• Nieuwe Nefit 9700i cv-ketel nu leverbaar

    Nieuwe Nefit 9700i cv-ketel nu leverbaar

    Nefit 9700i en Nefit 9700i AquaPower Plus HR-toestellen zijn vanaf nu leverbaar via de reguliere kanalen. Het nieuwe toptoestel van Nefit Bosch, met vermogensvarianten tot 50 kW, koppelt comfort aan efficiëntie, onder meer dankzij een hoge modulatiegraad en mogelijkheden voor zoneregeling en beheer op afstand. Het nieuwe toestel is er in verschillende uitvoeringen van 25 tot 50 kW. De combi-uitvoering Nefit 9700i AquaPower Plus is voorzien van een energiezuinige RVS-boiler die 21 of 24 liter …Lees meer »
  • Eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt in bedrijf

    Eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt in bedrijf

    De vestiging van Hollander Techniek, technisch dienstverlener binnen de utiliteit, retail en industrie, in Apeldoorn, wordt sinds kort op duurzame wijze verwarmd met de eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt. Niet eerder werd in Nederland een gebouw verwarmd op groene waterstof. Het hoofdkantoor van Hollander Techniek uit 1991 met een totale oppervlakte van 5.500 m2 biedt ruimte aan 400 werknemers. De verwarming via waterstof is bedoeld als pilotproject voor de toepassing van waterstof in grotere …Lees meer »
  • Toch nog een nieuwe cv-ketel of over op een warmtepomp?

    Toch nog een nieuwe cv-ketel of over op een warmtepomp?

    Vanwege de hoge aanschafkosten van een warmtepomp, die vanaf 2026 verplicht is, laten veel huishoudens nog snel een nieuwe cv-ketel installeren, zo berichtte RTL Nieuws onlangs. Duurzaamheidsplatform Slimster becijfert echter dat zij daarmee de komende 15 jaar al gauw 3600 euro duurder uit zijn dan wanneer zij hadden gekozen voor een warmtepomp. De kans is bovendien groot dat dit verder oploopt. Slimster komt daarom met drie tips om de investering in een warmtepomp alsnog mogelijk …Lees meer »
  • “Laat erkende installateurs woningen aansluiten op een warmtenet”

    “Laat erkende installateurs woningen aansluiten op een warmtenet”

    De ontwikkeling van duurzame warmtenetten moet vaart krijgen. Dat vinden Techniek Nederland en Energie-Nederland. De voorzitters van deze brancheorganisaties, Doekle Terpstra en Cora van Nieuwenhuizen, hebben daarom de overeenkomst ‘Samenwerken aan de kwaliteit van duurzame warmtenetten’ getekend. Het doel van de overeenkomst is dat meer installatiebedrijven zich gaan bezighouden met het plaatsen van afleversets in woningen die zijn aangesloten op een warmtenet. Met de InstallQ-erkenningsregeling Afleversets als nieuwe norm willen Techniek Nederland en Energie-Nederland ook …Lees meer »
  • Bouw duurzame warmtecentrale DEVO van start

    Bouw duurzame warmtecentrale DEVO van start

    Vrijdag 2 februari startte de bouw van DEVO’s nieuwe duurzame energiecentrale. De centrale produceert straks warmte voor het hele deelplan Groenpoort in Veenendaal-oost. Sterke elektrische warmtepompen en grootschalige warmtebuffering zorgen ervoor dat die warmte CO2-neutraal is.  Wethouder Martijn Beek sloeg namens de gemeente Veenendaal, aandeelhouder van DEVO, een van de palen in de grond. Dit deed hij samen met Gerhard van de Lagemaat, directeur van DEVO en Frank van der Vlugt en Gijs de Man, …Lees meer »
  • Compacte warmtepomp zonder buitenunit

    Compacte warmtepomp zonder buitenunit

    ATAG heeft een lucht/water-warmtepomp ontwikkeld zonder buitenunit. Met de Interion wil de fabrikant de markt een impuls geven en wordt het product teruggebracht naar de plek waar de installateur al gewend is te werken: naast de cv-ketel of op zolder, zodat er geen of nauwelijks nieuwe leidingen hoeven te worden getrokken. ATAG presenteert het concept van de Interion tijdens de VSK, de vakbeurs die van 6 tot 9 februari 2024 plaatsvindt in de Jaarbeurs in …Lees meer »
  • 2023 topjaar voor warmtepompen, maar vierde kwartaal krimp

    2023 topjaar voor warmtepompen, maar vierde kwartaal krimp

    In heel 2023 werden er volgens de verkoopcijfers van fabrikanten 150 duizend warmtepompen aan groothandels en installateurs geleverd, voor de woningbouw en -renovatie. Dat zijn er 40 duizend meer dan in 2022, waarmee de jaar-op-jaar groei met 36% een bestendiging is van acht jaar ‘dubbele cijfers’. In 2023 had de warmtepomp een 30% marktaandeel waarbij de groei voor het eerst duidelijk zichtbaar ten koste ging van verkoop van stand-alone gasketels. In de nieuwbouw zijn er …Lees meer »
  • Koelen en verwarmen via onzichtbare wand-inbouwunit

    Koelen en verwarmen via onzichtbare wand-inbouwunit

    Met de introductie van de nieuwe Mitsubishi Electric SFZ-M biedt Alklima een wand-inbouwunit die de installateur, op een tweetal roosters na, volledig onzichtbaar kan wegwerken. Vooral de flexibele toepassingsmogelijkheden vallen op. Dit komt mede doordat men de luchtaanzuigsectie kan verplaatsen. Daardoor is de inbouwunit zowel via een voorzetwand, een omkasting als in een kast in de ruimte te plaatsen. De veelzijdigheid van de SFZ-M van Mitsubishi Electric ontstaat door zijn compacte inbouwmaten. Afhankelijk van de …Lees meer »
  • ‘Langere wachttijd bij cv-storing door Gasketelwet’

    ‘Langere wachttijd bij cv-storing door Gasketelwet’

    De verplichte certificering voor verwarmingsinstallateurs kan deze winter voor langere wachttijden zorgen. Sinds april van dit jaar moeten verwarmingsmonteurs een certificaat hebben om koolmonoxiderisico’s bij een cv-ketel of geiser terug te dringen. Veel kleinere installateurs en zzp’ers vinden de kosten van de certificering te hoog en zien op tegen de administratieve rompslomp die erbij hoort. Sommige ondernemers denken er zelfs over om geen onderhouds- en reparatiewerk aan cv-ketels meer te doen. Bij een vorstperiode met …Lees meer »
  • Normen voor vewarmings-apparaten op vaste brandstoffen herzien

    Normen voor vewarmings-apparaten op vaste brandstoffen herzien

    Er is een nieuwe reeks normen voor huishoudelijke verwarmingsapparaten op vaste brandstoffen gepubliceerd, de normserie EN 16510-2. Het betreft de harmonisatie en herziening van de normen voor vaste brandstoftoestellen. De nieuwe structuur van de EN 16510 normenreeks is bedoeld om het gebruik door fabrikanten en keuringslabs eenvoudiger te maken. Met de nieuwe normenserie wordt ook de kans op interpretatieverschillen verkleind. Testmethodes en emissiemeetmethoden zijn nu gelijk voor heel Europa. Daarnaast moeten fabrikanten een duurzaamheidsverklaring opstellen …Lees meer »
  • Forse boete vanwege ketelbrand

    Forse boete vanwege ketelbrand

    De civiele rechtbank in Zwolle heeft Bosch veroordeeld vanwege het op de markt brengen van een gebrekkig product, te weten de Nefit Topline HR Combiketel. Die cv-ketel heeft in 2010 een brand veroorzaakt in een pand in het Groningse Onstwedde, oordeelt de rechter. Voor de schade die daarbij is ontstaan is de fabrikant nu aansprakelijk gesteld. De schadevergoeding bedraagt bijna zes ton. Ook moet de fabrikant onder andere 120.000 euro aan gederfde huurinkomsten betalen. Bosch …Lees meer »
  • Jaren 60 woningen all electric met warmtepomp zonder buitendeel

    Jaren 60 woningen all electric met warmtepomp zonder buitendeel

    In een recent pilotproject is een aantal jaren 60 woningen gasloos gemaakt met een lucht/water-warmtepomp in combinatie met een 200 liter voorraadvat. De installatie is onderdeel van een pilot met in totaal vijf woningen van deltaWonen, waaronder twee eengezinswoningen uit 1964 in Zwolle en drie jaren ‘80 woningen in Kampen. Het betreft een warmtepomp zonder buitendeel. Bij het pilotproject in Zwolle en Kampen is gekozen voor de Vincent all electric opstelling van Itho. Dankzij het …Lees meer »
  • 20 miljoen warmtepompen geïnstalleerd in Europa

    20 miljoen warmtepompen geïnstalleerd in Europa

    Afgelopen week vond de 2023 European Heat Pump Summit plaats. Warmtepompexperts uit 42 landen kwamen naar Neurenberg om 39 presentaties van gerenommeerde internationale sprekers bij te wonen. Er kwam een breed scala aan onderwerpen aan de orde, van marktontwikkelingen tot monitoringsprojecten in de woningbouw en de toepassing van AI en IoT. Dr. Rainer Jakobs, inhoudelijk coördinator van de European Heat Pump Summit en het Chillventa congress, vatte het evenement als volgt samen: "De conferentie toont …Lees meer »
  • Warmteconvenant voor verduurzamen centrumgebied Den Haag

    Warmteconvenant voor verduurzamen centrumgebied Den Haag

    Eneco heeft een warmteconvenant ondertekend met zes grote vastgoedpartijen in het centrumgebied van Den Haag. In het convenant maken de partijen afspraken om de energievoorziening van 35 gebouwen in de stad te verduurzamen. Zo testen ze of de aanvoertemperatuur van de geleverde warmte verlaagd kan worden en wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van lokale warmte/koudeopslagsystemen en gebruik van smart grids. Met dit convenant zet Eneco samen met het Rijksvastgoedbedrijf, provincie Zuid-Holland, BAM, Unie van …Lees meer »
  • Ruim 60% meer warmtepompen verkocht in derde kwartaal

    Ruim 60% meer warmtepompen verkocht in derde kwartaal

    In het derde kwartaal van dit jaar werden er ruim 38 duizend warmtepompen verkocht in het woningsegment. Dit betreft zowel de nieuwbouw als de bestaande bouw. Dat is ruim 15 duizend meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Vereniging Warmtepompen handhaaft de prognose van in totaal 170 duizend warmtepompen in de woningbouw voor heel 2023, waarvan 120 duizend in de bestaande bouw en 50 duizend in de nieuwbouw. Op basis van deze prognose …Lees meer »
  • Gasketelwet: “Jaarlijkse kosten buiten proporties voor klein bedrijf!”

    Gasketelwet: “Jaarlijkse kosten buiten proporties voor klein bedrijf!”

    In onze oktober-editie van ons praktijkblad InstallateursZaken deden wij een oproep aan installateurs om hun ervaring met de Gasketelwet te delen. Wij verzamelen deze inzendingen voor een latere uitgave maar plaatsen in deze nieuwsbrief alvast de veelzeggende reactie van Kees Leijnse van Leijnse Installatietechniek. “Ik heb geen moeite met de gasketelwet indien wij als CO-keur installateur de k25000 erkenning krijgen zonder dat we daar nog meer energie in hoeven te stoppen”, begint hij zijn betoog. …Lees meer »
  • Trainingscentrum voor installateurs die overschakelen op warmtepompen

    Trainingscentrum voor installateurs die overschakelen op warmtepompen

    Met de opening van een trainings- en belevingscentrum in Lichtenvoorde wil ATAG Verwarming de komende jaren bestaande en nieuwe installateurs opleiden die overschakelen van cv-ketels op elektrische en hybride warmtepompen. Afgelopen vrijdag werd het centrum geopend toen de onderneming op feestelijke wijze stilstond bij het 75-jarige bestaan. Driekwart eeuw geleden besloten de oprichters Antoon Tijdink en Antoon van Goor samen te werken aan het maken van verwarmingsproducten. Begonnen in Ulft met kookstellen maakte ATAG na …Lees meer »
  • Kennis over kleine individuele warmtepompen geactualiseerd

    Kennis over kleine individuele warmtepompen geactualiseerd

      ISSO heeft het instructieboek voor het toepassen van kleine individuele warmtepompen in woningen geactualiseerd. Het biedt ontwerpers, projectleiders en adviseurs een naslagwerk met alle informatie die ze nodig hebben. De kennis in het boek focust zich op het toepassen van kleine individuele warmtepompen in woningen met een individueel gesloten bronsysteem. Het instructieboek sluit aan bij de informatie die in ISSO-publicatie 72 te vinden is. Dat wil zeggen dat het instructieboek de gebruiker op een …Lees meer »
  • Optimaal hybride verwarmen in de praktijk

    Optimaal hybride verwarmen in de praktijk

    De hybride warmtepomp werkt ideaal in de praktijk, maar vergt wel diverse aandachtspunten die je vaak met zogenaamde vuistregels simpel kan oplossen. “Wanneer je vooraf rekening houdt met de een aantal aspecten, weet je vrij nauwkeurig dat je een goede en efficiënte installatie kunt realiseren”, legt Jan Verdonck uit. Hij is voorzitter distributie- en afgiftesystemen van NVI-GO. “Zo moet het systeem in orde zijn, wat wil zeggen dat je niet alleen moet kijken naar de …Lees meer »
  • Triple Solar verlengt garantie PVT-warmtepomp tot zeven jaar

    Triple Solar verlengt garantie PVT-warmtepomp tot zeven jaar

    Triple Solar wijzigt per direct de garantievoorwaarden voor nieuwe en bestaande klanten. De PVT-warmtepomp 3.5 wordt geleverd met zeven jaar fabrieksgarantie. Daarmee wordt de huidige garantietermijn met vijf jaar verlengd. Hiermee wil het merk een signaal afgeven dat zowel de kwaliteit als technologie van haar producten betrouwbaar zijn. CEO en founder Cees Mager: “Als je met duurzaamheid bezig bent heeft dat consequenties: producten moeten lang meegaan en weinig onderhoud vergen voor een minimale milieu-impact. Bijkomend …Lees meer »
  • “Hybride warmtepomp verdient zich wél op tijd terug”

    “Hybride warmtepomp verdient zich wél op tijd terug”

    De investering in een hybride warmtepomp is voor de meeste woningeigenaren binnen zeven jaar terug te verdienen, schrijft het AD. Zij baseren dit op cijfers van Milieu Centraal. In het artikel wordt uitgegaan van een gasbesparing van 60 tot 75 procent. Nefit Bosch laat weten dat uit meerdere praktijkonderzoeken van de afgelopen jaren blijkt dat met een hybride warmtepomp hogere besparingen mogelijk zijn voor veel woningen; tot wel 80 procent of meer. “Daarnaast is het …Lees meer »
  • Vaillant verlaagt prijs cv-ketels

    Vaillant verlaagt prijs cv-ketels

    Vaillant heeft per 1 september 2023 de adviesprijzen van cv-ketels met tien procent verlaagd. De prijsverlaging geldt voor alle producttypes en alle varianten. Daarnaast zijn alle modellen warmtepompen weer uit voorraad leverbaar, waaronder de aroTHERM pure als de nieuwe hybride warmtepomp instapoplossing van Vaillant. Per 1 september 2023 heeft Vaillant de adviesprijzen van vijf modellen cv-ketels met tien procent verlaagd. De prijsverlaging heeft betrekking op de varianten van de ecoFIT pro, ecoTEC pure, ecoTEC classic, …Lees meer »
  • Remeha versterkt positie in utiliteitsmarkt 

    Remeha versterkt positie in utiliteitsmarkt 

    Remeha breidt haar productportfolio voor de utiliteitsmarkt uit. Moederbedrijf BDR Thermea Group verwerft een belang van 25% in G.I. Holding, het Italiaanse moederbedrijf achter de merken Clint, KTK Klimatechnik en Novair. Met deze stap kan Remeha haar aanbod verder uitbreiden van energietransitie oplossingen voor commerciële en industriële klanten. Het gaat hierbij o.a. om medium tot hoge capaciteit warmtepompen. Met hoofdkantoor in Latisana, Italië, produceert en verkoopt G.I. Holding warmtepompen, vloeistofkoelers, luchtbehandelingsunits, rooftop-units en ventilatorconvectoren onder …Lees meer »
  • Testcentrum voor verwarming op waterstof

    Testcentrum voor verwarming op waterstof

    Dit najaar start Nefit Bosch in Deventer met de realisatie van een testcentrum voor verwarmingstoestellen die op waterstof werken. De verwarmingsproducent ontwikkelde enkele jaren geleden al een cv-ketel die geschikt is voor waterstof. Naast waterstofketels werkt Bosch in Nederland ook aan componenten voor elektrolyzers, waarmee groene waterstof kan worden geproduceerd. Nefit Bosch is sinds 2004 onderdeel van de internationale Bosch groep. Naast warmtepompen en andere elektrische oplossingen, richt Bosch zijn R&D activiteiten ook op waterstof. …Lees meer »
  • Monoblock met natuurlijk koudemiddel

    Monoblock met natuurlijk koudemiddel

    De Bosch Compress 5800i AW van Nefit Bosch, is nu leverbaar. Deze nieuwe generatie lucht/waterwarmtepompen zijn mede door de hoge aanvoertemperaturen geschikt voor bijna iedere toepassing, in zowel nieuwbouw, als renovatie. De drie meest gangbare vermogens zijn vanaf nu leverbaar via de groothandel. De Compress 5800i AW is de eerste van een reeks nieuwe warmtepompen van Nefit Bosch die gebruikmaken van propaan (R290). Dit natuurlijke, PFAS-vrije koudemiddel, waarvan het gesloten circuit van de warmtepomp minder …Lees meer »
  • 1,4 miljoen warmtepompen geïnstalleerd in de komende vijf jaar

    1,4 miljoen warmtepompen geïnstalleerd in de komende vijf jaar

    Na maanden van schaarste viel er deze week positief nieuws te lezen over de warmtepomp: installateurs verwachten er dit jaar een recordaantal te plaatsen. De wachttijden zijn dan ook flink teruggelopen. Ook de komende jaren zal de vraag naar warmtepompen onverminderd groot blijven, zo verwacht Slimster.nl. Uit onderzoek van deze vergelijkingssite blijkt dat over vijf jaar 28 procent van de huishoudens over een warmtepomp beschikt. Daarentegen verwacht bijna de helft van de 2000 ondervraagden nooit …Lees meer »
  • Remeha opent ’s lands grootste fabriek voor warmtepompen

    Remeha opent ’s lands grootste fabriek voor warmtepompen

    Remeha, specialist op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij de opening aanwezig. In deze grootste warmtepompfabriek van Nederland lopen dit jaar nog 50.000 hybride warmtepompen van de band. Vanaf volgend jaar kan de productiecapaciteit worden opgeschaald naar 140.000 exemplaren. Het realiseren van productiecapaciteit is een belangrijke voorwaarde voor het versnellen …Lees meer »
  • Recordaantal warmtepompen verwacht in 2023

    Recordaantal warmtepompen verwacht in 2023

    Op dit moment staat het aantal dit jaar geplaatste warmtepompen in Nederland op circa 110.000. Daarmee heeft de techniekbranche nu al evenveel warmtepompen geïnstalleerd als in heel 2022. Uiteindelijk denkt de branche dit jaar in totaal 170.000 warmtepompen te plaatsen blijkt uit een prognose van Vereniging Warmtepompen. Daarvan komen er naar verwachting 120.000 in bestaande woningen. Daarmee overtreft de plaatsing van warmtepompen in de bestaande bouw die in de nieuwbouw voor het eerst ruimschoots. Hybride …Lees meer »
  • Aanleg warmtenet gaat Rotterdamse wijk aardgasvrij maken

    Aanleg warmtenet gaat Rotterdamse wijk aardgasvrij maken

    Aanleg warmtenet gaat Rotterdamse wijk aardgasvrij maken De gemeente Rotterdam, woningcorporatie Havensteder en energiebedrijf Eneco hebben een overeenkomst ondertekend om de komende jaren samen te werken aan het aardgasvrij maken van de Rotterdamse Agniesestraat en omgeving. Stadsverwarming bleek de beste en goedkoopste mogelijkheid is om aardgas te vervangen. Na de zomer wordt gestart met de vernieuwing van het riool in een aantal straten in de Agniesebuurt. Ook gaat de gemeente de wijk vergroenen en maatregelen …Lees meer »
  • Warmtepomp voor binnen staat nu klaar

    Warmtepomp voor binnen staat nu klaar

    De nieuwe lucht/water warmtepomp Vincent van Itho Daalderop staat klaar om in grote aantallen geleverd te worden. De technische groothandels TU, Wasco en Rensa worden momenteel bevoorraad met deze toestellen inclusief alle benodigde accessoires. De fabrikant heeft voor de installateur bovendien een online training ontwikkeld, waarna hij of zij binnen een uur alle kennis heeft om de warmtepomp goed te installeren. De nieuwe lucht/water warmtepomp is geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Dankzij het …Lees meer »
  • Cv-ketel Ferroli mogelijk oorzaak legionella besmetting

    Cv-ketel Ferroli mogelijk oorzaak legionella besmetting

    Zeker elf mensen hebben sinds juli vorig jaar Legionella opgelopen, waarschijnlijk door toedoen van een cv-ketel van fabrikant Ferroli. Twee mensen zijn aan de besmetting overleden. Dat melden Ferroli en het RIVM. Volgens het RIVM gaat het om twee typen combiketels van Ferroli als meest waarschijnlijke oorzaak van deze besmettingen. Alle werknemers die deze ketels hebben geïnstalleerd zijn inmiddels geïnformeerd over de reinigingsmaatregelen die moeten worden genomen. Omdat niet alle ketels op tijd te achterhalen …Lees meer »
  • Koper is goed, kunststof waterleiding vereist zorgvuldige keuze

    Koper is goed, kunststof waterleiding vereist zorgvuldige keuze

    Het type kunststof blijkt van grote invloed op de bacteriële veiligheid van leidingmaterialen. Daarentegen zijn koperen leidingen eigenlijk een veiligere keuze, als we puur kijken naar bacteriële veiligheid van drinkwatersystemen. Zo luiden de conclusies in het ISSO-rapport ‘Koper versus kunststof materiaal in leidingwatersystemen’. Dit rapport kwam tot stand na bestudering van de bevindingen uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. De focus in dit rapport ligt vooral bij de verschillen in bacteriologische aangroeipotentie tussen koperen en kunststof waterleidingen. …Lees meer »
  • Positieve vooruitzichten voor branche, ondanks lichte krimp

    Positieve vooruitzichten voor branche, ondanks lichte krimp

    Na jaren van forse groei daalt het productievolume in de installatiebranche in 2024 en 2025 licht. Minder vergunningen voor woningnieuwbouw zijn de voornaamste oorzaak van de daling. De vraag naar nieuwe utiliteitsgebouwen blijft hoog. De budgetsectoren overheid, zorg en onderwijs laten echter een lichte krimp zien. Dit blijkt uit het rapport Economische vooruitzichten 2024 en verder dat onderzoeksbureau Bouwkennis opstelde in opdracht van brancheorganisatie Techniek Nederland. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland zegt dat de …Lees meer »
  • Nederlandse maakindustrie loopt voorop met innovaties voor duurzamere gebouwen

    Nederlandse maakindustrie loopt voorop met innovaties voor duurzamere gebouwen

    Op 29 en 30 juni kwamen de belangrijkste Europese stakeholders die willen bijdragen aan een duurzaam binnenklimaat naar Amsterdam. Samen bespraken zij de vooruitgang, uitdagingen en kansen voor hun bijdrage aan de energietransitie en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Tijdens het publieke deel van de bijeenkomst stond ‘Het Nederlandse perspectief op de implementatie van de EU Green Deal’ centraal. Hierbij was aandacht voor innovatieve projecten met verwarming op basis van waterstof en hybride warmtepompen. De …Lees meer »
  • Waterstofhybrides in Groningse waterstofwijk

    Waterstofhybrides in Groningse waterstofwijk

    In de Groningse waterstofwijk Wagenborgen worden deze week de eerste bewoners aangesloten op waterstofhybrides. 33 woningen worden binnenkort verwarmd met een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel op 100% waterstof – een primeur. De installatie is het sluitstuk van de zogeheten hybride route, waarbij de woningen worden geïsoleerd, een hybride warmtepomp wordt geïnstalleerd, en de restvraag wordt ingevuld met duurzaam gas – in dit geval waterstof. Wagenborgen is één van de eerste wijken in …Lees meer »
  • Warmtepomp voor nieuwe hoogbouw

    Warmtepomp voor nieuwe hoogbouw

    Met de introductie van de WPU 5G 1,8kW brengt Itho Daalderop een warmtepomp op de markt die bij uitstek geschikt is voor nieuwe hoogbouw, waar door uitstekende isolatie en compacte appartementen de warmtevraag zeer bescheiden is. Met een opgenomen elektrisch vermogen van  500 W is dit de kleinste warmtepomp in zijn soort, verkrijgbaar in vier varianten. De WPU 5G 1,8kW kan worden gecombineerd met het 90L WPV 2G vat of met het 120L WPV 3G …Lees meer »
  • Actuele kennis voor ontwerp en realisatie gesloten bodemenergie-systemen

    Actuele kennis voor ontwerp en realisatie gesloten bodemenergie-systemen

    Met het actualiseren van ISSO-publicatie 73 komt er actuele kennis beschikbaar voor het ontwerpen en realiseren van gesloten bodemenergiesystemen. De inhoud van de publicatie is volledig herzien en aangepast aan alle inzichten en regelgeving van vandaag. ISSO-publicatie 73 is vooral van toepassing op het gebruik van gesloten bodemenergiesystemen in de woningbouw en kleine utiliteitsbouw. ISSO-publicatie 73 biedt veel nieuwe kennis voor het ontwerp, de realisatie en het beheer van het ondergrondse deel van gesloten bodemenergiesystemen. …Lees meer »
  • Nederlandse verwarmings-industrie maakt brede doorstart

    Nederlandse verwarmings-industrie maakt brede doorstart

    De Nederlandse maakindustrie die werkt aan een duurzaam binnenklimaat voor de gebouwde omgeving heeft zich verenigt in de nieuwe stichting NVI-GO. De stichting is een brede doorstart van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI). De NVI-GO is nu de paraplu waaronder verschillende verenigingen (voorheen secties) samenwerken. Hierbij verzorgt NVI-GO de verbinding en samenhang tussen de technologieën en de positionering. Op die manier behartigt NVI-GO de belangen van de maakindustrie, is ze gesprekspartner voor de overheid én levert …Lees meer »
  • Forse besparingen met hybride cv-installaties

    Forse besparingen met hybride cv-installaties

    Door het installeren van een hybride cv-installatie daalt het gemiddeld gasgebruik in een woning met 75%. Om deze besparing te behalen, gebruikten de woningen gemiddeld 2360 kWh aan extra elektriciteit per woning. Afgezet tegen elkaar resulteert dit in een jaarlijkse besparing op energiekosten van bijna 1000 euro per woning. Dit zijn enkele van de resultaten uit het 'Demonstratieproject Hybride Warmtepompen in de gebouwde omgeving’, een uitgebreid onderzoek dat op 21 juni tijdens Het congres ‘Hybride …Lees meer »
  • Norm brandveiligheid rookgasafvoer gepubliceerd

    Norm brandveiligheid rookgasafvoer gepubliceerd

    Het normontwerp voor NEN 6062 is gepubliceerd en vervangt de versie uit 2017. Deze norm betreft rookgasafvoervoorzieningen van stook- en verbrandingstoestellen voor zowel vaste als niet-vaste brandstoffen. Voor de beoordeling van de brandveiligheid van een rookgasafvoervoorziening verwijst het Bouwbesluit (en binnenkort het Besluit Bouwwerken leefomgeving) naar deze norm. De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe uitgave zijn: •             Op verzoek van de wetgever is de voormalige in het Bouwbesluit opgenomen eis met betrekking tot onbrandbare materialen …Lees meer »
  • Nieuwe kennis over het berekenen van warmteverlies in woningen

    Nieuwe kennis over het berekenen van warmteverlies in woningen

    ISSO-publicatie 51 ‘Warmteverliesberekening voor woningen en woongebouwen’ is verschenen. Hiermee kunnen verwarmingsinstallaties in woningen en woongebouwen worden ontworpen. Dit geldt voor het te installeren vermogen per vertrek of voor de gehele woning of het woongebouw. De methode in publicatie 51 volgt hiervoor de norm NEN-EN 12831-1. Alleen voor het onderdeel ‘warmteverlies naar de buren’ wijkt de publicatie af van deze norm, door bij de warmteverliezen niet uit te gaan van lagere temperaturen naar alle buren …Lees meer »
  • Hybride in de warmtetransitie

    Hybride in de warmtetransitie

    De hybride warmtepomp is de minimale norm vanaf 2026. Welke bijdrage kan deze hybride leveren aan de duurzaamheidsamibities van gemeentes en woningcorporaties? Hoe zit het precies met de capaciteit bij producenten en installateurs en wat zijn verwachte toekomstige ontwikkelingen? Deze vragen staan centraal op het congres ‘Hybride in de warmtetransitie; de vragen beantwoord’ op 21 juni as. in TivoliVredenburg Utrecht. Tijdens het congres worden de resultaten bekend gemaakt van het demonstratieproject Hybride warmtepompen in de …Lees meer »
  • Al 100 jaar warmtenetten in ons land

    Al 100 jaar warmtenetten in ons land

    In 1923 werd het Algemeen Ziekenhuis aan de Catharijnesingel in Utrecht aangesloten op het eerste warmtenet van Nederland dat was aangelegd door Pegus, een rechtsvoorganger van Eneco. 100 jaar later bieden warmtenetten goede kansen voor het collectief verduurzamen van ons warmteverbruik. Van de kolen toen, naar duurzame warmtebronnen nu. 100 jaar geleden was het gebruikelijk om een kolenkachel te plaatsen in de ruimtes die je wilde verwarmen. Met de komst van het warmtenet veranderde dit. …Lees meer »
  • Onwetendheid over duurzame warmte

    Onwetendheid over duurzame warmte

    De laatste jaren is er veel te doen over het verduurzamen van woningen. Voor professionals in de branche is het onderwerp steeds meer de norm aan het worden, maar hoe zit dat met de consument? Weten consumenten wat de opties zijn om te verduurzamen en wat de voor- en nadelen van verschillende systemen zijn? Uit onderzoek van Jaga Climate Designers blijkt dat er veel onwetendheid over is. Zo heeft 64% van de ondervraagden geen idee …Lees meer »
  • Sportclubs winnen premium warmtepomp tijdens Groene Clubweken

    Sportclubs winnen premium warmtepomp tijdens Groene Clubweken

    Bijna 400 clubs namen deel aan de Groene Clubweken van KNVB-duurzaamheidspartner Mitsubishi Electric en de KNVB Groene Club. Op basis van de beste motivatie hebben drie clubs een premium warmtepomp t.w.v. € 30.000 gewonnen. Energietrainer John Williams deelde de prijzen uit. “Steeds meer verenigingen willen verduurzamen maar weten niet hoe te beginnen. Wij adviseren graag zowel met de technische mogelijkheden als op het gebied van subsidies”, vertelt clubexpert Martijn van Leerdam van Mitsubishi Electric. “Dat …Lees meer »
  • Bart van Meurs en Leen van Leeuwen winnen WKO Duurzaamheid Award 2023

    Bart van Meurs en Leen van Leeuwen winnen WKO Duurzaamheid Award 2023

    Bart van Meurs en Leen van Leeuwen van Koppert Cress/Division Q zijn de winnaars van de WKO Duurzaamheid Award 2023. De twee ontvingen de onderscheiding voor de manier waarop zij zich inzetten voor hun WKO-systeem en de promotie van bodemenergie in het algemeen. Van Meurs en Van Leeuwen kregen de prijs op donderdag 11 mei uit handen van professor Annelies Huygen tijdens het Nationaal Symposium Bodemenergie in Utrecht. De uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award …Lees meer »
  • Instapoplossing voor hybride systemen

    Instapoplossing voor hybride systemen

    Vaillant introduceert de aroTHERM pure, een lichte en compacte lucht/water-warmtepomp die geschikt is voor hybride systemen. De warmtepomp is voorzien van R32 split technologie en beschikbaar in vermogens van 4, 6, 8 of 10 kW. De aroTHERM pure is vanaf najaar 2023 beschikbaar bij de groothandel. De nieuwe aroTHERM is een instapoplossing voor hybride systemen die qua prijsstelling onder de aroTHERM plus monobloc lucht-waterwarmtepomp is gepositioneerd. Door het compacte formaat en vermogens van 4 tot …Lees meer »
  • Duidelijkheid over toepassing waterstof in norm

    NEN 1078 geeft de prestatie‐eisen voor ontwerp, aanleg en beproeving van gasleidinginstallaties met een nominale werkdruk tot en met 500 mbar (0,05 MPa) van gebouwgebonden systemen in een niet‐industriële omgeving. Deze norm wordt aangepast om ook het gebruik van waterstof mogelijk te maken. Belanghebbenden kunnen de aanvullingen op het normontwerp tot 1 juli inzien en commentaar geven. Er is behoefte aan zoveel mogelijk duidelijkheid over de veiligheidsaspecten bij het uitvoeren van pilots en de verdere …Lees meer »
  • Compacte ontgasser voor lagetemperatuur-systemen

    Compacte ontgasser voor lagetemperatuur-systemen

    Lagetemperatuursystemen worden steeds meer toegepast. Een minpunt van deze systemen is de kwetsbaarheid: luchtbelletjes veroorzaken op den duur corrosie en biofilm waardoor leidingen verstoppen. Het energiegebruik neemt dan toe terwijl het comfort en de levensduur van het systeem afnemen. Flamco heeft hiervoor een ontgasser voor kleinere lagetemperatuursystemen ontwikkeld: de VacuStream. Het compacte apparaat maakt (chemisch) spoelen overbodig. Steeds meer woningen worden verduurzaamd door ze uit te rusten met vloerverwarming, al of niet in combinatie met …Lees meer »
  • Vaillant verdubbelt capaciteit productie warmtepompen

    Vaillant verdubbelt capaciteit productie warmtepompen

    Vaillant Group opent een nieuwe fabriek voor elektrische warmtepompen in Senica (Slowakije). De fabriek heeft een oppervlakte van 100.000 vierkante meter en produceert vanaf mei 2023 uitsluitend warmtepompen. De fabriek is ontworpen voor een jaarlijkse productie van 300.000 warmtepompen. “Met de opening van de nieuwe fabriek zijn we in staat om onze productiecapaciteit te verdubbelen tot ruim een half miljoen warmtepompen per jaar. Hierdoor kunnen we nog beter bijdragen aan het succesvol vormgeven van de …Lees meer »

Op onze nieuwsbrief abonneren