Vaillant introduceert de Minibuffer: een nieuwe toepassing voor hybride verwarmingssystemen. De Minibuffer is een open verdeler, die een installatie zonder of met een kleiner buffervat mogelijk maakt. Hierdoor wordt het toegankelijker voor (kleinere) woningen met beperkte ruimte rondom de cv-ketel om een hybride verwarmingssysteem te installeren.

Hybride warmtepompsystemen worden in de praktijk vaak uitgerust met een buffervat, die doorgaans extra ruimte in beslag neemt. Deze ruimte is niet altijd beschikbaar, met name in rijwoningen. Onder bepaalde voorwaarden, maakt de open verdeler het mogelijk om een hybride systeem zonder of met een kleiner buffervat te installeren. Hierdoor kan er in een aantal situaties met weinig woonruimte en kleiner budget een extra compacte hybride oplossing worden gerealiseerd. Omdat de Minibuffer direct onder een Vaillant cv-ketel kan worden geplaatst, is de installatie snel en eenvoudig, aldus de fabrikant.

Optimale flow
Met de Minibuffer wordt het warmtesysteem centraal geregeld via de kamerthermostaat. Voor een ideale oplossing, dient er rekening te worden gehouden met de minimale waterinhoud van het systeem en de volumestroom. Zo moet er bij onvoldoende vrije waterinhoud een klein buffervat van 20 liter worden geplaatst. Deze oplossing is toepasbaar op Vaillant warmtepompen aroTHERM pure 4 of 6kW, en aroTHERM plus 3 of 5kW, gecombineerd met een Vaillant sensoCOMFORT regelaar en een Vaillant cv-ketel met eBUS bekabeling (standaard op Vaillant cv-ketels sinds 2006). Met deze speciaal ontworpen koppeling in combinatie met een systeem dat volledig bestaat uit Vaillant componenten, wordt er een optimale flow en verbinding gecreëerd, wat de levensduur van de installatie verlengt.

Nieuw alternatief
Ronald Mazurel, Manager Product Management bij Vaillant, is enthousiast over de nieuwe toepassing: “Elke verwarmingssituatie is anders. Afhankelijk van woonsituatie, bewonerswensen en budget verschilt de oplossing richting duurzaam wonen. We zien dat nog bij een groot deel van de woningvoorraad hybride oplossingen lastig toepasbaar zijn. Wij vinden het belangrijk om duurzaamheid te stimuleren en om zo veel mogelijk woningtypen te kunnen voorzien van een geschikte duurzame installatie. Met de Minibuffer bieden we een nieuwe mogelijkheid die aan de vraag vanuit de markt tegemoet komt en de verduurzaming van veel woningen zal vergemakkelijken. Doordat deze optie daarnaast het installatiegemak verbetert kunnen we het werk voor de installateur ook verlichten. Zo proberen we de energietransitie zoveel mogelijk te stimuleren.”