Techniek Nederland gaat de calculatietijdnormen beheren en onderhouden met behulp van software van Acto. Deze tijdnormen worden door installatiebedrijven gebruikt bij het opstellen van calculaties. Dankzij de software wordt het beheer van deze normen eenvoudiger en toekomstbestendig.

Techniek Nederland ondersteunt aangesloten bedrijven met een pakket aan dienstverlening en praktische tools. Een van deze hulpmiddelen zijn de calculatietijdnormen, die installateurs gebruiken bij het calculeren van elektrotechnische, werktuigkundige (HVAC) en sanitaire installaties in utilitaire gebouwen zoals kantoren, scholen, verpleeg- en verzorgingsinrichtingen, bedrijfsgebouwen en semi (lichte) industrie.

Tijdnormen veranderen
Het maken van calculaties is een belangrijk proces binnen een installatiebedrijf en vergt tijd en vakkundigheid. De calculatietijdnormen helpen installateurs bij het snel en nauwkeurig opstellen van calculaties om zo de kans op opdracht te vergroten. Maar tijdnormen veranderen in de loop van de tijd, bijvoorbeeld door het toepassen van nieuwe technieken en producten. Het beheer van deze normen ligt al sinds 1980 in handen van Techniek Nederland en was tot nu toe een arbeidsintensief proces met veel losse Excel-bestanden.

Enorme hoeveelheid data
De tijdnormen die installateurs gebruiken, vormen slechts het topje van de ijsberg. Elke tijdnorm bestaat uit verschillende onderleggers met voor elke handeling de tijd die het kost om de werkzaamheden uit te voeren. Deze tijd is ook afhankelijk van omstandigheden en locatie van het project. Is het pand leeg of moet je rekening houden met de aanwezigheid van bewoners? Gaat het om een eenmalig nieuwbouwproject of om serieproductie? Voor al deze situaties zijn verschillende montagetijden beschikbaar. Handig voor het installatiebedrijf, maar zorgt ook voor een enorme hoeveelheid data. Dankzij de software van Acto wordt het beheer van deze data nu veel eenvoudiger en overzichtelijker, aldus Techniek Nederland. Peter Zwakhals, Vakspecialist Techniek en Markt bij Techniek Nederland: "Onze oude methode om tijdnormen te beheren was niet meer werkbaar. Met Acto hebben we een robuuste en flexibele oplossing gevonden waarmee we deze normen nu makkelijk kunnen beheren en updaten. Zo hebben installatiebedrijven altijd de meest actuele en betrouwbare gegevens."

Flexibele software
Techniek Nederland was op zoek naar een moderne oplossing voor het beheer van de onderleggers van de tijdnormen en vernam vanuit de markt dat Acto hiervoor een oplossing biedt. Acto levert namelijk niet alleen ERP en calculatiesoftware voor installateurs en technisch dienstverleners, maar heeft ook software in huis die speciaal ontwikkeld is om complexe datasets te beheren. Dagelijks maken diverse grote installatiebedrijven gebruik van deze oplossing voor het beheren van  eigen databestanden. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde import- en exportmogelijkheden, zijn zij in staat om snel en efficiënt hun werkzaamheden uit te voeren. Gert Versluis, senior accountmanager bij Acto: "Bij Acto zijn we trots op onze diepgaande kennis van de installatiebranche en onze flexibele softwareoplossingen. Onze samenwerking met Techniek Nederland onderstreept maar weer hoe flexibel onze software is en meer kan dan alleen het ondersteunen van installatiebedrijven.”

Voordelen voor installatiebedrijven
Techniek Nederland biedt verschillende abonnementsvormen voor het gebruik van de calculatietijdnormen van zowel Elektrotechniek als Klimaat & Sanitair. De beide sets zijn zowel online als in geprinte vorm beschikbaar en worden elk jaar bijgewerkt met de nieuwste informatie.  Daarnaast is de informatie ook digitaal beschikbaar als databestand en kan direct ingelezen worden in de meeste softwarepakketten. Ook hierbij hoort een jaarlijkse update. Een andere optie om de tijdnormen te gebruiken verloopt via 2BA en zijn, waar mogelijk, de calculatietijdnormen gekoppeld aan de ETIM productklassen. Als er bij deze productklassen tijdnormen bekend zijn, dan kunnen deze normen, via een aanvulling op het abonnement bij 2BA,  direct worden opgevraagd bij het product.

Relevant nieuws

Schrijf je in op onze nieuwsbrief