Data Design System (DDS) brengt nieuwe tekensoftware voor E- en W-installaties op de markt, DDS-CAD 17. Intuïtief ontworpen dialogen bieden directe toegang tot bijna alle objectinformatie, evenals de relevante berekeningsfuncties en resultaten. Bovendien is het mogelijk om met één klik te wisselen tussen het 2D-ontwerp en het 3D-model. De systeemnavigator in de Elektra-module is nu ook beschikbaar in Ventilatie, Verwarming & Sanitair, zodat gebruikers kunnen terugvallen op vertrouwde tools en workflows in alle disciplines. Verder zijn er individuele visualisatie- en label-opties geïntroduceerd. Flexibel configureerbare projectsjablonen en een nieuwe functie voor het maken van elektrotechnische schemasymbolen vereenvoudigen het werken in DDS-CAD.

De functionele innovaties en verbeteringen in de respectievelijke disciplines worden gekenmerkt door de eenvoud in het bedienen tijdens het ontwerpproces. In de discipline Elektra kan direct vanuit het model een gedetailleerde kabellijst met exacte gegevens over het begin- en eindpunt van de kabelroute worden gegenereerd, ook op ruimteniveau. Nieuw is het werken met LED-strips. Deze kunnen flexibel en gebogen geplaatst worden waarbij de lichtintensiteit individueel kan worden aangepast. Het is nu ook mogelijk om je eigen intelligente schemasymbolen voor de verdelerdocumentatie te maken. De verbeterde systeemnavigator maakt het mogelijk om gemarkeerde objecten direct in de verdeler weer te geven of erop in te zoomen. Dit maakt het werken met verdelers nog overzichtelijker.

Systeemnavigator in Ventilatie, Sanitair & Verwarming
De nieuwe systeemnavigator in Ventilatie, Sanitair & Verwarming brengt de systemen (leidingen en kanalen), met alle berekeningspunten, van een project overzichtelijk in beeld. Verder kan de navigator worden gebruikt om de stroomrichting in de leidingen te bepalen en deze automatisch uitgelijnd weer te geven met pijlen op de verdiepingsovergangen. Het bijbehorende eigenschappenvenster toont de ontwerpcriteria voor sanitaire, verwarmings- en koelsystemen, evenals de berekeningsroutines en resultaten voor alle discplines. Hierdoor kunnen gebruikers snel en eenvoudig navigeren in het project, tijd besparen en altijd alle systemen in beeld hebben. Daarnaast zijn er vergaande optimalisaties met betrekking tot de warmteverliesberekening, waaronder de automatische berekening van het beoogde vermogen van radiatoren en vloerverwarmingssystemen, rekening houdend met actieve voorverwarming. Nieuwe visualisatiefilters kunnen ook worden gebruikt om de isolatiestatus of stroomsnelheden van leidingen en kanalen te verduidelijken.

Opties voor modelvisualisatie
De nieuwe opties voor modelvisualisatie ondersteunen niet alleen het dagelijkse werk, maar ook de presentatie van de ontwerpen naar de gebruikers en hun klanten. Door over te stappen van ontwerptekening naar model kan de situatie in bijvoorbeeld een cv-installatie of een verdeler direct worden gepresenteerd. Het is ook mogelijk om modelweergaven op te slaan en samen op het scherm te tonen. Op deze manier kunnen voor- en na-situaties worden gevisualiseerd om bijvoorbeeld de effecten van wijzigingen op een visueel aantrekkelijke manier weer te geven. Gebruikers kunnen deze functies gebruiken voor communicatie naar de klant.

Foutloos installeren en inregelen van ventilatie

Marco van Alen, accountmanager en voormalig trainer bij Zehnder, komt het regelmatig tegen: ventilatiesystemen die niet naar behoren functioneren doordat ...

Slimme warmtepomp concepten tijdens Vakbeurs Energie

Van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 oktober a.s. vindt de 16de editie van Vakbeurs Energie plaats in de ...

Milieuprestatie en ‘BENG 4’

Per 1 juli 2021 is een milieuprestatie-eis van 0,8 van kracht voor nieuwe woningen. Het doel is om de eis ...

“Smart is een containerbegrip”

De ene na de andere fabrikant brengt ‘slimme oplossingen’ op de markt. Van slimme thermostaten, tot software voor Smart Grids ...