• BDR Thermea Benelux neemt Fortes Energy Systems over

  BDR Thermea Benelux neemt Fortes Energy Systems over

  BDR Thermea Benelux, waartoe het merk Remeha behoort, neemt Fortes Energy Systems over. Met de overname versterkt BDR Thermea Benelux zijn positie in de groeiende markt voor stadsverwarming en collectieve warmte- en koudesystemen. Fortes blijft onder eigen naam in de markt actief. Fortes Energy Systems is sinds de oprichting in 1999 uitgegroeid tot een significante speler op het gebied van efficiënte systemen voor het overdragen van energie in collectieve warmte- en koudesystemen. De AquaHeat afleversets …Lees meer »
 • €3 miljoen voor marktklaar maken SuperHybrid warmtepomp

  €3 miljoen voor marktklaar maken SuperHybrid warmtepomp

  Cooll heeft een financieringsronde van ruim €3 miljoen gesloten. Hiermee kan het bedrijf zich verder richten op het marktklaar maken van haar thermisch aangedreven hybride warmtepomp. Cooll Sustainable Energy Solutions is een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente. Het bedrijf is voortgekomen uit de ontwikkeling van koel- en warmtepompsystemen, onder andere in projecten voor de ESA (European Space Agency). Cooll ontwikkelt compacte warmtepomptechnologie. Het team bestaat inmiddels uit 30 medewerkers. Onder begeleiding van No Five …Lees meer »
 • Remeha en Rabobank gaan MKB’ers helpen bij verduurzaming warmtevraag

  Remeha en Rabobank gaan MKB’ers helpen bij verduurzaming warmtevraag

  Remeha en Rabobank gaan een samenwerking aan om de komende zes maanden MKB-ondernemers actief te helpen bij het verduurzamen van hun warmtevraag. Klanten van de Rabobank kunnen via een warmtescan, begeleid door adviseurs van Remeha, hulp krijgen via een passend advies en worden eventueel gekoppeld aan een installateur. Het doel is om de komende maanden enkele honderden MKB’ers te interesseren om aan de slag te gaan met hun warmtevraagstuk. Nu de energieprijs recordhoogtes aantikt, komen …Lees meer »
 • BDR Thermea neemt Holland Warmte over

  BDR Thermea neemt Holland Warmte over

  BDR Thermea Benelux, specialist op het gebied van duurzame binnenklimaatoplossingen, heeft per 2 januari 2023 installatiebedrijf Holland Warmte overgenomen. Deze overname stelt BDR Thermea in staat om, in lijn met haar ambitie, de energietransitie te versnellen door de kennis, kunde en capaciteit in de markt te vergroten. Remeha en BDR Thermea investeren de komende jaren voor €800 miljoen in R&D, digitale oplossingen en productieontwikkeling. Opgericht in 1965 is Holland Warmte uitgegroeid tot een regionaal sterke …Lees meer »
 • Geothermie voor regio Eemland

  Geothermie voor regio Eemland

  Larderel Energy gaat geothermie inzetten om de regio Eemland (Amersfoort, Eemnes, Baarn, Soest, Leusden, Bunschoten en Nijkerk) te voorzien van duurzame verwarming en elektriciteit. Hierbij leveren zeven centrales warmte aan een groot warmtenetwerk, waarmee het warme water van de centrales naar de gebruikers wordt getransporteerd. Met deze warmte kunnen onder andere woningen, kantoren, zwembaden en bedrijven van duurzame warmte voorzien worden. De duurzame stroom wordt aan het bestaande elektriciteitsnet geleverd. Een groot voordeel van geothermie …Lees meer »
 • Vorst zorgt voor topdrukte bij installateurs

  Vorst zorgt voor topdrukte bij installateurs

  De kou zorgt voor topdrukte bij verwarmingsbedrijven. Vooral veel oudere cv-ketels die geen regelmatig onderhoud hebben gehad, laten het afweten. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, zetten installateurs alles op alles om storingen zo snel mogelijk te verhelpen. “Op dagen als deze blijkt weer hoe belangrijk verwarmingsmonteurs zijn.” De drukte bij verwarmingsbedrijven is deze week ongekend groot. Bij installatiebedrijf Verspeek in Valkenswaard staat de telefoon roodgloeiend. Directeur Martijn Verspeek: “Het is alle hens aan …Lees meer »
 • Primeur: woningen met waterstof via bestaand gasnet

  Primeur: woningen met waterstof via bestaand gasnet

  In Lochem worden in de wijk Berkeloord voor het eerst twaalf bewoonde woningen verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet. Bij deze pilot onderzoekt Alliander op verzoek van de bewoners van deze monumentale panden of waterstof een goed alternatief is voor aardgas voor het verwarmen van woningen. Alliander werkt daarbij samen met onder andere LochemEnergie, Remeha en Westfalen Gassen Nederland BV. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen …Lees meer »
 • Nieuwbouw met bodemwarmte

  Nieuwbouw met bodemwarmte

  Een oude boerderij in Vaassen heeft plaatsgemaakt voor een vrijstaande nieuwbouwwoning, voorzien van een bodemwarmtepomp. Samen met een 178 meter diepe bron zijn daarmee warmte en warm tapwater gegarandeerd. Bovendien zorgt het systeem voor topkoeling op warme zomerdagen. De oorspronkelijke boerderij werd rond 1900 gebouwd en rond 1960 uitgebreid. Renoveren en verduurzamen was geen optie en dus werd het nieuwbouw. Van meet af aan stond naast pv-panelen op het dak de aanleg van een bodemwarmtepompsysteem …Lees meer »
 • Biogas voor verwarming en warmtapwater

  Biogas voor verwarming en warmtapwater

  Remeha zet in op de hybridisering van klimaat- en warmtapwaterinstallaties om het gasgebruik te minimaliseren. Via een samenwerking met scale-up Circ biedt de fabrikant haar klanten een nieuwe optie om installaties met biogas in plaats van aardgas te voeden. Remeha en Circ produceren en leveren producten die elkaar aanvullen, waar het gaat om het reduceren of vervangen van het aardgasgebruik. Circ is een ontwikkelaar en producent van mini-vergisters – BioTransformers, zoals zij de apparaten noemen …Lees meer »
 • Subsidie op warmtepomp voor PVT-systemen

  Subsidie op warmtepomp voor PVT-systemen

  Ook voor de Triple Solar PVT-warmtepomp 3.5 geldt nu de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Woningeigenaren met een woning in Nederland waarvoor de omgevingsvergunning vóór 30 juni 2018 is aangevraagd, komen hiervoor in aanmerking. De ISDE-meldcode van de Triple Solar PVT-warmtepomp 3.5 is KA21932. Bij de eerstvolgende update door het @RVO van de ISDE-apparatenlijst zal deze meldcode zichtbaar zijn. De subsidie bedraagt €4200. De Triple Solar® PVT-warmtepomp is een water/water-warmtepomp die speciaal voor PVT-systemen …Lees meer »
 • Remeha start volgend jaar productie hybride warmtepomp in Apeldoorn

  Remeha start volgend jaar productie hybride warmtepomp in Apeldoorn

  Vanaf uiterlijk 1 juli 2023 start Remeha met de productie van de hybride warmtepomp Elga Ace op een moderne productielijn in Apeldoorn. Als deze tweede productielocatie volledig operationeel is, kan de fabrikant hier jaarlijks 140.000 binnenunits voor dit warmtepompsysteem produceren. In mei volgend jaar, zo is de verwachting, zal Remeha gaan proefdraaien op de nieuwe productielijn. Om de productie van de Elga Ace naar Nederland te halen, heeft Remeha in Apeldoorn-Noord een pand gehuurd waar …Lees meer »
 • Airconditioners kunnen winters gasverbruik aanzienlijk verlagen

  Airconditioners kunnen winters gasverbruik aanzienlijk verlagen

  De Europese lidstaten zoeken naar manieren om hun gasvraag de komende winter met 15% te verminderen. Een deel van de oplossing ligt volgens warmtepompfabrikant Daikin bij alternatieve verwarmingsbronnen, waarvan airconditioning er één is die vaak al aanwezig is. In feite is een airconditioningsysteem een lucht/lucht-warmtepomp die gebouwen op een efficiënte en effectieve manier kan verwarmen. In het geval van een gebouw van 600 m2 kan het gebruik van het airconditioningsysteem als een lucht/lucht-warmtepomp om te …Lees meer »
 • Eerste deelcertificaten voor warmtepompmonteurs

  Eerste deelcertificaten voor warmtepompmonteurs

  Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft vandaag de eerste deelcertificaten ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ uitgereikt. Het is de eerste mijlpaal in een omvangrijke operatie: de komende jaren worden duizenden monteurs klaargestoomd om in de Nederlandse woningen warmtepompen te installeren. De uitreiking van de certificaten vond plaats bij opleidingsbedrijf Installatiewerk in Hoofddorp. Minister De Jonge: “2026 is het moment waarop we bij vervanging van de cv-ketel op zijn …Lees meer »
 • Minister De Jonge enthousiast over opschaling productie warmtepompen Itho Daalderop

  Minister De Jonge enthousiast over opschaling productie warmtepompen Itho Daalderop

  Op 31 oktober jl. bezocht minister Hugo de Jonge samen met een aantal senior beleidsmakers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Economische zaken en Klimaat de fabriek van Itho Daalderop in Tiel. Ook Doekle Terpstra was met twee collega’s namens Techniek Nederland aanwezig. De minister wilde zich laten informeren over de plannen die Itho Daalderop op dit moment uitvoert om uiteindelijk 100.000 warmtepompen per jaar in Nederland te produceren. …Lees meer »
 • Proef met cv-ketels op waterstof mag van waakhond

  Proef met cv-ketels op waterstof mag van waakhond

  Netbeheerder Liander mag een proefproject starten waarbij cv-ketels van huizen op waterstof overgaan. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft hiervoor toestemming gegeven. Het betreft een project in Lochem in de buurt van Zutphen. ACM vindt het belangrijk dat bedrijven al ervaring kunnen opdoen met waterstof, omdat dit naar verwachting een belangrijke rol gaat spelen in de energievoorziening. Staatstoezicht op de Mijnen gaat de veiligheid bij het transport van het waterstof controleren. In Lochem krijgen …Lees meer »
 • Nieuw Kleintje Infraroodpanelen verschenen

  Nieuw Kleintje Infraroodpanelen verschenen

  Het nieuwe ‘ISSO Kleintje Infraroodpanelen, elektrische stralingsverwarming’, is verschenen. Elektrische stralingsverwarming is in opkomst. Soms wordt deze verwarming ingezet als alternatief voor centrale verwarming met watergevoede systemen, zoals radiatoren en vloerverwarming. Dit nieuwe Kleintje biedt de vakman in zo’n geval actuele kennis over de toepassing van infraroodpanelen en elektrische stralingsverwarming. In de moderne woningbouw is all-electric steeds vaker het uitgangspunt. Dat wil zeggen dat de klimaatinstallatie uitsluitend met elektriciteit wordt gevoed. Om die reden kijkt …Lees meer »
 • “Uitstel Gasketelwet is niet meer uit te leggen”

  “Uitstel Gasketelwet is niet meer uit te leggen”

  De Gasketelwet wordt niet op 1 januari 2023 volledig ingevoerd, maar pas op 1 april. Dat liet minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening afgelopen week weten in een brief aan de Tweede Kamer. Techniek Nederland is buitengewoon ontstemd over het besluit. Voorzitter Doekle Terpstra: “De Gasketelwet vraagt een enorme inspanning van onze leden. Zij hebben alles op alles gezet om er op tijd klaar voor te zijn. Dat de invoering nu wéér wordt …Lees meer »
 • “Pas over ruim jaar productie warmtepompen weer op niveau van vraag”

  “Pas over ruim jaar productie warmtepompen weer op niveau van vraag”

  Er komt dit jaar 62 miljoen euro extra beschikbaar voor wie zijn koophuis wil verduurzamen. Het gaat om uitbreiding van de zogeheten ISDE-regeling, waarbij geld beschikbaar is als je bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler wilt aanschaffen. Ook is er geld voor het isoleren van huizen of een aansluiting op het warmtenet. “Logisch dat de subsidiepot wordt aangevuld”, zegt Jan Bosch, manager Marketing Communications bij Nefit-Bosch. “Er zijn immers overheidsdoelen te halen. Maar subsidie-uitbreiding zal niets …Lees meer »
 • Historisch verwarmen

  Historisch verwarmen

  Door de klimaatcrisis en coronapandemie staan verduurzaming en ventilatie van gebouwen volop in de belangstelling. Tegelijkertijd is het opmerkelijk hoe weinig aandacht de beheersing van het binnenklimaat in de Nederlandse bouwhistorie en architectuurgeschiedenis heeft gekregen. Architectuurhistoricus Natasja Hogen wil daar met haar proefschrift ‘Een nieuwe omgang met comfort’, dat recentelijk is verschenen bij de UVA, verandering in brengen. Voor IZ schreef zij een artikel over de periode van 1840 tot circa 100 jaar geleden. Technische …Lees meer »
 • BDR Thermea Group verhoogt productie van warmtepompen

  BDR Thermea Group verhoogt productie van warmtepompen

  BDR Thermea Group, fabrikant van binnenklimaatoplossingen, breidt zijn warmtepompproductie uit om aan de snelgroeiende vraag van consumenten te voldoen naar duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen. Stijgende gasprijzen en zorgen over energiezekerheid versnellen de Europese vraag naar warmtepompen en hybride oplossingen. BDR Thermea Group zal daarom nieuwe productielijnen voor warmtepompen openen op haar productielocaties in Apeldoorn, Nederland en Bassano del Grappa, Italië. Vanaf juli 2023 gaan de productielocaties naast de cv-ketels ook warmtepompen produceren. Het bedrijf vergroot …Lees meer »
 • Ruim kwart voetbalclubs bezig met aanschaf warmtepomp

  Ruim kwart voetbalclubs bezig met aanschaf warmtepomp

  Door de gestegen energieprijzen is een gemiddelde sportvereniging dit jaar €15.000 extra kwijt aan de energierekening. Dit is een stijging van bijna 100% ten opzichte van vorig jaar. Verenigingen hebben ontzettend veel moeite om de energierekeningen te kunnen betalen en maar liefst 38% van alle verenigingen vreest inmiddels voor het voortbestaan van de club. De helft van alle clubs hebben op dit moment een variabel contract en van nog eens 22% loopt het contract binnen …Lees meer »
 • Prefab warmtepompen voor op het dak

  Prefab warmtepompen voor op het dak

  Nefit Bosch en iBuild hebben een contract getekend waarin een meerjarige samenwerking wordt vastgelegd. Nefit Bosch gaat iBuild honderden prefab-installaties leveren op basis van de all-electric dakwarmtepomp die Nefit Bosch volgend jaar op de markt brengt. Als ambitieuze start-up komt iBuild met een nieuw woningbouwconcept dat het bouwproces versnelt. Woningen worden gebouwd vanuit een vaste bodemplaat met volledig in de fabrieken van partners voorgeproduceerde elementen. Voor de duurzame verwarming en warmwatervoorziening kiest iBuild voor de …Lees meer »
 • Ook verhoogd prijsplafond maakt warmtepomp duur

  Ook verhoogd prijsplafond maakt warmtepomp duur

  Ook het verhoogde prijsplafond biedt geen soelaas voor wie een warmtepomp heeft of van plan was deze aan te schaffen. In de meeste gevallen speel je quitte ten opzichte van verwarmen met een cv-ketel. Huishoudens die onlangs een nieuw energiecontract afsloten zijn zelfs ruim 700 euro meer kwijt wanneer zij de warmtepomp prefereren boven verwarmen op gas. Dat concludeert vergelijkingswebsite Slimster, nadat het twee weken geleden al berekende dat de eerste variant van het prijsplafond …Lees meer »
 • Nieuw bedrijfspand voor fabrikant warmtepompen

  Nieuw bedrijfspand voor fabrikant warmtepompen

  Binnenkort zal in opdracht van projectontwikkelaar Prohuis op bedrijventerrein Bagven Park in Breda worden gestart met de bouw van een nieuw bedrijfspand voor NIBE Energietechniek. In Breda krijgt NIBE, dat nu nog is gevestigd in Oosterhout, de ruimte om haar groeiambities te realiseren. Daarnaast maakt de nieuwbouw het mogelijk om het trainingsaanbod van de NIBE Academy te vergroten. Het nieuwe bedrijfspand wordt naar verwachting opgeleverd in de eerste helft van 2024. Het hart van het …Lees meer »
 • Collectieve hoog temperatuur warmtepomp nu ook te waarderen in BENG

  Collectieve hoog temperatuur warmtepomp nu ook te waarderen in BENG

  Het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) heeft de SWP warmtepomp een gelijkwaardigheidsverklaring toegekend voor tapwater en ruimteverwarming. Woningbouwcorporaties en VVE’s die bestaande woningen willen verduurzamen, kunnen hun collectieve cv-ketels nu – zonder grote aanpassingen aan het aangiftesysteem – vervangen door een hoog temperatuur lucht/water-warmtepomp. Woningcorporaties spelen een belangrijke rol in het verduurzamen van de woningvoorraad in Nederland. De grootste uitdaging vormt het verduurzamen van de bestaande woningen. Na een succesvolle pilot bij Wonen Limburg, …Lees meer »
 • Verduurzamen van collectieve installaties

  Verduurzamen van collectieve installaties

  Verduurzamen van collectieve installaties Energy Bridge verduurzaamt collectieve installaties van wooncomplexen en kantoren. Een gat in de markt. Vandaar dat het bedrijf flink doorgroeit. Directeur Jan-Maarten Elias legt aan de hand van een project in Spijkenisse uit hoe Energy Bridge te werk gaat. Volgens Elias zijn er drie trends die nu een belangrijke stempel drukken op de bouwkolom. Ten eerste de prijsstijgingen die voortvloeien uit de schaarste aan materialen. Daarnaast is efficiency een belangrijk thema …Lees meer »
 • Zuivere waterstofketel voor commerciële toepassingen klaar voor veldtesten

  Zuivere waterstofketel voor commerciële toepassingen klaar voor veldtesten

  BDR Thermea Group, een fabrikant van binnenklimaatoplossingen, bereidt zich voor op de eerste real-life proeven van ketels op zuivere waterstof voor commerciële toepassingen. Deze stap volgt op succesvolle proeven met 100% waterstofketels voor residentieel gebruik die het bedrijf sinds 2019 in Europa uitvoert. “Groene waterstof is een handige manier om grotere gebouwen CO2-vrij te maken”, zegt Business Director Emilia Cabral. Dit komt omdat we hiermee hernieuwbare energie over langere perioden kunnen opslaan en zware piekbelastingen …Lees meer »
 • Warmtepomp door prijsplafond bijna 900 euro duurder dan cv-ketel

  Warmtepomp door prijsplafond bijna 900 euro duurder dan cv-ketel

  Het prijsplafond op energie dat het kabinet op Prinsjesdag aankondigde maakt dat veel Nederlanders de aanschaf van een warmtepomp voorlopig zullen uitstellen. Dat vermoedt vergelijkingssite Slimster, na berekend te hebben wat de maatregel betekent voor huishoudens met enerzijds een cv-ketel of anderzijds een (hybride) warmtepomp. Waar zo’n warmtepomp tot meer dan 2000 euro per jaar kon besparen, zijn huishoudens met een cv-ketel in de nieuwe situatie juist tot bijna 900 euro goedkoper uit. Slimster rekende …Lees meer »
 • Belgische woningbezitters overwegen warmtepomp om geld te besparen

  Belgische woningbezitters overwegen warmtepomp om geld te besparen

  Ook onze zuiderburen maken zich druk om de energietransitie, juist nu de energieprijzen de pan uitrijzen. Eén derde van de woningbezitters in België overweegt om van verwarmingsinstallatie te veranderen vanwege de stijgende energiefactuur. Daarvan denkt 41% over te schakelen op een warmtepomp. Twee op drie woningbezitters ziet het zelfs als noodzaak om over te stappen op hernieuwbare energie om de energiefactuur laag te houden. 70% denkt bovendien dat de stijgende prijzen de energietransitie zullen versnellen. …Lees meer »
 • “Eerst lucht en vuil verwijderen”

  “Eerst lucht en vuil verwijderen”

  John Visser uit Vianen is een installateur die zich volledig heeft gespecialiseerd in het waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallaties. Hij wordt tegenwoordig vaak benaderd door mensen die energie willen besparen of een probleem met een radiator of vloerverwarming die niet goed warm wordt. “Dan ga ik de installatie eerst analyseren op mogelijke oorzaken en als dat nodig is beter waterzijdig inregelen. Ik verbaas mij nog elke week over standaard ingestelde cv-ketels en warmtepompen en verkeerd aangesloten …Lees meer »
 • R-32 Monobloc systemen voor kleinere vermogens

  R-32 Monobloc systemen voor kleinere vermogens

  Daikin Europe introduceert de Altherma 3 M lucht/water warmtepompen voor lage temperaturen en kleine capaciteiten. Deze warmtepomp werd eerder geïntroduceerd in de bouwgrootten 9 tot 16 kW, maar is vanaf nu ook verkrijgbaar in drie kleinere vermogens (4, 6 en 8 kW). Dankzij het compacte ontwerp, het functionele design en de verbeterde prestaties is dit systeem vooral geschikt voor kleinere nieuwbouw- en renovatiewoningen. De Altherma 3 M is een R-32 lucht/water warmtepomp in Monobloc-uitvoering voor verwarming, (eventueel) koeling …Lees meer »
 • Duurzaam warmte- en koudesysteem voor nieuwbouw

  Duurzaam warmte- en koudesysteem voor nieuwbouw

  De gemeente Amsterdam en Eneco hebben een overeenkomst gesloten voor de aanleg van een van de grootste duurzame warmte- en koudeprojecten voor nieuwbouwwoningen in Nederland. Het systeem wordt gebouwd op het Amsterdamse Strandeiland. Bij de ontwikkeling van het nieuwste eiland van IJburg wordt een energieneutrale woonomgeving gemaakt, waarin dit duurzame warmte- en koudesysteem een belangrijk element vormt. De woningen en voorzieningen die op Strandeiland komen, worden aangesloten op een lokale warmte- en koeling-voorziening. Eneco gaat …Lees meer »
 • Nieuwe versie BRL 6000-25 over gas

  Nieuwe versie BRL 6000-25 over gas

  De nieuwe versie BRL6000-25 ‘Gebouwgebonden gasverbrandingstoestel en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas’ van InstallQ is verschenen. Deze versie van 15 juni 2022 is aangewezen door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en is als toegelaten certificatieschema geregistreerd in het Register Gasverbrandingsinstallaties (CS-1001). Met de BRL voldoen bedrijven aan wettelijke eisen. Ieder jaar vallen er doden en gewonden door koolmonoxide. Om die reden is op 1 oktober 2020 de wettelijke …Lees meer »
 • Daikin start fabriek voor warmtepompen in Polen

  Daikin start fabriek voor warmtepompen in Polen

  Daikin Europe gaat 300 miljoen euro investeren in een nieuwe fabriek in het Poolse Łódź. In juli 2024 gaat de nieuwe fabriek van start met het produceren van residentiële warmtepompen, als vierde locatie naast Daikin’s bestaande Europese productiesites in België, Tsjechië en Duitsland. Deze investeringen komen bovenop de vorig jaar aangekondigde 840 miljoen euro in bestaande fabrieken en het nieuwe Daikin R&D center. Edwin Hoogerwerf, Managing Director van Daikin Nederland over de nieuwe ontwikkelingen: “Onze …Lees meer »
 • Bouw grootste warmtepomp van Nederland van start

  Bouw grootste warmtepomp van Nederland van start

  Op dinsdag 5 juli is het startsein gegeven voor de bouw van de grootste warmtepomp van Nederland. De pomp maakt onderdeel uit van een aquathermie-installatie van Eneco waarmee straks duurzame warmte wordt geproduceerd voor circa 20.000 huishoudens in gemeente Utrecht en Nieuwegein. De warmtepomp komt te staan op het terrein van de rioolwaterzuivering Utrecht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Daar gaven dagelijks bestuursleden Constantijn Jansen op de Haar en Els Otterman van De Stichtse …Lees meer »
 • Nauwelijks nog installateurs om klussen aan te nemen

  Nauwelijks nog installateurs om klussen aan te nemen

  Tijdens de opening van de VSK vakbeurs kondigde minister Hugo de Jonge aan dat de (hybride) warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt. Offertevergelijker Slimster.nl kreeg vervolgens ruim vijf keer zoveel offerte-aanvragen op een dag te verwerken als normaal. Eigenaar Marco Schuurman vertelde dat er echter nauwelijks installateurs zijn die nog klussen kunnen aannemen: “Op dit moment heeft zeker tachtig procent aangegeven dat zij voor het komende halfjaar of langer vol zitten.” Eén van die installateurs …Lees meer »
 • Driekwart van Nederland verwarmt nog met gas

  Driekwart van Nederland verwarmt nog met gas

  Ondanks de opmars van de warmtepomp, is de cv-ketel nog altijd veruit de meest gebruikte verwarmingsbron in Nederlandse huishoudens. Ruim driekwart van de Nederlanders stookt nog op gas. De warmtepomp komt met zeven procent op plek twee, terwijl vijf procent van Nederland aangeeft aangesloten te zijn op stadsverwarming. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Naast de cv-ketel, warmtepomp en stadsverwarming worden ook de elektrische kachel en de …Lees meer »
 • Diederick Hilckmann wint WKO Duurzaamheid Award 2022

  Diederick Hilckmann wint WKO Duurzaamheid Award 2022

  Op 19 mei ontving Diederick Hilckmann, beheerder van de werktuigkundige installaties aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, de WKO Duurzaamheid Award 2022. Deze onderscheiding gaat jaarlijks naar een persoon die zich inzet voor zijn of haar WKO-systeem. De prijs is een initiatief van het Gebruikersplatform Bodemenergie. Naast Hilckmann waren ook Roy van der Mark van Sanquin en Anne Medema van de TU Delft genomineerd. De prijs werd uitgereikt door weerman en poolonderzoeker Peter Kuipers Munneke. …Lees meer »
 • In jaar tijd 17 keer zoveel aanvragen voor warmtepompen

  In jaar tijd 17 keer zoveel aanvragen voor warmtepompen

  Dinsdag 17 mei werd bekend dat de (hybride) warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt. Uit cijfers van de Nederlandse offertevergelijker Slimster blijkt dat de interesse in warmtepompen de laatste maanden al sterk is toegenomen. Zo lag het aantal aanvragen voor een warmtepomp in het eerste kwartaal van 2022 zeventien keer hoger dan in de eerste drie maanden van 2021. Installateurs die vorig jaar één warmtepomp per maand plaatsten, installeren er nu vier per week. En …Lees meer »
 • Overstappen naar hybride: gaat dat wel lukken?

  Overstappen naar hybride: gaat dat wel lukken?

  Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft gisteren de 25e editie van VSK geopend. Door een warmtepomp in te schakelen, werd het startsein gegeven voor deze populaire vakbeurs voor de installatiesector. Hij kondigde vervolgens aan dat het vanaf 2026 verplicht is om een hybride warmtepomp te installeren als een cv-ketel aan vervanging toe is. Ook alternatieven zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. De vraag is …Lees meer »
 • ‘Terugverdientijd warmtepomp iets meer dan 5 jaar’

  ‘Terugverdientijd warmtepomp iets meer dan 5 jaar’

  Een op de zes Nederlanders overweegt de aanschaf van een warmtepomp wanneer de terugverdientijd hooguit vijf jaar bedraagt. Een even grote groep neemt ook genoegen met een terugverdientijd van zes tot tien jaar. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Aan het onderzoek deden 2000 Nederlanders mee. Zonneplan berekende dat een volledig elektrische warmtepomp met de huidige energietarieven binnen vijfenhalf jaar terug te verdienen is. Een groot deel …Lees meer »
 • 200 miljoen voor collectieve warmtesystemen

  200 miljoen voor collectieve warmtesystemen

  Het Nationaal Groeifonds heeft het consortium NieuweWarmteNu! (NWN!) een voorwaardelijke bijdrage toegekend, van 200 miljoen euro. Als de toekenning definitief wordt, kunnen maximaal 10 collectieve warmteprojecten in de gebouwde omgeving en de glastuinbouw worden ontwikkeld als vervanging voor verwarming met aardgas. Afhankelijk van de snelheid van het vervolgtraject kunnen de eerste projecten in 2023 met de bouw starten. Het project heeft een looptijd van vier jaar vanaf toekenning. Het consortium is gematigd tevreden dat de …Lees meer »
 • Voorbereid op verwarmen met waterstof

  Voorbereid op verwarmen met waterstof

  De Vaillant ecoTEC plus is nu geschikt voor bijmenging van 20 procent waterstof aan het aardgas. De cv-ketel is getest en gevalideerd om zonder aanpassingen woningen te verwarmen en van warm water te voorzien. Het assortiment van Vaillant, producten die geschikt zijn voor bijmenging tot 20 procent waterstof, zal in de komende maanden verder worden uitgebreid. Ronald Mazurel, manager product management bij Vaillant, laat weten zeer verheugd te zijn. “Deze duurzame ontwikkeling op het gebied …Lees meer »
 • Best geteste ketel

  Best geteste ketel

  De Vaillant ecoTEC exclusive CW5 is deze maand door de Consumentenbond uitgeroepen tot ‘Beste uit de test’. Alle ketels werden beoordeeld op elf verschillende punten. Op vijf hiervan heeft de Vaillant ecoTEC exclusive CW5 een acht of hoger gescoord, met een gemiddeld eindcijfer van 7,9. Behalve op energiezuinigheid scoort de cv-ketel sterk op het verwarmen op een laag pitje (8,8) en geluid (8,6). Dat de cv-ketel zo stil is met een modulatie tot 1:12 komt …Lees meer »
 • Voor 500 euro de thermostaat 2 graden lager

  Voor 500 euro de thermostaat 2 graden lager

  Er moet wel wat tegenover staan, wil de gemiddelde Nederlander de thermostaat twee graden lager zetten. Dit blijkt uit onderzoek van Zonneplan. Het energiebedrijf vroeg in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht aan 2000 Nederlanders onder welke voorwaarde zij dit zouden doen. Eén op de vijf Nederlanders geeft aan er minimaal 500 euro aan energiekosten mee te willen besparen, terwijl een kwart ook al genoegen neemt met 250 euro. Ruim één op de vijf Nederlanders …Lees meer »
 • Verwarmingsoplossing na 10 jaar ontwikkeling in testfase

  Verwarmingsoplossing na 10 jaar ontwikkeling in testfase

  Cooll uit Enschede test een in eigen beheer ontwikkelde verwarmingsoplossing, die naar eigen zeggen 30% op het gasgebruik van een hr-ketel bespaart. Dit rendement is onlangs bevestigd door het Fraunhofer Instituut. De primeur vindt plaats in Kampen, in een sociale huurwoning van Deltawonen. Het Enschedese bedrijf noemt de technologie veelbelovend, omdat de besparing zonder forse aanpassingen van de woning, en zonder ruimte- en comfortverlies wordt gerealiseerd. Eind 2021 heeft KIWA de testmodellen flink aan de …Lees meer »
 • Kennis over individuele cv-installaties geactualiseerd

  Kennis over individuele cv-installaties geactualiseerd

  ISSO heeft de kennis in ISSO-kleintje Individuele centrale verwarmingsinstallaties in woningen een update gegeven. De verduurzaming van het vastgoed heeft veel gevolgen voor cv-systemen. Warmtepompen zijn niet meer weg te denken, en ook bouwkundige verbeteringen aan woningen hebben invloed op het functioneren van het cv-systeem. Dat vraagt ook om andere kennis. Die kennis is na een update terug te vinden in ISSO-kleintje Individuele centrale verwarmingsinstallaties in woningen. De kennis biedt professionals veel hulp bij het …Lees meer »
 • Monoblock warmtepompen met aanvoer tot 75 °C

  Monoblock warmtepompen met aanvoer tot 75 °C

  Onlangs is NIBE gestart met de levering van de NIBE S2125-serie. Deze modulerende lucht/water monoblock warmtepompen kunnen breed worden toegepast in zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Doordat ze een aanvoertemperatuur tot 75 °C kunnen leveren, zijn ze– mét behoud van het bestaande afgiftesysteem met radiatoren – toepasbaar in bestaande woningen. Bij de ontwikkeling van de NIBE S2125-serie is veel aandacht besteed aan geluidsreductie. De buitenunits kunnen daardoor conform de actuele geluidsnormen in veel gevallen zonder …Lees meer »
 • Helmondse wijken schakelen over op aquathermie als warmtebron

  Helmondse wijken schakelen over op aquathermie als warmtebron

  In de Helmondse wijken Rijpelberg en Brouwhuis ontwikkelt warmtebedrijf Ennatuurlijk de grootste toepassing van aquathermie als warmtebron in de Benelux. Het bestaande warmtenet is er één van de eerste generatie, dus nog volledig gasgestookt. Het draait nu nog op twee stoom- en gasturbines (STEG’s), waarin bij verbranding van gas, elektriciteit wordt opgewekt. Rob Verhappen, key accountmanager bij Ennatuurlijk: “We gaan de gasturbines voorlopig wel behouden, maar dat zal in de toekomst alleen zijn voor piekmomenten …Lees meer »
 • Nederlandse startup introduceert AI gedreven hybride warmtepomp

  Nederlandse startup introduceert AI gedreven hybride warmtepomp

  De Nederlandse startup Quatt heeft de ambitie om de komende tien jaar één miljoen Nederlandse woningen te verduurzamen met een door kunstmatige intelligentie (AI) gedreven hybride warmtepomp. Hiervoor heeft het bedrijf €265.000 aan financiering opgehaald. Opvallend is dat Quatt de hybride warmtepomp direct online aan de consument gaat aanbieden. De benodigde hoge investering voor de installatie van warmtepompen in bestaande woningen weerhoudt dit segment van de beoogde energietransitie. Deze woningen zijn onvoldoende geïsoleerd om over …Lees meer »

Op onze nieuwsbrief abonneren