• In jaar tijd 17 keer zoveel aanvragen voor warmtepompen

  In jaar tijd 17 keer zoveel aanvragen voor warmtepompen

  Dinsdag 17 mei werd bekend dat de (hybride) warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt. Uit cijfers van de Nederlandse offertevergelijker Slimster blijkt dat de interesse in warmtepompen de laatste maanden al sterk is toegenomen. Zo lag het aantal aanvragen voor een warmtepomp in het eerste kwartaal van 2022 zeventien keer hoger dan in de eerste drie maanden van 2021. Installateurs die vorig jaar één warmtepomp per maand plaatsten, installeren er nu vier per week. En …Lees meer »
 • Overstappen naar hybride: gaat dat wel lukken?

  Overstappen naar hybride: gaat dat wel lukken?

  Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft gisteren de 25e editie van VSK geopend. Door een warmtepomp in te schakelen, werd het startsein gegeven voor deze populaire vakbeurs voor de installatiesector. Hij kondigde vervolgens aan dat het vanaf 2026 verplicht is om een hybride warmtepomp te installeren als een cv-ketel aan vervanging toe is. Ook alternatieven zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. De vraag is …Lees meer »
 • ‘Terugverdientijd warmtepomp iets meer dan 5 jaar’

  ‘Terugverdientijd warmtepomp iets meer dan 5 jaar’

  Een op de zes Nederlanders overweegt de aanschaf van een warmtepomp wanneer de terugverdientijd hooguit vijf jaar bedraagt. Een even grote groep neemt ook genoegen met een terugverdientijd van zes tot tien jaar. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Aan het onderzoek deden 2000 Nederlanders mee. Zonneplan berekende dat een volledig elektrische warmtepomp met de huidige energietarieven binnen vijfenhalf jaar terug te verdienen is. Een groot deel …Lees meer »
 • 200 miljoen voor collectieve warmtesystemen

  200 miljoen voor collectieve warmtesystemen

  Het Nationaal Groeifonds heeft het consortium NieuweWarmteNu! (NWN!) een voorwaardelijke bijdrage toegekend, van 200 miljoen euro. Als de toekenning definitief wordt, kunnen maximaal 10 collectieve warmteprojecten in de gebouwde omgeving en de glastuinbouw worden ontwikkeld als vervanging voor verwarming met aardgas. Afhankelijk van de snelheid van het vervolgtraject kunnen de eerste projecten in 2023 met de bouw starten. Het project heeft een looptijd van vier jaar vanaf toekenning. Het consortium is gematigd tevreden dat de …Lees meer »
 • Voorbereid op verwarmen met waterstof

  Voorbereid op verwarmen met waterstof

  De Vaillant ecoTEC plus is nu geschikt voor bijmenging van 20 procent waterstof aan het aardgas. De cv-ketel is getest en gevalideerd om zonder aanpassingen woningen te verwarmen en van warm water te voorzien. Het assortiment van Vaillant, producten die geschikt zijn voor bijmenging tot 20 procent waterstof, zal in de komende maanden verder worden uitgebreid. Ronald Mazurel, manager product management bij Vaillant, laat weten zeer verheugd te zijn. “Deze duurzame ontwikkeling op het gebied …Lees meer »
 • Best geteste ketel

  Best geteste ketel

  De Vaillant ecoTEC exclusive CW5 is deze maand door de Consumentenbond uitgeroepen tot ‘Beste uit de test’. Alle ketels werden beoordeeld op elf verschillende punten. Op vijf hiervan heeft de Vaillant ecoTEC exclusive CW5 een acht of hoger gescoord, met een gemiddeld eindcijfer van 7,9. Behalve op energiezuinigheid scoort de cv-ketel sterk op het verwarmen op een laag pitje (8,8) en geluid (8,6). Dat de cv-ketel zo stil is met een modulatie tot 1:12 komt …Lees meer »
 • Voor 500 euro de thermostaat 2 graden lager

  Voor 500 euro de thermostaat 2 graden lager

  Er moet wel wat tegenover staan, wil de gemiddelde Nederlander de thermostaat twee graden lager zetten. Dit blijkt uit onderzoek van Zonneplan. Het energiebedrijf vroeg in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht aan 2000 Nederlanders onder welke voorwaarde zij dit zouden doen. Eén op de vijf Nederlanders geeft aan er minimaal 500 euro aan energiekosten mee te willen besparen, terwijl een kwart ook al genoegen neemt met 250 euro. Ruim één op de vijf Nederlanders …Lees meer »
 • Verwarmingsoplossing na 10 jaar ontwikkeling in testfase

  Verwarmingsoplossing na 10 jaar ontwikkeling in testfase

  Cooll uit Enschede test een in eigen beheer ontwikkelde verwarmingsoplossing, die naar eigen zeggen 30% op het gasgebruik van een hr-ketel bespaart. Dit rendement is onlangs bevestigd door het Fraunhofer Instituut. De primeur vindt plaats in Kampen, in een sociale huurwoning van Deltawonen. Het Enschedese bedrijf noemt de technologie veelbelovend, omdat de besparing zonder forse aanpassingen van de woning, en zonder ruimte- en comfortverlies wordt gerealiseerd. Eind 2021 heeft KIWA de testmodellen flink aan de …Lees meer »
 • Kennis over individuele cv-installaties geactualiseerd

  Kennis over individuele cv-installaties geactualiseerd

  ISSO heeft de kennis in ISSO-kleintje Individuele centrale verwarmingsinstallaties in woningen een update gegeven. De verduurzaming van het vastgoed heeft veel gevolgen voor cv-systemen. Warmtepompen zijn niet meer weg te denken, en ook bouwkundige verbeteringen aan woningen hebben invloed op het functioneren van het cv-systeem. Dat vraagt ook om andere kennis. Die kennis is na een update terug te vinden in ISSO-kleintje Individuele centrale verwarmingsinstallaties in woningen. De kennis biedt professionals veel hulp bij het …Lees meer »
 • Monoblock warmtepompen met aanvoer tot 75 °C

  Monoblock warmtepompen met aanvoer tot 75 °C

  Onlangs is NIBE gestart met de levering van de NIBE S2125-serie. Deze modulerende lucht/water monoblock warmtepompen kunnen breed worden toegepast in zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Doordat ze een aanvoertemperatuur tot 75 °C kunnen leveren, zijn ze– mét behoud van het bestaande afgiftesysteem met radiatoren – toepasbaar in bestaande woningen. Bij de ontwikkeling van de NIBE S2125-serie is veel aandacht besteed aan geluidsreductie. De buitenunits kunnen daardoor conform de actuele geluidsnormen in veel gevallen zonder …Lees meer »
 • Helmondse wijken schakelen over op aquathermie als warmtebron

  Helmondse wijken schakelen over op aquathermie als warmtebron

  In de Helmondse wijken Rijpelberg en Brouwhuis ontwikkelt warmtebedrijf Ennatuurlijk de grootste toepassing van aquathermie als warmtebron in de Benelux. Het bestaande warmtenet is er één van de eerste generatie, dus nog volledig gasgestookt. Het draait nu nog op twee stoom- en gasturbines (STEG’s), waarin bij verbranding van gas, elektriciteit wordt opgewekt. Rob Verhappen, key accountmanager bij Ennatuurlijk: “We gaan de gasturbines voorlopig wel behouden, maar dat zal in de toekomst alleen zijn voor piekmomenten …Lees meer »
 • Nederlandse startup introduceert AI gedreven hybride warmtepomp

  Nederlandse startup introduceert AI gedreven hybride warmtepomp

  De Nederlandse startup Quatt heeft de ambitie om de komende tien jaar één miljoen Nederlandse woningen te verduurzamen met een door kunstmatige intelligentie (AI) gedreven hybride warmtepomp. Hiervoor heeft het bedrijf €265.000 aan financiering opgehaald. Opvallend is dat Quatt de hybride warmtepomp direct online aan de consument gaat aanbieden. De benodigde hoge investering voor de installatie van warmtepompen in bestaande woningen weerhoudt dit segment van de beoogde energietransitie. Deze woningen zijn onvoldoende geïsoleerd om over …Lees meer »
 • Woning op waterstof moet draagvlak creëren voor aardgasvrij gasnet

  Woning op waterstof moet draagvlak creëren voor aardgasvrij gasnet

  Sinds deze week stroomt er via een container waterstof naar een woning in het Zuid-Hollandse Stad aan ’t Haringvliet. In dit zogenaamde Inspiratiehuis, midden in een woonwijk, kunnen de inwoners bekijken hoe een woning met waterstof wordt verwarmd. In het project Stad Aardgasvrij werkt Stedin samen met onder meer de gemeente Goeree-Overflakkee en inwoners van Stad aan ‘t Haringvliet om in 2025 volledig aardgasvrij te zijn. Voorwaarde is dat minimaal 70% van de inwoners, ondernemers …Lees meer »
 • Daikin neemt Experience Center in gebruik

  Daikin neemt Experience Center in gebruik

  Daikin Nederland heeft onlangs haar eerste Daikin Experience Center geopend, waar geïnteresseerden innovaties op het gebied van airconditioning, warmtepompen en luchtventilatie kunnen zien, horen en ervaren. Ook vindt vanuit dit multifunctionele gebouw kennisoverdracht en praktijktraining plaats. Sinds september vorig jaar zijn er al 800 monteurs getraind. Het Experience Center is gelegen in Breukelen, langs de A2 tussen Utrecht en Amsterdam. Bezoekers kunnen in de stijlkamers ontdekken hoe de producten thuis, in een hotel of winkel …Lees meer »
 • Warmtepomp met prefab installatieframe

  Warmtepomp met prefab installatieframe

  De nieuwe warmtepomp Eria Tower Ace S van Remeha is een combitoestel dat vergezeld gaat van een installatieframe om de warmtepomp eenvoudiger te kunnen installeren. Voor de eindgebruiker biedt het toestel extra tapwatercomfort. Het toestel is verkrijgbaar in de capaciteiten 4.5, 6 en 8 kW. De buitenunit is afgevuld met het koudemiddel R32, dat een laag potentieel opwarmingseffect heeft. Het toestel is geschikt voor zowel de nieuwbouw- als renovatiemarkt. Het is smaller en minder diep …Lees meer »
 • Praktijkrichtlijn voor rookgasafvoer herzien

  Praktijkrichtlijn voor rookgasafvoer herzien

  Deel 60 van de serie NPR 3378 ‘Praktijkrichtlijn Gasinstallaties – Sectie uitmondingen’ is herzien. Hierin staan aanwijzingen voor goede werking, hinderafstand en verdunningsafstand van rookgasafvoeren van installaties die op gas worden gestookt. Dit deel specificeert de plaats van de uitmonding van rookgasafvoersystemen zodat het toestel en de voorziening voor rookgasafvoer goed werken en hinder door rookgas wordt voorkomen. In het bijzonder geldt dat de plekken waar ventilatielucht langs gaat, niet door rookgas worden verontreinigd. Deel …Lees meer »
 • Nieuwste warmtepompen in productie bij Itho

  Nieuwste warmtepompen in productie bij Itho

  De eerste 25 Vincent warmtepompen van Itho zijn geproduceerd. De producten uit deze nul-serie zullen de komende weken geplaatst worden bij bewoners van woningcorporaties, zakelijke klanten en Itho Daalderop collega’s. In de eerste woningen zal Vincent zowel hybride (naast de al aanwezige cv-ketel) als all-electric (inclusief bijbehorend voorraadvat) opgesteld worden. In beide type opstellingen wordt de bijpassende dakkap gemonteerd. Daarbij ontbreekt het buitendeel, aangezien Vincent een warmtepomp is met alleen een binnendeel. Tijdens deze plaatsingen …Lees meer »
 • Herziene norm voor verbrandingsinstallaties

  Herziene norm voor verbrandingsinstallaties

  NEN 3028 ‘Eisen voor verbrandingsinstallaties’ is herzien en gepubliceerd ter commentaar. Tot nu toe was de norm van toepassing op installaties die op gas of vloeibare brandstof werken. In de aangepaste versie zijn ook eisen opgenomen voor installaties die gestookt worden op vaste brandstoffen, zoals pelletketels en pelletkachels. NEN 3028 beschrijft waar opstellingsruimten en stookruimten van gebouwgebonden- en industriële verbrandingsinstallaties aan moeten voldoen. In de norm staat ook welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn - zoals een …Lees meer »
 • Radiatoren met 8 aansluitingen

  Radiatoren met 8 aansluitingen

  Wasco heeft de productie van de Ultra 8 radiatoren ondergebracht bij een Nederlandse fabrikant die jarenlange ervaring heeft met radiatoren met 8 aansluitingen. De vernieuwde radiatoren hebben een afgiftecapaciteit die vergelijkbaar is met andere A-merken. Ze zijn nog gemakkelijker te installeren met behulp van de bijgeleverde J-console. De vooringestelde Heimeier insert, ontluchter en blindstoppen (zij- en onderzijde) zijn al voorgemonteerd in de radiator. Met 8 aansluitingen (rechtsonder-, zij- en middenaansluitingen) is de Ultra 8 overal …Lees meer »
 • HR-toestel voor de projectenmarkt

  HR-toestel voor de projectenmarkt

  Nefit Bosch introduceert de Nefit 2300i, een nieuw cv-toestel dat specifiek voor de projectenmarkt beschikbaar komt. Het toestel vormt een aanvulling op het HR-portfolio voor dit segment dat tot nu toe bestond uit de Nefit ProLine NxT en Nefit ProLine Eco series. De Nefit 2300i biedt een oplossing wanneer, naast comfort voor de gebruikers en zekerheid voor de opdrachtgever, de prijs een belangrijke rol speelt. De Nefit 2300i toestel kent een bijna geruisloze werking en …Lees meer »
 • Stekkerklare LT-radiator

  Stekkerklare LT-radiator

  Vasco lanceert Elia, een compacte lagetemperatuur-radiator met snelle responstijd én een hoge warmteafgifte voor elke ruimte. De radiator is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Een geïntegreerd ventilatiesysteem zorgt voor een optimale en efficiënte verdeling van de warmte in de ruimte. De integratie van stille ventilatoren zorgt voor een hoge dynamiek en een snelle responstijd bij zowel opwarming als afkoeling. Als er al een warmtepomp geïnstalleerd is in het gebouw, verhoogt de radiator het besparingspotentieel, …Lees meer »
 • Daikin Europe breidt uit in opslag, trainingen en leveringen

  Daikin Europe breidt uit in opslag, trainingen en leveringen

  Daikin Europe ziet een versnelde groei van warmtepompen in Europa. Het jaarlijks aantal geïnstalleerde warmtepompen zal in 2030 gegroeid zijn naar 4 miljoen tegenover 1 miljoen in 2021. De fabrikant speelt hierop in door te investeren in productie- en innovatiecapaciteit, opslag en logistiek en opleidingen voor installateurs en servicetechnici. Patrick Crombez, General Manager Heating and Renewables bij Daikin hierover: “De overgang van cv-ketels naar warmtepompen betekent een historische transformatie naar uiteindelijk emissievrije verwarming, met alle …Lees meer »
 • Gescheiden boren naar aardwarmte en drinkwater

  Gescheiden boren naar aardwarmte en drinkwater

  Klimaatverandering, een groeiende drinkwatervraag en bedreigingen van drinkwaterbronnen zorgen ervoor dat aanvullende grondwatervoorraden aangewezen moeten worden voor de drinkwatervoorziening. Mijnbouwactiviteiten zoals boren naar aardwarmte (geothermie) kunnen een risico vormen voor grondwater voor de drinkwatervoorziening. Uitgangspunt moet daarom zijn dat zij ruimtelijk van elkaar worden gescheiden. De provincies en drinkwaterbedrijven roepen het Rijk daarom op te zorgen voor een goede bescherming van de toekomstige voorraden voor ons drinkwater. Provincies en drinkwaterbedrijven hebben een verkenning Robuuste drinkwatervoorziening …Lees meer »
 • Van Dorp investeert in ketelvervanger met superrendement

  Van Dorp investeert in ketelvervanger met superrendement

  De Van Dorp Groep investeert in een compacte adsorptiewarmtepomp die de huidige hr-ketel kan vervangen zonder dat daar grote aanpassingen voor nodig zijn. De investering is onderdeel van een financieringsronde die moet leiden tot opschaling en een grootschalige wereldwijde marktintroductie. Van Dorp gaat hiervoor een langetermijnsamenwerking aan met de producent van deze warmtepomp, Cooll. De eerste serie warmtepompen zal bij 50 woningen worden geïnstalleerd. De uit de Universiteit Twente voortgekomen onderneming Cooll Sustainable Energy Solutions …Lees meer »
 • Eerste woning met individuele aansluiting op ondergronds waterstofnet

  Eerste woning met individuele aansluiting op ondergronds waterstofnet

  Medio november krijgt voor het eerst in Europa een bestaande woning een individuele aansluiting op een lokaal, ondergronds waterstofnet. Daardoor kunnen de bewoners hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen. Waterstof is een alternatief voor aardgas, waarvan de levering en prijs momenteel onder druk staan. In de proefwoning onderzoekt consortium H2@Home ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast. “Er is geen enkele reden om aan de veiligheid van …Lees meer »
 • Warmtepompen met een update

  Warmtepompen met een update

  Remeha heeft de Mercuria Ace en Eria Tower Ace van een update voorzien. Deze warmtepompen en de volledig nieuwe Eria Tower Ace S zijn vanaf januari in de capaciteiten 4.5, 6 en 8 kW uitgerust met het koudemiddel R32. Dit koudemiddel vervangt R410A, dat nu nog in de buitenunits zit. Door gebruik van R32 neemt het potentiële opwarmingseffect van het koudemiddel bij een eventuele lekkage zeer sterk af. De warmtepompsystemen met buitenunits van 11 en …Lees meer »
 • Nefit Bosch zoekt groei met warmtepompen voor nieuwbouw

  Nefit Bosch zoekt groei met warmtepompen voor nieuwbouw

  Nefit Bosch is als verwarmingsproducent al jaren een speler op de renovatiemarkt en heeft sterke ambities om te groeien op de nieuwbouwmarkt. Om deze groei te realiseren vormt Nefit Bosch een nieuw team van zes personen die zich specifiek met warmtepomptechnologie richten op de nieuwbouwsector in heel Nederland. Wilfred Horst, Sales Director bij Nefit Bosch hierover: “Tot 2030 moeten er honderdduizenden woningen worden gebouwd. Bovendien zitten we in Nederland midden in de energietransitie. Vanuit onze …Lees meer »
 • Twee dagen internationale aandacht voor warmtepompen

  Twee dagen internationale aandacht voor warmtepompen

  Deze week namen 260 experts uit 26 landen deel aan de zevende European Heat Pump Summit. Samen met 34 sprekers bespraken ze de actualiteit op het gebied van warmtepompen, variërend van innovatieve technologieën, toepassingen en koudemiddelen tot het gebruik van hybride systemen en hogetemperatuurwarmtepompen. Verder presenteerden 16 bedrijven en verenigingen hun diensten en productinnovaties aan het aanwezige vakpubliek. De conferentie werd aangevuld met digitale componenten, zoals een livestream en chatfuncties. Bezoekers van over de hele …Lees meer »
 • Itho Daalderop stopt productie cv-ketels

  Itho Daalderop stopt productie cv-ketels

  Half november produceert Itho Daalderop zijn allerlaatste cv-ketel. Daarmee wordt het bedrijf de eerste cv-ketelfabrikant ter wereld die stopt met de productie van cv-ketels. Hoewel het lijkt of de actuele energiecrisis met stijgende gasprijzen plotseling heeft geleid tot het besluit om te stoppen met cv-ketels, is dit zeker niet het geval aldus Bas Korte, CEO van Itho Daalderop. “Al in het jaar 2000 stond in onze missie dat wij op weg zijn naar een all …Lees meer »
 • Norm voor rookgasafvoer gepubliceerd

  Norm voor rookgasafvoer gepubliceerd

  De norm voor grotere gebouwgebonden rookgasafvoersystemen, NEN 2757-2, is gepubliceerd. De norm wordt op termijn aangewezen door het Bouwbesluit 2012 en het Bbl. NEN 2757-2 betreft bepalingsmethoden voor de geschiktheid van systemen voor de afvoer van rookgas van gebouwgebonden installaties met een belasting van 130 kW tot en met 2 500 kW op bovenwaarde. Het Bouwbesluit 2012 (wordt vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)) stelt de eisen en verwijst voor de bepalingsmethoden naar deze …Lees meer »
 • PVT-warmtepomp met propaan als koudemiddel

  PVT-warmtepomp met propaan als koudemiddel

  Tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd introduceert Triple Solar een warmtepomp met propaan als koudemiddel. De warmtepomp werd specifiek ontwikkeld voor PVT-panelen als energiebron en is zowel hybride als all-electric in te zetten. De PVT-warmtepomp is volgens Triple Solar op verschillende fronten een verbetering ten opzichte van de reguliere water/water-warmtepomp die voor PVT-systemen worden gebruikt. Zo wordt alle energie die met deze warmtepomp wordt opgewekt uit daglicht, zonlicht en buitenlucht (-20 tot +50 °C) ingezet gebruikt …Lees meer »
 • Slimme warmtepomp concepten tijdens Vakbeurs Energie

  Slimme warmtepomp concepten tijdens Vakbeurs Energie

  Van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 oktober a.s. vindt de 16de editie van Vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. De beurs is bedoeld voor iedereen die met duurzame energieopwekking en energiebesparing bezig is. Op de beursvloer zullen ruim 350 exposanten te vinden zijn. Het is één van de eerste postcorona vakbeurzen die interessant zijn voor medewerkers uit de installatiebranche. Tijdens de beurs zullen slimme warmtepompconcepten weer eens fysiek aanschouwd kunnen …Lees meer »
 • Remeha in documentaire National Geographic over waterstof

  Remeha in documentaire National Geographic over waterstof

  Remeha is betrokken bij de National Geographic documentaire ‘Waterstof, onze nieuwe energie? Hierin onderzoekt presentatrice Anic van Damme de mogelijkheden van waterstof en de uitdagingen die er zijn voordat de energiedrager op grote schaal toepasbaar is. Een onderdeel in de documentaire zijn de activiteiten van Remeha om waterstof in te zetten voor het verwarmen van de gebouwde omgeving. De documentaire is op 22 september om 22.00 uur voor het eerst te zien op National Geographic. …Lees meer »
 • Duurzame keuzes met een knipoog

  Duurzame keuzes met een knipoog

  Nefit Bosch wil met video’s en andere uitingen consumenten en installateurs met een knipoog verleiden tot het maken van duurzame keuzes. Tijdelijk voordeel moet dit nog aantrekkelijker maken. Bovendien kunnen consumenten ook dit jaar hun CO2-uitstoot compenseren door bomen te laten planten. Naast volledig elektrische oplossingen, zoals bodemwarmtepompen, luchtwarmtepompen en ventilatiewarmtepompen, staan de spotlights bij Nefit Bosch op hybride oplossingen. Met de grootschalige uitrol van hybride warmtepompen kan op de middellange termijn grote klimaatwinst behaald …Lees meer »
 • Lucht/water-warmtepomp voor appartementen en utiliteit

  Lucht/water-warmtepomp voor appartementen en utiliteit

  Nefit Bosch heeft een grootvermogen warmtepomp toegevoegd aan het productenprogramma. Deze warmtepomp is geschikt voor appartementencomplexen en utiliteitsgebouwen, voor zowel nieuwbouw als verduurzaming van bestaande verwarmingssystemen. De monoblock warmtepomp kan stand-alone worden ingezet, maar ook als onderdeel van een hybride verwarmingsoplossing. Opdrachtgevers komen in het kader van de ISDE in aanmerking voor subsidie tot 4900 euro. De Compress 5000 AW is verkrijgbaar in drie vermogensvarianten: 17, 22 en 38 kW, waarvan de laatste ook leverbaar …Lees meer »
 • Vierde Dag van de Warmtepomp

  Vierde Dag van de Warmtepomp

  Opleidingscentrum GO° en Aeres Tech organiseren op 23 september a.s. de vierde editie van de Dag van de Warmtepomp. Dit jaar is het evenement voor het eerst ook online te bekijken. Trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen, duurzaamheid en ondernemen passeren op deze dag de revue. Bezoekers kunnen meedoen aan interactieve workshops en in contact komen met collega’s uit de branche. Onderwerpen van de workshops zijn onder meer de veel gemaakte fouten bij …Lees meer »
 • Juiste keuze en ontwerp hybride warmtepompen

  Juiste keuze en ontwerp hybride warmtepompen

  ISSO heeft een nieuw kennisproduct uitgegeven: het ISSO-kleintje Hybride warmtepompen. De kennis richt zich op de keuze, het ontwerp, de uitvoering, de oplevering en het beheer van een elektrische warmtepomp, met in hoofdzaak lucht als energiebron en gecombineerd met een cv-ketel. Met dit Kleintje kan de professional de essentiële uitgangspunten voor een hybride verwarmingsinstallatie nagaan. In de verduurzaming van het vastgoed vragen steeds meer eigenaren om een snelle en betaalbare oplossing. Het ISSO-kleintje Hybride warmtepompen …Lees meer »
 • Duurzaam warmte- en koudesysteem voor drie deelgebieden in Amsterdam

  Duurzaam warmte- en koudesysteem voor drie deelgebieden in Amsterdam

  Energieleverancier Eneco gaat zorgen voor het collectief warmte- en koudenet voor verwarming, koeling en warm kraanwater in drie deelgebieden in Amsterdam. In het gebied worden in de komende jaren ongeveer 3.200 woningen, drie basisscholen, detailhandel, twee supermarkten, horeca, kantoren en diverse maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd. Vanuit twee technische ruimtes in het gebied gaat Eneco warm water produceren en naar de woningen en de andere gebouwen brengen voor de verwarming en het warme kraanwater. Eneco zorgt daarnaast …Lees meer »
 • Verwarmen én niet-condenserend koelen

  Verwarmen én niet-condenserend koelen

  Jaga introduceert een vrijstaande radiator die kan verwarmen en niet-condenserend kan koelen. De radiator is geschikt voor plaatsing bij grote raampartijen, etalages, wintertuinen en onder vensterbanken. Dankzij de Twin warmtewisselaars is de Jaga Mini Vrijstaand Hybrid effectief voor het aanpakken van de koudeval bij grote raampartijen die doorlopen tot aan de grond. Er is geen straling naar het achterliggende glas en dus geen warmteverlies. De vrijstaande radiator is 28 centimeter hoog, waardoor het uitzicht naar …Lees meer »
 • Nefit Bosch introduceert universele adapter voor rookgasafvoer

  Nefit Bosch introduceert universele adapter voor rookgasafvoer

  Als eerste cv-producent introduceert Nefit Bosch een universele rookgasafvoer/luchttoevoer adapter voor zijn HR-toestellen. Met de nieuwe, gepatenteerde adapter zijn de toestellen af fabriek geschikt voor de aansluiting op alle gangbare rookgasafvoer/luchttoevoersystemen, zowel parallelle, als concentrische. Vanaf 1 augustus 2021 worden ProLine NxT-toestellen standaard geleverd met de nieuwe universele rookgasafvoer adapter. De andere modellen volgen. Met de nieuwe adapter wil Nefit Bosch het gebruik van de veiligere concentrische rookgasafvoer bevorderen. De universele adapter bestaat uit één …Lees meer »
 • Minder meldingen CO-vergiftiging dan verwacht

  Minder meldingen CO-vergiftiging dan verwacht

  In Nederland werden in 2020 bijna 1800 meldingen gedaan van een koolmonoxideongeval. Dat blijkt uit onderzoek van Univé in samenwerking met Alarmeringen.nl. Hoewel het aantal huishoudens waar het giftige gas voor problemen zorgde lager lag dan in de twee jaren ervoor, waren de regionale verschillen aanzienlijk. Ten opzichte van 2019 daalde het aantal gevallen in Noord-Nederland met bijna driekwart, terwijl in het zuiden van het land ruim zes keer zoveel koolmonoxidemeldingen werden gedaan. Jaarlijks overlijden …Lees meer »
 • Bodemwarmtepomp geschikt voor conventionele radiatoren

  Bodemwarmtepomp geschikt voor conventionele radiatoren

   Deze zomer komt Nefit Bosch met een nieuwe bodemwarmte-pomp voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw: de Compress 7800i LW(M)F. Deze werkt ook met normale radiatoren energie-efficiënt. Er zijn twee varianten met vermogens van 6 tot en met 16 kW: een met geïntegreerde boiler en een zonder ingebouwde warmwatervoorziening. Beide zijn standaard voorzien van een wifi-module voor bediening en beheer op afstand en beide kunnen worden uitgerust met een passief koelstation. Een van de kenmerken van …Lees meer »
 • Fabriek Bosch Deventer geleidelijk over van gasketels op systeemoplossingen en waterstof

  Fabriek Bosch Deventer geleidelijk over van gasketels op systeemoplossingen en waterstof

  De overheidsdoelen voor de energietransitie zijn ambitieus en als gevolg hiervan zal de Nederlandse markt voor verwarmingsoplossingen de komende jaren verder verschuiven naar warmtepompen en duurzame systeemoplossingen. Bosch Thermotechniek anticipeert hierop met het voornemen om de productiefaciliteit in Deventer geleidelijk om te vormen tot een centrum voor duurzame systeemoplossingen en waterstoftoepassingen. Tegelijkertijd bestaat de intentie om de productie van gasketels tussen 2022 en medio 2025 te verplaatsten naar de grotere productielocaties van Bosch in Europa, …Lees meer »
 • Hr-ketels met hoog modulatiebereik

  Hr-ketels met hoog modulatiebereik

  Vaillant presenteert nieuwe modellen van de hr-ketels ecoTEC plus en ecoTEC exclusive. Dankzij de intuïtieve bediening van het nieuwe touchscreen en een verbeterd ontwerp zijn deze ketels gemakkelijk te installeren en onderhouden. De Vaillant ecoTEC plus en ecoTEC exclusive hebben het energielabel A voor verwarming. Gecombineerd met de vSMART, sensoHOME of sensoCOMFORT thermostaat en buitenvoeler wordt het energielabel voor verwarming A+. Beide modellen zijn uitgerust met de nieuwe intelligente IoniDetect-technologie waarmee een optimale verbranding mogelijk …Lees meer »
 • Warmtepomp zonder buitenunit voor verwarming, warm water en ventilatie

  Warmtepomp zonder buitenunit voor verwarming, warm water en ventilatie

  Nefit Bosch brengt een nieuwe ventilatiewarmtepomp op de markt. De Compress 3800i EW is een alles-in-één oplossing voor verwarming, warm water en ventilatie, zonder buitenunit of bronboring. Hij maakt gebruikt van restwarmte uit de ventilatielucht en kan worden toegepast in zowel nieuwbouw, als bestaande bouw. De warmtepomp is geschikt voor situaties met een geringe warmtevraag, zoals goed geïsoleerde appartementen of vakantiewoningen tot ca. 75 m2 die zijn voorzien van een lagetemperatuurafgiftesysteem. Met een vermogen van …Lees meer »
 • Hybride oplossing heeft voorkeur bij verduurzaming

  Hybride oplossing heeft voorkeur bij verduurzaming

  Van de duurzame verwarmingsoplossingen lijkt een hybride oplossing de voorkeur te hebben ter vervanging van de cv-ketel. Zo wil 27 procent van de Nederlanders een hybride systeem aanschaffen wanneer hun huidige cv-ketel aan vervanging toe is. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Vaillant onder 1000 Nederlandse consumenten. De verwarmingsfabrikant liet dit onderzoek uitvoeren in het licht van het klimaatakkoord, dat voor Nederland als belangrijkste doel oplegt om in 2030 bijna de helft …Lees meer »
 • Geruisloos ontgassen van kleine en middelgrote installaties

  Geruisloos ontgassen van kleine en middelgrote installaties

  Spirotech breidt het assortiment vacuümontgassers uit met de Superior S250. Deze verbetert de efficiency van kleine en middelgrote verwarmings- en koelinstallaties met de gepatenteerde Venturi-loop. Dankzij verbeteringen in de constructie en isolatie werkt de ontgasser vrijwel geruisloos. De vacuümontgasser is ontworpen voor een systeemvolume tot 5 m3 en een drukbereik van 0,5 tot 2,5 bar, oftewel kleine tot middelgrote installaties in de utiliteitsbouw en woningbouw. Verder is de ontgassingscapaciteit maximaal 74 l/h en de werktemperatuur …Lees meer »
 • Luchtgebonden warmtepompen

  Luchtgebonden warmtepompen

  Enkele jaren geleden geloofde een groep warmtepompadepten nog heilig dat grondgebonden systemen de toekomst hadden. Die tijd lijkt nu voorbij te zijn. Ja, ze zijn belangrijk, maar het zijn vooral de luchtgebonden systemen die in een rap tempo innoveren en de markt veroveren. IZ sprak erover met twee specialisten. Martin Wendels is sinds 2010 directeur van WOLF Energiesystemen. Ze verkopen zowel lucht- als bodemgebonden warmtepompen. Jan Bosch werkt sinds 2007 als Manager Marketing Communications bij …Lees meer »
 • NTA 8800 certificering voor Samsung lucht/water-warmtepompen

  NTA 8800 certificering voor Samsung lucht/water-warmtepompen

  De Samsung EHS ClimateHub Split lucht/water-warmtepomp met geïntegreerde boilertank is gecertificeerd volgens de NTA 8800 testwijze. De kwaliteitscertificaten voor de systemen van 4,4 kW, 6 kW en 9 kW zijn opgenomen in het BCRG register. Het betreft een alles-in-één warmtepomp voor verwarmen, koelen en sanitair warm water. Het systeem is voorzien van het energielabel A+++/A++. Met een groot temperatuurbereik kan de warmtepomp worden ingezet voor zowel ruimteverwarming/-koeling als voor de sanitair warmwatervoorziening. Dankzij de toepassing …Lees meer »
 • Prefab installatie-unit ontzorgt installateur bij grootschalige renovatie

  Prefab installatie-unit ontzorgt installateur bij grootschalige renovatie

  Onder de noemer ‘Fit to Fit’ ontwikkelt Nefit Bosch, samen met ketenpartners, oplossingen om op installatiegebied snelheid en efficiëntie te realiseren. Woningcorporatie Talis en Dura Vermeer hebben in Nijmegen de primeur bij de vervanging van in totaal 220 sociale huurwoningen in de aardgasvrije wijk Jerusalem. Voor dit project is een all-in-one skid ontwikkeld waarin alle installatiecomponenten plug & play zijn voorgemonteerd. Dura Vermeer past het  sloop-/nieuwbouw product ‘Blokje Om’ toe; een beproefd houtbouwproduct waarbij telkens …Lees meer »

Op onze nieuwsbrief abonneren