• ATAG Verwarming zoekt consument op

  ATAG Verwarming zoekt consument op

  Met de opening van een aantal ComfortCenters in Putten, ’t Harde en Hoogeveen heeft ATAG Verwarming afgelopen een eerste stap gezet om consumenten advies, uitleg en concrete oplossingen te bieden voor de verduurzaming van de eigen woningen. Het is de bedoeling dat er voor het einde van het jaar minimaal vijf ComfortCenters in elke provincie zijn geopend. De ComfortCenters zijn een samenwerking tussen ATAG Verwarming, producent van energiezuinige verwarmingsproducten, en de GreenDealers die bij het …Lees meer »
 • Gasloze appartementen waar eens een basisschool stond

  Gasloze appartementen waar eens een basisschool stond

  De voormalige basisschool ‘De Schakel’, gelegen midden in Maasdijk, is gesloopt en er zijn 20 sociale huurappartementen voor in de plaats gekomen, 10 kleine en 10 grotere. De woningen zijn geschikt voor jongeren, alleenstaanden en ouderen. Onderdeel van het plan is de mogelijkheid voor bewoners om een moestuin aan te leggen op de grondstrook tussen het appartementengebouw en de eengezinswoningen. De appartementen hebben allemaal een warmtepompinstallatie gekregen, om ze gasloos te verwarmen en van tapwater …Lees meer »
 • Jaren ’60 woningen van het gas met bodemenergie

  Jaren ’60 woningen van het gas met bodemenergie

  Vorig jaar heeft Wooncompagnie in Petten een renovatieproject uit laten voeren. De woningcorporatie liet dertig jaren ’60 woningen gasloos maken met behulp van bodemenergiewarmtepompen en vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning. Dankzij deze verduurzaming is de stap gemaakt van gemiddeld energielabel E naar energielabel A+++ of zelfs A++++. De woningen zijn voorzien van een nieuwe, goed geïsoleerde schil met buitengevelisolatie, nieuwe kozijnen en een vernieuwd dak met zonnepanelen. In samenwerking met KTI Installatietechniek is bij deze renovatie …Lees meer »
 • Ontwerpen van bodemgebonden water/water warmtepompen in woningen

  Ontwerpen van bodemgebonden water/water warmtepompen in woningen

  De geactualiseerde versie van de ISSO-publicatie 72 is beschikbaar. De publicatie behandelt het gehele proces van de realisatie van bodemgebonden water/waterwarmtepompen: van het ontwerp en de uitvoering tot en met de oplevering en het beheer. Naast alle benodigde informatie en handvatten voor iedere fase, besteedt de publicatie ook aandacht aan mogelijke afwijkingen in de praktijk die aandachtspunten opleveren bij het ontwerp. De kennis beperkt zich in de basis tot één soort systeem: een warmtepomp voor …Lees meer »
 • Creatieve klimaatoplossingen

  Creatieve klimaatoplossingen

  In augustus 2023 werden het nieuwe Raadhuis en Stadskantoor van Heerlen officieel geopend. Door de combinatie van nieuwbouw en de renovatie van een monumentaal pand vroeg dit project om slimme, creatieve klimaatoplossingen. Een grote uitdaging, maar met een prachtig eindresultaat! Als eerste werd gestart met de bouw van het nieuwe Stadskantoor. Een fraai pand met een verspringende vide van de begane grond tot aan de bovenste, vijfde verdieping. Nadat het Stadskantoor werd opgeleverd, was de …Lees meer »
 • Transparantie noodzakelijk voor eerlijke warmtetransitie

  Transparantie noodzakelijk voor eerlijke warmtetransitie

  Onlangs verscheen het rapport ‘De keuze voor warmtenetten of andere warmteoplossingen’ dat is opgesteld door Berenschot aan de hand van het plan voor het warmtenet in Den Haag. De aanleiding van het onderzoek is dat in de praktijk warmtenetten lastig te realiseren blijken te zijn, waarbij als alternatief all electric warmteoplossingen worden bekeken. De vereniging voor Duurzame Warmte vindt het te beperkt om te stellen dat de twee belangrijkste warmteoplossingen warmtenetten en all electric warmtepompen …Lees meer »
 • Actuele kennis beschikbaar voor lucht/water-warmtepompen

  Actuele kennis beschikbaar voor lucht/water-warmtepompen

  Er is een geactualiseerde ISSO-publicatie 98 ‘Lucht/water-warmtepompen in woningen’ verschenen. Deze publicatie biedt professionals handvatten bij het ontwerp, de uitvoering, de oplevering en het beheer van individuele lucht/water-warmtepompsystemen, met buitenlucht en/of ventilatielucht als bron. Het document beperkt zich in de basis tot één soort systeem: de warmtepomp voor opwekking van warm water voor ruimteverwarming en tapwater. Eventueel kan dit toestel functioneren in combinatie met een cv-ketel en/of (optionele) koeling. In de publicatie komen drie varianten …Lees meer »
 • Stille warmtepomp

  Stille warmtepomp

  Nefit Bosch breidt de reeks warmtepompen met propaan (R290) als koudemiddel uit met de Bosch Compress Hybrid 5800i AW. Deze nieuwe monoblock is de stilste warmtepomp van Nefit Bosch tot nu toe en kan zonder binnenunit en buffervat worden aangesloten op bestaande cv-installaties. De Bosch Compress Hybrid 5800i AW is volgens Nefit Bosch de stilste warmtepomp die momenteel op de markt is. Het geluidsdrukniveau is 26,5 dB(A) in nachtmodus op een afstand van drie meter. …Lees meer »
 • Hybride warmtepomp zonder of met klein buffervat

  Hybride warmtepomp zonder of met klein buffervat

  Vaillant introduceert de Minibuffer: een nieuwe toepassing voor hybride verwarmingssystemen. De Minibuffer is een open verdeler, die een installatie zonder of met een kleiner buffervat mogelijk maakt. Hierdoor wordt het toegankelijker voor (kleinere) woningen met beperkte ruimte rondom de cv-ketel om een hybride verwarmingssysteem te installeren. Hybride warmtepompsystemen worden in de praktijk vaak uitgerust met een buffervat, die doorgaans extra ruimte in beslag neemt. Deze ruimte is niet altijd beschikbaar, met name in rijwoningen. Onder …Lees meer »
 • Per 2026 verplichte warmtepomp van de baan met nieuw kabinet

  Per 2026 verplichte warmtepomp van de baan met nieuw kabinet

  Als het aan de nieuwe regering ligt zal het per 2026 niet meer verplicht zijn om een warmtepomp aan te schaffen bij cv-ketel vervanging. Dit maakten de potentiële coalitiepartijen vannacht bekend in hun hoofdlijnenakkoord. Het was Hugo de Jonge die op de VSK van 2022 aankondigde dat de hybride warmtepomp de minimale norm zou worden. Techniek Nederland en de Nederlandse ketelfabrikanten stonden destijds te juichen, maar de installateur keek al minder blij naar deze ontwikkeling. …Lees meer »
 • ‘Nieuwe regering diskwalificeert warmtepomp-industrie’

  ‘Nieuwe regering diskwalificeert warmtepomp-industrie’

  De beide verenigingen die in Nederland de belangen behartigen van de warmtepompindustrie, Vereniging Warmtepompen en NVI-GO, spreken hun verbazing uit over het voorstel van de nieuwe coalitie om de ingezette koers m.b.t. de verduurzaming van Nederland in algemene zin, en die van individuele woningen specifiek, niet door te zetten. Daarmee diskwalificeert de nieuwe regering de warmtepompenbranche die in de publiek-private uitwerking van het actieplan (hybride) warmtepompen zwaar heeft geïnvesteerd in productiecapaciteit. En ontzegt de nieuwe …Lees meer »
 • Terracotta PVT-paneel voor monumentale gebouwen

  Terracotta PVT-paneel voor monumentale gebouwen

  Ontwikkelaar en producent van het Triple Solar warmtepomppaneel komt met iets nieuws: het oranjerode PVT-paneel ‘Terracotta’. Duurzaam, esthetisch en geschikt voor monumenten, aldus de fabrikant. ‘Terracotta’ is geïntroduceerd op de beurs Monument 2024 in Den Bosch en per direct leverbaar. Er is een stijgende behoefte aan verduurzaming van monumentale panden, waaraan naast eisen voor levensduur, strenge esthetische eisen worden gesteld. Daarom initieerde ontwikkelaar en producent van het Triple Solar PVT-warmtepomppaneel een samenwerking met haar vaste …Lees meer »
 • Bijna alle bezitters van een warmtepomp zijn hierover tevreden

  Bijna alle bezitters van een warmtepomp zijn hierover tevreden

  Ruim 95% van de woningeigenaren die in 2022/2023 een warmtepomp hebben laten plaatsen is tevreden en raadt anderen een warmtepomp aan. Dat is een van de meest opvallende uitkomsten van de enquête naar de beleving van het installatieproces, gehouden onder deelnemers van het onderzoek Installatiemonitor. Hoe ervaren de bezitters van een warmtepomp het installatieproces? Dat is de hoofdvraag van de enquête die eind 2023 is gehouden onder 1800 warmtepompeigenaren, die deelnemen aan Installatiemonitor. 1274 daarvan …Lees meer »
 • Groei warmtepompen woningbouw stagneert tweede kwartaal op rij

  Groei warmtepompen woningbouw stagneert tweede kwartaal op rij

  Vereniging Warmtepompen monitort maandelijks de verkoopcijfers van fabrikanten die voornamelijk leveren aan groothandels en installateurs. In het eerste kwartaal van 2023 was er een zeer sterke stijging van de verkoopcijfers door voorraadopbouw na de leveringsproblemen in 2022. Dit ijlde na in de loop van 2023 met een stevige correctie in het vierde kwartaal, waarin groothandels en installateurs hun voorraden voorzichtiger aanvulden. Een belangrijke reden daarvoor is afvlakkende groei van de marktvraag, toegeschreven aan een combinatie …Lees meer »
 • Combinatie van stadswarmte met warmte-koudeopslag

  Combinatie van stadswarmte met warmte-koudeopslag

  In Amsterdam heeft Westpoort Warmte een combinatie van stadswarmte met koudelevering in gebruik genomen voor het verwarmen en koelen van nieuwbouwproject CityPlot Buikersloterham. Hierbij wordt duurzame warmte geleverd via het stadswarmtenet waardoor met een veel kleinere WKO-installatie in de totale energiebehoefte kan worden voorzien. Omdat er aanzienlijk minder elektrische capaciteit nodig is dan bij een normale WKO helpt dat om netcongestie op het lokale elektriciteitsnetwerk te beperken. Naast het geopende project in Buikersloterham wordt er …Lees meer »
 • Van keuzestress naar keuzevrijheid

  Van keuzestress naar keuzevrijheid

  Om te veranderen moeten er keuzes gemaakt worden. Zonder keuze geen vooruitgang. Dat klinkt gemakkelijk, maar is zeker niet altijd eenvoudig. Ook op het gebied van verwarming is het een opgaaf om de juiste route te kiezen. Een keuze die gaat over de selectie tussen verschillende opties, alternatieven en beslispunten op basis waarvan je een beslissing maakt. Juist die laatste kan voor verwarring zorgen. Baseer je een keuze op investering, besparing, comfort of CO2 uitstoot? …Lees meer »
 • Hybride systemen all-electric maken, kan dat zomaar?

  Hybride systemen all-electric maken, kan dat zomaar?

  Ron M R Bosch, adviseur en HBO-hoofddocent Installatietechniek onderzocht in hoeverre hybride warmtepompen die op de markt worden gebracht als 'all-electric ready', daadwerkelijk gereed zijn om volledig elektrisch te functioneren zonder een cv-ketel. Het concept van ‘all-electric ready’ hybride warmtepompen impliceert dat deze systemen zijn ontworpen om uiteindelijk volledig elektrisch te werken, zonder de ondersteuning van een gasgestookte cv-ketel. Deze hybride warmtepompen maken gebruik van zowel elektriciteit als een fossiele brandstof (meestal gas) om warmte …Lees meer »
 • Hoge temperatuur warmtepompen op propaan

  Hoge temperatuur warmtepompen op propaan

  Met de Clivet EDGE F monobloc propaan lucht/water-warmtepompen introduceert Airview een nieuwe generatie warmtepompen, speciaal ontwikkeld voor hoge temperatuur verwarming, tapwaterproductie en koeling in onder meer woningen, kleine kantoren en retail. Deze nieuwste generatie lucht/water-warmtepompen combineren een energiezuinige werking (SCOP tot 5,19 / Energieklasse A+++) met het natuurlijk koudemiddel R290 (propaan) en zijn standaard geschikt voor wateruittredetemperaturen van +75° tot een buitenluchttemperatuur van -10°C. Dankzij de hoge watertemperaturen zijn de EDGE F propaan lucht/water warmtepompen …Lees meer »
 • Warmtepomp kan voetbalclubs toekomst-bestendig maken

  Warmtepomp kan voetbalclubs toekomst-bestendig maken

  Voetbalclubs zullen in de komende jaren te maken krijgen met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van energiebeheer, met name wat betreft elektriciteit, water, gas en afvalverwerking. Een recent onderzoek, uitgevoerd door EnergyC in opdracht van de KNVB en duurzaamheidspartner Alklima / Mitsubishi Electric, benadrukt de noodzaak voor voetbalverenigingen om te investeren in duurzaamheid om hun financiële positie te versterken en de sport toegankelijk te houden. Het onderzoek markeert het begin van De Groene Clubweken, een …Lees meer »
 • Nieuwe Nefit 9700i cv-ketel nu leverbaar

  Nieuwe Nefit 9700i cv-ketel nu leverbaar

  Nefit 9700i en Nefit 9700i AquaPower Plus HR-toestellen zijn vanaf nu leverbaar via de reguliere kanalen. Het nieuwe toptoestel van Nefit Bosch, met vermogensvarianten tot 50 kW, koppelt comfort aan efficiëntie, onder meer dankzij een hoge modulatiegraad en mogelijkheden voor zoneregeling en beheer op afstand. Het nieuwe toestel is er in verschillende uitvoeringen van 25 tot 50 kW. De combi-uitvoering Nefit 9700i AquaPower Plus is voorzien van een energiezuinige RVS-boiler die 21 of 24 liter …Lees meer »
 • Eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt in bedrijf

  Eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt in bedrijf

  De vestiging van Hollander Techniek, technisch dienstverlener binnen de utiliteit, retail en industrie, in Apeldoorn, wordt sinds kort op duurzame wijze verwarmd met de eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt. Niet eerder werd in Nederland een gebouw verwarmd op groene waterstof. Het hoofdkantoor van Hollander Techniek uit 1991 met een totale oppervlakte van 5.500 m2 biedt ruimte aan 400 werknemers. De verwarming via waterstof is bedoeld als pilotproject voor de toepassing van waterstof in grotere …Lees meer »
 • Toch nog een nieuwe cv-ketel of over op een warmtepomp?

  Toch nog een nieuwe cv-ketel of over op een warmtepomp?

  Vanwege de hoge aanschafkosten van een warmtepomp, die vanaf 2026 verplicht is, laten veel huishoudens nog snel een nieuwe cv-ketel installeren, zo berichtte RTL Nieuws onlangs. Duurzaamheidsplatform Slimster becijfert echter dat zij daarmee de komende 15 jaar al gauw 3600 euro duurder uit zijn dan wanneer zij hadden gekozen voor een warmtepomp. De kans is bovendien groot dat dit verder oploopt. Slimster komt daarom met drie tips om de investering in een warmtepomp alsnog mogelijk …Lees meer »
 • “Laat erkende installateurs woningen aansluiten op een warmtenet”

  “Laat erkende installateurs woningen aansluiten op een warmtenet”

  De ontwikkeling van duurzame warmtenetten moet vaart krijgen. Dat vinden Techniek Nederland en Energie-Nederland. De voorzitters van deze brancheorganisaties, Doekle Terpstra en Cora van Nieuwenhuizen, hebben daarom de overeenkomst ‘Samenwerken aan de kwaliteit van duurzame warmtenetten’ getekend. Het doel van de overeenkomst is dat meer installatiebedrijven zich gaan bezighouden met het plaatsen van afleversets in woningen die zijn aangesloten op een warmtenet. Met de InstallQ-erkenningsregeling Afleversets als nieuwe norm willen Techniek Nederland en Energie-Nederland ook …Lees meer »
 • Bouw duurzame warmtecentrale DEVO van start

  Bouw duurzame warmtecentrale DEVO van start

  Vrijdag 2 februari startte de bouw van DEVO’s nieuwe duurzame energiecentrale. De centrale produceert straks warmte voor het hele deelplan Groenpoort in Veenendaal-oost. Sterke elektrische warmtepompen en grootschalige warmtebuffering zorgen ervoor dat die warmte CO2-neutraal is.  Wethouder Martijn Beek sloeg namens de gemeente Veenendaal, aandeelhouder van DEVO, een van de palen in de grond. Dit deed hij samen met Gerhard van de Lagemaat, directeur van DEVO en Frank van der Vlugt en Gijs de Man, …Lees meer »
 • Compacte warmtepomp zonder buitenunit

  Compacte warmtepomp zonder buitenunit

  ATAG heeft een lucht/water-warmtepomp ontwikkeld zonder buitenunit. Met de Interion wil de fabrikant de markt een impuls geven en wordt het product teruggebracht naar de plek waar de installateur al gewend is te werken: naast de cv-ketel of op zolder, zodat er geen of nauwelijks nieuwe leidingen hoeven te worden getrokken. ATAG presenteert het concept van de Interion tijdens de VSK, de vakbeurs die van 6 tot 9 februari 2024 plaatsvindt in de Jaarbeurs in …Lees meer »
 • 2023 topjaar voor warmtepompen, maar vierde kwartaal krimp

  2023 topjaar voor warmtepompen, maar vierde kwartaal krimp

  In heel 2023 werden er volgens de verkoopcijfers van fabrikanten 150 duizend warmtepompen aan groothandels en installateurs geleverd, voor de woningbouw en -renovatie. Dat zijn er 40 duizend meer dan in 2022, waarmee de jaar-op-jaar groei met 36% een bestendiging is van acht jaar ‘dubbele cijfers’. In 2023 had de warmtepomp een 30% marktaandeel waarbij de groei voor het eerst duidelijk zichtbaar ten koste ging van verkoop van stand-alone gasketels. In de nieuwbouw zijn er …Lees meer »
 • Koelen en verwarmen via onzichtbare wand-inbouwunit

  Koelen en verwarmen via onzichtbare wand-inbouwunit

  Met de introductie van de nieuwe Mitsubishi Electric SFZ-M biedt Alklima een wand-inbouwunit die de installateur, op een tweetal roosters na, volledig onzichtbaar kan wegwerken. Vooral de flexibele toepassingsmogelijkheden vallen op. Dit komt mede doordat men de luchtaanzuigsectie kan verplaatsen. Daardoor is de inbouwunit zowel via een voorzetwand, een omkasting als in een kast in de ruimte te plaatsen. De veelzijdigheid van de SFZ-M van Mitsubishi Electric ontstaat door zijn compacte inbouwmaten. Afhankelijk van de …Lees meer »
 • ‘Langere wachttijd bij cv-storing door Gasketelwet’

  ‘Langere wachttijd bij cv-storing door Gasketelwet’

  De verplichte certificering voor verwarmingsinstallateurs kan deze winter voor langere wachttijden zorgen. Sinds april van dit jaar moeten verwarmingsmonteurs een certificaat hebben om koolmonoxiderisico’s bij een cv-ketel of geiser terug te dringen. Veel kleinere installateurs en zzp’ers vinden de kosten van de certificering te hoog en zien op tegen de administratieve rompslomp die erbij hoort. Sommige ondernemers denken er zelfs over om geen onderhouds- en reparatiewerk aan cv-ketels meer te doen. Bij een vorstperiode met …Lees meer »
 • Normen voor vewarmings-apparaten op vaste brandstoffen herzien

  Normen voor vewarmings-apparaten op vaste brandstoffen herzien

  Er is een nieuwe reeks normen voor huishoudelijke verwarmingsapparaten op vaste brandstoffen gepubliceerd, de normserie EN 16510-2. Het betreft de harmonisatie en herziening van de normen voor vaste brandstoftoestellen. De nieuwe structuur van de EN 16510 normenreeks is bedoeld om het gebruik door fabrikanten en keuringslabs eenvoudiger te maken. Met de nieuwe normenserie wordt ook de kans op interpretatieverschillen verkleind. Testmethodes en emissiemeetmethoden zijn nu gelijk voor heel Europa. Daarnaast moeten fabrikanten een duurzaamheidsverklaring opstellen …Lees meer »
 • Forse boete vanwege ketelbrand

  Forse boete vanwege ketelbrand

  De civiele rechtbank in Zwolle heeft Bosch veroordeeld vanwege het op de markt brengen van een gebrekkig product, te weten de Nefit Topline HR Combiketel. Die cv-ketel heeft in 2010 een brand veroorzaakt in een pand in het Groningse Onstwedde, oordeelt de rechter. Voor de schade die daarbij is ontstaan is de fabrikant nu aansprakelijk gesteld. De schadevergoeding bedraagt bijna zes ton. Ook moet de fabrikant onder andere 120.000 euro aan gederfde huurinkomsten betalen. Bosch …Lees meer »
 • Jaren 60 woningen all electric met warmtepomp zonder buitendeel

  Jaren 60 woningen all electric met warmtepomp zonder buitendeel

  In een recent pilotproject is een aantal jaren 60 woningen gasloos gemaakt met een lucht/water-warmtepomp in combinatie met een 200 liter voorraadvat. De installatie is onderdeel van een pilot met in totaal vijf woningen van deltaWonen, waaronder twee eengezinswoningen uit 1964 in Zwolle en drie jaren ‘80 woningen in Kampen. Het betreft een warmtepomp zonder buitendeel. Bij het pilotproject in Zwolle en Kampen is gekozen voor de Vincent all electric opstelling van Itho. Dankzij het …Lees meer »
 • 20 miljoen warmtepompen geïnstalleerd in Europa

  20 miljoen warmtepompen geïnstalleerd in Europa

  Afgelopen week vond de 2023 European Heat Pump Summit plaats. Warmtepompexperts uit 42 landen kwamen naar Neurenberg om 39 presentaties van gerenommeerde internationale sprekers bij te wonen. Er kwam een breed scala aan onderwerpen aan de orde, van marktontwikkelingen tot monitoringsprojecten in de woningbouw en de toepassing van AI en IoT. Dr. Rainer Jakobs, inhoudelijk coördinator van de European Heat Pump Summit en het Chillventa congress, vatte het evenement als volgt samen: "De conferentie toont …Lees meer »
 • Warmteconvenant voor verduurzamen centrumgebied Den Haag

  Warmteconvenant voor verduurzamen centrumgebied Den Haag

  Eneco heeft een warmteconvenant ondertekend met zes grote vastgoedpartijen in het centrumgebied van Den Haag. In het convenant maken de partijen afspraken om de energievoorziening van 35 gebouwen in de stad te verduurzamen. Zo testen ze of de aanvoertemperatuur van de geleverde warmte verlaagd kan worden en wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van lokale warmte/koudeopslagsystemen en gebruik van smart grids. Met dit convenant zet Eneco samen met het Rijksvastgoedbedrijf, provincie Zuid-Holland, BAM, Unie van …Lees meer »
 • Ruim 60% meer warmtepompen verkocht in derde kwartaal

  Ruim 60% meer warmtepompen verkocht in derde kwartaal

  In het derde kwartaal van dit jaar werden er ruim 38 duizend warmtepompen verkocht in het woningsegment. Dit betreft zowel de nieuwbouw als de bestaande bouw. Dat is ruim 15 duizend meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Vereniging Warmtepompen handhaaft de prognose van in totaal 170 duizend warmtepompen in de woningbouw voor heel 2023, waarvan 120 duizend in de bestaande bouw en 50 duizend in de nieuwbouw. Op basis van deze prognose …Lees meer »
 • Gasketelwet: “Jaarlijkse kosten buiten proporties voor klein bedrijf!”

  Gasketelwet: “Jaarlijkse kosten buiten proporties voor klein bedrijf!”

  In onze oktober-editie van ons praktijkblad InstallateursZaken deden wij een oproep aan installateurs om hun ervaring met de Gasketelwet te delen. Wij verzamelen deze inzendingen voor een latere uitgave maar plaatsen in deze nieuwsbrief alvast de veelzeggende reactie van Kees Leijnse van Leijnse Installatietechniek. “Ik heb geen moeite met de gasketelwet indien wij als CO-keur installateur de k25000 erkenning krijgen zonder dat we daar nog meer energie in hoeven te stoppen”, begint hij zijn betoog. …Lees meer »
 • Trainingscentrum voor installateurs die overschakelen op warmtepompen

  Trainingscentrum voor installateurs die overschakelen op warmtepompen

  Met de opening van een trainings- en belevingscentrum in Lichtenvoorde wil ATAG Verwarming de komende jaren bestaande en nieuwe installateurs opleiden die overschakelen van cv-ketels op elektrische en hybride warmtepompen. Afgelopen vrijdag werd het centrum geopend toen de onderneming op feestelijke wijze stilstond bij het 75-jarige bestaan. Driekwart eeuw geleden besloten de oprichters Antoon Tijdink en Antoon van Goor samen te werken aan het maken van verwarmingsproducten. Begonnen in Ulft met kookstellen maakte ATAG na …Lees meer »
 • Kennis over kleine individuele warmtepompen geactualiseerd

  Kennis over kleine individuele warmtepompen geactualiseerd

    ISSO heeft het instructieboek voor het toepassen van kleine individuele warmtepompen in woningen geactualiseerd. Het biedt ontwerpers, projectleiders en adviseurs een naslagwerk met alle informatie die ze nodig hebben. De kennis in het boek focust zich op het toepassen van kleine individuele warmtepompen in woningen met een individueel gesloten bronsysteem. Het instructieboek sluit aan bij de informatie die in ISSO-publicatie 72 te vinden is. Dat wil zeggen dat het instructieboek de gebruiker op een …Lees meer »
 • Optimaal hybride verwarmen in de praktijk

  Optimaal hybride verwarmen in de praktijk

  De hybride warmtepomp werkt ideaal in de praktijk, maar vergt wel diverse aandachtspunten die je vaak met zogenaamde vuistregels simpel kan oplossen. “Wanneer je vooraf rekening houdt met de een aantal aspecten, weet je vrij nauwkeurig dat je een goede en efficiënte installatie kunt realiseren”, legt Jan Verdonck uit. Hij is voorzitter distributie- en afgiftesystemen van NVI-GO. “Zo moet het systeem in orde zijn, wat wil zeggen dat je niet alleen moet kijken naar de …Lees meer »
 • Triple Solar verlengt garantie PVT-warmtepomp tot zeven jaar

  Triple Solar verlengt garantie PVT-warmtepomp tot zeven jaar

  Triple Solar wijzigt per direct de garantievoorwaarden voor nieuwe en bestaande klanten. De PVT-warmtepomp 3.5 wordt geleverd met zeven jaar fabrieksgarantie. Daarmee wordt de huidige garantietermijn met vijf jaar verlengd. Hiermee wil het merk een signaal afgeven dat zowel de kwaliteit als technologie van haar producten betrouwbaar zijn. CEO en founder Cees Mager: “Als je met duurzaamheid bezig bent heeft dat consequenties: producten moeten lang meegaan en weinig onderhoud vergen voor een minimale milieu-impact. Bijkomend …Lees meer »
 • “Hybride warmtepomp verdient zich wél op tijd terug”

  “Hybride warmtepomp verdient zich wél op tijd terug”

  De investering in een hybride warmtepomp is voor de meeste woningeigenaren binnen zeven jaar terug te verdienen, schrijft het AD. Zij baseren dit op cijfers van Milieu Centraal. In het artikel wordt uitgegaan van een gasbesparing van 60 tot 75 procent. Nefit Bosch laat weten dat uit meerdere praktijkonderzoeken van de afgelopen jaren blijkt dat met een hybride warmtepomp hogere besparingen mogelijk zijn voor veel woningen; tot wel 80 procent of meer. “Daarnaast is het …Lees meer »
 • Vaillant verlaagt prijs cv-ketels

  Vaillant verlaagt prijs cv-ketels

  Vaillant heeft per 1 september 2023 de adviesprijzen van cv-ketels met tien procent verlaagd. De prijsverlaging geldt voor alle producttypes en alle varianten. Daarnaast zijn alle modellen warmtepompen weer uit voorraad leverbaar, waaronder de aroTHERM pure als de nieuwe hybride warmtepomp instapoplossing van Vaillant. Per 1 september 2023 heeft Vaillant de adviesprijzen van vijf modellen cv-ketels met tien procent verlaagd. De prijsverlaging heeft betrekking op de varianten van de ecoFIT pro, ecoTEC pure, ecoTEC classic, …Lees meer »
 • Remeha versterkt positie in utiliteitsmarkt 

  Remeha versterkt positie in utiliteitsmarkt 

  Remeha breidt haar productportfolio voor de utiliteitsmarkt uit. Moederbedrijf BDR Thermea Group verwerft een belang van 25% in G.I. Holding, het Italiaanse moederbedrijf achter de merken Clint, KTK Klimatechnik en Novair. Met deze stap kan Remeha haar aanbod verder uitbreiden van energietransitie oplossingen voor commerciële en industriële klanten. Het gaat hierbij o.a. om medium tot hoge capaciteit warmtepompen. Met hoofdkantoor in Latisana, Italië, produceert en verkoopt G.I. Holding warmtepompen, vloeistofkoelers, luchtbehandelingsunits, rooftop-units en ventilatorconvectoren onder …Lees meer »
 • Testcentrum voor verwarming op waterstof

  Testcentrum voor verwarming op waterstof

  Dit najaar start Nefit Bosch in Deventer met de realisatie van een testcentrum voor verwarmingstoestellen die op waterstof werken. De verwarmingsproducent ontwikkelde enkele jaren geleden al een cv-ketel die geschikt is voor waterstof. Naast waterstofketels werkt Bosch in Nederland ook aan componenten voor elektrolyzers, waarmee groene waterstof kan worden geproduceerd. Nefit Bosch is sinds 2004 onderdeel van de internationale Bosch groep. Naast warmtepompen en andere elektrische oplossingen, richt Bosch zijn R&D activiteiten ook op waterstof. …Lees meer »
 • Monoblock met natuurlijk koudemiddel

  Monoblock met natuurlijk koudemiddel

  De Bosch Compress 5800i AW van Nefit Bosch, is nu leverbaar. Deze nieuwe generatie lucht/waterwarmtepompen zijn mede door de hoge aanvoertemperaturen geschikt voor bijna iedere toepassing, in zowel nieuwbouw, als renovatie. De drie meest gangbare vermogens zijn vanaf nu leverbaar via de groothandel. De Compress 5800i AW is de eerste van een reeks nieuwe warmtepompen van Nefit Bosch die gebruikmaken van propaan (R290). Dit natuurlijke, PFAS-vrije koudemiddel, waarvan het gesloten circuit van de warmtepomp minder …Lees meer »
 • 1,4 miljoen warmtepompen geïnstalleerd in de komende vijf jaar

  1,4 miljoen warmtepompen geïnstalleerd in de komende vijf jaar

  Na maanden van schaarste viel er deze week positief nieuws te lezen over de warmtepomp: installateurs verwachten er dit jaar een recordaantal te plaatsen. De wachttijden zijn dan ook flink teruggelopen. Ook de komende jaren zal de vraag naar warmtepompen onverminderd groot blijven, zo verwacht Slimster.nl. Uit onderzoek van deze vergelijkingssite blijkt dat over vijf jaar 28 procent van de huishoudens over een warmtepomp beschikt. Daarentegen verwacht bijna de helft van de 2000 ondervraagden nooit …Lees meer »
 • Remeha opent ’s lands grootste fabriek voor warmtepompen

  Remeha opent ’s lands grootste fabriek voor warmtepompen

  Remeha, specialist op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij de opening aanwezig. In deze grootste warmtepompfabriek van Nederland lopen dit jaar nog 50.000 hybride warmtepompen van de band. Vanaf volgend jaar kan de productiecapaciteit worden opgeschaald naar 140.000 exemplaren. Het realiseren van productiecapaciteit is een belangrijke voorwaarde voor het versnellen …Lees meer »
 • Recordaantal warmtepompen verwacht in 2023

  Recordaantal warmtepompen verwacht in 2023

  Op dit moment staat het aantal dit jaar geplaatste warmtepompen in Nederland op circa 110.000. Daarmee heeft de techniekbranche nu al evenveel warmtepompen geïnstalleerd als in heel 2022. Uiteindelijk denkt de branche dit jaar in totaal 170.000 warmtepompen te plaatsen blijkt uit een prognose van Vereniging Warmtepompen. Daarvan komen er naar verwachting 120.000 in bestaande woningen. Daarmee overtreft de plaatsing van warmtepompen in de bestaande bouw die in de nieuwbouw voor het eerst ruimschoots. Hybride …Lees meer »
 • Aanleg warmtenet gaat Rotterdamse wijk aardgasvrij maken

  Aanleg warmtenet gaat Rotterdamse wijk aardgasvrij maken

  Aanleg warmtenet gaat Rotterdamse wijk aardgasvrij maken De gemeente Rotterdam, woningcorporatie Havensteder en energiebedrijf Eneco hebben een overeenkomst ondertekend om de komende jaren samen te werken aan het aardgasvrij maken van de Rotterdamse Agniesestraat en omgeving. Stadsverwarming bleek de beste en goedkoopste mogelijkheid is om aardgas te vervangen. Na de zomer wordt gestart met de vernieuwing van het riool in een aantal straten in de Agniesebuurt. Ook gaat de gemeente de wijk vergroenen en maatregelen …Lees meer »
 • Warmtepomp voor binnen staat nu klaar

  Warmtepomp voor binnen staat nu klaar

  De nieuwe lucht/water warmtepomp Vincent van Itho Daalderop staat klaar om in grote aantallen geleverd te worden. De technische groothandels TU, Wasco en Rensa worden momenteel bevoorraad met deze toestellen inclusief alle benodigde accessoires. De fabrikant heeft voor de installateur bovendien een online training ontwikkeld, waarna hij of zij binnen een uur alle kennis heeft om de warmtepomp goed te installeren. De nieuwe lucht/water warmtepomp is geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Dankzij het …Lees meer »
 • Cv-ketel Ferroli mogelijk oorzaak legionella besmetting

  Cv-ketel Ferroli mogelijk oorzaak legionella besmetting

  Zeker elf mensen hebben sinds juli vorig jaar Legionella opgelopen, waarschijnlijk door toedoen van een cv-ketel van fabrikant Ferroli. Twee mensen zijn aan de besmetting overleden. Dat melden Ferroli en het RIVM. Volgens het RIVM gaat het om twee typen combiketels van Ferroli als meest waarschijnlijke oorzaak van deze besmettingen. Alle werknemers die deze ketels hebben geïnstalleerd zijn inmiddels geïnformeerd over de reinigingsmaatregelen die moeten worden genomen. Omdat niet alle ketels op tijd te achterhalen …Lees meer »

Op onze nieuwsbrief abonneren