De laatste jaren volgt de interesse in airco’s duidelijk het weer. Het moet eerst écht warm worden alvorens Nederlanders willen investeren in verkoeling. Voorgaande jaren gebeurde dat al in juni, terwijl 2020 in augustus nog een tweede piek kende. Dit jaar lijkt de animo echter pas eind juli toe te nemen, nu we enkele hete dagen achter de rug hebben. Desalniettemin ligt de mate van interesse aanzienlijk lager dan de topmaanden van 2020 en 2021.

Dit alles blijkt uit cijfers van vergelijkingswebsite Slimster en Google Trends zien. Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, merkt dat de Nederlandse consument momenteel huiveriger is voor dergelijke grote uitgaven. “Bij de aanschaf van een airco praat je over meerdere duizenden euro’s. Daarbij komt nog dat zo’n airco veel stroom verbruikt, wat momenteel ook bepaald niet goedkoop is. Mensen houden in deze onzekere tijden liever de hand op de knip”, aldus Schuurman. Het beeld dat hij schetst wordt bevestigd door het CBS, dat vorige week berichtte dat het consumentenvertrouwen momenteel op een dieptepunt zit.

Juni kouder, juli warmer
Wie overigens het idee heeft dat het dit jaar gewoonweg niet zo warm is als voorgaande jaren, lijkt het mis te hebben. De maand juni was weliswaar een halve graad minder warm dan juni 2020 en een graad minder dan dezelfde maand vorig jaar, maar juli is daarentegen weer iets warmer. Deze relatief kleine verschillen kunnen de achterblijvende belangstelling voor airco’s dus niet verklaren. De verwachting van Weerplaza is overigens dat augustus uitkomt op een gemiddelde temperatuur van 18,2 graden. Dat is iets minder dan het juli-gemiddelde tot nu toe, waardoor de kans op een explosieve toename in vraag naar airco’s niet in de lijn der verwachting ligt.

Warmtepompen juist aanhoudend populair
Opvallend is volgens Schuurman dat de belangstelling voor met name hybride warmtepompen en isolatie de laatste maanden juist onverminderd groot blijft. Ook dat zijn ingrepen waar de nodige kosten mee gemoeid zijn. “Maar die verdienen zich juist weer terug”, legt Schuurman uit. “Door nu beter te isoleren, heb je komende winter minder energiekosten. Hetzelfde geldt voor de warmtepomp."

Een icoon van hedendaagse airconditioning

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 158 secondenDe derde generatie Daikin Emura is een combinatie van een aantrekkelijk design en ...

Airconditioners met cashback

Climate Airconditioners van Nefit Bosch zijn sinds kort verkrijgbaar via de meeste groothandels. De airconditioners kenmerken zich door hun prijs-prestatieverhouding ...

Eén op de vijf huishoudens heeft inmiddels airco

Het wordt steeds vaker tropisch heet in Nederland en de airco wint terrein. In circa één op de vijf huishoudens ...

Grote drukte bij installatiebedrijven voor airco’s

Na dit weekend krijgen we mogelijk lokaal te maken met de eerste hittegolf van dit jaar. De vraag naar airco’s ...