabijgelegen nationale meetstations voor de buitenluchtkwaliteit.

Fijnstof concentratie
Uit onderzoek blijkt het daggemiddelde PM2,5 concentraties in een week als 49-50 (2020) in klas N6 70 tot 96 % lager ligt dan in de natuurlijk geventileerde referentieklas N7. Gemiddeld is in dit met SchoolVent geconditioneerde klaslokaal de concentratie lager dan de WHO-jaargemiddelde advieswaarde van 5 µg/m3. De daggemiddelde concentratie in N7 is vergelijkbaar met de twee nabijgelegen meetstations voor de buitenluchtkwaliteit.

Gebruikersfeedback
Door installatie van het SchoolVent systeem is het binnenklimaat verbeterd. In de gerenoveerde klaslokalen is de luchtkwaliteit en vooral het thermisch comfort in de winter en zomer verbeterd tot klasse A. De studenten en docenten hebben positieve feedback gegeven op het systeem. De automatische temperatuurregeling en CO2 sturing werd gewaardeerd. Wanneer de temperatuur in de zomer stijgt, is het pilotsysteem erg prettig, omdat de temperatuur een paar graden kan worden gekoeld. Ook de verbetering van het thermisch comfort tijdens de winter was belangrijk, aangezien de monitoringsperiode werd uitgevoerd tijdens de COVID-19-periode waarbij de ramen in de andere klaslokalen werden geopend voor voldoende ventilatie. Dat veroorzaakte veel tocht- en thermisch comfortklachten. Sommige leraren rapporteerden ook gezondheidsverbeteringen in de proeflokalen. Dit kan worden veroorzaakt door de hogere ventilatie en de veel lagere PM-concentratie. De positieve feedback heeft in 2021 geleid tot de installatie van het systeem in nog eens 14 klaslokalen op het Montessori Lyceum.

Financiering
Het project is uitgevoerd met de Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken. Verder heeft de Provincie Utrecht een bijdrage geleverd door te assisteren bij het vinden van de pilotlocatie en heeft zij financieel bijgedragen aan de installatiekosten. Voor meer informatie: www.schoolvent.nl 

Piet Jacobs, senior onderzoeker binnenmilieu en energiebesparing, TNO

Dit is een artikel uit de print-editie van het vakblad IZ. De digitale edities van IZ zijn gratis te raadplegen via www.installateurszaken.nl. Liever een print-editie op uw deurmat? Maak dan gebruik van onze tijdelijke actie en meld u nu aan voor een gratis abonnement op IZ via www.installateurszaken.nl

Circulaire basisschool met duurzame installatietechniek

Basisschool De Verwondering in Almere is een circulair en duurzaam gebouw. Dat betekent dat het gebouw makkelijk is te demonteren ...

Zuivere lucht voor Roosendaalse basisschool

Voor de renovatie van de openbare basisschool De Gezellehoek in Roosendaal is het WTU balansventilatiesysteem van Orcon toegepast. Bijzonder aan ...

Slim klimatiseren: kinderen verwarmen school

In deze tijden van Corona is er volop aandacht voor ventilatie. Ook bij scholen. Volgens Carl-peter Goossen wordt het tijd ...

Platte unit voor schoolventilatie

Aan het leveringsprogramma schoolventilatie van Auerhaan is de Global LP serie voor buitenopstelling toegevoegd. De platte vormgeving van deze serie ...

Luchtverwarming bij de verduurzaming van woningen.

Gepubliceerd op

Als bestaande woningen worden verwarmd d.m.v. luchtverwarming, dan is het vervangen daarvan door hybride of all electric oplossingen voor veel installateurs een uitdaging. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn.
Zo zijn direct gasgestookte luchtverwarmers eenvoudig om te zetten naar een hybride warmtepompsysteem. In een dergelijke situatie kunnen bewoners gefaseerd aan de slag met na-isolatie. Zo draai je in de beginsituatie meer op gas. Naar mate je een woning meer en meer isoleert, kun je de installatie steeds langer op de warmtepomp laten draaien.
Bij indirect gestookte luchtverwarmers in goed geïsoleerde woningen is een overstap naar all electric warmtepompen steeds vaker een mogelijkheid. De ontwikkelingen hiervoor zijn volop gaande en binnenkort komen er complete systemen beschikbaar in de markt, waarbij ook direct warm tapwater gecombineerd kan worden. Daarnaast kan een luchtverwarmer ook worden ingezet bij stadsverwarming of systemen die op een andere wijze warmwater maken.
De nieuwste ontwikkeling die we binnenkort gaan zien, is dat luchtverwarming evolueert in een klimatiseringssysteem als het gekoppeld wordt aan een warmtepomp met koelfunctie. Het systeem voorziet dan niet alleen in de warmtevraag, maar kan d.m.v. lucht ook in de koelingsbehoefte voorzien. Het grote voordeel van koelen met lucht is de lage temperatuur en ontvochtiging die gegenereerd kunnen worden. Het koelvermogen is daarmee veel groter dan met een ander afgifte systeem.
Kortom, niet alleen zijn bestaande luchtverwarmers makkelijk te vervangen, de nieuwe hybride of all electric oplossingen hebben een positieve impact op de verduurzaming van woningen en de energietransitie.

Gerrit Veermen, marketing manager Brink climate systems, namens Vereniging voor Duurzame Warmte

Op onze nieuwsbrief abonneren

Ventileer ook eens je klantenbestand

Om zakelijk succesvol te zijn, is het noodzakelijk om ontwikkelingen in de markt goed in de gaten te houden. En ...

Technische vooruitgang van mens en materiaal

We ontdekken steeds meer beperkingen in het gebruik van voorheen schijnbaar onuitputtelijke bronnen zoals fossiele energie, grondstoffen en arbeid. Dit ...

Marktgerichtheid loont

Om zakelijk succesvol te zijn, is het noodzakelijk om ontwikkelingen in de markt goed in de gaten te houden. En ...

Energietransitie van luchtverwarming

In de bestaande woningbouw komt nog regelmatig luchtverwarming voor. In verband met de energietransitie kan dit voor uitdagingen zorgen. Er ...

Dubbelcijferige groei in 2023 voor Bosch Home Comfort Group

Gepubliceerd op

De Bosch Home Comfort Groep realiseerde in het boekjaar 2023 een omzet van 5 miljard euro. Dit is een nominale groei van 11 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. En een valuta-gecorrigeerde groei van ongeveer 14 procent. De groei werd gedreven door warmtepompen en hybride warmtepompsystemen: In Duitsland steeg de verkoop van warmtepompen met 84 procent, terwijl de verkoop van hybride warmtepompsystemen steeg met 46 procent. De groei in beide segmenten overtrof daarmee de marktgroei van 51 en 12 procent.

De Bosch Home Comfort Groep breidde ook zijn marktpositie in efficiënte ketels die later kunnen worden aangevuld met een warmtepomp om zo kunnen worden aangevuld met een warmtepomp om een hybride systeem te vormen. "Deze cijfers onderstrepen de leidende positie van de Bosch Home Comfort Groep op het gebied van duurzame verwarmingsoplossingen en het groeiende belang van warmtepomp technologie voor de hele Europese markt," zegt Jan Brockmann, CEO van de Bosch Home Comfort Groep. "Vorig jaar opereerden we al in een volatiele marktomgeving. Hoge rentetarieven en een zwakke nieuwbouw hebben ook invloed op de verwarmingsmarkt", legt Brockmann uit.

Stabilisatie
Het Europese beeld is gemengd: Terwijl markten met duidelijk gedefinieerde plannen, zoals Nederland, een aanzienlijke groei hebben gezien in warmtepompen en hybride systemen, hebben andere markten een daling gezien. De Bosch Home Comfort Groep verwacht echter dat de vraag zich zal stabiliseren en dat de groei op middellange termijn zal normaliseren.

Vastberaden
Vergeleken met 2022 heeft het bedrijf zijn uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling met 19 procent verhoogd tot 256 miljoen euro. Met ongeveer 14.600 medewerkers was het aantal medewerkers iets hoger dan het voorgaande jaar. "We kijken terug op een succesvol financieel jaar, dat werd beïnvloed door politieke beslissingen. Eén ding is zeker: zonder warmtepompen en hybride warmtepompsystemen zal het niet mogelijk zijn om een CO2-neutrale gebouwde omgeving te realiseren. Daarom zijn we vastberaden ons elektrificatiebeleid voort te zetten," voegt Brockmann toe.

Voorzichtig optimistisch
De Bosch Home Comfort Group verwacht dat de Duitse markt een trage start zal kennen in de eerste helft van 2024. Het feit dat de subsidievoorwaarden vorig jaar lange tijd onduidelijk bleven, leidde tot onzekerheid bij consumenten en tot een daling van het aantal aanvragen voor warmtepompsubsidies. "De subsidievoorwaarden zijn nu duidelijk voor consumenten. We zijn voorzichtig optimistisch dat de binnenlandse vraag naar warmtepompen en hybride warmtepompen in Duitsland weer zal toenemen vanaf medio 2024," legt Jan Brockmann uit. Om klimaatneutraliteit te bereiken in de Duitse bouwsector moeten warmtepompen en hybride warmtepompen betaalbaar zijn voor huishoudens wat betreft aanschaf- en exploitatiekosten. "We zijn nog steeds van mening dat het Gebäudeenergiegesetz (Gebouwenergiewet) moet worden uitgebreid met aanvullende oplossingsmogelijkheden zoals ventilatiesystemen met warmteterugwinning," voegt Brockmann toe. "Hoe dan ook, is het nu een goed moment om gebruik te maken van het aantrekkelijke subsidieprogramma en te kiezen voor een warmtepomp of hybride warmtepomp."

Nieuwe productielocatie
De Bosch Home Comfort Group is voorbereid op de opschaling van warmtepompen

Met de volledige effecten van de Gebäudeenergiegesetz vanaf 2026/2028 voorspelt het bedrijf een duurzame impuls voor elektrificatie op de verwarmingsmarkt. De Bosch Home Comfort Group investeert tot 2030 meer dan één miljard euro in haar Europese ontwikkelings- en productienetwerk voor warmtepompen om de noodzakelijke capaciteit te bieden. Een groot deel van deze investering, ongeveer 255 miljoen euro, zal worden besteed aan de bouw van een nieuwe productielocatie voor warmtepompen in Dobromierz in Polen tot eind 2027. 100 miljoen euro zal worden geïnvesteerd in de uitbreiding van de productielocatie in Aveiro, Portugal tot 2026. In Wernau, Duitsland heeft het bedrijf een nieuw laboratorium opgezet met testbanken voor warmtepompen, hybride warmtepompsystemen en ventilatiesystemen. Deze strategische investeringen weerspiegelen duidelijk het ambities van de Bosch Home Comfort Group voor de Europese markt en onderstrepen haar pioniersrol op het gebied van warmtepomptechnologie. "De Home Comfort Group is sterker dan ooit het jaar 2024 ingegaan, met als doel efficiënte en innovatieve oplossingen te bieden op het gebied van verwarming, ventilatie en airconditioning en de volledige reeks elektrificatieoplossingen wereldwijd te stimuleren," zegt Jan Brockmann.

Nieuwe lucht/lucht-warmtepomp
Op de CES in Las Vegas presenteerde Bosch een nieuwe lucht-lucht warmtepomp voor buitentemperaturen tot min 25 graden Celsius, speciaal ontworpen voor de koude regio's van Noord-Amerika. De Bosch koudklimaatwarmtepomp voldoet aan de eisen van het Amerikaanse Ministerie van Energie en gaat nu van het laboratorium naar veldtest. "Niet alle warmtepompen zijn hetzelfde. We ontwikkelen modellen die perfect zijn aangepast aan regionale omstandigheden voor maximaal thuiscomfort," legt Stefan Thiel, Executive Vice President verantwoordelijk voor verkoop in Centraal-Europa en delen van Oost-Europa, uit.

Elektrificatie in woonwijken en bestaande gebouwen
Naast warmtepompoplossingen voor nieuwbouw omvat het elektrificatieportfolio van de Bosch Home Comfort Group ook innovatieve en energie-efficiënte oplossingen voor woonwijken en bestaande gebouwen die in aanmerking komen voor subsidies. Bijvoorbeeld CO2-neutrale lokale lagetemperatuur verwarmingsnetwerken in Duitsland en andere landen, kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een CO2-neutrale gebouwde omgeving. In het Duitse Leck wordt momenteel de eerste fase van zo'n netwerk gebouwd om 153 woningen en bedrijven van warmte en warm water te voorzien. Elk gebouw is verbonden met een Bosch brine-water warmtepomp. Een centraal collectorveld onttrekt warmte uit de grond, wat zorgt voor een bijzonder efficiënte energievoorziening voor de wijk. Vanaf 2024 zal het merk Buderus hybride warmtepompsystemen aanbieden die ook oudere appartementsgebouwen in stedelijke wijken in staat stellen te voldoen aan de eisen van de Duitse Gebouwenenergiewet. De warmtepomp neemt de hoofdbelasting van de energievoorziening op zich en de aanvullende HR-ketel wordt alleen ingeschakeld tijdens piekvraag. Deze hybride systemen kunnen duurzame warmte leveren aan wijken met maximaal 100 wooneenheden.
In 2024 zal het merk Bosch de eerste lucht-lucht warmtepomp lanceren die kan worden gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Omdat het voldoet aan de eisen van de Federale Subsidie voor Efficiënte Gebouwen (BEG), komt het in aanmerking voor subsidies, net als elke andere Bosch warmtepomp.

Well-Being portoflio fors uitgebreid
De Bosch Home Comfort Group heeft haar assortiment Well-Being producten aanzienlijk uitgebreid. Vanaf de zomer van 2024 worden alle luchtreinigers en mobiele airconditioners bediend via de HomeCom Easy app, die ook wordt gebruikt voor het regelen van warmtepompen. Moderne energiebeheersystemen zorgen voor een efficiënte en duurzame stroomvoorziening in woningen. Door PV-energie intelligent en automatisch te verdelen, kunnen ze de elektriciteitskosten tot 60 procent verlagen.

Nieuwe diensten versnellen de energietransitie
De Bosch Home Comfort Group en haar merken ondersteunen verwarmingsinstallateurs om hun dagelijkse werk efficiënter te maken. Praktijkgerichte trainingen leren verwarmingsinstallateurs hoe ze warmtepompen en hybride warmtepompsystemen efficiënt en snel kunnen installeren. Alleen al in 2023 werden meer dan 20.000 installateurs getraind tijdens elektrificatieseminars. Om de volgende generatie te ondersteunen, bieden de merken ook verdere trainingsprogramma's voor docenten op beroepsscholen. Volgens het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek is HVAC-systeemmonteur een van de 10 meest populaire opleidingen.
De merken Buderus en Bosch bieden een breed scala aan digitale oplossingen, zoals op afstand bewaken van verwarmingssystemen, en verschillende diensten om het dagelijkse werk van HVAC-installateurs efficiënter te maken en hen meer tijd te geven voor hun kernactiviteiten - het installeren van verwarmingssystemen.
Een nieuwe service van Bosch stelt verwarmingsinstallateurs in staat om de voorbereidingen voor de installatie van buitenunits van warmtepompen als een dienst te boeken en deze niet-specialistische activiteit uit te besteden. Het merk Buderus is momenteel bezig met het opzetten van een nieuwe PV-installatieservice, die advies, en ontwerp van individuele PV-systemen en het genereren van een alles-in-één aanbieding inclusief installatie omvat.

Mostra Convegno komt op stoom…uhhh waterstof

Gepubliceerd op

In vervolg op ons eerdere berichtgeving over de Italiaanse vakbeurs Mostra Convegno, die momenteel volop in gang is in Milaan, nog meer impressies van het beursfront. Zo valt op dat waar in onder andere Nederland en Duitsland alle mogelijke moeite wordt gedaan om de nieuwe aanwas te vinden voor de vakopleidingen, dat in Italië geen issue is, aldus meerdere standhouders. “Er lopen genoeg monteurs rond. Het grote probleem is het nogal uiteenlopende niveau.”

Ecoforest laat op de Mostra Convegno de nieuwe Ecogeo+ Pro water/water-warmtepomp zien, die dit jaar op de markt komt. Het apparaat is verkrijgbaar in de vermogens van 1 tot 16 kW en heeft propaan als koudemiddel. Dit nieuwe systeem is een all-in-one oplossing voor verwarming, koeling en de productie van warmtapwater.

Monoblock
Bij NIBE viel de nieuwe S2125 monoblock luchtgebonden warmtepomp te bewonderen. Dit systeem is zowel in een 16 als 20 kW verkrijgbaar en gebruikt propaan als koudemiddel. NIBE mikt met deze warmtepomp vooral op de woningbouw. Het buffervat heeft een inhoud van 50 liter.

Propaan
Is er nog een discussie gaande over koudemiddelen in Italië? Niet echt, zo konden we wel opmaken uit gesprekken met exposanten. Iedereen zet volop in op propaan. “Je moet ook wel, vanwege de Europese regelgeving die aanstuurt op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen.”

Waterstof
In hal I is de Hydrogen Hub te vinden: een trefpunt voor professionals die interesse hebben in waterstof. Eén van de partijen die in de waterstofwereld is gestapt, is Polidoro. Het bedrijf fabriceert waterstofbranders. “Door de hoge prijzen voor warmtepompen zien wij wel marktkansen voor waterstofketels.” In Italië lopen diverse pilotprojecten. Of het een succes gaat worden? De waterstoftransitie lijkt moeizaam van de grond te komen. Het is ook wel opvallend dat Polidoro sinds kort ook in de warmtewisselaars voor warmtepompen is gestapt...

Italiaanse vakbeurs Mostra Convegno voorzichtig van start

Gepubliceerd op

Dinsdag 12 maart is de Mostra Covegno in Milaan van start gegaan. In 12 hallen ontvangen 1.581 exposanten de ongeveer 90.000 bezoekers die de organisatie verwacht. Installatienet merkte dat het op de openingsdag nog erg rustig was. Dat beeld werd bevestigd door verschillende routiniers die op de beurs aanwezig zijn. Alvast een eerste korte impressie.

GF Piping Systems toont onder andere het Hyclean Automation System. Dit intelligente drinkwatersysteem zorgt geheel geautomatiseerd voor de hydraulische balans en doorspoeling. Zo wordt energie bespaard en legionella voorkomen. Het systeem is onder andere geschikt voor de appartementencomplexen, de hospitality branche, zorg en de industrie. Het systeem logt data en is onder andere via een app te raadplegen.

Circulaire fittingen
Elysee legde uit hoe ingewikkeld het is om op een betaalbare manier circulaire fittingen te produceren. “Zeker 60% van de fabrikanten zijn op de een of andere manier al bezig om leidingen op de markt te brengen met gerecycled materiaal. Maar fittingen worden met een mal gemaakt en dat is een moeilijker procedé. Wij maken nu fittingen van gerecycled polypropyleen. Er is veel belangstelling, maar klanten zijn nog huiverig om over te stappen. Zo vragen ze zich af of de kwaliteit wel hetzelfde is.”

Druppel in de oceaan
Valt er al iets te zeggen over de trends in de sanitairbranche? Jazeker. Volgens diverse standhouders ligt het accent nu vooral op hygiëne, comfort en energie-optimalisatie in plaats van op energiebesparing. Een standhouder lichtte die laatste trend als volgt toe: “De bulk van het energiegebruik in de gebouwgebonden omgeving zit 'm vooral in HVAC. Qua watergebruik valt veel minder winst te behalen; slechts een druppel in de oceaan.”

 

 

Nieuwe Nefit 9700i cv-ketel nu leverbaar

Gepubliceerd op

Nefit 9700i en Nefit 9700i AquaPower Plus HR-toestellen zijn vanaf nu leverbaar via de reguliere kanalen. Het nieuwe toptoestel van Nefit Bosch, met vermogensvarianten tot 50 kW, koppelt comfort aan efficiëntie, onder meer dankzij een hoge modulatiegraad en mogelijkheden voor zoneregeling en beheer op afstand.

Het nieuwe toestel is er in verschillende uitvoeringen van 25 tot 50 kW. De combi-uitvoering Nefit 9700i AquaPower Plus is voorzien van een energiezuinige RVS-boiler die 21 of 24 liter warm water per minuut levert. Het single-toestel Nefit 9700i kan worden gecombineerd met een externe boiler. Voor de grotere vermogensvraag tot 400 kW kunnen de single-toestellen in cascade worden opgesteld.

Modulatiebereik
Nefit 9700i HR-ketels hebben het grootste modulatiebereik in hun klasse. Dankzij de gas-luchteenheid kan het toestel tot 11% van zijn vermogen terugmoduleren. De hydrauliek, met messing componenten, draagt bij aan een lange levensduur. De Nefit 9700i kent dezelfde warmtewisselaar als zijn voorganger, de Nefit 9000i. Deze wisselaar zit al in miljoenen toestellen door heel Europa.

Waterstof
Nefit 9700i toestellen zijn gecertificeerd voor gebruik met een aardgas-waterstofmengsel tot 20% en kunnen worden ingesteld op het gebruik van andere gassoorten en -samenstellingen.

Zoneregeling bij vloerverwarming
Op het servicevriendelijke touchscreen verschijnt alle benodigde informatie stap voor stap in beeld. De toestellen kunnen eenvoudig met het internet worden verbonden, bijvoorbeeld via de slimme thermostaat EasyControl. Hierdoor is zoneregeling mogelijk, in combinatie met de slimme radiatorthermostaten van Bosch. Dat kan nu ook wanneer de woning is voorzien van vloerverwarming. Ook automatisch hydraulisch balanceren behoort tot de mogelijkheden. De installateur kan bovendien de toestellen op afstand monitoren en beheren via het installateursplatform Bosch HomeCom Pro.

Volop carrièrekansen in sanitairtechniek

Gepubliceerd op

Het carrièreperspectief van loodgieters is beter dan ooit. In de top-10 van meest gewilde vakmensen staan volgens het UWV sanitair-technici al jaren hoog genoteerd. Ook recent onderzoek van Randstad laat zien dat loodgieter een van de meest kansrijke beroepen is. Op Wereld Loodgieters Dag (maandag 11 maart) zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland dat carrière maken in de sanitairtechniek voor vrijwel iedereen mogelijk is: “Jonge mensen die kiezen voor het vak van loodgieter zijn zeker van een baan en komen snel verder. Maar ook voor zij-instromers zijn er volop opleidingsmogelijkheden én loopbaankansen in de sanitairtechniek.”

Het moderne vakmanschap van de sanitair-technicus krijgt steeds meer waardering, omdat het maatschappelijk belang van het beroep inmiddels heel duidelijk is, meldt branchekoepel Techniek Nederland. Sanitair-technici zijn betrokken bij de verduurzaming van woningen en gebouwen en bij aanpassingen voor langer zelfstandig thuis wonen. Daarnaast spelen ze een grote rol bij klimaatadaptatie. Zo bieden loodgieters oplossingen voor de gevolgen van extreme buien, bijvoorbeeld in de vorm van groene en blauwe daken en hemelwaterinfiltratie, -opvang en hergebruik.

Gezond blijven dankzij de loodgieter
Terpstra: “De loodgieter is en blijft een redder in de nood bij een lekkage of een verstopte afvoer. Maar sanitairtechniek levert ook een belangrijke bijdrage aan het voorkomen en bestrijden van ziektes. Goede riolering, toilet, douche en andere sanitaire voorzieningen hebben de verspreiding van bacteriële en virusinfecties sterk teruggedrongen. De levensverwachting van mensen overal ter wereld is sterk verbeterd dankzij het werk van de loodgieter.”

Digitalisering in het sanitair
Door innovaties is het werk van de loodgieter in de loop van de jaren sterk veranderd. Bij het ontwerpen van badkamers zijn digitale technieken niet meer weg te denken en voor het oplossen van verstoppingen maakt de sanitair-technicus gebruik van sensortechnologie en moderne camerasystemen. Terpstra: “Sanitairtechniek is voor een belangrijk deel géén vies of zwaar werk meer. Mede daarom is het vak heel aantrekkelijk geworden voor zij-instromers, onder wie ook steeds meer vrouwen.”

Eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt in bedrijf

Gepubliceerd op

De vestiging van Hollander Techniek, technisch dienstverlener binnen de utiliteit, retail en industrie, in Apeldoorn, wordt sinds kort op duurzame wijze verwarmd met de eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt. Niet eerder werd in Nederland een gebouw verwarmd op groene waterstof. Het hoofdkantoor van Hollander Techniek uit 1991 met een totale oppervlakte van 5.500 m2 biedt ruimte aan 400 werknemers. De verwarming via waterstof is bedoeld als pilotproject voor de toepassing van waterstof in grotere gebouwen en heeft een duur van minimaal 2 jaar.

Hollander Techniek neemt vanwege een uitbreidingsbehoefte, naast het huidige pand, naar verwachting in 2025 een nieuw pand in gebruik van in totaal 3.000 m2 op hetzelfde perceel. Omdat beide gebouwen aardgasloos worden opgeleverd, wordt naast de ketel die draait op 100% groene waterstof, gebruik gemaakt van verwarming via een hybride warmtepomp en een ketel op groen propaangas. Deze laatstgenoemde toepassing wordt alleen als aanvulling toegepast op hele koude dagen.

Eerste producent van Nederland
Remeha introduceert met deze pilot als eerste producent van Nederland een hoger vermogen waterstofketel. Bij Hollander Techniek wordt gebruik gemaakt van een Quinta Ace H2 100%, een 100% waterstofketel met een vermogen tot 40kW. Aangevuld met een Effenca MT40-warmtepomp, twee Quinta Ace 45-ketels - in zogenoemde cascade-opstelling – die worden aangestuurd door een miTera Plus systeem-regelaar. Het totale systeem is energieneutraal.

Pand, klant en personeel voorbereiden op een duurzame toekomst
Bij Hollander Techniek is men al jaren bezig om op natuurlijke vervangingsmomenten te verduurzamen. Erik Hollander, algemeen directeur licht de situatie toe: “Naast een nieuw pand in aanbouw willen we ook de stap maken ons huidige pand nog duurzamer te verwarmen en onze CO2-uitstoot hierbij te verminderen. Dat was nog niet zo eenvoudig. Door de isolatiewaarde van ons bestaande pand, de beperkte beschikbaarheid van elektriciteit op bedrijvenpark Apeldoorn-Noord, gecombineerd met de elektrificatie van ons wagenpark en ook de capaciteitsbehoefte van het pand in aanbouw, bleek verwarmen met all ellectric warmtepompen niet mogelijk. Na overleg met onze Apeldoornse partner Remeha, producent van duurzame binnenklimaatoplossingen, is gekozen voor een nieuwe systeemoplossing. Alle oplossingen samen - waaronder ons bestaande WKO-systeem - helpen bij onze ambitie om onze gebouwen in 2025 CO2-neutraal te laten zijn.”
Hollander vertelt over een tweede belangrijke drijfveer: “Wij willen graag vooroplopen in de energietransitie, daarom is het voor ons van groot belang om veel kennis op te doen over waterstof: wat komt erbij kijken, hoe leiden we onze mensen op en hoe trainen we hen om op een veilige manier met waterstof te werken? Daarom kiezen we er juist voor om ons eigen bedrijfspand te verduurzamen en waterstof toe te passen.”

Veel ervaring in waterstofprojecten
Al in 2017 begon Remeha met de ontwikkeling van de eerste waterstofketel voor woningen. Sinds 2019 heeft Remeha ruime ervaring opgedaan in het verwarmen van woonhuizen en appartementen op waterstof. Zo was Remeha in 2019 betrokken bij de verwarming van een appartementencomplex in Rozenburg op waterstof. Dit was destijds de eerste waterstoftoepassing ter wereld in een woongebouw. Daarna volgden succesvolle waterstofprojecten in bestaande en nieuwe woningen.
Waterstofprojecten voor utiliteitsgebouwen zijn de logische volgende stap. Remeha maakt, voor zowel residentiële bouw als utiliteitsgebouwen, gebruik van bewezen aardgasketelplatformen voor de aansturing van waterstofketels, dat ook in combinatie met warmtepompen of propaan aan de hoogste standaarden voldoet, aldus de fabrikant. Voor de utiliteitsmarkt is het Quinta-platform beschikbaar dat schaalbaar is tot grotere vermogens. Remeha heeft drie 100% waterstofketels met verschillende vermogens ontwikkeld voor pilotprojecten: de Tzerra Ace H2 100% 28C, de Tzerra Ace H2 100% 34C en de Quinta Ace H2 100% 45. Remeha is in afwachting van beschikbaarheid van infrastructuur en wet- en regelgeving om de commerciële waterstofketels op de markt te kunnen introduceren.
Maurice Meulenbrugge, productmanager renewable gas bij Remeha is blij met dit nieuwe project: “Bij Remeha geloven we in meerdere wegen naar duurzaam: gasvormigen, elektriciteit en warmtenetten. De oplossing zien wij in het gecombineerd gebruiken van energiedragers, passend bij de omgeving en aanwezige infrastructuur. Waterstof is daarbij een veelbelovende energiedrager. Juist bij toepassingen in de utiliteit, waar de gevraagde vermogens vaak groot zijn, hebben we de kans met waterstof de CO2-uitstoot sterk te reduceren. Daarom zijn wij verheugd om samen met Hollander Techniek dit pilot-project te kunnen draaien, zeker omdat het gaat om waterstof die is geproduceerd met energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie.”

Waterstof in hybride systeemoplossing is nieuw
Meulenbrugge vertelt over een tweede nieuwtje in dit project: ‘’De hybride opstelling is een nationale primeur te noemen. Niet eerder werd een hybride warmtepomp, een 100% waterstofketel en twee ondersteunende propaanketels in cascade-opstelling, centraal aangestuurd door een systeemregelaar. Met dit project demonstreert Remeha dat waterstof onderdeel kan zijn van het comfortabel verwarmen van bedrijfspanden en creëert daarmee een rol voor waterstof in de duurzame systeemoplossingen. Op die manier leveren wij een bijdrage aan het creëren van een betere leefomgeving.”

 

Toch nog een nieuwe cv-ketel of over op een warmtepomp?

Gepubliceerd op

Vanwege de hoge aanschafkosten van een warmtepomp, die vanaf 2026 verplicht is, laten veel huishoudens nog snel een nieuwe cv-ketel installeren, zo berichtte RTL Nieuws onlangs. Duurzaamheidsplatform Slimster becijfert echter dat zij daarmee de komende 15 jaar al gauw 3600 euro duurder uit zijn dan wanneer zij hadden gekozen voor een warmtepomp. De kans is bovendien groot dat dit verder oploopt. Slimster komt daarom met drie tips om de investering in een warmtepomp alsnog mogelijk te maken.

Eerst het kostenverschil. Volgens Milieu Centraal kost een doorsnee lucht-waterwarmtepomp 12.000 euro, inclusief installatie. Daar gaat gemiddeld nog 3150 euro aan ISDE-subsidie af, maar goed, dat moet je wel eerst voorfinancieren. Al met al fors meer dan de 2100 euro die je gemiddeld kwijt bent aan een nieuwe HR-ketel. Daar staat - bij de huidige energietarieven - een jaarlijkse kostenbesparing van 692 euro tegenover. Doe je dit keer 15 en trek je daar de extra investeringskosten van een warmtepomp ten opzichte van een cv-ketel af, dan kom je na 15 jaar uit op een besparing van ruim 3600 euro. Daar komt nog bij dat een warmtepomp al gauw 15 tot 20 jaar meegaat, terwijl de verwachte levensduur van een hr-ketel vaak op 12 tot 15 jaar geschat wordt.

Gas wordt duurder, stroom goedkoper
Verder is, zo stelt Slimster, de verwachting dat gas de komende jaren in verhouding (nog) duurder wordt dan stroom. Dit jaar al verhoogde de overheid de energiebelasting op gas met liefst 11 cent per kuub, terwijl de belasting op elektra juist met 2 cent per kWh daalde. Slimster berekende wat het effect zou zijn als de gasbelasting tot en met 2030 jaarlijks met vijf cent zou stijgen, terwijl de stroombelasting met één cent per jaar zou dalen. Dat levert over de verwachte minimale levensduur van een warmtepomp - 15 jaar - een extra besparing van ruim 6200 euro op. Volgens Marvin Grouw van Slimster is de kans bovendien groot dat “de belastingverschillen in de praktijk nog ruimer zullen uitvallen.”

Financieringsmogelijkheden warmtepomp
“Al met al snijd je jezelf dus flink in de vingers door nu te kiezen voor een nieuwe cv-ketel in plaats van een warmtepomp. Desondanks begrijpen we dat lang niet iedereen duizenden euro’s op de spaarrekening heeft om te investeren”, aldus Grouw. Slimster geeft daarom drie tips voor het financieren van een warmtepomp:
1. De Energiebespaarlening van het Warmtefonds:
Huishoudens met een verzamelinkomen tot 60.000 euro kunnen bij het Warmtefonds lenen tegen 0% rente. Daarnaast biedt je gemeente mogelijk een SVn Duurzaamheidslening aan. Je kunt opzoeken wat er in jouw gemeente mogelijk is via de leningzoeker.
2. Combineer een warmtepomp met isolatie:
Naast dat isolatie het rendement van een warmtepomp verbetert, is deze combinatie ook gunstig met het oog op subsidies. Door gelijktijdig (of in elk geval binnen 24 maanden) isolatie te laten uitvoeren en een warmtepomp aan te schaffen, verdubbelt de subsidie die je voor de isolatiewerkzaamheden kunt aanvragen.
3. Kies niet voor een leaseconstructie:
Er komen steeds meer aanbieders van lease- of huurwarmtepompen. Voor een volledig elektrische warmtepomp gaan de maandelijkse kosten al gauw richting de 100 euro. Dat betekent dus 18000 euro over een periode van 15 jaar, waarmee de besparing ten opzichte van verwarmen op gas dus teniet wordt gedaan.

Economische onzekerheid weerhoudt technische bedrijven van investeren

Gepubliceerd op

Ondernemers in de techniek zijn terughoudend als het gaat om het maken van grote investeringen. Belangrijkste reden om de hand op de knip te houden is volgens bijna vier op de tien (39%) de onzekere economische situatie die alsmaar voortduurt. Bovendien verwacht een vijfde van de technische bedrijven dat hun onderneming er de komende maanden financieel op achteruit zal gaan. De technische branche is daarnaast ongerust over de stijgende materiaalkosten. Een meerderheid (55%) zegt zich hier zelfs ernstige zorgen over te maken.

Dit blijkt uit de achtste editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC, waarvoor ruim 1.000 technische organisaties, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers zijn ondervraagd over de stand van zaken in de technische branche.

Winstverwachting naar beneden bijgesteld
De onzekerheid over de economie is terug te zien in de winst die technische bedrijven in 2024 verwachten te maken. Nog geen derde (29%) van de technische ondernemingen verwacht dat de winst dit jaar stijgt. Dat is een opvallend laag percentage vergeleken met de cijfers van vorig jaar en 2022 toen respectievelijk 51 procent en 53 procent een winststijging verwachtte. Nog eens 10 procent denkt dat de winst van hun organisatie dit jaar daalt. Ook dit is meer dan in 2023 (7%) en 2022 (5%).

Economische onzekerheid en personeelstekort
De voornaamste redenen die gegeven worden voor een winstdaling, zijn de economische onzekerheid (36%) en onvoldoende personeel om aan de vraag te voldoen (30%). Volgens vier op de tien technische bedrijven (40%) vormt het personeelstekort zelfs een directe bedreiging voor de winstgevendheid van de organisatie. Een op de drie (34%) bedrijven weet niet waar ze goed personeel vandaan moeten halen.
Technische bedrijven die dit jaar zwarte cijfers denken te noteren, wijzen met name de toenemende vraag naar de producten en/of diensten die ze aanbieden (48%) aan als reden. Ook een betere marge (28%), prijsverhogingen (16%) en lagere kosten (16%) worden genoemd.

Even de hand op de knip
John Huizing, directeur van ROVC: “We hebben te maken met ongebruikelijke economische omstandigheden, met veel onzekerheden. Dit heeft ook negatieve gevolgen voor de vele technische ondernemingen die ons land rijk is. Het is niet meer dan logisch dat bedrijven even de hand op de knip houden. Maar tegelijkertijd rijst de vraag of dit wenselijk is. De technische branche vormt de innovatiekracht van Nederland en deze financiële stagnatie kent een grote weerslag op de sector. Denk alleen al aan de gevolgen op de werkvloer. Investeren in de ontwikkeling en het behoud van technici is essentieel om ervoor te zorgen dat het tekort aan vakmensen niet verder oploopt. Het zou mooi zijn als Den Haag, het bedrijfsleven en de brancheorganisaties handen ineen kunnen slaan voor meer perspectief en zekerheid.”

Maatschappelijke gevolgen
De financiële uitdagingen en de extreem krappe arbeidsmarkt hebben ook grote gevolgen voor de maatschappij. Volgens 63 procent van de technische bedrijven heeft het technicitekort een negatief effect op de concurrentiepositie van Nederland. Daarbij vertraagt het de noodzakelijke verduurzaming (49%), remt het innovatie (43%) en maakt het Nederland een minder aantrekkelijk vestingsland voor productiebedrijven (34%).

IJskoud wint NVKL Koeltrofee 2024

De NVKL Koeltrofee 2024 is dit jaar uitgereikt aan IJskoud. Het koeltechnische bedrijf ontving de wisseltrofee uit handen van voetbalscheidsrechter ...

Uitdaging: energieneutrale ijsbanen

Kunstijsbanen en energieprijzen, daar is veel over te doen. Hoe zorg je ervoor dat ijsbanen snel verduurzamen, dat ze klimaatneutraal ...

Voormalig ijsmeester Thialf stapt over naar Daikin

De voormalig ijsmeester van Thialf Beert Boomsma treedt per 1 april a.s. aan als Sales Enigineer Applied bij Daikin Nederland ...

Scroll chiller met koelmiddel R-454B als alternatief voor R-410A 

Johnson Controls introduceert de een scroll chiller die leverbaar is met het koelmiddel R-454B. Dit koelmiddel heeft een laag aardopwarmingsvermogen ...

Duurzame tijdelijke ijsbaan in Rotterdam Ahoy

Gepubliceerd op

In Ahoy Rotterdam komt een tijdelijke ijsbaan te liggen waar tot 85% kan minder energie wordt gebruikt vergeleken met de WK shorttrackbaan in 2017. Het is de ambitie van de KNSB dat de ijsbanen in de toekomst zoveel mogelijk CO2-neutraal zijn. Daikin levert de koudwatermachines om het ijs van de schaatsbaan tijdens het evenement in topconditie te brengen.

Daikin is sinds 2018 hoofdsponsor van de KNSB en heeft als missie ‘de drijvende kracht te zijn achter een steeds beter binnenklimaat’. “Dat doen we door producten van hoge kwaliteit en met een lange levensduur te produceren, die dankzij ingebouwde slimme technologieën zeer zuinig zijn. En omdat we ervoor zorgen dat onze producten veel minder tot geen fossiele brandstoffen gebruiken, realiseren we een significant lagere milieu-impact”, aldus Edwin Hoogerwerf, directeur van Daikin Nederland. De fabrikant maakt dit mogelijk bij mensen thuis met de energiezuinige airco’s en warmtepompen, maar ook met realiseert ook met grote systemen flinke besparingen, zoals op scholen, in kantoren, hotels, ziekenhuizen, productielocaties en sportstadions.

Ambitie
De KNSB heeft de ambitie uitgesproken om de WK Shorttrack 2024 te voorzien van de duurzaamste tijdelijke ijsbaan ooit. Deze ambitie is inmiddels omarmd door meerdere partners, waardoor het project grootschaliger en impactvoller is geworden. “Als hoofdsponsor van de schaatssport zetten we onze expertise natuurlijk graag in om de sport te helpen verduurzamen”, vertelt Hoogerwerf. “In vergelijking met de ijsvloer die bij de WK Shorttrack in 2017 werd gebruikt, levert de aanpak van nu, mede door toepassing van onze techniek, een energiebesparing tot wel 85% op.

Energiezuiniger ijs en dweilwater met restwarmte
Daikin levert koudwatermachines ('chillers') om het ijs van de schaatsbaan in topconditie te brengen en houden. Deze machines gebruiken alleen hun vol vermogen wanneer de baan moet bevriezen. Is hij eenmaal bevroren, dan is er nog relatief weinig vermogen nodig en kunnen de chillers hun vermogen terugschroeven. Daarmee wordt al significant bespaard ten opzichte van andere oplossingen.

''Om te zorgen dat het energiegebruik nog efficiënter is, hebben we hier ook een functie gezocht voor de restwarmte. Door het inzetten van warmteterugwinning op de warmte die de chillers produceren, kunnen we het dweilwater opwarmen'', aldus Alphons Stevens, Strategisch Business Unit Manager Commercial & Industrial bij Daikin. ''Bij een dergelijk toernooi komen de Zamboni's (dweilmachines) voor de ijsvloer om de 15 à 20 minuten op het ijs om de baan in topconditie te brengen. Deze Zamboni’s gebruiken 10.000 liter warm water van 55°C per dag. Met de restwarmte uit onze chillers verwarmen we de voorraadtank, die gewoonlijk bij zo'n event door dieselgeneratoren wordt opgewarmd. Ook dit is een belangrijke efficiëntieslag en past bij onze visie om schaatsbanen energie-efficiënter te maken. Het gaat er namelijk om dat we verschillende functies en toepassingen die energie nodig hebben, met elkaar combineren. De uitwisseling van energiestromen is cruciaal'', aldus Stevens.

De kracht van samenwerking
Jeroen Kraaij, commercieel directeur KNSB, over de kracht van de samenwerking tussen de verschillende partijen: "Het is geweldig dat we het ook daadwerkelijk voor elkaar gaan krijgen. IJsbanen zijn grootverbruikers van energie en het is onze ambitie dat deze in de toekomst zoveel mogelijk CO2-neutraal zijn. Dat is noodzakelijk om onze sport toegankelijk te houden voor schaatsliefhebbers. De manier waarop we nu voor de WK Shorttrack een tijdelijke ijsbaan neerleggen, sluit daar perfect bij aan."

“Bij vrijwel ieder evenement waar we bij betrokken zijn, zijn er - zowel voor als achter de schermen - baanbrekende innovaties en noviteiten te vinden in het duurzaamheidsdomein. Het is prachtig dat het, door een gezamenlijke inspanning van alle technische partijen, nu gelukt is een doorbraak te realiseren in het verduurzamen van tijdelijke ijsbanen”, aldus Willem Overdiep, namens het betrokken TIG Sports. “In de milieuwetgeving en het evenementenbeleid van grote steden zijn strikte normen opgenomen als het gaat om CO2-uitstoot. Met deze innovatieve manier van werken kunnen tijdelijke ijsbanen in binnensteden ook in de toekomst blijven bestaan. Op basis van de oude manier – met dieselaggregaten - was dit niet langer vol te houden.”

Ahoy, de gastheer van het evenement, heeft eveneens grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Arnaud Hordijk, Head of Entertainment & Sports van Ahoy, zegt: ''We zijn trots dat onze evenementenlocatie straks het podium is voor het meest duurzame tijdelijke ijsbaan bij het WK Shorttrack ooit.''

IJskoud wint NVKL Koeltrofee 2024

De NVKL Koeltrofee 2024 is dit jaar uitgereikt aan IJskoud. Het koeltechnische bedrijf ontving de wisseltrofee uit handen van voetbalscheidsrechter ...

Uitdaging: energieneutrale ijsbanen

Kunstijsbanen en energieprijzen, daar is veel over te doen. Hoe zorg je ervoor dat ijsbanen snel verduurzamen, dat ze klimaatneutraal ...

Voormalig ijsmeester Thialf stapt over naar Daikin

De voormalig ijsmeester van Thialf Beert Boomsma treedt per 1 april a.s. aan als Sales Enigineer Applied bij Daikin Nederland ...

Scroll chiller met koelmiddel R-454B als alternatief voor R-410A 

Johnson Controls introduceert de een scroll chiller die leverbaar is met het koelmiddel R-454B. Dit koelmiddel heeft een laag aardopwarmingsvermogen ...

Duurzaam met gebruikte WKK

Gepubliceerd op

Warmte/krachtkoppelingen (WKK) wekken tegelijkertijd stroom en warmte op en zijn geschikt voor allerlei toepassingen – van woongebouwen tot bedrijven. De duurzaamheid van de WKK komt voort uit de grote efficiëntie en de mogelijkheid voor het gebruik van hernieuwbare energie. Daarom worden zowel investeringen in de aanschaf als de levering van de opgewekte energie gesubsidieerd. De aankoop van gebruikte installaties kan bovendien de afschrijvingsperiode verkorten en door gebruikte installaties te gebruiken wordt de levensduur daarvan aanmerkelijk verlengd.

WKK is er in de vorm van modulaire, flexibele units voor het opwekken van energie, die tegelijkertijd stroom en warmte produceren. Ze kunnen worden ingezet in allerlei verschillende omgevingen: van woongebouwen tot kleine en middelgrote bedrijven. Het concept is erop gericht dat ze in de directe buurt van de verbruiker worden geplaatst, om temperatuurverlies door transport te minimaliseren en zo een hoge efficiëntiegraad te bereiken.

Duurzaamheid door warmte/krachtkoppeling
Door de toegepaste technologie kunnen warmte/krachtkoppelingen de geproduceerde energie vrijwel volledig gebruiken. Want de warmte die ontstaat bij het opwekken van de stroom wordt doelgericht gebruikt voor verwarming of voor warm water.
Meestal wordt een WKK aangedreven door een verbrandingsmotor. De mechanische energie daarvan wordt in een generator omgezet in elektrische stroom. Daarnaast wordt bij een WKK, anders dan bij andere soorten installaties, de overtollige warmte die vrijkomt bij de verbrandingen in een warmtewisselaar gebruikt om water te verwarmen. Daarmee kunnen niet alleen ruimtes worden verwarmd, maar ook warmte worden geproduceerd voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld stoom, hete lucht of thermische olie. Ook kan de vrijgekomen warmte worden gebruik in absorptiewarmtepompen om ermee te koelen.
Bij volledig en lokaal gebruik van de warmte en bij gebruik van efficiënte verbrandingsmotoren, is het mogelijk om met WKK's een efficiëntie tot 90% (met betrekking tot het verwarmingsvermogen) te bereiken.

Duurzaamheid door hernieuwbare energiebronnen
Voor het gebruik van WKK's kunnen allerlei soorten brandstof worden gebruikt. De keuze hangt af van het type motor. Fossiele brandstoffen als aardolie en gas zijn evenzeer mogelijk als hernieuwbare energiebronnen. Tot deze laatste energiebronnen behoren vooral plantaardige oliën (en binnen die groep met name palm- en koolzaadolie) en biodiesel, die met name in dieselmotoren wordt gebruikt. Voor mengselmotoren zijn bio- en brongas of gas dat gewonnen wordt uit afval milieuvriendelijkere alternatieven. Ook hernieuwbare energiebronnen als houtsnippers en -pellets kunnen in speciaal daarvoor aangepaste motoren en stoomkrachtinstallaties worden gebruikt. Bij diesel en Stirlingmotoren bestaat de mogelijkheid om een WKK met lichte stookolie te laten draaien.

Kosteneffectiviteit van gebruikte machines
Om een volledige inschatting te kunnen maken van de kosteneffectiviteit van warmte/krachtkoppelingen mogen niet alleen de directe investerings- en bedrijfskosten (incl. afschrijving, brandstof en onderhoud) tellen. Ook de opbrengsten uit de verkoop van stroom en warmte en de daaruit voortkomende besparingen moeten worden meegewogen. Daarnaast bieden subsidieprogramma's extra prikkels om te investeren.
Een wezenlijke factor voor kosteneffectief gebruik van WKK's is een voldoende hoog aantal gebruiksuren op hoog vermogen per jaar, omdat zo duidelijk meer stroom wordt opgewekt dan zelf wordt verbruikt en er dus meer stroom in het stroomnet vloeit. Zeker bij WKK's die op hernieuwbare energie werken, wordt voor de aangeleverde stroom vaak een hoger (gesubsidieerd) tarief vergoed. Bij grotere installaties is er bovendien de mogelijkheid om de opgewekte warmte winstgevend terug te verkopen aan het openbare net.
Om de investeringskosten voor een WKK duidelijk te verlagen, kan de aankoop van gebruikte installaties worden overwogen. Een voorbeeld hiervan is de op Surplex.com ter veiling aangeboden warmte/krachtkoppeling (940 kW) in Vallemare (Pescara), Italië, bouwjaar 2012. Deze WKK is speciaal gemaakt voor het gebruik met plantaardige oliën zoals koolzaad- of zonnebloemolie en soja-olie. Door het complexe verwarmde invoersysteem kan hij echter ook dierlijke vetten en palmolie verbranden. De aankoop van een dergelijke gebruikte installatie van Surplex is niet alleen voordelige investering in duurzame energie, maar helpt door het opnieuw gebruiken van de machine ook voor meer duurzaamheid doordat geen nieuwe machine gebouwd hoeft te worden.

 

 

 

 

 

Fotobron Surplex

Unica neemt specialist in balancering energie en WKK’s over

Technisch dienstverlener Unica neemt Tenergy over. Met deze toevoeging krijgt Unica meer technologische kennis in huis om posities op de ...

Zelf elektriciteit opwekken

Het verduurzamen van woningcorporaties en VvE’s brengt uitdagingen met zich mee, zeker voor de bestaande bouw. Een van deze uitdagingen ...

Wkk-installatie verwarmt kassen maar levert vooral aan het net

Het Belgische glastuinbouwbedrijf Adriplant heeft warmte/krachtkoppeling (wkk) laten installeren. De warmte die de installatie opwekt dient voor verwarming van de ...

“Brandstofcel micro-WKK heeft toekomst”

Tijdens de Hannover Messe deze week en de recente ISH beurs, nam de brandstofcel micro-warmtekrachtkoppelingssector (brandstofcel micro-WKK) van de gelegenheid ...

Via de plantenbak

Gepubliceerd op

EÉN KLIMAATSYSTEEM VOOR EEN GEZONDE WERKOMGEVING

Vorig jaar opende het nieuwe innovatiecentrum van AAK in Zaandijk. Hier komen nieuwbouw en renovatie samen. Ingebouwd in plantenbakken aan de wand zorgt een combinatie van fan coils en ventilatie-units voor een comfortabel binnenklimaat én een gezonde werkomgeving.

AAK, de Zweedse producent van plantaardige oliën en vetten, liet een oud pakhuis renoveren en breidde het pand uit door een glazen kas aan het pakhuis te plaatsen. Een goed moment om het pand flink te verduurzamen. Bloemendal Bouw uit Leusden adviseerde hiervoor de duurzame afgiftesystemen van Jaga Climate Designers.

Volop groen
Het drie verdiepingen tellende Innovation Center of Excellence in Plant Based Foods, zoals het nieuwe innovatiecentrum is genoemd, staat tegenover het fabrieksterrein van AAK aan de Zaan. Vanaf de straat kijk je via de nieuwe, transparante gevel – vormgegeven als kas – bij het innovatiecentrum naar binnen. Naast de vele glaspartijen en het gebruik van hout, valt het aanwezige groen op. Het nieuwe pand is volledig voorzien van subtropische planten. Dat maakt de ruimtes niet alleen aangenamer, maar verwijst ook naar de plantaardige producten die AAK maakt.

Gezonde werkomgeving
Bij de renovatie en uitbreiding van het pand stond niet alleen verduurzaming centraal, maar was het creëren van een gezonde en fijne werkomgeving met een comfortabel binnenklimaat een belangrijk uitgangspunt. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. In de nieuwbouw komen veel disciplines bij elkaar: het laboratorium is ondergebracht op de begane grond, op de eerste verdieping bevinden zich kantoren en op de bovenste verdieping zijn er proeflokalen en een kookstudio. Hierdoor zijn er verschillende ruimtes met diverse behoeftes qua temperatuur én ventilatie. En dit alles met een totale vloeroppervlakte van maar 700 m2. Zo moet het laboratorium op een constante temperatuur van 18 graden gehouden worden, terwijl deze temperatuur te laag is voor de kantoorruimtes. Bovendien moest er rekening gehouden worden met de vele glaspartijen van de nieuwbouw én is het hele pand voorzien van subtropische planten en bomen die voor een bepaalde luchtvochtigheid zorgen. Een interessante uitdaging om dit allemaal in één pand naast elkaar te laten functioneren.

Gebrek aan ruimte
Rekening houdend met de verschillende werkruimtes was een decentrale oplossing voor koeling, verwarming en ventilatie voor AAK de beste keuze. Maar dit loste nog niet alles op. De ruimte voor het kanaalwerk in het plafond was zeer beperkt, waardoor het niet mogelijk was om een grote koelinstallatie te plaatsen voor het laboratorium. Er werd gezocht naar een alternatief en die werd uiteindelijk gevonden in de plantenbakken. Johan van Putten, verkoopadviseur bij Jaga: “De architect had in het ontwerp ingebouwde plantenbakken aan de wanden ingetekend voor onder andere de open kantoorruimte. Hierdoor ontstond het idee om onze afgiftesystemen in de plantenbakken te verwerken. Dit zou het gebrek aan ruimte oplossen en zorgde tegelijkertijd voor een mooie, strakke uitstraling.”

Eén krachtig systeem
Voor AAK adviseerden wij de krachtige fan coil Briza wandinbouw. Gezien de vele glaspartijen was het voor AAK een voorwaarde om in de zomermaanden ook te kunnen koelen. De Briza heeft dankzij een dynamische warmtewisselaar een groot vermogen voor zowel lage temperatuurverwarming als krachtige koeling, maar is toch een smal toestel. De compacte afmeting van de Briza gaat niet ten koste van comfort en kwaliteit. Hierdoor is de Briza geschikt om weg te werken in een ombouw, zoals de plantenbakken bij AAK. Bovendien is de Briza geluidsarm waardoor medewerkers geen overlast ervaren”, vertelt Van Putten.

Goede ventilatie een vereiste
Om een gezonde werkomgeving te creëren was ventilatie ook een belangrijk aandachtspunt voor AAK. Van Putten: “Zeker wanneer er goede isolatiemaatregelen getroffen zijn, is ventilatie een vereiste voor de constante toevoer van verse lucht. Om een optimaal én gezond binnenklimaat te creëren is het essentieel om ventilatie en verwarming goed op elkaar aan te laten sluiten. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook voor minder onnodige stookkosten en nog meer energiebesparing”.

Intelligent gestuurd ventilatiesysteem
Jaga adviseerde aan AAK om het Oxygen2 ventilatiesysteem te installeren. Oxygen2 is een intelligent gestuurd ventilatiesysteem en een energiebesparend luchtverversingssysteem. Het vraaggestuurde ventilatiesysteem zorgt op een energie-efficiënte manier voor zuivere lucht. Door de intelligente besturing met ingebouwde CO2-sensor meet de Oxygen2 automatisch CO2 en/of vocht en ventileert op plaatsen en tijden waar en wanneer dat nodig is. Zo wordt elke ruimte afzonderlijk van elkaar automatisch goed geventileerd. Ideaal voor panden voorzien van meerdere ruimtes met zeer verschillende behoeftes, zoals bij AAK. Bij de Oxygen2 komt aangevoerde lucht rechtstreeks van buiten via een muurdoorvoer en een efficiënt filtersysteem. Lange luchttoevoerkanalen of een verlaagd plafond zijn hierdoor niet nodig”, licht Van Putten.

Alles in één
De Briza radiatoren zijn bij AAK geplaatst in combinatie met de ventilatie-unit Oxygen2. Van Putten: “Door deze mogelijkheid zorgt één krachtig klimaatsysteem voor energiezuinig verwarmen, koelen én ventileren. Ideaal om in te bouwen in de wand of in een ombouw. De Briza en Oxygen2 ventilatie-unit zijn bij AAK volledig in de plantenbakken weggewerkt. Bij de Oxygen2 komt de lucht rechtstreeks van buiten, waardoor alleen de muurdoorvoerroosters subtiel aanwezig zijn. We hebben de roosters in dezelfde kleur als de gevel gespoten, waardoor ze volledig integreren met het pand en amper in het zicht zijn. Zonder dat het opvalt, heeft AAK in het nieuwe innovatiecentrum één krachtig systeem voor een gezonde werkomgeving en fijn binnenklimaat. Het resultaat mag er zeker zijn.” 

Dit is een artikel uit de print-editie van het vakblad IZ. De digitale edities van IZ zijn gratis te raadplegen via www.installateurszaken.nl. Liever een print-editie op uw deurmat? Maak dan gebruik van onze tijdelijke actie en meld u nu aan voor een gratis abonnement op IZ via www.installateurszaken.nl

Ventilatietoestel voor de renovatiemarkt

DUCO lanceert de DucoBox Reno. Het toestel komt als antwoord op een verouderde woningmarkt. Het ventilatietoestel is zodanig ontworpen dat ...

Installateurs- én bewonerscomfort komen samen in nieuwe ventilatie oplossing

Ons land kampt met een enorme woningnood, die zich met name concentreert in onze grote steden. Niet verwonderlijk, want bijna ...

ISSO Kleintje Ventilatie legt focus op woningbouw

Na een periode waarin ventilatie en binnenklimaat door de coronapandemie dagelijks in het nieuws waren, is het nu een stuk ...

Zonale ventilatie

DUCO ziet in zonale ventilatie hét concept voor woningen van de toekomst. Bij zonale ventilatie wordt de woning niet gezien ...

Van alle markten thuis

Gepubliceerd op

Als goed ingevoerde werktuigbouwkundige weet uw omgeving u vast wel eens te vinden voor een klusje. U kent het wel: de schoonzus die opbelt om te vragen of je een nieuwe handdoekradiator kan ophangen, omdat je broertje twee linkerhanden heeft. Of de buurman van twee huizen verderop die vraagt of u even een leiding kan komen omleggen. Zeg maar het zaterdagwerkcircuit.

Zelfs Karel wordt voor dat soort hand en spandiensten gevraagd vanuit zijn omgeving. Zo belde een aantal weken geleden een neefje op of hij ervaring had met het plaatsen van een nieuwe keuken. Het neefje had samen met zijn vriendin goedkoop een gloednieuwe keuken op de kop weten te tikken bij een veiling, maar uiteraard zat daar geen installatie bij. Zelf voelde hij zichzelf niet geroepen om de keuken in elkaar te zetten met de kieskeurige blik van zijn vriendin in zijn rug gepriemd.

Karel, die wel eens een keukentje gedaan had, wilde hem best wel uit de brand helpen en was afgelopen zaterdag met gereedschapskoffer richting het huis gereden. De keuken stond keurig in dozen te wachten op zijn handige klus skills. Alleen zonder technische tekening. Dus moest hij wel een beetje op gevoel te werk aan.

Nou past gevoel niet echt bij Karel en dat werd wel duidelijk toen de keuken volledig afgemonteerd stond te pronken, met een vaatwasser die net ver genoeg open kon om er drie glazen in te kunnen zetten. Karel was er echter van overtuigd dat het gezamenlijk afwassen neef en vriendin alleen maar dichter bij elkaar zou brengen. Die vaatwasser zou pas interessant worden als ze op elkaar uitgekeken zouden zijn. Dan zou hij wel terugkomen om de radiator te verplaatsen.

VSK na-effect

Ook Karel was vorige week present op de VSK-beurs (hij moet tenslotte wel een beetje bij blijven als het gaat ...

In de knel

Het gebeurt helaas nog steeds met enige regelmaat: gaslekken. Er hoeft maar één persoon zich te melden met “het lijkt ...

Hoog en Droog

De laatste weken was er veel te doen over dijken, hoog water, natte kelders en een door water omringde  stier ...

Van het gas af

De warmtepomp; je kunt er eigenlijk als installateur niet meer omheen. Je kunt je wel vast blijven klampen aan de ...

De perfecte duo deal

Gepubliceerd op

Eind vorig jaar was tijdelijk een nieuw ventilatiepakket van Itho Daalderop beschikbaar, met daarin de mechanische ventilatie-unit CVE-S inclusief RFT-N Auto bediening. Gezien de populariteit van dit ventilatiepakket, met daarin alles om een ruimte optimaal te ventileren, is besloten het pakket standaard in het assortiment op te nemen.

Het nieuwe pakket is verkrijgbaar in twee versies, namelijk de CVE-S PAK SE RFT-N en de CVE-S PAK SP RFT-N, respectievelijk geleverd met Eurostekker of Perilex stekker. De gunstige prijs maakt het pakket extra aantrekkelijk.

Slimme mechanische ventilatie

Het belang van gezonde, verse binnenlucht wordt vaak onderschat. En dat terwijl woningventilatie kan zorgen voor een gezond binnenklimaat en dus gezonde bewoners. De invloed van verse lucht op de gezondheid is namelijk groot. Ventileren zorgt voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht. Denk daarbij aan het afvoeren van CO2 en vocht, om een te hoge concentratie CO2 en schimmel te voorkomen.

Itho Daalderop heeft hiervoor een uitgebreid aanbod aan ventilatie-oplossingen. Slimme, vraaggestuurde ventilatiesystemen zorgen voor een optimale regie, zodat de bewoner nauwelijks actie hoeft te ondernemen. Onze mechanische, centrale ventilatie-eenheid CVE-S heeft standaard een geïntegreerde vochtsensor. Deze sensor meet automatisch de luchtvochtigheid in de woning en bepaalt aan de hand hiervan de hoeveelheid ventilatie. De mechanische ventilatie-unit kan verder uitgebreid worden met slimme sensoren, zoals bijvoorbeeld een of meerdere CO2-sensoren.

Alles-in-een

Ventileren moet zo gemakkelijk mogelijk en het liefst zo automatisch mogelijk gaan. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door RFT-bedieningen, naast sensoren nog een handige oplossing in het assortiment van Itho Daalderop. De RFT-N Auto bediening is een draadloze bediening voor het aansturen van het ventilatiesysteem. Via de RFT-N Auto bediening kan de ventilatie-unit van Itho Daalderop in meerdere standen worden gezet. In de Auto-stand reageert de ventilatie-unit op de meetwaarden van de aangesloten sensoren, zoals de ingebouwde vochtsensor of een CO2-sensor. Daarnaast heeft de bediening een laagstand, hoogstand en timer. De RFT-N Auto bediening is nu dus samen met de CVE-S te verkrijgen in één pakket, met daarin alles om een ventilatiesysteem te updaten naar een energiezuinig en comfortabel ventilatiesysteem.

Productvoordelen

  • Bewezen, betrouwbaar en stil
  • Toepasbaar in elke situatie
  • Verbruikt tot 83% minder energie dan ventilatoren met wisselstroom
  • Ventilatiepakket inclusief 1 RFT-N Auto
  • Standaard geïntegreerde vochtsensor

Ventileer ook eens je klantenbestand

Gepubliceerd op

Om zakelijk succesvol te zijn, is het noodzakelijk om ontwikkelingen in de markt goed in de gaten te houden. En dat is meer dan een beetje volgen van technologische ontwikkelingen en wet- en regelgeving. Ook geopolitieke ontwikkelingen of een pandemie zoals corona kunnen invloed hebben op jouw bedrijf. Kijk maar eens naar de ontwikkeling van de gasprijs na de inval van Rusland in Oekraïne, waardoor de vraag naar warmtepompen is gestegen. Deze oorlog heeft bovendien invloed op de prijs van grondstoffen, de levering daarvan en leverproblemen van materialen. Het conflict drijft prijzen op en zet marges onder druk.
En nu de economie weer wat trager gaat, merken heel wat bedrijven dat afnemers eerst hun opgebouwde voorraden opmaken, voordat ze opnieuw gaan bestellen. En dat doen ze dan ook nog in lagere hoeveelheden. Want de voorraad mag niet meer zo snel oplopen. En zelfs ontwikkelingen in de bevolkingsgroei en -samenstelling hebben invloed op jouw bedrijf. Kijk maar eens naar de krapte op de arbeidsmarkt en de moeite die veel bedrijven hebben om aan gekwalificeerde medewerkers te komen.
Deze en andere ontwikkelingen hebben dus ook invloed op jouw bedrijf. Je kunt er je kop voor in het zand steken of er juist iets mee gaan doen. En dat laatste is verstandiger dan wegkijken. Want als je de ontwikkelingen op de markt goed kent, kun je daar met jouw bedrijf beter op inspelen. De mate van marktgerichtheid is daarom naast vakkennis en kunde een belangrijke factor voor het succes van jouw bedrijf. Dat blijkt ook uit onderzoek. Wil je weten hoe marktgericht jouw bedrijf is? Doe hier de quickscan: https://bit.ly/installateurszaken.

Willem de Vries is Managing Partner van STEM Industrial Marketing Centre. Het kenniscentrum op het gebied van marketing voor technische B2B bedrijven. Neem gerust eens de proef op de som en kom naar een proefcollege over de inzet van marketingtools voor jouw technische bedrijf: https://bit.ly/stem-proefcollege

Op onze nieuwsbrief abonneren

Technische vooruitgang van mens en materiaal

We ontdekken steeds meer beperkingen in het gebruik van voorheen schijnbaar onuitputtelijke bronnen zoals fossiele energie, grondstoffen en arbeid. Dit ...

Marktgerichtheid loont

Om zakelijk succesvol te zijn, is het noodzakelijk om ontwikkelingen in de markt goed in de gaten te houden. En ...

Energietransitie van luchtverwarming

In de bestaande woningbouw komt nog regelmatig luchtverwarming voor. In verband met de energietransitie kan dit voor uitdagingen zorgen. Er ...

Hoe computers helpen bij duurzame energie

De robot in de installatietechniek? Je hebt gelijk beelden in je hoofd. Star Wars in de meterkast maar dan anders ...

De Milieuprestatieberekening Gebouwen (MPG) kan voor dilemma’s zorgen

Gepubliceerd op

Voor installateurs en andere bedrijven in de bouw- en installatieketen wordt het steeds moeilijker om aan alle duurzaamheidsnormen te voldoen. Techniek Nederland heeft dat laten weten aan demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken, in antwoord op een internetconsultatie over het voorstel voor uitbreiding van de Milieuprestatieberekening gebouwen (MPG). Laurens de Vrijer (Hoofd Werkgever- en Ondernemerschap bij Techniek Nederland): ‘De duurzaamheidsnormen werken niet altijd dezelfde kant op. Het zou goed zijn om tot één integrale duurzaamheidsnorm te komen.’

 BENG, MPG en de warmtepomp
In principe is Techniek Nederland voorstander van de voorgestelde uitbreiding van de MPG. Die zorgt ervoor dat nieuwe gebouwen duurzamer worden. Maar de brancheorganisatie heeft zorgen over de uitvoerbaarheid. De Vrijer geeft de warmtepomp als voorbeeld. De Vrijer: ‘Volgens de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) is het logisch om voor een warmtepomp te kiezen. Maar op basis van de aangescherpte MPG-norm is de milieubelasting van materialen in de warmtepomp te hoog. De MPG houdt geen rekening met de klimaatwinst van de warmtepomp tijdens de gehele levensduur. Met een warmtepomp verbruikt een nieuwbouwwoning geen aardgas meer en daalt de CO2-uitstoot met de helft. De warmtepomp levert dus een onmisbare bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Welke norm krijgt straks voorrang en wie bepaalt dat?’ Om dit soort dilemma’s te voorkomen vindt Techniek Nederland dat er een integrale duurzaamheidsnorm moet komen.

Te weinig beschikbare data
Voor een goede MPG zijn data nodig. Die zijn er van de meeste bouwmaterialen wel, maar van veel technische installaties en componenten ontbreken ze nog. Als het aan Techniek Nederland ligt, blijft de overheid de uitbreiding van beschikbare data stimuleren en fabrikanten daarvoor een financiële tegemoetkoming geven. Een tweede oplossing is om het systeem van de milieuverklaringen te wijzigen. Gedacht kan worden aan een ‘light-versie’ van een milieuverklaring, waardoor er sneller betrouwbare data beschikbaar komen. De Vrijer: ‘Nederland is geen eiland. We kunnen kosten besparen door voor het vaststellen van de MPG zoveel mogelijk aan te sluiten op de Europese standaarden.’

Handhaving
De MPG-norm geldt landelijk, maar de handhaving moet op lokaal niveau gebeuren. Handhaving kost tijd en geld. Techniek Nederland vindt daarom dat gemeenten middelen moeten krijgen én het commitment moeten hebben om de handhaving serieus op te pakken.

Google weert advertenties van loodgieters

Gepubliceerd op

Google laat vanaf vandaag (22 februari) geen advertenties meer zien voor loodgieters. Het platform wil zo voorkomen dat consumenten worden opgelicht door malafide loodgieters. Op zoek naar een loodgieter zien consumenten vaak alleen de zoekresultaten die bovenaan staan. Die zijn in veel gevallen afkomstig van malafide bedrijven. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is blij met de maatregel. “Via Google komen mensen te vaak terecht bij onbetrouwbare bedrijven, die er niet voor terugschrikken om hun klanten te intimideren en op te lichten.” Loodgieters blijven wel vindbaar via Google, maar adverteren is niet meer mogelijk.

Consumenten die een lekkage hebben, een verstopt toilet of geen warm water, willen snel geholpen worden. Ze nemen vaak niet de tijd om recensies te bekijken en bellen het eerste bedrijf dat op Google zichtbaar is. Oplichters maken hier gebruik van door advertenties in te kopen die bovenaan te zien zijn. Doekle Terpstra waarschuwt dat het nog steeds mogelijk is om via Google bij een oplichter terecht te komen. “Ook zonder advertenties zullen de onbetrouwbare bedrijven in de zoekresultaten opduiken. Wil je zeker zijn van een deskundige én eerlijke loodgieter, dan is het verstandiger om te kijken op technieknederland.nl en te klikken op Vind een vakman in de buurt.”

Steeds meer meldingen
Techniek Nederland heeft de afgelopen jaren steeds meer meldingen ontvangen van consumenten die te maken kregen met malafide loodgieters. Doekle Terpstra: “Vaak gaat het om schrijnende gevallen. Met name ouderen worden aan de deur gedwongen om een torenhoge rekening te betalen.” Ook online worden oplichters steeds brutaler. Er zijn gevallen bekend waar malafide bedrijven de websites hebben nagebouwd van loodgieters die zijn aangesloten bij Techniek Nederland.

Goed voor het imago
Naar aanleiding van het grote aantal meldingen over oplichters heeft Techniek Nederland de Autoriteit Consument en Markt (ACM) verzocht om maatregelen te nemen. Dat is nu gebeurd. Doekle Terpstra: “Onze leden zijn vakbekwame, erkende loodgieters. Zij hebben last van de oplichters. Als Google de advertenties van deze bedrijven gaat weren, is dat goed voor het imago van de branche.”

“Malafide loodgieters, geef ze aan!”

Techniek Nederland trok eerder dit jaar al aan de noodrem. Uit een reportage van Opgelicht?! bleek namelijk dat oplichters complete ...

Ontstoppen is ook een vak

Veel aandacht in de landelijke media voor een artikel van de Consumentenbond over loodgieters die torenhoge bedragen rekenen voor simpele ...

Man die zich voordeed als verwarmingsmonteur aangehouden

Vanochtend hebben politiemensen een 28-jarige man aangehouden voor oplichting. Hij deed zich voor als verwarmingsmonteur of conciërge en lichtte oudere ...

VSK 2024 trekt bijna 40 duizend bezoekers

Gepubliceerd op

De vakbeurs VSK heeft afgelopen week 37.399 bezoekers getrokken naar Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Een groei van 24 procent ten opzichte van de vorige editie. Ruim 330 exposanten, deden aan de beurs mee. Voor het eerst was elektrotechniek onderdeel van de vakbeurs, aangezien E en W elkaar steeds vaker overlappen. De volgende VSK vindt plaats van 3 tot en met 6 februari 2026. De editie erna, in 2028, moet een circulaire beurs worden.

De organisatie kijkt tevreden terug op de 26ste editie van de vakbeurs VSK. Joyce van de Hoef, beursmanager VSK: “Vier dagen lang deelden exposanten en partners, gespecialiseerd in E- en W-installatie, hun kennis en toonden hun nieuwste aanbod van oplossingen, toepassingen, technieken, innovaties en diensten. Ook hadden we dit jaar voor het eerst een wat andere invulling dan voorheen: de elektrotechnische sector maakte nadrukkelijk onderdeel van VSK uit. Bezoekers en exposanten waren hier zeer over te spreken. Elektrotechniek speelt dan ook een cruciale rol in de energietransitie. Ik ben zeer onder de indruk van alle innovaties die op de beurs gepresenteerd werden. De betrokkenheid van bezoekers om kennis te vergaren was daarnaast opmerkelijk hoog.”

Leerzaam
Eén van de bezoekers, Jan Koppenschaar, vertelt: “Wij zijn op VSK omdat wij heel veel nieuwe dingen willen ontdekken. We willen kijken naar de innovatieve ontwikkelingen in de markt, zoals warmtepompen en zonnepanelen, maar ook verduurzaming in de energietransitie. Voor ons is VSK belangrijk om het feit dat  we heel leerzaam, collegiaal onder elkaar zijn en genieten van alles wat qua nieuwe bedrijven voorbij komt. Wij zijn er in 2026 100% zeker weer bij.”

Prachtige beurs
Ook exposanten kijken tevreden terug. Rick Haukes van Remeha: “VSK 2024 hebben we ervaren als een prachtige beurs. Het was lekker druk: een fantastisch mooi aantal klanten wat we hebben mogen verwelkomen op onze circulaire en duurzame stand. We hebben veel producten en oplossingen kunnen presenteren voor een duurzame toekomst.” Ook voor exposant DUCO was het een succesvolle beurs: “VSK 2024 was voor ons echt top, een super beurs, vanwege de kwaliteit van de klanten, de hoeveelheid bezoekers, de interesse en uiteraard ook de leads die we gescoord hebben.”

Sustainability Pledge
Koninklijke Jaarbeurs, de organisatie van de vakbeurs VSK, wil in 2030 de meest duurzame evenementenorganisator en facilitator van Europa te worden. Daarom introduceerde Jaarbeurs afgelopen VSK de Sustainability Pledge. De allereerste exposanten, Zehnder Group Nederland, Schneider Electric en Remeha, zetten hun handtekening onder de Pledge. Met het ondertekenen van de Sustainability Pledge beloven Jaarbeurs en haar exposanten uit de bouw- en installatiesector een bijdrage te leveren aan het verminderen van hun CO2 uitstoot tijdens hun deelname aan de vakbeurzen BouwBeurs en VSK.  Jaarbeurs start met de vakbeurzen in de bouw- en installatiesector, met als ambitie een circulaire BouwBeurs in 2027 en een circulaire VSK in 2028.

VSK na-effect

Ook Karel was vorige week present op de VSK-beurs (hij moet tenslotte wel een beetje bij blijven als het gaat ...

VSK2024: de branche liet zich weer uitgebreid zien

De vakbeurs VSK is weer voorbij. Afgelopen week stroomden de Jaarbeurshallen in Utrecht vol vakmensen uit de installatiebranche. Noviteiten worden ...

VSK geopend en winnaars VSK-prijs bekend

De winnaars van de VSK Awards 2024 zijn bekend. Tijdens de feestelijke opening van de 26e editie van de VSK ...

Geberit sponsort wedstrijd voor vaktalenten

Gepubliceerd op

Geberit is hoofdsponsor geworden van de vakwedstrijd Sanitaire- en verwarmingstechnicus van Skills Heroes, een mbo-vakwedstrijd van WorldSkills Netherlands. WorldSkills Netherlands is een stichting die zich sinds 2001 inzet ter promotie van het vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Door deze vakwedstrijd te ondersteunen wil Geberit de jonge talenten verder uitdagen om het beste uit zichzelf te halen en met trots het installatievak te leren en uit te voeren. De finale van Skills Heroes vindt plaats op 21 en 22 maart 2024.

Bij de vakwedstrijd Sanitaire- en verwarmingstechnicus hebben twee hoofdsponsoren zich aangesloten. Geberit voor het sanitair gedeelte en Remeha voor de verwarmingstechniek. Geberit wil zijn expertise en know-how op het gebied van sanitaire installaties delen met de toekomstige generatie installateurs. Daarnaast vindt het bedrijf het een mooie gelegenheid om studenten in een vroeg stadium kennis te laten maken met zijn producten.

Wedstrijdopdrachten
De Skills Heroes-wedstrijdopdrachten worden ontwikkeld door een team van ontwikkelaars dat bestaat uit een vertegenwoordiger uit het onderwijs en uit het bedrijfsleven. Wedstrijdopdrachten onderscheiden zich van examens door de gewogen beoordeling. Daarbij leveren excellentie én voor het beroep essentiële onderwerpen een hogere waardering op. Deelnemers van de wedstrijd Sanitaire-en verwarmingstechnicus gaan aan de slag met bijvoorbeeld het aanleggen van een koud- en warmwaterleiding, cv-installatie of rioolinstallatie volgens tekening. Naast veilig en netjes werken moeten de deelnemers vaardig zijn in het buigen/bewerken van alle soorten installatietechnisch leidingwerk (koper, cv-buis, stalen buis), het maken van verbindingen (solderen, persen, knellen ect.) en kennis hebben van appendages en de wijze waarop die gemonteerd dienen te worden.

Finale in maart
Via een voorronde op school en een kwalificatiewedstrijd, die beiden ondertussen hebben plaatsgevonden, zijn acht mbo-studenten doorgedrongen tot de nationale finale. Deze vindt plaats op donderdag 21 en vrijdag 22 maart 2024 in de Brabanthallen in Den Bosch tijdens het beroepenevenement Skills The Finals. Daar strijden ze om de titel Beste vakman/vakvrouw van Nederland.

 

 

 

Ergernis in technische branche over vakonbekwame sollicitanten

Ondanks grote aanhoudende tekorten aan technisch vakbekwaam personeel, staat de branche nog steeds negatief tegenover het aannemen van personeel uit ...

Steeds meer jongeren het vak in

Nederland kampt al jaren met een tekort aan loodgieters. Daar lijkt nu verandering in te komen. Uit cijfers van dataspecialist ...

Vijftig jaar Geberit

In 1973 werd de Nederlandse Geberit organisatie door het Zwitserse moederbedrijf opgericht. Geberit bedacht het inbouwreservoir en de 2-toets bedieningsplaat ...

Wedstrijdje circulair bouwen, renoveren en installeren

Het team Kuijpers/HvA//ROC Tilburg mag zich de winnaar noemen van de Techathon 2021, een prestigieuze wedstrijd voor installatiebedrijven en technische ...

VSK na-effect

Gepubliceerd op

Ook Karel was vorige week present op de VSK-beurs (hij moet tenslotte wel een beetje bij blijven als het gaat om de laatste technieken). Mevrouw Karel had hem alleen de vrijdagochtend gegund om naar Utrecht af te reizen. Wel met het nadrukkelijke verzoek om niet te lang te blijven rondhangen bij de verschillende standhouders (lees: van het bier af te blijven). ’s Middags lag er namelijk nog een klus op hem te wachten.

Uiteraard beloofde Karel plechtig zijn afspraak na te zullen komen en zijn klant met een perfect werkende installatie het weekend in te sturen. Maar de klok had nog geen 12 uur geslagen of hij zag een aantal exposanten al de eerste fusten aanbreken. Eén daarvan nodigde hem van harte uit zich bij hem op de stand te voegen - zich er blijkbaar niet van bewust met wie hij van doen had - en nog geen 10 minuten later was Karel zijn klant van die middag al vergeten.

Twee biertjes en een half uur slap ouwehoeren later zag hij een appje van zijn vrouw: of hij al onderweg was naar zijn klus? Dat bracht hem direct terug in de realiteit. Karel bedankte de standhouder voor zijn gastvrijheid en spoedde zich naar de uitgang, onderweg nog een dubbele espresso-to-go mee graaiend van een andere stand. Daarmee moest hij het korte ritje naar zijn klant veilig kunnen volbrengen, vond hij. Maar mede omdat hij maar drie borrelnootjes en een stukje kaas had gegeten, was zijn arbeidsethos nog verder te zoeken dan normaal en wilde hij het liefste direct terug naar huis om op de bank in een gelukzalige slaap sukkelen.

In die staat gaat niemand een perfecte klus realiseren en Karel al zeker niet. Nadat hij de aanvoer en retour van een radiator had aangesloten, kwam hij erachter dat hij nog een radiator moest aansluiten. Met het vooruitzicht van zijn bank in gedachten, rommelde hij die er snel met wat persen en knellen achteraan. De klus was in ieder geval geklaard. Nu Karel nog.

In de knel

Het gebeurt helaas nog steeds met enige regelmaat: gaslekken. Er hoeft maar één persoon zich te melden met “het lijkt ...

Hoog en Droog

De laatste weken was er veel te doen over dijken, hoog water, natte kelders en een door water omringde  stier ...

Van het gas af

De warmtepomp; je kunt er eigenlijk als installateur niet meer omheen. Je kunt je wel vast blijven klampen aan de ...

Klimaatgenius

Er zijn van die Kareltjes, waarvan onze mond werkelijk wagenwijd openvalt. We snappen best wel dat er wereldwijd een hoop ...

Technische vooruitgang van mens en materiaal

Gepubliceerd op

We ontdekken steeds meer beperkingen in het gebruik van voorheen schijnbaar onuitputtelijke bronnen zoals fossiele energie, grondstoffen en arbeid. Dit dwingt ons afscheid te nemen van fossiele brandstoffen en te investeren in hernieuwbare alternatieven zoals windmolens, zonnepanelen, warmtepompen en batterijtechnologie.
Opmerkelijk genoeg komt het erop neer dat we het ene schaarse goed, fossiele energie, inruilen voor een ander schaars goed: materialen. Om niet in een nieuw dilemma te belanden, moeten we niet alleen streven naar hergebruik, maar ook naar efficiëntie, waarbij we met zo min mogelijk materiaal zoveel mogelijk kunnen bereiken.
De basis van alle technische vooruitgang is dat de mensheid materialen tot op steeds kleinere afmetingen kan beheersen. Met de elektronenbuis en later de transistor konden de radio en tv gerealiseerd worden maar de PC, internet en mobiele telefonie werden pas mogelijk door de chip, die de integratie van steeds meer transistoren op een plakje silicium bevat.
De wet van Moore onderkende deze technologische vooruitgang voor het eerst. Deze stelt dat elke twee jaar de rekenkracht van computerchips verdubbelt voor dezelfde prijs. Dit vooruitgangsprincipe geldt nog steeds voor de chiptechnologie en, zij het veel langzamer, op andere technologieën zoals zonnecellen en Li-ion batterijen.
De overgang naar duurzaamheid vereist een slim en zuinig gebruik van materialen en arbeid, met oog voor het praktische aspect dat vooruitgang tijd vergt. Het is effectiever en eerlijker om iedereen eerst 80% te laten bereiken, omdat dit niet alleen een groter totaalresultaat oplevert, maar ook de lasten gelijkmatiger verdeelt over de hele samenleving. Dit zien we terug op de huidige markt, waar zonnepanelen en hybride warmtepompen steeds prominenter worden.

Peter Cool, CTO-COO Intergas Verwarming namens Vereniging voor Duurzame Warmte

Op onze nieuwsbrief abonneren

Marktgerichtheid loont

Om zakelijk succesvol te zijn, is het noodzakelijk om ontwikkelingen in de markt goed in de gaten te houden. En ...

Energietransitie van luchtverwarming

In de bestaande woningbouw komt nog regelmatig luchtverwarming voor. In verband met de energietransitie kan dit voor uitdagingen zorgen. Er ...

Hoe computers helpen bij duurzame energie

De robot in de installatietechniek? Je hebt gelijk beelden in je hoofd. Star Wars in de meterkast maar dan anders ...

Slim installeren: leuk of noodzaak?

Met slim installeren laat je niet alleen je klanten zien dat je nadenkt om met zo weinig mogelijk tijd een ...

Sillicon Valley in Brabant

Gepubliceerd op

‘TESLA ONDER DE WARMTEPOMPEN’

Slimme jonge techneuten die supersnel ideeën naar producten willen omzetten. Je vindt ze terug in het Brabantse Duizel. Onder de naam Wefabricate opereren ze hier als zowel engineer, toeleverancier als producent. Eén van die nieuwe producten van het bedrijf is een ‘cradle to cradle’ warmtepomp, werkend met propaan als koudemiddel. De warmtepomp is horizontaal uitgevoerd, zodat hij, geplaatst op een plat dak, nauwelijks opvalt.

Tot een aantal jaar geleden zat de Nederlandse sigarenfabrikant Agio in de riante, destijds gloednieuwe behuizing, waar Wefabricate nu gevestigd is. Martijn van de Ven, oprichter en CEO van het bedrijf, twijfelde geen moment toen hij in 2021 de kans kreeg om dit pand in het Brabantse Duizel – winnaar Breeam award 2017 – over te nemen en samen met zo’n vijftig medewerkers te betrekken.

Uitgesteld pensioen
Inmiddels is het aantal werknemers uitgegroeid tot 180 medewerkers, verdeeld over elf BV’s, die alle onder de Wefabricate paraplu vallen. Een aantal daarvan focust zich op de maakindustrie of, zoals ze het zelf noemen, manufacturing as a service, waarbij wordt geproduceerd in opdracht van andere partijen. Andere BV’s specialiseren zich juist weer in het ontwikkelen en fabriceren van producten.
Zo ook Weheat, dat onder andere een hybride/all-electric platdak warmtepomp op de markt brengt. IZ ging hierover in gesprek met Toon van Engelen, die sinds kort als consulent bij deze BV betrokken is.
Voor velen in het vakgebied is Van Engelen geen onbekende. Na een lange beroepscarrière bij onder andere NIBE, OSH en Stiebel Eltron, genoot de 69-jarige eigenlijk net van zijn pensioen. Maar na een gesprek met CEO Van de Ven werd hij zo gegrepen door deze missie, dat hij besloot zijn plannen om te gooien.

Onbekende markt
In 2021 bedachten de voormalig automotive engineers Dave van Swam en Niek Faassen het concept van de Weheat warmtepomp. Het verschil met andere op de markt verschenen warmtepompen: “Die zijn allemaal ontwikkeld op basis van bestaande kennis over cv-systemen”, vertelt Van Engelen. “Omdat Van Swam en Faassen geen kennis hadden van deze markt, konden zij zonder enige vooroordelen een compleet nieuw concept ontwikkelen. Reden voor CEO Van de Ven om de Weheat de ‘Tesla onder de warmtepompen’ te noemen.”

Andere kijk
De onbekendheid met de markt was overigens voor Weheat wel een reden om Van Engelen te vragen eens langs te komen voor een gesprek met Van de Ven. Dat begon met een telefoontje van een oud-collega die inmiddels al werkzaam was bij het Brabantse bedrijf maar leidde er uiteindelijk toe dat hij Van Engelen het aanbod accepteerde om bij Weheat aan de slag te gaan als consulent. “Ik wilde best een keer langskomen om te vertellen hoe de warmtepompmarkt in elkaar zit,” blikt Van Engelen op die eerste afspraak terug, “mede omdat ik toch niet al ver uit de buurt woon. Maar na een half uur met Van de Ven gesproken te hebben vroeg hij of ik misschien interesse had om bij Weheat te komen werken. Ik kreeg een rondleiding door de productieplant en was ik eigenlijk gelijk om. Vooral vanwege de totaal andere kijk op de markt en productieprocessen die dit bedrijf er op na houdt.”

Volledig recyclebaar
Van Engelen was met name enthousiast over de ontwikkeling van de monobloc-warmtepomp die hij kreeg voorgeschoteld. “Zo wordt de casing ervan gemaakt van EPP, een 100% recylcebaar plasticmateriaal dat ook nog eens super licht is. Mede hierdoor is het een volledig cradle to cradle product geworden, dat ook nog eens klimaatvriendelijk genoemd kan worden vanwege het gebruik van propaan als koudemiddel. De 8 kW-warmtepomp heeft bovendien een horizontale opstelling met een hoogte van slechts 62 cm, omdat hij in eerste instantie is bedacht als platdak warmtepomp. Dankzij de zwarte kleurstelling en zijn esthetisch verantwoorde vleugels op de bovenkant, lijkt de warmtepomp op een zwarte vogel. Vandaar ook zijn naam Blackbird. Andere opvallende kenmerken zijn het gewicht van slechts 78 kg en de eenvoudige aansluitmogelijkheden, waardoor de warmtepomp binnen één dag operationeel kan zijn. Een watertemperatuur tot 70 graden behoort met deze warmtepomp tot de mogelijkheden.”

Connectiviteit
Om het de installateur makkelijk te maken heeft elke Blackbird standaard een 4G-verbinding. Zo is de warmtepomp eenvoudig op afstand in bedrijf te stellen, te monitoren en te servicen. De online omgeving geeft zowel installateur als gebruiker inzicht in de prestaties, met toegang tot 35 datasets die elke 5 seconden worden bijgewerkt. Zo kunnen eventuele problemen worden opgemerkt en opgelost, zonder dat daar iemand fysiek voor aanwezig hoeft te zijn. Ook biedt de Blackbird een automatische configuratie naar de exacte warmtebehoefte van een huis en mechanische bescherming tegen vorstschade, mocht de elektriciteit uitvallen.

Groot afzetgebied
inmiddels is het duizendste exemplaar van de 8 kW-versie al geproduceerd. Op de vraag wat de verwachting voor het komend jaar is, antwoord van Engelen: “Dan willen we de productie verhogen naar 10.000 exemplaren. Een vertienvoudiging van het huidige aantal dus. Met zo’n 7.2 miljoen woningen in Nederland, waarvan ongeveer 20% een (gedeeltelijk) plat dak heeft, is het afzetgebied immers aanzienlijk.”

Nieuwe modellen
Naast de 8 kW variant verschijnen er in de loop van dit jaar bovendien nog verschillende nieuwe modellen. Zo zal Weheat op de VSK onder andere een 6 kW-versie en een staande variant van de Blackbird lanceren. Ook wordt er hard gewerkt aan een 20 kW-variant die eventueel in cascadeopstelling kan worden geplaatst om de utiliteitskant van de markt te kunnen bedienen 

Dit is een artikel uit de print-editie van het vakblad IZ. De digitale edities van IZ zijn gratis te raadplegen via www.installateurszaken.nl. Liever een print-editie op uw deurmat? Maak dan gebruik van onze tijdelijke actie en meld u nu aan voor een gratis abonnement op IZ via www.installateurszaken.nl

Itho Daalderop pauzeert levering warmtepomp Vincent

De productie en verkoop van de in 2022 gelanceerde monobloc warmtepomp van Itho Daalderop, Vincent, wordt omdat Vincent niet voldoet ...

Compacte warmtepomp zonder buitenunit

ATAG heeft een lucht/water-warmtepomp ontwikkeld zonder buitenunit. Met de Interion wil de fabrikant de markt een impuls geven en wordt ...

2023 topjaar voor warmtepompen, maar vierde kwartaal krimp

In heel 2023 werden er volgens de verkoopcijfers van fabrikanten 150 duizend warmtepompen aan groothandels en installateurs geleverd, voor de ...

Relatief weinig problemen met warmtepompen tijdens vorstperiode

Warmtepompen blijken tijdens een vorstperiode zonder problemen te functioneren. Een rondgang langs een aantal installatiebedrijven laat zien dat er in ...

Krachtige wandventilator met een hoogwaardig design

Gepubliceerd op

Meer

De innovatieve AEROPLUS WRG combineert maximale warmteterugwinning met talrijke functies voor meer ruimtelijk comfort. Deze unieke compacte wandventilator regelt gelijktijdig de toe- en afvoerlucht in een systeem. Daarnaast heeft de AEROPLUS WRG een laag geluidsniveau, uitstekende luchtprestaties en een hoge geluidsisolatie.
De drukstabiele ventilatoren bieden ook tastbare voordelen: ze zorgen op betrouwbare wijze voor de gewenste luchtuitwisseling, zelfs bij een hoge winddruk op de gevel.

De AEROPLUS WRG is energiebesparend en heeft een warmteterugwinning tot 93 %. De roterende warmtewisselaar maakt het mogelijk om uitstekende technische waarden te bereiken met een aantrekkelijk, uiterst compact ontwerp van de behuizing.
De optie om de warmteterugwinning uit te schakelen maakt ook passieve koeling tijdens de zomermaanden mogelijk. Met behulp van een temperatuur- en vochtigheidssensor regelt de AEROPLUS WRG automatisch de ventilatie naar behoefte.
In de smart versie wordt de AEROPLUS WRG bediend via de SIEGENIA Comfort app en wordt hij automatisch gestuurd door een CO2-sensor. Beide varianten zijn geschikt voor externe bediening en voor eenvoudige integratie in het gebouwbeheersysteem.

Meer informatie vindt u hier

Campagne instroom werknemers voortvarend van start

Gepubliceerd op

Techniek Nederland is tevreden over haar multimediale campagne die in 2023 van start ging. Je Kunt Zoveel Meer In De Techniek voldeed ruimschoots aan de bereiksdoelstellingen. Doekle Terpstra, voorzitter van de brancheorganisatie achter de campagne, over de eerste resultaten: “Met onze ‘superhelden’ hebben we een opvallend statement gemaakt. Dat is door de doelgroep goed ontvangen. Het resultaat waar het écht om gaat, zullen we op de langere termijn zien: meer instroom van werknemers in de techniek.”

De campagne Je Kunt Zoveel Meer In De Techniek werd in september 2023 gelanceerd. De ‘superhelden’ waren onder meer te zien op billboards langs de autosnelwegen, in online-advertenties en op een speciale campagnewebsite, jekuntzoveelmeerindetechniek.nl. Die website heeft in enkele maanden tijd al 55.000 geïnteresseerden getrokken. Op de website kunnen bezoekers testen of ze geschikt zijn voor een carrière in de techniek. Tot nu toe hebben al meer dan 12.000 mensen de test gemaakt. Doekle Terpstra: “Nog altijd hebben veel mensen een verkeerd beeld van een baan in de techniek. Ze denken dat het zwaar of vuil werk is. Klopt niet! De test helpt om dat beeld bij te stellen.”

Doelgroep bereikt
Mannen in de leeftijd van 25 tot 34 jaar vormen een belangrijke doelgroep voor de campagne Je Kunt Zoveel Meer In De Techniek. Van die doelgroep heeft ruim de helft de campagne inmiddels gezien. Doekle Terpstra is daar tevreden over, maar zegt erbij dat werken in de techniek óók steeds aantrekkelijker wordt voor vrouwen. “Het karakter van banen in de installatiebranche verandert snel. We hebben steeds meer behoefte aan kwaliteiten als creativiteit, communicatieve vaardigheden en verbinden. En dat zijn eigenschappen waar vrouwen gemiddeld genomen hoog op scoren.”

Actief op zoek
Een ander belangrijk resultaat is dat 80% van de mensen die openstaan voor een nieuwe stap in hun carrière, positief is over de boodschap ‘Je kunt zoveel meer in de techniek’. En maar liefst 60% van deze groep gaat na het zien van de campagne actief op zoek naar meer informatie over werken in de techniek.

Vervolg
De campagne Je Kunt Zoveel Meer In De Techniek loopt nog minimaal twee jaar door. De komende tijd zal de nadruk daarbij liggen op online-uitingen. In een later stadium zijn de ‘superhelden’ ook weer in andere media te zien.

VSK2024: de branche liet zich weer uitgebreid zien

Gepubliceerd op

De vakbeurs VSK is weer voorbij. Afgelopen week stroomden de Jaarbeurshallen in Utrecht vol vakmensen uit de installatiebranche. Noviteiten worden tegenwoordig nog maar mondjesmaat ‘opgespaard’ voor een vakbeurs maar trends zijn er natuurlijk altijd wel te bespeuren. Allereerst het chronische tekort aan vakpersoneel. Daarnaast is er (nog altijd) een groeiende vraag naar compacte, plug&play oplossingen. Tot slot digitaliseert de branche in een rap tempo.

De exacte cijfers hebben we nog niet maar het lijkt erop dat deze editie van de VSK best aardig bezocht was. Veel exposanten lieten zich in ieder geval positief uit over het aantal bezoekers op hun stand. Wel vielen hier en daar matig bezette paden en hallen op. Opvallend waren dit keer wel de vele zithoekjes en brede paden. Toeval of opzet?

Duurzame bedrijfsvoering
Duurzaamheid speelde deze VSK-editie uiteraard weer een voorname rol. Dat was letterlijk te zien op menig stand maar ook vertelden verschillende grote fabrikanten dat steeds meer opdrachtgevers vragen om aan te tonen dat hun bedrijfsvoering duurzaam is. En dat gaat best ver. Van het winnen van grondstoffen tot de logistiek, productie en eventuele inzameling van producten aan het einde van hun levensduur.

Circulariteit
Ook komt er steeds meer aandacht voor circulariteit, zo bleek onder andere tijdens een lezing van Techniek Nederland. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in initiatieven om oude pompen en cv ketels in te zamelen en de afvalstromen te hergebruiken. Exposant KMRN zamelt al vijf jaar oude cv-ketels in om ze te laten recyclen. Dat levert onder andere geel en rood koper op, staal en aluminium. Daarvan worden vervolgens soms hele bijzondere producten van gemaakt, zoals bloempotten.

Real-time de werking
Tot zover het algemene beeld. Nu even inzoomen op wat details. Zoals gezegd, echte noviteiten zijn tegenwoordig spaarzaam op een vakbeurs als de VSK. Introducties vinden het hele jaar door plaats. Dat neemt niet weg dat een dergelijke beurs geen waarde meer heeft. Zo geven meerdere partijen aan dat de VSK ook belangrijk is om in real-time de werking van nieuwe technieken te kunnen demonstreren. Andere redenen die exposanten noemen om op de VSK te staan zijn status, relatiebeheer en het vergaren nieuwe leads.

Opvallend
Wat kwamen wij op de verschillende stands zoal tegen. Een kleine greep hieruit:

- De Silent-Pro SuperTube van Geberit, bijvoorbeeld. Dit is een ruimtebesparende oplossing voor de afwatering van hoogbouw. De ontluchting is namelijk al in de PP-leidingen geïntegreerd. Bovendien voert het systeem 6 liter i.p.v. de gangbare 4 liter water af bij een diameter van 110 mm. Met de Aquaclean Alba brengt deze fabrikant bovendien een douchewc op de markt voor de consument met een kleinere portemonnee. Het instapmodel met basisfuncties kost ongeveer 1.000 euro. Dankzij de Easy Fast Fit bevestiging is de douchewc makkelijk aan de wand te monteren.

- Met de Compacto brengt Inventum een zeer compacte ventilatiewarmtepomp op de markt (120 cm hoog). Het bijbehorende boilervat is leverbaar in formaten van 100 tot 300 liter. Voeg er de Climate Control module aan toe en je hebt ook nog balansventilatie.

- Een behoorlijke aanloop was er bij Newton Energy Solutions (foto links). Het bedrijf had een nominatie voor de VSK Award in de wacht gesleept met de NEStore. Deze warmteaccu kan warm water met een temperatuur van 110 graden Celsius opslaan voor later gebruik.

- Er was ook volop aandacht voor start-ups. Met de Trix Comfort module kan een vloerverwarmingssysteem worden aangesloten op balansventilatie. Zo ontstaat er een geïntegreerde oplossing die zowel kan verwarmen, koelen als ventileren.

- De klant wil aan de warmtepomp, maar moeten dan ook gelijk de oude convectoren en radiatoren worden vervangen? Nee, zegt Climatebooster. Door hun ventilatiesysteem onder de bestaande afgiftesystemen te bevestigen met supermagneten kan de werking worden geoptimaliseerd.

- Met de Elga Ace all-in-one heeft Remeha een echte blikvanger te pakken. De hybride installatie van cv-ketel en warmtepomp is ongelofelijk compact. Volgens de fabrikant kan dit systeem zeker 30% sneller worden geïnstalleerd dan een standaard hybride warmtepomp.

- Met Duo-Zone toont Itho Daalderop een gebalanceerd ventilatiesysteem dat separaat voor twee zones de ventilatie (300 m3) kan verzorgen (foto rechts). Zeg maar de slaap- en woonzone. Het systeem stuurt zowel op vocht als CO2.

- Op de stand van Rada waren nieuwe bedieningssensoren te zien voor openbare gelegenheden. Het vlakke paneel is vandalismebestendig en eenvoudig te reinigen. Het achterliggende systeem zorgt voor cyclische spoelingen, thermische desinfectie en datalogging.

- Waterontharders raken nu wel ingeburgerd, vertelde Lubron. Op hun stand was de Easysoft te zien, die in een 450 liter en grotere uitvoeringen verkrijgbaar is. Deze compacte ontharder heeft een geïntegreerd zoutvat en kan bijvoorbeeld in de garage of meterkast worden geïnstalleerd.- Viega toonde onder andere haar Temponox-systeem, dat geschikt is voor warmtepompen. De RVS-leidingen zijn corrosiebestendig door een coating en beschikbaar in maten van 15 tot 108 mm.

- Triple Solar liet een nieuwe thermische batterij zien (200 liter) met PCM's, als alternatief voor een standaard boiler. Het apparaat is compact, vierkant en ideaal als ruimte een cruciaal punt is. Het apparaat wordt gevoed via een warmtepomp en PVT-panelen.

- Resideo (voorheen Honeywell) toonde een handige cloudoplossing waarmee rook- en lekdetectiesensoren in gestapelde woningbouw aan elkaar kunnen worden gekoppeld (foto links). Tevens is het mogelijk om de watertoevoer af te sluiten.- Elektrisch verwarmen wint aan populariteit, vertelde Masterwatt. Interessant is dat er nu ook real time gestuurd kan worden op ontwikkelingen in de energiemarkt. Bijvoorbeeld bij de slimme Oso Hotwater boiler, die tevens predictive maintenance mogelijk maakt.

- De Fairtype Solar 1600 van Lucam is in feite een LBK met een bekleding van PV-panelen. De opwek wordt rechtstreeks gebruikt. Het systeem is interessant voor panden die overdag veel gebruikers hebben, zoals scholen en kantoren.

- Stiebel Eltron laat haar nieuwe VRC-450 WTW-unit zien. Het apparaat is compact en kan makkelijk worden gecombineerd met een warmtepomp. Naast de 450 m3 is er ook een 600 m3 uitvoering. De VRC-450 is voorzien van een geïntegreerde CO2-sensor.

In de apriluitgave van het praktijkblad InstallateursZaken wordt uitgebreid teruggeblikt op VSK 2024

“Laat erkende installateurs woningen aansluiten op een warmtenet”

Gepubliceerd op

De ontwikkeling van duurzame warmtenetten moet vaart krijgen. Dat vinden Techniek Nederland en Energie-Nederland. De voorzitters van deze brancheorganisaties, Doekle Terpstra en Cora van Nieuwenhuizen, hebben daarom de overeenkomst ‘Samenwerken aan de kwaliteit van duurzame warmtenetten’ getekend. Het doel van de overeenkomst is dat meer installatiebedrijven zich gaan bezighouden met het plaatsen van afleversets in woningen die zijn aangesloten op een warmtenet.

Met de InstallQ-erkenningsregeling Afleversets als nieuwe norm willen Techniek Nederland en Energie-Nederland ook de kwaliteit van het installatiewerk waarborgen. Terpstra en Van Nieuwenhuizen legden de afspraken vast tijdens de installatievakbeurs VSK 2024.

Afleversets
Als een woning een aansluiting heeft op een warmtenet (ook bekend als ‘stadswarmte’), is een afleverset nodig om de bewoners te voorzien van warmte voor centrale verwarming en tapwater. Voor het plaatsen van een afleverset is specifieke deskundigheid nodig. InstallQ heeft daarvoor een erkenningsregeling ‘Afleversets’ ontwikkeld, als aanvulling op de erkenning ‘Warmteafgiftesystemen van gebouwgebonden verwarmingsinstallaties’. Installateurs kunnen de erkenning ‘Afleversets’ behalen met de e-learning stadsverwarmingsinstallaties.

Een half miljoen nieuwe aansluitingen tot 2030
Het aantal aansluitingen op warmtenetten groeit niet snel genoeg. Volgens het Klimaatakkoord moeten er tot 2030 een half miljoen woningen worden aangesloten. Nu zijn dat er nog maar enkele tienduizenden per jaar. De overeenkomst moet bijdragen aan een flinke groei van het aantal aansluitingen. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Installateurs spelen een cruciale rol in de energietransitie. Dat geldt ook bij warmtenetten. We willen de bekendheid van de werkzaamheden en van de erkenningsregeling Afleversets vergroten. Als méér installateurs actief worden in deze markt, zorgt dat voor meer snelheid in de ontwikkeling van duurzame warmtenetten’.

Erkende installateurs
Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland: ‘In de samenwerkingsovereenkomst met Techniek Nederland staat dat warmtebedrijven de voorkeur geven aan het werken met erkende installateurs en dat in hun opdrachten zullen uitvragen. Op die manier stimuleren we vakmanschap, ontstaan er minder storingen en dragen ook installateurs bij aan een snellere warmtetransitie’.

Afspraken in de samenwerkingsovereenkomst
In de overeenkomst ‘Samenwerken aan de kwaliteit van duurzame warmtenetten’ hebben Techniek Nederland en Energie-Nederland een aantal afspraken gemaakt over de werkzaamheden aan warmtenetten:
-              Er komt een gezamenlijk kwaliteitskader voor het aanleggen, aansluiten en beheren van afgifte-installaties aangesloten op warmtenetten. Dit is belangrijk voor eenduidige kwaliteit en herkenbaarheid naar klanten.
-              De InstallQ erkenningsregeling ‘Afleversets’ wordt de norm bij de uitrol van duurzame warmtenetten.
-              Techniek Nederland en Energie-Nederland gaan de erkenningsregeling ‘Afleversets’ en onderliggende erkenning ‘Warmteafgiftesystemen van gebouwgebonden verwarmingsinstallaties’ actief onder de aandacht van leden brengen.
-              Techniek Nederland en Energie-Nederland adviseren warmtebedrijven om bij het verlenen van opdrachten voor stadswarmtenetten te kiezen voor erkende installatiebedrijven.

Preworxs en Hollander Techniek winnen Techniek Inclusief Award

Gepubliceerd op

Tijdens de VSK zijn de winnaars bekendgemaakt van de Techniek Inclusief Award 2024. Preworxs en Hollander Techniek mogen zich twee jaar lang de meest inclusieve ondernemingen in de installatiebranche noemen. Jan IJzerman, plaatsvervangend directeur-generaal Sociale Zekerheid en Integratie bij Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, reikte de Awards uit. De prijs onderstreept het belang van diversiteit en inclusie bij bedrijven in de installatiesector.

In de Nederlandse installatiebranche bestaan grote verschillen als het gaat om diversiteit. Onderzoeken laten zien dat de samenstelling van het personeelsbestand consequenties heeft voor de bedrijfsresultaten. Bedrijven waar mensen werken met uiteenlopende achtergronden, genders, leeftijden, nationaliteiten, religies en voorkeuren, presteren beter. De genomineerden en winnaars van de Techniek Inclusief Award hebben dus in verschillende opzichten een voorsprong.

Winnaars MKB
De deelnemers aan de Techniek Inclusief Award 2024 waren verdeeld in twee categorieën: MKB en Groot. In de categorie mkb wees de jury Preworxs aan als winnaar. Om een bredere groep werknemers aan te trekken, past Preworxs binnen het bedrijf de functies aan op de competenties van potentiële medewerkers. De andere genomineerden waren Nijhof Groep en Niyata Energy. Binnen de Nijhof Groep leidt de Salland Tech Academy mensen met uiteenlopende achtergronden op voor de installatiebranche. Het bedrijf werkt daarbij samen met het onderwijs, de brancheorganisatie en bedrijven in de regio. Niyata Energy biedt leer-werktrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Winnaars Groot
Hollander Techniek won de Techniek Inclusief Award in de categorie Groot. Het bedrijf is er met behulp van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, een advieswerkgroep en coaches onder meer in geslaagd het aantal vrouwelijke monteurs in opleiding te vergroten. Breman en Unica waren de andere genomineerden. Breman Installatiegroep heeft een netwerkgroep Diversiteit & Inclusie in het leven geroepen, die ervoor zorgt dat binnen het bedrijf iedereen, in alle lagen van de organisatie, aandacht heeft voor het thema en er actief mee bezig blijft. De andere genomineerde, Unica, wil met het platform Unique het aantal vrouwen binnen het bedrijf in 2025 verdubbelen. Unique omvat onder meer een mentorprogramma voor vrouwen, workshops en trainingen.

Jury
De jury van de Techniek Inclusief Award 2024 bestaat uit drie leden met veel ervaring en deskundigheid op het gebied van diversiteit. Tanja Loeff-Hageman is vicevoorzitter van Techniek Nederland en directeur van Tibo-Veen. Ze ziet de instroom van meer jongeren en zij-instromers als een belangrijke doelstelling voor de branche. Sahar Yadegari is directeur-bestuurder van VHTO, het expertisecentrum voor genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Het derde jurylid, Seyit Yeyden, is managing partner van de Beroepentuin, een leer-werkconcept waar werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid voor banen in de techniek en de zorg.
Initiatiefnemers van de Award zijn Techniek Nederland, Wij Techniek, SER Diversiteit in Bedrijf en de Goldschmeding Foundation.

IJskoud wint NVKL Koeltrofee 2024

Gepubliceerd op

De NVKL Koeltrofee 2024 is dit jaar uitgereikt aan IJskoud. Het koeltechnische bedrijf ontving de wisseltrofee uit handen van voetbalscheidsrechter Bas Nijhuis op de VSK-beurs in Utrecht. NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, reikt de NVKL Koeltrofee sinds 1989 -eens per twee jaar- uit tijdens de VSK aan een bedrijf dat een innovatie in de koude- en/of klimaattechniek heeft gerealiseerd. Innovaties die kans maken op toekenning van de trofee moeten in de praktijk toepasbaar zijn en tot succesvolle resultaten leiden in technische, economische en/of maatschappelijke zin. 

Een onafhankelijke jury onder leiding van Fons Pennartz, voorzitter van de NVKL-projectgroep KANS, heeft de negen inzendingen beoordeeld en de drie genomineerden bekend gemaakt. De inzendingen varieerden van product- en dienstinnovaties tot technische innovaties. Uiteindelijk werd het product FreezerData van IJskoud als winnaar van de Koeltrofee uitgeroepen.

Kanshebbers
Uit de inzendingen werden drie finalisten genomineerd. Naast IJskoud maakten Van Kempen Koudetechniek en ACR Klimaat kans op de innovatieprijs. Van Kempen Koudetechniek stelt met zijn VK-EPEX de eigenaar van een koelinstallatie in staat energiekosten te besparen, door de installatie te regelen aan de hand van de energieprijs. Aangezien de energiekosten een groot deel zijn van de exploitatiekosten, kan de eigenaar een significante besparing realiseren op de total cost of ownership. ACR Klimaat deed mee met de Triple Aqua warmtepomp met CO2 scroll-compressor. Door toepassing van deze compressoren en CO2 als koudemiddel, introduceert dit bedrijf een warmtepomp die op natuurlijk koudemiddel draait, maar minder complex is dan de meeste huidige CO2-systemen. Daardoor kan deze worden toegepast in grotere DX-klimaatsystemen.

Winnend product
Het product FreezerData van IJskoud is een digitaal platform dat alle relevante data van een koelinstallatie met een universele sensorset verzamelt en overzichtelijk maakt voor de monteur en de gebruiker. Met die data kan voorspellend onderhoud worden gedaan, waardoor de kosten van onderhoud dalen en uitval tot een minimum wordt beperkt. Het product is innovatief in het analyseren en gebruiken van data om koelinstallaties betrouwbaarder en duurzamer te laten draaien, terwijl het ook de monteur kan ontlasten. Dit is een belangrijke combinatie in een tijd van grote tekorten op de arbeidsmarkt, samen met een toename van duurzame koeltechnische apparaten in de markt, die geïnstalleerd en onderhouden moeten worden. De innovatie, het grote maatschappelijk nut en de schaalbaarheid van de uitrol van het product zorgen ervoor dat IJskoud is uitgeroepen tot winnaar van de NVKL Koeltrofee 2024.

VSK geopend en winnaars VSK-prijs bekend

Gepubliceerd op

De winnaars van de VSK Awards 2024 zijn bekend. Tijdens de feestelijke opening van de 26e editie van de VSK vakbeurs reikte de vakjury, onder leiding van Techniek Nederland voorzitter Doekle Terpstra, de tweejaarlijkse installatieprijzen uit. VSK 2024 vindt nog plaats tot en met vrijdag 9 februari in Koninklijke Jaarbeurs.

Eerder dit jaar nomineerde de vakjury tien kanshebbers in drie categorieën: Energietransitie, Gezond & Comfort en Installateurszaken. De jury beoordeelde de producten op innovatie, oplossingsgerichtheid, praktische toepasbaarheid, sociale impact, duurzaamheid en economisch rendement. Doekle Terpstra: “De kwaliteit van de inzendingen neemt toe. De awards die we uitreiken zijn geen eindpunt, maar een startpunt voor de toekomst.” Daarnaast werd een publieksprijs uitgereikt.

Focus op circulaire materialen
De jury waardeerde het dat de inzenders over de grenzen van hun eigen product heen kijken, het circulair materiaalgebruik in producten steeds hoger agenderen en meer en meer oog hebben voor de vakhelden die het moeten maken. Ook keek de jury naar de materiaalimpact van de inzendingen. Met name de inzendingen waarbij materialen hergebruikt werden of duurzaam geproduceerd zijn vielen op. Dit wil de jury dit jaar expliciet benoemen en verwacht dat dit thema bij de volgende VSK een nog belangrijker thema gaat worden.

De winnaars zijn:
Categorie Energietransitie
10 ampère woning van Eplucon BV
Categorie Gezond & Comfort
Orcon HRC OptiAir en Orcon 15RF CO2-sensoren van Groupe Atlantic Nederland
Categorie Installateurszaken
Super Stars ST-200U paraplu voor HVAC monteurs  van Super Stars / MG Service B.V. 

Uit alle genomineerde producten en diensten kon de sector via een online stemsysteem hun keuze bepalen voor de VSK Publieksprijs 2024. Deze is gewonnen door: Remeha Elga Ace all-in-one / Remeha BV.

Nieuw dit jaar: Circulaire Pluim
De vakjury introduceerde dit jaar de Circulaire Pluim. Wendy van Zundert, jurylid en installateur: “We hebben een geweldige inzending ontvangen van een partij die hele grote stappen heeft gemaakt op het gebied van duurzaamheid maar niet in een specifieke categorie thuishoort. Daardoor hebben we een stimuleringsprijs in het leven geroepen, de Circulaire Pluim. Een waarderingsprijs voor een product die van begin tot einde verduurzaamd is. Dus niet alleen het product zelf maar ook de verpakking en het productieproces.” De eerste circulaire pluim ging naar ‘Niets is te klein om impact te maken! / WAGO Nederland B.V.’.

Bekijk het overzicht van alle winnaars. 

Bouw duurzame warmtecentrale DEVO van start

Gepubliceerd op

Vrijdag 2 februari startte de bouw van DEVO’s nieuwe duurzame energiecentrale. De centrale produceert straks warmte voor het hele deelplan Groenpoort in Veenendaal-oost. Sterke elektrische warmtepompen en grootschalige warmtebuffering zorgen ervoor dat die warmte CO2-neutraal is. 

Wethouder Martijn Beek sloeg namens de gemeente Veenendaal, aandeelhouder van DEVO, een van de palen in de grond. Dit deed hij samen met Gerhard van de Lagemaat, directeur van DEVO en Frank van der Vlugt en Gijs de Man, beiden commissaris van DEVO. Hiermee gaven zij samen het officiële startsein voor de bouw. Op het bouwterrein kwamen alle partijen samen die een rol hebben in de ontwikkeling – van ontwerp tot uitvoering. Linthorst Techniek en Bouwbedrijf Kreeft zorgen ervoor dat de centrale de komende maanden werkelijkheid wordt.

Warmtebuffer voor netcongestiemanagement
Van de Lagemaat lichtte toe hoe DEVO warmte gaat produceren buiten de piektijden op het elektriciteitsnet: “Iedereen wil energie afnemen op hetzelfde moment. Vooral in de ochtend en avond. Dat wordt steeds moeilijker en duurder. En het zorgt voor problemen op het elektriciteitsnet. Maar in deze energiecentrale zitten een aantal slimme elementen. Zo komt er energieopslag in de vorm van een warmtebuffer. We kunnen dan buiten de piektijden warmte produceren. Die warmte slaan we op en leveren we aan bewoners wanneer zij dat nodig hebben. Zo mijden wij de piekmomenten voor de productie van warmte, zonder dat bewoners hun warmtevraag en dus hun gedrag hoeven aan te passen. Dat maakt deze centrale uniek.”

JP Safety Award voor Rijndorp Installaties

Gepubliceerd op

De jaarlijks door bouwbedrijf J.P. van Eesteren toegekende JP Safety Award voor Veiligste Bouwpartner gaat dit jaar naar Rijndorp Installaties. “Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel”, zegt Frank Veltman, directeur en mede-eigenaar van het bedrijf uit Zoeterwoude. “Echt mooi dat dat gezien en gewaardeerd wordt.”

2024 is een lustrumjaar, met Rijndorp dus als vijfde winnaar sinds de start van de uitreiking van de awards om extra aandacht te vragen voor veiligheid op de bouwplaats. De winnaar is bepaald op basis van de geleverde veiligheidsprestaties, de NEN Safety Culture Ladder certificering en door middel van voordrachten en stemmen door medewerkers van J.P. van Eesteren.

Blijven benoemen
“Ik ben er erg blij mee”, aldus Veltman. “Juist ook voor de jongens op het werk. Wij kunnen wel vinden en roepen dat het belangrijk is, maar zij moeten het waarmaken. Ik zie dat dat in de praktijk gebeurt. Dan is zo’n award een tastbaar bewijs dat het ook gewaardeerd wordt.” Veltman denkt dat de crux zit in het durven blijven benoemen van zaken. “Niemand vindt het leuk om anderen aan te spreken, als je ziet dat iets niet goed gaat. We hebben afgesproken dat wel te doen. Dat werkt. Daarmee bouw je aan een cultuur waarin het normaal is elkaar te wijzen op afspraken en veiligheidsinstructies.”

Vooroplopen met veiligheid
De JP Safety Award is een van de manieren waarmee J.P. van Eesteren bouwpartners beloont voor de aandacht die zij hebben voor veilig werken. “We willen vooroplopen met veiligheid”, licht Michel Hoogendoorn, directeur Projectrealisatie bij de TBI-onderneming, toe. “Dat begint vanzelfsprekend in ons eigen bedrijf. Zo zijn we sinds eind 2021 gecertificeerd op trede 4 van de NEN Safety Culture Ladder. En ook intern reiken we JP Safety Awards uit voor veiligste bouwplaatsmedewerker, veiligste grote project en veiligste VOR-project. Mede vanuit de afspraken in de Governance Code Veiligheid in de Bouw verwachten we dat de hele keten zich inspant voor veiligheidsbewustzijn en verbetering van gedrag van medewerkers op de werkvloer.”

Derde nominatie
“Rijndorp is al langere tijd erg goed bezig”, vervolgt Hoogendoorn. “Dit was al hun derde nominatie voor de award. Het bedrijf is een betrokken bouwpartner en scoort ontzettend goed op orde en netheid op de bouwplaats. Neem ons project woontoren Justus in Amsterdam. Als de mensen van Rijndorp geweest zijn, laten ze bijvoorbeeld nooit verpakkingen of restanten achter. Top, want bij de incidenten die zich nog voordoen op onze bouwplaatsen, is vaak het gebrek aan orde en netheid de oorzaak. Daar moeten we met z’n allen vanaf willen.”

Hoppenbrouwers behaalt weer Top Employer Award

Technisch dienstverlener Hoppenbrouwers heeft voor het derde jaar de Top Employer Award behaald. Ellen Vermeer, HR-directeur, benadrukt: "Top Employer word ...

Nominaties VSK Awards 2024 bekend

De tien genomineerden voor de VSK Awards 2024 zijn bekend. De uiteindelijke winnaars ontvangen de tweejaarlijkse installatieprijs op de openingsdag ...

Bart van Meurs en Leen van Leeuwen winnen WKO Duurzaamheid Award 2023

Bart van Meurs en Leen van Leeuwen van Koppert Cress/Division Q zijn de winnaars van de WKO Duurzaamheid Award 2023 ...

Diederick Hilckmann wint WKO Duurzaamheid Award 2022

Op 19 mei ontving Diederick Hilckmann, beheerder van de werktuigkundige installaties aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, de WKO Duurzaamheid ...

Na jaren van groei krimpt de bouwproductie dit jaar

Gepubliceerd op

Dit jaar zal de totale bouwproductie naar verwachting dalen met 3½%, verwacht het EIB. Vorig jaar stabiliseerde de woningbouwproductie al. De nieuwbouw van woningen nam met 7% af. De herstel en verbouw liet onder invloed van de hoge energieprijzen en intensivering van het verduurzamingsbeleid nog wel een forse groei zien van 6½%. Het onderhoud van woningen ging met 2½% boven de structurele groei uit. De nieuwbouw van utiliteitsgebouwen nam met 2% nog wel toe, terwijl ook de herstel en verbouw groeide met 2% met name door meer werkzaamheden rond isolatie en warmte-installaties.

In 2024 daalt de totale bouwproductie dus met 3½%. Zowel de totale woningbouw- als de utiliteitsbouwproductie krimpen met 4%. In lijn met de daling van de vergunningen in het afgelopen jaar neemt de nieuwbouwproductie van woningen en utiliteitsgebouwen beide met rond de 10% af.

Herstel en verbouw
Bij woningen stabiliseert de herstel en verbouw in 2024 na forse groei in eerdere jaren op een hoog niveau. De extra impuls door hoge energieprijzen valt weg en bij de vraag naar zonnepanelen treedt verzadiging op. In de utiliteitsbouw groeit de herstel en verbouw met 2%, waar extra subsidies zorgen voor een toenemende vraag naar isolatie van gebouwen en het plaatsen van (nagenoeg) gasloze installaties. Het onderhoud van woningen en van overige gebouwen groeien beide met 1½%.

Weer toename in 2025 bij woningen
In 2025 neemt de totale bouwproductie met 1% weer voorzichtig toe. De woningbouwproductie neemt met 2½% het sterkst toe. Het is vooral de nieuwbouw die bij een aantrekkende vergunningverlening met 5% groeit. De groei bij herstel en verbouw van woningen blijft met een groei van 1% achter bij die van de nieuwbouw. Het onderhoud van woningen groeit met een trendmatige toename van 1½%.

Afname utiliteitsbouwproductie in 2025
De totale utiliteitsbouwproductie neemt volgend jaar met 2% af. De nieuwbouwproductie daalt met 7% opnieuw sterk. Alleen de nieuwbouw van kantoren en onderwijsgebouwen neemt nog toe. Hoewel de economische situatie verbetert, krimpt de nieuwbouwproductie bij met name de marktsectoren vanwege de doorwerking van de lage vergunningverlening in voorgaande jaren. De investeringen in de verduurzaming van bestaande gebouwen nemen door de hiervoor beschikbare subsidies verder toe. Hierdoor kan de herstel en verbouw in de utiliteitsbouw met 3% groeien. De groei van het onderhoud van utiliteitsgebouwen volgt met 2½% de structurele groei.

Groei op middellange termijn
Op de middellange termijn neemt de totale bouwproductie met gemiddeld 2½% per jaar toe. De woningbouwproductie laat in de periode 2026-2028 onder invloed van een sterke onderliggende vraag een robuuste groei zien van gemiddeld 3% per jaar. De nieuwbouwproductie en de herstel en verbouw groeien beide met gemiddeld 3½% per jaar, waarbij de groei vooral aan het begin van de periode fors is en hierna sterk afvlakt.
Bij de herstel en verbouw van woningen zorgt de verplichtstelling van de (hybride) warmtepomp bij vervanging[1]momenten van een cv-ketel vanaf 2026 voor een extra impuls. Het woningonderhoud volgt op middellange termijn de structurele groei van 1½%. De totale utiliteitsbouwproductie neemt op middellange termijn met gemiddeld 2% per jaar toe. De nieuwbouwproductie van utiliteitsgebouwen blijft hier met een groei van gemiddeld 1% per jaar bij achter, waarbij de productie eerst nog krimpt.