• Installaties slimmer aansturen met ‘simpel kastje’

  Installaties slimmer aansturen met ‘simpel kastje’

  Het Groningse bedrijf ACS reist begin volgend jaar als één van de twintig veelbelovende scale-ups af naar de Consumer Electronics Show in Las Vegas, de grootste en meest vooraanstaande beurs op tech-gebied ter wereld. Het bedrijf richt zich op het energiezuinig maken van installaties voor het verwarmen, koelen en ventileren van bestaande gebouwen. Directeur Guido Bartelink: “In een gemiddeld gebouw kunnen wij tussen de 15% en 40% energie besparen, zonder bestaande installaties te vervangen. Hiervoor …Lees meer »
 • Bundeling van krachten

  Bundeling van krachten

  Belimo is aangesloten bij Binnenklimaat Nederland, de vereniging die zich inzet om een gezond binnenklimaat te realiseren. Belimo is actief in de ontwikkeling, productie en verkoop van onder andere aandrijvingen, regelafsluiters en sensoren. Deze producten zijn nodig voor het juist (in)regelen en monitoren van klimaatinstallaties in gebouwen. Wouter Wijma, voorzitter Binnenklimaat Nederland en Richard Daamen, managing director bij Belimo, delen een gezamenlijke missie: een gezond binnenklimaat realiseren in woningen, gebouwen en scholen. Meet- en regeltechniek …Lees meer »
 • Regelafsluiters en mengkranen

  Regelafsluiters en mengkranen

  Resideo heeft het assortiment regelafsluiters en mengkranen geactualiseerd. Er wordt momenteel gewerkt aan het voltooien van de volledige productlijn. Naast de bestaande standaardproducten volgen er binnenkort aanvullende uitvoeringen. Bij de uitbreiding en vernieuwing van deze productlijn vereenvoudigt Resideo de artikelnummers en herintroduceert zij de naam ‘Centra’. De afmetingen en uitvoeringen van de producten blijven ongewijzigd. Zo blijven ze 100% uitwisselbaar met eerdere versies. Resideo biedt een garantie van 5 jaar op het hele regelafsluiter- en …Lees meer »
 • Nauwkeurige meting van vochtigheid en temperatuur

  Nauwkeurige meting van vochtigheid en temperatuur

  Catec heeft een digitaal sensor-element voor uiterst nauwkeurige vochtigheids- en temperatuurmeting in haar assortiment. Het sensor-element HTE501 van E+E Elektronik biedt een meetnauwkeurigheid tot ±1,8% RV incl. hysterese en ±0,2 °C.  De E+E-sensorcoating en de geïntegreerde constante stroomverwarmer zorgen voor betrouwbaarheid en duurzaamheid van het sensorelement, ook in ruwe, vuile en condenserende omgevingen. De DFN-behuizing, die 2,5 x 2,5 x 0,9 mm meet, en de I2C-interface maken een eenvoudige montage en communicatie mogelijk. Geïntegreerde hysteresecompensatie …Lees meer »
 • Schaalvergroting op het gebied van drukbehoud in HVAC-installaties

  Schaalvergroting op het gebied van drukbehoud in HVAC-installaties

  Spirotech neemt het Oostenrijkse familiebedrijf EDER over, voor de technologie, kennis en ervaring op het gebied van drukbehoud in HVAC-installaties. Drukbehoud in installaties is van belang om de kwaliteit van het systeemwater te kunnen beheersen en als gevolg daarvan de prestaties en levensduur te optimaliseren. De beide familiebedrijven werken al meer dan tien jaar samen. Vanaf 1 januari 2022 worden alle drukbehoudactiviteiten en circa 90 medewerkers van EDER Heizung (serviceverlening) en Anton EDER (productie en …Lees meer »
 • Energiebeheer en -facturering inéén

  Energiebeheer en -facturering inéén

  Belimo, fabrikant van klepaandrijvingen, regelkleppen en sensoren voor verwarmings-, ventilatie-, en luchtbereidingstechnologie, introduceert een assortiment Belimo Energy Valves™ en energiemeters, waarmee energiemeting, energieregeling en IoT-gebaseerde facturering in één unit worden geïntegreerd. De eenheid van de gecertificeerde Belimo Energy Valve™ en de thermische energiemeter van Belimo maakt een transparant energiebeheer mogelijk. De twee werelden van energieregeling en gecertificeerde energiemeting en -facturering worden verenigd in één unit. Het nieuwe assortiment meet en bewaakt stromen en energieverbruik in …Lees meer »
 • Imago-risico warmtepomp

  Imago-risico warmtepomp

  De warmtepomp is aan een gestage opmars bezig, maar loopt een flink imagorisico. Dat zegt Michel van Bronkhorst van het Opleidingscentrum GOº voor de koudetechniek. “We zien helaas dat het vaak mis gaat bij het berekenen, plaatsen en inregelen van deze systemen. Het gevolg is dat installaties slecht presteren en daardoor ook nog eens energie gaan slurpen in plaats van besparen”. Meten, weten en goed inregelen zijn essentieel voor het goed functioneren van warmtepompen en …Lees meer »
 • Zoneventielsets retour vanwege verkeerde toepassing

  Zoneventielsets retour vanwege verkeerde toepassing

  Fabrikant Caleffi merkt dat er steeds vaker zoneventielsets retour komen vanwege een verkeerde toepassing. Alle types hebben dezelfde werking, hetzelfde uiterlijk en dezelfde technische specificaties. Het grote verschil zit ‘m echter in de toepassing van de zoneventielset. Binnen het assortiment van Caleffi is er de keuze tussen 3 types zoneventielsets. Deze zijn alle geschikt voor toepassing in stadsverwarming en/of tweewegzoneregeling van cv-installaties, voor zowel verwarming- als koelsystemen. Voor de regeling van de kamertemperatuur kunnen alle …Lees meer »
 • Groen en digitaal

  Groen en digitaal

  De bouw digitaliseert. Door de pandemie krijgt het proces een extra impuls. Expert Menno Lammers (PropTech for Good) legt uit op welke manier en wat de doorwerking is op het gebied van sensoring. Het afgelopen jaar heeft de bouw- en installatiesector digitale oplossingen omarmd, constateert Lammers. De voorlopers zijn zonder twijfel de grotere partijen in iedere subdiscipline. “Voor hen begint BIM bij wijze van spreken al ‘verouderd’ te raken. Woonfabrieken ‘Groen en digitaal’ lijkt de …Lees meer »
 • BENG, een update

  BENG, een update

  Op 1 januari 2021 gaat het nieuwe ‘Stelsel Energieprestatie Gebouwen’ van start, met nieuwe eisen aan gebouwen en nieuwe rekenmethoden. Inmiddels is het duidelijk wat de gevolgen zijn. Die zijn relevant voor zowel installateurs als installatieadviseurs. In dit artikel bespreken we de hoofdlijnen, zodat u goed geïnformeerd het nieuwe jaar in kunt gaan. Eerst een korte opfrisser: BENG staat voor Bijna Energie-Neutrale Gebouwen en is de opvolger van de EPC, die sinds 1995 gebruikt wordt …Lees meer »
 • Digital rocks

  Digital rocks

  Een van de grote versnellers van innovatie is digitalisering. De snelle ontwikkelingen in ‘digital’ brengen structurele veranderingen in de branche. Geen enkel bedrijf of organisatie ontkomt aan de impact van digital. In een sectoranalyse van een bank, met de titel ‘Digitalisering in de bouw – een wereld te winnen’, las ik eens hoe de digitalisering de bouw raakt. Ondanks dat dit rapport wat ouder is, is het goed de inhoud te bekijken. Vanuit het rapport …Lees meer »
 • Van veldverwarming tot airco op hotelboot

  Van veldverwarming tot airco op hotelboot

  Installatietechniek is vaak maatwerk. Bijna geen project is hetzelfde. Een goed voorbeeld hiervan zijn de installatieprojecten in dit artikel. Stuk voor stuk bijzondere projecten. Veldverwarming Alle clubs in de Eredivisie moeten altijd beschikken over een goed bespeelbaar veld. Bij RKC Waalwijk houden negen Quinta Ace 160 toestellen van Remeha het veld op de juiste temperatuur. De toestellen voorzien het veldverwarmingssysteem op energiezuinige wijze van warmte op het moment dat de weersomstandigheden hierom vragen. De status …Lees meer »
 • ‘Slimme sensoren maken optimale regeling en besturing mogelijk’

  ‘Slimme sensoren maken optimale regeling en besturing mogelijk’

  Klimatisatie is bij Belimo een belangrijke kreet. Om installaties voor verwarming, ventilatie en airconditioning goed te kunnen regelen en besturen, heeft de Vaassense importeur en fabrikant de afgelopen jaren haar lucht- en waterzijdig corrigerende organen steeds verder ontwikkeld. Begin dit jaar produceerde Belimo zelfs haar 100 miljoenste servomotor en bereikte daarmee een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf. “De afgelopen 10 jaar zijn onze luchtkleppen en regelkogelkranen steeds meer gecombineerd met sensoren”, vertelt …Lees meer »
 • Digitaal kennismaken met de toekomst van de branche

  Digitaal kennismaken met de toekomst van de branche

  “Ik ben Sarah, ik ben zwanger en ik zet dus een kind op de wereld die in 2040 net volwassen is. 2040, het jaar waarvoor we nu mooie plannen en rapporten hebben gemaakt om de wereld leefbaar en veilig te laten zijn. Voor mij en vooral voor mijn kind. De installatiebranche heeft grote invloed op het verduurzamen, comfortabel en veilig maken van onze woon- en werkplekken. En daarom heb ik hen en alle betrokkenen uitgenodigd.” …Lees meer »
 • Duurzaamheid monitoren

  Duurzaamheid monitoren

  Wanneer is een gebouw echt duurzaam en hoe meet je dat? Mario Boot, Project- en Service Manager bij BeNext vertelt hoe ICT-oplossingen de helpende hand kunnen bieden. Niet alleen bij de oplevering, maar ook tijdens de gehele levensfase van een gebouw. Een betoog over de waarde van Monitoring, Predictive Maintenance en trends die de toekomst gaan bepalen. We kennen het allemaal: de woningen zijn opgeleverd, de bouwkeet afgebroken, iedereen laat het project achter zich en …Lees meer »
 • Snel binnenklimaat in scholen en verpleeghuizen meten

  Technisch dienstverlener Unica komt met ‘Air Insight’ op de markt, waarmee inzicht wordt verkregen in de kwaliteit van het binnenklimaat op onder meer scholen en verpleeghuizen. De toepassing bestaat o.a. uit een sensor die continu gegevens verzamelt over het CO2-gehalte in de ruimte. Die data kan worden geraadpleegd via mobiele telefoon(s) door het scannen van de QR-code boven de sensor. Gebruikers krijgen via een webapp direct inzicht en kunnen desgewenst een bericht ontvangen als een …Lees meer »
 • Draadloze ventilatiesensor

  IT-bedrijf Iotta heeft een draadloze ventilatiesensor ontwikkeld die continu het binnenklimaat meet van scholen, kantoren en andere gebouwen en waarschuwt als er iets mis is met de luchtversheid. Het RIVM adviseert in coronatijd ruimtes en werkplekken waar veel mensen komen goed te ventileren om de overdracht van COVID-19 te beperken. Uit verschillende onderzoeken, zoals van de UvA, blijkt namelijk dat kleine hoestdruppeltjes minutenlang in de lucht blijven hangen, met name in niet of slecht geventileerde …Lees meer »
 • Comfort verkopen

  Waarom zijn luchtdichtheid en thermografie belangrijk voor de installateur? Het is een vraag waar de gemiddelde vakman zich niet dagelijks mee zal bezighouden. Toch valt er een wereld te winnen met een luchtdicht en goed geïsoleerd gebouw. Niet alleen op het gebied van energiebesparing, maar ook qua comfort én veiligheid. Als een gebouw is opgeleverd en de gebruiker voelt tocht, ruikt geurtjes of krijgt het niet warm of voldoende koel zal deze altijd de W- …Lees meer »
 • Efficiënt op elk vlak − nu zelfs nog compacter en zuiniger

  Sinds de 6-weg-regelkogelkraan in 2009 op de markt is gebracht, werd dit innovatieve product continu geoptimaliseerd. Belimo biedt het breedste assortiment aan 6-weg-regelkogelkranen, zowel drukafhankelijk als drukonafhankelijk. Hierdoor ontstaan talrijke mogelijke combinaties om aan de meest gespecialiseerde eisen en toepassingen tegemoet te komen. De laatste combinatie van de 6-weg-regelkogelkraan met de CQ..-aandrijving is zelfs nog compacter en zuiniger dan de vorige modellen. Economische efficiëntie wordt echter door meer factoren bepaald dan de investering of afschrijving. …Lees meer »
 • Scholen gezond maken

  De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen jaren circa 35 miljoen geïnvesteerd in de verbetering van het binnenklimaat van 110 scholen. Merosch is als adviseur nauw betrokken bij het project. Bart Advokaat vertelt in dit artikel voor welke uitdagingen het team staat en op basis van welke criteria ze de geschikte ventilatieoplossing selecteren. De vernieuwing van ventilatiesystemen in bestaande schoolgebouwen brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Elk pand heeft weer andere bouwkundige eigenschappen. De beschikbare …Lees meer »
 • Scholen zorgen voor run op CO2-meters

  Sinds het einde van de zomervakantie stijgt de vraag naar CO2-meters flink, melden verschillende leveranciers. Vooral scholen schaffen het apparaatje aan sinds het RIVM ze adviseerde te checken of hun ventilatie op orde is. Een meerderheid van de scholen in Nederland dateert van vóór het bouwbesluit van 2012 en heeft geen mechanische ventilatie. Zij zijn voor frisse lucht afhankelijk van het openen van ramen en deuren. Met een CO2-meter kan op een relatief eenvoudige manier …Lees meer »
 • Nieuw, duurzaam kantoorpand voor Wolf Energiesystemen

  Om ruimte te geven aan de verdere groei en toekomstplannen is het team van Wolf Energiesystemen per juli 2020 gevestigd in een nieuw en duurzaam kantoorpand. De afgelopen jaren heeft Wolf zich ontwikkelt van leverancier met een focus op luchtbehandeling en ventilatie, naar sparringpartner en realisator van totaalconcepten voor de utiliteit. Daarnaast vormen de producten en systemen op het gebied van verwarmen, koelen en ventileren voor de particuliere sector een succesvol onderdeel van de onderneming. …Lees meer »
 • Monoblock met 33 dB(A) op 3 meter

  Nefit Bosch introduceert een extra stille buitenunit, de Compress 7400i AW. Deze monoblock buitenunit voor lucht-waterwarmtepompsystemen is er in twee vermogensvarianten, 5 en 7 kW. De units vormen een aanvulling op de bestaande monoblock en split buitenunits en te combineren met alle EnviLine binnenunits. Het geluidsdrukniveau op 3 meter afstand is 33 dB(A). Zowel de 5 kW-variant, als de 7 kW-variant is bij geschikt voor BENG/NTA8800-nieuwbouw en andere geluidskritische toepassingen. Het modulatiebereik van de nieuwe …Lees meer »
 • DAB (brandbestrijdings)pompen in één na hoogste toren van Eindhoven

  Voor de één na hoogste woontoren (101 m) Porthos in Eindhoven, heeft DAB Pumps de brandbestrijdingsinstallaties en de drukverhogingsinstallaties geadviseerd, zowel waterzijdig als elektrisch geïnstalleerd en op druk getest. In samenspraak met de Eindhovense Brandweer en de VVE. DAB Pumps fabriceert al van meet af aan pompen t.b.v. brandbestrijding, zoals voor sprinklerinstallaties, brandslanghaspels, vuurwerkkluizen enz, maar ook voor droge blusleidingen. Op basis van haar jarenlange expertise met hoogbouw projecten is DAB Pumps uitgenodigd om een …Lees meer »
 • ISSO valideert software voor duurzaam advies

  ISSO heeft de Energy Advice Service van The Sustainables gevalideerd. Met dit softwarepakket kunnen berekeningen voor woningen worden gemaakt die een realistisch beeld geven van mogelijke verduurzamingsmaatregelen. De software voldoet aan de gestelde eisen om het Validated by ISSO-certificaat te mogen voeren. Op verzoek van The Sustainables heeft ISSO een controle uitgevoerd op de software aan de hand van de richtlijnen die zijn vastgelegd in de ISSO-publicaties en de NTA 8800. Gevalideerde besparingen “Wij hebben …Lees meer »
 • Ventilatie en filtratie in gebouwen moet beter

  Het coronavirus blijft de gemoederen bezighouden. De gezondheid, zorg en economie hebben het hierdoor bijzonder zwaar. De genomen maatregelen en verlenging hiervan geven nog geen ruimte om terug te gaan naar een normale omgang tussen de mensen. Er wordt zelfs gesproken over een nieuwe 1,5 economie. Eén ding is zeker: het virus is nog niet zomaar weg, ook de komende jaren waarschijnlijk niet. Het is daarom van groot belang om de ventilatie en filtratie van …Lees meer »
 • Grote nieuwbouwklus voor Zeeuwse installateur

  Het Zeeuwse installatiebedrijf Synto, sinds november vorig jaar onderdeel van de Unica Groep, heeft een omvangrijke opdracht verkregen van de gemeente Schouwen-Duiveland. In nauwe samenwerking met verschillende andere Zeeuwse partijen gaat Synto de werktuigbouwkundige installatiewerkzaamheden verzorgen voor de nieuwbouw van de scholen Pieter Zeeman en De Meie, op het Hatfieldpark in Zierikzee. De klus betekent een van de grootste opdrachten in de geschiedenis van het bedrijf. De nieuwbouw gaat na oplevering plaats bieden aan het …Lees meer »
 • Installatiebedrijven in Europa verwachten ruim een derde minder omzet dan begroot

  Loodgieters- en installatiebedrijven in heel Europa maken zich zorgen over hun omzet en voorzien sombere tijden. Onderzoek van USP marketing consultancy laat zien dat ze in 2020 gemiddeld een 32% lagere omzet verwachten dan aanvankelijk is begroot. In het onderzoek, gebaseerd op het eerste kwartaal van dit jaar, werd ook al gevraagd naar de omzetverwachtingen als gevolg van COVID-19. In het vierde kwartaal van 2019 waren er altijd nog meer installatiebedrijven met een groeiende omzet …Lees meer »
 • Gratis Competentie Quickscan en online introductielessen voor technici

  Technisch opleider ROVC biedt gratis een Competentie Quickscan aan, waarin een persoonlijk ontwikkelplan voor technici wordt opgesteld. Daarnaast stelt de opleider gratis online introductielessen beschikbaar. ROVC biedt dit aan binnen zeven vakgebieden: Elektrotechniek, Warmtepompinstallaties, Meet- en regeltechniek, Koeltechniek, Hydrauliek, Pneumatiek en NEN 3140. John Huizing, directeur van ROVC: “In de huidige situatie, waarin we door het coronavirus verkeren, is het belangrijk dat de kennisontwikkeling binnen de technische branche niet stilvalt. Dat ondersteunen wij graag en …Lees meer »
 • Duurzaam uitzicht

  Karel had een paar weken geleden een klant aan de lijn die volledig in de energietransitie was opgegaan. De heer van een jaar of 70 wilde met zijn zuur gespaarde centjes zijn woning een energietransitiewaardige opknapbeurt geven. Hij vroeg Karel of hij wat duurzaams te installeren had? Een warmtepompje of wat zonnepanelen of iets dergelijks. Karel, mede najager van een duurzame wereld en een goed gevulde portemonnee, was er natuurlijk als de kippen bij om …Lees meer »
 • Unica neemt meet- en regelspecialist Numan & Kant over

  Technisch dienstverlener Unica neemt Numan & Kant uit Strijen over. Numan & Kant is een productonafhankelijk aanbieder van oplossingen voor meet- en regeltechniek en verzorgt totaalprojecten voor klimaatinstallaties in gebouwen. Met de overname wil Unica zijn positie op het gebied van building intelligence versterken, zowel in kennis en capaciteit als in regionale aanwezigheid. Numan & Kant bedient diverse klanten in de gezondheidszorg, hoger onderwijs, real estate en research. Het bedrijf heeft meer dan 50 medewerkers …Lees meer »
 • Radson lanceert nieuwe merkstrategie

  Radson lanceert een nieuwe merkstrategie met vier merkpijlers als fundament: verhoogde efficiëntie, betere integratie, slimmer werken en een kleinere voetafdruk. Op basis van deze nieuwe visie wil Radson haar klanten ontzorgen door efficiënte, slimme, duurzame en geïntegreerde verwarmings- en koeloplossingen aan te bieden voor een comfortabel binnenklimaat in woningen en commerciële gebouwen. Jan-Willem Plukaard, verkoopleider Nederland van Radson, legt uit dat Radson bewust voor deze vier merkpijlers heeft gekozen om een duidelijke visie neer te …Lees meer »
 • WELL-certificeringen dankzij nieuwe meet oplossingen ATAL

  Afgelopen jaar heeft ATAL met diverse partners meegewerkt aan het behalen van het WELL duurzaamheidscertificaat voor kantoren wat zich voornamelijk richt op de gezondheid en welzijn van het kantoorpersoneel.  Omdat luchtkwaliteit een essentiële rol speelt bij WELL-certificering dient er ieder moment een helder inzicht te zijn in belangrijke binnenklimaat parameters zoals CO2, fijnstof, temperatuur, relatieve vochtigheid  en VOC’s.  Met een nog steeds groeiend aanbod aan slimme sensoren voor WELL-certificering, maar ook voor “RESET building certification” …Lees meer »
 • Van Thiel Optimaal® over duurzame DAB pompen

  Berco is een wereldwijde speler en is marktleider op het gebied van automatten en vrachtwageninterieurs. Onlangs heeft Berco haar nieuwe pand Berco 5 geopend. In dit moderne gebouw vinden alle research & development activiteiten plaats, alsook alle testfaciliteiten en de volledige schuimproductie. Marcell Diehl, Senior Projectmanager Van Thiel Optimaal®: “in navolging van de gebouwen 2, 3 en 4 hebben wij alle W-installaties in Berco 5 geïnstalleerd. Vanaf het eerste ontwerp zijn wij als installatieadviseur al …Lees meer »
 • Gespecialiseerde alleskunners

  De installatiewereld wordt steeds complexer en de vakman komt steeds meer onder druk te staan. De diversiteit in verwarmingsoplossingen gaat omhoog en door gebrek aan vakmensen moet het installatieproces steeds sneller maar wel mét behoud van kwaliteit. Geen wonder dat de installatiesector knel komt te zitten. Voor de huidige vakmensen geen prettige positie maar ook voor de toekomstige vakvrouw- en man geen goed vooruitzicht. De vakmensen van nu worden gezien als een allround-specialist, want zij …Lees meer »
 • Verhoogd stopcontact

  U weet waarschijnlijk wel dat Karel niet alleen een begenadigd W-installateur is. Ook op het E-vlak staat hij zijn mannetje. Zo is hij een kei in groene stroom, munt hij uit in meet- en regeltechniek en is hij innovatief in het ontwikkelen van nieuwe elektratechnieken. Kortom, Karel draait zijn hand niet om voor het betere Elektrawerk. Toen hij afgelopen week lekker aan het knellen was geslagen, had de klant nog zo’n E-werkje voor hem in …Lees meer »
 • Maatwerk bij Intergas, niet alleen voor de HVAC-installaties

  Kieback&Peter bedenkt en levert ook maatwerkoplossingen, niet alleen voor HVAC-installaties in gebouwen, maar ook voor bijvoorbeeld productiehallen. Zoals de nieuwe productiehal “Intergas 2” van de succesvolle ketelfabrikant Intergas te Coevorden. Dankzij de enorme groei van de laatste vijf jaar was een uitbreiding wenselijk. Kosten noch moeite zijn gespaard om een productiehal te realiseren waar veel licht, ruimte en rustige kleuren zijn gecreëerd voor de meest optimale werkomstandigheden. Daarnaast zijn er ruime kantoorruimten en een fors …Lees meer »
 • Voorspellend regelen

  Op de Vakbeurs Energie in Den Bosch introduceert Kieback&Peter het voorspellend regelsysteem Model Predictive Control (MPC 2.0). Het fabricaat onafhankelijke MPC 2.0 functioneert met wiskundige rekenmodellen en voorspellende algoritmes, rekening houdend met de traagheid van gebouwen en de technische installaties. Naast real time waarden werkt MPC 2.0 met historische data en externe data, zoals het aantal verwachte bezoekers en klimaatvoorspellingen. Bovendien functioneert het regelsysteem met kunstmatige intelligentie (AI). De algoritmes van MPC 2.0 ontwikkelen zich …Lees meer »
 • Oplossing voor warmtepompen vertrekhal Schiphol

  Voor de tijdelijke vertrekhal van Schiphol hebben wij voor de regeling van de Aermec warmtepompen, ons DDC4000-automatiseringsysteem ingezet. Martin Peek, directeur van Aerkoel: “wij werken al jaren samen, voorheen bij AL-KO, nu bij Aermec. De markt vraagt steeds vaker om specifieke regeltechnische oplossingen. Kieback&Peter helpt ons op voorhand met het bedenken van de meest duurzame en slimme oplossing. Zij weten alles van HVAC-installaties en zijn experts op het gebied van systeemintegratie. In deze complexe omgeving …Lees meer »
 • Coolmark en Johnson Controls YORK gaan samenwerken

  Coolmark en Johnson Controls YORK zijn een samenwerking aangegaan voor de Nederlandse HVAC-markt. Het programma van Coolmark wordt hiermee uitgebreid met lucht/water- en water/water-warmtepompen, koelmachines, fancoilunits, regeltechniek en waterregelkleppen. Ook een assortiment rooftopunits van YORK gaat tot het programma behoren. Coolmark zal zich richten op het werkgebied tussen 0 en 600 kW koel- en verwarmingsvermogen. “Het productassortiment van Johnson Controls YORK gecombineerd met ons service- en distributienetwerk, 25 jaar kennis van de lokale markt en …Lees meer »
 • Kwaliteit systeemwater meten

  Kwaliteit systeemwater meten Bij een cv-installatie speelt het water dat wordt rondgepompt in het systeem een belangrijke rol. De kwaliteit van dit systeemwater is van grote invloed op de levensduur, het rendement en het functioneren van de installatie. Een belangrijke factor is de zuurgraad of pH-waarde. Een te lage pH-waarde tast de stalen onderdelen en leidingen van de installatie aan, terwijl een te hoge waarde juist de aluminium delen beschadigt. Een andere factor zijn roest- …Lees meer »
 • Honderd jaar oude woonboerderij aan de warmtepomp

  Bij de renovatie van de honderd jaar oude woonboerderij in Ouderkerk aan den IJssel is een gecombineerd laagtemperatuursysteem van vloerverwarming en warmtepomp aangelegd, gekoppeld aan een zoneregeling. De regeling zorgt ervoor dat de temperatuur in de verschillende ruimtes individueel verwarmd of gekoeld kunnen worden. De eigenaar van de boerderij heeft samen met zijn zoon een melkveehouderij. Het achterste gedeelte van de boerderij, waar voorheen de koeienstal was, is verbouwd tot woning. Het voorste gedeelte, het …Lees meer »
 • Drukverhogers, maar dan eenvoudig

  Bij de drukverhogers van DAB is alles geïntegreerd. Daardoor eenvoudig en snel te installeren. Bovendien 30% compacter, ideaal voor kleine ruimten. Uw klant profiteert van een constante druk, stil bedrijf en 50% energiebesparing. Waterdruk in gebouwen te laag of onstabiel? Dan biedt DAB Pumps als enige in zijn soort de compacte drukverhogers e.sytwin, die u eenvoudig en snel installeert. Bijvoorbeeld voor collectief gebruik in een appartementencomplex, grachtenpand of kantoorgebouw. De e.sytwin drukverhogers zijn meerpomps-units en …Lees meer »
 • Uitzending Radar houdt gemoederen bezig in installatieland

  Afgelopen week besteedde Radar uitgebreid aandacht aan de warmtepomp. Uit een enquête bleek dat 20 procent van de ondervraagden de woning niet op temperatuur kan krijgen en voor 17 procent de energierekening hoger uitvalt dan voorheen. Op onze Social Mediakanalen volgde een storm aan reacties. Verscheidene installateurs en adviseurs wezen op het belang van een goede isolatie en luchtdicht bouwen. Zo zegt Chris van Laar, specialist Meet- & Regeltechniek bij ULC Installatietechniek op LinkedIn: “In …Lees meer »
 • Constante waterdruk tot 9 verdiepingen

  Pompenspecialist DAB heeft de e.sytwin drukverhogers in zijn programma. Het betreft compacte meerpompsunits, met een capaciteit per pomp tot 180 l/min bij 20 m. De maximum opvoerhoogte is 60 m, waardoor deze drukverhoger kan worden ingezet tot 9 verdiepingen met een constant blijvende ingestelde waterdruk. Alle componenten, waaronder de frequentieregelaars, de regeltechniek, de terugslagkleppen en een expansievat zijn geïntegreerd. Het docking station, het installatieframe voor 2-4 pompen, en de draadloze verbinding tussen de pompen vereenvoudigt …Lees meer »
 • VSK 2018: Interactief meten

  Euro-Index presenteert zich met een interactieve stand. U kunt hier zelf ervaren hoe u verschillende meetinstrumenten kunt verbinden met uw eigen smartphone of tablet, de meetwaarden op afstand kunt raadplegen en kunt delen met collega’s of uw opdrachtgever. U vergaart kennis over de laatste ontwikkelingen in meettechniek. De nieuwste instrumenten op het vlak van rookgasanalyse, cv onderhoud, drukmeting, binnenklimaat, elektrotechniek en thermografie kunt u hier zelf zien. Ook is er aandacht voor persoonlijke veiligheid, waaronder …Lees meer »
 • Contactloos meten van spanning, stroom en weerstand

  Euro-Index introduceert de handzame elektrische testers Fluke T6-600 en T6-1000. Deze testers meten zowel stroom, spanning als weerstand. De instrumenten hebben een gevorkte bek met FieldSense technologie. Hiermee kan naast wisselstroom ook wisselspanning contactloos worden gemeten op draden tot 120 mm2. De T6-600 biedt metingen tot 600 V, 200 A en 2000 Ohm met CAT III 600 V. Model T5-1000 biedt metingen tot 1000 V, 200 A en 100 kOhm met CAT IV 600 V.Lees meer »
 • Meten van luchtsnelheden

  De nieuwe EE671 luchtsnelheidsopnemer voor HVAC applicaties van E+E is geschikt voor het meten van luchtsnelheden tot 20m/s. Door de Modbus Interface is integratie met gebouwbeheersystemen mogelijk. De meetvoeler is voorzien van een nieuwe E+E VTQ ‘Thin Film sensor’. Deze sensor is robuust en nagenoeg ongevoelig voor verontreinigen. Dit maakt langdurige betrouwbare en nauwkeurige metingen mogelijk onder moeilijke omstandigheden, aldus de fabrikant. De meetvoeler is te bestellen met een vaste kabel of met een M12 …Lees meer »
 • Online klantloyaliteit meten nu ook voor bouw- en installatiebedrijven beschikbaar

  Er is voor de bouw- en installatiebranche nu een online systeem voor feedbackmanagement beschikbaar. Door middel van tussentijdse metingen kunnen organisaties continu hun klantloyaliteit meten en verbeteren. Het systeem geeft op verschillende momenten in een koop- en bouwproces feedback, waardoor bijsturing mogelijk is. In andere sectoren is deze methodiek al gangbaar. In de bouw- en installatie staat het nog in de kinderschoenen. Volgens het bedrijf dat het systeem op de markt brengt, Focus Feedback, bestaat …Lees meer »
 • Meten van ionisatiestroom

  Euro-Index introduceert diverse nieuwe instrumenten van Elektro Lijn. De robuuste True RMS multimeter kan een valtest van 10 meter doorstaan. Het toestel biedt alle gangbare multimeterfuncties, een geïntegreerde LED zaklamp en een display met achtergrondverlichting. De mogelijkheid tot het meten van ionisatiestroom maakt dit toestel geschikt voor cv-onderhoudstechnici. De HT38 is een instrument waarmee op de juiste  groep bij een wandcontactdoos kan worden gezocht. De transmitter wordt aangesloten op een WCD, waarna met de receiver …Lees meer »

Op onze nieuwsbrief abonneren