De Rotterdamse installateur Spindler viert woensdag 8 juni 2022 zijn honderdste verjaardag. Het jubilerende familiebedrijf staat bekend als hoogbouwspecialist uit Rotterdam. Een groot deel van de Rotterdamse skyline sierende torens is in samenwerking met Spindler gebouwd, zoals de Markthal, De Rotterdam, en ook de Kuip in 1936. Spindler heeft alle technische disciplines in huis: van ontwerp en installatie tot en met onderhoud.

100 jaar geleden startte Johannes Hermanus Spindler een loodgietersbedrijf vanuit zijn huis in de Ruilstraat. Hij richt zich op de woningbouw en spitst zich toe op loodgieterswerk en elektra. Al met de start van de wederopbouw is Spindler een bekende speler geworden bij de Rotterdammers en groeit het van tachtig tot ruim tweehonderd medewerkers.

Familiebedrijf
Met kleinzoon Robert Spindler (rechts op de foto onder), komen in de jaren 60 de contouren van het familiebedrijf. Het gaat dan niet meer om de grootste te zijn, maar om de beste te zijn. In 1998 neemt achterkleinzoon Richard als vierde generatie het roer over samen met Marcel Comba. Ze slepen het familiebedrijf zonder ontslagen door de bouwcrisis. Samen nemen ze prestigieuze hoogbouwprojecten voor hun rekening op de Kop van Zuid en grootschalige woningbouw als Boswijk in Ypenburg. Spindler is in 100 jaar uitgegroeid tot een totaalinstallateur met 220 medewerkers.

Vakmanschap
De toekomst van Spindler wordt volgens Richard Spindler gedragen door vakmanschap en de cultuur van het familiebedrijf. “Als familiebedrijf ben je minder geïnteresseerd in korte termijn gewin en kijk je naar de lange termijn. Dat betekent dat we continu investeren in de toekomst. Hoe die eruit komt te zien? Dat weet je nooit exact, maar we zien dat de wereld razendsnel verandert. Daar proberen we natuurlijk zo goed mogelijk op in te spelen. We ontwikkelen bijvoorbeeld een roadmap en implementatieplan voor circulaire inkoop en ondernemerschap”, vertelt Spindler.
Hij vervolgt: ”Technologische ontwikkelingen bieden nieuwe mogelijkheden voor het versnellen van een betere en duurzamere samenleving. Het is de reden dat Spindler veel tijd investeert in het aantrekken en opleiden van een nieuwe generatie vakmensen met nieuwe kennis en vaardigheden. We willen vooroplopen, maar niet ten koste van alles. Als Feyenoorder voel ik mij thuis bij een uitspraak van Willem van Hanegem. Die zei dat ie niet de snelste was…maar nooit te laat. Timing is alles. Zo hou je het meer dan 100 jaar vol.”

Familiecultuur
Richard Spindler: ”Bij Spindler wordt samengewerkt als één grote familie, met belangstelling voor elkaar en elkaars verschillen. We geven veel aandacht aan loopbaanbegeleiding en stimuleren onze medewerkers om opleidingen en cursussen te volgen voor zowel vakinhoudelijke als persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hechten we veel waarde aan plezier en teambuilding. Regelmatig gaan we er samen op uit. Als familiebedrijf zorg je voor elkaar en is het belangrijk dat je plezier hebt. We houden van een grap op zijn tijd. Daar bereik je meer mee, denken wij.”

Krapte op de arbeidsmarkt
“Bij ons leer je echt een vak. De mensen die bij ons werken hebben een passie voor techniek, van oudsher al. Door de krapte op de arbeidsmarkt is een vreemde situatie ontstaan. Er moet veel gebouwd worden, maar er dreigt een tekort aan de vakmensen die het kunnen maken. Wij gaan dan niet bij de pakken neerzitten, hè. We leiden zelf op en duiken zelf de markt in”, zegt Richard Spindler.

Nieuwe banen
“We zijn mede-initiatiefnemer van de Stichting Nieuwe Banen, waarmee we in Rotterdam op zoek gaan naar nieuwe medewerkers, ongeacht afkomst, opleiding of achtergrond. Die leiden we op om bij ons aan de slag te kunnen. Europa heeft hier de EFRO Subsidie aan toegekend. Inmiddels werken er zeven nieuwe medewerkers vanuit Nieuwe Banen bij ons op de bouwerij. Wij geloven dat in iedereen een talent schuilt, maar je moet wel de moeite willen nemen om het te ontdekken en het eruit te willen halen. Er is nog zat potentieel in Rotterdam.”

De 100 van Sander
Sinds 2021 behoort Spindler tot De 100 van Sander en helpt het mee om Rotterdammers die langer dan drie maanden geen werk hebben, aan werk te helpen. Inmiddels heeft Spindler als gevolg hiervan al twee nieuwe medewerkers welkom geheten. Beide worden nu opgeleid tot loodgieter.

Samenwerking onderwijs
Spindler zoekt ook de samenwerking op met basisscholen om kinderen met kleine opdrachtjes enthousiast te maken voor de techniek. En met VMBO-scholen maken we opdrachten van 2 tot 10 dagen werk die ze op kantoor kunnen uitvoeren. Mbo-scholen bieden we plekken voor werkend leren: drie dagen in week op kantoor en 2 dagen naar school.

CO-keur voor kleine bedrijven en zzp’ers

Iedere ondernemer die werkt met en aan cv-ketels, geisers en bijvoorbeeld gashaarden moet vanaf 1 april 2022 voldoen aan de ...

Gasketelwet treedt per 1 oktober in werking

Op 1 oktober 2020 treedt het wettelijk stelsel voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, gashaarden en geisers, dan eindelijk in ...

‘Gasketelwet’ komt er eindelijk

Na meer dan vier jaar gaat de ‘Gasketelwet’ er dan eindelijk komen. Vrijdag 25 september publiceerde het ministerie van Binnenlandse ...

Gasketelwet uitgesteld tot na de zomer

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de invoering van de ‘Gasketelwet’ wordt uitgesteld tot na de zomervakantie. Ook de ...