Medicine from the sun. SunMed Growers is een kweker en verwerker van medicinale cannabis. In Maryland wordt holistische, biologische en in de zon gekweekte cannabis geproduceerd volgens het Nederlandse kaskweekproces. Om een continue correcte vochtbalans voor alle plantjes te garanderen en om een maximale kweekopbrengst per vierkante meter mogelijk te maken, is een juiste conditionering en klimaatbeheersing essentieel. Luchtbehandelingskasten leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Ned Air startte circa vier jaar geleden met de ontwikkeling van projectspecifieke luchtbehandelingskasten voor de experimentele kassen van de Wageningse Universiteit Plant Research (WUR) en de Crop Science Division van Bayer in Monheim an Rhein. De kennis die hierbij werd opgedaan, heeft gezorgd voor een vliegwieleffect die ook de VS bereikte. Drie jaar geleden heeft het bedrijf in opdracht van Schep Verwarming bv 16 luchtbehandelingskasten geëngineerd, geproduceerd en geleverd voor SunMed Growers. Schep Verwarming bv is gespecialiseerd in klimaatinstallaties voor de tuinbouwsector. In combinatie met de kennis van Ned Air is een systeem voor de conditionering van cannabisteelt ontwikkeld. Recent hebben de bedrijven bovendien fase 2 uitgevoerd, waarvoor begin november 24 identieke luchtbehandelingskasten naar Maryland zijn verscheept.

Droge en schone lucht
“Een grote uitdaging in de cannabisteelt is om gedurende de levenscyclus van de plantjes de vochthuishouding onder controle te houden”, vertelt Jeroen Stoel, key accountmanager bij Ned Air. “Bijvoorbeeld om schimmelvorming en opbrengstverliezen te voorkomen. Daarnaast moet de buitenlucht die door de luchtbehandelingskasten wordt aangezogen, zorgvuldig gereinigd worden. Zo mogen geen externe pollen in de kassen terechtkomen, die de gewassen kunnen bestuiven en een negatief effect op de medicinale werking kunnen veroorzaken. Om deze reden hebben wij NKD Maatwerk luchtbehandelingskasten met fijne filtratie en ontvochtiging ontwikkeld.”
“Bijzonder aan fase 2 is dat de geconditioneerde lucht van onderaf de kassen wordt ingeblazen. De 24 luchtbehandelingskasten worden buiten opgesteld in de lengterichting van de kas, waar zij zowel buitenlucht als binnenlucht kunnen aanzuigen. “De lucht wordt naar wens individueel aangezogen of gemengd, waarna de kwaliteit van de lucht wordt gemeten en beoordeeld”, vertelt Stoel. “Vervolgens start de conditionering.”

Verdringingsprincipe
Voor de ontvochtiging wordt gebruik gemaakt van een koel- en verwarmingsbatterij, waarbij de lucht eerst diep wordt gekoeld (10°C), alvorens deze weer wordt opgewarmd. Stoel: “Op deze manier kan zoveel mogelijk vocht worden onttrokken. De luchtbehandelingskasten blazen de geconditioneerde lucht vervolgens in een ruimte onder het kassencomplex, die hierdoor op overdruk wordt gebracht. Als gevolg hiervan stroomt de lucht via zorgvuldig geplaatste roosters het bovenliggende kassencomplex in. Volgens de gedachte dat warme lucht stijgt (verdringingsprincipe; red.), wordt de gebruikte ventilatielucht bovenin de kas afgezogen.”

Maatwerk van frame tot dak
Om de geconditioneerde lucht zo goed en zo snel mogelijk onder de kasvloer in te blazen, zijn de luchtbehandelingskasten voorzien van een luchtuitblaas aan de onderzijde. “Om voldoende hoogte te creëren, hebben wij een maatwerk frame ontworpen zodat de units een halve meter boven het maaiveld staan”, vertelt Stoel. “Geïntegreerde trillingsdempers zorgen voor een trillingsvrije opstelling. De daken van de luchtbehandelingskasten zijn voorzien van RVS plaatwerk met een poedercoat afwerking, waardoor zij goed bestand zijn tegen het extreme weer in de VS.”

Meten = weten
Kaskweekprocessen zoals in Maryland luisteren nauw, weet Stoel. “Zorgvuldige monitoring van de klimaatcondities is daarom essentieel. Daarom worden onze luchtbehandelingskasten ook gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem van SunMed Growers. Ook Ned Air zelf beschikt over een uitgebreide bibliotheek met (anonieme) meetdata, op basis waarvan de juiste luchtbehandelingskasten voor elke kastoepassing geadviseerd, geëngineerd en geleverd kunnen worden.”

Tomaten telen dankzij speciale luchtbehandelingskasten

Technokas is deze week gestart met de assemblage en installatie van de eerste van in totaal 16 luchtbehandelingskasten op de ...

Subsidie voor leren en ontwikkelen in koudetechniek en luchtbehandeling

Bedrijven die lid zijn van NVKL en Fedecom kunnen via de subsidieregeling ‘NL Leert Door’ medewerkers ontwikkeladvies en begeleiding aanbieden ...

Speciale luchtbehandeling moet voor ‘virusvrije’ lift zorgen

In kantoor The Edge wordt één van de liften voorzien van een nieuw ontwikkeld, compact inbouw-luchtbehandelingssysteem dat zorgt voor schone, ...

Modulaire luchtbehandeling tot 40.000 m3/h

WOLF Energiesystemen introduceert de KG TOP, een nieuwe generatie van haar modulaire luchtbehandelingskasten. De serie bestaat uit 23 configureerbare bouwgroottes, ...