• Met regenwater het drinkwatertekort oplossen

  Met regenwater het drinkwatertekort oplossen

  In een wereld waar water steeds schaarser wordt, is het bijna onvoorstelbaar dat we onze toiletten doorspoelen met kostbaar leidingwater. Wist je dat we in Nederland per persoon meer dan 100 liter drinkwater per dag gebruiken? En dat we meer dan de helft daarvan gebruiken voor toepassingen zoals het doorspoelen van het toilet, de wasmachine of het besproeien van de tuin? Voor deze toepassingen is drinkwaterkwaliteit helemaal niet nodig! “Drinkwater verspillen is zonde en onnodig,” …Lees meer »
 • “Doucheputje is grootste energielek in woning”

  “Doucheputje is grootste energielek in woning”

  Zeker 40 tot 70% van de energie die nodig is voor het opwarmen van tapwater is eenvoudig terug te winnen. Dat zegt Luuk Dijkhuis van de Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland. Volgens de kersverse voorzitter moeten we nu stappen zetten, want “het doucheputje is het grootste energielek in de woning.” De Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland bestaat nog maar kort. Volgens voorzitter Dijkhuis was de oprichting broodnodig. “De afgelopen decennia heeft de focus gelegen op energie-efficiënte verwarming, …Lees meer »
 • Villeroy & Boch neemt Ideal Standard over

  Villeroy & Boch neemt Ideal Standard over

  Villeroy & Boch AG neemt de werkmaatschappijen in de Ideal Standard Group over. De twee bedrijven passen strategisch gezien sterk bij elkaar gezien hun regionale aanwezigheid, verkoopstrategieën en product- en merkenportfolio's, waardoor de basis wordt gelegd voor een sterkere marktpositie en extra groei, aldus de fusiepartners. In een sector met mondiaal groeipotentieel zal het geïntegreerde bedrijf, na voltooiing van de transactie, toetreden tot de gelederen van Europa’s grootste fabrikanten van badkamerproducten. De Ideal Standard-aandelen worden …Lees meer »
 • Energievraag voor warm tapwater moet substantieel omlaag

  Energievraag voor warm tapwater moet substantieel omlaag

  Onlangs is de Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland opgericht. De vereniging ontwikkelt en produceert oplossingen die de energievraag voor warm tapwater in woningen substantieel reduceren. Normaliter is 40% tot 75% van de energie die nodig is voor het opwarmen van tapwater eenvoudig terug te winnen. Prioriteiten van de Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland zijn: Reductie(primair) energiegebruik, reductie fossiele energie, verkleinen footprint, veilig en duurzaam warm tapwater, bestrijding energiearmoede. Het doucheputje is hét grootste energielek in elke woning. …Lees meer »
 • Praktische kennis in Kleintje Water volledig geactualiseerd

  Praktische kennis in Kleintje Water volledig geactualiseerd

  ISSO Kleintje Water is geactualiseerd. De kennis richt zich op alle werkzaamheden die nodig zijn voor het adviseren, realiseren en onderhouden van sanitaire installaties, toegespitst op verbouwingen en renovaties in de woningbouw. Het naslagwerk is bestemd voor de monteur en installateur die zijn of haar klant gericht wil adviseren en op locatie. Ook kan de professional, voordat hij of zij aan een klus begint, hierin nakijken wat er precies voor kennis en kunde nodig is …Lees meer »
 • Hansgrohe opent gemoderniseerde productiefaciliteit in het Zwarte Woud 

  Hansgrohe opent gemoderniseerde productiefaciliteit in het Zwarte Woud 

  De productielocatie van het Hansgrohe hoofdkantoor in het Zwarte Woud is het afgelopen jaar gemoderniseerd. Ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van het AXOR-designmerk werd het nieuwe AXOR Center for Excellence aan een groep internationale journalisten voorgesteld. Tussen 2020 en 2022 heeft Hansgrohe SE zo’n 12 miljoen euro geïnvesteerd in deze productiefaciliteit en zet het steeds meer in op groei.  De badkamer- en keukenspecialist uit het Zwarte Woud rekent voor zijn producten op een kwaliteitsvolle …Lees meer »
 • In Memoriam: Nicolette van Riemsdijk – Draper

  In Memoriam: Nicolette van Riemsdijk – Draper

  Nicolette van Riemsdijk - Draper is op maandag 10 juli 2023 overleden. Bij Geberit Nederland wordt geroemd als de bezielende kracht achter het succes van AquaClean; de unieke whirlspray technologie, zoals zij het noemde. ‘Een douchewc is geen vanzelfsprekend product op de Nederlandse markt, maar haar geloof, doorzettingsvermogen en overtuigingskracht hebben de AquaClean een prominente plaats binnen het luxe sanitair gegeven; het succes was haar kindje, laat Geberit in een reactie op haar overlijden weten. …Lees meer »
 • Koper is goed, kunststof waterleiding vereist zorgvuldige keuze

  Koper is goed, kunststof waterleiding vereist zorgvuldige keuze

  Het type kunststof blijkt van grote invloed op de bacteriële veiligheid van leidingmaterialen. Daarentegen zijn koperen leidingen eigenlijk een veiligere keuze, als we puur kijken naar bacteriële veiligheid van drinkwatersystemen. Zo luiden de conclusies in het ISSO-rapport ‘Koper versus kunststof materiaal in leidingwatersystemen’. Dit rapport kwam tot stand na bestudering van de bevindingen uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. De focus in dit rapport ligt vooral bij de verschillen in bacteriologische aangroeipotentie tussen koperen en kunststof waterleidingen. …Lees meer »
 • Technische maatregelen om (drink)water te besparen

  Technische maatregelen om (drink)water te besparen

  Nederland staat aan de vooravond van een drinkwatertransitie. Door de toenemende droogte komt de drinkwatervoorziening in ons land in gevaar. Vooral consumenten zullen in de nabije toekomst moeten gaan besparen op hun waterverbruik. Huishoudens verbruiken namelijk bijna driekwart van het drinkwater in ons land. Het kabinet wil dat Nederlanders in 2035 nog maar 100 liter drinkwater per persoon per dag verbruiken; nu is dat nog 125 liter. Techniek Nederland denkt dat die besparing alleen mogelijk …Lees meer »
 • Nieuwe kennis over installaties voor leidingwater

  Nieuwe kennis over installaties voor leidingwater

  De vernieuwde ISSO-publicatie 55 biedt een update van bestaande kennis, maar ook een aantal nieuwe onderwerpen voor het ontwerpen en realiseren van leidingwaterinstallaties. De publicatie is een herziening van de uitgave uit 2013 over ‘Leidingwaterinstallaties voor woon- en utiliteitsgebouwen’. Het naslagwerk biedt een gestructureerd overzicht van alle facetten die nodig zijn voor de realisatie van leidingwaterinstallaties. Omdat deze publicatie al relatief lange tijd niet is geüpdatet, was alleen het actualiseren van de bestaande inhoud onvoldoende. …Lees meer »
 • ISSO-kleintje Riolering vernieuwd

  ISSO-kleintje Riolering vernieuwd

  De afgelopen maanden is het ISSO-kleintje Riolering volledig geactualiseerd. Vooral mensen in de praktijk vinden in dit document de meest gebruikte richtlijnen voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van gebouwriolering. Door zijn compacte vorm, maar ook doordat hij online te raadplegen is, is de kennis op de bouwplaats of bij een praktijkproject te raadplegen. Naast de laatste kennis biedt het handzame boekje ook diverse afbeeldingen, schema's en montagerichtlijnen voor afvoerleidingen van vuilwater en …Lees meer »
 • Duidelijkheid over de afvoer van regenwater

  Duidelijkheid over de afvoer van regenwater

  Met het verschijnen van ISSO-publicatie 3216 ‘NTR 3216 Riolering in bouwwerken’ krijgt de markt de broodnodige duidelijkheid. Niet dat de ‘oude’ NTR 3216 geen duidelijkheid verschafte, maar hij maakte te weinig duidelijk wat er fout kon gaan als je ontwerpregels niet naleefde, vertelt Nick Post, specialist sanitaire technieken bij ISSO. De publicatie, die sinds deze maand beschikbaar is via isso.nl, geeft richtlijnen voor het ontwerpen, realiseren en beheren van afvoersystemen voor hemelwater en huishoudelijk afvalwater …Lees meer »
 • ISSO-publicatie 3216 ‘NTR 3216 Riolering van bouwwerken’ herzien

  ISSO-publicatie 3216 ‘NTR 3216 Riolering van bouwwerken’ herzien

  ISSO heeft de publicatie NTR 3216 Riolering van bouwwerken herzien. De kennis in deze nieuwe versie is geactualiseerd op basis van relevante ontwikkelingen in de maatschappij en techniek. ISSO-publicatie 3216 geeft richtlijnen voor het ontwerpen, realiseren en beheren van afvoersystemen voor hemelwater en huishoudelijk afvalwater (of vergelijkbaar) van bouwwerken. In de publicatie zijn verschillende ontwikkelingen meegenomen die in de installatiepraktijk van nu dagelijks aan de orde zijn. Een belangrijke verduidelijking is aangebracht in de wijze …Lees meer »
 • Stil afvoersysteem met steekverbinding

  Stil afvoersysteem met steekverbinding

  Geberit introduceert het Silent-Pro afvoersysteem met een geluidsreducerend ontwerp. Dit wordt bereikt door het hoge eigen gewicht van het productmateriaal, grotere wanddiktes voor de fittingen op bepaalde plaatsen en een consequente ontkoppeling van de bouwconstructie. Hiervoor zijn speciaal op het systeem afgestemde systeembuisbeugels ontwikkeld. Dankzij de grijpribben ligt Silent-Pro stevig in de hand, zelfs bij grote leidingdiameters, en kunnen de leidingen en fittingen eenvoudig in elkaar gestoken worden. Bovendien zijn de dichtingen al lichtjes voorgesmeerd …Lees meer »
 • Nederlands eerste biobased waterleiding in Brabantse Oirschot

  Nederlands eerste biobased waterleiding in Brabantse Oirschot

  Een PVC waterleiding gemaakt met gebruikt frituurvet, houtpulp of resten van suikerriet als basisgrondstof. Voor het eerst in Nederland gaat zo’n biobased waterleiding in het Brabantse Oirschot de grond in. “De buis is qua samenstelling gezien exact hetzelfde als de standaard PVC leiding, maar de grondstoffen zijn allemaal biobased,” aldus Hanneke van de Ven, directeur distributie bij Brabant Water. “Met dit project willen we de weg vrijmaken naar meer duurzame en biobased materialen in de …Lees meer »
 • Intelligente serviceverlening voor de installateur

  Intelligente serviceverlening voor de installateur

  Met de ProApp biedt Geberit installateurs en monteurs een digitale assistent waarin informatie opgevraagd kan worden van alle inbouwreservoirs en urinoirsturingen die sinds 1964 door de fabrikant zijn ontwikkeld. ProApp bevat een productherkenningstool van alle Geberit producten, een online catalogus, montagefilms en een barcode scanner. Geberit stelt haar kennis, die door de jaren is opgebouwd, ter beschikking. Dit heeft onder meer geleid tot een aantal (online) cursussen, waarin die kennis in praktische bewoordingen wordt gedeeld. …Lees meer »
 • Gescheiden boren naar aardwarmte en drinkwater

  Gescheiden boren naar aardwarmte en drinkwater

  Klimaatverandering, een groeiende drinkwatervraag en bedreigingen van drinkwaterbronnen zorgen ervoor dat aanvullende grondwatervoorraden aangewezen moeten worden voor de drinkwatervoorziening. Mijnbouwactiviteiten zoals boren naar aardwarmte (geothermie) kunnen een risico vormen voor grondwater voor de drinkwatervoorziening. Uitgangspunt moet daarom zijn dat zij ruimtelijk van elkaar worden gescheiden. De provincies en drinkwaterbedrijven roepen het Rijk daarom op te zorgen voor een goede bescherming van de toekomstige voorraden voor ons drinkwater. Provincies en drinkwaterbedrijven hebben een verkenning Robuuste drinkwatervoorziening …Lees meer »
 • Kleine update voor ISSO-kleintje Riolering

  Kleine update voor ISSO-kleintje Riolering

  ISSO-kleintje Riolering is laatst weer op kleine punten herzien. installateurs en servicemonteurs kunnen hierin de meest gebruikte richtlijnen voor het ontwerp en de aanleg van riolering terugvinden. Ook architecten en aannemers kunnen met dit zakboekje snel kennis opdoen van de basisbeginselen van het rioleringsstelsel. Huishoudelijk afvalwater wordt via de vuilwaterafvoer geloosd op de gemeentelijke riolering, en ook hemelwaterafvoer (van particulier terrein) wordt daar ingezameld en afgevoerd. Het ISSO-kleintje Riolering behandelt zowel de vuilwater- als de …Lees meer »
 • Slimme oplossingen ter preventie van Legionella

  Slimme oplossingen ter preventie van Legionella

  Een goede drinkwaterkwaliteit is essentieel voor ons leven. Ondanks het zuiveren van het water bij de waterleidingbedrijven, voldoet het drinkwater uit de kraan niet altijd aan de geldende (hoge) kwaliteitseisen. Vanaf ontwerper tot en met de uiteindelijke gebruiker dient de drinkwaterkwaliteit gewaarborgd te zijn. De professional moet zorgen voor een juist ontwerp, de juiste uitvoering en een correcte inbedrijfstelling, conform de wet- en regelgeving, waarna de drinkwaterinstallatie vervolgens op een correcte wijze gebruikt én onderhouden …Lees meer »
 • Legionella in drinkwater-installaties zijn geen zeldzaamheid

  Bijna dertig procent van de drinkwatermonsters bleek in 2020 legionellabacteriën te bevatten. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit onderzoek van ENVAQUA Expertgroep Legionella. Dit leidt jaarlijks tot zo’n 400 gevallen van de veteranenziekte. Installatie Vakbeurs besteedt dit jaar uitgebreid aandacht aan legionellabestrijding. Logisch, volgens Eline Kuijsters van de beurs, “De installateur speelt een belangrijke rol in het voorkomen van dit soort gevaarlijke situaties bij drinkwaterinstallaties in bijvoorbeeld …Lees meer »
 • Norm voor gebouwriolering en buitenriolering binnen perceel gewijzigd

  Norm voor gebouwriolering en buitenriolering binnen perceel gewijzigd

  NEN 3215 stelt eisen aan de riolering voor een goede afvoer van zowel hemelwater als huishoudelijk afvalwater. Een belangrijke wijziging in deze norm is de huidige uitzonderingsregel voor grondgebonden woningen die zijn aangesloten op de buitenriolering voor uitsluitend de afvoer van hemelwater. Deze uitzondering komt te vervallen. Ook in die situatie moet nu verplicht een ontlastvoorziening worden toegepast. Afvoer van hemelwater is een belangrijk onderwerp, zeker nu we steeds vaker te maken krijgen met forse …Lees meer »
 • Thermische ontkoppeling en toch geen stagnatie

  Thermische ontkoppeling en toch geen stagnatie

  Doorstromende muurplaten beperken stagnatie tot een minimum in koudwater- en warmtapwatercirculatieinstallaties. Zo kan de vereiste temperatuur tot aan het laatste tappunt gegarandeerd worden. De toepassing van wandmengkranen in combinatie met de montage van muurplaten op een muurbeugel veroorzaken echter een negatief effect op het temperatuurbehoud. Uitgaande van een temperatuur van 60°C van de warmtapwatercirculatieleiding kan door warmteoverdracht naar de koudwater-aansluiting de temperatuur van het koude drinkwater oplopen tot boven de kritische temperatuur van 25°C. Wanneer …Lees meer »
 • Design-update maakt achteraf aansluiten afvoer onder douchebak mogelijk

  Design-update maakt achteraf aansluiten afvoer onder douchebak mogelijk

  De douchebakafvoer Tempoplex van Viega heeft een design-update ondergaan, waardoor de verticale afvoer nu minder installatieruimte vergt. Ook zijn renovaties, door de combinatie met de centrische afvoerbuis, vanaf de onderzijde nu eenvoudiger uit te voeren. Regendouches en ruim bemeten douchekoppen worden door consumenten, corporaties en ontwikkelaars steeds vaker toegepast om comfortabel te kunnen douchen. Aan de afvoerzijde wordt deze trend ondersteund door de hoge capaciteit van deze douchebakafvoeren. De nieuwste uitvoering met een centraal geplaatste …Lees meer »
 • Intelligente boiler gebruikt minder energie

  Intelligente boiler gebruikt minder energie

  Itho Daalderop introduceert medio dit jaar de Green Energy Smartboiler. Deze boiler bespaart energie door zich aan te passen aan het tapgedrag van de gebruiker. Hij heeft de mogelijkheid om de onbalans op het energienetwerk op te vangen door incidenteel in te schakelen om zo pieken in duurzame energie op te vangen. De Green Energy Smartboiler hangt in een groot netwerk van boilers. Wanneer er onbalans ontstaat omdat er meer aanbod van zonne- of windenergie …Lees meer »
 • Grohe voorziet eerste 3D-geprinte woning in ons land van sanitair

  Grohe voorziet eerste 3D-geprinte woning in ons land van sanitair

  De badkamer en de toiletruimte van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton, onderdeel van het ‘Project Milestone’, is voorzien van Grohe douchesystemen en kranen. In dit architectonische object is gekozen voor de Eurostyle toiletkraan, de Tempesta 100 doucheset, de thermostatische douchecombinatie Grohtherm 1000 en de wastafelkraan Eurosmart Cosmopolitan. De sanitairfabrikant heeft een reeks waterbesparende technologieën ontwikkeld, zonder dat ingeleverd hoeft te worden op comfort, waaronder een waterbesparende douchekop en wastafelkraan. Ook de overige nog …Lees meer »
 • Regelgeving legionellapreventie in leidingwater op de schop?

  Sinds het Legionelladrama in Bovenkarspel (1999) en de kort daarna in werking getreden regelgeving voor Legionellapreventie in leidingwater is in Nederland, maar ook wereldwijd, veel onderzoek gedaan. Er is nu veel meer kennis over de omstandigheden waaronder Legionella groeit of niet groeit, welke legionellasoorten gevaarlijk zijn voor de mens en hoe Legionella het beste bestreden en voorkómen kan worden. Het huidige Legionellapreventie beleid is gebaseerd op wetenschappelijke aannames uit het begin van deze eeuw. Sindsdien …Lees meer »
 • Ontwerpen en realiseren van legionellaveilige gebouwen

  Ontwerpen en realiseren van legionellaveilige gebouwen

  ISSO heeft nieuwe kennis toegevoegd aan de productenreeks Legionellapreventie. Het gaat om de CUR-aanbeveling 120 ‘Legionellaveilige gebouwen: Bouwkundig ontwerp en realisatie’ (2017), die is omgedoopt naar ISSO-publicatie 116 ‘Legionellaveilige gebouwen: Bouwkundig ontwerp en realisatie’. De publicatie is specifiek ontwikkeld voor ontwerpers, bouwkundigen en bouwers. Eind 2017 heeft ISSO de kennis overgenomen van SBRCURnet voor het vakgebied Bouw in handen, voor beheer en verdere ontwikkeling. Onderdeel daarvan was de CUR-aanbeveling 120. In maart 2021 heeft Toshihiro …Lees meer »
 • Warmteterugwinning in badkamer in gestapelde bouw

  Warmteterugwinning in badkamer in gestapelde bouw

  Warmteterugwinning (wtw) in de badkamer bestaat al geruime tijd. In de gestapelde bouw is het realiseren van deze energiebesparende maatregel een stuk lastiger. Daarom innoveerde Hamwells deze wtw-techniek en lanceerde een generatie actieve douchewater-wtw-systemen die zich juist op dat segment richt. De systemen passen in enkellaagse woningen en appartementen. Metingen laten zien dat deze wtw-systemen tot 73% van de energie uit het afvalwater van de douche te halen. Het systeem bestaat uit de bekende douchepijp-wtw …Lees meer »
 • Sanitaire oplossingen oudere bewoners

  Techniek Nederland heeft een brochure gemaakt, die installateurs helpt om levensloopbestendige keuzes te maken bij natuurlijke renovatiemomenten, zoals bij een badkamer verbouwing. In de brochure staan sanitaire oplossingen voor oudere bewoners die langer zelfstandig thuis willen blijven wonen. Eén van de meest voorkomende woningaanpassingen voor ouderen die langer zelfstandig thuis blijven wonen is een verbouwing van de badkamer en toilet. Logisch als je het bekijkt vanuit de verbetering van de veiligheid in huis, want valpartijen …Lees meer »
 • Aardgasvrij douchen

  Aardgasvrij douchen

  Een consortium met TNO, Hametech en Beter Bad ontwikkelde een douche die het mogelijk maakt om aardgasvrij te douchen. Door een warmtewisselaar te combineren met een elektrische boiler, kan continu warm gedoucht worden zonder gebruik te maken van een cv-ketel of een warmtepomp. Het douchewater wordt met een pomp omhoog gepompt langs een warmtewisselaar, waardoor meteen warm water beschikbaar is. Voor 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. In …Lees meer »
 • De Waterrevolutie

  De Waterrevolutie

  De EPC ging ten onder aan zijn eigen succes. Op meer hadden we niet kunnen hopen als sector. Maar nu de energierevolutie al een flink eind op weg is, wordt het ook tijd om de waterhuishouding onder de loep te nemen. Moeten we de Waterprestatienorm verplicht gaan stellen? Door klimaatverandering regent het veel meer en komen er steeds vaker hevige regenbuien voor. Dat levert overlast op. Tegelijkertijd zien we dat er zelfs in Nederland tekorten …Lees meer »
 • Douche-wtw versterkt (hybride) warmtepomp

  Douche-wtw versterkt (hybride) warmtepomp

  Badkamers worden luxer en zijn steeds vaker een ruimte voor ontspanning, met een grotere vraag naar warm tapwater als gevolg. Om aan een grotere warmtapwatervraag te voldoen, moet er bij voorraadsystemen voldoende warmwater beschikbaar zijn. Dit geldt voor zowel de bestaande bouw als in de nieuwbouw. In de nieuwbouw is de warmwaterproductie zelfs verantwoordelijk voor 20 tot 40% van de energievraag van woningen. Toch kan energiezuinigheid en een hoog tapwatercomfort eenvoudig samengaan. Hoe? Door het …Lees meer »
 • Kraanoppervlak nooit meer warm tijdens douchen

  Kraanoppervlak nooit meer warm tijdens douchen

  Grohe lanceert CoolTouch® technologie voor zijn douchesystemen. Met het Euphoria CoolTouch douchesysteem wordt het kraanoppervlak nooit warm tijdens het douchen. Het hete water wordt in de kraan omspoeld door koud water. Een speciale verbinding bij de warmwateringang van de thermostaat zorgt ervoor dat het hete water niet direct in contact komt met het verchroomde kraanoppervlak. Zo is verbranding aan hete oppervlakten uitgesloten. Ook de thermostaatkranen van Grohe zijn uitgerust met de CoolTouch-technologie. De Grohtherm 2000 …Lees meer »
 • Een nieuwe sanitaire revolutie?

  Een nieuwe sanitaire revolutie?

  Gezondheid en sanitaire oplossingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de corona-epidemie is dat besef nu sterker dan ooit, merken drie deskundigen van Grohe, Wavin en Geberit. Welke trends signaleren zij? Tot 1870 lag de gemiddelde levensverwachting rond de 40 jaar. Daarna zien we een stijgende lijn die erin heeft geresulteerd dat we tegenwoordig gemiddeld 81,56 jaar oud worden. Vaak wordt er daarbij gewezen op medische ontwikkelingen. Die zouden verantwoordelijk zijn voor de verbetering van …Lees meer »
 • Sanitaire installaties

  Door de coronalockdown staat in veel gebouwen het water in leidingen stil. Bijkomende zorgen om de legionellabacterie maakt legionellapreventie nóg urgenter. Onno Leever houdt zich al ruim twintig jaar met Legionella bezig. Sinds januari zet hij zijn expertise in bij ISSO. “Qua kennisontwikkeling op het gebied van Legionella, en sanitaire installaties in bredere zin, staat er voor 2021 weer van alles op stapel”, vertelt Onno Leever, van Leever installatie adviseurs. “Zo verschijnt er een nieuwe …Lees meer »
 • Brein buiten de douche

  Ieder gezinslid zijn eigen doucheprofiel, met een instelmogelijkheid voor een maximale douchetijd of maximale temperatuur. Per persoon bekijken wat de kosten zijn van elke douchebeurt. De nieuwe Aqualisa elektronische mengkraan maakt bewust en duurzaam watergebruik mogelijk. De mengkraan is bovendien voorzien van connectiviteitsfuncties zoals Wi-Fi, App en spraakbesturing en kan worden verbonden met andere slimme toestellen in huis, zoals de slimme speakers als Amazon Alexa en Google Nest. “Hey Google, zet mijn douche aan”, zal …Lees meer »
 • Oplossingen voor drinkwater vanaf huisinvoer tot tappunt

  Oplossingen voor drinkwater vanaf huisinvoer tot tappunt

  Op de virtuele ISH die deze week wordt gehouden, presenteert polymeerspecialist Rehau zijn oplossingen voor een warmte- en drinkwatervoorziening in gebouwen. Zo versterkt Rehau met de nieuwe Pure Water-producten RE.Guard en RE.Source zijn claim als specialist voor drinkwateroplossingen vanaf de huisinvoer tot aan het tappunt. De intelligente RE.Guard, die direct na de watermeter wordt geïnstalleerd, helpt de kleinste lekken op te sporen en waterschade te voorkomen. De RE.Source drinkwaterkraan op netvoeding biedt hygiënisch water met …Lees meer »
 • Hoekregelkraan als hygiënesensor

  Hoekregelkraan als hygiënesensor

  Schell heeft meer dan 70 jaar geleden de hoekregelkraan uitgevonden. Tot op heden zijn ervan wereldwijd meer dan 7 miljard geïnstalleerd. Ter gelegenheid van deze mijlpaal staan we stil bij de technische ontwikkelingen van hoekregelkranen. Een hoekregelkraan wordt geïnstalleerd in een waterleidingtoevoer om de waterdoorlaat in deze leiding af te kunnen sluiten. Zo kunnen bijvoorbeeld (herstel)werkzaamheden aan leidingen, leidingdelen en armaturen verricht worden zonder het hele stelsel leeg te laten lopen. Tegenwoordig kunnen deze kranen …Lees meer »
 • Sanitairfabrikant toont innovaties dit jaar online

  Sanitairfabrikant toont innovaties dit jaar online

  Vanwege de coronapandemie presenteert Geberit haar innovaties dit keer online. De sanitairfabrikant toont haar nieuwste producten wel in een fysieke beursstand, om zo realistisch en praktijkgericht mogelijk over te komen. Zakelijke partners van Geberit kunnen zich vooraf registreren voor het evenement dat van 7 t/m 9 april plaatsvindt. “In het kader van de Innovation Days nodigt Geberit loodgieters, sanitairmonteurs, architecten, interieurontwerpers, adviseurs, aannemers, projectontwikkelaars, retailers, groothandelaren en alle overige geïnteresseerde zakelijke relaties uit om deel …Lees meer »
 • Flinke donatie voor betere waterhygiëne en sanitair in Nigeria

  Flinke donatie voor betere waterhygiëne en sanitair in Nigeria

  Sanitairmerk Grohe BeNeLux doneert 141.000 euro aan Nigeria voor een betere waterhygiëne en sanitaire voorzieningen. In dit land overlijden elk jaar meer dan 70.000 kinderen onder de vijf jaar aan diarree, veroorzaakt door onhygiënisch water en sanitair. Bijna een kwart (23%) van de bevolking in Nigeria heeft geen beschikking over een toilet en doet z’n behoefte buiten. Op het platteland van Nigeria is de situatie nog nijpender. Daar heeft slechts 30 procent van de mensen …Lees meer »
 • Warmtepompboilers gebruiken lucht vanuit WTW

  Warmtepompboilers gebruiken lucht vanuit WTW

  In Leiden worden de komende maanden honderden woningen voor studenten en ‘young professionals’ opgeleverd. Er worden ruim 550 warmtepompboilers geïnstalleerd. De betrokken adviseur en installateur gaven deze boilers een hele nieuwe functie. De projectontwikkelaar van Leiden is Yours kwam in een vroeg stadium van de bouw voor een uitdaging te staan. Het opwarmen van het tapwater voor de complexen bleek lastiger dan gedacht. Kortom: de vraag veranderde, daarom nam de opdrachtgever een gespecialiseerd adviesbureau in …Lees meer »
 • Mag het een graadje lager?

  Om legionellagroei te voorkomen is een minimumtemperatuur van het warme water vereist van 60 oC in collectieve installaties en van 55 oC in woningen. Om het energiegebruik te beperken wil men deze temperatuur verlagen. Oscar Nuijten (Edu4Install) beantwoordt de vraag: “Tot hoever kunnen we daarmee gaan zonder risico op legionella?” Zo’n 95% van de sterfgevallen door legionellose wordt veroorzaakt door de soort legionella pneumophila. Pneumophila groeit vooral bij temperaturen die langdurig boven 30 oC liggen. …Lees meer »
 • Grohe komt met digitaal platform als alternatief voor ISH

  Grohe komt met digitaal platform als alternatief voor ISH

  Op 16 maart gaat het digitaal platform Grohe X van Grohe van start. Het sanitairmerk ziet dit als alternatief voor de tweejaarlijkse vakbeurs ISH, waarvoor het zich terugtrok vanwege de covid-19 pandemie. Het platform zal multimedia-content bevatten die is afgestemd op de behoeften van zowel zakelijke klanten als consumenten. Zakelijke klanten kunnen er terecht voor wereldwijde trends die de sanitaire markt beïnvloeden en installateurs voor instructievideo’s. Bezoekers van kunnen online contact opnemen met experts voor …Lees meer »
 • Betuwse camping voorzien van veilig en duurzaam watergebruik

  Betuwse camping voorzien van veilig en duurzaam watergebruik

  Sinds Rob en Sophie de camping De Betuwe Hoeve in Ommeren zo’n 5 jaar gelden hebben overgenomen, hebben ze er veel aan gedaan om de camping te verduurzamen. Dankzij modernisering en uitbreiding van de sanitaire voorzieningen, hebben ze hun groene camping nog groener weten te maken. Camping De Betuwe Hoeve ligt in de parel van de Betuwe in het groen naast het Ommerense bos. Het oude parkbos dat op het Landgoed Den Eng ligt, nodigt …Lees meer »
 • Warmtepompboiler met inverter compressor

  Warmtepompboiler met inverter compressor

  LG Electronics kondigt een warmtepompboiler aan, aangedreven door een inverter compressor. Deze compressor bevordert snelle en effectieve verwarming van sanitair water, en zorgt tegelijkertijd voor een lager elektriciteitsverbruik, aldus de fabrikant. De warmtepompboiler kan ook koude lucht verspreiden om een ruimte te verkoelen. De waterpompboiler is beschikbaar in een variant met een capaciteit van 200 en 270 liter, beschikt over energielabel A+ en A++2 en is compact. Voor zowel de compressor als de watertank geldt …Lees meer »
 • Thermische laadstations vervangen boilers in flatgebouw

  Thermische laadstations vervangen boilers in flatgebouw

  Solide Vastgoed Beheer vervangt in de Groningse Vondelflat 164 grote boilers door de compacte FlexTherm Eco toestellen van Flamco. De upgrade levert een hoger rendement op en bespaart naast ruimte en energie ook montagetijd. “Wij zochten een beter rendement en wilden van de elektrische boilers af om een hoger energielabel te realiseren”, licht Mark Hooghuis van Solide Vastgoed Beheer toe. De vastgoedmanager is tevreden over de investering in FlexTherm Eco: “Dit toestel is energiezuiniger en …Lees meer »
 • Intelligente kranen voor drinkwater en sanitair winnen aan populariteit

  Digitalisering maakt sanitaire kranen steeds intelligenter. Smartphone-apps verhogen niet alleen de productfunctionaliteit maar maken de kranen ook gebruiksvriendelijker. Tegelijkertijd zijn de afzonderlijke armaturen meer dan de som van hun componenten. Door digitalisering en connectiviteit worden de verschillende onderdelen gecombineerd tot intelligente drinkwatersystemen, die zorgen voor meer comfort, efficiëntie en hygiëne. Toepassingen voor het slimme huis worden steeds populairder. Hoewel ze nog voornamelijk te vinden zijn op het gebied van entertainment, communicatie, energiebeheer en veiligheid, bieden …Lees meer »
 • Loodgieter is populairste vakman

  Loodgieter is populairste vakman

  In 2020 werden 31% meer klussen geklaard dan in 2019. De populairste vakmannen waren loodgieters, klusjesmannen, elektriciens, cv monteurs en timmermannen. Deze top 5 pakten meer dan 77.000 klussen op van Nederlandse huishoudens. Arthur de Leeuw, oprichter van Zoofy, dat het onderzoek uitvoerde, hierover: “Loodgieters waren weliswaar de populairste vakmannen in 2020. Maar ondanks die populariteit is er toch een daling van 12% te zien ten opzichte van 2019. Op de tweede plek staat de …Lees meer »
 • WELL-certificaat voor voorwandsysteem

  WELL-certificaat voor voorwandsysteem

  Het Prevista inbouwreservoir is bekroond met een 4-sterrenlabel voor gebruik in woonomgevingen en een 6-sterrenlabel voor gebruik in openbare omgevingen. Het reservoir onderscheidt zich door een zeer gering waterverbruik en uitstekende hygiëne. De Europese sanitair-armaturenindustrie heeft onder de paraplu van de VDMA, het onafhankelijke classificeringsysteem WELL ontwikkeld. Er wordt getest of sanitairproducten, zoals armaturen en reservoirs, zoveel mogelijk rekening houden met een laag watergebruik, gecombineerd met een hoog gebruikscomfort onder hygiënische omstandigheden. Gering waterverbruik Voor …Lees meer »
 • Hoe creëer je een veilige en comfortabele badkamer?

  Hoe creëer je een veilige en comfortabele badkamer?

  Catherine Keyl heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen van de whitepaper ‘De levensloopbestendige badkamer’. De co-productie van Viega en de Bouwhulpgroep zet de mogelijkheden op rij om een veilige en comfortabele badkamer voor de toekomst te creëren. Ook wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van de badkamer gedurende de afgelopen decennia. Catherine Keyl was bij de verhuizing naar haar huidige woning ze nauw betrokken bij het ontwerp, de inrichting en het levensloopbestendig maken van haar …Lees meer »