• Praktijkrichtlijn Gasinstallaties gepubliceerd

  Praktijkrichtlijn Gasinstallaties gepubliceerd

  Deel 1 van de serie NPR 3378 ‘Praktijkrichtlijn Gasinstallaties’ is gepubliceerd. Deze NPR is bedoeld voor installateurs, ontwerpers en inspecteurs van verbrandingstoestellen en rookgasafvoersystemen. De richtlijn geeft praktische toelichting op de normen en eisen in de Bouwregelgeving die voor gasleidingen in gebouwen van belang zijn. De titel van deel 1 is ‘Praktijkrichtlijn gasinstallaties - Sectie gasleidingen - Deel 1: Bepaling van de gasdichtheid van de gasinstallatie - Leidraad bij NEN 1078 en NEN 8078’. NPR …Lees meer »
 • Nefit introduceert compacte elektrische cv-ketel

  Nefit introduceert compacte elektrische cv-ketel

  Tronic Heat 3500 van Nefit Bosch is een nieuwe serie toestellen voor centrale verwarming met verwarmingsvermogens van 4 tot en met 24 kW. De elektrische cv-ketel is een laagdrempelige oplossing om zonder gas te kunnen verwarmen. De investering is relatief gering en het toestel is eenvoudig te installeren. Bovendien zijn er geen verdere aanpassingen nodig aan het bestaande afgiftesysteem. Nefit Bosch speelt met nieuwe elektrische oplossingen in op de toenemende naar elektrische verwarmingsoplossingen. Gasloos verwarmen …Lees meer »
 • Norm voor rookgasafvoer ter commentaar gepubliceerd

  Norm voor rookgasafvoer ter commentaar gepubliceerd

  De norm voor gebouwgebonden rookgasafvoersystemen, NEN 2757-2, is voor commentaar gepubliceerd. De norm wordt aangewezen door het Bouwbesluit 2012. Tot 5 januari 2021 hebben belanghebbenden de mogelijkheid commentaar in te dienen.   NEN 2757-2 betreft bepalingsmethoden voor de geschiktheid van systemen voor de afvoer van rookgas van gebouwgebonden installaties met een belasting van 130 kW tot en met 2 500 kW op bovenwaarde. Het Bouwbesluit 2012 stelt de eisen en verwijst voor de bepalingsmethoden naar …Lees meer »
 • ‘50 graden test prima, maar wel langer dan 2 weken’

  ‘50 graden test prima, maar wel langer dan 2 weken’

  Begin deze week meldden we op Installatienet dat voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en marktversneller Enpuls de ‘50 graden test’ aanbieden. Het bericht werd veel gelezen en ook op onze sociale mediakanalen kwamen flink wat reacties binnen. Het initiatief wordt vooral als positief ervaren. Maar vraagtekens werden gezet bij de korte duur van de test. ‘Twee weken is veel te kort’ en ‘Test als het buiten ook koud is’. De ‘50 graden test’ houdt in dat bewoners …Lees meer »
 • Warmteservice opent 66e vestiging in Heemstede

  Warmteservice opent 66e vestiging in Heemstede

  Warmteservice blijft groeien. Met de komst van een vestiging in het Noord-Hollandse Heemstede heeft het bedrijf vijftien locaties in de provincie en 66 in heel Nederland. “We verwelkomen al veel klanten uit de regio van Heemstede in onze omliggende locaties. Door hier een vestiging te openen kunnen we nog beter inspelen op de behoeftes van onze klanten uit deze regio” vertelt Theo de Bruin. Theo, die vijf jaar geleden op 18-jarige leeftijd begon in de …Lees meer »
 • ST/Warmte bij InstalCenter

  ST/Warmte bij InstalCenter

  Installatiebedrijf ST/Warmte te Nieuwkoop heeft zich aangesloten bij InstalCenter. Het bedrijf is al meer dan 30 jaar een begrip is in de regio Alphen aan de Rijn en Nieuwkoop. Naast het verduurzamen van gebouwen, is ST/Warmte gespecialiseerd in verwarming, airconditioning, zonnepanelen en service & onderhoud in woonhuizen en kleine bedrijfspanden. Naast de voordelige inkooptarieven en de naamsbekendheid was de ‘Duurzaam app’ de doorslaggevende reden voor ST/Warmte om zich aan te sluiten bij InstalCenter. Deze app …Lees meer »
 • Maatwerk kappen voor warmtepompen

  Maatwerk kappen voor warmtepompen

  Cox Geelen levert maatwerk warmtepompkappen voor nieuwbouw en renovatieprojecten. Ze zijn geschikt voor elk merk/type warmtepomp, dakhelling en RAL-kleur. Door de plaatsing van een kap op het dak ervaren de bewoners op de grond al snel 10dB(A) minder geluid, aldus de fabrikant. Er is voor elk type dak een dakopstand beschikbaar, ook voor bijvoorbeeld nok of wolfseind. Die kan in elke RAL-kleur, met een dakhelling tot op 1˚ nauwkeurig, geleverd worden. Bij renovaties kunnen de …Lees meer »
 • Test om teleurstelling met warmtepomp te voorkomen

  Test om teleurstelling met warmtepomp te voorkomen

  De vraag of een woning geschikt is voor verwarmen op lage temperaturen is voor steeds meer huiseigenaren relevant, maar ook moeilijk te beantwoorden. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en marktversneller Enpuls bieden daarom de ‘50 graden test’ aan. Tijdens de test zetten bewoners twee weken de aanvoertemperatuur van de cv ketel op 50 graden. Na afloop evalueren zij het comfort in huis met hulp van een online tool. Een woning die goed is geïsoleerd en met 50 …Lees meer »
 • Nieuwe flow, comfortabel binnenklimaat

  Nieuwe flow, comfortabel binnenklimaat

  Vorige jaar ging het mis. Toen begaf de pomp het met als gevolg dat een gezin uit Hoogvliet geen verwarming meer had. Een concullega van installateur Lino Noya Mahn bedacht een noodoplossing. “Maar daardoor hadden de bewoners continu last van een pomp die herrie maakte en een vloerverwarmingssysteem dat de twee-onder-een-kapwoning ongelijkmatig verwarmde.” Noya Mahn kreeg een belletje of hij polshoogte wilde komen nemen. Hij verving de vloerverwarming verdeler door een nieuw exemplaar met flow …Lees meer »
 • Gasketelwet treedt per 1 oktober in werking

  Gasketelwet treedt per 1 oktober in werking

  Op 1 oktober 2020 treedt het wettelijk stelsel voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, gashaarden en geisers, dan eindelijk in werking. Het ministerie van Binnenlandse zaken maakte dit zojuist bekend. Deze ‘Gasketelwet’ regelt dat bedrijven vanaf 1 april 2022 gecertificeerd moeten zijn om deze installaties te plaatsen, onderhouden of repareren. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat. Bedrijven die vanaf 1 april 2022 niet over een geldig certificaat beschikken mogen …Lees meer »
 • ‘Gasketelwet’ komt er eindelijk

  ‘Gasketelwet’ komt er eindelijk

  Na meer dan vier jaar gaat de ‘Gasketelwet’ er dan eindelijk komen. Vrijdag 25 september publiceerde het ministerie van Binnenlandse Zaken de wettelijke regeling voor CO-certificering in het Staatsblad. Het bericht vermeldt de wettelijke eisen waaraan installateurs straks moeten voldoen om werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen te mogen uitvoeren. Nog niet bekend is op welke datum de wet definitief ingaat. Dat maakt het ministerie waarschijnlijk deze week nog bekend. Het besluit betekent dat straks alleen bedrijven die …Lees meer »
 • Warmtepomp mét waterkoeler maakt kaasfabriek bijna gasloos

  Voor een nagenoeg gasloos en duurzaam productieproces van verschillende kaassoorten is in een nieuw gebouw van kaasfabriek Rouveen Kaasspecialiteiten in Rouveen een gecombineerde warmtepomp met waterkoeler geïnstalleerd. Het systeem produceert heet water tot 90°C en koud water tot -0,5°C. Een dergelijk type industriële warmtepomp is nog niet eerder in de Nederlandse kaasindustrie toegepast. Guido Postmus, als technisch engineer bij Lascon betrokken bij dit project, vertelt: “Dit type industriële warmtepomp, dat in Denemarken is getest, staat …Lees meer »
 • Veilig werken aan installaties voor gasverbranding

  Veilig werken aan installaties voor gasverbranding

  Om het aantal ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties vanaf 2022 alleen nog worden uitgevoerd door bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn. Deze maatregel is hard nodig en moet samen met ‘het nieuwe beugelen’ de bakkers en slagers in de markt weren. TIAB BV Onderhoud en Beheer Vastgoed laat in dit artikel zien hoe je goed beslagen ten ijs kan komen. KIWA heeft speciaal voor het certificeringstraject de richtlijn BRL6000-25 KIWA richtlijn …Lees meer »
 • Verwarming, koeling en warmwater via één unit

  Verwarming, koeling en warmwater via één unit

  LG Electronics (LG) introduceert de nieuwe Therma V Integrated Water Tank (IWT). Dit is een alles-in-één oplossing voor verwarming, koeling en warmwatervoorziening. Het nieuwe systeem combineert watertank, buffertank, indoor unit en waterleidingen in één unit. De IWT bestaat uit een buitenunit en een geïntegreerde boiler voor warm water van 200 liter en kan worden toegepast voor nieuwbouw, renovatie en appartementencomplexen. Er wordt gebruik gemaakt van het koudemiddel R32. De R1-compressor optimaliseert dit koudemiddel naar een …Lees meer »
 • Webinar vervangt ‘Dag van de warmtepomp’

  Na 'De dag van de Warmtepomp', 'Het jaar van de Warmtepomp' en ‘De week van de Warmtepomp’, is dit jaar, vanwege corona, gekozen voor een online editie. Op donderdag 24 september wordt een webinar gehouden voor (installatie)bedrijven en monteurs. Op 24 september van 11:30 – 12:00 uur praat Kees Oostrum van Opleidingscentrum GO° deelnemers in een interactief webinar bij over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen. Wat moet je als monteur …Lees meer »
 • Hybride warmtepomp met OpenTherm aansturing

  Hybride warmtepomp met OpenTherm aansturing

  De nieuwe Elga Ace van Remeha is een hybride warmtepomp die functioneert met alle merken hr-ketels en past bij elk type afgiftesysteem. De hybride uitvoering stuurt de cv-ketel OpenTherm aan, waardoor deze nooit meer warmte produceert dan nodig is. De koppeling tussen de cv-ketel en de Elga Ace gebeurt via een open verdeler, zodat er minder leidingen nodig zijn. De Remeha Smart Start App zorgt ervoor dat de Elga Ace eenvoudig in bedrijf is te …Lees meer »
 • Ketelfabrikant plant 15 bomen voor elke hr-ketel

  Ketelfabrikant plant 15 bomen voor elke hr-ketel

  Nefit Bosch introduceert een CO2-compensatieprogramma voor zijn gasketels. Consumenten die dit najaar een hr-ketel aanschaffen of huren, kunnen de CO2-uitstoot laten compenseren. Daarnaast biedt de fabrikant bij alle hr-ketels, warmtepompen en zonneboilersystemen een financieel voordeel dat kan oplopen tot 375 euro. De actie loopt van 15 september tot en met 31 december 2020. Nefit Bosch is de eerste verwarmingsproducent in Nederland die gebruikers deze mogelijkheid biedt. Ook internationaal zijn er grote ambities: moederbedrijf Bosch ligt …Lees meer »
 • 3-in-1 oplossing verwijdert lucht en vuil uit systeemwater

  3-in-1 oplossing verwijdert lucht en vuil uit systeemwater

  Spirotech introduceert de SpiroCross XC-M, een nieuwe oplossing voor hydraulische balancering, automatische luchtverwijdering en magnetische vuilafscheiding. Deze 3-in-1 oplossing helpt de systeemwaterkwaliteit in verwarming- en koelsystemen te optimaliseren. Door de toegevoegde magneet werkt de oplossing effectiever en efficiënter, aldus de fabrikant. Voor het rendement van moderne energie-efficiënte verwarmings- en koelsystemen is een optimale hydraulische balancering vereist. Deze systemen presteren alleen optimaal als lucht en vuil uit het systeemwater worden verwijderd. Circulerende lucht en luchtbellen veroorzaken …Lees meer »
 • Van E naar A+ met hybride warmtepompen

  Ruim honderd jaren 60-woningen in Blerick maken een stap van energielabel E naar A+ door over te schakelen op hybride warmtepompen. De keuze viel op hybride omdat de meeste woningen enkele jaren geleden al een nieuwe hr cv-combiketel kregen. De warmtepomp maakt gebruik van buitenlucht en van de afgevoerde ventilatielucht als extra energiebron. Doordat de ventilatie retourlucht wordt toegevoegd aan de inkomende luchtstroom van buiten, hoeft er niet harder te worden geventileerd om aan de …Lees meer »
 • Aardwarmte kan voorzien in ruim een kwart van warmtevraag woningen

  Aardwarmte kan voorzien in ruim een kwart van warmtevraag woningen

  Op basis van de huidige inzichten kunnen in de toekomst zo’n 2,6 miljoen huizen en gebouwen met aardwarmte van warmte worden voorzien. Dit blijkt uit de studie WARM die in opdracht van Energie Beheer Nederland (EBN) door Berenschot en Panterra Geoconsultants is uitgevoerd. Ruim een kwart van de warmtevraag van woningen kan door aardwarmte worden voorzien. Bij glastuinbouw gaat het om 58 procent en bij de industrie om 28 procent. De studie WARM heeft de …Lees meer »
 • Primeur met 25 mm vloerverwarmingsbuis en XL-verdeler

  Primeur met 25 mm vloerverwarmingsbuis en XL-verdeler

  Met het nieuwe tuincentrum Overvecht in Tilburg heeft TECE twee primeurs. Ten eerste is er de nieuwe TECEfloor Silver Line Quality PE-RT 5s-buis toegepast, met een diameter van 25 x 2,5 mm. De grotere diameter heeft als voordeel dat deze een grotere koel- en verwarmingscapaciteit heeft. Ten tweede zijn er de nieuwe modulaire industrieverdelers van kunststof geïnstalleerd. Deze forse verdelers zijn zowel voor verwarming als koeling geschikt. Elke verdeler heeft maar liefst 25 groepen met …Lees meer »
 • ‘Neem ook systemen voor vloerverwarming mee in het Energielabel voor woningen’

  ‘Neem ook systemen voor vloerverwarming mee in het Energielabel voor woningen’

  Tegelzettersorganisatie Bovatin heeft een open brief gestuurd aan de Tweede Kamer, waarin gevraagd wordt om ook vloerverwarmingssystemen mee te wegen in het Energielabel voor woningen. De organisatie beveelt de ‘klimaatregelende tegelvloersystemen’ aan. Daarbij worden Duitse metingen aangehaald, die laten zien dat er tot 50% bezuinigd kan worden op energiekosten. ‘Het Energielabel voor woningen houdt rekening met typen hr‐ketels, (drie)dubbel glas en andere vormen van woningisolatie, maar niet met een verantwoord afgiftesysteem van warmte en koeling …Lees meer »
 • Warmtepomp geplaatst, geld bij betalen

  Warmtepomp geplaatst, geld bij betalen

  Bij honderden huishoudens in Den Haag bleek de aanschaf van een grondgebonden warmtepomp verre van rendabel te zijn. Bij de jaarlijkse afrekening met de energiemaatschappij moesten ze flink bij betalen, terwijl normaal gesproken juist geld wordt teruggestort. De winter was immers zacht. Aan de isolatie van de woningen kan het ook niet hebben gelegen. Die zou juist heel goed zijn. De bewoners waren verplicht om over te stappen op een warmtepompsysteem in combinatie met WKO. …Lees meer »
 • Test met warmte uit het langsstromende water

  Test met warmte uit het langsstromende water

  Door warmtewisselaars in de kade aan te brengen kan er warmte worden gewonnen uit het langsstromende water en de bodem. Hierdoor kan de damwand een bron worden van warmte en koude voor nabijgelegen bebouwing, zonder dat naar bronnen hoeft te worden geboord of een warmtewisselaar in een kanaal of rivier moet worden geplaatst. Nadat de haalbaarheid hiervan is onderzocht, is gestart met een pilot. In een praktijkopstelling in De Zweth, nabij Delft, wordt de techniek …Lees meer »
 • Warmtepomp met hoge afgiftetemperatuur in testfase

  Vattenfall en Feenstra testen een nieuw hogetemperatuur-warmtepompsysteem dat de traditionele cv-ketel vervangt zonder noodzaak voor aanvullende maatregelen aan afgiftesysteem en isolatie. Met het warmtepompsysteem voor de bestaande bouw kan een woning in één keer fossielvrij gemaakt worden, vertelt Cindy Kroon, directeur Klanten van Vattenfall, uit: “Het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad wordt op deze manier haalbaar en betaalbaar en brengt fossielvrij leven een grote stap dichterbij.” Het all-electric warmtepompsysteem werd gezamenlijk ontwikkeld door Vattenfall, Feenstra, …Lees meer »
 • Nieuwe grondgebonden warmtepompen

  Nieuwe grondgebonden warmtepompen

  Itho Daalderop breidt haar serie grondgebonden warmtepompen WPU uit met een 6,5 kW en 7,5 kW variant. De WPU 5G-serie onderscheidt zich met schoon water als bron, een 2-in-1 condensorprincipe, standaard gelijkstroompompen en een voorraadvat dat samen met de warmtepomp in een fraai vormgegeven omkasting wordt toegepast. Toepassingsbereik De vermogens 6,5 kW en 7,5 kW van de WPU-lijn werden nog onder de 4G-serie geproduceerd. Nu deze ook in de 5G-variant beschikbaar zijn, zal de WPU …Lees meer »
 • Ook wtw douchewater nu onderdeel Nederlandse Verwarmingsindustrie

  De Nederlandse Verwarmingsindustrie heeft een nieuwe sectie toegevoegd: Douchewater & warmteterugwinning [D-wtw]. Q-Blue, Technea Duurzaam en Dutch Solar Systems hebben ambitieuze plannen om de sectie te laten groeien én douchewater warmteterugwinning op de kaart te zetten. “Uiteindelijk is douchewater warmteterugwinning een energiebesparende maatregel die direct bijdraagt aan het duurzaam verwarmen van tapwater binnen de gebouwde omgeving”, aldus Luuk Dijkhuis namens de nieuwe sectie. “Verwarming en tapwater zijn nauw met elkaar verbonden, het is daarom een …Lees meer »
 • Gasketelwet uitgesteld tot na de zomer

  Gasketelwet uitgesteld tot na de zomer

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de invoering van de ‘Gasketelwet’ wordt uitgesteld tot na de zomervakantie. Ook de verplichte CO-certificering gaat daardoor pas over enkele maanden in. Techniek Nederland heeft het ministerie laten weten teleurgesteld te zijn over het uitstel. Het ministerie benadrukt dat uitstel geen afstel betekent.  Voor het uitstel van de nieuwe wet zijn twee oorzaken: - het advies van de Raad van State laat nog op zich wachten, - de …Lees meer »
 • Drie waterstof cv-ketels doorlopen praktijktest

  Drie waterstof cv-ketels doorlopen praktijktest

  Binnenkort wordt drie maanden lang waterstoftechnologie voor woningen in de praktijk getest. De test vindt plaats in een proefopstelling van EnTranCe op het terrein van de Hanzehogeschool Groningen. In de proeftuin worden drie waterstof cv-ketels getest. De resultaten moeten een veilige werking in woonwijken helpen garanderen en een grootschalige toepassing van waterstof mogelijk maken. Waterstof is een kansrijk alternatief voor aardgas. Diverse fabrikanten brengen installatietechnische producten op de markt die geschikt zijn voor waterstof. Maar …Lees meer »
 • Particulieren krijgen extra tijd om warmtepomp of zonneboiler te laten installeren

  Particulieren krijgen extra tijd om warmtepomp of zonneboiler te laten installeren

  Particulieren die in 2019 een warmtepomp of zonneboiler kochten, krijgen 6 maanden extra tijd om het apparaat te laten installeren. Dit geldt voor de installatie in een eigen nieuwbouwwoning waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd. Dit besluit is genomen vanwege COVID-19. Voor particulieren is het in deze covidsituatie niet altijd mogelijk om het apparaat voor de uiterlijke datum van 1 juli 2020 te laten installeren. De uiterlijke installatietermijn is nu verschoven naar …Lees meer »
 • Proefproject: gasnet over op waterstof

  Proefproject: gasnet over op waterstof

  In het najaar van 2020 start netbeheerder Stedin in Uithoorn het project ‘tijdelijke ombouw van aardgas naar waterstof’. Feenstra is een van de betrokken partijen binnen dit project en voert de werkzaamheden aan de binnenhuisinstallatie uit. Het project bestaat uit het ombouwen van een woonblok van veertien sloopwoningen die tijdelijk met waterstof worden verwarmd. Hiertoe wordt het bestaande aardgasnet gedurende de looptijd van het project omgebouwd en geschikt gemaakt voor waterstof. Vanaf dit najaar worden …Lees meer »
 • Elektrische producten voor verwarming en airconditioning

  Elektrische producten voor verwarming en airconditioning

  Vaillant introduceert vier elektrische producten voor verwarming en airconditioning. Het betreft onder andere infraroodpanelen en elektrische ketels. “Nu er steeds meer gasloze woningen en bedrijfspanden komen stijgt de vraag naar elektrische oplossingen. Wij willen de markt voorzien in efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen die voor zowel de particuliere als de zakelijke markt aantrekkelijk zijn”, vertelt Ronald Mazurel, Manager Product Management bij Vaillant. Infraroodpanelen uit de eloMENT serie bieden comfort via stralingsverwarming. Net als bij een kachel, …Lees meer »
 • ‘BENG-ready’ bodemwarmtepomp

  ‘BENG-ready’ bodemwarmtepomp

  De nieuwe Compress 7001i LWMF is het eerste model van een serie bodemwarmtepompen die Nefit Bosch op de Nederlandse markt introduceert. Het gaat om een nieuw type modulerende bodemwarmtepomp met een gesloten, verticale aardcollector als bron. De Compress 7001i is ‘BENG-ready’ en leverbaar in drie vermogens: 8, 12 en 16 kW. De intelligente warmwaterbereiding met geïntegreerde voorraadboiler zorgt voor een royale hoeveelheid warm water. Nefit Bosch biedt de mogelijkheid van vijf jaar garantie en BRL-gecertificeerde …Lees meer »
 • Investering voor versnelling energietransitie met hybride warmtepompen

  Investering voor versnelling energietransitie met hybride warmtepompen

  Het Zuid-Hollandse energie-innovatiefonds ENERGIIQ en duurzaam investeerder Fair Capital Partners Impact Investing gaan investeren in HeatTransformers. Het bedrijf is gespecialiseerd in het installeren van hybride warmtepompen voor woningen. De startup werd in 2018 opgericht om de energietransitie bij Nederlandse huishoudens aan te jagen. HeatTransformers heeft een kant-en-klaar werkpakket voor installateurs ontwikkeld waarmee alle zaken rondom de installatie van de warmtepomp zijn geregeld. Op deze manier wil het bedrijf hybride warmtepompen op grote schaal toegankelijk maken …Lees meer »
 • Monoblock met 33 dB(A) op 3 meter

  Monoblock met 33 dB(A) op 3 meter

  Nefit Bosch introduceert een extra stille buitenunit, de Compress 7400i AW. Deze monoblock buitenunit voor lucht-waterwarmtepompsystemen is er in twee vermogensvarianten, 5 en 7 kW. De units vormen een aanvulling op de bestaande monoblock en split buitenunits en te combineren met alle EnviLine binnenunits. Het geluidsdrukniveau op 3 meter afstand is 33 dB(A). Zowel de 5 kW-variant, als de 7 kW-variant is bij geschikt voor BENG/NTA8800-nieuwbouw en andere geluidskritische toepassingen. Het modulatiebereik van de nieuwe …Lees meer »
 • Wkk-installatie verwarmt kassen maar levert vooral aan het net

  Wkk-installatie verwarmt kassen maar levert vooral aan het net

  Het Belgische glastuinbouwbedrijf Adriplant heeft warmte/krachtkoppeling (wkk) laten installeren. De warmte die de installatie opwekt dient voor verwarming van de kassen. Het overgrote deel van de stroom wordt geleverd aan het net, omdat het tuindersbedrijf hiervan slechts een klein deel verbruikt. Een rookgasreiniger voor de CO2-bemesting in de kas maakt ook onderdeel uit van de installatie. Volgens Paul Vos, Manager Energy Solutions van het installerende Centrica Business Solutions, laat de plaatsing van het vernieuwde type …Lees meer »
 • Verwarmen én koelen met een designradiator

  Verwarmen én koelen met een designradiator

  Jaga introduceert een designradiator die zowel kan verwarmen als koelen. De Vertiga Hybrid levert een hoog vermogen bij een lage watertemperatuur. In combinatie met een warmtepomp kan de radiator ook niet-condenserend koelen. Warmtepompen en andere duurzame energiebronnen werken met steeds lagere watertemperaturen. Traditionele radiatoren worden hierdoor veel groter om het nog behaaglijk warm te krijgen. Dankzij de toepassing van het Dynamic Boost Hybrid-systeem is dit voor de Vertiga van Jaga niet nodig. Deze radiator bevat …Lees meer »
 • Extra compacte warmtepomp binnenunits voor woningen     

  Extra compacte warmtepomp binnenunits voor woningen     

  Nefit Bosch breidt het programma lucht-waterwarmtepompen verder uit met de Compress Hybrid 3000i AWS en 7000i AWS van Bosch. Deze units zijn 60% kleiner en 50% lichter dan hun voorgangers uit de Nefit EnviLine-range. Ook is het installatiegemak vergroot. Nieuw is verder de mogelijkheid van verlengde garantie.  De Bosch Compress Hybrid kent twee types, een Monoblock-variant, de 7000i en een Split-variant, de 3000i. Het modulerend verwarmingsvermogen is respectievelijk 5 tot 9 kW en 2 tot …Lees meer »
 • Cv-ketel pas na 27 jaar vervangen

  Cv-ketel pas na 27 jaar vervangen

  Wij zullen doorgaan. In 1972 scoorde Ramses Shaffy er een hit mee. Het is een tekst die de sector nu op het lijf lijkt te zijn geschreven. Want coronacrisis of niet, het werk gaat door. Zo ook voor Lino Noya Mahn, eigenaar van Noya Installatietechniek. Deze week mocht hij een maar liefst 27 jaar oude cv-ketel vervangen. Uiteraard wel op een ‘coronaproof’ manier. Afgelopen maandag moest Noya Mahn langs bij een eengezinswoning na een storingsmelding. …Lees meer »
 • Nieuwe norm in vloerverwarming en koeling

  Nieuwe norm in vloerverwarming en koeling

  Diepe convectorputten zijn niet meer van deze tijd, maar de vraag naar vloerverwarming is nog steeds groot. Jaga upgrade daarom haar Mini Canal met DBH-systeem. Dankzij de toepassing van het Dynamic Boost Hybrid systeem kan deze ondiepe convectorput zowel verwarmen als niet-condenserend koelen. De Mini Canal Hybrid is daardoor dé inbouwoplossing voor iedere glazen pui. Deze nieuwe vorm van vloerverwarming en koeling zorgt voor de juiste temperatuur op ieder moment van de dag.  De oplossing …Lees meer »
 • Smart thermostaat nu ook met standaard verkrijgbaar

  Smart thermostaat nu ook met standaard verkrijgbaar

  De thermostaat van het Fonterra Smart Control systeem heeft een standaard gekregen. Dit betekent dat de door Viega geleverde thermostaat niet meer hoeft te worden vastgezet op de muur. Boren is dus niet meer nodig. Bovendien kan de gebruiker de thermostaat meenemen naar de plek in de ruimte waar hij verblijft. Fonterra Smart Control is een regeling waarmee vloerverwarmingssystemen automatisch worden (in)geregeld voor kamertemperaturen van 5 tot 30 °C. Daarbij wordt elke afzonderlijke verwarmingsgroep automatisch …Lees meer »
 • Hybride VRF-systeem met R32

  Hybride VRF-systeem met R32

  Mitsubishi Electric heeft het City Multi Hybride VRF-systeem (HVRF) uitgebreid met de Y-serie. Deze is geschikt voor verwarmen of koelen en maakt gebruik van R32als koudemiddel. Bij de nieuwe Y-serie van het City Multi HVRF-systeem wordt koudemiddel uitsluitend toegepast tussen de buiten-unit en de BC-controller. Vanaf de BC-controller naar alle binnen-units wordt water als energiedrager gebruikt. Met deze combinatie van direct verdampende en watergedragen systemen is er beduidend minder koudemiddel nodig dan bij andere VRF-systemen. …Lees meer »
 • Ondanks toegenomen thuiswerken slechts 5% meer verwarming

  Ondanks toegenomen thuiswerken slechts 5% meer verwarming

  Nederlanders gebruikten hun verwarming vorige maand 5% meer dan in maart 2019, blijkt uit recent onderzoek onder ruim 1.500 woonhuiseigenaren. Ondanks dat de meeste mensen nu thuiswerken, is er wat betreft verwarmingsgebruik in Nederland maar een minimale stijging. In andere Europese landen is dit verschil groter. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat 39 procent van alle werkende Nederlanders in 2019 al thuis werkte [1]. Ook in Zweden steeg het verwarmingsgebruik t.o.v. 2019 maar met 5%. …Lees meer »
 • Infrarood verwarming: kansrijk of discutabel?

  Infrarood verwarming: kansrijk of discutabel?

  Over de waarde van infraroodverwarming in de energietransitie in de gebouwde omgeving is nog veel discussie. Voorstanders claimen dat infrarood een betaalbare, comfortabele en duurzame vorm van verwarming is, terwijl tegenstanders stellen dat deze voordelen nauwelijks onderbouwd of zelfs onjuist zijn. In een kennisdossier over deze warmteoplossing zet TKI Urban Energy de laatste visies en feiten op een rij. Hoewel infraroodverwarming (IR-verwarming) al in een klein deel van de woningen en gebouwen wordt toegepast, is …Lees meer »
 • Rotterdams Techniek College krijgt hybride cv-installatie cadeau

  Rotterdams Techniek College krijgt hybride cv-installatie cadeau

  Om leerlingen vertrouwd te maken met moderne verwarmingstechniek, hebben Remeha en Holland Warmte het Techniek College in Rotterdam een cv-installatie cadeau gedaan. Tijdens de feestelijke overhandiging namen de leerlingen en docenten in hun technieklokaal een nieuwe Tzerra Ace, Elga Ace en een all-electric warmtepomp in ontvangst. Het installeren van de toestellen is een klus die zij zelf de komende periode zullen uitvoeren. Mocht het nodig zijn krijgen zij hulp van de vakmensen van Holland Warmte. …Lees meer »
 • Damsma opnieuw Nederlands kampioen ‘sanitair en verwarming’

  Damsma opnieuw Nederlands kampioen ‘sanitair en verwarming’

  Sander Damsma (22) uit Meppel heeft vrijdag in Leeuwarden voor de tweede keer op rij het Nederlands kampioenschap ‘sanitaire- en verwarmingstechniek’ op zijn naam gezet. De tweede en de derde plaats in de competitie voor MBO-studenten zijn gegaan naar respectievelijk Tom van den Heuvel uit Heusden (NB) en Joep Stamer uit Ottersum (L). Damsma heeft het afgelopen week tijdens de Skills Heroes kampioenschappen 2020 opgenomen tegen zeven andere finalisten. De acht finalisten hebben zich in …Lees meer »
 • Itho Daalderop maakt voorraadvaten voor warmtepompen nu zelf

  Itho Daalderop maakt voorraadvaten voor warmtepompen nu zelf

  Itho Daalderop heeft een eigen productielijn geopend voor RVS vaten. Bij all electric warmtepompsystemen zijn voorraadvaten een onmisbaar onderdeel. Wereldwijd groeit de behoefte aan RVS vaten, maar neemt de productiecapaciteit niet of nauwelijks toe. Itho Daalderop laat weten dat eigen productie van RVS vaten onmisbaar is om te kunnen blijven groeien. Anderzijds geeft een eigen productielijn vrijheid in productontwikkeling en kan het bedrijf daarmee beter inspelen op de marktvraag. De totale productiecapaciteit van de lijn …Lees meer »
 • Vloer-verwarming en ventilatie met één klimaatsysteem

  Vloer-verwarming en ventilatie met één klimaatsysteem

  Het duurzame RIHO ventilatie-vloerverwarmingssysteem verwarmt en koelt met één geïntegreerd klimaatsysteem in de vloer. Ideaal i.c.m. bijvoorbeeld een warmtepomp. Het resultaat is een constantere temperatuurbalans en hoger gevoelscomfort. De betere luchtcirculatie verhoogt de luchtkwaliteit. Bovendien bespaart het energie, is zeer duurzaam, ook betreft het materiaalgebruik. Het hart van de RIHO-ventilatievloer bestaat uit een ventilatie basisplaat. De verwarmingsleidingen worden hierop gemonteerd. Onder de ventilatieplaat wordt de lucht mechanisch ingeblazen. De lucht wordt verwarmd of gekoeld door …Lees meer »
 • Warmtepomp in de prijzen

  Warmtepomp in de prijzen

  Op bouwbeurs Batibouw in Brussel heeft ventilatiespecialist Duco de Eco Award in de wacht weten te slepen met zijn ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco. De prijs is ingesteld voor de onderneming met het milieuvriendelijkste product op deze beurs. Met deze ventilatiewarmtepomp focust Duco op gezinnen die hun woning stap voor stap willen verduurzamen. De ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming en sanitair warm water. Hij wordt gekoppeld aan een combiketel met boilervat, waardoor …Lees meer »
 • Klachten warmtepompboiler: ‘Geen goede afstemming op bouwkundige situatie’

  Klachten warmtepompboiler: ‘Geen goede afstemming op bouwkundige situatie’

  Het programma Radar behandelde de toepassing van warmtepompboilers in een oud kantoorpand. Het pand is op de begane grond is omgebouwd tot 22 starterswoningen. De bewoners klagen over hoge energiekosten, lauw tapwater en het feit dat de woning niet warm wordt. Ook wijzen de energieleveranciers de bewoners erop dat zij te veel energie gebruiken voor het aantal mensen dat er woont. De betrokken partijen hebben nog geen oplossing kunnen vinden voor de klachten. ISSO heeft …Lees meer »

Op onze nieuwsbrief abonneren