• Visie All-Electric

  Visie All-Electric

  Is All-Electric de heilige graal? LG en Alklima-Mitsubishi Electric, twee toonaangevende spelers, geven hun visie op de ‘Road to All-Electric’. De warmtepomp begint zo zoetjes aan wel ingeburgerd te raken, vertelt Erwin Tuijtel van Alklima-Mitshubishi Electric. “Wij merken dat bijvoorbeeld aan de grote groep installateurs die zich laat bijscholen en de blijvende groei van het aantal projecten waarin warmtepompen worden geplaatst.” Beperkingen waterstof Toch is er een hevige discussie gaande welke weg we nu moeten …Lees meer »
 • Ennatuurlijk neemt vijf warmte- en koude projecten over

  Ennatuurlijk neemt vijf warmte- en koude projecten over

  Hydreco en Ennatuurlijk hebben een overeenkomst gesloten voor de overname van vijf warmte- en koude projecten. Het gaat om de WKO-netten, installaties en aansluitingen van 1.400 klanten in Eindhoven, Boxtel, Steenbergen en Goirle. Ennatuurlijk is een warmtebedrijf met landelijke spreiding, dat ruim 85.000 consumenten en 1.200 zakelijke klanten bedient. De overname sluit aan op de ambities van Ennatuurlijk om, veelal via lokale oplossingen, duurzame energie voor iedereen mogelijk te maken en bij te dragen aan …Lees meer »
 • Prefab huis met PVT-panelen als bron voor een warmtepomp

  Prefab huis met PVT-panelen als bron voor een warmtepomp

  In het Tilburgse natuurgebied Drijflanen staat een duurzaam prefab huis met PVT-panelen als bron voor een warmtepomp. Het is genomineerd als duurzaamste huis van Nederland. De woning is volledig zelfvoorzienend. De boshut is een duurzame energiecentrale met een combinatie van gewone PV-zonnepanelen en thermische PVT-panelen op het dak. De PVT-panelen zijn aan de bovenkant een gewoon zonnepaneel die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar. Ze zijn de stille bron voor de …Lees meer »
 • Appendage om snel ketel bij te vullen beschermt tegen overdruk

  Appendage om snel ketel bij te vullen beschermt tegen overdruk

  Flamco introduceert een inlaat-vulcombinatie die het warmtapwatertoestel tijdens de verwarmingscyclus tegen overdruk beschermt. Tegelijkertijd is het een hulpmiddel om een cv-installatie in een handomdraai bij te vullen en op druk te brengen. Een kwestie van de afsluiter van de cv-installatie openen en weer dichtdraaien zodra de installatie op druk is. Het huis van de Prescor IC Fill heeft een verstelbare hart-op-hartafstand. Hierdoor kan de inlaat-vulcombinatie, zonder dat een adapter nodig is, toegepast worden bij alle …Lees meer »
 • “Waterstof zal Nederland veroveren”

  “Waterstof zal Nederland veroveren”

  De energietransitie gaat niet over één oplossing. Waterstof is één van de oplossingen. Jan Wijbenga (foto) van het bedrijf Feenstra is ervan overtuigd dat waterstof ook Nederland zal veroveren. Maar het is een weg die we nog met elkaar moeten verkennen. In Uithoorn werd onlangs een proef gestart met het inzetten van waterstof in bestaande (sloop)woningen. Woningen die eerder op aardgas werden verwarmd. Met positief resultaat. Een nieuwe toekomst voor de installateur? “Er is gewoon …Lees meer »
 • Cascade zónder ketelpompen in woonzorgcomplex

  Cascade zónder ketelpompen in woonzorgcomplex

  Voor bewoners en medewerkers van Woonzorgcentrum De Horst in Eindhoven is betrouwbaar warmtecomfort een belangrijk aspect van de 24-uurs zorg. De 169 appartementen en 14 zorgwoningen van het complex zijn onlangs voorzien van vier ketels van elk 250 kW in een cascade-opstelling. Wat opvalt is dat het systeem werkt zónder ketelpompen, waardoor het energiegebruik tot 25% omlaag kan. Het cascadesysteem van staande HR-ketels draait zónder ketelpompen en open verdeler. Er is dus geen scheiding tussen …Lees meer »
 • High-Tech vs Low-Tech

  High-Tech vs Low-Tech

  Technologiedeskundige Kris de Decker schreef jarenlang over technische innovaties. Totdat hij zich realiseerde dat we als maatschappij een doodlopende weg bewandelen. Volgens De Decker moeten we naar een Low-Tech Society toe. En de installatiebranche kan daarin een belangrijke rol spelen. Hij kan het zich nog goed herinneren: zijn ‘Eureka-moment’. “Ik schreef als freelancer ettelijke artikelen over technische innovaties. Op een gegeven moment merkte een eindredacteur op dat ik vrijwel altijd afsloot met de opmerking dat …Lees meer »
 • Geothermie bundelt krachten in nieuwe brancheorganisatie

  Geothermie bundelt krachten in nieuwe brancheorganisatie

  De brancheorganisatie Geothermie Nederland gaat vanaf 1 januari 2021 van start. De bestaande organisaties Platform Geothermie (2002) en DAGO (2014) gaan op in deze nieuwe organisatie. De nieuwe organisatie verenigt alle ondernemingen en organisaties met een zakelijk belang in de geothermiesector. Geothermie Nederland beoogt de centrale verbinder te zijn voor belangenbehartiging, kennisopbouw, innovatie, draagvlakcreatie, informatievoorziening én ontmoeting. De brancheorganisatie en haar leden zetten zich in om geothermieprojecten te ontwikkelen en te exploiteren. Kennisbundeling Radboud Vorage, …Lees meer »
 • Waarschuwing van toezichthouder voor drie warmtepompmerken

  Waarschuwing van toezichthouder voor drie warmtepompmerken

  Uit een toezichtactie van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar de naleving van de prestatie-eisen voor warmtepompen bleek dat de fabrikanten van drie van de 14 gecontroleerde merken niet konden aantonen dat ze voldeden aan de technische eisen voor energie-efficiëntie, geluid en beperking gevaarlijke stoffen. De overige 11 merken scoorden voldoende tot goed. De fabrikanten, importeurs en distributeurs van de drie warmtepompmerken ontvingen een waarschuwingsbrief van de ILT, waarop ze direct zijn gestopt met …Lees meer »
 • Stedin start proef met verwarmen van woningen op waterstof

  Stedin start proef met verwarmen van woningen op waterstof

  In Uithoorn stroomt vanaf vandaag waterstof door het bestaande aardgasnet. Veertien sloopwoningen zijn gereed gemaakt voor tijdelijke verwarming met waterstof. De techniek wordt voor het eerst in Nederland door Stedin toegepast. Stedin werkt hierbij samen met woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn en energieconsultant DNV GL. Feenstra voert werkzaamheden aan de binneninstallatie uit en Nefit Bosch en Remeha leveren de waterstof cv-ketels. Het verwarmen van woningen met waterstof kan in de toekomst een alternatief zijn …Lees meer »
 • BENG, een update

  BENG, een update

  Op 1 januari 2021 gaat het nieuwe ‘Stelsel Energieprestatie Gebouwen’ van start, met nieuwe eisen aan gebouwen en nieuwe rekenmethoden. Inmiddels is het duidelijk wat de gevolgen zijn. Die zijn relevant voor zowel installateurs als installatieadviseurs. In dit artikel bespreken we de hoofdlijnen, zodat u goed geïnformeerd het nieuwe jaar in kunt gaan. Eerst een korte opfrisser: BENG staat voor Bijna Energie-Neutrale Gebouwen en is de opvolger van de EPC, die sinds 1995 gebruikt wordt …Lees meer »
 • Bijna 3 kilo ijzer uit de vloerverwarming

  Bijna 3 kilo ijzer uit de vloerverwarming

  Een B&B in Landsmeer kampte al een tijdje met comfortklachten. De verwarming functioneerde niet meer optimaal. Installateur er bijgehaald om het probleem te verhelpen. Dat leverde maar liefst 2,7 kilo ijzer op, afkomstig uit de vloerverwarming. Wilfred de Regt van Rekon Installatietechniek zag al snel wat er aan de hand was. Met 8 man ging hij aan de slag. Onder andere de bestaande cv-ketel werd beter afgesteld, naar de waterzijdige inregeling ‘gefinetuned’ en de vloerverwarming …Lees meer »
 • Zonnewarmtenet kan bestaande wijken energieneutraal maken

  Zonnewarmtenet kan bestaande wijken energieneutraal maken

  Een zonnewarmtenet blijkt technisch en financieel haalbaar om bestaande wijken te verduurzamen en aardgasvrij te maken, zo heeft een consortium van wetenschappers en bedrijven onder leiding van de TU Delft aangetoond. Het consortium heeft dit concept technisch uitgewerkt en voor een bestaande Haarlemse jarendertigwijk technisch en financieel doorgerekend. Daarnaast is in een proefopstelling in The Green Village in Delft aangetoond dat het systeem werkt. Hiermee ligt er een ontwerp klaar voor het duurzaam verwarmen van …Lees meer »
 • Nog veel subsidie beschikbaar voor energiebesparing in huis

  Nog veel subsidie beschikbaar voor energiebesparing in huis

  Het totaalbudget voor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is €84 miljoen. Op 1 november 2020 was nog meer dan de helft van dit budget beschikbaar – ruim €50 miljoen –  om voor het einde van dit jaar uit te keren. Toon Bouten, CEO van tado°, aanbieder van slimme thermostaten: “De voorlichting over verduurzaming van de overheid naar de burgers moet véél beter. Mensen weten vaak niet wat de opties zijn, wat het kost en …Lees meer »
 • Slim klimatiseren: kinderen verwarmen school

  Slim klimatiseren: kinderen verwarmen school

  In deze tijden van Corona is er volop aandacht voor ventilatie. Ook bij scholen. Volgens Carl-peter Goossen wordt het tijd om andere concepten toe te passen. De directeur van Adviesbureau BouwNext legt uit wat goed ventileren inhoudt en hoe je met inspiratie uit het (recente) verleden tot verrassend goed werkende concepten kan komen. De ventilatie van scholen is nu net zo’n ‘hot item’ als 100 jaar geleden. Tijdens de TBC- uitbraak in de eerste helft …Lees meer »
 • Berlo vertrekt na 16 jaar bij ATAG

  Berlo vertrekt na 16 jaar bij ATAG

  CEO Carl Berlo vertrekt per 1 januari a.s. bij ATAG Verwarming. Hij zal worden opgevolgd door Rob Maassen als Country Manager Nederland. Berlo, die bijna 16 jaar werkzaam is geweest in Lichtenvoorde, over zijn vertrek: “Ik kijk terug met veel voldoening en trots. Het was een toptijd. Per 1 januari 2021 zal ik verder gaan met ondernemen als CEO bij een andere Achterhoekse parel, 247 TailorSteel in Varsseveld.” Rob Maassen werkt al lange tijd bij …Lees meer »
 • Van veldverwarming tot airco op hotelboot

  Van veldverwarming tot airco op hotelboot

  Installatietechniek is vaak maatwerk. Bijna geen project is hetzelfde. Een goed voorbeeld hiervan zijn de installatieprojecten in dit artikel. Stuk voor stuk bijzondere projecten. Veldverwarming Alle clubs in de Eredivisie moeten altijd beschikken over een goed bespeelbaar veld. Bij RKC Waalwijk houden negen Quinta Ace 160 toestellen van Remeha het veld op de juiste temperatuur. De toestellen voorzien het veldverwarmingssysteem op energiezuinige wijze van warmte op het moment dat de weersomstandigheden hierom vragen. De status …Lees meer »
 • Warmtepompen met aanvoertemperatuur tot 68 ℃

  Warmtepompen met aanvoertemperatuur tot 68 ℃

  Nefit Bosch introduceert acht nieuwe bodemwarmtepompen van 22 tot 80 kW, geschikt voor zowel grote woningbouw, gestapelde bouw als utiliteit. Deze Compress 7000 LW serie kent horizontale en verticale varianten. In eerste instantie zijn zes modellen leverbaar: twee andere varianten volgen komend jaar. Aan elkaar gekoppeld in een cascade-opstelling kunnen ze tot 400 kW verwarmingsvermogen leveren. Alle varianten kunnen worden gecombineerd met nieuwe warmwaterboilers, die speciaal voor deze grootvermogen warmtepompen zijn ontworpen. De Compress 7000 …Lees meer »
 • Duurzaam rookgasafvoersystemen aanleggen

  Duurzaam rookgasafvoersystemen aanleggen

  Om het aantal ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties vanaf 2022 alleen nog worden uitgevoerd door bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn. Deze maatregel is hard nodig en moet samen met ‘het nieuwe beugelen’ de bakkers en slagers in de markt te weren. Hieronder enige hands on adviezen. KIWA heeft speciaal voor het certificeringstraject de richtlijn BRL6000-25 KIWA richtlijn ‘Werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties in verband met koolmonoxide’ ontwikkeld. De Certificaathouder [lees installateur] kan …Lees meer »
 • Spraakgestuurd verwarmen

  Spraakgestuurd verwarmen

  Nefit Bosch introduceert twee nieuwe mogelijkheden voor spraakbediening van de EasyControl thermostaat. Ten eerste .tiarda, de nieuwe virtuele assistent van Bosch. Gebruikers kunnen onder meer opdrachten geven via Google Home, Google Assistant en Facebook Messenger. Wie een iPhone of ander Apple apparaat gebruikt kan zijn verwarming ook via Siri regelen. Beide voice control-opties zijn kosteloos beschikbaar voor gebruikers van de EasyControl thermostaat. Eerder dit jaar introduceerde Nefit Bosch de ondersteuning van de spraakassistent Alexa van …Lees meer »
 • All-Electric: meer dan warmtepomp én vloerverwarming

  All-Electric: meer dan warmtepomp én vloerverwarming

  Het lijkt erop dat de introductie van de NTA 8800 (BENG) leidt tot een blikvernauwing op het gebied van warmteafgiftesystemen. Wijd en zijd wordt een All-Electric installatieconcept met warmtepomp en vloerverwarming gepropageerd als de ideale oplossing. Hiermee ligt namelijk een optimale BENG-score in het verschiet. Maar gaan we daarmee niet voorbij aan het echte doel van verwarmen?, vraagt Rob Verbrugge van Verbrugge Klimaat Advies zich af. Sinds 2020 mogen nieuwbouwwoningen geen aansluiting meer hebben voor …Lees meer »
 • Hoogwaardig hergebruik

  Hoogwaardig hergebruik

  Voor het eerst werd de circulaire economie dit jaar genoemd in de troonrede. Een lichtpuntje, maar de vraag is nu hoe we dat in de installatiesector vertalen van circulair denken naar circulair doen. Hoe wordt circulair werken het nieuwe normaal? Al jarenlang hebben we in de installatiesector de mond vol van duurzaamheid. Zeker in tijden van een energietransitie is dat heel logisch. We hebben het over zonnepanelen en warmtepompen en gebruiken afkortingen als NOM en …Lees meer »
 • Eerste Friese monteurs op praktijkexamen Vakmanschap CO

  Eerste Friese monteurs op praktijkexamen Vakmanschap CO

  Zeven installatiemonteurs leggen vandaag het nieuwe, verplichte praktijkexamen Vakmanschap CO af. Dat gebeurt voor het eerst bij ROC De Friese Poort in Leeuwarden. Het examen is een wettelijke certificering waar alle installateurs vanaf 1 april 2022 aan moeten voldoen. ROC De Friese Poort en IW Contract Onderwijs werken samen om in de noordelijke provincies alle installatiemonteurs tijdig voor te bereiden op de nieuwe certificeringseisen. De certificering waar de opleidingspartners de monteurs op voorbereiden, komt voort …Lees meer »
 • Techneco wordt Remeha

  Techneco wordt Remeha

  Techneco wordt op 1 januari 2021 officieel Remeha. De verwarmingsfabrikant uit Apeldoorn acquireerde bijna twee jaar geleden het bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en levering van compleet geïntegreerde warmtepompsystemen in nieuwe en bestaande woningbouw en utiliteit. Het eerste resultaat van de samenwerking is de hybride warmtepomp Elga Ace. Over de doelstellingen van de overname zegt algemeen directeur van Remeha, Arthur van Schayk: “We streven naar een aanzienlijk marktaandeel in warmtepompen in 2025.” Jasper …Lees meer »
 • Doorontwikkelde gasketels voor utiliteit klaar voor waterstof

  Doorontwikkelde gasketels voor utiliteit klaar voor waterstof

  Remeha lanceert de ketels GAS 320 Ace en GAS 620 Ace. Beide zijn geschikt om te branden op aardgas aangevuld met 20% waterstof. De GAS 320 Ace wordt doorontwikkeld om in de toekomst zelfs op een aansluiting met 100% waterstof te draaien. De GAS 320 Ace en GAS 620 Ace zijn de doorontwikkelde versies van respectievelijk de GAS 310 ECO Pro en de GAS 610 ECO Pro. De ketels zijn vooral geschikt voor het verwarmen …Lees meer »
 • Elektrisch verwarmen, ook via Wifi

  Elektrisch verwarmen, ook via Wifi

  Vasco brengt een breed programma elektrische verwarming op de markt, waaronder elektrische radiatoren met wifi-module. Met de nieuwe module E-Volve Wifi stuurt de Climate Control app van deze fabrikant voortaan ook elektrische radiatoren aan via het wifi-netwerk thuis. De module communiceert via bluetooth met een kleine temperatuursensor in dezelfde ruimte. De volledige regeling gebeurt vervolgens via de app op de smartphone. De gebruiker kan bijvoorbeeld vier standaardscenario’s op maat instellen (opstaan, weg, thuis, slapen). E-Volve …Lees meer »
 • Branche verdiept zich nog nauwelijks in geothermie

  Branche verdiept zich nog nauwelijks in geothermie

  Uit een studie van Energie Beheer Nederland blijkt dat 2,6 miljoen huizen en gebouwen van warmte kunnen worden voorzien door geothermie. Waarom zijn er dan nog nauwelijks projecten gerealiseerd met aardwarmte in de gebouwde omgeving? Adviseur Runa Lentz van Merosch weet er meer over. Lentz is bij Merosch de contactpersoon voor begeleiding van geothermieprojecten. Volgens de adviseur zijn er verschillende redenen aan te wijzen waarom aardwarmte nog nauwelijks voet aan de grond heeft gekregen in …Lees meer »
 • Afsluiten gasleiding kost bewoner voortaan niets

  Afsluiten gasleiding kost bewoner voortaan niets

  Consumenten hoeven de hoge kosten die gepaard gaan met het afsluiten van de gasleiding niet langer zelf te betalen. Wie van zijn gasaansluiting af wilde moest, daar nog enkele honderden euro’s voor betalen. Vanaf nu worden deze kosten gedragen door de netbeheerder. GroenLinks heeft aangedrongen op deze regeling. De partij vond het oneerlijk om voorlopers in duurzaamheid een rekening van enkele honderden euro’s te presenteren. GroenLinks Kamerlid Tom van der Lee: “We moeten de komende …Lees meer »
 • Duurzaam gasafvoersystemen aanleggen

  Duurzaam gasafvoersystemen aanleggen

  Om het aantal ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties vanaf 2022 alleen nog worden uitgevoerd door bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn. Deze maatregel is hard nodig en moet samen met ‘het nieuwe beugelen’ de bakkers en slagers in de markt te weren. Hieronder enige hands on adviezen. KIWA heeft speciaal voor het certificeringstraject de richtlijn BRL6000-25 KIWA richtlijn ‘Werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties in verband met koolmonoxide’ ontwikkeld. De Certificaathouder [lees installateur] kan …Lees meer »
 • De Nederlandse Verwarmingsindustrie krijgt nieuwe voorman

  De Nederlandse Verwarmingsindustrie krijgt nieuwe voorman

  Met ingang van 1 januari 2021 zal Anne Jaap Deinum aantreden als branchemanager van de Nederlandse Verwarmingsindustrie. Hij volgt daarmee Coen van de Sande op. Deinum is een nieuw gezicht in de branche maar binnen FME vertrouwd met verenigingsmanagement én met fabrikanten van metaalverwerkende bedrijven. Henk Sijbring, voorzitter van de Nederlandse Verwarmingsindustrie, is content met de opvolging. “Ik heb er alle vertrouwen in dat Anne Jaap een waardevolle toevoeging gaat zijn en zich snel zal …Lees meer »
 • Luxe appartementen nu gasloos dankzij luchtwarmtepompen

  Luxe appartementen nu gasloos dankzij luchtwarmtepompen

  Op de Koemarkt in Purmerend staat een compleet nieuwe, multifunctionele evenementenlocatie: De Markthal. De naam en de uitstraling van het gebouw zijn een ode aan de historische functie van Purmerend als marktstad. Erboven zijn zeven luxe appartementen gerealiseerd. Voor verwarming, warm water en koeling zijn ze stuk voor stuk voorzien van een luchtwarmtepomp. Als sinds 1645 is de Koemarkt de centrale plek van Purmerend. Tegenwoordig is de Koemarkt een van de belangrijkste uitgaanspleinen van de …Lees meer »
 • Duurzaamheid monitoren

  Duurzaamheid monitoren

  Wanneer is een gebouw echt duurzaam en hoe meet je dat? Mario Boot, Project- en Service Manager bij BeNext vertelt hoe ICT-oplossingen de helpende hand kunnen bieden. Niet alleen bij de oplevering, maar ook tijdens de gehele levensfase van een gebouw. Een betoog over de waarde van Monitoring, Predictive Maintenance en trends die de toekomst gaan bepalen. We kennen het allemaal: de woningen zijn opgeleverd, de bouwkeet afgebroken, iedereen laat het project achter zich en …Lees meer »
 • Huis verwarmen via doucheputje wint duurzame startup prijs

  Huis verwarmen via doucheputje wint duurzame startup prijs

  Een systeem voor het recyclen van warmte uit water is in de prijzen gevallen tijdens de dertiende editie van de ASN Bank Wereldprijs, een competitie voor duurzame startups. Tijdens de online uitgezonden finale kende de vakjury de eerste prijs van 25.000 euro toe aan DeWarmte. DeWarmte is een startup van Auke de Vries en Sander Wapperom, alumni van de TU Delft. Het systeem dat ze bedachten verwarmt het huis met warmte die via het doucheputje …Lees meer »
 • Vaillant gaat installateurs certificeren met ‘Bewijs van Vakmanschap’

  Vaillant gaat installateurs certificeren met ‘Bewijs van Vakmanschap’

  Vaillant gaat installateurs van cv-ketels certificeren met een ‘Bewijs van Vakmanschap’. Sinds 1 oktober 2020 is de Gasketelwet van kracht. Die wet verbiedt consumenten zelf een cv-ketel te installeren of repareren. Elke installateur die een cv-ketel plaatst, onderhoudt, repareert of inspecteert moet per 1 april 2022 voorzien zijn van dit certificaat. Gunduz Yilmaz, manager field services bij Vaillant: “Wij besteden veel aandacht aan de veiligheid en kwaliteit van onze producten en vinden het natuurlijk ook …Lees meer »
 • Kundig inregelen vereist

  Kundig inregelen vereist

  Het inzetten van duurzame warmte stopt niet bij de leveringsgrens. Er is een ware zoektocht gaande naar de meest geschikte duurzame warmtebronnen als alternatief voor aardgas en dat allemaal tegen de laagste maatschappelijke kosten. Toch wordt in dit proces nog vaak vergeten dat de kwaliteit van de binneninstallatie een belangrijke rol speelt. ‘Beperk het energiegebruik door verspilling tegen te gaan’; zo luid de eerste stap van de Trias Energetica. Het reduceren van warmteverliezen in de …Lees meer »
 • Nauwkeurig regelende thermostaat

  Nauwkeurig regelende thermostaat

  Resideo Technologies introduceert een nieuw assortiment met Honeywell Home-radiatorafsluiters en -thermostaten. Het eerste nieuwe product is de Thera 6-radiatorthermostaat. Hij is vervaardigd uit een duurzame, niet-verkleurende behuizing, zelfs wanneer die onderhevig is aan zonlicht. De thermostaat heeft een grote regelnauwkeurigheid dankzij een vloeistofsensor. Daarnaast is er het nieuwe assortiment Honeywell Home V2000SX-radiatorafsluiters. Dit assortiment heeft onder andere een Kv-instelbare binnenwerk, waardoor er altijd een juiste hoeveelheid warmte in de radiatoren is, op de juiste plaats. …Lees meer »
 • Richtlijnen rookgasafvoer voor niet-gasgestookte installaties

  Richtlijnen rookgasafvoer voor niet-gasgestookte installaties

  NEN heeft twee praktijkrichtlijnen voor rookgasafvoersystemen, NPR 2758 en NPR 2759, ter commentaar gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot 1 februari 2021 commentaar indienen. Anders dan de bekende NPR 3378-reeks (voor gasinstallaties) behandelt NPR 2758 de niet-gasgestookte installaties. Het betreft installaties voor vaste en vloeibare brandstoffen ((stuks)hout, pellets, kolen en olie). NPR 2759 behandelt de categorie in het werk te realiseren rookgasafvoersystemen voor alle soorten brandstoffen. Het betreft de volgende normontwerpen: - Ontwerp NPR 2758 ‘Praktijkrichtlijn voor …Lees meer »
 • Eén miljoen cv-ketels, “en daar blijft het niet bij”

  Eén miljoen cv-ketels, “en daar blijft het niet bij”

  Sinds 1997 zijn er één miljoen cv-ketels van Atag geproduceerd en verkocht. Het productienummer van de miljoenste ketel is geregistreerd en de installateur die deze plaatst en de garantiekaart registreert, krijgt een bedrijfsuitje cadeau. De consument bij wie de ketel is geïnstalleerd, krijgt deze geheel gratis. CEO van de ketelfabrikant, Carl Berlo, over deze mijlpaal: “Ik ben bijzonder trots op het feit dat we dit aantal samen met de Atag SelectDealer hebben gerealiseerd. Een moment …Lees meer »
 • De toekomst van de warmtepomp

  De toekomst van de warmtepomp

  Opleidingscentrum GO0 organiseerde in samenwerking met brancheorganisatie NVKL onlangs een online variant van de Dag van de Warmtepomp. In twee sessies werden de laatste ontwikkelingen voor installateur én consument op een rij gezet. Met een productietijd van miljoenen jaren, kunnen we de fossiele brandstoffen die we nu voor verwarming gebruiken, niet bepaald hernieuwbaar noemen. Omdat verreweg het overgrote deel van de huishoudens fossiele brandstoffen gebruikt voor stroom, verwarming en vervoer komt er een hoop CO2 …Lees meer »
 • Spraakgestuurde slimme thermostaat

  Spraakgestuurde slimme thermostaat

  Het Franse Netatmo introduceert de Slimme Modulerende Thermostaat op de Nederlandse markt. Gebruikers kunnen deze thermostaat spraakgestuurde opdrachten geven, op afstand hun warme water aan- of afsluiten en een gepersonaliseerd schema instellen waarbij de thermostaat de benodigde tijd om op te warmen afstemt op de omgeving en kenmerken van het huis. In combinatie met de Slimme Radiatorkranen kunnen er bovendien verschillende temperaturen worden ingesteld voor afzonderlijke ruimtes. De Netatmo Slimme Modulerende Thermostaat is compatibel met …Lees meer »
 • 100 miljoen voor aardgasvrije wijken

  100 miljoen voor aardgasvrije wijken

  Negentien gemeenten hebben geld gekregen om een dorp, wijk of buurt aardgasvrij of ‘aardgasvrij-ready’ te maken. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties trok in totaal een bedrag van 100 miljoen euro uit voor de tweede ronde van 'proeftuinen aardgasvrij'. 71 gemeenten hadden een voorstel ingediend om in aanmerking te komen voor een bijdrage van de minister. Techniek Nederland reageert middels voorzitter Doekle Terpstra verheugd op dit nieuws: “Met expertise van installateurs en technisch …Lees meer »
 • Schone hulpwarmte voor duurzaam stadswarmtenet

  Schone hulpwarmte voor duurzaam stadswarmtenet

  Zaanstad wil in 2040 klimaatneutraal zijn. De eerste stap is de aanleg van een open stadswarmtenet voor 2.200 huishoudens. Een duurzame biomassacentrale zorgt voor warmte. Maar om pieken in de warmtevraag op te vangen en tijdens hele koude periodes is een back-up nodig. Daarvoor worden twee hulpwarmtecentrales geïnstalleerd met een uitzonderlijk lage stikstofuitstoot. In Zaandam fungeert een biomassacentrale als primaire duurzame warmtebron. Deze ‘stadskachel’ draait op het hergebruik van resthout: gecertificeerde houtsnippers afkomstig uit onderhoud …Lees meer »
 • Direct weten of een warmtepomp ook kan

  Direct weten of een warmtepomp ook kan

  Technische Unie lanceert een selectietool voor warmtepompen. Hiermee kan een volledige transmissieberekening van een woning worden gemaakt, waarna direct duidelijk is of een warmtepomp in deze woning te realiseren is én welk type warmtepomp benodigd is. De berekening met deze selectietool gebeurt op basis van zo betrouwbaar mogelijke gegevens en indien vereist op basis van gecertificeerde gegevens. Op basis van de transmissie-uitkomst kan een compleet merkonafhankelijk advies worden aangeboden. Hoe werkt de selectietool? Voor de …Lees meer »
 • Elektrische bijverwarming of stand-alone oplossing

  Elektrische bijverwarming of stand-alone oplossing

   De nieuwe elektrische convectorverwarmer Heat Convector 4000 van Nefit Bosch maakt het mogelijk om bijna elke ruimte snel te verwarmen. Convectoren kunnen worden toegepast om een bestaand verwarmingssysteem te ondersteunen, maar ook als zelfstandige verwarmingsoplossing. Convectorverwarmers zoals de Heat Convector 4000 van Nefit Bosch geven hun elektrisch opgewekte warmte af via convectie, de natuurlijke luchtstroom. Daarmee vormen ze een oplossing om snel te zorgen voor comfort op de plaatsen waar de gebruiker (extra) warmte wil. …Lees meer »
 • Praktijkrichtlijn Gasinstallaties gepubliceerd

  Praktijkrichtlijn Gasinstallaties gepubliceerd

  Deel 1 van de serie NPR 3378 ‘Praktijkrichtlijn Gasinstallaties’ is gepubliceerd. Deze NPR is bedoeld voor installateurs, ontwerpers en inspecteurs van verbrandingstoestellen en rookgasafvoersystemen. De richtlijn geeft praktische toelichting op de normen en eisen in de Bouwregelgeving die voor gasleidingen in gebouwen van belang zijn. De titel van deel 1 is ‘Praktijkrichtlijn gasinstallaties - Sectie gasleidingen - Deel 1: Bepaling van de gasdichtheid van de gasinstallatie - Leidraad bij NEN 1078 en NEN 8078’. NPR …Lees meer »
 • Nefit introduceert compacte elektrische cv-ketel

  Nefit introduceert compacte elektrische cv-ketel

  Tronic Heat 3500 van Nefit Bosch is een nieuwe serie toestellen voor centrale verwarming met verwarmingsvermogens van 4 tot en met 24 kW. De elektrische cv-ketel is een laagdrempelige oplossing om zonder gas te kunnen verwarmen. De investering is relatief gering en het toestel is eenvoudig te installeren. Bovendien zijn er geen verdere aanpassingen nodig aan het bestaande afgiftesysteem. Nefit Bosch speelt met nieuwe elektrische oplossingen in op de toenemende naar elektrische verwarmingsoplossingen. Gasloos verwarmen …Lees meer »
 • Norm voor rookgasafvoer ter commentaar gepubliceerd

  Norm voor rookgasafvoer ter commentaar gepubliceerd

  De norm voor gebouwgebonden rookgasafvoersystemen, NEN 2757-2, is voor commentaar gepubliceerd. De norm wordt aangewezen door het Bouwbesluit 2012. Tot 5 januari 2021 hebben belanghebbenden de mogelijkheid commentaar in te dienen.   NEN 2757-2 betreft bepalingsmethoden voor de geschiktheid van systemen voor de afvoer van rookgas van gebouwgebonden installaties met een belasting van 130 kW tot en met 2 500 kW op bovenwaarde. Het Bouwbesluit 2012 stelt de eisen en verwijst voor de bepalingsmethoden naar …Lees meer »
 • ‘50 graden test prima, maar wel langer dan 2 weken’

  ‘50 graden test prima, maar wel langer dan 2 weken’

  Begin deze week meldden we op Installatienet dat voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en marktversneller Enpuls de ‘50 graden test’ aanbieden. Het bericht werd veel gelezen en ook op onze sociale mediakanalen kwamen flink wat reacties binnen. Het initiatief wordt vooral als positief ervaren. Maar vraagtekens werden gezet bij de korte duur van de test. ‘Twee weken is veel te kort’ en ‘Test als het buiten ook koud is’. De ‘50 graden test’ houdt in dat bewoners …Lees meer »
 • Warmteservice opent 66e vestiging in Heemstede

  Warmteservice opent 66e vestiging in Heemstede

  Warmteservice blijft groeien. Met de komst van een vestiging in het Noord-Hollandse Heemstede heeft het bedrijf vijftien locaties in de provincie en 66 in heel Nederland. “We verwelkomen al veel klanten uit de regio van Heemstede in onze omliggende locaties. Door hier een vestiging te openen kunnen we nog beter inspelen op de behoeftes van onze klanten uit deze regio” vertelt Theo de Bruin. Theo, die vijf jaar geleden op 18-jarige leeftijd begon in de …Lees meer »
 • ST/Warmte bij InstalCenter

  ST/Warmte bij InstalCenter

  Installatiebedrijf ST/Warmte te Nieuwkoop heeft zich aangesloten bij InstalCenter. Het bedrijf is al meer dan 30 jaar een begrip is in de regio Alphen aan de Rijn en Nieuwkoop. Naast het verduurzamen van gebouwen, is ST/Warmte gespecialiseerd in verwarming, airconditioning, zonnepanelen en service & onderhoud in woonhuizen en kleine bedrijfspanden. Naast de voordelige inkooptarieven en de naamsbekendheid was de ‘Duurzaam app’ de doorslaggevende reden voor ST/Warmte om zich aan te sluiten bij InstalCenter. Deze app …Lees meer »

Op onze nieuwsbrief abonneren