Technische hoogstandjes en inspirerende verhalen op nieuw platform Techniek Nederland

Gepubliceerd op

Techniek Nederland heeft een nieuw platform geïntroduceerd: De Makers van Morgen. Het platform toont naast technische hoogstandjes, inspirerende verhalen van ondernemers en technische vakmensen. Het is een vervolg op De Techniek Achter Nederland, waarop spraakmakende technische projecten centraal stonden. Het nieuwe platform vertelt de verhalen vanuit het perspectief vanuit de sector zelf.

De Makers van Morgen (demakersvanmorgen.com) gaat over gedreven mensen die bedenken, installeren en verbinden. Ondernemers en vakmensen die ervoor zorgen dat alles werkt. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: “Zij hebben oplossingen voor de grote maatschappelijke vraagstukken waar ons land voor staat. Want alleen met handige handen, knappe koppen en slimme innovaties kunnen we de energietransitie vaart geven en onze infrastructuur moderniseren.”

Voor het grote publiek
Het platform richt zich niet alleen op de technieksector zelf. De Makers van Morgen is óók bedoeld voor het grote publiek. Terpstra: “Waar zouden we zijn zonder verwarming, koeling, elektriciteit en water? De technieksector is onmisbaar voor de maatschappij. De helden van de technieksector staan centraal op De Makers van Morgen. Samen met onze leden, die hier hun verhalen kunnen delen, maken we van het platform het kloppend hart van onze sector.”

Potentiële werknemers
De Makers van Morgen gaat ook een rol spelen bij het werven van jong technisch talent en het enthousiast maken van zij-instromers voor een carrière in de techniek. Op het platform zijn inspirerende verhalen te vinden van mensen die in de sector carrière hebben gemaakt. Daarnaast zijn er op De Makers van Morgen reportages over uitdagende technische projecten, prikkelende opinies, verhalen van pioniers en informatie over marktontwikkelingen te vinden.

Promotie
Techniek Nederland brengt het nieuwe platform onder de aandacht bij een breed publiek. De komende weken zijn er commercials te horen op Radio 1. Daarnaast is een De Makers van Morgen-video vanaf vandaag te zien op alle social mediakanalen.

Van Dorp investeert in ketelvervanger met superrendement

Gepubliceerd op

De Van Dorp Groep investeert in een compacte adsorptiewarmtepomp die de huidige hr-ketel kan vervangen zonder dat daar grote aanpassingen voor nodig zijn. De investering is onderdeel van een financieringsronde die moet leiden tot opschaling en een grootschalige wereldwijde marktintroductie. Van Dorp gaat hiervoor een langetermijnsamenwerking aan met de producent van deze warmtepomp, Cooll. De eerste serie warmtepompen zal bij 50 woningen worden geïnstalleerd.

De uit de Universiteit Twente voortgekomen onderneming Cooll Sustainable Energy Solutions heeft warmtepomptechnologie ontwikkeld die de huidige hr-ketel één op één kan vervangen en tot 50% gas bespaart. Deze uitvinding, ook wel ‘superrendementsketel’ genoemd, is bij uitstek geschikt voor bestaande woningen. De adsorptiewarmtepomp van Cooll verwarmt nu nog met aardgas, maar kan ook verwarmen met andere groene gassen zoals waterstofgas.

Toekomstbestendig alternatief
Van Dorp is al 10 jaar betrokken bij de ontwikkeling en maakt met deze investering nu ook de opschaling mogelijk. Henk Willem van Dorp: “Vanuit onze intrinsieke motivatie om de wereld beter achter te laten, besteden wij veel aandacht aan de verduurzaming van installaties en gebouwen. We zetten hierbij in op duurzame technieken en kiezen voor all-electric waar het kan, maar geloven we ook in de technologie van Cooll omdat het een toekomstbestendig alternatief is voor gebouwen waarvoor een elektrisch of hybride warmtepompsysteem nog niet haalbaar is. Daarnaast is het systeem geschikt gemaakt om te verwarmen met waterstofgas, een ontwikkeling waar wij veel vertrouwen in hebben en graag in mee pionieren.”

Mooie eerste stap
CEO Stefan van Uffelen van Cooll: “Na meer dan tien jaar ontwikkeling van onze gepatenteerde thermische warmtepomptechnologie gaan wij nu de markt op. De eerste series zijn al volledig toegekend aan woningbeleggers en woningcorporaties, maar we zijn al gestart met de voorbereidingen voor grootschalige productie, die wij met onze productiepartners realiseren. Wij zijn dan ook enorm blij met het vertrouwen dat Van Dorp in ons uitspreekt. Om onze technologie en het productieproces op te schalen is een grote financiering nodig, in totaal 16 miljoen euro. Hiervoor benaderen wij in samenwerking met No Five Trees momenteel verschillende partijen die net als Van Dorp in de energietransitie willen investeren. Met de investering van Van Dorp hebben wij een mooie eerste stap gezet, wat vertrouwen geeft voor een duurzame toekomst.”

Laatste cv-ketel Itho Daalderop krijgt plaatsje in fabriek

Op 19 november heeft Itho Daalderop haar laatste cv-ketel geproduceerd. Itho Daalderop zet hiermee een volgende stap naar verduurzaming. Itho ...
Verder Lezen

Vaillant introduceert nieuwe hr-ketels

De nieuwe ecoTEC plus en ecoTEC exclusive hr-ketels combineren een hoge efficiëntie en comfort met de betrouwbare en stille werking ...
Verder Lezen

Fabriek Bosch Deventer geleidelijk over van gasketels op systeemoplossingen en waterstof

De overheidsdoelen voor de energietransitie zijn ambitieus en als gevolg hiervan zal de Nederlandse markt voor verwarmingsoplossingen de komende jaren ...
Verder Lezen

Hr-ketels met hoog modulatiebereik

Vaillant presenteert nieuwe modellen van de hr-ketels ecoTEC plus en ecoTEC exclusive. Dankzij de intuïtieve bediening van het nieuwe touchscreen ...
Verder Lezen

Voor één gat te vangen

Gepubliceerd op

U zult het vast wel herkennen. U bent als vakman ingehuurd voor een klus en tegelijkertijd heeft de klant een aannemer ingehuurd, alleen dat heeft hij voor het gemak even niet tegen u gezegd.
Gevolg is dat u al uw werkzaamheden start en u er de volgende dag achter komt dat de aannemer na u een muur heeft gestuct op een plek waar u nog moest zijn of een balk heeft gemonteerd waar u de ketel had willen plaatsen. Kortom ergernis.

Ook Karel zit wel eens in dat schuitje; al is hij vaker diegene die anderen in de weg zit met zijn geknutsel. Dit keer was het echter de aannemer die hem dwarsboomde met een gootsteen die een stuk meer naar rechts gemonteerd was dan Karel lief was. Maar met wat handig geknutsel kon hij het probleem toch uitstekend oplossen. Gelukkig is Karel, als het hem uitkomt, wel voor één gat te vangen.

Ander relevant nieuws van onze redactie

Raketafvoer

Net als elke techniekfreak is ook Karel dol op alles wat met ruimtevaart te maken heeft. Als kleine Karel zag ...
Verder Lezen

Levenslange garantie

In de periode dat Karel net uit de schoolbanken kroop en het bij het bedrijf van zijn vader mocht binnentreden, ...
Verder Lezen

Kalm ân en rap een beetje

Inmiddels lijkt heel Nederland weer volledig in het pre-corona tempo te zitten. De files nemen in rap tempo toe, telefoons ...
Verder Lezen

Prikkelbaar darmbad

Karel blinkt uit in het meedenken met de klant. Vaak gebeurt dit zonder enig overleg met diezelfde klant en vindt ...
Verder Lezen

Bespaar kostbare tijd: Optimaliseer jouw processen!

Gepubliceerd op

Verlies jij kostbare minuten tijdens jouw werkzaamheden en wil je hier een einde aan maken? Er gaat veel tijd verloren op de bouwplaats dingen die “er even bij komen”. Verkeerd gereedschap, verkeerde of kapotte onderdelen, het staat op de verkeerde locatie of je bent uren bezig met het in elkaar zetten van bijvoorbeeld een complete wastafel. Met de diensten van Wasco ben je sneller, effectiever en uiteindelijk dus ook goedkoper bezig met jouw werkzaamheden!

Wedstrijdje circulair bouwen, renoveren en installeren

Gepubliceerd op

Het team Kuijpers/HvA//ROC Tilburg mag zich de winnaar noemen van de Techathon 2021, een prestigieuze wedstrijd voor installatiebedrijven en technische opleidingen. Circulair bouwen, renoveren en installeren stond centraal tijdens deze tweede Techathon. De deelnemende teams kregen de opdracht een nieuwe toekomst te creëren voor het monumentale kantoorgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf in Arnhem. Het gebouw aan het Stationsplein-West, dat dateert uit 1955, is in vrijwel alle opzichten verouderd. Voor de tien deelnemende teams was de uitdaging om met een circulair en energiezuinig plan voor het gebouw te komen.

De teams hadden precies één dag de tijd om hun plannen te bedenken en te presenteren. Ieder team bestond uit een mix van high potentials van installatiebedrijven en studenten van hbo- en mbo-niveau. ‘s Ochtends waren Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, en Roger Mol, directeur Transacties & Projecten van het Rijksvastgoedbedrijf, aanwezig om de deelnemers succes te wensen. Terpstra: “Jullie zijn de Makers van Morgen. De oplossing voor de grote maatschappelijke problemen van deze tijd komen van jullie generatie. Met jullie kennis en doorzettingsvermogen maken we de technieksector circulair.”

Unaniem besluit
Volgens de jury was het team Kuijpers/HvA/ROC Tilburg er het beste in geslaagd om circulaire elementen te combineren met energiezuinige oplossingen. Het team Van Dorp/Avans/Van Dorp Academie legde beslag op de tweede plaats met een plan waarin refurbishing van installaties en installatiematerialen centraal staat.

Trofee en 5.000 euro
Algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland reikte de prijs aan de teamcaptain uit. Naast een beker mochten de leden van het winnende team een bedrag van €5.000 verdelen en ontvingen ze een aantal circulaire cadeaus. Bovendien gaat het Rijksvastgoedbedrijf serieus aan het werk met het winnende plan. Erik Boer nodigde de winnaars direct uit voor een rondleiding en een inhoudelijk gesprek over de circulaire plannen.

Organisatie
Techniek Nederland organiseerde de Techathon in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, de HAN/SEECE en de overige kennisorganisaties in de installatiebranche (Wij Techniek, ISSO en TVVL). Techathon 2021 komt voort uit de toekomstverkenning CONNECT2025 van de techniekbranche.

Partijen slaan handen ineen voor opleiden vakmensen

Technisch opleider ROVC en technisch dienstverlener Van Dorp zijn per 1 november een preferred partnership aangegaan voor onbepaalde tijd. Dit ...
Verder Lezen

Woonstad Energie Challenge oplossing in de praktijk gebracht!

Eind 2019 zijn Breman en Itho Daalderop met hun Collectief Hybride Systeem uitgeroepen tot winnaars van de Woonstad Energie Challenge ...
Verder Lezen

Huis verwarmen via doucheputje wint duurzame startup prijs

Een systeem voor het recyclen van warmte uit water is in de prijzen gevallen tijdens de dertiende editie van de ...
Verder Lezen

Topcoaches installatiebranche 2020 bekend

De technische installatiebranche heeft de beste praktijk- en leerlingbegeleiders van 2020 gekozen. Engin Kuruahmet (Engie Infra & Mobility), Kornee van ...
Verder Lezen

Energiebesparing met behoud van comfort

Gepubliceerd op

Het demissionaire kabinet heeft plannen om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Er is €800 miljoen beschikbaar voor de warmtetransitie, waarvan €288 miljoen voor het plaatsen van (hybride) warmtepompen. De stapsgewijze verduurzamingsroute via isolatie, energiebesparende maatregelen en de (hybride) warmtepomp, wordt ook op politiek beleidsniveau omarmd.

In de nabije toekomst wanneer alle woningen goed geïsoleerd en duurzaam verwarmd worden, verschuift de focus van duurzaam verwarmen naar het duurzaam bereiden van tapwater. In moderne, goed geïsoleerde woningen wordt het aandeel tapwater (300 m3 gas) steeds dominanter binnen het energiegebruik van de woning. Hoe kan dat gereduceerd worden, zonder in te leveren op comfort?

Het installeren van een zonneboiler zorgt voor het duurzaam opwekken en benutten van zonne-energie door het tapwater voor te verwarmen. Op die manier is minder energie nodig om de gevraagde 55 ̊C te bereiken. De hybride warmtepomp draagt ook bij aan een efficiënte en energiezuinige tapwater bereiding. Door de combinatie van technieken is er geen groot voorradvat nodig. Bovendien is het tapwaterrendement van de nieuwste generatie hr-ketels gestegen naar meer dan 90%.

Maatregelen die naast energiebesparing, óók inzetten op waterbesparing mét behoud van comfort, zijn o.a. douchewater-WTW en recirculatiesystemen. De diversiteit in duurzame verwarmingsoplossingen is enorm, waardoor de installateur tal van opties tot de beschikking heeft om de energie- en warmtetransitie vorm te geven. Woningeigenaren (corporaties én consumenten) hebben behoefte aan een allround vakman met product- én installatiekennis. Pak die kan en ga aan de slag met duurzaam installeren.

Walid Atmar, Manager Kennisontwikkeling de Nederlandse Verwarmingsindustrie

Sven Asijee, Directeur Wij Techniek

Op onze nieuwsbrief abonneren

Ander relevant nieuws van onze redactie

Past meer en beter ventileren in het klimaatakkoord?

De normen en regelgeving voor het bouwen van huizen worden steeds verder aangescherpt. Zo is onlangs de BENG (Bijna Energie ...
Verder Lezen

Sneller van salderen af? Misschien wel.

Steeds vaker komt het voor: omvormers die tijdelijk in storing springen omdat de netspanning te hoog is. Hoe meer zonnepanelen ...
Verder Lezen

Sarah is er weer klaar voor

De samenleving gaat weer open! En dat betekent dat Sarah weer het land in kan. En hoe mooi is dat! ...
Verder Lezen

Optimale afstemming distributie én afgifte is essentieel

Ontwerpers van werktuigkundige installaties in en rondom gebouwen kunnen in deze tijd de mouwen opstropen (of deden dat al). Immers ...
Verder Lezen

HT-warmtepomp doorstaat test en komt medio 2022 op de markt

Gepubliceerd op

Vattenfall en Feenstra zijn medio vorig jaar gestart met het testen van een zelf ontwikkeld hogetemperatuur-warmtepompsysteem dat de traditionele cv-ketel vervangt zonder noodzaak voor aanvullende maatregelen aan afgiftesysteem en isolatie. In een pilot is het systeem gedurende een jaar in 20 verschillende huurwoningen getest. Als de tussentijdse resultaten van de pilot positief zouden zijn, zou rond deze tijd het systeem beschikbaar komen voor particuliere woningeigenaren. Wij vroegen Melanie Poort, woordvoerder van Vattenfall, naar de laatste stand van zaken.

Jullie hebben de warmtepomp inmiddels getest in praktijksituaties. Wat zijn jullie bevindingen tot dusverre?
“Het systeem is inderdaad getest in een diversiteit aan woningen. Het gaat te ver om alle bevindingen op te sommen en het is zeker niet allemaal vlekkeloos gegaan. Maar conclusie is dat we nu een systeem hebben dat eenvoudig en energiekostenneutraal een eengezinswoning aardgasvrij kan maken.”
Wanneer wordt de Pilotfase definitief afgerond?
De pilot loopt door tot voorjaar 2022. Parallel daaraan wordt de productie van het systeem opgebouwd.”
Wanneer komt de HT-warmtepomp precies op de markt?
“Dat zal medio volgend jaar zijn, in 2022 dus.”
Uit eerdere berichtgeving blijkt dat er geen flankerende maatregelen nodig zijn, zoals isolatie of de installatie van een nieuw afgiftesysteem. Daardoor is het systeem mogelijkerwijze aantrekkelijk voor de renovatiemarkt. Klopt dit?
“Ja dat klopt, het systeem is specifiek ontwikkeld voor de bestaande bouw en vergt geen kostbare voorbereidende maatregelen aan schil en afgiftesysteem. Basis isolatie is voldoende en de bestaande radiatoren blijven gehandhaafd.”
Hoe duur wordt deze warmtepomp?
“De prijs zal vergelijkbaar zijn met de bestaande all-electric warmtepompen.”
De HT-warmtepomp valt groter uit dan de conventionele cv-ketel. Wat zijn de exacte afmetingen en hoeveel weegt de warmtepomp?
“Strikt genomen is het binnendeel kleiner dan een cv-ketel. Dit is echter geïntegreerd met het buffervat, dat het in zijn geheel groter maakt. De maten zijn als volgt: binnendeel 146x114x64 (hxdxb) en buitendeel 69x37x90 (hxdxb).”
Hoeveel tijd is de installateur kwijt met de installatie en waar moet hij op letten?
Wij installeren het systeem in twee dagen. De pilot heeft waardevolle inzichten gebracht die zijn verwerkt in het productiemodel en de installatie eenvoudig maken. Zoals bij alle warmtepompsystemen is installatiekwaliteit zeer belangrijk. Met name het volledig en juist inregelen van het afgiftesysteem is van groot belang. Élk afgifte element moet correct zijn ingeregeld met een instelbaar voetventiel.”
In hoeverre kunnen ruimtebeslag en gewicht een beletsel vormen voor de consument en voor de installatie?
“Wanneer de warmtebuffer boven wordt geplaatst zal de vloer deze moeten kunnen dragen. Daarnaast neemt de buffer meer ruimte in beslag dan een moderne cv-ketel, maar uit de pilot blijkt dat daar meestal wel plek voor te vinden is. Onder de meeste cv-ketels kan nu ook niets worden geplaatst i.v.m. leidingwerk, maar dat wordt niet gezien als in beslag genomen ruimte.”
Wat zijn de voordelen van deze oplossing vergeleken met een hybride warmtepompoplossing die nu vaak wordt gepromoot voor de renovatiemarkt?
“De hybride warmtepomp is een interessante (tijdelijke) oplossing om relatief eenvoudig een grote CO2-reductie te realiseren. In de projecties van het PBL zien we echter dat in 2050 zo’n 2 tot 3 miljoen bestaande woningen op een all-electric wijze zullen moeten worden verwarmd. Zeker voor deze woningen is de stap naar gasloos onvermijdelijk en die kan nu met het hogetemperatuur-warmtepompsysteem in één keer worden gezet. Wij zien de hybride warmtepomp vooral als een oplossing voor woningen waarvan duidelijk is dat de gasaansluiting ook na 2050 aanwezig blijft.”

foto:Vattenfall/Jorrit Lousberg

De energietransitie: waterstof

De energietransitie gaat niet over één oplossing. Waterstof is één van de oplossingen. Jan Wijbenga van het bedrijf Feenstra is ...
Verder Lezen

Stedin start proef met verwarmen van woningen op waterstof

In Uithoorn stroomt vanaf vandaag waterstof door het bestaande aardgasnet. Veertien sloopwoningen zijn gereed gemaakt voor tijdelijke verwarming met waterstof ...
Verder Lezen

Warmtepomp met hoge afgiftetemperatuur in testfase

Vattenfall en Feenstra testen een nieuw hogetemperatuur-warmtepompsysteem dat de traditionele cv-ketel vervangt zonder noodzaak voor aanvullende maatregelen aan afgiftesysteem en ...
Verder Lezen

Honderd Feenstra monteurs hebben inmiddels certificaat CO-preventie

Gisteren mocht de 100e Feenstra-monteur het erkende certificaat CO-preventie in ontvangst nemen. Sinds juni 2019 voeren de Feenstra-opleidingscentra in Amsterdam ...
Verder Lezen

Energie uit damwanden

Gepubliceerd op

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons van warmte en koude voorzien. Aardwarmteboringen zijn niet nodig. Bij de jachthaven van Enkhuizen is een testopstelling neergezet. Het eerste gebouw wordt zelfs al verwarmd en gekoeld met energie uit de eigen jachthaven.

Het principe van geactiveerde damwanden werd tien jaar geleden bedacht en gepatenteerd door het Duitse SPS Energy. Damwandleverancier Gooimeer zag de potentie. Patrick Stoelhorst, directeur van het bedrijf: “We hebben veel water in stedelijk gebied en de grootste damwanddichtheid ter wereld. Dus als het in Nederland niet werkt; dan werkt het nergens! Twee en een half jaar geleden kwam ik met SPS Energy in contact en besloot ik het hier in Nederland uit te gaan dragen.” Voor de kennis van geothermie en warmtepompen werd Nathan ingeschakeld. Nathan-projectleider Robert Nagelhout hierover: “We zagen een mooie uitdaging in het mee-ontwikkelen van het totaalconcept met de damwanden.”

Test én eerste opdracht
In de Enkhuizer Compagnieshaven van havendirecteur Jeroen Mulder, vonden de bedrijven een welwillende testlocatie voor het concept. Mulder: “De damwanden waren toe aan en vernieuwing en we zijn hier veel met verduurzaming bezig. In de toekomst wilden we het havengebouw met kantoren, supermarkt, douches, restaurant, watersportwinkel en zeilmakerij gasloos gaan maken, dus het was interessant om daar nu al de eerste stappen voor te zetten.” Door corona gingen die eerste stappen echter wat harder dan gepland. Toen het havenrestaurant haar deuren moest sluiten, werd het renovatieplan naar voren gehaald. Al voordat de eerste testresultaten binnen waren, werd het restaurant als eerst gerenoveerde gebouw aangesloten op de kade. En nu zijn we de eerste jachthaven wereldwijd waar dit wordt toegepast.”
Nagelhout: “Naast een ontwerp voor de testopstelling hebben we meteen een installatieontwerp voor het aansluiten van de damwanden op de toekomstige warmtepompen in de verschillende gebouwen gemaakt. Met nauwelijks garanties van opbrengsten of werking van het systeem, heeft de jachthaven de damwanden laten installeren. Men werkt overal aan mee en we krijgen alle ruimte om aan onze testopstelling te werken.”

Gesloten stalen collector
De werking van de energie-damwanden verschilt feitelijk niet van de techniek die Nathan al jaren toepast. Het grootste verschil is het materiaal en de prefab productie van de collectoren. In de Almeerse Gooimeer-fabriek worden goed geleidende stalen collectoren op de stalen damwanden gelast. Op locatie worden de wanden vervolgens geplaatst en de collectoren gekoppeld. De bovenste meter damwand is niet van een collector voorzien, waardoor kleine niveauverschillen in het waterpeil geen effect hebben. In Enkhuizen werden maar liefst 72 geactiveerde damwanden – goed voor een 115 meter lange kade – geplaatst, vervolgens aangesloten op rvs-verdelers en afgevuld met een water/glycolmengsel.

Aansluiting op de gebouwen
Op de kade metselde de haven zelf een put voor de twee rvs-verdelers. Normaal is dit een kunststof put met een deksel. De haven koos voor een betonplaat als afdichting, zodat het grote havenmaterieel als kranen en heftrucks er probleemloos overheen kunnen rijden. Nathan-partner Braakman gebruikte kunststof Uponor PE-Xa-leidingen om de geactiveerde damwanden aan te sluiten op de rvs-verdelers. Nagelhout: “Op de ene verdeler is de testopstelling aangesloten, op de andere verdeler zit het restaurant. De verdelers zijn met een PE 110 mm verzamelleiding gekoppeld waarop de haven in de toekomst haar gebouwen kan aansluiten. Na het testen wordt het één collectief systeem.” Edwin de Haan; Sales Advisor van Nathan: “Met het systeem dat nu klaarligt, kan de haven stap voor stap werken aan verduurzaming. Dat doen ze heel mooi; één voor één worden de gebouwen energetisch verbeterd en met een aftakking aangesloten op deze verzamelleiding. Na het restaurant volgt de watersportwinkel en over vier jaar het hoofdgebouw. Dat kan gewoon want de energie ligt letterlijk klaar voor de deur!”

Testen
Voor Nathan en Gooimeer zijn vooral de cijfers interessant. Nagelhout: “De testopstelling is aangesloten op het net, zodat we hem op afstand kunnen besturen, monitoren en uitlezen en ook de bodem- en watertemperatuur wordt gemeten. Er waren natuurlijk al cijfers vanuit Duitsland, maar omdat we bij Nathan 25 jaar garantie op een werkend bodemsysteem geven, stonden we erop om het ook zelf te testen. Die ruimte bood de haven ons. We testen vooral of de Duitse theorieën kloppen. Inmiddels hebben we twee tests gedraaid die een goed beeld hebben gegeven van wat er nou gebeurt. Er volgen nog vier tests. Tot nu toe hebben we op maximaal vermogen in continubedrijf gedraaid. De volgende tests worden onder andere aan-uit-aan-uit-tests, wat meer de daadwerkelijke werking weergeeft. In de testcontainer en op de damwanden zitten sensoren waarmee wij verschillende parameters continu meten en registreren. Zo weten wij wat er in het water en met de warmtepomp gebeurt.”

Kansen
Nagelhout: “In Nederland moet nog zó veel kade vervangen worden. Alleen in Amsterdam gaat het al om zo’n 700 kilometer kademuur, waarvan 200 kilometer acuut is. Als ze bij de vervanging preventief kiezen voor damwanden met wisselaars erin, dan ligt de plug & play oplossing voor de het verduurzamen van grachtenpanden al klaar. De meerprijs daarvoor valt reuze mee als je toch je wanden al moet vervangen.” De Haan: “Die locaties langs grachten zijn typische plekken waar aardwarmteboringen uitdagend of zelfs helemaal niet mogelijk zijn. Voor gemeenten is dit dan de perfecte manier om een goed alternatief voor gas te bieden.

Opschalen: van BENG naar BELG

Het idee voor ChargeFreeHome ontstond bij grondlegger Henk van Houten toen hij zag wat een BENG-woning inhoudt en dat vergeleek ...
Verder Lezen

Geothermie bundelt krachten in nieuwe brancheorganisatie

De brancheorganisatie Geothermie Nederland gaat vanaf 1 januari 2021 van start. De bestaande organisaties Platform Geothermie (2002) en DAGO (2014) ...
Verder Lezen

Branche verdiept zich nog nauwelijks in geothermie

Uit een studie van Energie Beheer Nederland blijkt dat 2,6 miljoen huizen en gebouwen van warmte kunnen worden voorzien door ...
Verder Lezen

De toekomst van de warmtepomp

Opleidingscentrum GO0 organiseerde in samenwerking met brancheorganisatie NVKL onlangs een online variant van de Dag van de Warmtepomp. In twee ...
Verder Lezen

VRV heat recovery systeem. met koudemiddel R32

Gepubliceerd op

Daikin, uitvinder van VRV-systemen, introduceert het nieuwe VRV 5 heat recovery systeem. VRV 5 gebruikt het koudemiddel R32 met een laag GWP voor (grote) gebouwen, zonder in te boeten op de flexibiliteit van het systeem. Het systeem is toepasbaar in alle soorten binnenruimtes, ook zeer kleine.

Volgens de fabrikant maakt dit systeem de volgende stap in het CO2-neutraal maken van (grote) gebouwen mogelijk, en wel als volgt:

  • Toepassing van R-32 koudemiddel zorgt voor een verlaging van het GWP van 71%: VRV 5 behoeft een lagere hoeveelheid koudemiddel en omdat het GWP van R-32 68% lager is dan van het koudemiddel van oudere VRF technologieën R-410A.
  • Het systeem is toepasbaar in alle soorten binnenruimtes, zelfs zeer kleine ruimtes, dankzij de Daikin Shîrudo-technologie. Tevens wordt het risico op koudemiddellekkage hierdoor geminimaliseerd.
  • Hogere seizoensrendementen.
  • Drie factoren die het efficiënte 3-pijps heat recovery systeem flexibel maken: 1) onttrekt warmte uit of genereert warmte in ruimtes, 2) hergebruikt de warmte, uit de ruimtes waar koelbehoefte is, in de ruimtes waar juist warmte gewenst is en 3) verwarmt of koelt verschillende ruimtes tegelijkertijd of individueel van elkaar, ongeacht de oriëntatie van het gebouw (noord of zuid).
  • Integratie van verschillende Daikin ventilatiesystemen zorgt voor een optimale binnenluchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat.

Flexibiliteit
Met een groot capaciteitsbereik tot 75,8 kW, voldoet de Daikin VRV 5 aan de behoeften van zowel middelgrote als grote gebouwen met één systeem. Een nieuw ontworpen omschakelbox, de Daikin Shîrudo-technologie en de Web Xpress-ontwerpsoftware maken systeemkeuze en installatie eenvoudig: op een vloeroppervlakte van 7 m2, zonder complexe berekeningen of extra lokaal aangeschafte controlemaatregelen voor koudemiddel kan het volledig aan de ruimte aangepaste systeem worden geïnstalleerd.
Dankzij het uitgebreide aanbod aan speciaal ontworpen VRV-binnendelen met R-32 heeft Daikin voor allerlei soorten ruimtes een passende oplossing. Zo zijn er onder andere cassettemodellen en plafondonderbouwmodellen, kanaalmodellen met lage inbouwhoogte en een middelhoge of hoge externe statische druk (ESP) en wandmodellen. Deze oplossingen hebben een capaciteit van 1,1 kW tot 31,5 kW om alle mogelijke vloeroppervlaktes te voorzien van een aangenaam, gezond een duurzaam binnenklimaat.

Duurzaam nalatenschap
Duurzaamheid en innovatie zijn essentiële onderdelen van de 'Duurzaamheidsvisie 2050' van Daikin. Het nieuwe VRV 5-warmteterugwinningssysteem speelt voor beide onderdelen een rol door het gebouwrendement te maximaliseren terwijl de milieuvoetafdruk wordt beperkt. George Dimou, VRV-productmanager bij Daikin Europe N.V., hierover: "Als marktleider nemen wij de verantwoordelijkheid om de duurzame transformatie van de HVAC-R-markt te stimuleren door een gezond en comfortabel binnenklimaat te bieden met behulp van de kracht van lucht. Als vertrouwde partner streeft Daikin naar het hebben van langdurige relaties met haar partners, klanten en andere stakeholders en draagt bij om zowel haar eigen duurzaamheidsdoelstellingen als die van haar stakeholders te behalen.”

Gezond binnenmilieu

Vanwege de huidige corona-crisis ligt de focus bij scholen veelal op CO2 gestuurde regelingen. Ook de overheid stelt dit als ...
Verder Lezen

Alle Daikin VRV-systemen in Europa nu beschikbaar met gerecycled koudemiddel

Daikin Europe breidt zijn circulaire economie-programma verder uit naar alle VRV-units die in heel Europa worden geproduceerd en verkocht. Dit ...
Verder Lezen

Nieuw VRV-systeem op weg naar CO2-neutraliteit in 2050

Daikin Nederland introduceert een nieuw VRV-systeem. De VRV 5 S-serie is de laatste van een reeks productinnovaties om de doelstellingen ...
Verder Lezen

Subsidiebedrag voor onder meer warmtepompen wijzigt binnenkort

Per 1 februari a.s. wijzigen de subsidiebedragen voor het opwekken van duurzame energie voor warmtepompen, zonneboilers, biomassa en pelletkachels. De ...
Verder Lezen

Laatste cv-ketel Itho Daalderop krijgt plaatsje in fabriek

Gepubliceerd op

Op 19 november heeft Itho Daalderop haar laatste cv-ketel geproduceerd. Itho Daalderop zet hiermee een volgende stap naar verduurzaming. Itho Daalderop cv-ketels, waaronder de in Nederland bekende Base Cube, zullen per 31 december 2021 niet meer verkrijgbaar zijn.

Voorman Dick Roelofsen en Khalid Amin plaatsten de kap op de laatste cv-ketel te plaatsen. Deze ketel zal een plekje in de productielocatie in Tiel krijgen. Op de plek van de cv-ketellijn zal zeer binnenkort een productielijn voor de lucht/water-warmtepomp Vincent worden gebouwd.

Eind aan een tijdperk
Daalderop startte in 1997 met de productie van cv-ketels, Itho in het jaar 2000. Itho Daalderop heeft in totaal 42 verschillende type toestellen gebouwd. Naast de meest recente ketels als Base Cube en Combifort waren dit ook de HR Gascombi, de Kli-Max 1 en 2 en de Aqua-Max.

Minder of helemaal geen gasverbruik meer
Hoewel het lijkt of de actuele energiecrisis met stijgende gasprijzen plotseling heeft geleid tot het besluit om te stoppen met cv-ketels, is dit zeker niet het geval aldus Bas Korte, CEO van Itho Daalderop. “Al in het jaar 2000 stond in onze missie dat wij op weg zijn naar een all electric society. Het op termijn stoppen met fossiele brandstoffen en het verlagen van de CO2-uitstoot staat sindsdien centraal in alles wat we doen. Het feit dat we zouden stoppen met cv-ketels hebben we vijf jaar geleden al aangekondigd. Hoewel wij er nog steeds voorstander zijn van dat we wereldwijd stoppen met fossiele brandstoffen als aardgas, zal het vooral in de bestaande bouw ook een kwestie zijn van stap voor stap gasverbruik verminderen.”

Focus op duurzame verwarmingsoplossingen
Bas Korte vervolgt: “Door te stoppen met cv-ketels kunnen we ons volledig gaan focussen op de ontwikkeling en productie van duurzame verwarmingsoplossingen, zoals hybride en all-electric warmtepompen. Vooral het ontwikkelen van nieuwe hybride warmtepompen zal bij ons veel aandacht krijgen, omdat de komende decennia voor een groot deel van de Nederlandse markt hybride oplossingen de eerste stap zullen zijn qua verduurzaming.”

Nieuwe hybride warmtepomp voor bijna elke Nederlandse woning
De focus van Itho Daalderop komt de komende jaren volledig te liggen op het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe warmtepompen. Een voorbeeld hiervan is Vincent; een hybride warmtepomp met een capaciteit van 4,5 kW die samenwerkt met elk merk cv-ketel. Door zijn vermogen en installatiegemak kan Vincent worden ingezet in het gros van de Nederlandse woningen, aldus de fabrikant.

Itho Daalderop stopt productie cv-ketels

Half november produceert Itho Daalderop zijn allerlaatste cv-ketel. Daarmee wordt het bedrijf de eerste cv-ketelfabrikant ter wereld die stopt met ...
Verder Lezen

Miljoenste cv-ketel van ATAG geïnstalleerd bij Fries gezin

Begin november liet ATAG Verwarming weten sinds 1997 één miljoen cv-ketels te hebben geproduceerd en verkocht. Inmiddels is die miljoenste ...
Verder Lezen

Nefit introduceert compacte elektrische cv-ketel

Tronic Heat 3500 van Nefit Bosch is een nieuwe serie toestellen voor centrale verwarming met verwarmingsvermogens van 4 tot en ...
Verder Lezen

Cv-ketel pas na 27 jaar vervangen

Wij zullen doorgaan. In 1972 scoorde Ramses Shaffy er een hit mee. Het is een tekst die de sector nu ...
Verder Lezen

Brede oproep aan politiek: ‘Pak tekort aan technisch personeel aan

Gepubliceerd op

Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) schaart zich achter de oproep aan een nieuw kabinet van ondernemersorganisatie FME en vakbond FNV om actie te ondernemen tegen het tekort aan technisch personeel. ‘Alleen door een gecoördineerde aanpak kan Nederland de komende decennia voldoende technisch personeel opleiden om bijvoorbeeld de energietransitie te verwezenlijken en aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.’

“Het tekort aan technisch opgeleid personeel beslaat de hele technieksector, van installateurs tot ingenieurs, en raakt daarmee alle niveaus van de technische opleidingsketen, van mbo tot wetenschappelijk onderwijs én het bedrijfsleven. Dat vraagt om gecoördineerde actie”, stelt Rob Mudde, lid van het KIVI-hoofdbestuur en Vice Rector Magnificus van de Technische Universiteit Delft.

Aanvalsplan
Eerder deze maand werd er in een motie in de Tweede Kamer al opgeroepen tot een analyse van de effectiviteit van huidige initiatieven om het personeelstekort in de technieksector op te lossen. Dit onderzoek zou moeten dienen als basis voor een aanvalsplan waarmee een nieuw kabinet snel de tekorten in de technische sector structureel kan oplossen. “Het is goed dat de politiek nu ook tot dit inzicht is gekomen, want zonder voldoende technisch personeel kunnen we de dringende maatschappelijke opgaven van deze tijd niet het hoofd bieden. Dat is een probleem van de hele samenleving”, aldus Mudde.

Technische bedrijven kampen komende vijf jaar met flink personeelstekort

Ruim acht op de tien technische bedrijven (82%) verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici binnen hun organisatie ...
Verder Lezen

Vraag naar bekwaam technisch personeel blijft onverminderd groot

Uit recent onderzoek blijkt dat voor ruim vier op de tien (43%) technische werkgevers het tekort aan nieuwe aanwas de ...
Verder Lezen

Installateur populair bij eigen personeel en werkzoekers

Hoppenbrouwers Techniek mag zich voor de tweede keer de Beste Werkgever noemen. De ruim 1250 medewerkers beoordeelden de organisatie op ...
Verder Lezen

Realtime ondersteuning bij installatie moet verlies aan kwaliteit personeel opvangen

Een toenemend tekort aan arbeidskrachten is een onmiskenbare trend op de bouwmarkt. Ondertussen nemen de producten en systemen door de ...
Verder Lezen

Mbo-certificaat voor 2D tekenen installaties

Gepubliceerd op

De basis van een elektro- of installatietechnisch ontwerp binnen de utiliteit is een principeschema of tekening. Het is van belang dat een (startende) monteur of onderhoudsmonteur algemene kennis heeft van de diverse soorten schema’s en/of tekeningen en dat men beschikt over symbolenkennis. Hoewel vanuit het beroepenveld wordt verondersteld dat deze kennis en vaardigheden al worden beheerst door de monteur, wordt deze momenteel minimaal behandeld in het mbo-onderwijs. Verschillende opleidingsbedrijven hebben hiervoor gezamenlijk diverse technische mbo-keuzedelen ontwikkeld. Het mbo-keuzedeel ‘Tekenen 2D’ levert vanaf het najaar 2021 een mbo-certificaat op. Het keuzedeel is van toepassing op elektro- en installatietechniek en werktuigbouwkunde.

Binnen het mbo komen steeds meer keuzedelen beschikbaar. Al dan niet samengesteld in samenwerking met het bedrijfsleven, maken keuzedelen het mogelijk voor mbo-studenten om hun eigen kleur aan de opleiding te geven. Goflex, Vakwijs en KW1C hebben gezamenlijk een aantal keuzedelen ontwikkeld, die praktisch uitgevoerd en geëxamineerd kunnen worden in het technisch trainingscentrum bij Vakwijs. Deze ‘hands on’ vorm van het aanbieden van keuzedelen sluit aan op de dagelijkse werkzaamheden op de leerwerkplek van mbo-leerlingen.

Nieuwe leerroutes
Met deze certificering van keuzedelen worden er ook nieuwe leerroutes ontsloten voor meer ervaren monteurs die zich willen verbreden of verdiepen. Het volgen van een keuzedeel leidt tot deze verdieping en tot het behalen van een landelijk erkend mbo-certificaat, een nieuw en krachtig instrument in de ontwikkeling van een leven lang leren.

Tekenen, tekening lezen en symbolenkennis 2D
Dit keuzedeel is geschikt voor (onderhouds)monteurs in de elektro- en of installatietechnische utiliteit. Zij leren eenvoudige tekeningen maken (bijvoorbeeld revisietekening) in 2D en ontwikkelen schetsvaardigheid om (bijvoorbeeld een collega) iets te kunnen verklaren. De monteurs krijgen kennis en vaardigheden aangeleerd om installatie- en elektrotechnische schema’s/tekeningen te herkennen, lezen binnen een bouwkundig kader én doen symbolenkennis op. Door deze kennis en vaardigheden wordt het kennisniveau verbreed/verdiept en zal dit faalkosten reduceren in het installatie- en montageproces.
Alleen al binnen Goflex Young Professionals zijn er landelijk 200 medewerkers in opleiding die dit keuzedeel kunnen kiezen als onderdeel van hun mbo leerwerktraject. Deze ontwikkeling speelt ook binnen andere organisaties. Technisch dienstverlener, Croonwolter&dros, onderschrijft dit initiatief eveneens en heeft meegetekend in de certificeringsaanvraag.

Technische bedrijven kampen komende vijf jaar met flink personeelstekort

Ruim acht op de tien technische bedrijven (82%) verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici binnen hun organisatie ...
Verder Lezen

Partijen slaan handen ineen voor opleiden vakmensen

Technisch opleider ROVC en technisch dienstverlener Van Dorp zijn per 1 november een preferred partnership aangegaan voor onbepaalde tijd. Dit ...
Verder Lezen

Nieuwe vakdiscipline: Verduurzamer

Tijdens Building Holland is de oprichting van het Gilde van Verduurzamers aangekondigd. Initiatiefnemers Wietse Walinga (Smart Workplace/Duurzaam Gebouwd), John Lens ...
Verder Lezen

Vernieuwde tekensoftware voor E- en W-installaties

Data Design System (DDS) brengt nieuwe tekensoftware voor E- en W-installaties op de markt, DDS-CAD 17. Intuïtief ontworpen dialogen bieden ...
Verder Lezen

Lichtgewicht PVT-warmtepomp in de prijzen

Gepubliceerd op

Met haar nieuwe lichtgewicht PVT-warmtepomp heeft Triple Solar de Cobouw Award gewonnen in de categorie Innovatie. De jury loofde de compactheid die veel ruimte scheelt en een buitenunit overbodig maakt. Producent Triple Solar introduceerde de PVT-warmtepomp onlangs op de beurs Duurzaam Verwarmd. De PVT-warmtepomp meet 83 x 48 x 45 centimeter en weegt minder dan 50 kilo. Nog lichter kan ook, want de warmtepomp laat zich splitsen in twee delen van 25 kilo.

“Onze PVT-warmtepomp is zo compact dat hij past in een kast, een aparte technische ruimte is niet nodig”, vertelt Cees Mager, CEO en founder van Triple Solar. “De tweede innovatie is dat door het gebruik van propaan als koudemiddel een aanvoertemperatuur van meer dan 70˚ C kan worden gemaakt.”

Alleen gas voor piekverwarming
Triple Solar ziet voor haar warmtepomp kansen in de nieuwbouw, maar vooral ook in de bestaande bouw. Vaak hangt daar al een combiketel, waar een installateur eenvoudig de compacte warmtepomp naast kan monteren. “Zo kun je stapsgewijs gas besparen”, aldus Mager. “Een doorzonwoning uit de jaren tachtig in één keer volledig gasloos maken is erg duur. Met onze warmtepomp kun je tegen een bescheiden investering al 80 procent gas besparen. Er is alleen wat gas nodig voor de piekverwarming.”

 

Ontwikkelaar van warmtepomp-systemen met PVT-panelen haalt €1,2 miljoen op

Dankzij een financiering van PDENH, DOEN Participaties, Enfuro Ventures en de Rabobank heeft Triple Solar 1.200.000 euro aan werkkapitaal opgehaald ...
Verder Lezen

Opschalen: van BENG naar BELG

Het idee voor ChargeFreeHome ontstond bij grondlegger Henk van Houten toen hij zag wat een BENG-woning inhoudt en dat vergeleek ...
Verder Lezen

Zonnewarmtenet kan bestaande wijken energieneutraal maken

Een zonnewarmtenet blijkt technisch en financieel haalbaar om bestaande wijken te verduurzamen en aardgasvrij te maken, zo heeft een consortium ...
Verder Lezen

Drijvend kantoor als uithangbord voor duurzaam bouwen

Het Floating Office Rotterdam (FOR) wordt het nieuwe hoofdkantoor van het Global Commission on Adaptation (GCA). Het drijvende kantoorgebouw, ontworpen ...
Verder Lezen

Technische bedrijven kampen komende vijf jaar met flink personeelstekort

Gepubliceerd op

Ruim acht op de tien technische bedrijven (82%) verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici binnen hun organisatie. Een flinke stijging ten opzichte van 2015, toen 60 procent dit aangaf. De installatiesector is één van de koplopers. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder ruim 700 respondenten uit de technische branche.

Uit cijfers blijkt dat het tekort aan technici alsmaar oploopt. In de periode 2015-2020 had driekwart van de bedrijven (74%) te maken met een kwalitatief en/of kwantitatief tekort. In 2010-2015 was dit nog 63 procent van de technische bedrijven. Hoewel er vraag is naar technici op alle ervaringsniveaus, is het gebrek aan mediors (2-5 jaar werkervaring) het grootst. Twee derde (65%) van de bedrijven verwacht hier de komende vijf jaar een tekort aan, tegenover 31 procent die een tekort verwacht aan starters (0-2 jaar werkervaring) en 43 procent aan seniors (5+ jaar werkervaring).
Dat het personeelstekort alle ervaringsniveaus binnen de technische branche raakt, is niet nieuw. In de periode 2015-2020 had 61 procent van de bedrijven te maken met een tekort aan mediors, de helft (49%) met een tekort aan seniors en ruim een kwart (28%) had last van een tekort aan starters.

Oorzaken
De oorzaak voor het tekort aan technici is volgens technische bedrijven te wijten aan het feit dat jongeren steeds minder vaak kiezen voor een technische opleiding (43%). Vergrijzing (14%) en slechte aansluiting van het regulier onderwijs op het bedrijfsleven (14%) staan op een gedeelde tweede plaats. Initiatieven vanuit het bedrijfsleven (38%) en initiatieven vanuit het onderwijs (23%) worden dan ook gezien als de meest efficiënte aanjagers voor het terugdringen van dit tekort.

Enthousiasmeren
John Huizing, directeur ROVC, het technisch opleidingsinstituut dat het onderzoek liet uitvoeren: “Het tekort aan technici speelt al jaren, maar lijkt steeds groter te worden. Er is onvoldoende nieuwe aanwas. Daarom moet er geïnvesteerd worden in het onder de aandacht brengen van technische beroepen. Mensen schrijven de branche als geheel vaak in één keer af, terwijl het een heel breed vakgebied is dat diverse mogelijkheden biedt en bovendien continu in ontwikkeling is. Het is daarom van essentieel belang dat starters en zij-instromers worden geïnformeerd over en geënthousiasmeerd voor een baan in de techniek en hier ook het juiste, persoonlijke advies over krijgen. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven in de vorm van subsidies om aanwas te stimuleren. Om uitstroom te beperken is het tegelijkertijd belangrijk om als ervaren technici de kans te krijgen om je te blijven ontwikkelen en zo mee te bewegen met de branche.”

Schaalvergroting op het gebied van drukbehoud in HVAC-installaties

Gepubliceerd op

Spirotech neemt het Oostenrijkse familiebedrijf EDER over, voor de technologie, kennis en ervaring op het gebied van drukbehoud in HVAC-installaties. Drukbehoud in installaties is van belang om de kwaliteit van het systeemwater te kunnen beheersen en als gevolg daarvan de prestaties en levensduur te optimaliseren. De beide familiebedrijven werken al meer dan tien jaar samen. Vanaf 1 januari 2022 worden alle drukbehoudactiviteiten en circa 90 medewerkers van EDER Heizung (serviceverlening) en Anton EDER (productie en verkoop) onderdeel van Spirotech.

Met de overname van EDER’s technologie, kennis en serviceverlening voor drukbehoud, versterkt Spirotech het aanbod van oplossingen om de systeemwaterkwaliteit te verbeteren. Verder leveren het complementaire productportfolio, de schaalvergroting en integratie van beide organisaties synergievoordelen en groeikansen op. Voor EDER levert deze overname een betere toegang tot de wereldmarkt op en continuering van de bedrijfsactiviteiten.

Bedrijfscultuur en waarden
“Wij hebben voor Spirotech gekozen op basis van onze ervaringen tijdens ruim tien jaar samenwerken”, zegt Alfred Eder, Sales Director van Eder. “Net als EDER is Spirotech een familiebedrijf waarin al ruim 65 jaar het leveren van kwaliteit voorop staat en de kennis en ervaring van alle medewerkers belangrijke onderscheidende waarde is. Daardoor worden onze medewerkers onderdeel van een bedrijf met dezelfde cultuur en waarden als dat zij altijd al gewend zijn”. Spirotech Operations is voortaan verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en supply chain van de drukbehoudproducten, terwijl EDER sales en service een onderdeel wordt van het Spirotech DACH-salesteam, binnen Spirotech Commercial.

Investeren in groeikansen
“Omdat HVAC-installaties een steeds belangrijker onderdeel worden van duurzame woningen, kantoren en industriecomplexen, blijven wij ook de komende jaren investeren in groeikansen”, zegt Paul de Bruin, Chief Commercial Officer van Spirotech. Hans Jacobs, Chief Operating Officer van Spirotech vult aan: “Door het bundelen van de kennis en ervaring van Spirotech en EDER met innoveren en het leveren van kwaliteitsproducten en diensten, kunnen wij oplossingen beter en sneller toekomstbestendig maken. De productie van het Spirotech-assortiment is en blijft gehuisvest in Helmond en wordt hier de komende jaren uitgebreid om te kunnen blijven voldoen aan de verwachte marktgroei. Verder hebben wij in Oostenrijk alvast extra grond gekocht in Leisach, voor het eveneens kunnen uitbreiden van onze productiecapaciteit voor de verwachte toenemende vraag naar drukbehoudproducten.”

“Een klant belde en daarna ben ik nooit meer thuis geweest”

Gepubliceerd op

Bob van der Loo is een ervaren loodgieter. Ruim vier jaar geleden begon hij voor zichzelf. Sindsdien is het “een gekkenhuis". Hij wordt overspoeld met aanvragen. Wil je het werk leuk houden, dan moet je je grenzen aangeven, waarschuwt de 46-jarige. En uiteraard de leuke klussen eruit pikken. Zoals Van der Loo ook laatst deed in thuisbasis Vlijmen.

Van der Loo doorliep de LTS, volgde aansluitend technische vakopleidingen en werkte bij verschillende installatiebedrijven. In 2017 begon hij voor zichzelf, op zoek naar meer vrijheid. Dat pakte goed uit. “Een klant belde en daarna ben ik nooit meer thuis geweest.”

Topdagen
Maandag en vrijdag zijn topdagen, “dan krijg ik gemiddeld 10-15 belletjes.” De éénpitter hoeft geen cent te investeren in marketing, “want ik krijg al mijn nieuwe klanten binnen via mond-tot-mond reclame”.

Samenwerking
Van meet af aan al ligt het zwaartepunt van zijn werkzaamheden bij de kleine particuliere sector. “Een verstopping verhelpen, nieuwe keukenkraan installeren of een complete badkamer renoveren.” Daarbij werkt de loodgieter graag samen met vaste bouwpartners. Zoals een kleine bouwkundige aannemer en een sanitairshowroom in een nabijgelegen dorp.

Warmtepompen
De laatste tijd neemt de vraag naar verduurzamingswerkzaamheden toe. Van der Loo schuift aanvragen voor all-electric warmtepompen of hybride installaties eigenlijk altijd door naar een bevriend installatiebedrijf. “Voor mij als eenmanszaak wordt het allemaal te complex. En mocht ik me wel op die markt willen begeven, dan zou ik eerst aanvullende opleidingen moeten volgen. Daar heb ik helemaal geen tijd voor en eerlijk gezegd ook geen zin in. Ik heb plezier in wat ik doe als loodgieter. Zeker in de kleine particuliere sector, waar klanten dankbaar zijn, omdat je een probleem voor ze oplost.”

Prijsstijgingen
Zelfs prijsstijgingen brengen daar geen verandering in, merkt Van der Loo. “Klanten zijn al lang blij dat je langskomt. Bovendien hebben ze geld overgehouden tijdens de pandemie, geld dat ze nu graag steken in een opknapbeurt van hun woning.”

Ontspannen
Van der Loo zou gemakkelijk zes dagen per week tot laat in de avond aan de slag kunnen. “Toen ik net begon, deed ik dat ook. Maar je moet wel letten op het thuisfront en je eigen grenzen. Ik zorg er tegenwoordig voor dat ik tijdig stop en voldoende ontspanning heb, bijvoorbeeld door een balletje te trappen of de hond uit te laten.”

Dit is een verkorte weergave van een artikel uit het maandelijks verschijnend praktijkblad Installateurszaken. Liever de printuitgave met volledige artikelen op de deurmat, vraag een gratis abonnement aan.

Past meer en beter ventileren in het klimaatakkoord?

Gepubliceerd op

De normen en regelgeving voor het bouwen van huizen worden steeds verder aangescherpt. Zo is onlangs de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) van kracht geworden. Met als gevolg dat we gebouwen, en dan met name woningen, steeds beter isoleren.

Inmiddels zelfs zo goed dat de woning zomers wordt opgewarmd. Hiervoor is dan weer de TOJuli in het leven geroepen. De temperatuur in een referentieruimte in de woning mag niet meer dan een x-aantal uur in de maand juli boven de 25 graden uitkomen. Hiervoor hebben we dan weer passieve of actieve koeling nodig.
Binnen het klimaatakkoord en de energietransitie hebben we afspraken gemaakt over het reduceren van de CO2-uitstoot. Echter, de geleerden slaan helaas te vaak door. Stel dat we in het hiervoor genoemde geval actief gaan koelen, dan hebben we niet alleen extra energiegebruik en dus ook CO2-uitstoot, maar ook een risico op lekkage van F-gassen met weer heel andere gevolgen voor de ‘Global Warming’.
Hetzelfde gaat op voor het isoleren en ventileren van woningen. Algemeen is bekend dat hoe beter je de woning gaat isoleren, de behoeft aan verse lucht en dus ventileren stijgt. Alleen als je mechanisch gaat ventileren verbruik je weer extra energie t.o.v. natuurlijke ventilatie. Nu hebben we allerlei hybride vormen bedacht, denk hierbij aan warmtepompen met warmteterugwinning uit ventilatielucht, maar levert dit nu daadwerkelijk die gewenste energiebesparing en de CO2-uitstoot reductie op?
Voor mij persoonlijk geldt één ding, onze gezondheid staat voorop. En dat houdt in dat er steeds meer en beter geventileerd zal moeten gaan worden. Ik daag jullie dan ook uit om met ons (Binnenklimaat Nederland) in gesprek te gaan over hoe wij de status quo kunnen doorbreken en wel kunnen werken aan het klimaatakkoord en de energietransitie terwijl we de woningen en gebouwen beter kunnen gaan ventileren.

Wouter Wijma, Voorzitter Binnenklimaat Nederland

Op onze nieuwsbrief abonneren

Ander relevant nieuws van onze redactie

Sneller van salderen af? Misschien wel.

Steeds vaker komt het voor: omvormers die tijdelijk in storing springen omdat de netspanning te hoog is. Hoe meer zonnepanelen ...
Verder Lezen

Sarah is er weer klaar voor

De samenleving gaat weer open! En dat betekent dat Sarah weer het land in kan. En hoe mooi is dat! ...
Verder Lezen

Optimale afstemming distributie én afgifte is essentieel

Ontwerpers van werktuigkundige installaties in en rondom gebouwen kunnen in deze tijd de mouwen opstropen (of deden dat al). Immers ...
Verder Lezen

Mijn dilemma

April 2022 komt naderbij. We moeten straks allemaal onze CO-vakbekwaamheidspapieren in orde hebben. Als bedrijf hebben wij inmiddels alles geregeld, ...
Verder Lezen

CAG en Rijksgebouwendienst tekenen overeenkomst voor Adviesdiensten Legionella

CAG Asset Management Nederland gaat vanaf 1 december 2013 Rijksgebouwendienst adviseren op het gebied van Legionella-preventie. De werkzaamheden hebben zowel ...
Verder Lezen

Raketafvoer

Gepubliceerd op

Net als elke techniekfreak is ook Karel dol op alles wat met ruimtevaart te maken heeft. Als kleine Karel zag hij spaceshuttles opstijgen, de Russen hun ruimtestation MIR bouwen en – tot zijn spijt – het spaceshuttle-tijdperk ook weer eindigen. Maar sinds de NASA een commerciëlere aanpak nastreeft, kan hij nu bijna wekelijks een raket de lucht in zien gaan, robotjes zien rondrijden op Mars of een onderzoekssatelliet zien vliegen om een of andere planeet in het zonnestelsel. Kortom, het is een prima tijd voor ruimtevaartliefhebbers zoals Karel, die hun fascinatie bijna dagelijks werkelijkheid zien worden.

Het mooiste vindt Karel dat er zoveel techniek uit de ruimtevaart inmiddels te gebruiken is in het dagelijkse leven; ook in het leven van de installateur. Neem uitvindingen als een rookmelder, isolatiemateriaal of filters voor kraanwater. Allemaal stuk voor stuk te danken aan de knappe koppen in de ruimtevaartindustrie.

Karel is, zoals bekend, ook iemand die uitvindingen niet schuwt. Geïnspireerd door de ruimtevaart, fantaseert hij er regelmatig op los en pikt hij af en toe iets op uit zijn fantasierijke brein, wat overigens eerder lijkt op een samenloop van ideeën, ontsproten uit zijn onnavolgbare hersenkronkels. Maar goed.

Laatst nog bij een ketelvervanging mijmerde hij over raketten, die – zo wist hij – altijd vrij snel na de lancering een paar graden kantelen om zo gebruikmakend van de zwaartekracht extra snelheid te genereren. Moet zo’n rookgasafvoer eigenlijk wel rechtop staan, vroeg Karel zich af, want dan heb je veel minder trekkracht. Als ik hem nou een graadje of 45 kantel, vliegen die rookgassen met raketvaart de pijp uit en is er geen enkele kans op koolmonoxidevergiftiging.

Dat niemand eerder dit heeft bedacht, was voor Karel een compleet raadsel. “Een kleine stap voor de mens, maar een enorme stap voor de mensheid!”, mompelde hij tevreden bij het aanschouwen van zijn meesterwerk.

Ander relevant nieuws van onze redactie

Levenslange garantie

In de periode dat Karel net uit de schoolbanken kroop en het bij het bedrijf van zijn vader mocht binnentreden, ...
Verder Lezen

Kalm ân en rap een beetje

Inmiddels lijkt heel Nederland weer volledig in het pre-corona tempo te zitten. De files nemen in rap tempo toe, telefoons ...
Verder Lezen

Prikkelbaar darmbad

Karel blinkt uit in het meedenken met de klant. Vaak gebeurt dit zonder enig overleg met diezelfde klant en vindt ...
Verder Lezen

wereldverbeteraar

Ook Karel heeft dus zijn zinnen gezet op duurzaamheid. Zijn zonnepaneelavontuur van vorige week was een fraaie start die naar meer ...
Verder Lezen

Mag het een graadje hoger?

Gepubliceerd op

Hij haalde er de landelijke pers mee en dat overkomt een wetenschapper niet dagelijks. Wouter van Marken Lichtenbelt was dan ook betrokken bij een bijzonder onderzoek. Zes jaar later lijken de resultaten enigszins te zijn ingedaald bij de installatiebranche. Maar er is nog een lange weg te gaan.

In 2015 publiceerde Nature Climate Change een artikel dat de wereld over ging. De auteurs Boris Kingma en Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht suggereerden dat de gemiddeld kantoortemperatuur voor een man prettig is, maar voor een vrouw ‘ongerieflijk’.

‘Mannenklimaat’
Wouter van Marken Lichtenbelt is in het dagelijks leven hoogleraar Ecologische Energetica en Gezondheid. “Mannen en vrouwen ervaren de temperatuur op een andere manier”, vertelt hij. “Heel kort door de bocht kan wel gesteld worden dat het binnenklimaat vaak een mannenklimaat is. Met name dan als het om de beleving van kou gaat. Vrouwen hebben het sneller koud dan mannen, omdat ze minder warmte produceren.”

Studie uit 2015
In de studie van 2015 was het metabolisme van zestien licht geklede vrouwen onder de loep genomen. Uit de resultaten bleek dat zij liever werken onder een temperatuur van ongeveer 3° C hoger dan mannen. Van Marken Lichtenbelt en Kingma concludeerden destijds dat de normen voor het binnenklimaat moeten worden aangepast, waarbij rekening wordt gehouden met de metabolische waarden voor vrouwen. Dit levert een beter thermisch comfort én energiebesparing op.

Andere factoren
Overigens blijken niet alleen sekseverschillen van invloed te zijn op de temperatuurbeleving. Er zijn meer factoren, legt Van Marken Lichtenbelt uit. “Denk bijvoorbeeld aan fitheid. Als je regelmatig traint, kan je lichaam zich makkelijker aanpassen aan temperatuurverschillen. Bovendien gaat je weerstand omhoog.”

Leeftijd
Daarnaast speelt ook leeftijd een rol. Iedere lezer is waarschijnlijk wel eens bij bejaarde klanten geweest die hun thermostaat op een tropische temperatuur hadden staan. “Bij ouderen is de thermoregulatie kritischer, ze hebben sneller de neiging om af te koelen. Vandaar dus.”
Onontgonnen gebied
En dan is er nog obesitas. “Mensen met drastisch overgewicht hebben het sneller warm.” Ook etniciteit lijkt van invloed te zijn op de temperatuurbeleving. “Eigenlijk is dit nog onontgonnen gebied. Mensen uit de Tropen hebben de neiging om meer te stoken, maar dat blijkt vooral gebaseerd te zijn op temperatuurverschillen en gewenning.” Evenals andere etniciteiten hebben mensen uit de Tropen namelijk ook bruin vet.

Bruin vet
Bruin vet, voor alle duidelijkheid, is een vetweefsel dat energie omzet in warmte - het verbrandt calorieën. Het vet wordt actief als het lichaam het koud heeft en zorgt er dan door verbranding voor dat de lichaamstemperatuur op peil blijft. Zoogdieren die een winterslaap houden, gebruiken hetzelfde bruin vet om tijdens hun winterslaap warm te blijven.

Persoonlijke klimatisering
Met deze kennis in het achterhoofd, snapt de lezer wel hoe belangrijk het is om het binnenklimaat af te stemmen op de persoonlijke wensen van gebruikers. Dat is ook precies wat Van Marken Lichtenbelt betoogt. “Systemen die centraal geregeld worden, leveren vaker klachten op en gebruiken netto ook meer energie.” De wetenschapper is eerder gecharmeerd van zonering en persoonlijke klimatiseringsoplossingen, waarbij bijvoorbeeld het bureaublad wordt verwarmd en een persoonlijk ventilatiesysteem het hoofd koelt.

Stralingswarmte
Niet voor niets geeft Van Marken Lichtenbelt een voorbeeld met stralingsverwarming. “Mensen ervaren dit als zeer comfortabel. Vandaar ook de populariteit van vloerverwarming. Enige nadeel is wel dat het systeem weinig dynamisch is en traag werkt. Het is wenselijk als je het een en ander kan bijsturen, bijvoorbeeld met infraroodpanelen en ventilatie.”

Koelingsbehoefte
Tot dusverre hebben we het vooral gehad over de warmtebehoefte, hoe zit het met de koelingsbehoefte? “We zien daar kleinere verschillen tussen de seksen, maar merken bijvoorbeeld wel dat ouderen sneller last hebben van warmte of zoals ik al eerder zei; mensen met obesitas.”

Indalen
Inmiddels zijn we 6 jaar verder. Zijn de inzichten van de wetenschappelijke studie destijds al doorgedrongen tot de installatiebranche? “Ik heb het idee van wel. Ik heb al talloze Webinars en lezingen over het onderwerp gegeven. Daarnaast lijkt comfort ‘an sich’ een belangrijker thema te zijn geworden in de installatiebranche. Kijk bijvoorbeeld maar de populariteit van slimme ventilatiesystemen en het toenemende aantal WELL Building Standard certificeringstrajecten.”

Smart Technology
Niet alleen de ventilatiesystemen worden slimmer, eigenlijk is er over de gehele breedte sprake van een groeiende populariteit van Smart Technology. “Ik zie allerlei nieuwe beheer- en monitoringssystemen op de markt komen. Op zich een prima ontwikkeling, maar er kleven wel wat risico’s aan vast. Allereerst heb je het hackgevaar, daarnaast moet de gebruiker goed worden geïnstrueerd over de werking van het systeem en die moet ook de wil hebben om allerlei aanvullende handelingen te plegen. Bijvoorbeeld het regelmatig vervangen van filters in gebalanceerde ventilatiesystemen. Ook blijken die slimme systemen een bepaalde kwetsbaarheid te hebben.”

Zelf regelen
“Al met al zou ik nooit de algehele controle van het binnenklimaat overlaten aan Smart Technology. De mens moet de mogelijkheid behouden om in te grijpen, bijvoorbeeld door een raam open te kunnen zetten. Bovendien is het verstandig om op individueel niveau aandacht te blijven besteden aan de gezondheid. Als gebruikers fit zijn, kunnen ze, zoals ik al eerder aangaf, beter omgaan met temperatuurverschillen. En, uiteindelijk blijkt uit ons onderzoek dat zowel af en toe in de kou als in de warmte goed is voor onze gezondheid/weerbaarheid en dat ook daarom een dynamisch binnenklimaat wenselijk is.”

Meeschakelen
“De branche loopt vaak voor op de politiek”, heeft Van Marken Lichtenbelt gemerkt. En dat levert de nodige frustraties op. Hoeveel druk is er vanuit Den Haag en Europa om er echt werk van te maken? “Het is belangrijk dat de politiek mee schakelt”, merkt Van Marken Lichtenbelt terecht op. “Laten we vooral doorgaan met Green Deals en dergelijke.”

Adviezen

Van Marken Lichtenbelt heeft een aantal duidelijke adviezen voor de installatiebranche om het gewenste comfortniveau te bereiken in gebouwen.
1. Zorg voor een dynamisch binnenklimaat met ruimte voor persoonlijke regeling.
2. Zorg voor een eenvoudig te bedienen installatie met een gebruiksvriendelijke interface.
3. Zorg dat de ramen open kunnen en gebruik zo min mogelijk de Airco-installatie.
4. “In feite ontwerp je een installatieconcept dat uit twee lagen bestaat. Er is een centraal beheerd systeem en een tweede systeem dat fluctuaties aan kan. Maak je gebruik van sensoren, beperk je dan niet tot CO2, maar let ook op vocht en Vluchtige Organische Stoffen. Ze hebben bijvoorbeeld in een kantooromgeving allemaal invloed op de productiviteit.”

‘Ook tijdens koude week draaide warmtepomp als een zonnetje’

De afgelopen week stond de warmtepomp vanwege het koude weer extra in de belangstelling. Dit vanwege de vraag of een ...
Verder Lezen

Nederlanders springen zuinig om met hun verwarming

Uit onderzoek van Jaga en Markteffect blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders eerst warme kleding aantrekt als ze ...
Verder Lezen

Elektrische bijverwarming of stand-alone oplossing

 De nieuwe elektrische convectorverwarmer Heat Convector 4000 van Nefit Bosch maakt het mogelijk om bijna elke ruimte snel te verwarmen ...
Verder Lezen

Ondanks toegenomen thuiswerken slechts 5% meer verwarming

Nederlanders gebruikten hun verwarming vorige maand 5% meer dan in maart 2019, blijkt uit recent onderzoek onder ruim 1.500 woonhuiseigenaren ...
Verder Lezen

WINACTIE – Time for a Twist!

Gepubliceerd op

TwistFlush is de nieuwe toiletspoeling van Villeroy & Boch. Een krachtige draaikolk van wervelend water spoelt het closet in één keer grondig en tot bovenaan hygiënisch schoon. TwistFlush spoelt stil, vrijwel spatvrij en is waterbesparend. Maak nu zelf kennis met TwistFlush voor thuis! Villeroy & Boch verloot onder installateurs 10 x een Subway 3.0 TwistFlush toilet. Wil je kans maken? Klik hier: pro.villeroy-boch.com/winatwistflush

Jubileumeditie VSK in teken van duurzame toekomst

Gepubliceerd op

Van 8 tot en met 11 februari 2022 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de 25ste editie plaats van de installatievakbeurs VSK. Duurzaamheid, digitalisering en een gezond binnenklimaat zijn op deze jubileumeditie de belangrijkste thema’s. “De installatiebranche staat voor nogal wat uitdagingen”, zegt Joyce van de Hoef van de beursorganisatie. “Samenwerking wordt erg belangrijk, want zonder partnerschappen gaan we de energietransitie niet voor elkaar krijgen en de klimaatdoelen niet halen. Dat ga je terugzien op de beursvloer.”

Centraal thema van de grootste en oudste Nederlandse installatievakbeurs is ‘Onze toekomst, jouw wereld’. “Waarbij ‘onze toekomst’ de onderlinge verbinding en de ambitie van de branche aangeeft”, legt Van de Hoef uit. “En ‘jouw wereld’ speelt in op de trots en verantwoordelijkheid die vakmensen persoonlijk nemen om hun bijdrage te leveren aan het halen van de klimaatdoelen.”

Woningbouw en utiliteit
Samen met partners, zoals Techniek Nederland, ISSO, Binnenklimaat Nederland, NVKL, KNX en Amwittools, wordt op dit moment invulling gegeven aan een kennisprogramma en verschillende innovatieroutes. En daar waar VSK in het verleden het vizier vooral op de woningbouw richtte, zal de aankomende editie zich ook focussen op de utiliteit. “Daarvoor tuigen we een inhoudelijk programma op, waarbij je moeten denken aan de rol die we als sector hebben bij het realiseren van slimme en duurzame gebouwen”, zegt Van de Hoef.

Heroes of the Future
Tijdens VSK 2022 is er ook speciale aandacht voor de ‘Heroes of the Future’. Daarmee wil de vakbeurs de aandacht vestigen op de tekorten aan goede vakmensen. Van de Hoef: “Hoe kunnen we samen zorgen voor voldoende instroom en zij-instromers? En hoe zorgen we ervoor dat we de mensen die we al hebben vasthouden? Hoe blijft het werk uitdagend? En hoe kunnen ze zich voorbereiden op hun eigen toekomst in de sector? Digitalisering en duurzaamheid spelen daar een grote rol in. Samen met opleiders en kennisinstituten onderzoeken we nu al hoe we het vak aantrekkelijk houden. Installatie is zo’n belangrijke sector voor de toekomst, dat we daar fors in zullen moeten investeren. Op de beurs komt een Loopbaanstraat, waar de bezoeker terecht kan voor advies over zijn kennisontwikkeling en loopbaanmogelijkheden.”

Jubileum
De editie van 2022 krijgt bovendien een feestelijk tintje. “Dit is de 25e editie van VSK, maar omdat we een tweejaarlijkse beurs zijn bestaan we eigenlijk al 50 jaar”, zegt Van de Hoef. “En dat willen we vieren met de hele branche natuurlijk. Er is in die halve eeuw zo ongelofelijk veel gebeurd. We willen op de VSK laten zien hoe de techniek zich heeft ontwikkeld en waar we samen naar toe gaan.”
De animo voor VSK 2022 is al groot, merkt Van de Hoef. “In 2020 waren we de laatste grote vakbeurs voor de lockdown. Ik hoor van heel veel bedrijven dat de behoefte om elkaar weer live te zien en te spreken heel groot is. Dat merken we ook in het aantal boekingen. Het enthousiasme voor VSK 2022 is groot en ik verwacht dat onze standhouders flink gaan uitpakken.”

Heeft een vakbeurs nog bestaansrecht?

‘Hardenberg’ is al jarenlang een begrip in onze branche. Zo ergens in de tweede week van september reizen we en ...
Verder Lezen

Installatie Vakbeurs Hardenberg pakt draad weer op

Op 14, 15 en 16 september 2021 organiseert Easyfairs weer de Installatie Vakbeurs Hardenberg. Eline Kuijsters, Marketing Coördinator bij de ...
Verder Lezen

Geen BouwBeurs dit jaar

De tweejaarlijkse BouwBeurs, die van 18 tot en met 22 oktober zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, gaat niet ...
Verder Lezen

Nabeursfase digitale ISH levert extra deelnemers op

De internationale vakbeurs ISH werd dit jaar vanwege de coronapandemie digitaal gehouden. Van 22 tot 26 maart jl. is ongeveer ...
Verder Lezen

Eerste woning met individuele aansluiting op ondergronds waterstofnet

Gepubliceerd op

Medio november krijgt voor het eerst in Europa een bestaande woning een individuele aansluiting op een lokaal, ondergronds waterstofnet. Daardoor kunnen de bewoners hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen. Waterstof is een alternatief voor aardgas, waarvan de levering en prijs momenteel onder druk staan. In de proefwoning onderzoekt consortium H2@Home ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast.

“Er is geen enkele reden om aan de veiligheid van waterstof te twijfelen, en dat gaan we in dit huis aantonen”, zegt Ben Mureau namens H2@Home1. De woning is onderdeel van een replica jaren-70 woonblok van het DreamHûs dat op het terrein van fieldlab The Green Village (TGV) van de TU Delft Campus staat. Afgelopen zomer ondertekenden de partners van het H2@Home-consortium meerdere overeenkomsten voor het project. Doorslaggevend voor de start was de toestemming van Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) om het lokale waterstofnet te gebruiken. Sindsdien leggen de consortiumpartners de waterstofinstallatie en testfaciliteiten in de woning aan. Na aansluiting op het net zullen de bewoners in gebruik, warmte en comfort geen verschil merken ten opzichte van hun huidige cv-installatie.

Primeur: de eerste woning op waterstof
De proefopstelling van H2@Home is een primeur op het Europese vasteland. Volgens H2@Home zit dat unieke karakter in een combinatie van factoren: de waterstof wordt via een ondergronds leidingnet (vergelijkbaar met een aardgasnet) aangevoerd, de woning is bewoond, het gaat om een individuele woonaansluiting en de waterstofleidingen lopen ook door de meterkast en gebruiksruimten van het huis. Juist deze combinatie maakt de testomgeving realistisch en de resultaten van groot belang om huishoudens in de toekomst toegang tot waterstof te kunnen bieden.

Reële testomgeving
Waterstof is een alternatief voor aardgas, maar speelt momenteel nog slechts een zeer beperkte rol in de gebouwde omgeving. Waarschijnlijk gaat dit na 2030 veranderen. Het overzetten van een aardgasinstallatie op waterstof is nog onbekend terrein. De standaard procedures voor de installatie en het gebruik van aardgas zijn niet zonder meer op waterstof toepasbaar. Juist de brede expertise van het H2@Home consortium2, dat uit netbeheerders, fabrikanten en andere partijen bestaat, maakt het mogelijk om gezamenlijk allerlei facetten te onderzoeken. Wat is er nodig om veilig en betrouwbaar te installeren en monteren? Hoe reageren de leidingen en apparaten op waterstof? Welke eisen moeten in wet- en regelgeving verankerd worden? Enzovoorts. “Wij kunnen in deze reële omgeving perfect leren hoe we met waterstof moeten omgaan; de risico-analyses zijn uitvoeriger dan straks nodig is.”

Veiligheid boven alles
Vanaf medio november gaat H2@Home intensief testen en zullen er incidenteel calamiteitenoefeningen plaatsvinden, zoals met het uitvallen van de waterstofketel. Sensoren in de woning meten onder meer druk en temperatuur en de leidingen worden gecontroleerd op met name trillingen en lekkages. Tevens worden nieuwe modules getest, zoals een beveiliging die de waterstoftoevoer bij eventuele lekkage meteen afsluit. De proef wordt in juli 2022 afgerond.

Remeha in documentaire National Geographic over waterstof

Remeha is betrokken bij de National Geographic documentaire ‘Waterstof, onze nieuwe energie? Hierin onderzoekt presentatrice Anic van Damme de mogelijkheden ...
Verder Lezen

Fabriek Bosch Deventer geleidelijk over van gasketels op systeemoplossingen en waterstof

De overheidsdoelen voor de energietransitie zijn ambitieus en als gevolg hiervan zal de Nederlandse markt voor verwarmingsoplossingen de komende jaren ...
Verder Lezen

Brede coalitie van bedrijven wil dat waterstof sneller volwassen wordt

Meer dan 80 Nederlandse bedrijven hebben de handen ineengeslagen om te laten zien dat waterstof in Nederland een succes gaat ...
Verder Lezen

Voor het eerst een jaren 70 woonwijk op waterstof

In het Groningse Wagenborgen wordt een jaren 70 woonwijk aangesloten op een waterstofnetwerk. Van de 40 aangeschreven bewoners heeft bijna ...
Verder Lezen

Een warmtepomp die koelt, verwarmt en warm tapwater levert

Gepubliceerd op

Daikin introduceert de Altherma 3 R, een R-32 split-warmtepomp die zowel koeling als verwarming en warm tapwater biedt. De derde generatie koudemiddelwarmtepomp R-32 vervangt de vorige generaties die op koudemiddel R410-A werken. Deze verandering betekent een reductie van 75% van de milieubelasting, aldus de fabrikant.

Het betreft 's werelds eerste split lucht/water-warmtepomp met R-32-koelmiddel die ook koeling biedt. Soortgelijke warmtepompen bestaan ​​wel al in een opstelling voor verwarming en warm tapwater. De warmtepomp werkt op R-32 dat een aardopwarmingsvermogen (GWP) heeft dat een derde lager is dan R410-A. Patrick Crombez, General Manager Heating and Renewables SBU bij Daikin Europe, specificeert: “Bij Daikin is innovatie, samen met duurzaamheid, een drijvende kracht in alles wat we doen. Daikin Altherma 3 R combineert beide factoren op een unieke manier: het is niet alleen een wereldprimeur, maar ook een duurzame belofte.“

Verbeterde compactheid, ontwerp en prestaties
De warmtepomp is geschikt voor nieuwe grote huizen, mede dankzij zijn verbeterde compactheid, ontwerp en prestaties. De buitenunit is kleiner en past onder een raam: hij is uitgerust met één grote ventilator in plaats van twee kleinere voor een unit met hoge capaciteit, waardoor de hoogte met 25% is verminderd. De warmtepomp onttrekt de ventilator aan het zicht dankzij een zwart frontrooster bestaande uit horizontale lijnen.

Warmtepompen met een update

Remeha heeft de Mercuria Ace en Eria Tower Ace van een update voorzien. Deze warmtepompen en de volledig nieuwe Eria ...
Verder Lezen

Nefit Bosch zoekt groei met warmtepompen voor nieuwbouw

Nefit Bosch is als verwarmingsproducent al jaren een speler op de renovatiemarkt en heeft sterke ambities om te groeien op ...
Verder Lezen

Twee dagen internationale aandacht voor warmtepompen

Deze week namen 260 experts uit 26 landen deel aan de zevende European Heat Pump Summit. Samen met 34 sprekers ...
Verder Lezen

Adsorptiewarmtepomp

Waar de cv-ketel al helemaal is uitontwikkeld, kan de warmtepomp nog grote slagen maken. In 2023 komt er een nieuw ...
Verder Lezen

Partijen slaan handen ineen voor opleiden vakmensen

Gepubliceerd op

Technisch opleider ROVC en technisch dienstverlener Van Dorp zijn per 1 november een preferred partnership aangegaan voor onbepaalde tijd. Dit houdt in dat ROVC de vaste partner wordt op het gebied van technische trainingen en opleidingen voor Van Dorp. De technisch dienstverlener maakt gebruik van een groot deel van het portfolio van ROVC, van elektrotechniek tot koel- en klimaattechniek.

Het doel van de samenwerking is om elkaar te versterken in de ontwikkeling van technici van morgen en daarmee de verdere verduurzaming van Nederland te stimuleren. ROVC en Van Dorp bundelen hun krachten en denken samen na over waar de technische branche de komende jaren heen beweegt. Zo kunnen ze technici toekomstgericht en vooral betekenisvol opleiden.

Aanbesteding
Het voortraject voor het preferred partnership is formeel aanbesteed. Verschillende partijen zijn aangeschreven om een plan van aanpak in te dienen dat beoordeeld werd op verschillende onderdelen, waaronder deskundigheid en creativiteit. ROVC kwam als winnaar uit de bus, onder andere vanwege de toewijding en waardevolle toevoeging aan de bestaande processen binnen Van Dorp.

Opleiden voor de toekomst
Jeroen Janssen, accountmanager bij ROVC: “We werken al jaren prettig samen met Van Dorp. Ik ben dan ook erg blij dat we de volgende stap in onze samenwerking kunnen zetten. Dit gaat verder dan opleiden alleen. Van Dorp zet zich in om vooruit te kijken en continu na te denken over verbeteringen. Dat sluit mooi aan op wat wij als ROVC willen uitdragen. We willen allebei vakmensen van morgen opleiden, rekening houdend met de energietransitie die nu vaart krijgt. Daarom kijken we samen waar de technische branche de komende jaren naartoe beweegt en wat dit vraagt van bedrijven en individuen binnen de branche.”

Verduurzaming sneller aanjagen
Anouchka Bonnes, HR Development manager Academie bij Van Dorp: “Dankzij het preferred partnership met ROVC zijn we in staat om onze dienstverleningen nog beter op elkaar aan te laten sluiten. Tijdens de gesprekken kwam nadrukkelijk naar voren dat we hetzelfde gedachtegoed en dezelfde bevlogenheid hebben. We willen samen nadenken over hoe we de ontwikkeling van medewerkers kunnen stimuleren en daarmee verduurzaming sneller kunnen aanjagen. Daarnaast is ROVC onderwijskundig zeer sterk. Met een partner als ROVC zijn we nog beter in staat om ons doel te realiseren: meer allround en specialistisch vakmanschap binnen de context van de markt die continu verandert.”

Nieuwe vakdiscipline: Verduurzamer

Tijdens Building Holland is de oprichting van het Gilde van Verduurzamers aangekondigd. Initiatiefnemers Wietse Walinga (Smart Workplace/Duurzaam Gebouwd), John Lens ...
Verder Lezen

NTA 8800 en haar rol binnen de energietransitie

Op 13 oktober organiseert de Federatie van energieconsultants (FedEC) een lezingenprogramma op de Nationale dag van de Energieadviseur. Het programma ...
Verder Lezen

Alle informatie over veilig en gezond werken in één app

ArboTechniek heeft een app gelanceerd met daarin alle informatie over veilig en gezond werken Deze veiligheidsapp is gratis te gebruiken ...
Verder Lezen

Koeltechnische branche luidt noodklok tekort vakmensen

Vanwege de coronacrisis en het vele thuiswerken kiezen steeds meer huishoudens ervoor om te investeren in koeling om het woon- ...
Verder Lezen

Warmtepompen met een update

Gepubliceerd op

Remeha heeft de Mercuria Ace en Eria Tower Ace van een update voorzien. Deze warmtepompen en de volledig nieuwe Eria Tower Ace S zijn vanaf januari in de capaciteiten 4.5, 6 en 8 kW uitgerust met het koudemiddel R32. Dit koudemiddel vervangt R410A, dat nu nog in de buitenunits zit. Door gebruik van R32 neemt het potentiële opwarmingseffect van het koudemiddel bij een eventuele lekkage zeer sterk af. De warmtepompsystemen met buitenunits van 11 en 16 kW zullen in een later stadium worden geüpdatet.

Een andere innovatie is het nieuwe display en het gebruiksvriendelijke carrousel-menu, die al eerder bij de hybride warmtepomp Elga Ace zijn geïntroduceerd. Deze toevoegingen maken de bediening eenvoudiger. Bovendien zijn de toestellen via bluetooth koppelbaar aan de Smart Start App, waarmee installateurs de ingebruikname kunnen uitvoeren. Ook de buitenunits hebben een betere regeling, waardoor het eenvoudiger is om een eventuele storing te identificeren en te lokaliseren. In de loop van volgend jaar zal het ook mogelijk worden om de toestellen op afstand uit te lezen.

Best presterende warmtepompen
De Eria Tower Ace is 130 centimeter hoog en heeft een geïntegreerde boiler van 180 liter. De nieuwe Eria Tower Ace S is smaller en minder diep (58 x 58 centimeter) maar met 190 centimeter wel hoger. De boiler heeft een inhoud van 190 liter. In zeer korte tijd, circa anderhalf uur, kan een lege boiler bij beide toestellen weer op temperatuur zijn. Uit de testresultaten blijken de Eria Tower Ace, maar vooral de Eria Tower Ace S sterk te scoren in nieuwbouwprojecten. Voor taprendement tonen de prestatieberekeningen voor de BENG dat de Eria Tower Ace S in de top 3 staat van best presterende warmtepompconcepten in de markt.

Verkorte installatietijd
Een speciale innovatie voor de Eria Tower Ace S is het prefab installatieframe. Door dit frame tijdens de ruwbouw aan de muur te bevestigen kan de installateur al het leidingwerk voor cv en tapwater installeren. Via de ingebouwde afsluiters kan hij de installatie ook testen. In de afbouw, vlak voor de oplevering, kan hij dan de binnenunit via ingebouwde wieltjes over het frame rijden en vastzetten op het leidingwerk in het frame. Na het openzetten van de afsluiters wordt het systeem gevuld via de ingebouwde cv-vulkraan, manometer en automatische ontluchter. Andere technische vernieuwingen bij de Mercuria Ace en Eria Tower Ace zijn het ingebouwde expansievat van 8 liter en een expansievat van 12 liter bij de Eria Tower Ace S. Verder heeft de Eric Tower Ace S een geïntegreerde cv-vulkraan maar ook, net als de andere nieuwe toestellen, een magneetfilter en een overstortbeveiliging. Al deze verbeteringen zijn gericht op het verkorten van de installatietijd.

Monoblock uitvoering
Nog een uitbreiding voor deze vernieuwde warmtepompen is de beschikbaarheid van monoblock buitenunits. Deze specifieke buitenunits zijn verkrijgbaar in de capaciteiten 6, 8 en 11 kW en passen zowel bij de Mercuria Ace als bij de uitvoeringen van de Erica Tower Ace. Het voordeel is dat de installateur voor het installeren van deze buitenunits geen STEK-erkenning nodig heeft, omdat er geen F-gassen van de buitenunit naar de binnenunit lopen. Zowel de monoblocks als de gewone buitenunits zijn praktisch allemaal enkele dB’s stiller dan de nu gebruikte buitenunits.

Nefit Bosch zoekt groei met warmtepompen voor nieuwbouw

Nefit Bosch is als verwarmingsproducent al jaren een speler op de renovatiemarkt en heeft sterke ambities om te groeien op ...
Verder Lezen

Twee dagen internationale aandacht voor warmtepompen

Deze week namen 260 experts uit 26 landen deel aan de zevende European Heat Pump Summit. Samen met 34 sprekers ...
Verder Lezen

Adsorptiewarmtepomp

Waar de cv-ketel al helemaal is uitontwikkeld, kan de warmtepomp nog grote slagen maken. In 2023 komt er een nieuw ...
Verder Lezen

Online zoekgedrag naar warmtepompen blijft toenemen

Marktdata.nl heeft een analyse uitgevoerd naar de online oriëntatie en interesse van de Nederlandse consumenten met betrekking tot verwarmingssystemen en ...
Verder Lezen

Nieuwe vakdiscipline: Verduurzamer

Gepubliceerd op

Tijdens Building Holland is de oprichting van het Gilde van Verduurzamers aangekondigd. Initiatiefnemers Wietse Walinga (Smart Workplace/Duurzaam Gebouwd), John Lens (TVVL) en Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) presenteerden het Gilde van Verduurzamers en haar eerste voorzitter: Suze Gehem (foto, Groene Grachten). Het gilde wil zich ontwikkelen tot de beroepsvereniging van alle professionals in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het zet zich in voor kennisdeling en kennisontwikkeling dwars door alle branches in de sector heen: van bouwers en installateurs tot beleidsmakers en adviseurs.

De aankondiging van het Gilde van Verduurzamers viel samen met de afsluiting van de vijfde editie van de cursus Basiscertificaat Energietransitie Gebouw Omgeving, waarin de initiatiefnemers intensief samenwerken met de transitiemakers van Squarewise. De deelnemers horen bij de eerste Verduurzamers, net als hun voorgangers van de afgelopen jaren. Daarmee maken de Verduurzamers een vliegende start. Vanaf begin 2022 kunnen ook andere professionals zich aanmelden.

Het verschil maken
Voorzitter Suze Gehem: “Onze maatschappij heeft een schreeuwend tekort aan goede vakmensen om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te realiseren. Van duurzame planvorming tot aan de uitvoering. Het gilde gaat daarom samen met talentvolle vakmensen aan de slag om het verschil te maken, want alleen samen kunnen we grenzen verleggen en de ambitieuze doelstellingen behalen.”

Gedreven professionals
Daarmee benadrukt ze dat de Verduurzamers een groeiende groep is van gedreven professionals, die samenwerking en kennisuitwisseling in hun DNA hebben. Het Gilde van Verduurzamers faciliteert het onderlinge contact, schoolt bij, geeft een podium, maakt herkenbaar. Het gilde wil Verduurzamer als vak op de kaart zetten, zodat iedereen kan antwoorden op de vraag ‘Wat wil je worden?’ Verduurzamer! Hiervoor gaan de Verduurzamers intensieve gesprekken voeren met onderwijs, kennisinstellingen, overheden en brancheverenigingen. Het gilde heeft de ambitie te groeien naar een omvang van 3000 leden in drie jaar, zodat het een betekenisvolle speler is in kennisontwikkeling en opleiding.

Nieuwe discipline
Gideon Jan Willem van de Groep herkent de noodzaak van professionals met een brede blik: “Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is niet iets wat aannemers en installateurs ‘er bij’ kunnen en moeten doen. Verduurzamen is een vak en het verduurzamingsbedrijf een nieuwe discipline. De vakmensen zijn kennisrijke generalisten die worden opgeleid om van alles wat te kunnen, ze hoeven immers niet een heel gebouw te kunnen maken. Wellicht gespecialiseerd in specifieke woningtypes en technieken. De vertegenwoordiging van deze nieuwe vakdiscipline bestond nog niet, nu wel!”

Vers bloed

Uit onderzoek van TechniekOpleiding.nl blijkt dat het animo voor omscholing naar een technisch beroep laag is. Opleider ROVC is niet ...
Verder Lezen

Knvvk & young cool en TVVL intensiveren samenwerking

Knvvk & young cool heeft haar verenigingsbureau gehuisvest bij dat van TVVL, kennisplatform voor gebouwgebonden installatietechniek. De knvvk & young ...
Verder Lezen

‘Véél technische vakmensen nodig voor One Planet plan van Eneco’

Er moet snel een Deltaplan komen voor de instroom van technische vakmensen met green skills. Alleen dan zijn de plannen ...
Verder Lezen

Vraag naar bekwaam technisch personeel blijft onverminderd groot

Uit recent onderzoek blijkt dat voor ruim vier op de tien (43%) technische werkgevers het tekort aan nieuwe aanwas de ...
Verder Lezen

Kleine update voor ISSO-kleintje Riolering

Gepubliceerd op

ISSO-kleintje Riolering is laatst weer op kleine punten herzien. installateurs en servicemonteurs kunnen hierin de meest gebruikte richtlijnen voor het ontwerp en de aanleg van riolering terugvinden. Ook architecten en aannemers kunnen met dit zakboekje snel kennis opdoen van de basisbeginselen van het rioleringsstelsel.

Huishoudelijk afvalwater wordt via de vuilwaterafvoer geloosd op de gemeentelijke riolering, en ook hemelwaterafvoer (van particulier terrein) wordt daar ingezameld en afgevoerd. Het ISSO-kleintje Riolering behandelt zowel de vuilwater- als de hemelwaterafvoer binnen de perceelgrens voor woningen, woongebouwen en kleine utiliteitsgebouwen. Het geeft afbeeldingen, schema’s en montagerichtlijnen voor afvoerleidingen. Ook aan bod in dit compacte Kleintje komt de aanleg van nieuwe én de uitbreiding van bestaande riolering, en beheer en onderhoud. Gebouwriolering moet voldoen aan de prestatie-eisen van het Bouwbesluit. Het gaat om eisen voor de functionele eigenschappen van de riolering en de dichtheid van de leidingsystemen. Ook deze staan in Kleintje Riolering.

Betere leesbaarheid
“Bij deze laatste update zijn drukfouten en verkeerde doorverwijzingen uit het Kleintje gehaald”, zegt Nick Post, specialist Afvoertechniek bij ISSO. “Ook zijn enkele definities aangepast om de leesbaarheid te verbeteren. Na deze actualisatie loopt ISSO-kleintje Riolering verder weer helemaal gelijk aan NEN 3215 en NTR 3216 (2018). Ook is de uitwerking van een closetaansluiting verduidelijkt in deze uitgave, met daarbij onder meer wat aangepaste benamingen en waarden.”

Het ISSO-kleintje Riolering is te raadplegen via ISSO Open.

Eisen aan cv-systemen

Warmtepompsystemen, lagetemperatuurverwarming, zoneregelingen, testen van de luchtdoorlatendheid. Stuk voor stuk nieuwe onderwerpen die de afgelopen 15 jaar belangrijker zijn geworden ...
Verder Lezen

Juiste keuze en ontwerp hybride warmtepompen

ISSO heeft een nieuw kennisproduct uitgegeven: het ISSO-kleintje Hybride warmtepompen. De kennis richt zich op de keuze, het ontwerp, de ...
Verder Lezen

Sanitaire installaties

Door de coronalockdown staat in veel gebouwen het water in leidingen stil. Bijkomende zorgen om de legionellabacterie maakt legionellapreventie nóg ...
Verder Lezen

Kennis over volumestromen geactualiseerd

De kennis uit ISSO-kleintje Inregelen is recent geactualiseerd. Het Kleintje is een compacte handleiding voor het inregelen van de ontwerpvolumestromen ...
Verder Lezen

Nefit Bosch zoekt groei met warmtepompen voor nieuwbouw

Gepubliceerd op

Nefit Bosch is als verwarmingsproducent al jaren een speler op de renovatiemarkt en heeft sterke ambities om te groeien op de nieuwbouwmarkt. Om deze groei te realiseren vormt Nefit Bosch een nieuw team van zes personen die zich specifiek met warmtepomptechnologie richten op de nieuwbouwsector in heel Nederland.

Wilfred Horst, Sales Director bij Nefit Bosch hierover: “Tot 2030 moeten er honderdduizenden woningen worden gebouwd. Bovendien zitten we in Nederland midden in de energietransitie. Vanuit onze expertise en ervaring willen wij hierin een belangrijke rol spelen door samen met de partners in de bouwketen innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te realiseren. Denk hierbij onder andere aan geprefabriceerde installaties en nieuwe, innovatieve warmtepompoplossingen.”

Grote speler
Nefit en Bosch produceren al sinds de vorige eeuw warmtepompen. Inmiddels is het bedrijf met ruim een miljoen geplaatste warmtepompen één van de grootste internationale spelers. Onlangs meldde Bosch nog eens 100 miljoen euro te investeren in het ontwikkelen van nieuwe warmtepomptechnologie in eigen R&D- en productiecentra en het uitbreiden van het portfolio.
Met meer dan 130 jaar ervaring maakt Nefit Bosch onderdeel uit van een wereldwijde organisatie die op verschillende technologische fronten actief is. Voor het nieuwbouw team is Nefit Bosch nog op zoek naar ervaren commerciële en technische specialisten met een sterk netwerk in de nieuwbouwsector.

Twee dagen internationale aandacht voor warmtepompen

Gepubliceerd op

Deze week namen 260 experts uit 26 landen deel aan de zevende European Heat Pump Summit. Samen met 34 sprekers bespraken ze de actualiteit op het gebied van warmtepompen, variërend van innovatieve technologieën, toepassingen en koudemiddelen tot het gebruik van hybride systemen en hogetemperatuurwarmtepompen. Verder presenteerden 16 bedrijven en verenigingen hun diensten en productinnovaties aan het aanwezige vakpubliek. De conferentie werd aangevuld met digitale componenten, zoals een livestream en chatfuncties.

Bezoekers van over de hele wereld kregen 34 gevarieerde presentaties voorgeschoteld, verdeeld over de vier hoofdthema's: marktontwikkelingen, R&D, ontwikkeling van componenten en warmtepomptoepassingen. Hoogtepunten van het programma waren het rapport over de warmtepompconferentie in Zuid-Korea in april 2021; markt- en energiebeleidsontwikkelingen (Duits en internationaal); afgerond, lopend en gepland onderzoek naar technologie en toepassingen; de laatste ontwikkelingen van industriële bedrijven en onderzoekscentra; hybride systemen; hoge temperatuurwarmtepompen en speciale toepassingen in industrie en commercie met specifieke voorbeelden uit de praktijk. Alle presentaties werden ook als livestream online uitgezonden en blijven tot en met 5 november 2021 online beschikbaar voor deelnemers.

Kennisoverdracht op het hoogste niveau
Dr. Rainer Jakobs, technisch coördinator van de European Heat Pump Summit over het event: “De presentaties gingen over de nieuwste onderwerpen in de warmtepompindustrie, inclusief wetenschap, ontwikkeling in de industrie en technologie, en hun toepassing. Kennisoverdracht op het hoogste niveau in combinatie met intensieve netwerkmogelijkheden stonden opnieuw centraal en zorgden voor meerwaarde. Zo waren er de presentaties van Thomas Nowak, ehpa, over de ontwikkeling van warmtepompen in Europa gedurende het huidige decennium, en van James Beal, UK DIT, over de activiteiten van Britse bedrijven. Er was een duidelijke boodschap: warmtepompen nemen een vlucht in een- en meergezinswoningen, in het bedrijfsleven en in de stroomvoorziening. Dit werd bevestigd door de presentatie van Arianna Passamonti, Fraunhofer IGE, waarin ze beschreef hoe warmtepompen wetenschappelijk worden gepromoot met behulp van financiering van de overheid. De presentatie van Rüdiger Rudischhauser, SRM/TEC Group, ging over de mogelijkheid om koeling en verwarming effectief met elkaar te verbinden. Hij kwam met het voorbeeld van een vleesverwerkingsbedrijf dat zeer effectief gebruik maakte van beide aspecten van de warmtepomp. Het onderwerp meergezinswoningen kwam meerdere keren uitgebreid aan bod en er werden verschillende oplossingen geboden. Dr. Marek Miara, Fraunhofer ISE, die toezicht hield op de IEA-bijlage over dit onderwerp, presenteerde de algemene situatie en een breed scala aan voorbeelden. Bart Asperlagh van Daikin presenteerde specifieke oplossingen vanuit het oogpunt van de fabrikant.”

Praktische verbindingen
De bijbehorende Foyer Expo bood de aanwezigen de kans om de kloof met de praktijk te overbruggen. Ze konden uit de eerste hand nieuwe producten ontdekken van bekende fabrikanten van componenten en warmtepompen. De focus van exposanten, verenigingen en instellingen uit binnen- en buitenland lag op professionele dialoog en het vinden van antwoorden op individuele vragen.

Levenslange garantie

Gepubliceerd op

In de periode dat Karel net uit de schoolbanken kroop en het bij het bedrijf van zijn vader mocht binnentreden, was er een enorme rage in de wereld. Het ging niet om een hip stuk speelgoed of een gaaf stukje elektronica. De rage richtte zich ook niet specifiek op bijvoorbeeld jongeren of mannen. Nee, medio jaren tachtig was elke huisvrouw in de wereld in de ban van een plastic doosjes van het merk Tupperware. Te pas en te onpas werden er bijeenkomsten (de Tupperware party) gehouden.

Moeders nodigden hun Tupperware consulent thuis uit tezamen met een grote groep vriendinnen en dat ging dan vergezeld van zelfgemaakte hapjes en een wijntje. De allerlaatste modellen van dit plastic wonder werden gedemonstreerd. Zo konden de vrouwen zich verkneukelen aan de niet lekkende sapkan of de koektrommel die je koekjes altijd vers hield. Als klap op de vuurpijl: op elk stukje Tupperware werd levenslange garantie gegeven! Het gevolg was dat nagenoeg iedereen wel Tupperware in huis had én, omdat het toch niet kapot ging, is dat in de meeste huishoudens nog steeds het geval.

Zo ook bij Karel. Elke dag smeert mevrouw Karel trouw zijn lunchpakketje en legt dat vervolgens (sinds jaar en dag dus) in een Tupperware bakje, zodat zijn lunch ’s middags heerlijk vers uit het trommeltje komt. Toen Karel vorige week met zijn trommeltje aan een nieuwe klus was begonnen – het ging om het aanleggen van elektra – kwam hij erachter dat van één de centraaldozen het deksel van ontbrak. Wonderlijk genoeg was de afmeting exact de afmeting van zijn broodtrommeldekseltje, zag Karel al snel, en hierover nadenkend kon hij eigenlijk ook geen beter alternatief voor de centraaldoos bedenken dan het hermetisch afsluitende roze dekseltje van zijn trouwe trommeltje. Daarmee kon hij zijn klant bovendien iets geven wat hij nog nooit eerder aan een klant had kunnen geven: levenslange garantie. Uiteraard alleen op het dekseltje, dat dan weer wel.

 

Ander relevant nieuws van onze redactie

Kalm ân en rap een beetje

Inmiddels lijkt heel Nederland weer volledig in het pre-corona tempo te zitten. De files nemen in rap tempo toe, telefoons ...
Verder Lezen

Prikkelbaar darmbad

Karel blinkt uit in het meedenken met de klant. Vaak gebeurt dit zonder enig overleg met diezelfde klant en vindt ...
Verder Lezen

wereldverbeteraar

Ook Karel heeft dus zijn zinnen gezet op duurzaamheid. Zijn zonnepaneelavontuur van vorige week was een fraaie start die naar meer ...
Verder Lezen

Recht-toe-recht-aan duurzaam

Karel volgde tijdens zijn zomerverlof het nieuws op de voet. Dat het IPCC (het internationale klimaatpaneel van VN) haar nieuwe ...
Verder Lezen

Sneller van salderen af? Misschien wel.

Gepubliceerd op

Steeds vaker komt het voor: omvormers die tijdelijk in storing springen omdat de netspanning te hoog is. Hoe meer zonnepanelen er in de wijk bijkomen, hoe vaker het gaat gebeuren. Zonnepanelen zijn terecht een erg populaire investering en het salderen van opbrengst heeft hier sterke invloed op.
De huidige concept wetgeving voor afschaffing van saldering zal in 2023 starten en jaarlijks afbouwen tot 2031. Het komend kabinet moet nog een besluit nemen voor de definitieve regeling. Met het afschaffen van saldering is het spanningsprobleem dat nu al is ontstaan echter niet opgelost.
Bijna alle vingers wijzen naar de netbeheerders die het net moeten verbeteren om deze te voorzien van middelen om goed terug te kunnen leveren. Netbeheerders geven als reactie tips om overdag meer stroom te verbruiken door bijvoorbeeld wasjes te draaien.
Het probleem zal alleen maar erger worden naarmate er meer PV-installaties geplaatst worden. Er moet wellicht anders gedacht worden. Zolang salderen van toepassing is zullen thuisaccu’s slechte investeringen blijven; je slaat immers stroom op die voor net zoveel terug verkocht kan worden, terugverdientijd is oneindig. Naarmate de saldering afbouwt, wordt het langzaam gunstiger. Dan zijn we echter inmiddels alweer 8 tot 10 jaar verder.
Daarom moet de overheid wellicht besluiten het vanuit een andere hoek te bekijken: schaf de saldering sneller af en breidt de ISDE voorlopig uit met thuis(zon)accu’s. De thuisaccu kan op woningniveau de spanningsverschillen gaan opvangen. Op deze manier kan de consument een alternatief geboden worden, terwijl problemen op het net de komende jaren beperkt of verbeterd worden. Hiermee kan er definitief afscheid genomen worden van de jarenlange discussie over saldering.

Tim Visser
Installatiebedrijf Visser in Twisk

[Twee generaties installateurs, vader Dick en zoon Tim Visser, schrijven om beurten een column op persoonlijke titel]

 

Op onze nieuwsbrief abonneren

Sarah is er weer klaar voor

De samenleving gaat weer open! En dat betekent dat Sarah weer het land in kan. En hoe mooi is dat! ...
Verder Lezen

Optimale afstemming distributie én afgifte is essentieel

Ontwerpers van werktuigkundige installaties in en rondom gebouwen kunnen in deze tijd de mouwen opstropen (of deden dat al). Immers ...
Verder Lezen

Mijn dilemma

April 2022 komt naderbij. We moeten straks allemaal onze CO-vakbekwaamheidspapieren in orde hebben. Als bedrijf hebben wij inmiddels alles geregeld, ...
Verder Lezen

Ventileren is een werkwoord

Goed nieuws, op woensdag 14 juli jl. heeft de Tweede Kamer bijna unaniem meerdere moties aangenomen waardoor nu eindelijk is ...
Verder Lezen

Adsorptiewarmtepomp

Gepubliceerd op

Waar de cv-ketel al helemaal is uitontwikkeld, kan de warmtepomp nog grote slagen maken. In 2023 komt er een nieuw soort warmtepomp op de markt die werkt op basis van adsorptietechnologie. Fabrikant Cooll werkte meer dan tien jaar aan de ontwikkeling ervan. IZ sprak met CEO Stefan van Uffelen (zie foto).

Het begon allemaal in 2003. De universiteit Twente kreeg een aanvraag binnen van ruimtevaartorganisatie ESA om een trillingsvrije koeler voor -270 graden Celsius te ontwikkelen, die onderhoudsvrij zou zijn en geen bewegende delen zou bevatten. De technologie die hieruit voortkwam, vormt in feite de basis van de nieuwe warmtepomp. Daarom heet het bedrijf ook Cooll.

Marktkansen
In eerste instantie wilden de initiatiefnemers een systeem ontwikkelen voor duurzame verwarming en koeling op basis van de adsorptietechnologie. Uit onderzoek bleek dat de koelingstoepassing markttechnisch lgezien astig was, omdat het een toepassing is voor buitenlandse markten, maar dat de verwarmingstoepassing erg interessant is. In 2009 hebben Johannes Burger, Stefan van Uffelen en Robert Jan Meijer toen Cooll opgericht.

Testen
In 2018 is het eerste wandtoestel ontwikkeld. Deze opstelling heeft inmiddels twee winters het eigen hoofdkantoor verwarmd. In de winter van 2020- 2021 is voor het eerst een woning in Uden verwarmd met een stand alone opstelling inclusief meetapparatuur en veiligheidssystemen.
Momenteel bouwt het team van Cooll aan de versie van de warmtepomp zoals die in een eerste beperkte oplage in 2022 op de markt komt. Deze wordt komende winter in een aantal woningen getest.

Impact maken
De warmtepomp werkt op basis van gas. Dat klinkt als een anachronisme, nu we juist bezig zijn om massaal van het gas af te gaan. Van Uffelen: “Van het gas af is echt een hype. In feite draaien al die elektrische warmtepompen op de stroom die gemaakt wordt in traditionele energiecentrales. Op die manier verschuift in feite alleen maar het gebruik van fossiele brandstoffen. Wij willen echt impact maken en kunnen dat ook met onze adsorptiewarmtepomp.”

Warmtepomptechnologie
Hoe werkt de Cool warmtepomp dan precies? Daarvoor is het zinvol om eerst nog eens wat dieper te duiken in de warmtepomptechnologie in het algemeen. Zoals bekend haalt een warmtepomp warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor gebruikt hij stroom, maar veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp het geval is. In feite werkt een warmtepomp als een omgekeerde koelkast. Hij voert geen warmte af, maar haalt juist warmte van buiten naar binnen.

Varianten
Warmtepompen worden ingedeeld op basis van hun warmtebron. De lucht/water-warmtepomp haalt middels een buitenunit warmte uit de buitenlucht. De warmte wordt overgedragen aan een koudemiddel en in een binnenunit doorgegeven aan het verwarmingssysteem. De andere luchtgebonden variant, een ventilatiewarmtepomp, kan de vervuilde, warme lucht die wordt afgevoerd gebruiken. Zo’n model is echter alleen geschikt als er mechanische ventilatie aanwezig is in de woning.

Grondgebonden systemen
De water/water-warmtepomp haalt warmte uit het grondwater. Voor deze warmtepompen worden twee putten geboord. Uit de ene haalt de pomp warmte omhoog, het afgekoelde water gaat weer de bodem in via de andere put. Om de warmtebalans van de bron te herstellen, moet je de woning in de zomer koelen met de warmtepomp (hij werkt dan omgekeerd). De bodem/water-warmtepomp haalt warmte uit de bodem via buizen die gevuld zijn met een vloeistof. Meestal is het een verticale buis diep in de grond, maar ook soms met een stelsel van horizontale buizen niet heel diep onder de grond. De warmte die de vloeistof opneemt wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het verwarmingscircuit.

Hybride warmtepomp
Heel kort door de bocht kunnen we wel stellen dat de elektrische, luchtgebonden warmtepomp vooral opgang maakt in de nieuwbouw. In de bestaande bouw zien we vooral de hybride warmtepomp aan populariteit winnen. In dat geval komt er naast de reeds aanwezige Hr-ketel een luchtgebonden warmtepomp te staan. Alleen voor het verwarmen van tapwater en het verwarmen van de woning tijdens extreem koude dagen, springt de Hr-ketel bij.

Adsorptietechnologie
Cooll’s adsorptiewarmtepomp bevat een vergelijkbare continue cyclus als een normale elektrische warmtepomp. Compressie van het koudemiddel vindt nu echter plaats met een door warmte aangedreven adsorptiecompressor in plaats van een elektrisch-mechanische compressor. De benodigde warmte is hiervoor afkomstig uit een brander.

Werking
De adsorptiecompressor bestaat uit twee drukvaten gevuld met hoogwaardige actieve kool die cyclisch worden verwarmd en afgekoeld; een complete cyclus duurt ongeveer 10 minuten. Tijdens verwarming van zo’n drukvat (tot ongeveer 180 °C) wordt het koudemiddel onder hoge druk uit het adsorptiemateriaal geperst en via een passief ventiel naar de hogedrukzijde van de warmtepomp geleid. Het koudemiddel condenseert in de condensor en geeft daar zijn warmte af aan het verwarmingscircuit van de woning (op bijvoorbeeld 60 °C), waarna de druk van het koudemiddel wordt verlaagd via het expansieventiel. Het koudemiddel verdampt weer in de verdamper bij een lage temperatuur (bijvoorbeeld 0 °C van de buitenlucht) en neemt zo energie op uit de koude omgeving.

Volgende stap
Daarna stroomt het koudemiddel via een passief ventiel naar het andere drukvat dat op de begintemperatuur staat (60 °C in dit voorbeeld), waarbij het koudemiddel weer aan het adsorptiemateriaal adsorbeert. Na ongeveer 5 minuten draait de functie van de twee drukvaten om en zo ontstaat een continu proces. Ten opzichte van een standaard verbrandingsketel zit de winst in de extra warmte die via de verdamper en de condensor beschikbaar komt. Voor de productie van warm tapwater switcht de driewegklep, analoog aan een Hr-ketel, en wordt de cyclus versneld. “Daardoor gaat het vermogen omhoog en het rendement omlaag”, vertelt Van Uffelen. “Het beste resultaat behaal je met een compact buffervat erbij.”

Bestaande woningen
De adsorptiewarmtepomp is uitermate geschikt voor bestaande woningen, vertelt Van Uffelen. “Je kan de bestaande afgiftesystemen en thermostaat blijven gebruiken.” Bovendien hoeft de woning niet eerst extra te worden geïsoleerd om er zeker van te zijn dat het comfortniveau behouden blijft. “Met deze adsorptiewarmtepomp behalen we een 30% hoger rendement dan met een Hr-ketel. Dat kunnen we nog naar 50% tillen door ook gebruik te gaan maken van de binnenlucht of radiatoren te vervangen door een LT-vloerverwarmingssysteem.” En daar zit ‘m ook de impact die Cooll wil hebben met hun warmtepomp. Een hoger rendement impliceert immers minder gasgebruik.

Ruimtebeslag
De adsorptiewarmtepomp bestaat uit één unit van ongeveer 50 kg die 40 x 50 cm meet. Dat is vergelijkbaar met een Hr-ketel. “We willen een compactere versie ontwikkelen die 47 cm diep is, dan kan het systeem ook de kast in.” De doorvoer door het dak valt iets groter uit dan bij een Hr-ketel het geval is met 2 pijpen die elk een diameter hebben van 25 centimeter. Het geluidsniveau is vergelijkbaar met een Hr-ketel, zegt Van Uffelen. “Er zijn geen bewegende delen.” Ook het inregelen verloop op een vergelijkbare manier als bij een Hr-ketel. “Er is dus geen extra kennis nodig.”

Concurrentie
De voordelen ten opzichte van een Hr-ketel zijn dus duidelijk. Maar hoe zit het met de twee andere grote concurrenten in de bestaande woningbouw: de HT- en de hybride warmtepomp? “De Hoge Temperatuur warmtepomp bestaat uit twee units en heeft dus meer ruimte nodig. Bovendien is het maar de vraag of die dezelfde rendementen behaalt onder alle omstandigheden. Een HT-warmtepomp heeft ongeveer tweemaal zoveel warmte van buiten nodig vergeleken met de gaswarmtepomp. Dat is dus een fundamenteel lastige uitdaging. Wat betreft de hybride variant; ook die heeft meer ruimte nodig dan de adsorptiewarmtepomp, bovendien krijg je daar te maken met energie- en gasprijzen. Dat zijn twee variabelen die kunnen fluctueren. Tot slot gaat het om een complexe technologie die zeker de nodige kennis vereist van de installateur op het gebied van inregelen.”

Gas
De adsorptiewarmtepomp kan zowel op aardgas, biogas als waterstof draaien, vertelt Van Uffelen. “Voor biogas moet alleen de branderinstelling worden veranderd. Waterstof is ook geen issue, even de vlamdetectie en controls wijzigen en je kunt aan de slag. In principe willen we in 2023 een versie op de markt brengen die al ‘waterstof ready’ is.”

Servicen
Ook het onderhoud is eenvoudig en vergelijkbaar met een Hr-ketel, vertelt Van Uffelen. “Denk aan de driewegkleppen controleren en dergelijke. Alleen het elektrische deel zit wat dieper in het toestel vanwege de hoge temperatuur en de dakdoorvoeren zijn natuurlijk net iets anders.”

Belangstelling
Over gebrek aan belangstelling hoeft de gedreven ondernemer niet te klagen. Zowel de reguliere als vakmedia hebben al de nodige aandacht besteed aan de adsorptiewarmtepomp. En voordat Cooll daadwerkelijk de markt betreedt zijn er al 55 exemplaren verkocht. “Het gaat om uiteenlopende klanten, van woningcorporaties tot bij wijze van spreken eigenaren van monumenten. Wij verwachten stevig door te groeien. Temeer daar wij nog in tegenstelling tot de hr-ketel en bestaande warmtepompen een enorme potentie hebben om ons systeem door te ontwikkelen.” 

Online zoekgedrag naar warmtepompen blijft toenemen

Marktdata.nl heeft een analyse uitgevoerd naar de online oriëntatie en interesse van de Nederlandse consumenten met betrekking tot verwarmingssystemen en ...
Verder Lezen

PVT-warmtepomp met propaan als koudemiddel

Tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd introduceert Triple Solar een warmtepomp met propaan als koudemiddel. De warmtepomp werd specifiek ontwikkeld voor ...
Verder Lezen

Slimme warmtepomp concepten tijdens Vakbeurs Energie

Van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 oktober a.s. vindt de 16de editie van Vakbeurs Energie plaats in de ...
Verder Lezen

Topinstrumenten voor de koeltechnische en warmtepomp-installateur

Fieldpiece is marktleider in de VS met koeltechnisch gereedschap en meetinstrumenten. EURO-INDEX en Fieldpiece zijn een samenwerking aangegaan, waarbij niet ...
Verder Lezen

Hulpmiddelen voor een schone cv-installatie

Gepubliceerd op

Voor de waterkwaliteit en waterbehandeling van verwarmingssystemen wordt rekening gehouden met de Europese norm EN1717. Deze norm behandelt de middelen die worden gebruikt om vervuiling van drinkwater en de terugstroming hiervan te voorkomen. Tegelijkertijd groeit de aandacht voor schone installaties, die conform de ontwerpcondities functioneren en een hoog rendement, minimale storingen en een lange levensduur garanderen. Om een installatie schoon te maken én te houden, biedt Caleffi verschillende behandelmethodes aan. Met volledige naleving van de strengst toegepaste regelgeving én met respect voor het milieu.

Haagse vastgoedprojecten aangesloten op duurzame energievoorziening

Gepubliceerd op

In Den Haag slaan ontwikkelaar Stebru en Eneco de handen ineen. Er worden 1141 woningen en 9.311 m2 nieuw te realiseren commercieel vastgoed aangesloten op een duurzame energievoorziening. Het project ‘Frank is een Binck’ wordt aangesloten op BinckNet® en de projecten ‘Maestro’ en ‘Levels’ krijgen een warmte- en koudeopslag (WKO).

De Binckhorst wordt in de toekomst CO2-vrij dankzij een netwerk voor verwarmen en koelen dat vanaf 2024 beschikbaar is. De slimheid van het BinckNet zit in het optimaal inzetten van diverse lokale bronnen, afgestemd op de vraag voor Warmte & Koude vanuit de eindgebruikers. BinckNet groeit flexibel mee in het tempo dat de woningen gebouwd worden en koppelt uiteindelijk alle energienetwerken van de gebouwen in deze stadswijk aan elkaar. De energie die nodig is in het gebied, wordt lokaal opgewekt en opgeslagen. Denk aan warmte- en koudeopslag (WKO) en warmtepompen, maar ook aan aquathermie en/of geothermie. Bestaande woningen, bedrijven en voorzieningen krijgen in de toekomst duurzame warmte uit BinckNet, zonder dat ingrijpende wijzigingen nodig zijn. Het resultaat is een duurzame, betaalbare en lokale energievoorziening die zorgt voor een comfortabel binnenklimaat: verwarming in de winter en koeling in de zomer.

Samenwerking Stebru en Eneco
Projectontwikkelaar Stebru en Eneco starten met drie nieuwbouwprojecten in Den Haag: ‘Frank is een Binck’, ‘Maestro’ en ‘Levels’. Dit is de eerste stap. De samenwerking wordt in de toekomst verder uitgebreid, zodat ook nieuwe projecten aangesloten worden op duurzame energievoorziening. Bart Snijders, Adjunct Directeur Ontwikkeling van Stebru, en Martijn van der Zande, Commercieel Directeur Warmte & Koude van Eneco, tekenden hiervoor op 27 oktober op de Provada Vastgoedbeurs in de RAI de overeenkomst.

Start 2021
De realisatie van de drie projecten start deze maand met het project ‘Frank is een Binck’ en wordt gefaseerd opgeleverd. ‘Frank is een Binck’ is naar verwachting klaar in het tweede kwartaal van 2024. Daarna volgen in 2025 ‘Maestro’ en ‘Levels’.

‘De overheid moet meer maatregelen nemen voor een gezond binnenklimaat’

Gepubliceerd op

Binnenklimaattechniek, het platform voor professionals die te maken hebben met binnenklimaatinstallaties, heeft op dinsdag 26 oktober de petitie ‘Meten is weten’ aan de leden van de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overhandigd. Ventilatie als vierde basismaatregel en adviezen voor ventilatie in publieke ruimtes om verspreiding van corona tegen te gaan, zijn volgens het platform een goede stap in de richting. Er zijn echter meer stappen nodig om – ook op de langere termijn – een gezond binnenklimaat in gebouwen te realiseren. De petitie van Binnenklimaattechniek, een gezamenlijk initiatief van branchevereniging Binnenklimaat Nederland en kennisplatform TVVL, beschrijft vijf concrete stappen.

Een oplossing die op langere termijn volgens Binnenklimaattechniek meer gaat bijdragen aan een gezond binnenklimaat, is de ventilatienormen in het Bouwbesluit tegen het licht te houden. Hierin staan nu slechts inrichtingseisen: een ventilatiesysteem is verplicht, maar het schrijft geen eisen voor de luchtkwaliteit voor. Veel gebruikers weten ook niet hoe ze een ventilatiesysteem goed moeten gebruiken en onderhoud en controle laten te wensen over. Renovatie en isolatie leiden bovendien in veel gevallen tot een slechtere luchtkwaliteit omdat er geen natuurlijke luchttoevoer is. Binnenklimaattechniek doet in de petitie ‘Meten is weten’ vijf voorstellen aan de Rijksoverheid.

Een gezond binnenklimaat in alle gebouwen
1.            Binnenklimaattechniek pleit voor een concreet stappenplan van de Rijksoverheid om een gezond binnenklimaat in alle gebouwen te realiseren.
2.            Stel richtlijnen of waardes op voor een gezond binnenklimaat en kijk daarbij naar de daadwerkelijk gemeten luchtkwaliteit in aanvulling op het ontwerp van het gebouw.
3.            Stel CO2-metingen verplicht in publieke gebouwen en koppel dit aan een ‘stoplichtsysteem’ net als in omringende landen.
4.            Neem de eisen voor luchtkwaliteit op in wetgeving, bijvoorbeeld door een maximale CO2-waarde vast te stellen.
5.            Koppel ventilatienormen aan renovatie en isolatie zodat isoleren en ventileren hand in hand gaan.

Ventileren op korte én lange termijn
Een goed binnenklimaat draagt bij aan de gezondheid en productiviteit van mensen. Om dit te bereiken, moeten ventilatie-eisen gekoppeld worden aan de gewenste luchtkwaliteit met metingen van de CO2-concentratie als uitgangspunt, aldus Binnenklimaattechniek. Een Belgisch rapport waarin de overheid een meerjarenplan heeft opgesteld om het binnenklimaat in het hele land op orde te krijgen, is de basis geweest voor het Nederlandse rapport Ventilatie en binnenluchtkwaliteit in relatie tot Covid-19 en een goede binnenluchtkwaliteit. Het rapport is onderdeel van de petitie ‘Meten is weten’. De voorgestelde stappen zijn op de korte termijn bedoeld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De langetermijnvisie is het realiseren van een gezond binnenklimaat in alle gebouwen en huizen.

Vakcentrum voor binnenklimaat in de steigers

Technisch opleider ROVC wordt in opdracht van brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland een vakcentrum voor binnenklimaat binnen de utiliteit. De technisch opleider ...
Verder Lezen

Online een eigen PvE samenstellen

Na het uitbrengen van het rapport Programma van Eisen (PvE) Gezonde Kantoren kan nu ook online een eigen PvE worden ...
Verder Lezen

Kantoor DWA Gouda voorzien van eerste Binnenklimaat Label

Het verduurzaamde kantoorgebouw van DWA aan de Harderwijkweg in Gouda is als eerste in Nederland voorzien van een gecertificeerd Binnenklimaat ...
Verder Lezen

Masterclass ‘Ventilatie in Scholen’

Het ventileren van klaslokalen is integraal onderdeel geworden van de strijd tegen corona. Met de masterclass ‘Ventilatie in Scholen’ speelt ...
Verder Lezen

Goudse vestiging Warmteservice geopend

Gepubliceerd op

Warmteservice heeft zijn 71e vestiging geopend op een nieuw bedrijventerrein in Gouda. Ook Sani-Dump, Toolstation en Woninginrichting-Aanhuis zijn hierin ondergebracht. Warmteservice streeft naar een reistijd van maximaal 20 minuten om bij een vestiging te zijn en groeit gestaag richting de 100 vestigingen. Vestiging 72 en 73 waren reeds geopend in Oss en Zeist.

Warmteservice heeft meer dan 150.000 artikelen in huis op het gebied van verwarming, sanitair, dakbedekking en de benodigde installatiematerialen. Naast de traditionele cv-ketel heeft de groothandel ook hybride en elektrische systemen in het assortiment.

Te groot en gedateerd
Stef van der Hoorn, operationeel directeur bij Warmteservice, over de nieuwe vestiging: “In 2018 zijn we gaan zoeken naar een geschikte locatie. We hebben veel locaties en panden bezocht, maar het was het allemaal nét niet. Eind oktober 2018 kwam het pand van GoStores op de markt. Het was voor ons de beste locatie, maar met een oppervlakte van ruim 4500 vierkante meter veel te groot. Daarnaast was het pand erg gedateerd en was er behoorlijk achterstallig onderhoud.

Herontwikkeling
In maart 2019 zijn we, via de gemeente, in gesprek gekomen met Houweling Architecten voor een herontwikkeling. Dit architectenbureau, in het bijzonder Marco Moretti, heeft het eerste ontwerp van het pand (grotendeels hoe het nu is) gemaakt. Ivo Batenbrug van Batenburg Bouw & Ontwikkeling werd aangetrokken om dit ontwerp te realiseren.
Het bestaande bedrijfsgebouw is herontwikkeld naar een modern, duurzaam en energiezuinig bedrijfsgebouw, waarin vijf grote aparte bedrijfsruimtes zijn gerealiseerd. Door de splitsing in verschillende units ontstond de mogelijkheid voor andere bedrijven om zich ook op deze locatie te vestigen. Dat zijn Toolstation, Sanidump en Woninginrichting-Aanhuis geworden. Hiermee is een groot aanbod voor de woning nu ‘onder één dak’ beschikbaar is.

De nieuwe vestiging is te vinden aan de Hanzeweg 4 in Gouda.

Warmteservice opent in Almelo haar 70e vestiging

Warmteservice opent een nieuwe vestiging in Almelo. Het is de 70e vestiging van het bedrijf in Nederland en de 5e ...
Verder Lezen

Warmteservice opent 68e vestiging in Goes

Het Zeeuwse Goes wordt verrijkt met een nieuwe vestiging van Warmteservice. Het is voor de landelijke keten de tweede vestiging ...
Verder Lezen

Warmteservice opent vierde vestiging in Amsterdam

Warmteservice opent op 1 februari een nieuwe vestiging in Amsterdam Nieuw West. Het is voor de landelijke keten de 69e ...
Verder Lezen

Warmteservice optimaliseert logistieke service

Door de toenemende vraag naar bezorgingen heeft Warmteservice zijn logistieke service geoptimaliseerd en wordt er nu per regio gewerkt. Vestigingen ...
Verder Lezen

Itho Daalderop stopt productie cv-ketels

Gepubliceerd op

Half november produceert Itho Daalderop zijn allerlaatste cv-ketel. Daarmee wordt het bedrijf de eerste cv-ketelfabrikant ter wereld die stopt met de productie van cv-ketels. Hoewel het lijkt of de actuele energiecrisis met stijgende gasprijzen plotseling heeft geleid tot het besluit om te stoppen met cv-ketels, is dit zeker niet het geval aldus Bas Korte, CEO van Itho Daalderop. “Al in het jaar 2000 stond in onze missie dat wij op weg zijn naar een all electric society.”

“Het op termijn stoppen met fossiele brandstoffen en het verlagen van de CO2-uitstoot staat sindsdien centraal in alles wat we doen”, vervolgt Korte. “Het feit dat we zouden stoppen met cv-ketels hebben we vijf jaar geleden al aangekondigd. Hoewel wij er nog steeds voorstander zijn van dat we wereldwijd stoppen met fossiele brandstoffen als aardgas, zal het vooral in de bestaande bouw ook een kwestie zijn van stap voor stap gasverbruik verminderen.”

Focus op duurzame verwarmingsoplossingen
Bas Korte: “Door te stoppen met cv-ketels kunnen we ons volledig gaan focussen op de ontwikkeling en productie van duurzame verwarmingsoplossingen, zoals hybride en all-electric warmtepompen. Vooral het ontwikkelen van nieuwe hybride warmtepompen zal bij ons veel aandacht krijgen, omdat de komende decennia voor een groot deel van de Nederlandse markt hybride oplossingen de eerste stap zullen zijn qua verduurzaming.”

Nieuwe hybride warmtepomp voor bijna elke Nederlandse woning
De focus van Itho Daalderop komt de komende jaren dus volledig te liggen op het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe warmtepompen. Een voorbeeld hiervan is Vincent; een hybride warmtepomp met een capaciteit van 4,5 kW die samenwerkt met elk merk cv-ketel. Door zijn vermogen en installatiegemak kan Vincent worden ingezet in het gros van de Nederlandse woningen.

Overigens zegt de fabrikant nog vele jaren haar verplichtingen richting service en reserve-onderdelen na te komen.

Duurzame keuzes met een knipoog

Nefit Bosch wil met video’s en andere uitingen consumenten en installateurs met een knipoog verleiden tot het maken van duurzame ...
Verder Lezen

Eisen aan cv-systemen

Warmtepompsystemen, lagetemperatuurverwarming, zoneregelingen, testen van de luchtdoorlatendheid. Stuk voor stuk nieuwe onderwerpen die de afgelopen 15 jaar belangrijker zijn geworden ...
Verder Lezen

Juiste keuze en ontwerp hybride warmtepompen

ISSO heeft een nieuw kennisproduct uitgegeven: het ISSO-kleintje Hybride warmtepompen. De kennis richt zich op de keuze, het ontwerp, de ...
Verder Lezen

Hybride oplossing heeft voorkeur bij verduurzaming

Van de duurzame verwarmingsoplossingen lijkt een hybride oplossing de voorkeur te hebben ter vervanging van de cv-ketel. Zo wil 27 ...
Verder Lezen

Vakcentrum voor binnenklimaat in de steigers

Gepubliceerd op

Technisch opleider ROVC wordt in opdracht van brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland een vakcentrum voor binnenklimaat binnen de utiliteit. De technisch opleider is in het kader van de coronacrisis en de toenemende vraag op het vlak van luchtverversing gevraagd om lesmateriaal te ontwikkelen voor technici die werkzaam zijn in de luchtbehandeling en luchtdistributie.

De levering van de eerste luchtbehandelingskast van Systemair vormt het startpunt van de samenwerking met Binnenklimaat Nederland. Hiermee is ROVC in staat om complete leerlijnen te ontwikkelen met uitgebreide practica op het vlak van luchtbehandeling en luchtdistributie. Naast de luchtbehandelingskast van ontvangt ROVC later dit jaar nog twee luchtbehandelingskasten. Om een zo breed mogelijk aanbod te creëren, is elke luchtbehandelingskast afkomstig van een andere leverancier en werkt elke praktijkinstallatie met een eigen techniek. Bovendien gaat ROVC met panelen werken om cursisten inzicht te geven in luchtdistributie en regeltechniek. Naar verwachting gaan de eerste cursussen begin 2022 van start.

Uniek lesmateriaal en practica
Richard Pape, Product Manager bij ROVC: “Voor ROVC is deze branchesamenwerking heel waardevol. De luchtbehandelingskast van Systemair is een echte aanwinst voor ons TechCenter in Ede. Zo zijn we in staat om uniek lesmateriaal en practica te ontwikkelen, waardoor we een sleutelrol vervullen in het verbeteren van het binnenklimaat in Nederland. We zijn er trots op om samen met Binnenklimaat Nederland voorop te lopen in de energietransitie en deze kennis en ervaring mee te kunnen geven aan onze cursisten.”

In contact met monteurs
Sjef Verboven, Account Manager bij Systemair: “Wij zijn trots om de eerste luchtbehandelingskast aan ROVC te leveren. Door de samenwerking met de technisch opleider komen we in contact met de monteurs van onze klanten. Dat is heel waardevol voor ons: wij kunnen meedoen aan iets waar onze klanten bij betrokken zijn. De luchtbehandelingskast vormt een compleet product waar cursisten temperaturen en condities kunnen meten. Wij zijn blij om een aandeel te leveren aan de ontwikkeling van monteurs en zo aan goed geschoolde technici op de werkvloer.”

Online een eigen PvE samenstellen

Na het uitbrengen van het rapport Programma van Eisen (PvE) Gezonde Kantoren kan nu ook online een eigen PvE worden ...
Verder Lezen

Masterclass ‘Ventilatie in Scholen’

Het ventileren van klaslokalen is integraal onderdeel geworden van de strijd tegen corona. Met de masterclass ‘Ventilatie in Scholen’ speelt ...
Verder Lezen

Binnenklimaat Nederland breidt uit met thema keukenventilatie

Binnenklimaat Nederland en ATAG Benelux gaan samenwerken om de bewustwording van keukenventilatie te vergroten. Bij het koken komt fijnstof vrij, ...
Verder Lezen

Platform voor het realiseren van een gezond binnenklimaat vernieuwd

Omdat technische kennis en informatie voor het realiseren van een gezond binnenklimaat erg gefragmenteerd beschikbaar zijn, lanceren TVVL en Binnenklimaat ...
Verder Lezen

Vernieuwde tekensoftware voor E- en W-installaties

Gepubliceerd op

Data Design System (DDS) brengt nieuwe tekensoftware voor E- en W-installaties op de markt, DDS-CAD 17. Intuïtief ontworpen dialogen bieden directe toegang tot bijna alle objectinformatie, evenals de relevante berekeningsfuncties en resultaten. Bovendien is het mogelijk om met één klik te wisselen tussen het 2D-ontwerp en het 3D-model. De systeemnavigator in de Elektra-module is nu ook beschikbaar in Ventilatie, Verwarming & Sanitair, zodat gebruikers kunnen terugvallen op vertrouwde tools en workflows in alle disciplines. Verder zijn er individuele visualisatie- en label-opties geïntroduceerd. Flexibel configureerbare projectsjablonen en een nieuwe functie voor het maken van elektrotechnische schemasymbolen vereenvoudigen het werken in DDS-CAD.

De functionele innovaties en verbeteringen in de respectievelijke disciplines worden gekenmerkt door de eenvoud in het bedienen tijdens het ontwerpproces. In de discipline Elektra kan direct vanuit het model een gedetailleerde kabellijst met exacte gegevens over het begin- en eindpunt van de kabelroute worden gegenereerd, ook op ruimteniveau. Nieuw is het werken met LED-strips. Deze kunnen flexibel en gebogen geplaatst worden waarbij de lichtintensiteit individueel kan worden aangepast. Het is nu ook mogelijk om je eigen intelligente schemasymbolen voor de verdelerdocumentatie te maken. De verbeterde systeemnavigator maakt het mogelijk om gemarkeerde objecten direct in de verdeler weer te geven of erop in te zoomen. Dit maakt het werken met verdelers nog overzichtelijker.

Systeemnavigator in Ventilatie, Sanitair & Verwarming
De nieuwe systeemnavigator in Ventilatie, Sanitair & Verwarming brengt de systemen (leidingen en kanalen), met alle berekeningspunten, van een project overzichtelijk in beeld. Verder kan de navigator worden gebruikt om de stroomrichting in de leidingen te bepalen en deze automatisch uitgelijnd weer te geven met pijlen op de verdiepingsovergangen. Het bijbehorende eigenschappenvenster toont de ontwerpcriteria voor sanitaire, verwarmings- en koelsystemen, evenals de berekeningsroutines en resultaten voor alle discplines. Hierdoor kunnen gebruikers snel en eenvoudig navigeren in het project, tijd besparen en altijd alle systemen in beeld hebben. Daarnaast zijn er vergaande optimalisaties met betrekking tot de warmteverliesberekening, waaronder de automatische berekening van het beoogde vermogen van radiatoren en vloerverwarmingssystemen, rekening houdend met actieve voorverwarming. Nieuwe visualisatiefilters kunnen ook worden gebruikt om de isolatiestatus of stroomsnelheden van leidingen en kanalen te verduidelijken.

Opties voor modelvisualisatie
De nieuwe opties voor modelvisualisatie ondersteunen niet alleen het dagelijkse werk, maar ook de presentatie van de ontwerpen naar de gebruikers en hun klanten. Door over te stappen van ontwerptekening naar model kan de situatie in bijvoorbeeld een cv-installatie of een verdeler direct worden gepresenteerd. Het is ook mogelijk om modelweergaven op te slaan en samen op het scherm te tonen. Op deze manier kunnen voor- en na-situaties worden gevisualiseerd om bijvoorbeeld de effecten van wijzigingen op een visueel aantrekkelijke manier weer te geven. Gebruikers kunnen deze functies gebruiken voor communicatie naar de klant.

Foutloos installeren en inregelen van ventilatie

Marco van Alen, accountmanager en voormalig trainer bij Zehnder, komt het regelmatig tegen: ventilatiesystemen die niet naar behoren functioneren doordat ...
Verder Lezen

Slimme warmtepomp concepten tijdens Vakbeurs Energie

Van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 oktober a.s. vindt de 16de editie van Vakbeurs Energie plaats in de ...
Verder Lezen

Milieuprestatie en ‘BENG 4’

Per 1 juli 2021 is een milieuprestatie-eis van 0,8 van kracht voor nieuwe woningen. Het doel is om de eis ...
Verder Lezen

“Smart is een containerbegrip”

De ene na de andere fabrikant brengt ‘slimme oplossingen’ op de markt. Van slimme thermostaten, tot software voor Smart Grids ...
Verder Lezen

Daikin verlengt samenwerking met de KNSB

Gepubliceerd op

Het sponsorcontract van Daikin met de schaatsbond, dat in 2018 begon en medio 2022 zou aflopen, wordt verlengd tot en met de Olympische Spelen van 2026. “De samenwerking met de KNSB heeft ons precies gebracht wat we gehoopt hadden. De consument weet ons steeds beter te vinden voor een airco of warmtepomp en ook op de B2B-markt heeft het onze positie verstevigd”, zegt Edwin Hoogerwerf, directeur van Daikin Nederland.

“Daikin is een sponsor die op alle fronten bij ons past”, zegt Jeroen Kraaij, commercieel directeur van de KNSB. “Het bedrijf is een A-merk, ambitieus, met een sterke focus op de consument, wat ons helpt om nog meer mensen te bereiken. Het is een fantastische partner, waarmee we echt samen optrekken voor het schaatsen en inlineskaten.”

Nadrukkelijke positionering
Daikin, wereldwijd actief op het gebied van airconditioning, positioneert zich nadrukkelijk op de Nederlandse verwarmingsmarkt. Huishoudens moeten hun traditionele verwarming met gasaansluiting laten vervangen en warmtepompen zijn hiervoor een alternatief. Het bedrijf omarmt de schaatssport in zijn volle omvang: van breedte- tot en met topsport en in alle vijf disciplines (langebaan, shorttrack, marathon, kunstrijden en inlineskaten). De afgelopen jaren was het bijvoorbeeld naamgever van de NK’s langebaan en inlineskaten. Daikin vergrootte zijn naamsbekendheid via de schaatssponsoring onder meer dankzij campagnes met Rintje Ritsma en Erben Wennemars.

Eerste vernieuwde contract
Naast Daikin zijn bij de schaatsbond ook Lynk&Co en Nederlandse Loterij actief als hoofdsponsor. Van deze partijen is Daikin de eerste die de samenwerking na 2022 voortzet in de volgende olympische cyclus, dus tot medio 2026. Het vernieuwde contract is ondertekend door Daikin-directeur Edwin Hoogerwerf en Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. “Deze overeenkomst geeft de KNSB een steviger financieel fundament op weg naar de Olympische Spelen van 2026”, aldus De Haan. “Dit helpt om onze grote ambities voor het schaatsen en inlineskaten waar te maken.”

Juiste keuze en ontwerp hybride warmtepompen

ISSO heeft een nieuw kennisproduct uitgegeven: het ISSO-kleintje Hybride warmtepompen. De kennis richt zich op de keuze, het ontwerp, de ...
Verder Lezen

Winkelketen Action zet grootschalig in op hergebruik koudemiddel

De discountwinkelketen Action wint koudemiddel terug uit zijn gerenoveerde winkels voor hergebruik in vijftien nieuwe panden verspreid over Europa. Hiermee ...
Verder Lezen

Effectiviteit luchtreinigers tegen virussen vastgesteld

Daikin Europe heeft zijn luchtreinigers door het Franse laboratorium Institut Pasteur de Lille laten testen en certificeren. Daaruit bleek dat ...
Verder Lezen

Daikin en Duco gaan partnership aan

Daikin Europe gaat een samenwerking aan met de Belgische fabrikant van ventilatiesystemen Duco in het segment van woonhuisventilatie. Daikin zal ...
Verder Lezen

Online een eigen PvE samenstellen

Gepubliceerd op

Na het uitbrengen van het rapport Programma van Eisen (PvE) Gezonde Kantoren kan nu ook online een eigen PvE worden samengesteld. De nieuwe tool biedt de mogelijkheid van een maatwerk PvE op basis van de eisen uit de publicatie. Per deelaspect kan het gewenste ambitieniveau worden gekozen. Zo ontstaat er een PvE, specifiek gericht een gebouw.

Met het PvE, ontwikkeld door Binnenklimaat Nederland, Platform Duurzame Huisvesting, RVO en TVVL, krijgt de gebouweigenaar handvatten om een gezond, comfortabel en productiviteit-bevorderend binnenklimaat te waarborgen. Regels en eisen voor kantoorgebouwen waren er altijd al, maar niet overzichtelijk bij elkaar gebracht in een document. Met deze reden werd in 2018 het Programma van Eisen Gezonde Kantoren opgesteld. Inmiddels is het PvE Gezonde kantoren door veel installateurs, adviseurs en opdrachtgevers toegepast.

Vooraf eisen formuleren
Uitgangspunt is dat bij nieuwbouw en renovaties van kantoren vooraf eisen worden geformuleerd waarop ontwerpers, installateurs en aannemers hun plannen kunnen baseren. Het PvE bestaat uit vier onderdelen: lucht, klimaat (thermisch binnenklimaat), licht en geluid, waarbij voor elk onderdeel wordt gewerkt met drie ambitieniveaus (A t/m C).

Kijk voor meer informatie op de website van Platform Binnenklimaattechniek https://www.binnenklimaattechniek.nl/kwaliteit/pve-gezonde-kantoren/

Kantoor DWA Gouda voorzien van eerste Binnenklimaat Label

Het verduurzaamde kantoorgebouw van DWA aan de Harderwijkweg in Gouda is als eerste in Nederland voorzien van een gecertificeerd Binnenklimaat ...
Verder Lezen

Juiste keuze en ontwerp hybride warmtepompen

ISSO heeft een nieuw kennisproduct uitgegeven: het ISSO-kleintje Hybride warmtepompen. De kennis richt zich op de keuze, het ontwerp, de ...
Verder Lezen

PvE Gezonde Kantoren geactualiseerd

Er is een geactualiseerde versie beschikbaar van het Programma van Eisen Gezonde Kantoren. Dit PvE is ontwikkeld door Binnenklimaat Nederland, ...
Verder Lezen

Platform voor het realiseren van een gezond binnenklimaat vernieuwd

Omdat technische kennis en informatie voor het realiseren van een gezond binnenklimaat erg gefragmenteerd beschikbaar zijn, lanceren TVVL en Binnenklimaat ...
Verder Lezen

Serviceniveau in de branche steeds beter op peil

Gepubliceerd op

De branche bouw en installatie kent met +10 in 2021 de hoogste stijging van de NPS (Net Promoter Score) in vergelijking met alle andere branches. Het aantal enthousiaste klanten (promoters) is toegenomen (+5%). Tegelijkertijd is er nog steeds een grote groep passives (73%) die bouw- en installatiebedrijven niet actief aanbevelen bij anderen. Wel lukt het organisaties in de branche steeds beter het serviceniveau op peil te houden en verwachtingen te overtreffen. Dit blijkt uit het benchmarkrapport ‘ Customer Experience binnen de bouw en installatie in Nederland 2021 – B2B, NPS en customer journey’ van onderzoeks- en adviesbureau Integron.

Volgens Kay Sijbrandij, Consultant Customer Experience bij Integron, zijn vakmanschap en servicegerichtheid de redenen om organisaties binnen de branche bouw en installatie actief aan te bevelen. “Dat is prijzenswaardig als je bedenkt dat de branche het bijzonder moeilijk had door de COVID-19-crisis. Veel bouwprojecten lagen stil en feitelijk gingen alleen verbouwprojecten door. Nu zien we dat de branche langzaam maar zeker opkrabbelt na deze moeilijke periode. De vooruitzichten zijn gunstig. De komende jaren is er genoeg werk voor de branche door een groeiende bouw- en installatiebehoefte. Zeker als we kijken naar de hoge woningnood. Er is een woningtekort van zo’n 300.000 woningen. Talloze nieuwbouwprojecten zijn dan ook in aantocht bovenop de inhaalslag die gemaakt moet worden als het gaat om bestaande en afgebroken projecten.”

Gemiddelde tevredenheid laagst van alle branches: 7,3
De NPS mag dan de hoogste stijging vertonen, echter scoort de branche bouw en installatie wat betreft de gemiddelde tevredenheid (7,3) het laagst van alle branches in Nederland. “Klantmanagers gooien hoge ogen, maar in de uitvoering van de projecten laat de branche steken vallen. Dat zit ‘m vooral in het onvoldoende bewaken van de projectplanning en het niet tijdig communiceren over meer- of minderwerk tijdens een project. Daar ligt dus een basis om tot structurele verbetering te komen. Kijkend naar de customer journey kent de klachtafhandeling binnen de branche de afgelopen jaren een positieve toename qua klanttevredenheid: een 7,1. Dat was in onderzoeksjaar 2019 een 6,7. Klanten geven aan dat vooral de oplossingssnelheid en tussentijdse communicatie sterk zijn verbeterd. Het is zaak voor de branche om hier continu aandacht aan te blijven besteden”, aldus Sijbrandij.

Stijgende werkdruk een van de grootste uitdagingen
De toenemende behoefte aan bouw- en installatieprojecten kan leiden tot een stijging van de werkdruk, ook gezien de personeelstekorten in de branche. Sijbrandij: “De stijgende werkdruk zou ten koste kunnen gaan van de medewerkertevredenheid, omdat er meer projecten onder een toenemende tijdsdruk – het moet allemaal snel snel - afgerond moeten worden. En dat kan weer gevolgen hebben voor de klanttevredenheid als de uitvoering van de projecten door de werkdruk niet helemaal naar wens is. Wat de medewerkertevredenheid betreft, zit het momenteel wel goed. In 2021 is er een stijging van +19 in de eNPS (employee Net Promoter Score) vergeleken met 2020. Van -3 naar +16. Vooral het gevoel van veiligheid op de werkplek en de beschikbare middelen worden het meest positief ervaren door de medewerkers. Verbeterpunten zijn de voldoening die uit het werk wordt gehaald en de samenwerking tussen afdelingen. Daar liggen zeker kansen, maar met de toenemende werkdruk in het vooruitzicht liggen daar ook flinke uitdagingen voor de branche de komende tijd.”

Blijven investeren in fun factor
Verder heeft de branche te maken met steeds hogere energie- en duurzaamheidseisen. Zo moeten sinds januari 2021 de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woning- als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG)*. Ook de personeelstekorten en het op peil houden van het kennisniveau kunnen zowel bouw- als installatiebedrijven parten gaan spelen. “Nu corona steeds meer onder controle lijkt, is het zaak voor bouw- en installatiebedrijven om te blijven investeren in aandacht voor hun medewerkers en het creëren van optimale werkomstandigheden. De onderlinge sfeer, saamhorigheid en de fun factor op de werkplek zijn zeker in deze branche van cruciaal belang. Ook als je nieuwe medewerkers wilt aantrekken, kun je daarmee onderscheidend zijn”.

*Bron: BENG-eisen treden van 1 januari 2021 in werking | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

 

Innovatie

De pandemie en klimaatverandering fungeren op veel fronten als een katalysator. Zowel in de sanitaire technieken als in de klimaattechniek ...
Verder Lezen

‘Overheid moet fors investeren om tekort aan technici op te lossen’

Ruim 83 procent van de technische bedrijven vindt dat de overheid fors moet investeren om het tekort aan technici op ...
Verder Lezen

Door corona getroffen werknemers hebben weinig interesse in omscholing naar techniek

Een vijfde van de Nederlanders heeft serieuze interesse in technische omscholing. Mannen (29%) overwegen omscholing naar de techniek vaker dan ...
Verder Lezen

NEN-norm

Met de verduurzaming van onze energievoorziening lijkt het erop dat we ook afscheid gaan nemen van de traditionele meterkast of ...
Verder Lezen

Norm voor rookgasafvoer gepubliceerd

Gepubliceerd op

De norm voor grotere gebouwgebonden rookgasafvoersystemen, NEN 2757-2, is gepubliceerd. De norm wordt op termijn aangewezen door het Bouwbesluit 2012 en het Bbl. NEN 2757-2 betreft bepalingsmethoden voor de geschiktheid van systemen voor de afvoer van rookgas van gebouwgebonden installaties met een belasting van 130 kW tot en met 2 500 kW op bovenwaarde.

Het Bouwbesluit 2012 (wordt vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)) stelt de eisen en verwijst voor de bepalingsmethoden naar deze norm. Deel 1 betreft de installaties tot 130 KW. In deze uitgave zijn de volgende wijzigingen aangebracht:
•             Hoofdstuk 1 (onderwerp en toepassingsgebied) is herschreven en aangevuld met een tabel om meer duidelijkheid te verschaffen.
•             De bepalingsmethode in 5.3, voor de richting van de stroming in voorzieningen voor de afvoer van rookgas voor mechanische afvoer met ventilator, is sterk ingekort met een verwijzing naar hoofdstuk 7.
•             Het begrip 'hinder' is in hoofdstuk 6 nader uitgewerkt en de toegelaten plaats voor een uitmonding is duidelijker geregeld en aangescherpt.
•             Hoofdstuk 7, met de omvangrijke bepalingsmethoden voor de capaciteit, is sterk ingekort door verwijzing naar de relevante Europese normen.
•             Hoofdstuk 8, met de berekeningsmethode voor de verdunningsfactor, is aangepast door de figuren voor de verschillende situaties direct bij de beschrijvingen daarvan te plaatsen in plaats van in een grote tabel.
•             De uitleg van de alternatieve methode volgens het Gaussisch pluimmodel (nu in bijlage C) is aangevuld met extra voorbeelden.
•             De bijlagen A, C, D, E, G.7, I en J uit NEN 2757-2:2006 zijn vervallen.

Gasinstallaties
Naast NEN 2757-2 en enkele andere normen die van belang zijn voor gasinstallaties, bestaat de NPR 3378-serie ‘Praktijkrichtlijn Gasinstallaties’. Deze normenserie en delen van de NPR maken deel uit van de webtool 'Werken-met-NPR-3378'. Een aantal delen uit deze NPR 3378-serie geven toelichting en voorbeelden voor rookgasafvoersystemen voor gasgestookte installaties. Voor toelichting op installaties voor andere brandstoffen is een aparte praktijkrichtlijn (NPR 2758) in voorbereiding.

NIEUW – Remeha Avanta Ace.

Op zoek naar een cv-ketel waarmee je kosten en tijd bespaart? Kies dan voor de Avanta Ace. Veel onderdelen worden ...
Verder Lezen

Nefit Bosch introduceert universele adapter voor rookgasafvoer

Als eerste cv-producent introduceert Nefit Bosch een universele rookgasafvoer/luchttoevoer adapter voor zijn HR-toestellen. Met de nieuwe, gepatenteerde adapter zijn de ...
Verder Lezen

Installateur als adviseur

‘Van (aard)gas los’ wordt niet meer als doel gezien maar als een middel. Zo ontstaat er ruimte voor meer oplossingen, ...
Verder Lezen

Ontspanning op het dak

Op het dak van een modern gebouw komen vaak veel verschillende installaties bij elkaar. Om problemen te voorkomen moeten deze ...
Verder Lezen

Zonnepanelen nemen in populariteit toe door hogere energieprijzen

Gepubliceerd op

Nu energie steeds duurder wordt, zien veel Nederlanders dit als het moment om hun eigen stroom op te gaan wekken. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van Zonneplan, dat het aantal orders de afgelopen twee weken bijna zag verdubbelen. Opmerkelijk, want normaliter ligt de verkooppiek juist vóór de zomer. Ook Google Trends laat zien dat er de laatste weken opvallend veel gezocht wordt op zonnepanelen. Daarmee wordt het beeld ondersteund dat de energieprijsexplosie de populariteit van zonnepanelen opstuwt.

Met name de afgelopen maand zijn de stijgende energieprijzen volop in het nieuws. Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie van de Rijksuniversiteit Groningen, begrijpt dat het voor de consument nadelig is, maar ziet ook een positieve kant. "De hoge prijzen vormen een stimulans voor de energietransitie. Een deel van de mensen kiest voor bijvoorbeeld zonnepanelen of betere isolatie vanuit de intrinsieke motivatie om te verduurzamen. Maar blijkbaar zijn veel mensen ook vooral gedreven door de financiën. En dat is heel goed, want we kunnen alleen maar een groot effect realiseren wanneer het economisch aantrekkelijk is", aldus Mulder.

Google Trends laat duidelijk verband zien
Ook in Google Trends is duidelijk te zien dat berichtgeving over hoge energieprijzen de interesse in zonnepanelen aanwakkert. Zo was er met name op 17 en 18 september veel te zien en te lezen over het onderwerp. Pricewise kwam met een onderzoek dat door diverse media werd overgenomen, de NOS berichtte dat "de energiemarkt op hol slaat" en volgens zowel het AD als het Parool wordt de energierekening "onbetaalbaar voor lage en middeninkomens". Dit resulteerde in een enorme piek in Google als het gaat om de zoekopdrachten 'zonnepanelen' en 'zonnepanelen kopen'.
Hetzelfde patroon speelde zich afgelopen week af. Nadat de mediastorm enigszins was gaan liggen, nam ook de online populariteit van zonnepanelen af. Maar nadat op 6 en 7 oktober onder meer RTL Nieuws berichtte dat "de energieprijzen hun top nog niet hebben bereikt", terwijl BNR Nieuwsradio bijvoorbeeld sprak van een "gascrisis, waardoor energieleveranciers hun aanbod intrekken", steeg het aantal Nederlanders dat zoekt op 'zonnepanelen' of 'zonnepanelen kopen' weer tot recordhoogte.

Energietransitie vergt meer aandacht voor groepenkasten in woningen

In het kader van de energietransitie vervangen we steeds meer fossiele brandstoffen door duurzame energiebronnen. In de praktijk leidt dit ...
Verder Lezen

De energietransitie: waterstof

De energietransitie gaat niet over één oplossing. Waterstof is één van de oplossingen. Jan Wijbenga van het bedrijf Feenstra is ...
Verder Lezen

Consortium wil energietransitie gebouwen versnellen

Een consortium van tien Nederlandse bedrijven en instellingen start een samenwerking die met de toepassing van ‘Internet of Energy’ de ...
Verder Lezen

Kabinet versterkt onderzoek naar energietransitie

Het kabinet maakt €18,3 miljoen vrij voor versterking van de onderzoeksfaciliteiten gericht op de energietransitie. Deze middelen worden verleend aan ...
Verder Lezen

NTA 8800 en haar rol binnen de energietransitie

Gepubliceerd op

Op 13 oktober organiseert de Federatie van energieconsultants (FedEC) een lezingenprogramma op de Nationale dag van de Energieadviseur. Het programma maakt deel uit van de Vakbeurs Energie, die onder de vlag van de Nationale Energie Week van 12 tot en met 14 oktober plaatsvindt in de Brabanthallen in Den Bosch. Deze beurs focust zich op alle facetten van het gebruik van energie in de gebouwde omgeving.

De sprekers zullen zich in de verschillende programmaonderdelen zowel op de gebouwde omgeving als ook op de industrie richten. Dit betekent dat de NTA 8800 aan de orde komt, maar ook de wijze waarop energieadviseurs industriële klanten kunnen helpen in de energietransitie.

Gebouwde omgeving

In de ochtend is er op het hoofdpodium van de beurs een paneldiscussie over de NTA 8800 en haar rol binnen de energietransitie. Gespreksleider Harmen Weijers bespreekt aan de hand van stellingen en vragen uit het publiek met de panelleden het effect van de NTA 8800 en hoe de markt daarop reageert. Tijdens deze discussie, van 11.30 tot 12.30 uur, komen de belangrijkste veranderingen van de NTA 8800 aan bod. Maar het gaat ook over de veranderingen die nog aanstaande zijn. Aan de discussie werken panelleden mee van onder meer FedEC, ISSO en Kego.

De NTA 8800 stand van zaken en evaluatie
In de middag, om 14.00 uur, start in de Boschzaal een congres met als titel ‘NTA 8800: stand van zaken en evaluatie!’. Onder leiding van dagvoorzitter Isabelle Sternheim bespreken verschillende deskundigen wat er goed gaat, welke verbeterpunten er nog zijn en hoe de stand van zaken is omtrent de examens en opleidingen. Verder is er ruimte voor vragen uit het publiek en discussies over de NTA 8800. Meer informatie over het volledige programma en alle sprekers is te vinden op de website van FedEC

Energietransitie vergt meer aandacht voor groepenkasten in woningen

In het kader van de energietransitie vervangen we steeds meer fossiele brandstoffen door duurzame energiebronnen. In de praktijk leidt dit ...
Verder Lezen

De energietransitie: waterstof

De energietransitie gaat niet over één oplossing. Waterstof is één van de oplossingen. Jan Wijbenga van het bedrijf Feenstra is ...
Verder Lezen

Consortium wil energietransitie gebouwen versnellen

Een consortium van tien Nederlandse bedrijven en instellingen start een samenwerking die met de toepassing van ‘Internet of Energy’ de ...
Verder Lezen

Kabinet versterkt onderzoek naar energietransitie

Het kabinet maakt €18,3 miljoen vrij voor versterking van de onderzoeksfaciliteiten gericht op de energietransitie. Deze middelen worden verleend aan ...
Verder Lezen

Kalm ân en rap een beetje

Gepubliceerd op

Inmiddels lijkt heel Nederland weer volledig in het pre-corona tempo te zitten. De files nemen in rap tempo toe, telefoons staan roodgloeiend en klanten krijgen te horen dat ze volgend jaar in het tweede kwartaal aan de beurt zijn. Iedereen heeft het druk, druk, druk.

Dat geldt ook voor Karel. Zijn telefoon rinkelt om de haverklap en zijn agenda is strak gevuld (ondanks het ‘werk’ dat hij aflevert). Maar hij blijft uiteraard altijd de rust zelve. Zijn levensmotto ‘alleen kalmte kan je redden’ is zijn mantra als hij lekker in zijn vel zit. Niets kan hem dan nog raken.

Mevrouw Karel daarentegen raakt flink gestrest als haar man zijn werk in drukke tijden op zijn dooie akkertje uitvoert terwijl er nog andere klussen in zijn agenda staan die nog dezelfde dag gedaan moeten worden. Zij is er eentje van het type ‘rap een beetje, doorgaan, niet treuzelen’. Dat zorgt er af en toe voor dat het knettert in huize Karel én om dat te voorkomen, zet Karel vaak toch maar een tandje bij.

Van de week ook weer. Nadat Karel ’s morgens rustig aan de slag was gegaan met het installeren van een ketel, hing zijn eega binnen een uur alweer aan de bel: of hij inmiddels klaar was? Karel die altijd fijntjes aanvoelt wat mensen bedoelen, wist genoeg. Het ‘kalm ân’ mantra zat er vandaag niet meer in en moest plaatsmaken voor ‘rap een beetje’. Gelukkig is Karel altijd voorbereid op dit soort situaties. Hij sloot de ketel binnen no-time aan met de flexibele slangen die voor het grijpen lagen, zonder zich om enig maatwerk te bekommeren. Snel door naar zijn volgende klus. Vrouw blij, Karel blij… klant blij?

Ander relevant nieuws van onze redactie

Prikkelbaar darmbad

Karel blinkt uit in het meedenken met de klant. Vaak gebeurt dit zonder enig overleg met diezelfde klant en vindt ...
Verder Lezen

wereldverbeteraar

Ook Karel heeft dus zijn zinnen gezet op duurzaamheid. Zijn zonnepaneelavontuur van vorige week was een fraaie start die naar meer ...
Verder Lezen

Recht-toe-recht-aan duurzaam

Karel volgde tijdens zijn zomerverlof het nieuws op de voet. Dat het IPCC (het internationale klimaatpaneel van VN) haar nieuwe ...
Verder Lezen

Kittig klusje

Dat Karel tegen de vakantieperiode aan lichtelijk overspannen raakt en overduidelijk toe is aan wat rust, is een terugkerend fenomeen ...
Verder Lezen

Wat is aangenaam?

Gepubliceerd op

We praten er allemaal over, maar wat is ‘comfort’ precies en in hoeverre valt het te realiseren? Noortje Alders is expert op dit gebied. In het dagelijks leven werkt zij als Technisch Expert bij ISSO. Zij gaat nader op de materie in.

Dat een verkeerd idee van comfort kan leiden tot misstanden, weet Alders als geen ander. “Zo doen er allerlei wilde verhalen de ronde over stralingspanelen en het hoge comfortniveau dat ze zouden bieden. In de praktijk blijkt het echter afhankelijk te zijn van talloze factoren, zoals de plek waar de panelen worden opgehangen en het deel van het lichaam dat wordt aangestraald.”

Om met de deur in huis te vallen: wat is comfort eigenlijk?
“Dat de temperatuur zo aangenaam is, dat je geen verandering wenst. Daarbij is wel een zekere marge aanwezig van 3 tot 4 graden. Des te meer mensen het idee hebben dat ze zelf de temperatuur kunnen regelen, des te hoger trouwens die marge uitvalt.”

Waarom is het zo moeilijk om iedereen in een ruimte zich comfortabel te laten voelen?
“Vanwege de onderlinge verschillen. Denk aan leeftijd, lichaamsomvang, etniciteit, cultuur en sekse. Maar denk ook aan de ruimtes zelf. De kleur heeft bijvoorbeeld invloed op de comfortbeleving, evenals de luchtbeweging en –kwaliteit. Die factoren kan je maar deels controleren. Tot slot werken we met een gemiddelde, de zogenaamde PMV-standaard bij het ontwerp van klimaatinstallaties. Uit onderzoek blijkt dat dan zeker al 5% van de gebruikers ontevreden is over het thermisch comfort.”

Wat zijn de voor- en nadelen van een centraal geregeld systeem als je thermisch comfort wilt bereiken?
“De voordelen: ze zijn relatief goedkoop en eenvoudig aan te leggen. De nadelen: je hebt distributieverlies door het leidingenwerk, bij een centraal geregelde vloerverwarming heb je te maken met een traag werkend systeem en je zult vanwege alle onderlinge verschillen tussen mensen, eerder geconfronteerd worden met ontevreden gebruikers.”

Het hele artikel is te lezen in het vakblad Installateurszaken van november. Deze uitgave verschijnt 2 november a.s. De digitale edities van IZ zijn gratis te raadplegen via www.installateurszaken.nl. Liever een print-editie op uw deurmat? Maak dan gebruik van onze tijdelijke actie en meld u nu aan voor een gratis abonnement op IZ via www.installateurszaken.nl

Nieuwe flow, comfortabel binnenklimaat

Vorige jaar ging het mis. Toen begaf de pomp het met als gevolg dat een gezin uit Hoogvliet geen verwarming ...
Verder Lezen

Comfort verkopen

Waarom zijn luchtdichtheid en thermografie belangrijk voor de installateur? Het is een vraag waar de gemiddelde vakman zich niet dagelijks ...
Verder Lezen

Prijs voor hotel met op termietenheuvels geïnspireerd binnenklimaat

Hotel Breeze heeft de EZK Energy Award 2019 gewonnen. De prijs werd uitgereikt door het Ministerie van Economische Zaken en ...
Verder Lezen

Voorkomen van oververhitte woningen door thermisch comfort te voorspellen

Hitteproblemen in woningen komen in de zomerperiode steeds vaker voor. Bestaande richtlijnen bieden onvoldoende houvast bij het ontwerpen en toetsen ...
Verder Lezen

Sarah is er weer klaar voor

Gepubliceerd op

De samenleving gaat weer open! En dat betekent dat Sarah weer het land in kan. En hoe mooi is dat! Even ter herinnering: Sarah reist met haar huis door Nederland. Ze is zwanger; ze brengt een kind op de wereld dat in 2040 net volwassen is. En ze maakt zich zorgen over welke wereld we achter laten voor haar kind. Sarah werkt zelf in de techniek en gelooft in jouw vakmanschap. Sarah wil je daarom ontmoeten omdat vakmensen de sleutelpersonen zijn die een duurzame toekomst mogelijk maken.

Het Huis van Sarah start weer op in een periode dat klimaat en energie nadrukkelijk op de agenda staat. Denk aan het IPCC-rapport dat aan de noodrem trekt en oproept nu aan de slag te gaan met het klimaat om verdere opwarming te voorkomen. In de plannen rond het vormen van een nieuw kabinet wordt gesproken over de noodzaak van een groene industriepolitiek. En dan zijn er natuurlijk de plannen van Tata Steel om te vergroenen.

Mooie woorden. Maar ik denk dan ook in mijn achterhoofd aan één van de vele gezegdes die aan Einstein is toebedeeld als het gaat om de definitie van het woord waanzin: ‘Hetzelfde blijven doen en andere resultaten verwachten’.

De vraag is op wie wachten we? Wie is aan zet? ‘Iedereen’ is het meest logische antwoord, maar dat verzandt in op elkaar wachten en naar elkaar kijken. Daarom stel ik voor dat we met Sarah het voortouw nemen! Onze vakmensen zijn de sleutelpersonen die het verschil maken. Twijfel je? Zoek je medestanders? Wil je een stap zetten? Kom dan naar het Huis van Sarah, want ik weet zeker dat je met veel energie elke uitdaging aan gaat en elke stap zet!

Sven Asijee
Directeur Wij Techniek

Sven Asijee, Directeur Wij Techniek

Op onze nieuwsbrief abonneren

Ander relevant nieuws van onze redactie

Optimale afstemming distributie én afgifte is essentieel

Ontwerpers van werktuigkundige installaties in en rondom gebouwen kunnen in deze tijd de mouwen opstropen (of deden dat al). Immers ...
Verder Lezen

Mijn dilemma

April 2022 komt naderbij. We moeten straks allemaal onze CO-vakbekwaamheidspapieren in orde hebben. Als bedrijf hebben wij inmiddels alles geregeld, ...
Verder Lezen

Ventileren is een werkwoord

Goed nieuws, op woensdag 14 juli jl. heeft de Tweede Kamer bijna unaniem meerdere moties aangenomen waardoor nu eindelijk is ...
Verder Lezen

Waterzijdig inregelen is essentieel

Water neemt de weg van de minste weerstand. Bij grote verwarmingscircuits met een overeenkomstige hoge warmtebehoefte, zoals bij vloerverwarming, krijgen ...
Verder Lezen

Tastbare energietransitie

Gepubliceerd op

De energietransitie stelt het vakgebied voor interessante uitdagingen, zowel technisch als operationeel. Aalberts hydronic flow control participeert in DreamHûs op The Green Village. Hoe presteren haar innovaties in een bestaande woonomgeving?

“Mijn grootvader heeft de meeste ondergrondse aardgasleidingen in Nederland gelegd en nu help ik ons land van het aardgas af”, zegt Jan Cnossen met een knipoog. Energietransitie zit de innovation manager van Aalberts hydronic flow control in het bloed. Hij bedenkt graag baanbrekende concepten en is nauw betrokken bij het testen van diverse technologieën in The Green Village. Technologieën die Nederlandse woningen aardgasloos helpen maken maar het hoofdgasleidingennet in tact laten.
Lidewij van Trigt, projectmanager van The Green Village, is ‘heel blij’ met de deelname van Aalberts hydronic flow control. “Voor het energiesysteem van de toekomst is een mix van oplossingen nodig. Die kun je wel verzinnen, maar moet je ook testen.” Aalberts hydronic flow control is in dat opzicht een veelzijdig partner. “Het is een innovatief bedrijf met veel interessante dingen om te testen. Wij vormen een erg mooie match.”

The Green Village en DreamHûs
The Green Village is een fieldlab voor duurzame innovatie op Technische Universiteit Delft Campus. Hier onderzoeken en testen kennis- en onderwijsinstellingen, bedrijven, overheden, netwerkbeheerders en andere belangstellenden duurzame innovaties voor de gebouwde omgeving op wijk-, straat- en gebouwniveau. De proeftuin omvat diverse bewoonde woningen om technologieën te testen. Eén daarvan is DreamHûs, een experimenteel woonblok van drie replica woningen uit de jaren zeventig, gerealiseerd door WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, The Green Village en de Bewonersraad Friesland. The Green Village bracht Aalberts hydronic flow control met hen in contact met als resultaat dat zij in de middelste woning de toepassing van thermische energieopslag en waterstof kan testen. Van Trigt bewondert die deelname van Aalberts hydronic flow control: “Ze maken het zichzelf best moeilijk door in een bewoond huis te testen en daar systemen te integreren. Maar dat is ook leerzaam.”

Warm(tap)water
Vorig jaar introduceerde Flamco een duurzame boiler die geen water maar anorganisch zout als opslagmedium gebruikt: de FlexTherm Eco. Dit ultracompact, thermisch laadstation zet elektriciteit efficiënt om in warmte en slaat die op voor warm water. De thermische batterij wordt al op meerdere locaties in Nederland toegepast voor warm tapwatervoorziening. Aalberts hydronic flow control voorziet echter meer mogelijkheden voor de toepassing van anorganisch zout als fase-overgangsmateriaal (PCM). Daarom staan er drie in serie geschakelde FlexTherm Eco’s met elk twee warmtewisselaars in de middelste DreamHûs-woning. Twee zorgen er voor warm tapwater en alle drie voor verwarming. De resultaten in de matig geïsoleerde woning (energieklasse B) zijn goed, vertelt director innovation Ben Mureau van Aalberts hydronic flow control: “Het lukt om de woning met weinig voorzieningen op een comfortabele manier van voldoende tapwater te voorzien én te verwarmen.”

Grid ontlasten
De volgende uitdaging is om de thermische accu’s voor verwarming in te zetten zonder het elektriciteitsnet extra te belasten. Dat grid wordt al genoeg belast en er zullen meer fluctuaties ontstaan als er meer groene energie wordt gebruikt. “Met PCM kun je daarop anticiperen door bij een piekvraag de PCM-batterijen aan te zetten en bij een tekort uit te zetten. Beide geven een boost aan het elektriciteitsnet en op deze manier kunnen elektriciteitsbedrijven sturen op het grid en de elektriciteitsvoorziening stabiliseren”, voorziet Cnossen. “En onze FlexTherm Eco’s zijn zo rendabel en onderhoudsarm dat dit goedkoper is dan bijvoorbeeld met elektrische batterijen.” Komende zomer worden de resultaten van de vervolgtesten verwacht. Volgens Mureau zullen vooral corporaties en netbeheerders interesse hebben in de bevindingen.

Nieuwe inzichten
The Green Village is meer dan een technisch fieldlab, benadrukt Van Trigt. Voor het installeren van de PCM-batterijen moesten allerlei vragen beantwoord worden: kan de batterij via de vlizotrap naar boven, moet de bouwconstructie versterkt worden, moeten de bewoners erbij kunnen, enzovoorts. Dat leverde wat aanloopproblemen op, maar vooral waardevolle inzichten: “Die kunnen leiden tot productverbetering en economische afwegingen, zoals de kosten van implementatie. Op basis van die twee kun je vervolgens bepalen welk product voor welke woning geschikt is.”
Juist hier onderscheidt The Green Village zich van elke willekeurige testlocatie. “Wij gaan ook in op een onderwerp als de business case. PCM bijvoorbeeld kan het net ontlasten, maar daarvan profiteert alleen de netbeheerder, niet de corporatie of particuliere woningeigenaar. Daar kun je afspraken over maken. Wij kijken ook of er partijen in het netwerk zitten om met elkaar in contact te brengen om dit soort zaken inzichtelijk te maken.” Mureau onderschrijft dat: “Wij zoeken naar mogelijkheden om corporaties hiervan te laten profiteren door betere prijsafspraken met de netbeheerders te maken of hen aan de investeringskosten te laten bijdragen. Als beide partijen profiteren, kunnen we sneller van het gas af.”

Waterstof
Die netwerkfunctie bewijst zich ook bij het waterstofproject van Aalberts hydronic flow control. Om de middenwoning geschikt te maken voor waterstoftechnologie werken twee The Green Village-participanten, gAvilar en Aalberts hydronic flow control, samen. “Het is een meerwaarde van The Green Village dat zij ons hebben samengebracht; wij sluiten perfect op elkaar aan”, aldus Mureau. gAvilar levert de drukregeling en waterstofmeter terwijl bedrijfsonderdelen van Aalberts hydronic flow control alle waterstofgeschikte leidingen, koppelingen en gasvoerende beugels vanaf het hoofdnet naar de meterkast en de waterstofverwarmingsketel leveren. Cnossen: “In de woning komen drie parallelle leidingen die waterstofgeschikt zijn en waarvan wij er telkens één testen.” De woning wordt aangesloten op het lokale waterstofnet dat Alliander, Enexis Groep en Stedin al op het terrein hebben aangelegd.

Spannend en leerzaam
Cnossen is erg blij met het regelluwe fieldlab, waar het mogelijk is om de toepassing van waterstoftechnologie gecontroleerd te onderzoeken en te testen: “Het is vergunningstechnisch nergens mogelijk om waterstoftechnologie in een bewoonde omgeving te testen, behalve hier. Bovendien is dit beter dan een simulatie.” Dat er nu vertraging is ontstaan in de vergunningsverlening betreuren Cnossen en Mureau ondertussen wel, al beseffen ze dat onbekend hier nog onbemind maakt.
Van Trigt relativeert de vertraging ook: “Dat hoort bij het innovatieproces. Je moet nu eenmaal voor dingen een vergunning krijgen om aantoonbaar veilig te werken en dat kost tijd. Je kunt alles technisch regelen, maar het moet ook maatschappelijk geaccepteerd worden. Je wilt weten waaraan je moet toetsen en welke regels er worden gesteld. Dat is juist spannend en ongelooflijk leerzaam.”

Warmtenetten
Dit voorjaar beslist de stuurgroep van DreamHûs over het aansluiten van een van de woningen op een lage temperatuur open warmtenet. Cnossen voorziet hier nieuwe testmogelijkheden. “Met de warmteafleversets van Flamco kunnen we woningen verwarmen. Maar omdat we daarvoor het liefst restwarmte benutten, moeten we onze interface-units afstemmen op lagere temperaturen. Dat betekent dat we deze units, net als bij de FlexTherm Eco, moeten modificeren. Wie wil innoveren om de energietransitie te faciliteren, moet zichzelf continu uitdagen en opnieuw uitvinden 

Energietransitie vergt meer aandacht voor groepenkasten in woningen

In het kader van de energietransitie vervangen we steeds meer fossiele brandstoffen door duurzame energiebronnen. In de praktijk leidt dit ...
Verder Lezen

De energietransitie: waterstof

De energietransitie gaat niet over één oplossing. Waterstof is één van de oplossingen. Jan Wijbenga van het bedrijf Feenstra is ...
Verder Lezen

Consortium wil energietransitie gebouwen versnellen

Een consortium van tien Nederlandse bedrijven en instellingen start een samenwerking die met de toepassing van ‘Internet of Energy’ de ...
Verder Lezen

Kabinet versterkt onderzoek naar energietransitie

Het kabinet maakt €18,3 miljoen vrij voor versterking van de onderzoeksfaciliteiten gericht op de energietransitie. Deze middelen worden verleend aan ...
Verder Lezen

DIRTMAG® PRO: dubbele magneet, dubbele efficiëntie

Gepubliceerd op

De DIRTMAG® kunststof vuilafscheider van Caleffi bestaat 10 jaar! Om dit te vieren komt Caleffi met een toevoeging op dit succesvolle assortiment vuilafscheiders: de DIRTMAG® PRO. Deze nieuwe vuilafscheider is nóg krachtiger en efficiënter, speciaal voor toepassing in installaties waar een grotere vervuiling aan de orde is.