In een wereld waar water steeds schaarser wordt, is het bijna onvoorstelbaar dat we onze toiletten doorspoelen met kostbaar leidingwater. Wist je dat we in Nederland per persoon meer dan 100 liter drinkwater per dag gebruiken? En dat we meer dan de helft daarvan gebruiken voor toepassingen zoals het doorspoelen van het toilet, de wasmachine of het besproeien van de tuin? Voor deze toepassingen is drinkwaterkwaliteit helemaal niet nodig!

“Drinkwater verspillen is zonde en onnodig,” zegt Sander Schonewille, productspecialist bij Wildkamp. “Grijswater en regenwater zijn namelijk uitstekend recyclebaar. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar het levert ook aanzienlijke waterbesparingen tot wel 60% op. Met onze kennis en ons productassortiment zijn dergelijke systemen bovendien eenvoudig te realiseren.”

Dreigend watertekort

Het waterverbruik blijft exponentieel stijgen. Onderzoek van het RIVM toont aan dat er in 2030 aanzienlijke drinkwatertekorten zullen ontstaan. Er moet dan maar liefst 102 miljoen kubieke meter extra water gewonnen worden, terwijl de mogelijkheden

Sander Schonewille, productspecialist bij Wildkamp

daarvoor beperkt zijn. “Het watertekort is nu al een regionaal probleem. Ons drinkwaternet kan de toenemende vraag simpelweg niet aan. Zonder maatregelen zullen veel bedrijven problemen ondervinden,” waarschuwt Schonewille. “Nu al zie je bedrijven, zoals recreatieparken en campings, die niet kunnen uitbreiden omdat het waterbedrijf de benodigde watercapaciteit tijdens pieken niet kan garanderen. Daarnaast wordt verwacht dat de prijs van drinkwater in de komende jaren met 30% zal stijgen. De waterbedrijven leggen deze kosten neer bij de grootverbruikers. Voor steeds meer bedrijven is dit voldoende aanleiding om over te stappen op het recyclen van regenwater.”

Hergebruik in plaats van afvoeren
In België zijn de regels rondom hemelwater al aangescherpt. Grotere regenwaterputten en meer water dat geïnfiltreerd moet worden zijn enkele van de maatregelen waarmee de regering onze zuiderburen beter wil wapenen tegen tekorten en droogte. Regenwater opvangen en hergebruiken is daar de norm, afvoeren de uitzondering. “Ook Nederland maakt hierin stappen,” vertelt Schonewille. “De overheid heeft als doelstelling dat in 2035 het drinkwaterverbruik met 20% moet zijn verminderd. De grootste waterbedrijven in Nederland committeren zich al aan deze doelstelling.”

Voordelen
Door gefilterd regenwater te gebruiken voor de wasmachine, tuin en/of het doorspoelen van het toilet kun je flink besparen op kostbaar drinkwater. “Met onze regenwatersystemen kan dit op een veilige en betrouwbare manier,” aldus Schonewille. “Regenwater bevat geen kalk en is daardoor zelfs beter voor de was dan drinkwater. Het regenwater wordt door het systeem opgevangen, gefilterd en vervolgens teruggepompt naar de verbruikspunten binnen het perceel.” In veel gemeenten zijn burgers al verplicht om regenwater op het eigen perceel te lozen en niet meer in het riool. “Door een regenwatersysteem kun je regenwater hergebruiken en tegelijkertijd wordt het riool ontlast.”

Intelligent regenwatersysteem
De regenwatersystemen van Wildkamp bevatten een besturingstechnologie die ervoor zorgt dat de pomp automatisch overschakelt op drinkwater als de regenwaterput leeg raakt. “Het is dus feitelijk een slimme besturing voor regenwatersystemen,” legt Schonewille uit. “Bij een lege regenwaterput wordt deze niet bijgevuld met leidingwater, maar schakelt het beregeningssysteem automatisch over op leidingwater zonder de regenwaterput te vullen. Na een regenbui schakelt het systeem automatisch weer terug op regenwater. Op deze manier levert de slimme technologie méér waterbesparing op en wordt een hogere bedrijfszekerheid gerealiseerd.”

Regenwaterhergebruik voor bedrijven
Regenwatersystemen zijn niet alleen geschikt voor particuliere woningen, maar ook voor appartementencomplexen, scholen, horeca, campings, vakantieparken, openbare gebouwen en sportcentra. Het opvangen en gebruiken van regenwater is bijvoorbeeld erg nuttig voor het spoelen van toiletten. Bedrijven kunnen regenwater ook gebruiken als proceswater.

Assortiment
Wildkamp biedt een uitgebreid assortiment aan regenwater hergebruiksystemen. Van compleet uitgeruste regenwatertanks tot KIWA-gekeurde pompsystemen, die zijn doorontwikkeld op het gebied van opslag, filtering, pomptechniek, veiligheid en gebruiksgemak. “Door de toegepaste filtertechniek zijn gebruikers verzekerd van de beste waterkwaliteit,” aldus Schonewille. “En ook van de meest professionele systemen, met bewezen technieken die al meer dan 20 jaar worden toegepast.”

Relevant nieuws

Schrijf je in op onze nieuwsbrief