• Hoe creëer je een veilige en comfortabele badkamer?

  Hoe creëer je een veilige en comfortabele badkamer?

  Catherine Keyl heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen van de whitepaper ‘De levensloopbestendige badkamer’. De co-productie van Viega en de Bouwhulpgroep zet de mogelijkheden op rij om een veilige en comfortabele badkamer voor de toekomst te creëren. Ook wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van de badkamer gedurende de afgelopen decennia. Catherine Keyl was bij de verhuizing naar haar huidige woning ze nauw betrokken bij het ontwerp, de inrichting en het levensloopbestendig maken van haar …Lees meer »
 • Minder waterverbruik, toch royaal douchen

  Minder waterverbruik, toch royaal douchen

  Grohe voegt een nieuwe hoofddouche toe aan haar assortiment. De Tempesta 250, geproduceerd in Lahr, Duitsland, is een royale hoofddouche met een diameter van 250 mm. Dankzij de waterbesparende Ecojoy-technologie wordt het waterverbruik duurzaam verminderd. De Tempesta 250 heeft een slanke, minimalistische vorm in chromen afwerking en past hierdoor in elke badkamer. De hoofddouche is verkrijgbaar in een ronde of vierkante uitvoering, als enkele hoofddouche, in een set met douchearm of als compleet douchesysteem. Waterbesparing, …Lees meer »
 • “Malafide loodgieters, geef ze aan!”

  “Malafide loodgieters, geef ze aan!”

  Techniek Nederland trok eerder dit jaar al aan de noodrem. Uit een reportage van Opgelicht?! bleek namelijk dat oplichters complete websites nabouwen van loodgietersbedrijven en klanten voor forse bedragen het schip in laten gaan. Expert Sanitaire Technieken Eric van der Blom: “Ze worden steeds geraffineerder.” Hij geeft wat adviezen aan installateurs die deze malafide praktijken tegenkomen. Als installateur wil je graag gevonden worden via Google. Maar als potentiële klanten op internet zoeken naar een geschikte …Lees meer »
 • BENG, een update

  BENG, een update

  Op 1 januari 2021 gaat het nieuwe ‘Stelsel Energieprestatie Gebouwen’ van start, met nieuwe eisen aan gebouwen en nieuwe rekenmethoden. Inmiddels is het duidelijk wat de gevolgen zijn. Die zijn relevant voor zowel installateurs als installatieadviseurs. In dit artikel bespreken we de hoofdlijnen, zodat u goed geïnformeerd het nieuwe jaar in kunt gaan. Eerst een korte opfrisser: BENG staat voor Bijna Energie-Neutrale Gebouwen en is de opvolger van de EPC, die sinds 1995 gebruikt wordt …Lees meer »
 • Kunststof buishouders voor voorwandsysteem

  Kunststof buishouders voor voorwandsysteem

  Viega Nederland heeft het programma toebehoren voor het Prevista Dry Plus voorwandsysteem uitgebreid met kunststof buishouders. Met de buishouders zijn leidingen langs de staanders en liggers van het voorwandsysteem te voeren. Viega rationaliseerde het voorwandprogramma vorig jaar met de introductie van het Viega Prevista voorwandsysteem. Met de komst van dit modulaire voorwandsysteem werd het aantal systeemonderdelen teruggebracht en de opslag en montage op locatie vereenvoudigd. Op basis van een nieuw inbouwreservoir en verschillende identieke onderdelen …Lees meer »
 • Van veldverwarming tot airco op hotelboot

  Van veldverwarming tot airco op hotelboot

  Installatietechniek is vaak maatwerk. Bijna geen project is hetzelfde. Een goed voorbeeld hiervan zijn de installatieprojecten in dit artikel. Stuk voor stuk bijzondere projecten. Veldverwarming Alle clubs in de Eredivisie moeten altijd beschikken over een goed bespeelbaar veld. Bij RKC Waalwijk houden negen Quinta Ace 160 toestellen van Remeha het veld op de juiste temperatuur. De toestellen voorzien het veldverwarmingssysteem op energiezuinige wijze van warmte op het moment dat de weersomstandigheden hierom vragen. De status …Lees meer »
 • Contactloos spoelende urinoirs voor openbare ruimten

  Contactloos spoelende urinoirs voor openbare ruimten

  Viega biedt twee technologieën voor urinoirs in openbare sanitaire ruimten die hygiënisch zijn maar ook vrijheid bieden bij de inrichting. Bovendien bieden ze bescherming tegen vandalisme, individuele spoelprogramma’s en reinigingsgemak. Bij de variant met onzichtbare spoeling ontbreken bedieningsplaten of afdekplaten. In plaats daarvan registreert een sensor in de urinoirsifon de stromings- en temperatuursverandering die optreden bij het urinoirgebruik. Wordt dit geconstateerd, dan start vervolgens automatisch de spoeling. De techniek hierachter blijft volledig verborgen, zodat hygiëne …Lees meer »
 • Boiler valt op vrouw: schadevergoeding 11.000 euro

  Boiler valt op vrouw: schadevergoeding 11.000 euro

  Tijdens de afwas thuis zwaargewond raken. Het overkwam een nu 25-jarige vrouw uit Amsterdam, toen plotseling de boiler losraakte en op haar viel. Woningcorporatie Ymere betaalde ruim 11.000 euro uit aan het slachtoffer. De grote, zware boiler, goed voor 80 liter warm water, kwam tijdens de afwas zonder enige waarschuwing los van de muur boven de gootsteen en stortte op het hoofd, een schouder en het bovenlichaam van de vrouw. Zij verloor het bewustzijn en …Lees meer »
 • Keukenkraan spoelt automatisch indien langdurig niet gebruikt

  Keukenkraan spoelt automatisch indien langdurig niet gebruikt

   De Duitse specialist voor sanitaire oplossingen Schell heeft voor het eerst een elektronische keukenkraan ontwikkeld. De ‘Grandis E’ kan worden gekoppeld en geprogrammeerd met het Schell watermanagementsysteem SWS om een hygiënische waterkwaliteit te garanderen. Met de nieuwe keukenkraan en het bestaande productportfolio kunnen alle essentiële watertappunten in openbare gebouwen met Schell worden voorzien en beheerd. De elektronische keukenkraan kan automatisch voor de benodigde stagnatiespoelingen zorgen; bijvoorbeeld wanneer een kraan lang niet gebruik wordt. Hij draagt …Lees meer »
 • Sensorkranen voor openbare sanitaire ruimtes

  Sensorkranen voor openbare sanitaire ruimtes

  De Duitse specialist voor sanitaire armaturen Schell, heeft de nieuwe elektronische, contactloze sensorkranenserie ‘Modus E’ ontwikkeld om aan de, sinds kort, strengere hygiëne-eisen in openbare sanitaire ruimtes te voldoen. Tegelijkertijd zijn de kranen beschermd tegen vandalisme. Tot de nieuwe productlijn behoren de wastafel- en wandkranen ‘Modus E’ en de wastafelkranen ‘Modus Trend E’. Alle kranen kunnen dankzij infraroodsturing contactloos bediend worden. De robuuste metalen kranen bevatten bovendien een bescherming tegen bewuste blokkade van de infraroodsensor …Lees meer »
 • ISSO-publicatie 30 ‘Leidingwater-installaties in woningen’ geactualiseerd

  ISSO-publicatie 30 ‘Leidingwater-installaties in woningen’ geactualiseerd

  Aan de hand van de nieuwste inzichten helpt ISSO-publicatie 30 bij het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en beheren van leidingwaterinstallaties in woningen. De publicatie was begin oktober 2018 voor de laatste keer herzien. Onlangs is ISSO-publicatie 30 ‘Leidingwaterinstallaties in woningen’ op enkele punten opnieuw aangepast aan de meeste recente Waterwerkbladen en NEN 1006. Dat geldt voor zowel de online versie, als voor de papieren uitgave. Toshihiro Takada, kennisontwikkelaar bij ISSO, heeft ISSO-publicatie 30 grondig vergeleken met …Lees meer »
 • Corona en legionella; alertheid blijft geboden

  Corona en legionella; alertheid blijft geboden

  De coronacrisis brengt ook een ander gevaar met zich mee. Door de leegstand van gebouwen neemt het gevaar op legionella toe. Dat blijkt ook uit cijfers van de branchevereniging voor water- en milieutechnologiebedrijven. Bij de leden van Envaqua was er het afgelopen halfjaar in 30 procent van de drinkwatermonsters legionella aanwezig. Dat is een toename van 3 procent ten opzichte van 2019. Kunnen we met een tweede lockdown in zicht een soortgelijke ontwikkeling verwachten? Eric …Lees meer »
 • Toilet met ingebouwde geurafzuiging

  Toilet met ingebouwde geurafzuiging

  Het DuraSystem premium plus biedt naast een hygiënische spoeling een bijzondere functie: een geïntegreerde geurafzuiging waardoor onaangename luchtjes direct bij het doorspoelen worden afgezogen. Het toilet is hiervoor uitgerust met een geïntegreerde geurafzuiging. Zonder geluid worden onaangename geuren afgezogen in de WC voordat ze zich kunnen verspreiden. De afzuiging verloopt zonder filter via de WC-afvoer, zodat geen extra afvoerkanaal nodig is. De geurafzuiging kan worden geactiveerd door automatische persoonsregistratie of door middel van de DuraSystem …Lees meer »
 • Stille ventilatie in badkamer en toilet

  Stille ventilatie in badkamer en toilet

  Vent-Axia introduceert een moderne badkamer- en toiletventilator. De vernieuwde Mute is met slechts 12dB(A) bij een debiet van 35m3/h nauwelijks hoorbaar. Hij is voorzien van twee standen en heeft een debiet van 35m3/h op de lage stand en 75m3/h op de hoge stand. Bij 20Pa weerstand heeft de ventilator nog een debiet van 50m3/h. De IPX5 classificatie zorgt ervoor dat de ventilator te installeren is vanaf zone 2. Verder maakt de ingebouwde waterpas een snelle …Lees meer »
 • Handdouche met drie straalsoorten

  Handdouche met drie straalsoorten

  Grohe introduceert de nieuwe Rainshower SmartActive handdouche. Deze douche bevat slimme functies en intuïtieve bediening. De bijpassende glijstang kan door middel van de verstelbare wandhouder op bestaande boorgaten worden gemonteerd. In geval er een diepte verschil is tussen beide wandhouders dan compenseert de wandhouder dit diepteverschil. De Grohe SmartTip-bediening op de ergonomisch ontworpen handdouche maakt het makkelijk om te schakelen tussen drie straalsoorten. Ronde en stervormige ‘jets’ zorgen voor een krachtige ActiveMassage straal. De Jet …Lees meer »
 • Matzwarte wc-bedieningsplaten

  Matzwarte wc-bedieningsplaten

  Viega brengt de wc-bedieningsplaten uit het Visign for Style-programma nu ook in matzwarte uitvoering op de markt. Visign for Style 20 is een designklassieker uit het Visign bedieningsplaten-programma. De asymmetrische verdeling van de vlakken in twee bedienvlakken doet denken aan het design van hoogwaardige lichtschakelaars. Het grote bedienvlak is voor de grote, het kleine bedienvlak voor de kleine spoelhoeveelheid. Vorm van een smartphone Een vormgevingsdetail bij deze bedieningsplaat zijn de bedienvlakken die tot de rand …Lees meer »
 • Wat te doen om verspreiding van het coronavirus via de riolering te voorkomen?

  Wat te doen om verspreiding van het coronavirus via de riolering te voorkomen?

  We kunnen op verschillende manieren een coronabesmetting oplopen. Uit onderzoek blijkt dat ook het rioleringsstelsel hierin een rol kan spelen. Eric van der Blom, vakspecialist Sanitaire Technieken bij Techniek Nederland sprak met Installatienet over de laatste inzichten op dit gebied. Daarnaast geeft hij tips aan de installateur hoe die het beste kan omgaan met dit risico. Ons rioleringsstelsel zorgt voor de afvoer van afvalwater en hemelwater. “Als mensen toiletteren komen er allerlei pathogene micro-organismen terecht …Lees meer »
 • Sanitair op VSK 2020

  Sanitair op VSK 2020

  Het is heel wat edities geleden dat VSK een volwaardig programma sanitaire producten liet zien. De beurs was ooit zelfs in het weekend open voor particulieren op zoek naar een badkamerinrichting. Een succes werd dat nooit en inmiddels lijkt het sanitair-gedeelte sowieso het ondergeschoven kindje van de beurs te zijn geworden. Reden voor IZ om wat extra aandacht aan enkele sanitaire noviteiten te besteden. Zo laat Viega een nieuwe generatie voorwandsystemen zien. De Prevista heeft …Lees meer »
 • Slimme badkamers

  Slimme badkamers

  De badkamer wordt steeds slimmer, de kleuren- en vormentaal rijker en de aandacht voor duurzaamheid groeit. Zo maar een greep uit de trends die Peter van Daalen bespeurt in de sanitair wereld. De accountmanager van Grohe zal er de komende editie van ‘Hardenberg’ ook bij zijn. Aan IZ vertelt hij over de belangrijkste ontwikkelingen in de branche en hoe ze terug te vinden zullen zijn op de beursvloer. Tijdens de afgelopen ISH was er volop …Lees meer »
 • Badkamer anno nu

  Vroeger had de badkamer voornamelijk één functie: je waste je er. Tegenwoordig kom je er ook tot jezelf, je ontspant je er en doet er energie op voor een drukke werkdag. Het uiterlijk van de badkamer verandert logischerwijs mee. De badkamer anno nu lijkt dan ook in niets meer op die van enige decennia geleden. Wat zijn de huidige trends, vroegen we aan Gerry Vermeulen en Wendelien Lingbeek van Plieger. Een artikel over design, duurzaamheid …Lees meer »
 • Inbouw sanitair

  Inbouw sanitair

  Maximale installatie-efficiëntie en planningsvrijheid. Het zijn de belangrijkste voordelen van de sanitaire inbouwbox, die iedere zichzelf respecterende sanitairfabrikant inmiddels op de markt brengt. Nú installeren en later een opbouwdeel kiezen, is het moto. Zo is er het onlangs op de markt gebrachte inbouwsysteem HansaBluebox van Hansa. Het systeem werd voor de mengkraanseries en thermostaten van de segmenten Hansa|Living en Hansa|Home ontwikkeld. De installateur kan hiermee inspelen op verschillende inbouwsituaties en behoeften van gebruikers. In de …Lees meer »
 • Een optisch grotere badkamer realiseren

  Een optisch grotere badkamer realiseren

  Een minimalistische vormgeving en hoge transparantie zijn nog steeds de trend in de badkamer maar mogen niet ten koste van de functionaliteit gaan. Met de juiste doucheoplossing is dat onder alle omstandigheden te realiseren. De Aperto-serie van HSK Duschkabinenbau biedt voor elke badkamer en elke inbouwsituatie nieuwe oplossingen. Alle elementen van de Aperto-serie van HSK Duschkabinenbau zijn minimalistisch vormgegeven, waardoor de badkamer optisch groter lijkt. Het scharnier maakt een deuropening naar buiten en binnen mogelijk. …Lees meer »
 • Flensovergangen voor installaties industrie en drinkwater

  Flensovergangen voor installaties industrie en drinkwater

  Viega heeft het programma bronzen Sanpress XL-flensovergangen uitgebreid met een 2½ inch-uitvoering. Met de nieuwe flensovergang wordt een demonteerbare oplossing geboden voor overgangen van draad- naar persverbinding. Voor het snel, comfortabel en demonteerbaar aanbrengen van appendages in industriële en grote waterleidingsinstallaties, wordt veel gebruik gemaakt van flensovergangen. Om een zo breed mogelijk aantal toepassingen te ondersteunen, biedt Viega daarbij de flensaansluitingen met persverbinding én draadverbinding en in standaard- en XL-uitvoering. Zo kan voor nagenoeg elke …Lees meer »
 • Grohe sluit zich aan bij initiatief voor betere hygiënische voorzieningen

  Grohe sluit zich aan bij initiatief voor betere hygiënische voorzieningen

  Grohe, producent van sanitaire producten, sluit aan bij het partnership Make a Splash! tussen Unicef en LIXIL. Laatstgenoemde is het Japanse moederbedrijf van Grohe. In het partnership werken de organisaties gezamenlijk aan projecten in Kenia, Ethiopië en Tanzania. Focus ligt op het vergroten van het aantal voorzieningen, zoals toiletten en handwasfaciliteiten, maar ook op educatie op het gebied van hygiëne. Daarnaast werken de partijen samen als het gaat om belangenbehartiging en het wereldwijd promoten van …Lees meer »
 • Uitbreiding assortiment douchevloergoten

  Uitbreiding assortiment douchevloergoten

  Een hedendaagse badkamer toont een variatie aan materialen, kleuren, structuren en afwerkingen. Glanzend chroom wordt steeds vaker vervangen door nieuwe - vaak metallic - kleuren in een glanzende of matte afwerking. Inspelend op deze ontwikkeling breidt Geberit haar assortiment CleanLine douchevloergoten uit met de nieuwe CleanLine80. Dit model is zowel qua design als techniek verbeterd en het kleurenpalet valt direct op: er kan nu - naast rvs - ook gekozen worden uit de nieuwe metallic …Lees meer »
 • Grohe introduceert kranen voor veilig en efficiënt douchen

  Grohe introduceert kranen voor veilig en efficiënt douchen

  Grohe introduceert twee nieuwe thermostaatkranen: de Grohtherm 1000 Performance en de Grohtherm 800 Cosmopolitan. De Cosmopolitan is een slanke en compacte thermostaatkraan met ergonomische metalen grepen. De Grohtherm 1000 Performance is voorzien van de ProGrip, die precieze controle op waterstroom en temperatuur geeft, zelfs met zeep op je handen. Dankzij de CoolTouch behuizing wordt het kraanoppervlak niet warm tijdens het douchen. Het hete water in de kraan wordt omspoeld door koud water en een speciale …Lees meer »
 • Ook wtw douchewater nu onderdeel Nederlandse Verwarmingsindustrie

  De Nederlandse Verwarmingsindustrie heeft een nieuwe sectie toegevoegd: Douchewater & warmteterugwinning [D-wtw]. Q-Blue, Technea Duurzaam en Dutch Solar Systems hebben ambitieuze plannen om de sectie te laten groeien én douchewater warmteterugwinning op de kaart te zetten. “Uiteindelijk is douchewater warmteterugwinning een energiebesparende maatregel die direct bijdraagt aan het duurzaam verwarmen van tapwater binnen de gebouwde omgeving”, aldus Luuk Dijkhuis namens de nieuwe sectie. “Verwarming en tapwater zijn nauw met elkaar verbonden, het is daarom een …Lees meer »
 • Volumestroombegrenzer

  Volumestroombegrenzer

  Een hotel heeft problemen met wisselingen in douchewatertemperatuur. Tijdens het douchen fluctueert de watertemperatuur voortdurend. Gasten klagen over een oncomfortabele en zelfs gevaarlijke situatie. Die situatie moet verbeterd worden. Welke aanpak werkt het beste? Lees het artikel op installateursZaken.nl of in IZapp Op onze nieuwsbrief abonneren Laat dit veld leegVoornaam E-mail * Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.Lees meer »
 • Noodzaak om loden leidingen te vervangen wordt breed gedragen

  Noodzaak om loden leidingen te vervangen wordt breed gedragen

  Volgens de 5 grootste steden van Nederland verloopt de vrijwillige vervanging van loden waterleidingen niet zoals gewenst. In een brief aan Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken pleiten ze daarom op een wettelijk verbod op loden leidingen in bestaande gebouwen. Techniek Nederland deelt het gevoel van urgentie. In Nederland zijn tot 1960 nog op grote schaal loden drinkwaterleidingen in gebouwen geplaatst, daarna werd het gebruik ervan in nieuwbouw verboden vanwege de gezondheidsrisico's. Uit een schatting …Lees meer »
 • Verlengde muurplaat vereenvoudigt afmontage leidingsysteem

  Verlengde muurplaat vereenvoudigt afmontage leidingsysteem

  Viega heeft het leveringsprogramma uitgebreid met een verlengde muurplaat voor het Viega Smartpress leidingsysteem. De muurplaat vereenvoudigt niet alleen de afmontage van douche- en mengkranen maar zorgt ook voor een nettere afwerking met minder verbindingen in de muur. De plaat heeft aan de leidingzijde een persaansluiting met SC-Contur. De aansluiting voor de douche- of mengkraan is uitgevoerd in 16 mm x Rp ½. Het komt regelmatig voor dat de aansluiting voor een douche- of mengkraan …Lees meer »
 • Jaarlijkse controle van keerkleppen is een must

  Jaarlijkse controle van keerkleppen is een must

  Regelmatig valt het Ron Bosch op dat installateurs moeite hebben om keerkleppen op de juiste manier te plaatsen in drinkwaterinstallaties. De adviseur en HBO-docent Installatietechniek legt uit wat er zoal misgaat en op welke manieren je als installateur de jaarlijkse controle van keerkleppen correct kan uitvoeren. Drinkwaterinstallaties moeten zodanig periodiek worden onderhouden en beheerd dat de kwaliteit van het drinkwater gewaarborgd blijft. Het jaarlijks controleren van keerkleppen maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Keerkleppen …Lees meer »
 • Aanraakvrije wc-bediening

  Aanraakvrije wc-bediening

  De wc-bedieningsplaat TECElux Mini en wc-module TECElux heeft een aanraakvrije bediening. Besmetting en overdracht van bacteriën en virussen via de bedieningsplaat wordt zo voorkomen. Het aanraakvrij spoelen geschiedt met de sen-Touch. Als een persoon in de buurt van het toilet komt lichten de contouren van de bedieningstoetsen op. Men activeert de spoeling door een hand voor de toetsen te bewegen. Het front van de TECElux en TECElux Mini is van glas en heeft geen naden …Lees meer »
 • Geberit komt met een vloerstaande douchewc

  Geberit komt met een vloerstaande douchewc

  Oudere wc’s en badkamers zijn vaak nog voorzien van een vloerstaand closet. Voor wie niet de hele toiletruimte wil vervangen, maar wel graag wil reinigen met water, komt Geberit met een vloerstaande douchewc oplossing. Deze douchewc kan worden toegepast in bestaande situaties. Hij is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de AquaClean Tuma Classic en de uitgebreidere AquaClean Tuma Comfort. Naast de wandhangende en vloerstaande Tuma douchewc’s biedt Geberit binnen dit model ook een losse toiletzitting met …Lees meer »
 • Corona vraagt om ander legionellabeheer

  Je kent ze wel, de borden langs de snelweg met het dringende verzoek om na de zomervakantie eerst de kranen door te spoelen voor gebruik. Dit, om een legionella-infectie te voorkomen. Na pakweg 3 maanden afgesloten te zijn geweest, worden binnenkort weer allerlei gebouwen in gebruik genomen. Ook nu adviseert de overheid om passende maatregelen te nemen tegen legionella. Opvallend genoeg gaan die verder dan gewoonlijk het geval is. Waarom? In maart kwam onze economie …Lees meer »
 • Startup komt met aanraakvrij, op spoeling gestuurd toilet

  Startup komt met aanraakvrij, op spoeling gestuurd toilet

  De Belgische Startup IPEE brengt een aanraakvrij, op spoeling gestuurd toilet op de markt. Een sensor meet continu het gebruik van het toilet. Is het gebruikt, dan wordt er pas gespoeld. Het toilet kan in zowel publieke ruimten als privé worden toegepast. Jan Schoeters, mede-oprichter van IPEE: “Volgens de strenge coronarichtlijnen moeten we minstens anderhalve meter afstand houden van vrienden en collega’s, maar we gebruiken wél allemaal hetzelfde toilet. Je handen was je pas nàdat …Lees meer »
 • Nieuw douchebakken Kinemoon

  Nieuw douchebakken Kinemoon

  Kinemoon is de nieuwe serie douchebakken van Kinedo®. Deze zijn gemaakt van mineraalcomposiet en hebben een verfijnd oppervlak in steenstructuur. Dit geeft een natuurlijke look aan je douche. Met een dikte van slechts 2,6 cm en dus lage instap, is deze douchebak ideaal voor een trendy inloopdouche. Makkelijk te plaatsen en zaagbaar op de 4 hoeken. Voor een veilig gevoel heeft Kinemoon bijzonder hoogwaardige antislip eigenschappen (klasse PN24). Er is een keuze uit 5 natuurlijke …Lees meer »
 • Grohe schakelt over op plasticvrije verpakkingen

  Grohe schakelt over op plasticvrije verpakkingen

  In 2018 lanceerde sanitairfabrikant Grohe een initiatief om plastic in productverpakkingen te vervangen door duurzamere alternatieven. Resultaat is dat tot op heden zo’n 10 miljoen stuks plastic productverpakkingen verwijderd werden; tegen 2021 moet dit aantal aanzienlijk worden verhoogd tot 35 miljoen stuks. De overgang naar plasticvrije verpakkingen is een proces waarbij alle Grohe-productielocaties worden betrokken. Naast het identificeren van de meest gebruikte plastic verpakkingen, moeten nieuwe, duurzamere alternatieven worden onderzocht, getest en vervolgens geïmplementeerd. “Het …Lees meer »
 • Warmte naar wens in de badkamer

  Warmte naar wens in de badkamer

  Om ervoor te zorgen dat de badkamer bij het ontwaken al aangenaam verwarmd is, biedt HSK Duschkabinenbau het verwarmingselement 4 met afstandsbediening. Het is een elektrische aanvulling op de klassieke centrale verwarming en kan in combinatie met een designradiator achteraf worden aangebracht. Het verwarmingselement zorgt voor een snelle en selectieve warmte in de ruimte en is eenvoudig te bedienen. Besturing gebeurt via een afstandsbediening. De programmering van de afstandsbediening is eenvoudig. Er kan bijvoorbeeld worden …Lees meer »
 • “Risico’s legionella uitbraken worden onderschat”

  “Risico’s legionella uitbraken worden onderschat”

  Holland Water en Normec vrezen dat Nederland na het beëindigen van de ‘intelligente lockdown’ wordt geconfronteerd met grootschalige legionellabesmettingen in drinkwaterinstallaties en koeltorens doordat de kans op dergelijke uitbraken veelal wordt onderschat. Ondernemers blijken in veel gevallen te weinig aandacht aan preventieve maatregelen te besteden. Dat komt deels door onwetendheid omtrent de risico’s van legionella voor de volksgezondheid, maar veel ondernemers kampen door de lockdown ook met zware financiële tegenvallers. Daardoor krijgen preventieve maatregelen tegen …Lees meer »
 • Damsma opnieuw Nederlands kampioen ‘sanitair en verwarming’

  Damsma opnieuw Nederlands kampioen ‘sanitair en verwarming’

  Sander Damsma (22) uit Meppel heeft vrijdag in Leeuwarden voor de tweede keer op rij het Nederlands kampioenschap ‘sanitaire- en verwarmingstechniek’ op zijn naam gezet. De tweede en de derde plaats in de competitie voor MBO-studenten zijn gegaan naar respectievelijk Tom van den Heuvel uit Heusden (NB) en Joep Stamer uit Ottersum (L). Damsma heeft het afgelopen week tijdens de Skills Heroes kampioenschappen 2020 opgenomen tegen zeven andere finalisten. De acht finalisten hebben zich in …Lees meer »
 • Sanitair op VSK 2020

  Sanitair op VSK 2020

  Het is heel wat edities geleden dat VSK een volwaardig programma sanitaire producten liet zien. De beurs was ooit zelfs in het weekend open voor particulieren op zoek naar een badkamerinrichting. Een succes werd dat nooit en inmiddels lijkt het sanitair-gedeelte sowieso het ondergeschoven kindje van de beurs te zijn geworden. Reden voor IZ om wat extra aandacht aan enkele sanitaire noviteiten te besteden. Lees het artikel verder op InstallateursZaken.nl of in de app   …Lees meer »
 • Grohe zet in op CO2-neutrale productie van sanitair

  Sanitairfabrikant Grohe wil in 2020 een koolstofneutrale productie hebben bereikt. In het kader van ‘Grohe goes Zero’ stapten afgelopen juli alle vijf de productievestigingen, verspreid over de hele wereld, en de logistieke centra in Duitsland over op groene stroom. Ook heeft het concern een nieuw testlaboratorium gebouwd waar verschillende technologieën zijn toegepast die bijdragen aan het duurzaamheidsprogramma. Vanaf april 2020 zal Grohe resterende, onvermijdelijke CO2-uitstoot compenseren met waterprojecten in India en Malawi. Thomas Fuhr, CEO …Lees meer »
 • Nieuw sanitair inbouwelement

  Nieuw sanitair inbouwelement

  Grohe introduceert met het Rapid SLX-inbouwelement een nieuw soort product in een toekomstbestendig marktsegment. De Rapid SLX is namelijk sterker, sneller en slimmer dan zijn voorganger. Het ontwerp is bedoeld om het leven van zowel installateurs als eindgebruikers makkelijker te maken. Flowmanager Met de geïntegreerde flowmanager kan op elk moment eenvoudig de waterdoorstroom aangepast worden. Dit maakt de Rapid SLX bij uitstek geschikt voor het groeiende marktaanbod van randloos keramiek. De flowmanager is zonder demontage …Lees meer »
 • Nieuw sanitair experience center geopend

  Foto: Mcklin Fotografie Op 1 oktober werd het nieuwe paradepaardje van sanitairfabrikant Hansgrohe  geopend .Niemand minder dan Peter Sagan, de profwielrenner van het BORA-hansgrohe team knipte om 15:30 samen met Hans-Jürgen Kalmbach (CEO Hansgrohe SE) en Freek Wiesenhaan (algemeen directeur Hansgrohe Nederland) het lintje door, waarna alle genodigden het nieuwe experience center vol kranen en douches konden verkennen. Overal kun je de producten bewonderen en aanraken. Zo voel je zelf hoe sterk verschillende douchestralen zijn, hoe …Lees meer »
 • Aandeel casco sanitaire ruimten in nieuwbouw zal toenemen

  Aandeel casco sanitaire ruimten in nieuwbouw zal toenemen

  Een overgroot deel van de installateurs denkt dat het aandeel casco sanitaire ruimten in nieuwbouwwoningen  de komende jaren gaat stijgen De belangrijkste reden voor woningeigenaren om de sanitaire ruimte in hun nieuwbouwwoning casco te laten opleveren, is dat zij zo de ruimte precies kunnen afbouwen zoals zij willen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Spetterend Sanitair 2025’ van Stichting Verwarming en Sanitair. Casco sanitaire ruimtes (ook wel ruimtes met afgedopt leidingwerk genoemd) komen regelmatig voor. In …Lees meer »
 • Comfort belangrijker dan duurzaamheid bij sanitair

  Bij de aankoop van een badkamer of badkamerproducten is de mate van comfort doorslaggevender (57%) dan duurzaamheid (43%). Dat is opmerkelijk omdat een meerderheid (58%) van de consumenten het belangrijk vindt dat fabrikanten aangeven hoe duurzaam hun producten zijn. Dat blijkt uit onderzoek onder consumenten door USP Marketing Consultancy. Dit onderzoek, ‘Spetterend Sanitair 2025’, is onderdeel van een grootschalig onderzoek in opdracht van Stichting Verwarming en Sanitair. Consumenten is gevraagd hoe belangrijk zij het vinden …Lees meer »
 • Roadshow sanitairfabrikant

  Roadshow sanitairfabrikant

  Deze zomer komt de GROHE Truck naar een Fletcher Hotel bij jou in de buurt. Wij nodigen je graag uit om met je partner of collega naar één van de locaties te komen. Doe kennis op, laat je inspireren en profiteer van de acties. Kennis Stel al je (technische) vragen aan de aanwezige GROHE experts Ontvang een korte training over de nieuwste, veel toegepaste GROHE producten Inspiratie Ervaar de nieuwste GROHE producten voor badkamer, keuken …Lees meer »
 • Schaagse specialist in sanitair kiest voor franchise

  Schaagse specialist in sanitair kiest voor franchise

  Van den Berg Badkamers & Tegels in Schagen heeft zich aangesloten bij Bad in Beeld. De vestiging heeft 1000 vierkante meter toonzaal waar naast badkamers ook tegels en vloeren te zien zijn. Van den Berg Tegels & Badkamers heeft 20 jaar ervaring binnen de branche De mogelijkheid om zelfstandig te kunnen blijven ondernemen was een belangrijke reden om zich aan te sluiten bij Bad in Beeld. Het eigen sanitairmerk Bron, dat exclusief verkrijgbaar is bij …Lees meer »
 • Sanitairspecialist gaat douchewc promoten bij groot publiek

  Geberit wil het reinigen met water op het toilet bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. Vanaf 24 februari zal de sanitairspecialist daarom bij SBS6 te zien zijn in het 10e seizoen te zien van het woonprogramma vtwonen ‘Weer verliefd op je huis’. In tien afleveringen gaan de bewoners samen met de stylisten op zoek naar het perfecte interieur. Het comfort en de luxe van een AquaClean douchewc zou daaraan kunnen bijdragen. Steeds …Lees meer »
 • Nieuwe catalogus sanitairfabrikant

  Badkamermeubels combineren uit een ruim assortiment sanitair artikelen kan bij Luca Sanitair in vier gemakkelijke stappen. Kies de kraan, opzetwastafel, topblad of meubelwastafel en de daarbij behorende onderkast en u heeft uw badkamermeubel. Het perfecte badkamermeubel met een Italiaanse design uitstraling is gemakkelijk te combineren met producten uit de nieuwe Luca meubelcatalogus. Dus combineer en creëer. Bongio badkamerkranen combineren Italiaans design met de beste materialen en zijn beschikbaar in veel verschillende afwerkingen. Elke serie van …Lees meer »