Als eerste cv-producent introduceert Nefit Bosch een universele rookgasafvoer/luchttoevoer adapter voor zijn HR-toestellen. Met de nieuwe, gepatenteerde adapter zijn de toestellen af fabriek geschikt voor de aansluiting op alle gangbare rookgasafvoer/luchttoevoersystemen, zowel parallelle, als concentrische. Vanaf 1 augustus 2021 worden ProLine NxT-toestellen standaard geleverd met de nieuwe universele rookgasafvoer adapter. De andere modellen volgen. Met de nieuwe adapter wil Nefit Bosch het gebruik van de veiligere concentrische rookgasafvoer bevorderen.

De universele adapter bestaat uit één kunststof behuizing met drie pasdelen waarmee hij geschikt is voor elk gangbaar rookgasafvoer/luchttoevoersysteem. De installateur kan kiezen voor de parallelle Ø 80 x 80 mm aansluiting, maar ook voor een concentrische Ø 60 x 100 mm of concentrische Ø 80 x 125 mm aansluiting. Net als de andere Nefit-adapters wordt de nieuwe adapter onder licentie geproduceerd door Burgerhout. Nefit Bosch heeft patent op de universele rookgasafvoer adapter.

Past altijd, zonder extra accessoires
Henk Wierenga, product manager bij Nefit Bosch: “De nieuwe adapter zal in de doos meegeleverd worden. De installateur hoeft dus geen optionele adapter meer te bestellen voor het concentrisch aansluiten van een toestel en hij grijpt nooit mis. Dat betekent gemak en tijdwinst. En voor de groothandel minder voorraadbeheer.” Nadat de Universele Rookgasafvoer Adapter is geïntroduceerd voor de ProLine-toestellen, zullen ook de TrendLine en de 9000i -toestellen worden voorzien van de universele adapter.

Concentrisch veiligst
In Nederland passen we bij cv-ketels voor de toe- en afvoer van oudsher meestal nog parallelle leidingen van ø 80 mm toe. Een veilige constructie, mits goed geïnstalleerd en onderhouden. Toch is volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een vijfde van de koolmonoxide-incidenten te wijten aan het niet functioneren van de afvoervoorziening. De raad pleit daarom voor concentrisch aansluiten als veiligste optie. De vereniging van rookgasafvoerfabrikanten Rogafa heeft dit advies overgenomen. In de meeste landen om ons heen is concentrisch aansluiten al (lang) verplicht.

Kleinere kans op gevaar
Door de pijp-in-pijp constructie is de kans op installatiefouten een stuk kleiner. Dit minimaliseert ook de kans op lekkage en het vrijkomen van giftige gassen als koolmonoxide, Mocht er in de binnenbuis van de rookgasafvoer toch een lekkage ontstaan, dan zullen de rookgassen in de verbrandingsluchttoevoer komen, die naar het verwarmingstoestel worden geleid. Wanneer daar een te hoge recirculatie ontstaat zal de ketel automatisch uitschakelen. De kans op koolmonoxide-incidenten wordt daarmee dus een stuk kleiner.

Geen prijsverschil
De meeste cv-toestellen worden af-fabriek nog geleverd met parallelle aansluiting. Tot nu toe betekende concentrisch aansluiten doorgaans extra moeite, extra materiaal en extra kosten. Eenmaal aangeschaft, is concentrisch aansluiten sneller en zijn er minder bevestigingsmaterialen nodig. De meerprijs voor concentrisch kan worden weggestreept tegen de tijdwinst en de materiaalbesparing en het eindresultaat ziet er beter uit, aldus Nefit Bosch. Met de komst van de universele adapter hoeft ook geen extra concentrische adapter meer te worden aangeschaft.

Aandeel concentrisch groeit sterk
Steeds meer installateurs maken gebruik van concentrische rookgasafvoer-systemen. De stroomversnelling kwam in 2015 na het rapport van de Onderzoeksraad. De Gasketelwet zal het gebruik van concentrische rookgasafvoersystemen ook een impuls geven. Waar een jaar of vijf geleden nog maar 10% van de nieuwe cv-ketels concentrisch werd aangesloten, is volgens de fabrikanten van rookgasafvoersystemen inmiddels 25 tot 40%. Grote servicebedrijven zijn koplopers, deels omdat grote opdrachtgevers het tegenwoordig voorschrijven, maar ook steeds meer kleinere installateurs stappen over. Nu Nefit Bosch de universele adapter standaard gaat meeleveren met zijn toestellen, te beginnen met de ProLine NxT, wordt de keuze voor concentrisch eenvoudig.

ProLine NxT CT overbodig
Nefit Bosch leverde naast de reguliere ProLine NxT-toestellen sinds 2017 ook modellen met standaard concentrische aansluiting. Met de komst van de nieuwe, universele adapter, zullen de concentrische modellen (ProLine NxT CT) uit het leveringsprogramma van Nefit Bosch verdwijnen.