• Ventilatietoestel voor de renovatiemarkt

  Ventilatietoestel voor de renovatiemarkt

  DUCO lanceert de DucoBox Reno. Het toestel komt als antwoord op een verouderde woningmarkt. Het ventilatietoestel is zodanig ontworpen dat elke bestaande, verouderde unit vervangen kan worden, ongeacht hoe deze is weggewerkt. Moderne inregeltechnieken zorgen ervoor dat de opstart in een handomdraai kan gebeuren. De fabrikant claimt een tijdswinst van 25% als een oud toestel vervangen wordt door een DucoBox Reno. Door de slimme kopieerfunctie komt deze tijdswinst nog beter tot uiting bij projecten met …Lees meer »
 • Techniek Nederland en Binnenklimaat Nederland versterken samenwerking

  Techniek Nederland en Binnenklimaat Nederland versterken samenwerking

  Binnenklimaat Nederland en Techniek Nederland gaan nauwer samenwerken op het gebied van kennisontwikkeling, opleidingen en positionering van het vakgebied ventilatie. Dat hebben de besturen van beide brancheverenigingen besloten. De organisaties tekenden op 13 september in Woerden een samenwerkingsovereenkomst. Vicevoorzitter Dorien Terpstra van Binnenklimaat Nederland: “We isoleren onze huizen, scholen en kantoren steeds beter. Daardoor is een goed binnenklimaat belangrijker dan ooit. Toch krijgt ventilatie nog niet de aandacht die het verdient. Binnenklimaat Nederland en Techniek …Lees meer »
 • ISSO Kleintje Ventilatie legt focus op woningbouw

  ISSO Kleintje Ventilatie legt focus op woningbouw

  Na een periode waarin ventilatie en binnenklimaat door de coronapandemie dagelijks in het nieuws waren, is het nu een stuk rustiger rond deze onderwerpen. Voor ISSO het moment om het vernieuwde Kleintje Ventilatie uit te brengen. De kennis focust zich volledig op ventilatie in woningen en woongebouwen. De gebundelde kennis biedt de laatste inzichten voor ontwerp, realisatie, beheer en onderhoud van ventilatiesystemen. Ventilatie en daarmee het verversen van de binnenlucht in een woning is een …Lees meer »
 • Eenvoudig af te stellen ventiel

  Eenvoudig af te stellen ventiel

  Vent-Axia introduceert het nieuwe RV 100 ventiel, dat is ontworpen met het oog op eenvoud. RV 100 is gemaakt voor aansluitingen van Ø100mm. Met zijn dubbele functie voor zowel luchttoevoer als -afvoer, is het RV 100 ventiel in staat om een luchtstroomcapaciteit tot maximaal 50 m3/h te leveren. Het nieuwe RV 100 ventiel wordt, net als zijn grote broer, het RV 125 ventiel, gekenmerkt door de eenvoudige afstelling. Met 40 vergrendelbare standen kan het luchtvolume …Lees meer »
 • Kennisrichtlijn over luchtreiniging verschenen

  Kennisrichtlijn over luchtreiniging verschenen

  De Richtlijn Luchtreiniging voor reductie Pathogenen is onlangs gepubliceerd. “Er zijn verschillende redenen waarom deze richtlijn hard nodig is”, vertelt Francesco Franchimon, die bij het tot stand komen ervan betrokken was. “Zo is het belangrijk dat gebouwen, nieuw en bestaand, beter resistent zijn tegen infectierisico’s, iets waarop nooit is geanticipeerd in bijvoorbeeld het Bouwbesluit. De coronapandemie heeft deze tekortkoming pijnlijk blootgelegd. Goede ventilatie in combinatie met effectieve luchtreiniging zijn van belang voor het realiseren van …Lees meer »
 • Samenwerking gestart voor een gezond binnenklimaat op scholen

  Samenwerking gestart voor een gezond binnenklimaat op scholen

  Solid Air Climate Solutions en WOLF Energiesystemen hebben een concept opgestart dat zich inzet voor goede schoolventilatie. Uit een door beide samengesteld projectteam is Wij willen VentiLEREN ontstaan. Het concept zet zich in voor een gezond binnenklimaat voor leerlingen en leraren op scholen. Wij willen ventiLEREN biedt een totaaloplossing voor scholen die stappen willen maken in het verbeteren van het binnenklimaat. Er meegedacht met de wensen van schoolbesturen of gemeentes om uiteindelijk de juiste techniek …Lees meer »
 • Zonale ventilatie

  Zonale ventilatie

  DUCO ziet in zonale ventilatie hét concept voor woningen van de toekomst. Bij zonale ventilatie wordt de woning niet gezien als één geheel maar als een verzameling van zones. De energie-efficiëntie en comfortverbetering van de standaard vraagsturing wordt naar een hoger niveau getild door de ventilatie ook alleen toe te passen waar nodig, aldus de fabrikant. Zonaal ventileren is een logisch gevolg van vraaggestuurd ventileren. De zonale ventilatiesystemen van DUCO ventileren enkel waar dat nodig …Lees meer »
 • Interland Techniek bundelt krachten met specialist luchtvochtigheid

  Interland Techniek bundelt krachten met specialist luchtvochtigheid

  Interland Techniek, specialist in klimaatbeheersing en luchtverdeeloplossingen, heeft een exclusieve samenwerkingsovereenkomst getekend met DriSteem. DriSteem is leverancier van oplossingen voor bevochtiging, adiabatische koeling en waterbehandeling voor commerciële en industriële toepassingen. Het bedrijf biedt op maat gemaakte systemen voor uiteenlopende marktsegmenten, zoals gezondheidszorg, datacenters, kantoren, cleanrooms, waarin nauwkeurige controle van luchtvochtigheid een belangrijke rol speelt. Stephen Finkel, regionaal verkoopmanager West-Europa bij DriSteem, legt uit dat werken met Interland Techniek "de logische keuze is, gezien hun ervaring …Lees meer »
 • Modulaire, compacte LBK’s

  Modulaire, compacte LBK’s

  Daikin lanceert een nieuwe luchtbehandelingskast: de Modular T. De luchtbehandelingskast filtert de buitenlucht om externe verontreinigingen te verwijderen voordat de buitenlucht naar binnen gaat. Tegelijkertijd zuigt het systeem binnenlucht uit het gebouw en spoelt zodoende de ruimte voortdurend met gezonde frisse buitenlucht. De Daikin Modular T is verkrijgbaar in vijf verschillende grootten, met een luchtdebiet van 200 m3/h tot meer dan 4000 m3/h. Het is een oplossing voor verschillende gebruiksscenario's, waaronder klaslokalen, kantoren, sportscholen en winkels. Een …Lees meer »
 • Meer aandacht voor comfort na coronapandemie?

  Meer aandacht voor comfort na coronapandemie?

  Toen de pandemie op haar hoogtepunt was, informeerden eigenaren en gebruikers naarstig naar mogelijkheden om het comfortniveau op te krikken. Met name op het gebied van luchtkwaliteit. Maar in hoeverre heeft het geleid tot een echte cultuuromslag? WELL-expert en interieurarchitecte Evelien Koekkoek ziet dat er onmiskenbaar een cultuuromslag heeft plaatsgevonden. “Zo merk ik in utiliteitssector, en dan met name in kantorenland, dat eigenaren zich drukker maken over de luchtkwaliteit en het mentale welbevinden van gebruikers.” …Lees meer »
 • Publicatie Nationaal Register CO2-meters

  Om schoolbesturen en gemeentes te helpen de juiste keuze te maken in het doolhof van CO2-meters, lanceert Stichting Binnenklimaattechniek het Nationaal Register CO2-meters. De afgelopen maanden hebben honderden scholen en gemeenten geïnvesteerd in betere ventilatie en in duizenden klaslokalen zijn CO2-meters geplaatst. Toch heeft 40% van de klaslokalen nog geen CO2-meter, zo bleek uit een recente peiling. Om dit recht te trekken, is een werkende CO2-meter sinds kort in iedere klas verplicht. Maar hoe maak …Lees meer »
 • Slechte lucht in klaslokaal heeft negatief effect op leerprestaties

  Recent onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) toont aan dat slechte ventilatie ook invloed heeft op de toetsscores van basisschoolleerlingen en dus op goed onderwijs. Het onderzoek van de UM vond plaats over een periode van vijf jaar in 270 klaslokalen, verspreid over 27 scholen van onderwijsstichting MOVARE in Zuid-Limburg. De resultaten laten zien dat basisschoolleerlingen significant slechter presteren op toetsen wanneer ze zijn blootgesteld aan verhoogde CO2 niveaus in de leerperiode vóór die toets. …Lees meer »
 • ‘In utiliteit twee keer zoveel energiebesparing door WTW’

  ‘In utiliteit twee keer zoveel energiebesparing door WTW’

  Een van de thema's van de internationale vakbeurs voor HVAC en water, ISH 2023, is energie-efficiëntie en duurzaamheid in gebouwen. In de verwarmingssector moeten alle bestaande mogelijkheden worden benut om de vereiste vermindering van CO2-uitstoot in gebouwen te realiseren. Belangrijk daarbij is het efficiënte gebruik van verwarmingsenergie via warmteterugwinning De huidige energiesituatie heeft geleid tot een sterke toename van energiebesparende maatregelen. Naast de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen is een efficiënter gebruik van energie een doorslaggevende …Lees meer »
 • Strengere handhaving op apparatuur met F-gassen

  Strengere handhaving op apparatuur met F-gassen

  Apparaten zoals airco’s, industriële koelinstallaties en warmtepompen worden doorgaans gekoeld met schadelijke koudemiddelen (F-gassen). In de praktijk blijkt dat deze apparaten nog te vaak worden geïnstalleerd en onderhouden door niet-gecertificeerde bedrijven en monteurs. Onjuiste installatie en onderhoud, verkeerd gebruik van F-gassen en de illegale handel in deze gassen hebben grote gevolgen voor het milieu. Daarom gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) strenger handhaven op de installatie en het onderhoud van apparatuur gevuld met F-gassen …Lees meer »
 • Inzicht in COVID, aerosolen en ventilatie

  Maandag 23 mei 2022 geeft professor Lidia Morawska een keynote lezing over binnenlucht en infectieziekte-overdracht tijdens CLIMA 2022 in Ahoy in Rotterdam. Morawska is directeur van het ‘International Laboratory for Air Quality and Health’ van de Queensland University of Technology. In 2021 is ze door TIME Magazine uitgeroepen tot één van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. Dit vanwege haar onderzoek naar de rol van aerosolen bij de verspreiding van SARS-CoV-2 en het succes …Lees meer »
 • Koeltechniek prominent aanwezig op VSK beurs

  Koeltechniek prominent aanwezig op VSK beurs

  Volgende week dinsdag begint de VSK. ’s Lands grootste installatievakbeurs trapt dit jaar later af dan gebruikelijk vanwege de recente coronapandemie. Het belooft een interessante beurs te worden, ook op het gebied van koeltechniek. De ontwikkelingen en innovaties daarin volgen elkaar snel op. Denk bijvoorbeeld aan de hoge gasprijzen en de afspraken in het Klimaatakkoord waardoor steeds vaker op zoek wordt gegaan naar goedkopere en duurzamere alternatieven zoals de (hybride) warmtepomp. Of de herziening van …Lees meer »
 • Airconditioners met cashback

  Airconditioners met cashback

  Climate Airconditioners van Nefit Bosch zijn sinds kort verkrijgbaar via de meeste groothandels. De airconditioners kenmerken zich door hun prijs-prestatieverhouding. Van april tot en met juni loopt bij Nefit Bosch een cashback-actie op deze producten.  Bij aanschaf van een single-split Climate 3000i of 5000i, of een multi-split 5000 MS airconditioner ontvangen eindgebruikers van Nefit Bosch een cashback van 75 euro. De actie loopt van 1 april tot en met 30 juni. Informatie en voorwaarden zijn …Lees meer »
 • Met alleen een CO2-meter ben je er niet!

  Goede ventilatie op scholen realiseer je niet met alleen CO2-meters. Hiermee los je de ventilatieproblemen niet op. Aan het woord is Wouter Wijma, voorzitter Binnenklimaat Nederland. Welk oplossingen ziet hij en kan ventileren wel klimaatneutraal? Op 3 februari jl. kondigde de minister van Primair en Voortgezet Onderwijs, de heer Dennis Wiersema, aan dat het kabinet in de strijd tegen corona de nodige maatregelen gaat nemen om de luchtkwaliteit in scholen in het basis- en voortgezet …Lees meer »
 • Poster moet bewustzijn over gezonde klaslokalen vergroten

  Poster moet bewustzijn over gezonde klaslokalen vergroten

  Op veel scholen in Nederland voldoet de ventilatie niet aan de gestelde normen. De CO2-concentratie in lokalen is te hoog, soms zelfs vier keer hoger dan de maximale norm. Het gevolg is ongezonde binnenlucht en dat heeft invloed op de prestaties van leerlingen. Het verhoogt bovendien de kans op ziekteverzuim, ook bij docenten. Brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland wil het bewustzijn over gezonde klaslokalen vergroten en heeft daarom samen met het platform Gezond Binnen de educatieve poster …Lees meer »
 • Daikin neemt Experience Center in gebruik

  Daikin neemt Experience Center in gebruik

  Daikin Nederland heeft onlangs haar eerste Daikin Experience Center geopend, waar geïnteresseerden innovaties op het gebied van airconditioning, warmtepompen en luchtventilatie kunnen zien, horen en ervaren. Ook vindt vanuit dit multifunctionele gebouw kennisoverdracht en praktijktraining plaats. Sinds september vorig jaar zijn er al 800 monteurs getraind. Het Experience Center is gelegen in Breukelen, langs de A2 tussen Utrecht en Amsterdam. Bezoekers kunnen in de stijlkamers ontdekken hoe de producten thuis, in een hotel of winkel …Lees meer »
 • Eerste cursus van start in nieuw vakcentrum voor binnenklimaat

  Eerste cursus van start in nieuw vakcentrum voor binnenklimaat

  Technisch opleider ROVC wordt in samenwerking met brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland een vakcentrum voor binnenklimaattechniek voor de utiliteit. Hiermee is voor op één plek een totaalaanbod beschikbaar van praktijktrainingen op het gebied van warmte- en koudeopwekking, (water- en lucht)distributie, luchtbehandeling, gebouwautomatisering en meet- en regeltechniek. ROVC speelt hiermee in op de energietransitie die steeds meer kennis en vaardigheden vraagt van installateurs en gebouwbeheerders. ROVC is momenteel bezig om diverse klimaatsystemen te realiseren in het kersverse vakcentrum …Lees meer »
 • Ventileren op de eerste plaats!

  Ventileren op de eerste plaats!

  De energietransitie is een enorme uitdaging. Gelukkig komen er steeds meer oplossingen beschikbaar voor bestaande woningen, zo ook voor ventilatie met WTW. Helaas blijft ventilatie als belangrijk onderdeel van een geslaagde transformatie onderbelicht. En dat is niet alleen jammer voor het energiegebruik, maar vooral ook voor de gezondheid. Namens de Nederlandse Verwarmingsindustrie is ir. Adriaan Cramer aan het woord. “Ik durf er bijna niet meer over te beginnen, want we hebben er allemaal schoon genoeg …Lees meer »
 • CO2-sensor voor schonere lucht

  CO2-sensor voor schonere lucht

  Resideo Technologies Inc, een wereldwijde leverancier van oplossingen voor wooncomfort en -beveiliging, introduceert een nieuw product voor luchtkwaliteit in zijn EMEA-portfolio voor woonbeveiliging: de Resideo R2002C-A kooldioxide (CO2)-sensor. De CO2-sensor kan worden gebruikt in residentiële en commerciële instellingen, zoals scholen, verpleeghuizen en kantoren. Mario Moura, Managing Director EMEA Products and Solutions van Resideo, over het nieuwe product: “Ons besluit om dit product te introduceren benadrukt een van de kernwaarden van ons bedrijf. Dit is namelijk …Lees meer »
 • Gebouwen koelen met waterdruppels

  Adiabatische koeling, het koelen door het effect van verdampend water, is geen onbekende technologie. Maar om het ook in gebouwen toe te passen, is voor veel ontwerpers en installateurs vaak nog een lastig te nemen horde. Deels door onbekendheid met de techniek en deels door een bepaald (voor)oordeel over mogelijke risico’s. Samen met een groep adviseurs en de brancheorganisatie NVKL schreef ISSO een rapport dat de voor- en nadelen van deze techniek in kaart brengt. …Lees meer »
 • Vent-Axia schenkt ventilatiesysteem

  Vent-Axia schenkt ventilatiesysteem

  Vent-Axia heeft een ventilatiesysteem geschonken aan het TechniekHuis in Nieuwkoop. Om leerlingen van de basisschool nu al de veelzijdigheid van techniek te laten ontdekken, biedt het TechniekHuis diverse activiteiten aan. Zo dagen ze leerlingen uit met duurzaamheidsvraagstukken in de TechniChallenge en gaan leerlingen aan de slag met het programma Ontdek Techniek. Ook worden diverse workshops aangeboden voor de groepen 6 en 7 van de basisscholen. Voor het organiseren van deze activiteiten heeft het TechniekHuis steun …Lees meer »
 • ‘Eén op de vijf ventilaties werkt niet goed’

  ‘Eén op de vijf ventilaties werkt niet goed’

  Veel gebouwen in Nederland voldoen niet aan de ventilatie-eisen die het Bouwbesluit stelt. Techniek Nederland vindt daarom dat de ventilatievoorzieningen van met name horeca-gebouwen, concertzalen en nachtclubs zo snel mogelijk moeten worden gecontroleerd. De installatiekoepel reageert daarmee op het RIVM-rapport dat gisteren is verschenen. Uit het rapport blijkt dat goede ventilatie het aantal coronabesmettingen flink kan beperken. Zeker 20% van de ventilatiesystemen in Nederlandse gebouwen functioneert niet naar behoren. Dat is de voorzichtige inschatting van …Lees meer »
 • Verbeterde plafond WTW-HR unit

  Verbeterde plafond WTW-HR unit

  Door toepassing van nieuwe ventilatoren is de ventilatie-unit CFL van WOLF verder verbeterd. De EC-ventilatormotoren reduceren het stroomverbruik en zijn tevens traploos regelbaar. Zo wordt een optimale luchtkwaliteit en comfort gerealiseerd tegen minimale energiekosten. Het geluidsniveau van de plafondunit wordt door de nieuwe ventilatoren verder verlaagd. De CFL is door zijn geringe hoogte, laag geluidsniveau en design op zeer veel plaatsen inzetbaar en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het betreft een toe- en afvoerunit met …Lees meer »
 • Schone lucht

  Schone lucht

  Al jarenlang wordt er gehamerd op het belang van een goed binnenklimaat in scholen, voor het welzijn van leerlingen en personeel. Sinds de uitbraak van de pandemie lijken meer en meer scholen ook daadwerkelijk extra maatregelen te nemen. Een sys­teem dat nu rap aan populariteit wint, maakt gebruik van verticale ventilatie. IZ sprak erover met GoFlow-CEO Norbert Vroege. Vroege kende de installatiebranche al van haver tot gort, toen hij in 2020 GoFlow opstartte. In 1998 …Lees meer »
 • ‘De overheid moet meer maatregelen nemen voor een gezond binnenklimaat’

  ‘De overheid moet meer maatregelen nemen voor een gezond binnenklimaat’

  Binnenklimaattechniek, het platform voor professionals die te maken hebben met binnenklimaatinstallaties, heeft op dinsdag 26 oktober de petitie ‘Meten is weten’ aan de leden van de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overhandigd. Ventilatie als vierde basismaatregel en adviezen voor ventilatie in publieke ruimtes om verspreiding van corona tegen te gaan, zijn volgens het platform een goede stap in de richting. Er zijn echter meer stappen nodig om – ook op de langere termijn …Lees meer »
 • Vakcentrum voor binnenklimaat in de steigers

  Vakcentrum voor binnenklimaat in de steigers

  Technisch opleider ROVC wordt in opdracht van brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland een vakcentrum voor binnenklimaat binnen de utiliteit. De technisch opleider is in het kader van de coronacrisis en de toenemende vraag op het vlak van luchtverversing gevraagd om lesmateriaal te ontwikkelen voor technici die werkzaam zijn in de luchtbehandeling en luchtdistributie. De levering van de eerste luchtbehandelingskast van Systemair vormt het startpunt van de samenwerking met Binnenklimaat Nederland. Hiermee is ROVC in staat om complete …Lees meer »
 • Foutloos installeren en inregelen van ventilatie

  Foutloos installeren en inregelen van ventilatie

  Marco van Alen, accountmanager en voormalig trainer bij Zehnder, komt het regelmatig tegen: ventilatiesystemen die niet naar behoren functioneren doordat er fouten zijn gemaakt bij de installatie of het inregelen. Dat is zonde, vindt hij, want “met een korte training en wat oefening heb je het correct installeren en inregelen van een WTW-systeem zo onder de knie.” Welke installatie- en inregelfouten komt hij het meest tegen én hoe kun je ze voorkomen. De droogsifon is …Lees meer »
 • Historische ruimte in Vaticaan voorzien van speciale klimatisering

  Historische ruimte in Vaticaan voorzien van speciale klimatisering

  De historische Rafaël-zalen van de Vaticaanse Musea zijn voorzien van een maatoplossing voor verwarming en koeling. Het is voor het eerst dat in de zalen airconditioning is toegepast. Onzichtbaar voor bezoekers zijn er kleine ventilatorconvectoren met een grote capaciteit ontworpen, die onder de ramen in de zalen zijn geïnstalleerd en zorgen voor het circuleren van de lucht. Ook de koelers staan op een onopvallende plek en er is een gebouwautomatiseringssysteem geïnstalleerd om de HVAC-systemen te …Lees meer »
 • Wisselfunctie maakt koeling mogelijk

  Met Viega’s Fonterra Smart Control regelsysteem voor vloerverwarming kunnen kamers in woningen of bedrijven worden verwarmd. Sinds kort kan het regelsysteem automatisch worden ingesteld om te koelen. Eén signaal vanuit de koude-opwekker is daarvoor voldoende. Een kleine relaiskast met wisselcontact volstaat hiervoor. De montage kan achteraf plaatsvinden op de Fonterra Smart Control basisunit die sinds dit jaar wordt uitgeleverd. Met de nieuwe wisselfunctie voor de bijbehorende Fonterra Smart Control regeling wordt wooncomfort uitgebreid met de …Lees meer »
 • Masterclass ‘Ventilatie in Scholen’

  Masterclass ‘Ventilatie in Scholen’

  Het ventileren van klaslokalen is integraal onderdeel geworden van de strijd tegen corona. Met de masterclass ‘Ventilatie in Scholen’ speelt Installatie Vakbeurs hierop in. Opdrachtgevers, adviseurs en leveranciers schetsen problemen en bieden hiervoor oplossingen. Installatie Vakbeurs wordt op 14, 15 en 16 september 2021 gehouden in Evenementenhal Hardenberg. Het Rijk heeft in totaal 360 miljoen euro uitgetrokken om de komende drie jaar het binnenklimaat op scholen te verbeteren. Dat moet er ook aan bijdragen dat …Lees meer »
 • Tomaten telen dankzij speciale luchtbehandelingskasten

  Tomaten telen dankzij speciale luchtbehandelingskasten

  Technokas is deze week gestart met de assemblage en installatie van de eerste van in totaal 16 luchtbehandelingskasten op de nieuwe tomatenkwekerij van Schenkeveld. Via deze geavanceerde klimaatinstallatie kan Schenkeveld straks via de principes van Het Nieuwe Telen op een energiezuinige manier tomaten telen. Aan het eind van dit jaar zal de nieuwe kwekerij van circa 11 hectare nabij Schiphol volledig in bedrijf worden genomen. De uitbreiding op de bestaande kwekerij die Schenkeveld op dit …Lees meer »
 • Binnenklimaat Nederland breidt uit met thema keukenventilatie

  Binnenklimaat Nederland breidt uit met thema keukenventilatie

  Binnenklimaat Nederland en ATAG Benelux gaan samenwerken om de bewustwording van keukenventilatie te vergroten. Bij het koken komt fijnstof vrij, dat schadelijk is voor onze gezondheid. Met een slimme afzuigkap en de juiste filters kan fijnstof in keukens goed gereduceerd worden, aldus ATAG, dat al langer bezig is met een gezond binnenklimaat en het lidmaatschap bij de brancheorganisatie ziet als de volgende stap om het belang van keukenventilatie onder de aandacht te brengen.  Wouter Wijma, …Lees meer »
 • Verwarmen én niet-condenserend koelen

  Verwarmen én niet-condenserend koelen

  Jaga introduceert een vrijstaande radiator die kan verwarmen en niet-condenserend kan koelen. De radiator is geschikt voor plaatsing bij grote raampartijen, etalages, wintertuinen en onder vensterbanken. Dankzij de Twin warmtewisselaars is de Jaga Mini Vrijstaand Hybrid effectief voor het aanpakken van de koudeval bij grote raampartijen die doorlopen tot aan de grond. Er is geen straling naar het achterliggende glas en dus geen warmteverlies. De vrijstaande radiator is 28 centimeter hoog, waardoor het uitzicht naar …Lees meer »
 • Te warm in huis; wat doen we eraan?

  Te warm in huis; wat doen we eraan?

  We vinden het heerlijk die lange warme zomeravonden. Maar warmte in huis willen we liever niet. Die blijft lang hangen in huis, waardoor het lastig is om het nog koel te krijgen. De warmst gemeten temperatuur in huis in de zomer is gemiddeld 29,1 graden. Vanaf 25 graden is het niet meer draaglijk vindt 77% van de bewoners. Maar wat doen ze eraan? Dit blijkt uit onderzoek van Jaga Climate Designers. Het bedrijf vroeg ruim …Lees meer »
 • Effectiviteit luchtreinigers tegen virussen vastgesteld

  Effectiviteit luchtreinigers tegen virussen vastgesteld

  Daikin Europe heeft zijn luchtreinigers door het Franse laboratorium Institut Pasteur de Lille laten testen en certificeren. Daaruit bleek dat de modellen in 2,5 minuten meer dan 99,98% van het menselijke coronavirus HCoV-229E elimineren. Een elektrostatische HEPA-filter sluit het virus in, waarna het wordt geëlimineerd door intense blootstelling aan de gepatenteerde Flash Streamer-technologie van Daikin. Het Institut Pasteur de Lille voerde de test uit met het HCoV-229E-virus, een coronavirus dat nauw verwant is aan SARS-CoV-2. …Lees meer »
 • Daikin en Duco gaan partnership aan

  Daikin en Duco gaan partnership aan

  Daikin Europe gaat een samenwerking aan met de Belgische fabrikant van ventilatiesystemen Duco in het segment van woonhuisventilatie. Daikin zal Duco-oplossingen gaan aanbieden in haar Europees netwerk. “Deze samenwerking is voor Daikin de perfecte gelegenheid om haar residentiële ventilatie segment verder uit te bouwen. De ventilatiesector zal naar verwachting de komende jaren sterk groeien. Door de COVID-19-pandemie zijn mensen zich meer bewust van de noodzaak van goede ventilatie voor een gezond binnenmilieu. Bij het bouwen …Lees meer »
 • Vraaggestuurde ventilatie voor renovatie in gestapelde bouw

  Vraaggestuurde ventilatie voor renovatie in gestapelde bouw

  Itho Daalderop introduceert in het vierde kwartaal van dit jaar een vraaggestuurd ventilatiesysteem voor renovatie in gestapelde bouw. Dit CAS Optima-systeem is de opvolger van het huidige BaseFlow hoogbouwsysteem. Het systeem kan worden toegepast in combinatie met zowel de CAS TO als de CAS TOC-versie (Connect). De nieuwe motorgestuurde klep kan vlak op de muur worden geplaatst. Hierdoor kan een brandklep worden toegepast, zonder extra opbouw. De regelklep zelf heeft een 230V voeding nodig, maar …Lees meer »
 • Koeltechnische branche luidt noodklok tekort vakmensen

  Vanwege de coronacrisis en het vele thuiswerken kiezen steeds meer huishoudens ervoor om te investeren in koeling om het woon- en werkklimaat aangenaam te houden. NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, signaleert een recordstijging van het aantal verkopen in airconditioning met als gevolg toenemende wachtlijsten bij leveranciers en installateurs. Zo ligt er door de enorme run op airco’s steeds meer werk bij de koelmonteurs om nieuwe installaties te plaatsen en te onderhouden. Aangezien de branche …Lees meer »
 • Eén op de vijf huishoudens heeft inmiddels airco

  Het wordt steeds vaker tropisch heet in Nederland en de airco wint terrein. In circa één op de vijf huishoudens (19%) is er nu minstens één aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Met verplaatsbare, mobiele airco's probeert 56 procent van deze aircobezitters het hoofd koel te houden terwijl de rest een vaste 'split-unit' aan de muur heeft hangen. De grote meerderheid van de ondervraagden weet overigens dat je de hitte …Lees meer »
 • Grote drukte bij installatiebedrijven voor airco’s

  Na dit weekend krijgen we mogelijk lokaal te maken met de eerste hittegolf van dit jaar. De vraag naar airco’s zal daardoor de komende dagen naar recordhoogte stijgen.  Wie nu een airco gaat bestellen, zal geduld moeten hebben. De meeste installateurs kunnen het werk nauwelijks aan en moeten nieuwe klanten op een wachtlijst zetten. Martin Hoekstra van ST/Warmte uit Nieuwkoop heeft het drukker dan ooit. ‘Bij klanten die nu een aanvraag doen kan ik half …Lees meer »
 • Lucht zuiveren van virussen, bacteriën en fijnstof

  Alklima introduceert een luchtzuiveringsunit die bescherming biedt tegen onder meer virussen (waaronder Covid-19), bacteriën, PM2,5 fijnstof en stof. De filtertechnologie, die al wordt toegepast in de high-end binnen-units, is daarmee nu ook in losse luchtzuiveringsunits leverbaar. Het filter heeft geen onderdelen die gedurende de gebruiksduur vervangen moeten worden. De toegepaste Plasma Quad Connect-technologie werkt als een elektrisch gordijn dat door ontlading binnenshuis effectief verschillende soorten vervuiling verwijdert. De effectiviteit is tijdens meerdere testen bewezen. Zo …Lees meer »
 • Refurbished ready ventilatie-unit

  Refurbished ready ventilatie-unit

  Jaga heeft haar ventilatie-unit Oxygen2 vernieuwd. Hierbij is vooral gekeken naar refurbishment en materiaalgebruik. De losse componenten van de Oxygen2 kunnen voortaan individueel vervangen, aangepast of geüpgraded worden. Het is niet meer nodig als een component defect is, om het volledige toestel te vervangen. Verder is er gekeken naar het materiaal van de behuizing van het toestel. Op dit moment heeft de Oxygen2 een gepoederlakte verzinkte stalen behuizing. Dit zorgt voor een hogere LCA-waarde en …Lees meer »
 • Op maat gemaakte LBK’s

  Op maat gemaakte LBK’s

  Naast de luchtbehandelingskasten van de Comfortklasse (Compact) en KG TOP klasse (Modulair) introduceert WOLF een luchtbehandelingsserie die op basis van uw individuele eisen op maat wordt ontworpen. De KG Flex serie biedt meer flexibiliteit in hoogte en breedte en is geschikt voor luchthoeveelheden tot 350.000 m3/h. Het Easy-Lifting systeem en de zelf-centrerende hijsogen veréénvoudigen het transport naar de definitieve locatie. De behuizing van de KG Flex serie kenmerkt zich door de volgende specificaties volgens DIN EN 1886: thermische isolatieklasse T2, koudebrugklasse TB2, mechanische stabiliteit D1 en luchtdichtheidsklasse L1.  De behuizing …Lees meer »
 • Ventilatiespecialist breidt uit

  Ventilatiespecialist breidt uit

  Het jubilerende Duco Ventilation & Sun Control maakte de voorbije jaren een sterke groei door. Dit heeft geleid in een stijgende vraag naar werknemers. Ter ere van zijn dertigste verjaardag zet het bedrijf 30 nieuwe vacatures in de etalage. In het Belgische Veurne beschikt de ventilatiespecialist over een totale bedrijfsoppervlakte van 101.000 m2. Deze zomer verhuizen de medewerkers naar een nieuw, duurzaam kantoorgebouw, waarvoor het bedrijf op zoek is naar nieuwe werkkrachten die het team …Lees meer »
 • Een CO2-meter voor elke thuiswerker

  Een CO2-meter voor elke thuiswerker

  De Vlaamse ventilatiespecialist Renson heeft al haar medewerkers een eigen CO2-meter gegeven. Zo kunnen zij thuis de luchtkwaliteit meten en tijdig ingrijpen als die te wensen over laat. “Met ruim 420 collega’s die momenteel verplicht op thuiswerk aangewezen zijn, weten we natuurlijk niet hoe het daar met de binnenluchtkwaliteit gesteld is”, legt CEO Paul Renson uit. “Als werkgever zijn wij verplicht om de binnenluchtkwaliteit op de werkvloer te monitoren en in te grijpen waar het …Lees meer »
 • Ventilatiespecialist lanceert nieuwe bedrijfsfilm

  Ventilatiespecialist lanceert nieuwe bedrijfsfilm

  Ventilatiespecialist Duco heeft zijn nieuwe bedrijfsfilm gelanceerd. In navolging van ‘A story about Indoor Air Quality’, waarin de bedrijfsmissie en het belang van een gezond binnenklimaat in de kijker gezet worden, komt het bedrijf nu met ‘Discover the future of Ventilation & Sun Control’. De fabrikant, die enkele weken geleden zijn 30ste verjaardag vierde, zette in zijn eerste film ‘A story about Indoor Air Quality’ het belang van een gezond binnenklimaat in de kijker, met …Lees meer »