• lekker fijn in lijn

  lekker fijn in lijn

  Karel houdt wel van een mooi lijnenspel. Zo is hij groot bewonderaar van de schilder Mondriaan, zijn huis is een symmetrisch spektakel en luchtfoto’s van verkeersknooppunten zijn voor hem een collecters-item. “Het maakt mij rustig”, zegt hij altijd tegen zijn vrouw. Ook in zijn werk houdt hij graag van mooie lijnen. Of het nou mooie krommingen in lijnen zijn of strakke paralellen, Karel kan er de schoonheid wel van inzien. Afgelopen week toog hij het …Lees meer »
 • ‘Net-niet-plek’

  ‘Net-niet-plek’

  Je kent ze vast wel, van die klussen waarbij het stopcontact net te ver weg zit om de ketel op aan te sluiten, een bestaande dakdoorvoer op een plek waar je niet goed bij kunt of een dikke houten balk waar je het leidingwerk omheen moet leggen om alsnog de aansluiting te kunnen maken. Je zucht waarschijnlijk wat en verplaatst alsnog dat stopcontact, maakt een nieuwe dakdoorvoer en legt netjes met wat bochten het leidingwerk …Lees meer »
 • Rookgasventilatie

  Rookgasventilatie

  Goed ventileren is het devies om verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Ook Karel ziet al die berichten hierover voorbijkomen. Hij heeft daarom nu standaard een flinke rol ventilatieslang in zijn bus liggen, voor het geval dat… Normaal gezien kun je in zijn bus vooral lege dozen, verwijderde cv-ketels, kapotte airco’s en antieke radiatoren vinden. Met die extra rol slang er nog eens bij, blijft er nu helemaal weinig ruimte over voor spullen die hij daadwerkelijk …Lees meer »
 • Te snelle tegelaar

  Te snelle tegelaar

  Veel van Karels klusjes zijn één-tweetjes met een maatje. De ene keer haalt Karel er iemand bij om bijvoorbeeld een nieuwbouwklus tot een goed einde te brengen waar het nodige aan elektra gedaan moet worden. Maar het kan ook gaan om een badkamerrenovatie waar tegelzetter bij nodig is. Een andere keer roept één van zijn maatjes hem in om aan te schuiven. Eigenlijk gaat dat altijd prima. De laatste klus was er echter eentje met …Lees meer »
 • Split-splitunit

  Split-splitunit

  Dat de aircomarkt momenteel booming is, zal geen geheim zijn. De splitunits zijn nauwelijks aan te slepen en de meeste fabrikanten hebben inmiddels levertijden waar je u tegen zegt. Ook bij Karel gaat de telefoon regelmatig voor een airco-aanvraag. Een paar weken geleden installeerde hij er nog eentje bij een tandartspraktijk. Dit keer kwam het verzoek van een particuliere klant. Die wilde graag de ouderslaapkamer én kamer van zijn dochter van koeling voorzien, nu de …Lees meer »
 • Goedkoop de beste

  Goedkoop de beste

  Het komt wel eens voor dat onze handige klusser bij voorbaat van zijn opdrachtgever krijgt te horen “dat het allemaal niet te duur mag zijn”. Dat zijn vaak de klusjes waar Karel zelf al de boot van afhoudt.  Maar in deze onzekere tijden begint het ook in zijn portemonnee langzamerhand wat krapjes te worden. Vooral de klusjes die hij doorgaans in groten getale binnenkreeg van particuliere klanten drogen nu een beetje op. Volgens Karel ligt …Lees meer »
 • Regenpijpkunst

  Regenpijpkunst

  Karel ziet zichzelf graag als een meesterloodgieter, eentje die van alle markten thuis is en altijd het beste resultaat voor ogen heeft. Zinkwerk, een ketel plaatsen, een hypermoderne warmtepomp installeren? Karel doet het allemaal. Feitelijk is hij gewoon een kunstenaar en de techniek zijn palet. Om deze gedachten gang wat extra diepgang te geven is hij dit keer zijn artistieke zelf te buiten gegaan. De klant in kwestie wilde af van zijn lelijke grijze regenpijp en …Lees meer »
 • Beugelblikje

  Beugelblikje

  De afgelopen weken liepen de temperaturen in de middag vaak tot boven de 20 graden op. De moeder van Karel zei altijd: “Bij warm weer moet je goed op je vochtbalans letten.” Dus nam hij de laatste tijd steeds een paar blikjes heerlijk verfrissende exclusief watertjes mee naar zijn klussen. Zo ook naar deze ketelklus. Het toestel bevond zich in een benauwd stookhokje met een dun buitenmuurtje en plat dak. De temperatuur in het hok …Lees meer »
 • Steengoede condensafvoer

  Steengoede condensafvoer

  Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten: bij de eerste zonnestralen gaat de telefoon bij Karel steevast een aantal keer per dag. ‘Meneer, doet u ook airco’s?’ Uiteraard is Karel de laatste persoon op aarde om omzet af te wentelen, dus uiteraard is hij ook van deze markt thuis. Al heeft hij dan geen F-gassencertificaat, NEN 1010 training gevolgd of überhaubt enige installatietechnische kwalificatie. Deze selfmade-man leert zichzelf alles keurig aan en dat …Lees meer »
 • Rookgasloos

  Rookgasloos

  In 2019 zijn er meer cv-ketels verkocht dan ooit, zo blijkt uit recente verkoopcijfers. Karel heeft daaraan het afgelopen jaar absoluut zijn steentje bijgedragen. Voorlopig gaat hij ook in 2020 gewoon volop door met het vakkundig installeren van diverse keteltjes. Ook tijdens de coronacrisis buffelt onze klusser gelukkig weer gestaag door. Het enige manco is dat er af en toe producten niet meer op voorraad blijken te zijn. Zo meldde de baliemedewerker bij zijn lokale …Lees meer »
 • Verticaal aan de haal

  Verticaal aan de haal

  Gelukkig voor Karel ging een complete renovatieklus laatst nog wel door. Hij had de klus samen met zijn Poolse tegelzettende makker Pjotr aangenomen. Het betrof een complete vloer- en verwarmingsrenovatie op de begane grond van een nieuw gekocht huis. De klant in kwestie had Pjotr benaderd voor het tegelwerk en die had op zijn beurt Karel gevraagd om het verwarmingsgedeelte op te pakken. Het budget van de klant was echter beperkt, dus een compleet vloerverwarmingssysteem …Lees meer »
 • Snel verdiend

  Snel verdiend

  Vorig week was een drama week voor onze handige klusser. Al zijn klussen werden uitgesteld of afgezegd. Terneergeslagen had hij de hele week een beetje in huis rondgehangen, met in zijn hoofd zijn slinkende bankrekening. Hij had bovendien mevrouw Karel op de kast gejaagd, omdat hij – uit pure verveling – overal commentaar op leverde. Zij had hem op haar beurt verweten dat hij niet zo bij de pakken neer moest zitten. Karel was dus dolgelukkig …Lees meer »
 • Karel in Corona-tijd

  Karel in Corona-tijd

  Met de uitbraak van de Corona-crisis was de opdrachtenkraan van Karel plots tot stilstand gekomen. Werken die gepland stonden werden uitgesteld door zijn opdrachtgevers. Een hoop van zijn klanten dachten waarschijnlijk dat de er altijd sjofel uitziende Karel wellicht een besmettingsbron zou kunnen zijn. Er zat dus voor Karel niets anders op dan achter zijn computer te klimmen om zijn administratie, die hij maanden lang had genegeerd, eens de broodnodige opfrisbeurt te geven. Maar al …Lees meer »
 • Pasta-installatie

  Pasta-installatie

  Iedereen kent het wel. Dat gevoel van trek in de loop van de ochtend, zo tegen het middaguur. Zin in dat ene, waarvan je het liefst een bord vol verorbert. Bij Karel is dat niet anders. Om 6 uur was hij al begonnen. Er stond hem immers een behoorlijke klus te wachten die dag: vloerverwarming, elektra, de hele habbekrats. Rond een uurtje of 10 begon het al, het zachte geknaag in zijn maag. Weliswaar nog …Lees meer »
 • Duurzaam uitzicht

  Duurzaam uitzicht

  Karel had een paar weken geleden een klant aan de lijn die volledig in de energietransitie was opgegaan. De heer van een jaar of 70 wilde met zijn zuur gespaarde centjes zijn woning een energietransitiewaardige opknapbeurt geven. Hij vroeg Karel of hij wat duurzaams te installeren had? Een warmtepompje of wat zonnepanelen of iets dergelijks. Karel, mede najager van een duurzame wereld en een goed gevulde portemonnee, was er natuurlijk als de kippen bij om …Lees meer »
 • Fantastische Flow

  Fantastische Flow

  Ondanks de zachte winter kreeg Karel nog flink wat klachten over kou in huis. Of het nu in de woonkamer, slaapkamer of badkamer was, hij werd om de haverklap gebeld. De klachten waren grotendeels toe te wijzen aan een slechte woningisolatie en de beukende harde zuidwestenwind van de afgelopen weken, maar daar hadden de meeste klagers geen boodschap aan. Karel draafde daarom steeds braaf op om het comfort van de woningen naar een dragelijk niveau …Lees meer »
 • Niet uit het lood te slaan

  Niet uit het lood te slaan

  Je kan geen website of krant openslaan zonder dat je iets leest over gevaarlijke loden leidingen, die opeens overal in het land opduiken. De lokale politiek wil dat er thuistesten komen, zodat iedereen kan zien of het drinkwater door een loodvrije leiding loopt. Kortom, overal in het land zijn er zorgen over loodgevaar. Ook Karel merkte dat het echt wel ‘een dingetje is’ onder zijn klanten. Afgelopen weken had hij diverse telefoontjes gehad van bezorgde …Lees meer »
 • Wat onder het vat zit…

  Wat onder het vat zit…

  Karel had weer eens een klus bij een klant die dingen graag op zijn eigen manier wilde hebben. Opdrachtgeefster was een vrouw met een neurotische schoonmaakdwang. Of Karel het expansievat zodanig kon vervangen dat mevrouw de vloer nog netjes zou kunnen schoonmaken. De vorige installateur had dat ding zo laag gemonteerd en vastgemaakt in de muur, dat ze er nog nauwelijks met de stofzuiger onderdoor  kon. Karel had inmiddels ervaring met de soms absurdistische wensen …Lees meer »
 • Zo staat het op de tekening

  Zo staat het op de tekening

  Het komt nog wel eens voor dat Karel wat commentaar krijgt op het werk dat hij aflevert. Klanten vragen om een douche-wc en Karel monteert doodleuk een douche boven de wc.  Wandverwarming? Karel moffelt rustig een radiator achter de muur weg. Rookgasafvoer? Dat lukt Karel prima met een condensafvoerslang. Kortom, Karel laat her en der wel eens wat steekjes vallen of neemt het niet zou nauw met wat er gevraagd wordt. Tegen beter weten in had …Lees meer »
 • Vlizoventilatie

  Vlizoventilatie

  Nieuws over ventilatie in woningen heeft meestal een negatieve lading. U kent de verhalen over de Amersfoortse wijk Vathorst wel of de klachten van bewoners van passief huizen. Kortom, er komt nog een hoop bij kijken wil je een woning een beetje van een goed en gezond binnenklimaat voorzien. Ook Karel krijgt zo nu en dan een klusje waar vaak een klagende bewoner aan ten grondslag ligt.  In dit geval hield de heer des huizes …Lees meer »
 • The (K)A(rel)-Team

  The (K)A(rel)-Team

  Het was vorige weekend rot weer, mevrouw Karel was een weekend met dochterlief op pad en Karel had op Netflix al zijn favoriete series al gekeken. Kortom, de goede man verveelde zich stierlijk en besloot maar eens in zijn collectie oude dvd’s te duiken. De dikke laag stof op zijn dvd-speler had hij er met moeite van afgeblazen om het beestje vervolgens te vullen met de volledige serie avonturen van The A-Team. De serie was …Lees meer »
 • Douchewc op z´n Karels

  Douchewc op z´n Karels

  Er zijn van die uitvindingen op installatievlak waar Karel het zijne van vindt. Zo snapt hij al die domotica toepassingen niet. Die moeten overal in huis ‘kunnen praten’ met elk stukje installatietechniek. Ook vraagt hij zich af waarom je een pelletkachel nodig hebt als er van die gezellige openhaarden zijn. Bovendien twijfelt hij openlijk over al die regendouchesystemen, waar je als installateur eerst een kneiter van een drukverhoger tussen moet zetten wil er een normaal …Lees meer »
 • Circulairleidingwerk

  Circulairleidingwerk

  Karel steekt van al het nieuws meestal maar de helft op. Zo was het hem laatst opgevallen dat er veel te doen was over stikstof en één of ander norm die een beetje Duits klonk. Hij begrijpt in ieder geval dat dit allemaal heel erg is. De bouwsector zou miljoenen gaan verliezen en de boeren zouden ervoor zorgen dat er deze Kerst geen eten op tafel zou staan… of iets van die strekking. Ondertussen lobbyen …Lees meer »
 • Flexibele condensdroger/rookgasafvoer

  Flexibele condensdroger/rookgasafvoer

  Er zijn maar weinig mensen zo flexibel als Karel. Een uurtje overwerken? Geen probleem (dat kan er nog wel bij op de factuur). Een klus aannemen om er vervolgens achter te komen dat er al een andere klus staat voor dezelfde dag. Dan doet Karel gewoon beide klussen voor de helft. Geen geschikt materiaal meegenomen? Hij gebruikt wat nog voorhanden is. De afgelopen week mocht Karel opdraven om twee nieuwe ketels aan te sluiten maar …Lees meer »
 • Onderblokje (om)

  Onderblokje (om)

  In zijn vrije tijd is Karel een fervent wandelaar. Hij vind het heerlijk om een lekker blokje om te gaan. Maar eenmaal aan het werk ligt dat volstrekt anders. Hij beweegt dan het liefst zo min mogelijk. Aan teruglopen naar zijn bus voor vergeten materialen heeft hij een broertje dood. Zijn motto: “Een wandeling in vrije tijd geeft altijd veel jolijt, maar op het werk een blokje om is feitelijk oliedom”. Kortom, Karel houdt werk en …Lees meer »
 • Condensatieprobleempje

  Condensatieprobleempje

  Karel was weer eens teruggeroepen naar de supermarkt waar hij al diverse keren eerder zijn beste werk had afgeleverd.  Zo functioneerde het luchtkanaal dat hij had geïnstalleerd nog prima… op wat condensatieprobleempjes na. Precies boven de koelvitrines drupte regelmatig water in de nek van nietsvermoedende klanten. Of Karel daar wat aan kon doen. In principe een klusje van logisch nadenken en handelen natuurlijk. Het probleem bij de bron aanpakken: de luchtbehandelingskast. Maar Karel had wel …Lees meer »
 • Ovaal rookgaskanaal

  Ovaal rookgaskanaal

  Wie heeft het niet een keer meegemaakt? Je komt op een werklocatie aan om een ketel te vervangen, riolering te verleggen, warmtepomp aan te sluiten of aircootje te monteren. Krijg je te maken met zo’n dikke betonnen muur van 20 cm waar de leidingen doorheen moeten of een houten draagbalk waar niet in gezaagd of geboord mag worden. Zuchtend pak je de boorhamer om een gat in de muur te maken waar het leidingwerk keurig …Lees meer »
 • Subtropisch rookgasafvoer paradijs

  Subtropisch rookgasafvoer paradijs

  Karel was vorige week zaterdag met zijn neefje naar een welbekend groot subtropisch zwemparadijs geweest. De kleine jongen is dol op water en voelde zich volledig in zijn sas in het zwemwalhalla van de groene kikker. Karel ging met zijn kleine naamgenoot van wildwaterbaan naar bubbelbad en samen hadden ze de tijd van hun leven. De grote glijbanen waren voor beiden toch wel het hoogtepunt van de dag. Karel had – de vakman die hij …Lees meer »
 • Verhoogd stopcontact

  Verhoogd stopcontact

  U weet waarschijnlijk wel dat Karel niet alleen een begenadigd W-installateur is. Ook op het E-vlak staat hij zijn mannetje. Zo is hij een kei in groene stroom, munt hij uit in meet- en regeltechniek en is hij innovatief in het ontwikkelen van nieuwe elektratechnieken. Kortom, Karel draait zijn hand niet om voor het betere Elektrawerk. Toen hij afgelopen week lekker aan het knellen was geslagen, had de klant nog zo’n E-werkje voor hem in …Lees meer »
 • Lekker knellen

  Lekker knellen

  Afgelopen week kreeg Karel bezoek van een vertegenwoordiger van een bekend leiding- en appendagemerk. De man in kwestie had wellicht zijn werk voorbij zien komen. Hij vond het de hoogste tijd dat Karel eens stopte met het buigen van leidingen en overging op flexibele versies die gekneld kunnen worden. Karel was direct overtuigd van de uitstekende verkoopkwaliteiten van de beste man en haalde ’s middags bij het bezoek aan zijn vaste groothandel direct het benodigde …Lees meer »
 • Lotusbloem urinoir

  Lotusbloem urinoir

  Mevrouw Karel leest graag woonbladen. Karel zelf heeft er niet zoveel mee. Maar het is af en toe een handige bron van informatie als het gaat om bijvoorbeeld nieuw sanitair dat op de markt is verschenen. Kan hij in ieder geval beslagen ten ijs komen bij vragen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van design, kleur en prijs. Wat hem betreft is een pleepot een pleepot, maar de woonbladen denken daar anders over. Ze …Lees meer »
 • Lage radiatorregeling

  Lage radiatorregeling

  Afgelopen dinsdag viel bij Karel de nieuwe editie van de InstallateursZaken op de mat. Daarin een artikel over de laatste ontwikkelingen op LTV-gebied. Al hoewel Karel het allemaal leest, is zijn algemene gevoel toch: het zal mijn tijd wel duren. Hij is vooral trots op zijn eigen vindingen, zoals de rookgasradiator of de sprinklerzonneboiler, waarover we eerder berichtten. Beide schitterende nieuwerwetse uitvindingen kunnen zeker nog jaren mee. Met zijn de ‘opgedane’ kennis uit de pas verschenen …Lees meer »
 • Waterbesparing

  Waterbesparing

  U kent het wellicht wel vanuit uw eigen thuissituatie: pubers die urenlang de badkamer claimen. Ze staan zo lang onder de douche dat het lijkt of ze willen bewijzen dat water uit de kraan wel degelijk op kan raken. En ondertussen valt elk kwartaal de waterrekening op de deurmat met daarop steevast exorbitant hoge bedragen. Datzelfde probleem had afgelopen week een klant van Karel. De man was het zat om altijd tegen een dichte badkamerdeur …Lees meer »
 • Strak tegen de muur

  Strak tegen de muur

  U heeft ze ook vast wel in uw klantenbestand zitten, de klanten met een compleet steriel huis, symmetrisch geplaatste meubels en spiegelende witte vloeren. Als u daar binnenkomt wordt u verzocht uw werkschoenen uit te doen of, als het niet anders kan, van die zwembadslofjes over uw schoenen aan te trekken om beschadigingen en vuiligheid te voorkomen. De klant met het type inrichting ‘alles strak’. De klant waar Jan des Bouvrie nog interieuradvies komt halen. …Lees meer »
 • Wateromleiding

  Wateromleiding

  In zijn vorige leven was Karel werkzaam bij een drinkwaterbedrijf als monteur. Zo nu en dan wordt hij nog wel eens gevraagd om wat kleine klusjes voor dit bedrijf op te lossen. Dat loopt een beetje uiteen van het vervangen van een hoofdkraan tot het aansluiten van een nieuwe meter. Zo wisten zijn oud collega’s dat hij wat renovatiewerk aan het doen was in een kantoorcomplex waar de watermeter vervangen diende te worden. Logisch dus …Lees meer »
 • See-Through-poo

  See-Through-poo

  Karel vierde zijn vakantie deze zomer volgens het Belgische schoolsysteem. Van 30 juni tot en met 31 augustus had hij geen ene reet uitgevoerd. Hij had, net als een van zijn leveranciers uit het land van de frieten en Urbanus, een welverdiende sabbatical opgenomen. Zijn telefoon stond op voicemail en zijn website vermeldde dat hij gesloten was tot en met eind augustus. Met vrouw en caravan was hij afgezakt richting de Middellandse Zee om daar …Lees meer »
 • Indisch toilet

  Indisch toilet

  Inmiddels heeft Karel een behoorlijk reputatie opgebouwd bij de lokale middenstand (lees: veel bedrijven willen niet meer met hem samenwerken, doordat zijn werk vaak wat te wensen over laat). Gelukkig voor Karel zijn er af en toe klanten die nog niet van zijn fantastische oplossingen hebben gehoord. Ze huren hem in zonder zijn werkwijze te kennen. Neem de eigenaar van een nieuw Indisch restaurant die deze week dit geluk had. Het ging om het aansluiten …Lees meer »
 • Dikdunwandig

  Dikdunwandig

  Geen klus is voor Karel te moeilijk. Dat hij overal een mouw aan weet te passen, is inmiddels voor niemand een geheim. Bekend om zijn 10-tallen innovatieve installatieconcepten en de honderden ‘feilloos’ uitgevoerde klussen is hij dé droom installateur voor menig klant. Aldus Karels eigen gedachtegang. Vorige week was Karel gevraagd zich te buigen over een extra verwarmingsmogelijkheid in de woonkamer van een klant. Zodat de klant er na de zomer lekker warm kon bijzitten. …Lees meer »
 • Achter de wand

  Achter de wand

  Tegenwoordig duiken er links en rechts in de vakmedia nieuwe verwarmingstechnieken op. Plafondverwarming via PCM, LTV-vloerverwarming via warmtepompen, buffervaten die door zout verwarmd worden. Karel leest het allemaal en schud geregeld zijn hoofd bij weer een duurzame noviteit. Wat is er mis met die trouwe ouwe radiator? Het blijft een prima warmte-afgiftebron om de boel in huis lekker snel te verwarmen. Maar ook zijn klanten komen steeds vaker met vragen over de mogelijkheden van duurzaam …Lees meer »
 • Karel voor duurzame installatietechniek

  Karel voor duurzame installatietechniek

  Ook bij Karel kloppen steeds meer mensen aan voor een duurzame oplossing. Natuurlijk is hij de laatste persoon op aarde om te zeggen dat hij daar eigenlijk weinig kaas van heeft gegeten. ‘Hoe moeilijk kan het tenslotte zijn, zo’n warmtepompje, zonnepaneeltje of PCM paneeltje monteren’. Dus op de vraag enkele weken  geleden of hij een zonneboilersysteem wilde aanleggen, had Karel natuurlijk direct instemmend geantwoord. Vorige week kwamen de spullen binnen en ging hij direct aan …Lees meer »
 • Regendouche hier of regendouche daar

  Regendouche hier of regendouche daar

  Nadat Karel zich vorige week nog had uitgeleefd met een radiatorleiding, was het deze week weer eens de beurt voor een badkamertje. De heer en vrouw des huizes wilden graag een regendouche in hun nieuwe, mooi betegelde natte ruimte. Het echtpaar was al naar een sanitair speciaalzaak gegaan om de douche uit te zoeken. Probleem was dat ze een nogal verschillende smaak bleken te hebben. Het duurde even voordat ze een douche vonden waar ze beiden …Lees meer »
 • Vrije hoek

  Vrije hoek

  Ook Karel had, net als de rest van Nederland, afgelopen woensdag naar de thriller in de Johan Cruyff Arena zitten kijken. Op het puntje van zijn stoel had hij de wedstrijd gevolgd, ondanks het feit dat hij eigenlijk nooit naar voetbal kijkt. Maar dit keer liet hij zich helemaal in het spel zuigen. Ook Karel was dus zwaar teleurgesteld toen de Engelsen in de laatste minuut alsnog de winst naar zich toe trokken. Even daarvoor …Lees meer »
 • Sprinklerzonneboiler

  Sprinklerzonneboiler

  Karel kreeg deze week een prachtklus op zijn bord van een vermogende klant, wonend in een onder architectuur gebouwde houten-skelet-villa aan de rand van Karels dorp. Hij wilde in eerste instantie graag dat Karel een zonneboilersysteem zou installeren, zodat hij een beetje meer duurzaamheid zou uitstralen. Door de brand in de Notre Dame kwam daar voor onze vakman nog een opdrachtje bij: of Karel gelijk ook maar een sprinklerinstallatie wilde aanleggen, je wist het maar …Lees meer »
 • Toiletverdwazing

  Toiletverdwazing

  Toiletten, Karel kan ze niet meer luchten of zien. De laatste weken werd hij alleen nog voor ‘kleinekamerklussen’ gevraagd. Gevolg: hij ging nog slordiger werken dan wij al van hem gewend zijn. Met voor de zoveelste keer een toiletklus voor zijn kiezen, wilde hij nog maar één ding: zich er zo snel mogelijk van af maken. Het werk waar Karel normaal gesproken toch wel een goede dag mee bezig zou zijn geweest, werd een chaotische …Lees meer »
 • Toiletlimbo

  Toiletlimbo

  Karel had vorige week de film Inception gekeken, die met Leonardo di Caprio in de hoofdrol over inbreken in gedachten van mensen om zo bedrijfsgeheimen te ontfutselen. Dat ging via een droomwereld, maar hoe langer men daarin verbleef, hoe lastiger het werd om niet te geloven dat het de werkelijkheid was; iets dat in deze film een limbo werd genoemd.  En daar zat Karel eigenlijk zelf ook de afgelopen weken in. Het leek alsof hij …Lees meer »
 • Prima weggewerkt

  Prima weggewerkt

  Karel werd van de week opgetrommeld door zijn tegel leggende maat Harry (die u misschien nog wel kent van de steengrilpoolparty bij Karel). Harry had onlangs een complete badkamerklus aangenomen (inclusief leidingwerk en montage van het sanitair), maar was even vergeten dat er bij sanitaire gelegenheden ook zoiets als een afvoer nodig is. Het complete tegelwerk was al ingeplakt (natuurlijk met een ‘extra goede’ Chinese tegellijm) en nu zat Harry met zijn handen in zijn …Lees meer »
 • Doorstroom

  Doorstroom

  U hoort het niet vaak van onze altijd goed gemutste meesterloodgieter, maar ook Karel kan soms flink klagen over prutsers die zijn werk onmogelijk maken. Afgelopen week had hij een akkefietje met een elektricien. Een week voordat de elektromonteur aan de slag zou gaan met het vervangen van elektra in een woonhuis, had Karel alvast wat leidingwerk achter de muur aangelegd voor de cv-installatie. Precies zoals het op de tekening stond en op de millimeter …Lees meer »
 • WC-fontein

  WC-fontein

  Toegegeven, veel van Karels oplossingen zijn niet heel erg geschikt voor langdurig gebruik. Laten we stellen dat hij vooral de indruk wekt zelf precies te weten wat hij doet en hij ervan overtuigd is dat al zijn uitvindingen perfect zijn. De waarheid is wat genuanceerder. Over het algemeen zijn de oplossingen van onze Willie Wortel totaal onbruikbaar en beter als levensgevaarlijk tot volledig onpraktisch te karakteriseren. Echter, voor het vakwerk van deze week moeten we …Lees meer »
 • Toiletverbouwing

  Toiletverbouwing

  Misschien niet zo geloofwaardig, maar een klant van Karel had hem aanbevolen bij de beheerder van het plaatselijke uitgaanscentrum. Deze was op zoek naar een installateur met de juiste kwaliteiten om gedegen toiletwerk af te leveren. Van Karel kun je natuurlijk veel zeggen maar niet dat hij  geen ervaring heeft in het segment van toiletverbouwingen. Toch zou menig potentiële klant zich mogen afvragen of Karel wel de uitgesproken persoon is voor het betere ‘natte werk’. …Lees meer »
 • Rookgasbadkamerventilatie

  Rookgasbadkamerventilatie

  Ondanks de recente berichten over het afgenomen consumentenvertrouwen en de mindere groeicijfers, heeft Karel het nog steeds stervensdruk. Hij rent van hot naar her en neemt klussen aan waarvoor hij eigenlijk helemaal geen tijd heeft. Zo schakelde een klant hem deze week in voor maar liefst twee klussen: een nieuwe ketel monteren in een andere ruimte dan waarin de oude hing en ventilatie aanbrengen in de badkamer. Karel had al spijt van het aannemen van …Lees meer »
 • Ontluchtingskraan

  Het overstortvulsysteem van Karel dat we vorige week lieten zien, blijkt geen op zichzelf staand geval te zijn. Karel heeft inmiddels al op meerdere locaties een dergelijk uniek vulsysteem weten te installeren. Waarom het wiel steeds opnieuw uitvinden? Op één van die locaties werd Karel echter teruggeroepen door de klant. Die beklaagde zich over de belachelijke hoeveelheid lucht in zijn cv-systeem. Op de bovenste verdieping werd geen enkele radiator daardoor nog warm. Of Karel dat …Lees meer »
 • Overstortvulsysteem

  Overstortvulsysteem

  Iedereen die Karel volgt, weet dat hij graag zijn eigen innovaties aan de man brengt. Zo is hij de uitvinder van Aquapower, een revolutionair systeem dat stroom en water combineert. Of wat te denken van de Turbo flush, het toiletspoelsysteem dat nooit remsporen achterlaat (of glazuur aan de toiletpot). U ziet het, Karel had met zijn uitvindingen eigenlijk al menig VSK-award in de wacht moeten slepen. Vorige week kwam Roel Slager van RSS installatie uit …Lees meer »
 • Angsthaas

  Angsthaas

  Karel houdt al jaren een geheim verborgen; zelfs mevrouw Karel weet het niet. Miljoenen mensen in Nederland hebben er last van. Toch schaamt Karel zich er diep voor. Hij vindt dat hij als installateur niet zo’n angsthaas moet zijn en gewoon zijn werk onder alle omstandigheden en op elke hoogte moet kunnen uitvoeren. Maar daar zit nou juist het probleem: hij heeft hoogtevrees. En niet zo’n klein beetje ook. Karel staat te trillen als een …Lees meer »
 • Buitengewoon beugelen

  Buitengewoon beugelen

  Veiligheid en Karel zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Het kan met Karel twee kanten op: of hij neemt het niet zo nauw  of hij zorgt voor een dusdanig beveiligde installatie waarmee eigenlijk niets meer valt te beginnen. Kortom het is bij hem vaak totaal mis. Een toolboxmeeting heeft hij als ‘eigengerijpte’ zelfstandige nog nooit bijgewoond. “Ik weet gewoon niet beter”, is zijn zelfverzekerde commentaar desgevraagd. Joachim Potharst (@potharst) trof onlangs een staaltje van Karels eigenwijsheid …Lees meer »
 • Afknijpen

  Karel had het er de laatste weken van 2018 flink van genomen. Na zijn laatste klus was hij linea recta naar huis gereden, waarna hij geen seconde meer aan welke klant dan ook had gedacht. Twee weken lang was het vooral (te) veel drinken en (te) veel eten geweest, en wel zodanig dat mevrouw Karel hem afgelopen zondag te kennen had gegeven wat riemgaatjes te gaan minderen. “Je hebt meer dan gelijk”, gaf Karel schoorvoetend …Lees meer »
 • Zeikerds

  Zo vlak voor de feestdagen neemt het stressniveau van Karel behoorlijk toe. Mevrouw Karel heeft inmiddels al 4x het complete kerstdiner veranderd (waar ze al sinds half november mee bezig is); de kerstboom is al 3x naar een ‘nog betere’ plek verhuisd; de enorme lading kerstlampjes in en om zijn huis zorgt er gemiddeld 2x per dag voor dat de stroom eruit klapt; en als kers op de taart heeft dochterlief besloten om op aanraden …Lees meer »
 • Keurig hoektoilet

  Keurig hoektoilet

  Afwerking is niet het sterkste punt van Karel. Oorzaken: te vlug klaar willen zijn, het gebruik van goedkope materialen en het veelvuldig toepassen van tijdelijke oplossingen (die Karel vervolgens wegmoffelt zodat het alsnog een vaste oplossing is). Daar is in het verleden wel eens wat commentaar op geweest vanuit zijn klanten kring.  Zo had de eigenaar van de supermarkt waar Karel al diverse keren als vaste installateur zijn stinkende best had gedaan, af en toe …Lees meer »
 • Nadruppelen

  Inmiddels heeft Karel de leeftijd bereikt dat zijn eigen leidingwerk wat mankementen begint te vertonen. Zo kan hij rustig een kwartiertje naar de pot staren op zoek naar de druk die hij nodig heeft om zijn installatie te ledigen. En andere keren moet hij vooral op zoek naar een constante flow. Hij is er zelf vrij laconiek onder. Het hoort nou eenmaal bij het ouder worden, vindt hijzelf. Waar hij wel slecht tegen kan is …Lees meer »
 • Dubbel zo snel

  Karel heeft vanaf dat hij al installateur aan de slag ging altijd keurig alle leidingen gesoldeerd. Kon dat niet dan werkte hij met knelfittingen. Op het persen had hij het nooit zo begrepen, al is dat voor zijn vakbroeders inmiddels al een tijdje een standaard aansluitmethode. Karel vond het eigenlijk allemaal wel best zo. Veranderen zit niet zo in zijn genen. Hij had genoeg aan de karweiflesjes, wat soldeerdraad en teflontape. Daarmee krijgt hij prima …Lees meer »
 • Zo flexibel

  Zo flexibel

  Geen installateur is zo meedenkend en flexibel als Karel (aldus Karel zelf). Klanten die midden in de nacht een lekkage hebben? Karel staat binnen een half uur volledig met waadpak en gereedschapsuitrustig voor de deur. Een klant die ’s morgens opbelt of de gemaakte afspraak een dag verzet kan worden? Geen probleem, komt hij toch de volgende dag langs. Een klant die toch liever zijn radiator aan de andere muur heeft hangen, nadat Karel hem al …Lees meer »
 • Strontpostsysteem

  De afgelopen maanden heeft Karel flink wat klusjes ‘er even tussendoor gedaan’. Van die klusjes die niet helemaal of slechts gedeeltelijk op factuurtjes zijn terug te vinden. U begrijpt het wel, Karel heeft de vrienden van de blauwe envelop zo her en der wat minder toebedeeld. Gevolg: er hoopt zich inmiddels een klein fortuin aan contanten op bij hem thuis, die hij, tussen twee klussen door, besloot toch maar eens naar de bank te brengen. …Lees meer »
 • (Her)warm(d)e relatie

  Karel houdt ervan om zijn werk tot in de puntjes af te leveren; altijd het comfort van de klant voorop; kosten nog moeite besparend en nooit beknibbelend op materialen (als hij die tenminste kan doorberekenen tegen een lekker tariefje). Zelfs in drukke tijden weet hij altijd nog dat kleine stapje extra te doen voor zijn klanten. Die weten Karel -installatie-expert bij uitstek- dan ook altijd weer te vinden als er in huis iets aangesloten of …Lees meer »
 • Uit de kast

  Bij Karel is het tegenwoordig alleen maar aanpoten. Het aantal klusjes per week overstijgt eigenlijk zijn mogelijkheden. Hij rent van ketel naar badkamer en van badkamer naar vloerverwarming. Kortom, zelfs Karel komt om in het werk. Gelukkig kan hij fantastische tarieven vragen en zit zijn agenda al tot Pasen bomvol, dat dan weer wel. Mevrouw Karel is inmiddels gestopt met mopperen, want ook zij ziet de voordelen van zijn vele werkuren wel in. De bankrekening …Lees meer »
 • Karels Steengrill-poolparty

  Eens per jaar houdt Karel met een vaste groep vrienden een feestje. Het zijn allemaal mensen die hij kent vanuit zijn werk. Zo heb je Pjotr de stukadoor, bekend om zijn extra natte stucwerk (want zo doen ze dat nou eenmaal in Polen waar hij vandaan komt); Kees de metselaar, die nog nooit van een metseldraad heeft gehoord (“op zicht gaat het ook prima”); en Harry de tegelzetter, fan van Chinese extra goedkope tegellijm (wat …Lees meer »
 • Rioolventilatie

  Woonhuisventilatie is hartstikke belangrijk, dat weet iedereen natuurlijk. Zelfs bij Karel begint dit steeds meer te dagen. Regelmatig is hij betrokken bij de aanleg van systemen die het binnenklimaat van de bewoner goed geventileerd houden. Voor een systeem C of D draait Karel zijn hand niet meer om; zelfs met E kan hij inmiddels, volgens eigen zeggen, goed overweg. Dus die dakventilator bij de klant van deze week was natuurlijk ook geen enkel probleem voor …Lees meer »
 • Warmtewissel(l/w)aar

  Inmiddels is Karel een volleerd installateur van vloerverwarmingssystemen. Hij maakte zich deze week daarom geen enkele zorgen toen hij gevraagd werd om een dergelijk systeem te komen aanleggen. De slang was al in de vloer gestort door de aannemer, dus daar hoefde hij niet eens naar te kijken. Het enige dat hij diende te verzorgen was het simpele aansluitwerk van de verdeler. Het systeem diende separaat van de normale cv-installatie aangesloten te worden. Zodoende zou …Lees meer »
 • Spanning in de badkamer

  Iedereen kent het idee wel, dat het lijkt of je week in week uit hetzelfde aan het doen bent. Voor Karel voelde dat de afgelopen tijd ook zo. Zo stonden er vorige week 5 badkamerklussen op zijn werkbon. En ook deze week was het nog niet over met het klussen in de natte ruimte. Vorige week kreeg u nog mee dat een klant graag een ventilatiesysteem met IoT wilde hebben. Deze week toog Karel flink …Lees meer »
 • IoT-ventilatie

  Nadat Karel vorige week de nieuwbouwklus had afgerond, was het deze week weer eens tijd voor een hoop kleine klusjes. Als eerste klus stond het aanleggen van een badkamerventilatie op de planning. De gadgetminnende bewoners van de woning hadden geklaagd over de slecht geventileerde badkamer en wilden dat Karel dit probleem op zou lossen. Liefst dan wel met de laatste technieken op het gebied van internet/app-koppeling en aansturing via hun domoticasysteem. Dus toog Karel eerst …Lees meer »
 • Niet voor één gat te vangen

  Karel is nog steeds druk bezig in een nieuwbouwwoning. Eerder lieten we al zien dat hij de sanitaire leidingen en vloerverwarmingsverdeler kundig had weten aangesloten. Deze week was het weer tijd voor één van zijn weergaloze uitvindingen. Het viel Karel namelijk op dat de aankomende bewoners een open trap hebben in hun nieuwe huis. En dat is natuurlijk niet zo slim als je zo weinig mogelijk energie wilt verspillen. Zelfs Karel weet dat warmte omhoog …Lees meer »
 • Zo geregeld

  Zo geregeld

  Karel is de komende weken druk aan de slag met een grote nieuwbouwklus. Nadat hij vorige week vakkundig het leidingwerk voor het sanitair had geïnstalleerd, kon hij deze week aan de slag met de vloerverwarming. De goede man heeft al ruime ervaring met het aanleggen van deze systemen (zie: elektrabuis-vloerverwarming, lowtech-betonkernverwarming of buisverwarming); voor hem dus een fluitje van een cent. Zijn klanten hadden gekozen voor een systeem dat niet enkel simpel waterzijdig in te …Lees meer »
 • Niet warm of koud

  Zes weken helemaal niks doen, dat had Karel prima volgehouden. Hij was na zijn laatste klus voor de zomer in zijn bus gestapt, naar huis gereden en had geen seconde meer aan werk gedacht. Vanwege het schitterende weer, hadden Karel en zijn vrouw bovendien besloten thuis te blijven deze zomer en lekker van een welverdiende vakantie te genieten in eigen tuin. De tijd was omgevlogen met tuinieren en wat in en rond het huis ‘rommelen’. …Lees meer »
 • Helemaal klaar mee!

  De afgelopen maanden was het stervensdruk, zelfs bij Karel. Zo druk dat hij feitelijk veel te veel werk had aangenomen en nu dagen van meer dan 12 uur maakt. Mevrouw Karel (normaal zijn steun en toeverlaat) vroeg hem vorige week cynisch al wie hij was, toen hij ’s avonds om negen uur voor de zoveelste keer zijn eten in de magnetron stond op te warmen. Zijn dochter klaagde over gebrek aan aandacht (lees: het ontbreken …Lees meer »
 • Verkoeling in het restaurant

  Vorige week belde de restauranteigenaar van een lokale Caribische eetgelegenheid hem hierover. Karel was er na een ketelklusje nog even snel langsgereden. Het restaurant bevond zich op de begane grond in een gezellige winkelstraat, met erboven een appartement. Om voldoende koelcapaciteit te genereren moest er toch wel een behoorlijke unit opgehangen worden. De uitbater vond het allemaal prima, zolang zijn klanten maar niet meer van hun stoel afdreven tijdens de dis. Karel kreeg de opdracht …Lees meer »
 • Keteltjes stampen

  Hoewel de brancheorganisatie, overheid en fabrikanten allemaal schreeuwen dat iedereen aan de warmtepomp moet, blijken de ketelproducenten overuren te draaien in hun productiefaciliteiten. Bij menig ketelboer is elke ketel die van de band af rolt al bij voorbaat verkocht en zijn er zelfs wachtlijsten voor het bemachtigen van een gas gebruikende verwarmer. Menig consument schrikt van de aanschafprijs van een warmtepomp en laat zijn inmiddels afgeschreven ketel toch nog maar een keer vervangen door een …Lees meer »
 • Beugeltjesbezoek

  Vorige week kwam er een vertegenwoordiger van de lokale groothandel bij Karel langs. Eigenlijk houdt Karel altijd de boot af voor dit soort bezoekjes (hij heeft het tenslotte al druk zat). Maar de vertegenwoordiger had hem lekker gemaakt met het vooruitzicht wat beugeltjes mee te nemen. En tegen wat gratis flesjes bier zegt onze nijvere vakman natuurlijk geen nee. De beste man had een koffer bij zich met producten die onlangs in het assortiment waren …Lees meer »
 • Achter elke deur…

  Karel is zo’n man die veel dingen maar voor een gedeelte meekrijgt. Zo hoort hij iets over waterverspilling en sluit hij een toilet in zijn ogen duurzaam aan; iets over veilig werken en slaat hij door in het veilig maken van bouwplaatsen; iets over gevaar voor Legionella en creëert hij – met alle goede bedoelingen – juist een gevaarlijke situatie. Deze week was dat niet anders. Karels hulp werd ingeroepen om een wasbak en afvoer …Lees meer »
 • Nooit meer legionella gevaar

  Met het warme weer ligt legionellagevaar in de huishoudelijke omgeving extra op de loer. Een tuinslang die de hele dag in de zon ligt op te warmen; opgewarmd water dat via het vijverfonteintje omhoog wordt gepompt en lekker de tuin vernevelt terwijl je op het terras ernaast zit; of wat te denken van leidingen die tegen de buitenmuur van het huis aanliggen, waarin het water een voor Legionella aangename temperatuur bereikt. Karel is zich volop …Lees meer »
 • Duurzaam toilet

  Als voorvechter van alles wat duurzaam is, loopt Karel natuurlijk ver voor alle trends uit. De warmtepompenhausse is wat hem betreft allang achterhaalt. Wil je echt duurzaam bezig zijn, dan moet je je focussen op waterverspilling. Met name in openbare gelegenheden ziet Karel het de spuigaten uitlopen. Al die fout afgestelde toiletgroepen, 6-literspoelingen voor een plasje; nee dat is aan onze duurzaamheidsgoeroe niet besteed. Neem nou het restaurant waar hij onlangs een toiletruimte moest opknappen. …Lees meer »
 • Tuinieren met Karel

  Een gemiddelde week van Karel is geen kattenpis: vakwerk afleveren, het commentaar hierop incasseren, uitleggen dat het allemaal echt wel klopt, terugkomen voor reparaties, wederom aanhoren dat er iets mis is en dan uiteindelijk – na nog drie boze telefoontjes van een klant – de installatie definitief afronden. Futloos gaat Karel iedere keer weer zijn welverdiende weekend in, maar dan vindt hij ook helemaal zijn persoonlijke oase van rust. Karel trekt zich terug op dé …Lees meer »
 • Bejaardenhuisverwarming

  Karel krijgt regelmatig kritiek op zijn werk van zijn klanten. Veel van zijn bedachte oplossingen worden niet gewaardeerd, vanwege optredende lekkages, afvallende tegels, gevaarlijke situaties of simpelweg omdat ze niet functioneren. De eigenaar van een lokaal bejaardenhuis was echter maar wat blij met Karel. Hij werd namelijk gillend gek van de senioren in het tehuis die om de haverklap de verwarming in de gemeenschappelijk ruimten hoger bleven zetten. Nou is het doorgaans al niet echt …Lees meer »
 • ‘If he only had a brain’

  U heeft hem vroeger vast wel eens gezien, de film ‘De wizard of OZ’; het verhaal over Dorothy die door een tornado in het land OZ belandt en daar samen met haar hondje Toto, een vogelverschrikker, leeuw en blikkenman het pad met de gele stenen volgt om bij de witte heks te komen die haar naar huis kan sturen. Echt zo’n klassieker waar je ademloos naar kon kijken vanwege de ‘spectaculaire’ special effects. Ook Karel …Lees meer »
 • Zonnewarmte op z’n Karels

  Met het voortreffelijke weer van deze week kon Karel zijn geluk niet op. Juist nu moest hij een zonneboiler met panelen installeren. Heerlijk de hele dag lekker op het dak. Geen wolkje aan de lucht dus voor onze handige klusser.Hij nam uitvoerig de tijd voor de montage op, zodat alles er piekfijn bij zou komen te liggen en hij ondertussen lekker kon genieten van het zonnetje. Op het eerste gezicht zag de installatie er ook …Lees meer »
 • Bretzelaansluiting

  Nadat Karel vorige week op een bijzonder veilige en verantwoorde manier zijn neef had geholpen met zijn gasaansluiting, vond mevrouw Karel dat hij wel wat ontspanning verdiende. Ze had daarom een lekker weekendje weg geregeld in de omgeving van Stuttgart in Duitsland. Het hele weekend hadden Karel en zijn vrouw genoten van allerlei heerlijke  Duitse lekkernijen en zich in de bierstübe tegoed gedaan aan Bier en Bretzel. Karel had in benevelde toestand de lokale uitbater …Lees meer »
 • Spelen met gas

  Afgelopen week was Karel weer eens op bezoek bij zijn geliefde neef en achterneefje. Uiteraard voor de gezelligheid, maar deze keer ook om zijn neef te helpen met de sloop van de bijkeuken van zijn woning. Het jonge gezin wilde graag een grote schuifpui aan de achterzijde van de woning. Oom Karel was speciaal gevraagd te komen vanwege de aanwezige gasmeter in deze ruimte. Deskundig en vakbekwaam als hij is, zou hij natuurlijk als beste …Lees meer »
 • Hoge druk rookgasafvoer

  Karel heeft nog voldoende werk omhanden. Dit ondanks alle boze klanten van de afgelopen weken, die onder andere zijn ‘vakkundig’ aangelegde vloerverwarmingssysteem niet konden waarderen of wat ‘schoonheidsfoutjes’ hadden gevonden en daarom de samenwerking waren gestopt.  Hij blijft dus gewoon lekker door rommelen. Nog steeds te lui om een centimeter extra te lopen, een paar euro meer uit te geven of veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Ook deze cv-ketel is daarvan een sprekend voorbeeld. Het …Lees meer »
 • Blokje om

  Nadat Karel vorige week wat commentaar van de klant had gehad op zijn ‘vakkundig’ aangelegde vloerverwarming (de lekkage was toch wel wat aan de heftige kant gebleken en de hele vloerverwarmingsinstallatie functionerende uiteindelijk niet helemaal naar behoren), had hij besloten om het grote geld maar te laten liggen en weer vol op het gas te gaan. Ketels en waterleidingen zijn tenslotte echt zijn ding. Met een wat minder goedgevulde bus (genoemde klant weigerde de factuur …Lees meer »
 • Elektrabuis-vloerverwarming

  Nu de warmtepomp zo enorm in opkomst is, krijgt Karel steeds vaker de vraag voorgelegd of hij ook vloerverwarming kan aanleggen. Dat heeft hij een tijdje weten af te houden, omdat hij het nog altijd razend druk heeft met professionele ketelinstallatie en dito sanitaire klussen. Maar de vraag in de markt nam de laatste maanden zulke proporties aan, dat hij gek zou zijn om niet in dit blijkbaar grote gat te springen. Hij had dus …Lees meer »
 • Beetje goed installeren

  U kent ze vast wel, van die uitspraken die taaltechnisch niet kunnen maar toch regelmatig te horen zijn. Zoals ‘Doe dat even overnieuw’, ‘Dat kost ook duur zo’n ketel’, ‘Die warmtepomp weegt zwaar’, etc. Ook Karel is zo’n ‘taalwonder’, maar die foutjes zijn hem best te vergeven. Problematischer is dat hij zijn taalfoutjes veelvuldig koppelt aan zijn installatiewerk. Zo is Karel uitermate kundig in het ‘een beetje goed installeren’. “Die rookgasafvoer zit toch goed vast, …Lees meer »
 • Tinyhouse badkamer

  Afgelopen week was het al even in het nieuws: Tiny houses zijn hot! En als er ergens geld mee te verdienen valt, is conceptbedenker Karel daar natuurlijk als de kippen bij. Een juppenechtpaar van het kaliber ‘wij eten alleen maar biologisch en niets dat in aanraking is geweest met gluten’ had hem benaderd. Of Karel eens mee wilde denken over de sanitaire mogelijkheden van hun onlangs aangeschafte Tinyhouse (niet zo lang geleden nog gewoon als …Lees meer »
 • Rookgasradiator

  Karel was nog steeds helemaal vol van alle mooie nieuwe totaalconcepten die hij op de VSK had gezien. Het was zelfs zo erg dat hij er over droomde. In één van die dromen openbaarde zich een compleet nieuw concept. De volgende morgen, met deze droom nog vers in zijn geheugen, besefte Karel dat dit concept wel eens het meest innovatieve en duurzame moest zijn dat hij ooit heeft bedacht. Hij moest en zou dit toepassen. …Lees meer »
 • Gas-der-op

  Ondanks het feit dat Karel nou niet bekend staat als de meest betrouwbare en vakbekwame installateur, loopt de agenda van onze klungelende klusser maar voller en voller. Misschien ook wel omdat zijn goed opgeleide vakbroeders helemaal geen ruimte meer hebben in hun dichtgetimmerde planningen. Karel moet er dus een aantal tandjes bij zetten om al het werk dat hij deze week heeft aangenomen uit te kunnen voeren. Natuurlijk probeerde hij tijd te winnen door zijn …Lees meer »
 • Voetverwarming

  Karel had er de afgelopen weken al reikhalzend naar uitgekeken: de VSK-beurs. Hij kon er natuurlijk ook niet omheen. Zijn mailbox stroomde de laatste maand vol met nieuwsbrieven over de beurs, elke vakgerelateerde website had het er over, de vaktijdschriften buitelden over elkaar heen met specials en menig vakmedium vlogde, twitterde en facebookte over het event. Kortom, Karel was er flink voor opgewarmd. Vandaar dat hij dinsdagochtend om 09.30 uur al voor de deur van …Lees meer »
 • Minimalistisch verwarmen

  Aan het begin van het nieuwe jaar proberen veel mensen hun enigszins uitgepuilde lichaam, dat tijdens de feestdagen veel meer vocht had vastgehouden dan gebruikelijk, weer in een respectabele vorm te krijgen. Ook Karel was door mevrouw Karel op een dieet gezet en naar de sportschool in de buurt gestuurd. De kilootjes ‘vocht’ mochten er van haar wel weer vanaf. Morrend had Karel ingestemd en was hij (gelukkig samen met een vriend met een soortgelijk …Lees meer »
 • Pakkans

  Karel is een man van aanpakken, hij pakt wat hij pakken kan. Vorige week nog nieuwe studentenkamers, deze week onder andere het ontstoppen van de gootsteen van het olifantenverblijf in een dierentuin, het tegelen van een badkamermuurtje bij een dorpsgenoot en een aantal keteltjes aan de gang helpen die niet meer helemaal lekker werkten. Vaak zijn de werkzaamheden die Karel uitvoert van slechte kwaliteit, maar hij komt er nagenoeg altijd mee weg. Mocht hij er …Lees meer »
 • Deelverwarming

  Karel is natuurlijk een fantastische installateur, maar hij kan nog veel meer. Hij is bijvoorbeeld ook een kei in laswerk en het tegelen van muurtjes. Deze week mocht Karel een andere discipline combineren met zijn werk als installateur: gipsmuurtjes plaatsen. Bij een nieuw te realiseren studentenhuis werd hij gevraagd om voor de verwarming te zorgen in elke studentenkamer. Én of hij één van de ruimtes in tweeën kon delen, zodat er twee studenten in konden …Lees meer »
 • Stickers plakken

  U kent ze vast wel, de stickers die aangeven wanneer er onderhoud is gepleegd aan een installatie. Dat is natuurlijk hartstikke handig voor een collega die op een later tijdstip langskomt. Dan weet hij tenminste ongeveer wat hij wel en niet moét doen. En de eigenaar van de ketel kan zo direct zien wanneer er voor het laatst onderhoud is gepleegd. Altijd een gerust gevoel als alles piekfijn in orde is. Karel maakt ook gebruik van …Lees meer »
 • Turbo wasbak

  Normaal gezien is Karel niet de persoon met de meest innovatieve constructies of meest duurzame en veilige oplossingen. Zo zijn de gemonteerde installaties van Karel vaak te vinden onder het kopje ‘wenkbrauwen fronsend’ en kunnen ze worden onderverdeeld in subcategorieën: ‘dat-meen-je-niet’, ‘dat-werkt-toch-nooit’, ‘levensgevaarlijk’ of ‘als-dat-maar-goedkomt’ (en uiteraard combinaties hiervan). Deze week excelleert hij echter in een ‘ras stukje vakwerk’. Karel moest aan de slag bij een lokale ‘auto-pimper’ om daar het sanitair van een opfrisbuurt …Lees meer »
 • Knoop erin

  De afgelopen week heeft u waarschijnlijk in spanning afgewacht of onze oude klusser opnieuw in de luiers zou komen te zitten. Voor Karel was het een onzekere tijd. Maar gelukkig bleek het allemaal loos alarm te zijn. En dus kon Karel deze week weer met een gerust hart en een helder hoofd zijn werkzaamheden oppakken. Mevrouw Karel had hem wel gevraagd toch eens na te denken over het laten afsluiten van zijn leidingwerk. Om in …Lees meer »
 • Lange armen

  Karel is compleet de weg kwijt sinds zijn hartstochtelijke nacht met mevrouw Karel van vorige week (rubbertje). Werkzaamheden die hij al had aangenomen schuift hij met smoesjes voor zich uit. Hij doet alleen nog klussen die echt niet kunnen blijven liggen. Maar daar is hij dan met zijn hoofd ook totaal niet bij. Typisch Karel, hoor ik u denken, die is er nooit helemaal bij. Maar als hij dat zelf al toegeeft, moet het wel heel …Lees meer »
 • ‘Rubbertje’

  Karel loopt al een aantal dagen met een zwaar en mistroostig gevoel rond. Nu denkt u waarschijnlijk direct: ‘herfstdepressie’. Maar daar is Karel juist niet zo bevattelijk voor. Nee, het betrof een heikele gebeurtenis tijdens een amoureuze nacht met zijn vrouw de afgelopen week. De getroffen maatregel om toekomstig nageslacht te voorkomen, bleek enige scheurtjes te hebben opgelopen als gevolg van Karels hartstochtelijke enthousiasme. Nu is mevrouw Karel niet meer de allerjongste, maar de interne huishouding …Lees meer »

[logo-slider]