• Fabriek Bosch Deventer geleidelijk over van gasketels op systeemoplossingen en waterstof

  Fabriek Bosch Deventer geleidelijk over van gasketels op systeemoplossingen en waterstof

  De overheidsdoelen voor de energietransitie zijn ambitieus en als gevolg hiervan zal de Nederlandse markt voor verwarmingsoplossingen de komende jaren verder verschuiven naar warmtepompen en duurzame systeemoplossingen. Bosch Thermotechniek anticipeert hierop met het voornemen om de productiefaciliteit in Deventer geleidelijk om te vormen tot een centrum voor duurzame systeemoplossingen en waterstoftoepassingen. Tegelijkertijd bestaat de intentie om de productie van gasketels tussen 2022 en medio 2025 te verplaatsten naar de grotere productielocaties van Bosch in Europa, …Lees meer »
 • Hr-ketels met hoog modulatiebereik

  Hr-ketels met hoog modulatiebereik

  Vaillant presenteert nieuwe modellen van de hr-ketels ecoTEC plus en ecoTEC exclusive. Dankzij de intuïtieve bediening van het nieuwe touchscreen en een verbeterd ontwerp zijn deze ketels gemakkelijk te installeren en onderhouden. De Vaillant ecoTEC plus en ecoTEC exclusive hebben het energielabel A voor verwarming. Gecombineerd met de vSMART, sensoHOME of sensoCOMFORT thermostaat en buitenvoeler wordt het energielabel voor verwarming A+. Beide modellen zijn uitgerust met de nieuwe intelligente IoniDetect-technologie waarmee een optimale verbranding mogelijk …Lees meer »
 • Warmtepomp zonder buitenunit voor verwarming, warm water en ventilatie

  Warmtepomp zonder buitenunit voor verwarming, warm water en ventilatie

  Nefit Bosch brengt een nieuwe ventilatiewarmtepomp op de markt. De Compress 3800i EW is een alles-in-één oplossing voor verwarming, warm water en ventilatie, zonder buitenunit of bronboring. Hij maakt gebruikt van restwarmte uit de ventilatielucht en kan worden toegepast in zowel nieuwbouw, als bestaande bouw. De warmtepomp is geschikt voor situaties met een geringe warmtevraag, zoals goed geïsoleerde appartementen of vakantiewoningen tot ca. 75 m2 die zijn voorzien van een lagetemperatuurafgiftesysteem. Met een vermogen van …Lees meer »
 • Hybride oplossing heeft voorkeur bij verduurzaming

  Hybride oplossing heeft voorkeur bij verduurzaming

  Van de duurzame verwarmingsoplossingen lijkt een hybride oplossing de voorkeur te hebben ter vervanging van de cv-ketel. Zo wil 27 procent van de Nederlanders een hybride systeem aanschaffen wanneer hun huidige cv-ketel aan vervanging toe is. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Vaillant onder 1000 Nederlandse consumenten. De verwarmingsfabrikant liet dit onderzoek uitvoeren in het licht van het klimaatakkoord, dat voor Nederland als belangrijkste doel oplegt om in 2030 bijna de helft …Lees meer »
 • Geruisloos ontgassen van kleine en middelgrote installaties

  Geruisloos ontgassen van kleine en middelgrote installaties

  Spirotech breidt het assortiment vacuümontgassers uit met de Superior S250. Deze verbetert de efficiency van kleine en middelgrote verwarmings- en koelinstallaties met de gepatenteerde Venturi-loop. Dankzij verbeteringen in de constructie en isolatie werkt de ontgasser vrijwel geruisloos. De vacuümontgasser is ontworpen voor een systeemvolume tot 5 m3 en een drukbereik van 0,5 tot 2,5 bar, oftewel kleine tot middelgrote installaties in de utiliteitsbouw en woningbouw. Verder is de ontgassingscapaciteit maximaal 74 l/h en de werktemperatuur …Lees meer »
 • Luchtgebonden warmtepompen

  Luchtgebonden warmtepompen

  Enkele jaren geleden geloofde een groep warmtepompadepten nog heilig dat grondgebonden systemen de toekomst hadden. Die tijd lijkt nu voorbij te zijn. Ja, ze zijn belangrijk, maar het zijn vooral de luchtgebonden systemen die in een rap tempo innoveren en de markt veroveren. IZ sprak erover met twee specialisten. Martin Wendels is sinds 2010 directeur van WOLF Energiesystemen. Ze verkopen zowel lucht- als bodemgebonden warmtepompen. Jan Bosch werkt sinds 2007 als Manager Marketing Communications bij …Lees meer »
 • NTA 8800 certificering voor Samsung lucht/water-warmtepompen

  NTA 8800 certificering voor Samsung lucht/water-warmtepompen

  De Samsung EHS ClimateHub Split lucht/water-warmtepomp met geïntegreerde boilertank is gecertificeerd volgens de NTA 8800 testwijze. De kwaliteitscertificaten voor de systemen van 4,4 kW, 6 kW en 9 kW zijn opgenomen in het BCRG register. Het betreft een alles-in-één warmtepomp voor verwarmen, koelen en sanitair warm water. Het systeem is voorzien van het energielabel A+++/A++. Met een groot temperatuurbereik kan de warmtepomp worden ingezet voor zowel ruimteverwarming/-koeling als voor de sanitair warmwatervoorziening. Dankzij de toepassing …Lees meer »
 • Prefab installatie-unit ontzorgt installateur bij grootschalige renovatie

  Prefab installatie-unit ontzorgt installateur bij grootschalige renovatie

  Onder de noemer ‘Fit to Fit’ ontwikkelt Nefit Bosch, samen met ketenpartners, oplossingen om op installatiegebied snelheid en efficiëntie te realiseren. Woningcorporatie Talis en Dura Vermeer hebben in Nijmegen de primeur bij de vervanging van in totaal 220 sociale huurwoningen in de aardgasvrije wijk Jerusalem. Voor dit project is een all-in-one skid ontwikkeld waarin alle installatiecomponenten plug & play zijn voorgemonteerd. Dura Vermeer past het  sloop-/nieuwbouw product ‘Blokje Om’ toe; een beproefd houtbouwproduct waarbij telkens …Lees meer »
 • Buitenunit in woning en toch geluidsarm

  Buitenunit in woning en toch geluidsarm

  NIBE is een collegiale samenwerking aangegaan met HydrotopWorks uit Deventer. Deze jonge onderneming biedt diverse prefab-oplossingen voor lucht/water-warmtepompen. Eén daarvan is de HydroTop: een compacte inbouwunit die het mogelijk maakt om de buitenunit geluidsarm in de woning te plaatsen. Net als een dakraam wordt deze unit naadloos ingebouwd in het schuine dak van de woning. Het deel waar buitenlucht langs naar binnen wordt gezogen steekt daarbij zo’n 15 centimeter boven het dakvlak uit. De prefab-unit …Lees meer »
 • ‘Betere uitvoering energiesystemen in bodem noodzakelijk’

  ‘Betere uitvoering energiesystemen in bodem noodzakelijk’

  Op 10 mei jl. heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een signaalrapportage ‘Risico’s bij de aanleg van gesloten bodemenergiesystemen’ gepubliceerd. Aan afwijkingen van protocollen bij de aanleg, zoals bij eerdere controles door ILT geconstateerd, moet wat worden gedaan. Branchevereniging Bodemenergie zegt in een reactie dat haar leden inmiddels de nodige stappen hebben gezet maar verdere verbeteringen nodig zijn. Bodemenergiesystemen spelen een grote en groeiende rol in de verduurzaming van de gebouwde omgeving, met een …Lees meer »
 • De opkomst van luchtgebonden warmtepompen

  De opkomst van luchtgebonden warmtepompen

  Enkele jaren geleden geloofde een groep warmtepompadepten nog heilig dat grondgebonden systemen de toekomst hadden. Die tijd lijkt nu voorbij te zijn. Ja, ze zijn belangrijk, maar het zijn vooral de luchtgebonden systemen die in een rap tempo innoveren en de markt veroveren. “Bij de bodemgebonden systemen vindt weinig innovatie plaats”, vertelt Jan Bosch, die sinds 2007 als Manager Marketing Communications werkzaam is bij Nefit Bosch, fabrikant van zowel lucht- als bodemgebonden warmtepompen. “Het zijn …Lees meer »
 • Imago-risico warmtepomp

  Imago-risico warmtepomp

  De warmtepomp is aan een gestage opmars bezig, maar loopt een flink imagorisico. Dat zegt Michel van Bronkhorst van het Opleidingscentrum GOº voor de koudetechniek. “We zien helaas dat het vaak mis gaat bij het berekenen, plaatsen en inregelen van deze systemen. Het gevolg is dat installaties slecht presteren en daardoor ook nog eens energie gaan slurpen in plaats van besparen”. Meten, weten en goed inregelen zijn essentieel voor het goed functioneren van warmtepompen en …Lees meer »
 • Warmtepomp met actieve koeling

  Warmtepomp met actieve koeling

  Vorig jaar introduceerde Vasco de warmtepomp Vica 8 AW E (Air Water Extern). Deze oplossing biedt nu meer comfort en flexibiliteit. Zo kan de woning niet alleen in de winter worden verwarmd maar in de zomer ook worden gekoeld – via vloerverwarming of ventilo-convectoren. Met de lucht/water-warmtepomp Vica 8 AW E biedt Vasco Group voortaan ook de mogelijkheid tot actieve koeling. Hierbij wordt het proces omgekeerd en wordt de warme buitenlucht gebruikt om koud water …Lees meer »
 • Plug and play warmtepomp doorstaat strenge winterperiode

  Plug and play warmtepomp doorstaat strenge winterperiode

  “De strenge vorstperiode deze winter was voor ons een geschenk uit de hemel; en niet alleen vanwege de ijspret buiten”, zegt Jacco Langebeeke. Hij is de ondernemer achter Vloerverwarming Nederland, die zich de laatste jaren steeds breder met verduurzaming van woningen bezighoudt. “Wij hebben zelf een warmtepomp ontwikkeld en laten die maken in Slovenië. Deze werkt zonder buitenunit maar met toevoer en afvoer van lucht door gaten in het dak. Je tilt hem zo de …Lees meer »
 • Brede coalitie: vóór 2030 minstens 1 miljoen hybride warmtepompen

  Brede coalitie: vóór 2030 minstens 1 miljoen hybride warmtepompen

  Vanaf 2024 moeten ieder jaar minimaal 100.000 hybride warmtepompen worden geplaatst in woningen en gebouwen. Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties wil dat een nieuw kabinet daarvoor 600 miljoen euro vrijmaakt. Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland vinden dat een grootschalige inzet van hybride warmtepompen nodig is. Volgens de ‘Coalitie HR-Hybride’ moeten er vóór 2030 1 miljoen tot 2 miljoen hybride warmtepompen zijn geïnstalleerd. Dit zou een besparing opleveren van 1,3 tot 2,6 …Lees meer »
 • Ontwikkelaar van warmtepomp-systemen met PVT-panelen haalt €1,2 miljoen op

  Ontwikkelaar van warmtepomp-systemen met PVT-panelen haalt €1,2 miljoen op

  Dankzij een financiering van PDENH, DOEN Participaties, Enfuro Ventures en de Rabobank heeft Triple Solar 1.200.000 euro aan werkkapitaal opgehaald. Triple Solar is een snelgroeiende scale-up in de energietransitie. Het bedrijf ontwikkelt warmtepompsystemen met PVT-panelen als energiebron. Triple Solar gebruikt het kapitaal voor het opschalen van hun activiteiten in grootschalige nieuwbouwprojecten in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Het Triple Solar®-systeem is een alternatief voor warmtepompen die gebruikmaken van een bodembron of buitenunits. Het …Lees meer »
 • Ook dynamisch inregelen nu opgenomen in ISSO-publicatie 65

  Ook dynamisch inregelen nu opgenomen in ISSO-publicatie 65

  De kennis in ISSO-publicatie 65 ‘Inregelen van ontwerpvolumestromen in klimaatinstallaties’ is herzien. De inregelmethoden die de publicatie beschrijft, zijn een uitwerking van de in NEN-EN 14336 genoemde methoden. Aan de publicatie heeft ISSO kennis toegevoegd over het dynamisch inregelen van de ontwerpvolumestromen. Deze ISSO-publicatie geeft methoden voor het inregelen van de ontwerpvolumestromen in klimaatinstallaties voor verwarmen en/of koelen. Het gaat daarbij specifiek om klimaatinstallaties van utiliteitsgebouwen en woongebouwen met een collectieve klimaatinstallatie. Inregelen is noodzakelijk …Lees meer »
 • Warmteverbruik nam in ons land met ruim 12% toe afgelopen winter

  Warmteverbruik nam in ons land met ruim 12% toe afgelopen winter

  Nederlandse huishoudens hebben hun verwarming deze winter 12,2% meer aan gehad dan tijdens de vorige winter. Voor het onderzoek werd een steekproef van 300.000 Europese huizen gebruikt, waarvan ongeveer 47.000 Nederlandse woningen. Hieruit bleek dat Italiaanse en Spaanse huishoudens de grootste toename in warmteverbruik hadden (respectievelijk 22,4% en 22,2%). Zweedse (5,7%), Deense (5,3%) en Luxemburgse (4,6%) huishoudens hadden de kleinste toename. In heel Europa was er dus een toename in het warmteverbruik overdag. En dat …Lees meer »
 • Platform voor het realiseren van een gezond binnenklimaat vernieuwd

  Platform voor het realiseren van een gezond binnenklimaat vernieuwd

  Omdat technische kennis en informatie voor het realiseren van een gezond binnenklimaat erg gefragmenteerd beschikbaar zijn, lanceren TVVL en Binnenklimaat Nederland een nieuwe versie van hun platform Binnenklimaattechniek. Dit platform beoogt professionals in de utiliteitssector hulpmiddelen te bieden om op duurzame wijze gezonde gebouwen tot stand te brengen. Een gezond binnenklimaat gaat over licht, geluid, ventilatie en klimaat, aldus de initiatiefnemers. ‘Deze vier aspecten moeten voor de gebruiker optimaal zijn, willen we een werkomgeving als …Lees meer »
 • Vooral dankzij verduurzaming blijft omzet Bosch in pandemietijd stabiel

  Vooral dankzij verduurzaming blijft omzet Bosch in pandemietijd stabiel

  Ondanks de pandemie van het coronavirus handhaafde Bosch Thermotechnology in 2020 zijn omzet op het niveau van het voorgaande jaar: 3,5 miljard euro. Aan de productzijde droegen vooral de trend naar elektrificatie en de uitbreiding van de activiteiten op het gebied van airconditioners en warmtepompen bij aan het succes. Jan Brockmann, voorzitter van de Bosch-divisie Thermotechnology: “Met onze producten voor verduurzaming, elektrificatie en digitalisering hebben wij een bijdrage geleverd aan de energietransitie in de bouwsector. …Lees meer »
 • Gasloos renoveren met warmtepomp en convectoren

  Gasloos renoveren met warmtepomp en convectoren

  NIBE en Jaga organiseren op donderdag 15 april samen een gratis webinar waarin de mogelijkheden worden besproken om bestaande woningen gasloos te maken, of in stappen voor te bereiden op een gasloze toekomst, door toepassing van (hybride) warmtepompen in combinatie met laag temperatuur convectoren. Woningcorporaties in Nederland staan de komende decennia voor de enorme uitdaging om meer dan twee miljoen bestaande rijwoningen en galerijwoningen gasloos te maken. En ook zijn steeds meer particuliere woningeigenaren en …Lees meer »
 • Voor het eerst een jaren 70 woonwijk op waterstof

  Voor het eerst een jaren 70 woonwijk op waterstof

  In het Groningse Wagenborgen wordt een jaren 70 woonwijk aangesloten op een waterstofnetwerk. Van de 40 aangeschreven bewoners heeft bijna iedereen inmiddels toegezegd mee te willen doen. Met dit project willen de initiatiefnemers aantonen dat waterstof, naast restwarmte, groen gas en all-electric, één van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is. Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. In opdracht van Groninger …Lees meer »
 • Installateur als adviseur

  Installateur als adviseur

  ‘Van (aard)gas los’ wordt niet meer als doel gezien maar als een middel. Zo ontstaat er ruimte voor meer oplossingen, van hybride warmtepomp voor bestaande bouw tot diverse varianten van de reguliere warmtepomp voor nieuwbouw. In veel gevallen uit dit zich in een lucht/water-warmtepomp gecombineerd met een gasgestookte hr cv-ketel. De taak van de installateur om het juiste totaaladvies te geven. Neem bijvoorbeeld een nieuwbouwsituatie: dankzij goede isolatie verliezen huizen geen warmte maar kan ‘ongezonde’ …Lees meer »
 • ‘Ook tijdens koude week draaide warmtepomp als een zonnetje’

  ‘Ook tijdens koude week draaide warmtepomp als een zonnetje’

  De afgelopen week stond de warmtepomp vanwege het koude weer extra in de belangstelling. Dit vanwege de vraag of een warmtepomp het wel warm zou kunnen krijgen. Nu het koudefront weer op zijn retour is, reden voor Itho Daalderop om één van haar klanten aan het woord te laten over de prestaties van de WPU warmtepomp. Nicolaas van Everdingen is eigenaar van adviesbureau Plushuis. Zijn bedrijf heeft meer dan 20 woningen (nieuwbouw en renovatie) naar …Lees meer »
 • De nieuwe generatie luchtgordijnen

  De nieuwe generatie luchtgordijnen

  Net als bergen scheiden ook luchtgordijnen klimaatzones van elkaar af. De luchtstroom trekt een onzichtbare deur op die voorkomt dat lucht vanuit verschillende gebieden kan mengen. Altijd een energiezuinige oplossing, ongeacht of u voor een warm of koel binnenklimaat gaat. Met trots presenteren wij hierbij onze nieuwe series luchtgordijnen Pamir, Arden, Sierra, Scand en Ruwen. Pamir Slank luchtgordijn – groen en intelligent. Het Pamir luchtgordijn heeft een slank en uitgesproken ontwerp en staat garant voor …Lees meer »
 • Temperatuuroverschrijding

  Temperatuuroverschrijding

  Nu woningen steeds beter geïsoleerd worden, komt ook steeds vaker de koeling van woningen aan de orde. Net zoals met alles zal er hiervoor bij het begin moeten worden begonnen. Om warmte binnen te houden isoleren we goed, maar om warmte buiten te houden zal er goede zonwering aanwezig dienen te zijn bij een woning. Vorig jaar schreef ik al over de kracht van de WTW-installatie in het helpen koelen van een woning door ’s …Lees meer »
 • Op weg naar waterstof: ketels voor wisselende gasmengsels

  Op weg naar waterstof: ketels voor wisselende gasmengsels

  Met het oog op de enorme reductie van CO2-uitstoot die nodig is om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, is het aannemelijk dat in de toekomst een mix van zowel energieopwekkers als energiedragers gebruikt gaat worden voor de verwarming van onze huizen en gebouwen. Denk aan elektriciteit, opgewekt door de zon en de wind, aardgas, maar ook hernieuwbare brandstofbronnen, zoals synthetisch methaan en waterstof geproduceerd zonder kooldioxide. De Duitse ketelfabrikant Viessmann is ervan overtuigd dat …Lees meer »
 • Happy met All-electric?

  Happy met All-electric?

  Het lijkt erop dat de introductie van de NTA 8800 (BENG) leidt tot een blikvernauwing op het gebied van warmteafgiftesystemen. Wijd en zijd wordt een All-Electric installatieconcept met warmtepomp en vloerverwarming gepropageerd als de ideale oplossing. Hiermee ligt namelijk een optimale BENG-score in het verschiet. Maar gaan we daarmee niet voorbij aan het echte doel van verwarmen, vraagt Rob Verbrugge van Verbrugge Klimaatadvies zich af? Niet de woning maar de mens moet het uitgangspunt zijn …Lees meer »
 • Hogere watertemperaturen bij lagere buitentemperaturen

  Hogere watertemperaturen bij lagere buitentemperaturen

  Trane introduceert nieuwe Sintesis™ Advantage CXAF-lucht/water-warmtepompen. Ze zijn geschikt voor de vervanging van boilers voor comforttoepassingen die op fossiele brandstof draaien en  garanderen hogere watertemperaturen bij lagere buitentemperaturen dan de eerdere modellen. De nieuwe modellen zijn geoptimaliseerd voor omstandigheden met een gedeeltelijke belasting en bieden een tot 10% betere prestatiecoëfficiënt (COP) en een toename tot 15% van de seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt (SCOP). Wanneer er ruimtekoeling nodig is, kunnen de nieuwe Sintesis™ Advantage CXAF-warmtepompen gecombineerd worden met …Lees meer »
 • Nederlanders springen zuinig om met hun verwarming

  Nederlanders springen zuinig om met hun verwarming

  Uit onderzoek van Jaga en Markteffect blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders eerst warme kleding aantrekt als ze het koud hebben. Een kwart kruipt liever met een dekentje op de bank, alvorens de verwarming hoger te zetten. Ook blijkt dat Nederlanders in hun dagelijkse leven rekening houden met het milieu, mits het uitkomt en het niet te veel extra kost. Naast de inrichting, maakt de temperatuur een woning het meest comfortabel, vinden we. …Lees meer »
 • Drukte bij installateurs: veel kleumende bewoners en kapotte cv-ketels

  Drukte bij installateurs: veel kleumende bewoners en kapotte cv-ketels

  Nederland is in de greep van de winter en dat is te merken bij de verwarmingsbedrijven. Veel oudere cv-ketels en toestellen met uitgesteld onderhoud begeven het deze week. Cv-onderhoudsbedrijven draaien overuren om klanten te helpen die in de kou zitten. Phoebe Man in ’t Veld van Sima Service en Onderhoud in Voorburg: “Vanaf gisterochtend gaat de storingstelefoon non-stop. Normaal gesproken werkt onze storingsdienst tot 10 uur ’s avonds, maar nu gaan we langer door. Niemand …Lees meer »
 • Leidse installateurs en mbo’ers gaan samen waterzijdig inregelen

  Leidse installateurs en mbo’ers gaan samen waterzijdig inregelen

  Leidse installateurs brengen studenten van mboRijnland in de praktijk de kneepjes van het waterzijdig inregelen bij. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Leiden, CIV Smart Technology, mboRijnland en lokale installatiebedrijven. De installateurs krijgen eerst een opleiding van een dag, waarna ze gecertificeerd zijn voor het waterzijdig inregelen. Vervolgens gaan ze samen met de studenten van de opleiding Technicus Engineering Installatietechniek aan de slag in Leidse woningen. Waterzijdig inregelen is een techniek …Lees meer »
 • Bioketels nog nauwelijks in trek

  Bioketels nog nauwelijks in trek

  De branche van bioketels kwam in 2020 tot een abrupte stop, blijkt uit het jaarverslag van de branchevereniging voor bioketelleveranciers, de NBKL. Subsidies werden voor een belangrijk deel beëindigd, net als de MIA/Vamil-regeling. De afzet van bioketels was zeer beperkt. Wel werd nog een aantal nieuwe projecten in gebruik genomen waardoor de hoeveelheid duurzame warmte uit bioketels in 2020 met circa 3-4 PJ toenam. De werkgelegenheid liep zeer sterk terug, van de circa 720 arbeidsplaatsen …Lees meer »
 • All-electric of waterstof?

  All-electric of waterstof?

  All-electric of waterstof? Beide routes naar verduurzaming hebben felle voor- en tegenstanders. Maar is er ook een tussenweg mogelijk? Professor Ad van Wijk van de TU/Delft denkt van wel. Ad van Wijk is een specialist op het gebied van energiesystemen. Hij pleit al geruime tijd voor een grootscheepse overstap op waterstof om zo een duurzaamheidstransitie te bewerkstelligen. Waarom pleit u dan tegelijkertijd voor all-electric oplossingen? “Het is geen kwestie van óf - óf, maar én …Lees meer »
 • Econic en Itho Daalderop gaan samenwerken

  Econic en Itho Daalderop gaan samenwerken

  Econic en Itho Daalderop hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend over de levering van Itho Daalderop WPU water/water-warmtepompen. Naast de WPU maken de warmtepompvoorraadvaten WPV en de Booster warmtepomp deel uit van het contract. De samenwerking betekent voor klanten van Econic (woningeigenaren) meer mogelijkheden om te kiezen hoe zij hun woning willen laten verwarmen/koelen. Econic verhuurt de installaties aan de eigenaar van de woning als onderdeel van een verduurzamingspakket. De WPU is een water/water-warmtepomp en maakt via …Lees meer »
 • Slim inzetten warmtepompen en warmtenetten maakt elektriciteitssysteem duurzamer

  Slim inzetten warmtepompen en warmtenetten maakt elektriciteitssysteem duurzamer

  Het slimmer inzetten van warmtepompen en warmtenetten kan in theorie veel flexibele elektriciteitsvraag opleveren: in uren met weinig duurzame elektriciteit kan een deel van de warmtesystemen tijdelijk pauzeren en in uren met veel elektriciteit uit zon en wind kunnen de warmtesystemen juist extra verwarmen. Dit kan in 2030 al 0.5 tot 1 GW tijdelijke flexibiliteit opleveren. Hiervoor moeten warmtepompen slim aangestuurd kunnen worden. Daarnaast moeten de juiste voorwaarden worden gesteld, zodat het slimmer inzetten van …Lees meer »
 • Miljoenste cv-ketel van ATAG geïnstalleerd bij Fries gezin

  Miljoenste cv-ketel van ATAG geïnstalleerd bij Fries gezin

  Begin november liet ATAG Verwarming weten sinds 1997 één miljoen cv-ketels te hebben geproduceerd en verkocht. Inmiddels is die miljoenste ketel ook geïnstalleerd. Mensonides Installatie uit Harlingen plaatste de ATAG i36ECZ bij de familie Bootma uit Friesland. De installateur ontving van de ketelfabrikant een bedrijfsuitje cadeau en de familie Bootma hoefde de ketel niet af te rekenen. De bijbehorende cheques zijn op gepaste 1,5 meter afstand uitgereikt aan Jelmer Mensonides van Mensonides Installatie en de …Lees meer »
 • Visie All-Electric

  Visie All-Electric

  Is All-Electric de heilige graal? LG en Alklima-Mitsubishi Electric, twee toonaangevende spelers, geven hun visie op de ‘Road to All-Electric’. De warmtepomp begint zo zoetjes aan wel ingeburgerd te raken, vertelt Erwin Tuijtel van Alklima-Mitshubishi Electric. “Wij merken dat bijvoorbeeld aan de grote groep installateurs die zich laat bijscholen en de blijvende groei van het aantal projecten waarin warmtepompen worden geplaatst.” Beperkingen waterstof Toch is er een hevige discussie gaande welke weg we nu moeten …Lees meer »
 • Ennatuurlijk neemt vijf warmte- en koude projecten over

  Ennatuurlijk neemt vijf warmte- en koude projecten over

  Hydreco en Ennatuurlijk hebben een overeenkomst gesloten voor de overname van vijf warmte- en koude projecten. Het gaat om de WKO-netten, installaties en aansluitingen van 1.400 klanten in Eindhoven, Boxtel, Steenbergen en Goirle. Ennatuurlijk is een warmtebedrijf met landelijke spreiding, dat ruim 85.000 consumenten en 1.200 zakelijke klanten bedient. De overname sluit aan op de ambities van Ennatuurlijk om, veelal via lokale oplossingen, duurzame energie voor iedereen mogelijk te maken en bij te dragen aan …Lees meer »
 • Prefab huis met PVT-panelen als bron voor een warmtepomp

  Prefab huis met PVT-panelen als bron voor een warmtepomp

  In het Tilburgse natuurgebied Drijflanen staat een duurzaam prefab huis met PVT-panelen als bron voor een warmtepomp. Het is genomineerd als duurzaamste huis van Nederland. De woning is volledig zelfvoorzienend. De boshut is een duurzame energiecentrale met een combinatie van gewone PV-zonnepanelen en thermische PVT-panelen op het dak. De PVT-panelen zijn aan de bovenkant een gewoon zonnepaneel die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar. Ze zijn de stille bron voor de …Lees meer »
 • Appendage om snel ketel bij te vullen beschermt tegen overdruk

  Appendage om snel ketel bij te vullen beschermt tegen overdruk

  Flamco introduceert een inlaat-vulcombinatie die het warmtapwatertoestel tijdens de verwarmingscyclus tegen overdruk beschermt. Tegelijkertijd is het een hulpmiddel om een cv-installatie in een handomdraai bij te vullen en op druk te brengen. Een kwestie van de afsluiter van de cv-installatie openen en weer dichtdraaien zodra de installatie op druk is. Het huis van de Prescor IC Fill heeft een verstelbare hart-op-hartafstand. Hierdoor kan de inlaat-vulcombinatie, zonder dat een adapter nodig is, toegepast worden bij alle …Lees meer »
 • “Waterstof zal Nederland veroveren”

  “Waterstof zal Nederland veroveren”

  De energietransitie gaat niet over één oplossing. Waterstof is één van de oplossingen. Jan Wijbenga (foto) van het bedrijf Feenstra is ervan overtuigd dat waterstof ook Nederland zal veroveren. Maar het is een weg die we nog met elkaar moeten verkennen. In Uithoorn werd onlangs een proef gestart met het inzetten van waterstof in bestaande (sloop)woningen. Woningen die eerder op aardgas werden verwarmd. Met positief resultaat. Een nieuwe toekomst voor de installateur? “Er is gewoon …Lees meer »
 • Cascade zónder ketelpompen in woonzorgcomplex

  Cascade zónder ketelpompen in woonzorgcomplex

  Voor bewoners en medewerkers van Woonzorgcentrum De Horst in Eindhoven is betrouwbaar warmtecomfort een belangrijk aspect van de 24-uurs zorg. De 169 appartementen en 14 zorgwoningen van het complex zijn onlangs voorzien van vier ketels van elk 250 kW in een cascade-opstelling. Wat opvalt is dat het systeem werkt zónder ketelpompen, waardoor het energiegebruik tot 25% omlaag kan. Het cascadesysteem van staande HR-ketels draait zónder ketelpompen en open verdeler. Er is dus geen scheiding tussen …Lees meer »
 • High-Tech vs Low-Tech

  High-Tech vs Low-Tech

  Technologiedeskundige Kris de Decker schreef jarenlang over technische innovaties. Totdat hij zich realiseerde dat we als maatschappij een doodlopende weg bewandelen. Volgens De Decker moeten we naar een Low-Tech Society toe. En de installatiebranche kan daarin een belangrijke rol spelen. Hij kan het zich nog goed herinneren: zijn ‘Eureka-moment’. “Ik schreef als freelancer ettelijke artikelen over technische innovaties. Op een gegeven moment merkte een eindredacteur op dat ik vrijwel altijd afsloot met de opmerking dat …Lees meer »
 • Geothermie bundelt krachten in nieuwe brancheorganisatie

  Geothermie bundelt krachten in nieuwe brancheorganisatie

  De brancheorganisatie Geothermie Nederland gaat vanaf 1 januari 2021 van start. De bestaande organisaties Platform Geothermie (2002) en DAGO (2014) gaan op in deze nieuwe organisatie. De nieuwe organisatie verenigt alle ondernemingen en organisaties met een zakelijk belang in de geothermiesector. Geothermie Nederland beoogt de centrale verbinder te zijn voor belangenbehartiging, kennisopbouw, innovatie, draagvlakcreatie, informatievoorziening én ontmoeting. De brancheorganisatie en haar leden zetten zich in om geothermieprojecten te ontwikkelen en te exploiteren. Kennisbundeling Radboud Vorage, …Lees meer »
 • Waarschuwing van toezichthouder voor drie warmtepompmerken

  Waarschuwing van toezichthouder voor drie warmtepompmerken

  Uit een toezichtactie van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar de naleving van de prestatie-eisen voor warmtepompen bleek dat de fabrikanten van drie van de 14 gecontroleerde merken niet konden aantonen dat ze voldeden aan de technische eisen voor energie-efficiëntie, geluid en beperking gevaarlijke stoffen. De overige 11 merken scoorden voldoende tot goed. De fabrikanten, importeurs en distributeurs van de drie warmtepompmerken ontvingen een waarschuwingsbrief van de ILT, waarop ze direct zijn gestopt met …Lees meer »
 • Stedin start proef met verwarmen van woningen op waterstof

  Stedin start proef met verwarmen van woningen op waterstof

  In Uithoorn stroomt vanaf vandaag waterstof door het bestaande aardgasnet. Veertien sloopwoningen zijn gereed gemaakt voor tijdelijke verwarming met waterstof. De techniek wordt voor het eerst in Nederland door Stedin toegepast. Stedin werkt hierbij samen met woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn en energieconsultant DNV GL. Feenstra voert werkzaamheden aan de binneninstallatie uit en Nefit Bosch en Remeha leveren de waterstof cv-ketels. Het verwarmen van woningen met waterstof kan in de toekomst een alternatief zijn …Lees meer »
 • BENG, een update

  BENG, een update

  Op 1 januari 2021 gaat het nieuwe ‘Stelsel Energieprestatie Gebouwen’ van start, met nieuwe eisen aan gebouwen en nieuwe rekenmethoden. Inmiddels is het duidelijk wat de gevolgen zijn. Die zijn relevant voor zowel installateurs als installatieadviseurs. In dit artikel bespreken we de hoofdlijnen, zodat u goed geïnformeerd het nieuwe jaar in kunt gaan. Eerst een korte opfrisser: BENG staat voor Bijna Energie-Neutrale Gebouwen en is de opvolger van de EPC, die sinds 1995 gebruikt wordt …Lees meer »
 • Bijna 3 kilo ijzer uit de vloerverwarming

  Bijna 3 kilo ijzer uit de vloerverwarming

  Een B&B in Landsmeer kampte al een tijdje met comfortklachten. De verwarming functioneerde niet meer optimaal. Installateur er bijgehaald om het probleem te verhelpen. Dat leverde maar liefst 2,7 kilo ijzer op, afkomstig uit de vloerverwarming. Wilfred de Regt van Rekon Installatietechniek zag al snel wat er aan de hand was. Met 8 man ging hij aan de slag. Onder andere de bestaande cv-ketel werd beter afgesteld, naar de waterzijdige inregeling ‘gefinetuned’ en de vloerverwarming …Lees meer »
 • Zonnewarmtenet kan bestaande wijken energieneutraal maken

  Zonnewarmtenet kan bestaande wijken energieneutraal maken

  Een zonnewarmtenet blijkt technisch en financieel haalbaar om bestaande wijken te verduurzamen en aardgasvrij te maken, zo heeft een consortium van wetenschappers en bedrijven onder leiding van de TU Delft aangetoond. Het consortium heeft dit concept technisch uitgewerkt en voor een bestaande Haarlemse jarendertigwijk technisch en financieel doorgerekend. Daarnaast is in een proefopstelling in The Green Village in Delft aangetoond dat het systeem werkt. Hiermee ligt er een ontwerp klaar voor het duurzaam verwarmen van …Lees meer »

Op onze nieuwsbrief abonneren