• Niemand die het ziet

  Niemand die het ziet

  Wellicht heeft u zich er ook wel eens schuldig aangemaakt. Iets installeren dat achter de wand verdwijnt waar, als het voor de wand zou moeten worden geplaatst, toch het iets netter gedaan zou hebben. Misschien een muurplaat een beetje scheef monteren, of een buis die een bocht heeft die er niet in had hoeven zitten toch te gebruiken. Gewoon kleine dingen die het gebruik van de feitelijke installatie niet in de weg zitten, maar gewoon …Lees meer »
 • Er vat op krijgen

  Er vat op krijgen

  Er komt de laatste tijd steeds minder werk binnen bij Karel. Was het eerst nog zo dat hij elke dag van de week lekker aan de slag kon gaan, sinds een week is het opeens een stuk rustiger. Zo wist hij de afgelopen week maar één klusje aan te nemen. En het was ook nog eens een werkje van hooguit een dag. Een simpele ketelvervanging, dus zeker geen dikke nadenkklus voor Karel. Een ware no-brainer: …Lees meer »
 • Zo aan elkaar geknoopt

  Zo aan elkaar geknoopt

  Om zeer onduidelijke redenen wordt Karel de laatste tijd nogal eens gevraagd of hij een totaalinstallateur is. Dan gaf hij maar aan liever op bekend terrein te blijven, dat van de loodgieter. Karel heeft namelijk van huis uit al bijzonder weinig technische kennis, behalve die zijn vader hem heeft bijgebracht. “Jongen, als het water maar stroomt en de vlam in de ketel blijft branden, is de installatie al geslaagd”, aldus de eerste generatie meesterklusser. Maar …Lees meer »
 • Kleine wasjes, buiten wasjes

  Kleine wasjes, buiten wasjes

  Met de zomer op komst krijgt Karel weer allemaal klanten met verzoeken om een stukje installatietechniek in de buitenomgeving aan te leggen. Je kunt het zo gek niet bedenken: van de afvoer in een buitenkeuken tot het buitentoilet in de tuin. Karel heeft het allemaal voorbij zien komen en kijkt dan ook nergens meer van op. Sterker nog, hij handelt tegenwoordig proactief bij opdrachten die iets met het buitenleven te maken hebben. Zo ook deze …Lees meer »
 • Aircokunst

  Aircokunst

  Vorige week werd Karel ingeschakeld door een lokale galerie. De erg exclusieve kunsthal wilde graag dat Karel ervoor zou zorgen dat het binnenklimaat op uitmuntend, stabiel niveau zou worden gebracht. Uiteraard om zo al de dure kunstwerken te beschermen tegen ongewenste temperatuurschommelingen en andere binnenklimaat gerelateerde malaise. Karel had kosten nog moeite gespaarde en elke aparte ruimte van een state-of-the-art systeem voorzien. De bijbehorende buitenunit zou aan de achterzijde van het pand in de beeldentuin …Lees meer »
 • Van alle markten thuis

  Van alle markten thuis

  Als goed ingevoerde werktuigbouwkundige weet uw omgeving u vast wel eens te vinden voor een klusje. U kent het wel: de schoonzus die opbelt om te vragen of je een nieuwe handdoekradiator kan ophangen, omdat je broertje twee linkerhanden heeft. Of de buurman van twee huizen verderop die vraagt of u even een leiding kan komen omleggen. Zeg maar het zaterdagwerkcircuit. Zelfs Karel wordt voor dat soort hand en spandiensten gevraagd vanuit zijn omgeving. Zo …Lees meer »
 • VSK na-effect

  VSK na-effect

  Ook Karel was vorige week present op de VSK-beurs (hij moet tenslotte wel een beetje bij blijven als het gaat om de laatste technieken). Mevrouw Karel had hem alleen de vrijdagochtend gegund om naar Utrecht af te reizen. Wel met het nadrukkelijke verzoek om niet te lang te blijven rondhangen bij de verschillende standhouders (lees: van het bier af te blijven). ’s Middags lag er namelijk nog een klus op hem te wachten. Uiteraard beloofde …Lees meer »
 • In de knel

  In de knel

  Het gebeurt helaas nog steeds met enige regelmaat: gaslekken. Er hoeft maar één persoon zich te melden met “het lijkt wel of ik gas ruik” en brandweer, gasbeheerder en politie rukken massaal uit om straten af te zetten, gasverdeelstations af te sluiten en mensen op afstand te houden van het mogelijke gevaar. En dat is natuurlijk niet onterecht. Ook dit jaar was het al weer raak in Nederland. Vorige week was er nog een forse …Lees meer »
 • Hoog en Droog

  Hoog en Droog

  De laatste weken was er veel te doen over dijken, hoog water, natte kelders en een door water omringde  stier. Oftewel het klimaat liet zich weer eens van zijn weerbarstige Nederlandse kant zien. Karel die van uit zijn huis nagenoeg de IJssel over kijkt, zag het allemaal met lede ogen aan. Zijn telefoon stond vanwege al dat water roodgloeiend. Klanten met onder water gelopen keldertjes belden hem massaal op om te informeren of hij wellicht …Lees meer »
 • Van het gas af

  Van het gas af

  De warmtepomp; je kunt er eigenlijk als installateur niet meer omheen. Je kunt je wel vast blijven klampen aan de keteltjes, maar uiteindelijk zal je toch het duurzame segment moeten gaan. Het is iets wat ook (of zelfs) bij Karel langzaam begint te dagen. Helaas heeft hij nog geen kaas gegeten van het installeren van deze energielabel-minnende apparatuur en zijn er nog veel klantjes die uit investeringsoogpunt kiezen voor het oude vertrouwde keteltje. En dat …Lees meer »
 • Klimaatgenius

  Klimaatgenius

  Er zijn van die Kareltjes, waarvan onze mond werkelijk wagenwijd openvalt. We snappen best wel dat er wereldwijd een hoop geprutst wordt, installatievoorschriften af en toe flexibel worden geïnterpreteerd en veiligheid niet altijd de gewenste prioriteit heeft. Maar over het algemeen is de feitelijke basis wel degelijk in orde. De Karel van deze week is een overduidelijk geval van hersenverweking geweest. Of zou Karel stiekem een klimaatgenius zijn die een nog ondergewaardeerde oplossing heeft bedacht …Lees meer »
 • Gootsteenvermaler

  Gootsteenvermaler

  Je hebt het vast wel eens in een Amerikaanse film voorbij zien komen. Zo’n scene waar de huisvrouw de tafel afruimt en vervolgens alle afvalresten in de gootsteen kiepert. De eerste keer dacht je misschien nog: zo die sifon is straks mooi verstopt. Maar die gekke Amerikanen hebben gewoon een mooi ding op de markt gebracht: de gootsteenvermaler. Het GFT-bakje in ons keukenkastje kennen ze niet aan de overkant van de grote plas. Alle etensrestanten …Lees meer »
 • Ruziënde rookgassen

  Ruziënde rookgassen

  In de herfstvakantie had Karel een paar dagen de kinderen van zijn zwager te logeren. Mevrouw Karel, dol op de 3 basisschoolgaande kids, had de hele week vol gepland met uitjes, geknutsel en bakplezier. Karel vond het allemaal prima, hij moest toch werken en zag de 3 meisjes enkel als hij uit zijn werk zou komen. Vervolgens kon hij van een ontspannen avond genieten. Maar dat laatste liep aan het eind van de eerste dag …Lees meer »
 • Rioleringrookgas

  Rioleringrookgas

  Er zijn vast wel alternatieve oplossingen die net zo goed werken als dat de gasketelwet voorschrijft. Dat ene beugeltje waar het toestel wel zonder kan of die jaarlijks verplichte kalibratie van de rookgasmeter terwijl deze nog prima functioneert. Maar om het gedonder voor te zijn, wijk je er toch maar niet vanaf… omdat het nou eenmaal zo moet. Zo niet Karel, die sowieso nog nooit van een gasketelwet heeft gehoord. Hij houdt zich nauwelijks aan …Lees meer »
 • Warmtepomp-ready

  Warmtepomp-ready

  Je kunt tegenwoordig geen nieuwswebsite openslaan zonder iets te lezen over warmtepompen. De tijd om als installateur enkel een keteltje aan te bieden als verwarmingsoptie wordt door menig eindgebruiker niet meer geaccepteerd. Duurzaam, energieneutraal en gasloos zijn dé woorden waar het om draait als een installatie nieuw geplaatst of vervangen moet worden. De vakspecialist wikt en weegt uiteraard alle opties en komt uiteindelijk met het juiste advies om de hoek. Maar dan is daar Karel. …Lees meer »
 • Boilerketelkeukenkraan

  Boilerketelkeukenkraan

  Dat Karel zichzelf als meesteruitvinder ziet, is natuurlijk allang geen geheim meer. Maar talloze wonderbaarlijke constructies, technische innovaties en bizarre bouwwerkjes van zijn hand hebben toch vooral laten zien dat hij feitelijk maar wat aanrommelt. Bouwvoorschriften zeggen hem helemaal niks en de Gasketelwet is voor hem een lekker woord voor Scrabble of Galgje. Hij heeft lak aan alles waar een echte vakman voor staat en vooral geen enkel benul wat hij eigenlijk aan het doen …Lees meer »
 • Lek(ker) veilig

  Lek(ker) veilig

  Net als elk jaar begint het half juni bij Karel behoorlijk te kriebelen. Na een jaar buffelen als kleine zelfstandige, is zijn arbeidsethos in sneltreinvaart aan het wegebben. Mevrouw Karel moet hem in de ochtend ongeveer uit zijn bed sleuren om aan de slag te gaan en rond een uur of drie in de middag krijgt ze vaak al een belletje dat hij naar huis komt. De klus waar mee hij dan bezig is, maakt …Lees meer »
 • Traptoilet

  Traptoilet

  U zult het waarschijnlijk niet geloven, maar Karel heeft ook enkele tevreden klanten. Soms weet hij namelijk net de juiste snaar te raken door - in tegenstelling van wat wij van hem gewend zijn - precies te doen waar de klant om vraagt. Recent was dat nog het geval, bij een klant met het prikkelbare darm syndroom. De eerdere montage van een bad en toilet was bij deze klant zo goed in de smaak gevallen, …Lees meer »
 • Trompetter

  Trompetter

  Ondanks dat Karel een behoorlijk breed interessegebied heeft, zit hij ’s avonds steeds vaker verveeld op de bank om zich heen te kijken. Tv kijken kan hem niet boeien, een boek lezen wil maar niet vlotten en interessante gesprekken met mevrouw Karel zitten er al jaren niet meer in. Kortom, Karel wilde wel eens wat anders. Als 50-er zit hij weliswaar volop in zijn midlife crisis maar in tegenstelling tot zijn lotgenoten is hij niet …Lees meer »
 • Vloerketel

  Vloerketel

  U kent Karel als een man die graag meedenkt met zijn medemens. Empathisch tot op het bot. Menslievend tot in zijn kleinste teentje. Het maakt Karel niet uit, uit welk nest u komt, gekleurd, albino of Aziatisch. Karel bekommert zich om u allemaal. Hij is er voor de klant met een darmprobleem, de persoon die altijd koude voeten heeft of de klein behuisde klant. Karel heeft altijd een oplossing op maat. Zo ook onlangs bij …Lees meer »
 • Stevig vast

  Stevig vast

  Misschien dat we inmiddels een beetje in herhaling gaan vallen, maar het werk van Karel heeft af en toe wat aanpassingen nodig om de geïnstalleerde installatie aan de basic eisen te laten voldoen. Je kunt er een zo een lijstje naast leggen: zijn de juiste materialen gebruikt; wordt het werk veilig uitgevoerd; Is de installatie conform de veiligheidseisen opgeleverd; biedt de installatie voldoende comfort; werkt de installatie zoals bedoeld; is de installatie goed toegankelijk na …Lees meer »
 • Alle eindjes aan elkaar knopen

  Alle eindjes aan elkaar knopen

  U heeft het vast zelf ook wel eens meegemaakt. Klanten die uw betalingstermijn wat flexibel hanteren. U vraagt de factuur binnen twee weken te voldoen, de klant denkt dat vier weken ook nog wel prima is. Of van die muggenzifters die niet tevreden zijn over de plek waar u netjes de rookgasafvoer heeft gebeugeld en daarom de rekening weigeren te betalen omdat zij het zo niet mooi genoeg vinden. U zult waarschijnlijk het principe de …Lees meer »
 • Natuurlijke ventilatie verwarming

  Natuurlijke ventilatie verwarming

  Je kunt er als installateur nauwelijks omheen. Het is een onderwerp dat nagenoeg dagelijks langs komt in het (vak)nieuws. Complete scholingsprogramma’s zijn aan het onderwerp gewijd, het bouwbesluit staat er vol van en er is zelfs een heuse branchevereniging voor opgericht. Het binnenklimaat, Frisse scholen, Passieve huizen, Systeem a, b, c of d; een goed opgeleid vakman kan er echt niet omheen. Maar dan is er ook nog de ‘self made’-man, ultraklusser en bedenker van …Lees meer »
 • Materialentekort

  Materialentekort

  Het is één van de grote problemen die ontstonden na de wereldwijde corona lockdowns: tekorten aan materialen en grondstoffen. De mailtjes van de leveranciers zullen iedereen bekend voorkomen: ‘Vanwege toenemende vraag naar onze producten, gelden er aangepaste leveringstijden…’ Ook Karel kreeg wekelijks van die geweldige updates van zijn leveranciers in zijn mailbox, waar hij soms moedeloos van werd. De geplande klus werd dan maar weer uitgesteld. Met regelmaat zorgde dat bij zijn klanten voor grote …Lees meer »
 • Nineties dance ode

  Nineties dance ode

  Afgelopen weekend hadden Karel en zijn eega de stoute schoenen aangetrokken. Na jaren stilletjes een beetje naast elkaar op de bank te hebben gehangen, waren ze weer eens samen uit geweest. Karel had van een goede, bevriende klant (ja, wij zijn net zo verbaasd als u) twee kaarten gekregen voor een nineties danceparty, waar de klant in kwestie niet naar toe kon gaan. Karel en vrouw Karel hadden de nodige herinneringen aan deze roemruchtige tijd …Lees meer »
 • Condensemmer

  Condensemmer

  De afgelopen twee weken had Karel van zijn vrouw een verplicht kerstreces opgelegd gekregen. Ze vond het de hoogste tijd dat hij gewoon weer eens een beetje zou bijtanken thuis. Na de zomer was het één en al rennen geweest, dus mevrouw Karel had zijn agenda volledig leeggemaakt en Karel een goed boek cadeau gedaan met Kerst. De vakantie had Karel luierend en lezend op de bank doorgebracht. Hij was dan ook volledig ontspannen toen …Lees meer »
 • Spuugmooi design

  Spuugmooi design

  Dat Karel een groot liefhebber is van kunst is veelal terug te vinden in zijn fantastische creaties. Als het aan hem ligt wordt alles gemonteerd op een uitzinnig kunstige wijze. Een kunstig gevormde regenpijp? Karel draait er zijn hand niet voor om. Het onmogelijke mogelijk maken? Karels genialiteit kent geen grenzen. Een einde maken aan de saaie rechttoe-rechtaan-radiator? Niemand zet ze zo mooi schuin neer als Karel. Design in de keuken? Een dure ontwerper is …Lees meer »
 • Veilig werken met Karel

  Veilig werken met Karel

  Dat de energieprijzen de pan uit rijzen, is natuurlijk geen nieuws. De energiekosten voor het aan laten staan van het vertrouwde cv-keteltje komt tegenwoordig overeen met de huidige goudprijs. Veel mensen denken dus wel twee keer na voordat ze die bankrekening-slurper aanzetten. Precies zo dacht de broer van onze Karel. Hij had goedkoop een allesbrander op de kop kunnen tikken, waarvoor hij minstens zo goedkoop aan brandstofstof kan komen aangezien hij nu eenmaal in de …Lees meer »
 • Keukenboerinstallateur

  Keukenboerinstallateur

  We benoemen het wel vaker, Karel heeft (denkt hij) overal verstand van. Van specialist op het gebied van airco tot biogasinstallatie en van rookgas tot sanitair; hij heeft het allemaal weleens gedaan. Deze week kon hij zomaar weer een nieuw vinkje zetten achter zijn installatiecarrière: keukenboerinstallatiespecialist. Bezig voor een woningbouwcooperatie in zijn dorp om een geisercontrole uit te voeren, had deze instantie hem terloops gevraagd of hij toevallig ook ervaring heeft met de montage van …Lees meer »
 • Halloween wastafelcombinatie

  Halloween wastafelcombinatie

  Eigenlijk moet Karel helemaal niets hebben van al die Amerikaanse-feestdagen-onzin. De afgelopen jaren ziet hij, met oer-Hollandse ergernis, steeds vaker festiviteiten uit zijn jeugdjaren naar de achtergrond verdwijnen. Ze maken plaats voor Halloween, Black-Friday en nog meer van dat soort fratsen. Karel denkt vaak met weemoed terug aan de tijd dat er in Nederland gewoon drie feestjes waren: Pasen, waarop hij met zijn dochter uren in de tuin bezig was om de eieren te zoeken …Lees meer »
 • Tiny badkamer

  Tiny badkamer

  Karel loopt al jarenlang mee in de (zijn) ‘installatiewereld’ en is dan ook op de meest uiteenlopende plekken geweest: van supermarkt, tot restaurant, van tandartspraktijk tot doorzonwoning. Afgelopen week kon hij weer eens een nieuwe locatie toevoegen aan zijn lijstje. Een jong stel had, mede door de huidige krapte op de woningmarkt, een stukje van de tuin van hun ouders ingericht voor een tinyhouse, waarin ze zouden gaan wonen. Vanzelfsprekend moest het huisje van alle …Lees meer »
 • Perfecte energiebesparing

  Perfecte energiebesparing

  Nu de energieprijzen de pan uitstijgen krijgt Karel meer dan vaak de vraag of hij nog tips heeft hoe de gasrekening van zijn klanten terug te dringen. Karel lepelt dan geolied een aantal tips op die feitelijk elke idioot kan bedenken: “doe wat dikkere kleding aan, zorg ervoor dat er weinig tocht in het huis is,  sluit deuren, douche niet te lang”. U kent de lijstjes ook wel. Het echtpaar waar hij van de week …Lees meer »
 • Gespannen sifon

  Gespannen sifon

  Een volleerd vakman weet dat de combinatie pvc, warmte en koude rare gevolgen kan hebben. Gooi wat kokend water in de gootsteen en de sifon eronder zet enigszins uit. Mix dat met een lekker koud keukenkastje en het geheel krimpt en zet uit op verschillende plekken. Gevolg: lekkage. Diezelfde volleerd vakman heeft natuurlijk alle mogelijke plekken waar dit kan gebeuren netjes vastgelijmd en, uiteraard, gebruik gemaakt van één systeem – pvc of lijm of knel …Lees meer »
 • Super snelle airco installatie

  Super snelle airco installatie

  Karels klussende zwerftocht door Europa met zijn klusmaten Pjòtr en Harry zat er afgelopen week op. Het was weer tijd om weer stevig aan het werk te gaan. En dat was nodig ook, want mevrouw Karel had de agenda van haar man ram en ram vol gepland. De uitgeruste klusser knipperde even met zijn ogen toen hij de waslijst met adressen en te verrichten werkzaamheden van zijn vrouw kreeg. “Wil je dat ik vandaag drie …Lees meer »
 • Beunend de vakantie door

  Beunend de vakantie door

  Samen met zijn twee beste vrienden Pjotr de tegelzetter en Harry de elektriciën, heeft Karel het idee opgevat deze zomer eens een paar weken te gaan toeren door Europa. Mevrouw Karel had al een all inclusive geboekt naar de Turkse zon met dochterlief maar Karel zag dat gehang langs het zwembad totaal niet zitten en wilde liever op pad. Het budget van een volledige Euro-trip is (dankzij de all inclusive van mevrouw Karel) helaas niet …Lees meer »
 • Supersifon

  Supersifon

  Wellicht heeft u het wel eens meegemaakt: u bent in een badkamer bezig, haalt de sifon los en tovert tot blijdschap van uw klant een set oorbellen, een gehoorapparaat of trouwring tevoorschijn. Met meestal als reactie zoiets als: “Oh, dus daar was ie al die tijd. Ik was ‘m al 3 jaar kwijt”. Karel werd precies daarvoor afgelopen week ingehuurd door een wat ouder echtpaar. De man deze huizes werd knettergek van zijn eega, die …Lees meer »
 • Mr. Snel en Flexibel

  Mr. Snel en Flexibel

  Vroeger reden er nog bussen vol met installateurs af en aan richting de VSK. De beurshallen liepen over van de monteurs, uitvoerders en andere handjes uit het vakgebied. Maar inmiddels sturen werkgevers hun personeel niet meer massaal naar een vakbeurs, zelfs niet naar de VSK. De baas heeft de handjes veel liever aan het werk; de orderportefeuille zit tenslotte bomvol en elke werkzame minuut moet worden meegepakt. Dat geslenter over de beursvloer en veel te …Lees meer »
 • Thermostatische rookgasafvoer

  Thermostatische rookgasafvoer

  Tegenwoordig is alles feilloos in te stellen en monitoren met slimme regeltechniek. Debiet onder controle krijgen? Daar hebben we een slimme regelknopkraan voor die alle flow en temperatuur van aan- en afvoer in de gaten houdt. Een probleem in de cv-ketel signaleren voordat de ketel daadwerkelijk in de storing gaat? Beheer op afstand biedt uitkomst. Kortom, genoeg mogelijkheden om een systeem optimaal te laten draaien. Na Karels slimme radiatorknop-montage van enkele weken geleden, was onze vakklusser …Lees meer »
 • Domme knop

  Domme knop

  Domotica is al enkele jaren een vast onderdeel in menig huishouden. Van slimme deurbel tot intelligente aircosystemen. Voor een beetje goed ingevoerde technicus is dit natuurlijk geen baanbrekend nieuws. Karel daarentegen zegt het allemaal bar weinig. Op bezoek bij zijn dochter twijfelde hij toch even aan haar gezond verstand op het moment dat hij haar hoorde roepen: “Hé google wat wordt het weer vandaag?” Dochterlief legde hem vervolgens geduldig uit hoe Google Home werkt en …Lees meer »
 • Meesterkenmerk perfectioneren

  Meesterkenmerk perfectioneren

  Een aantal weken geleden kon u lezen dat Karel had besloten zichzelf een meesterkenmerk eigen te maken. Nu weet u wellicht dat de echte meesters altijd zichzelf blijven ontwikkelen. Steeds maar weer op zoek naar dat extra stukje perfectie om zichzelf te pushen om tot het ultieme meesterwerk te komen. Dat was bij Karel niet anders. Karel bleef kritisch nadenken over zijn uitgevoerde werk. Had hij wel voldoende geperst in zijn laatste klus? Was het …Lees meer »
 • Anti-diefstalunit

  Anti-diefstalunit

  Nu alle prijzen hard omhoog gaan in de installatiebranche, mede door het oorlogsgeweld in Oekraïne, wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van het proletarisch winkelen. Dat merkte ook Karel, toen een klant hem vroeg met spoed te komen om een nieuwe buitenunit voor de kantoorkoeling aan te aansluiten. Onverlaten hadden deze van het dak gehaald, waardoor het kantoorpand zonder werkend systeem zat. De klant wilde een dergelijk akkefietje natuurlijk niet nog eens meemaken en verzocht …Lees meer »
 • Voorrangsbeugel

  Voorrangsbeugel

  Karel schoot dit keer een gerespecteerd collega te hulp, die een grote klus onderhanden had en onder enorme tijdsdruk stond. Alleen zou de goede man het werk niet binnen de gestelde deadline af krijgen en daarom had hij Pjotr, de tegelzettende Poolse vriend van Karel die ook op de klus aan het werk was, gevraagd of hij iemand wist die kon bijspringen. Pjotr hoefde uiteraard niet lang na te denken: Karel!, die bovendien juist die …Lees meer »
 • Kenmerk van de meester

  Kenmerk van de meester

  We lieten het eerder zien: onze fanatieke klusser is een kunstliefhebber. Menig werk dat Karel oplevert, is terug te leiden naar de grote meesters van weleer. Die schilders hebben allemaal hun eigen signatuur, had Karel bedacht. Rembrandt zijn licht, Van Gogh zijn kleurpallet en Dalí zijn fantasie. Als zelfverklaard vakman streeft ook Karel zo’n signatuur na; iets waaraan iedereen zijn werk zou herkennen, het kenmerk van de meester. Zijn perstang, die hij een aantal maanden …Lees meer »
 • Biogasketel

  Biogasketel

  Wie denkt niet na weer één van Karels fijne werkjes te hebben bewonderd: Man, wat kan dit vent prutsen! En natuurlijk kan Karel beter vandaag dan morgen zijn gereedschapskist aan de wilgen hangen. Het probleem is dat Karel ergens iets half heeft gehoord of gelezen en vervolgens vrijwel meteen denkt het volledige concept te snappen. Hij ziet zichzelf als een volleerd technicus voor wie het vak geen geheimen heeft. Laatst las hij iets over biogasinstallaties. …Lees meer »
 • Warme relatie

  Warme relatie

  Karel wordt vaak verweten dat hij aan korte termijn ondernemen doet. Hij monteert installaties op zo’n wijze dat hij niet hoeft te rekenen op een belletje van de klant voor een nieuwe opdracht.  Klanten bellen hem eigenlijk opnieuw om een knullig door hem aangelegde installatie te laten repareren of om hem een rekening te betalen voor herstelwerk dat een gekwalificeerde installateur heeft uitgevoerd. Kortom, Karel is er niet eentje van de duurzame relatie. En dat …Lees meer »
 • De flow erin houden

  De flow erin houden

  “Meneer de installateur, heeft u toevallig nog tijd voor één extra dingetje”, sprak de vrouw des huizes waar Karel net een nieuwe ketel had opgehangen. Karel, die natuurlijk nooit te beroerd is om wat meerwerk te declareren, spitste direct zijn oren. “In de gang hangt nog een radiator, maar doordat we inmiddels vloerverwarming hebben is deze overbodig geworden. Mijn man wilde hem al weghalen, maar nu u er toch bent… kunt u dat misschien doen?” …Lees meer »
 • Verdeel en heers

  Verdeel en heers

  U heeft het net als Karel waarschijnlijk stervensdruk en hoort van elke leverancier dat er een enorm grondstoffentekort is. Met als gevolg dat de ketels die u bestelt in backorder staan, het ventilatiesysteem wacht op een chippie en uw dunwandig leidingwerk opeens drie keer zo duur is geworden, binnen een week welteverstaan. Ook onze meesterklusser heeft hier dagelijks mee te maken. Hij wordt helemaal gek van alle prijsstijgingen die zijn eigen offertes overstijgen. Mevrouw Karel …Lees meer »
 • Onderhoudsgemak

  Onderhoudsgemak

  Karel is inmiddels een bekende installateur bij de lokale middenstand. Zo is hij vreemd genoeg al diverse keren terug gevraagd bij de supermarkt, sleutelde hij wat in het Caribische restaurant bij hem om de hoek en wist ook het Indische restaurant hem regelmatig te vinden. Dit ondanks zijn bedenkelijke reputatie. Ook de plaatselijke shoarmaboer had hem onlangs nodig. Het restaurantje van de beste man werd door al het roterende vlees vaak erg warm. Aan Karel …Lees meer »
 • Voor één gat te vangen

  Voor één gat te vangen

  U zult het vast wel herkennen. U bent als vakman ingehuurd voor een klus en tegelijkertijd heeft de klant een aannemer ingehuurd, alleen dat heeft hij voor het gemak even niet tegen u gezegd. Gevolg is dat u al uw werkzaamheden start en u er de volgende dag achter komt dat de aannemer na u een muur heeft gestuct op een plek waar u nog moest zijn of een balk heeft gemonteerd waar u de …Lees meer »
 • Raketafvoer

  Raketafvoer

  Net als elke techniekfreak is ook Karel dol op alles wat met ruimtevaart te maken heeft. Als kleine Karel zag hij spaceshuttles opstijgen, de Russen hun ruimtestation MIR bouwen en – tot zijn spijt – het spaceshuttle-tijdperk ook weer eindigen. Maar sinds de NASA een commerciëlere aanpak nastreeft, kan hij nu bijna wekelijks een raket de lucht in zien gaan, robotjes zien rondrijden op Mars of een onderzoekssatelliet zien vliegen om een of andere planeet …Lees meer »
 • Kalm ân en rap een beetje

  Kalm ân en rap een beetje

  Inmiddels lijkt heel Nederland weer volledig in het pre-corona tempo te zitten. De files nemen in rap tempo toe, telefoons staan roodgloeiend en klanten krijgen te horen dat ze volgend jaar in het tweede kwartaal aan de beurt zijn. Iedereen heeft het druk, druk, druk. Dat geldt ook voor Karel. Zijn telefoon rinkelt om de haverklap en zijn agenda is strak gevuld (ondanks het ‘werk’ dat hij aflevert). Maar hij blijft uiteraard altijd de rust …Lees meer »
 • Prikkelbaar darmbad

  Prikkelbaar darmbad

  Karel blinkt uit in het meedenken met de klant. Vaak gebeurt dit zonder enig overleg met diezelfde klant en vindt Karel een oplossing voor een feitelijk niet bestaand probleem. Zo ook deze keer. De klant in kwestie had Karel ingeschakeld om zijn badkamer te renoveren. De indeling moest Karel maar bedenken. Hij had er tenslotte meer kijk op met zijn jarenlange ervaring. Als hij er maar rekening mee hield dat er ook een toilet in …Lees meer »
 • wereldverbeteraar

  wereldverbeteraar

  Ook Karel heeft dus zijn zinnen gezet op duurzaamheid. Zijn zonnepaneelavontuur van vorige week was een fraaie start die naar meer smaakte. Hij moest er niet aan denken dat particulieren zelf aan de slag zouden gaan met het monteren van ingewikkelde en hoog technische apparatuur. Nee, Karel is de man die het allemaal fixen kan. Dus zat hij de hele week al startklaar voor een volgende duurzame klus…die maar niet kwam. Inmiddels had hij al drie …Lees meer »
 • Recht-toe-recht-aan duurzaam

  Recht-toe-recht-aan duurzaam

  Karel volgde tijdens zijn zomerverlof het nieuws op de voet. Dat het IPCC (het internationale klimaatpaneel van VN) haar nieuwe klimaatrapport naar buiten bracht, ging dan ook niet ongemerkt aan hem voorbij. Voor Karel best een openbaring. Het was hem nu meer dan ooit duidelijk dat installateurs het verschil kunnen maken door meer warmtepompen, zonnepanelen, PCM’s en andere duurzame oplossingen te installeren. Hij nam zich daarom voor om zich vanaf nu zoveel mogelijk te presenteren …Lees meer »
 • Kittig klusje

  Kittig klusje

  Dat Karel tegen de vakantieperiode aan lichtelijk overspannen raakt en overduidelijk toe is aan wat rust, is een terugkerend fenomeen. Als éénpitter is hij dan wel geheel afhankelijk van zijn eigen inkomen en betekent niet werken geen geld in het laatje. Maar zo eind juni begint het bij Karel allemaal een beetje schuren. Hij kan het wat minder goed opbrengen om de klant op een positieve manier te woord te staan, zijn klantcontact wordt vaak …Lees meer »
 • Altijd koude voeten

  Altijd koude voeten

  Ondanks dat het lekkere weer van de afgelopen tijd, was Karel begonnen met de aanleg van een vloerverwarmingssysteem bij een wat ouder echtpaar. Het al flink bejaarde stel had onlangs een nieuwe woning laten bouwen om nog vele comfortabele jaren in door te brengen. Uitgerekend Karel mocht deze klus te klaren. In de niet al te grote woning wilde het stel overal vloerverwarming hebben. Vooral de vrouw vond dat belangrijk, omdat ze altijd van die …Lees meer »
 • Escherafvoer

  Escherafvoer

  Karel is een groot kunstliefhebber. Regelmatig is dit terug te vinden in zijn dagelijkse werk. Diverse projecten heeft hij al op weergaloze wijze weten uit te voeren. Het zijn kunstwerken op zich. Zijn grote voorbeeld is M.C. Escher. Iedere week bladert hij thuis, onder het genot van een kop koffie, een dik boekwerk van deze grafisch kunstenaar door, zich verwonderend over alle optische illusies die deze grootmeester wist te creëren. Vooral het werk ‘Klimmen en …Lees meer »
 • Volgens planning

  Volgens planning

  Mevrouw Karel is al 25 jaar verantwoordelijk voor het huishouden in huize Karel. Met alle liefde, dat wel, maar inmiddels is dochterlief al een aantal jaren het huis uit en slaat de verveling steeds harder toe. Voordat mevrouw Karel haar carrière opofferde om voor het gezin te gaan zorgen, was zij een begenadigd planner bij een logistieke dienstverlener. Daar zou ze graag weer wat in gaan doen en dat had ze een nietsvermoedende Karel zonder …Lees meer »
 • Warme lucht

  Warme lucht

  Gisteren was in het nieuws dat de Techniek Nederland, natuur en milieu en Netbeheer Nederland vinden dat de verkoop van hybride warmtepompen extra stimulans nodig hebben. Deze verwarmingsinstallaties draaien een groot deel van het jaar op de warmtepomp en pas als het echt koud wordt springt de ketel nog even bij. Een duurzame oplossing, zonder al teveel ingrijpende en kostbare maatregelen te hoeven treffen. Karel had het bericht met enige verbazing gelezen, juist nadat hij …Lees meer »
 • Schone handen

  Schone handen

  Inmiddels nu dik een jaar zijn de klantcontacten die Karel bijna dagelijks had, flink verminderd. Uitgenodigd worden voor een kopje koffie aan de keukentafel is er nauwelijks nog  bij en de vraag  of hij “even gebruik kan maken van het toilet”, wordt vaak beantwoord met een:  “Liever niet, u weet wel vanwege corona”. Nee in dit jaar is het eigenlijk standaard zo dat de deur van de klant wordt opengezet, diezelfde klant naar achteren vlucht …Lees meer »
 • Douche/wc

  Douche/wc

  Karel begint inmiddels een beetje in de leeftijdscategorie te belanden dat hij de innovaties niet meer kan bijhouden. De afgelopen jaren is er mede door de energietransitie zoveel veranderd, dat zijn klanten soms meer verstand van nieuwe technologieën hebben dan hij. Dan komt ineens de vraag of de ketel die hij aan het ophangen is ook geschikt is voor waterstof. Of, welk type koudemiddel er eigenlijk in de warmtepomp zit: R32 of R410a? Karel staat …Lees meer »
 • Hogere temperatuur

  Hogere temperatuur

  Soms begrijp je mensen gewoon even verkeerd. Je hoort iemand iets tegen je zeggen en schat het op een totaal verkeerde manier in. Dat kan iedereen overkomen, bijvoorbeeld door cultuurverschillen. Voor iemand uit Indonesië is de schaduwzijde juist de goede kant en de zonzijde de minder goede kant. Karel werkt echter niet buiten de landsgrenzen en heeft eigenlijk alleen maar autochtone klanten. Bij hem kun je wel stellen dat hij eigenlijk gewoon nooit goed luistert. …Lees meer »
 • Verkeerd verbonden

  Verkeerd verbonden

  Vroeger, zelfs nog voor Karel een Kareltje was, konden bellers wel eens ‘verkeerd verbonden’ zijn. Telefoonlijnen werden destijds nog via een groot telefoonpaneel met elkaar verbonden. Dan kwam het wel eens voor dat de oma van Karel haar zus Corrie wilde bellen, maar ze een wildvreemde aan de lijn kreeg. Tegen die persoon aan de andere kant van de lijn zei ze dan: “Sorry, ik ben verkeerd verbonden” en ze belde opnieuw om Corrie alsnog aan …Lees meer »
 • Vrijmiklu (Vrijdagmiddagklus)

  Vrijmiklu (Vrijdagmiddagklus)

  U kent het vast wel: een week lang hard gewerkt, dagen gemaakt die begonnen als het nog donker was en eindigden als het weer donker wordt. Zo’n project dat is aangenomen ergens aan de andere kant van het land, waardoor je eerst dik een uur in de auto zit om op locatie te komen. Waar je op een nieuwbouwlocatie staat van een cascopand zonder ramen of deuren en de ijzige wind je om de oren …Lees meer »
 • Andersomsifon

  Andersomsifon

  Soms neemt Karel kritiek op zijn werk serieus. Niet als het gaat om zijn kwaliteiten om een installatietechnische oplossing te verzinnen. Nee, volgens Karel zit het ‘m meer in zijn oplossingsgerichtheid zelf. Hij was daarom maar eens gaan rondneuzen op een boekensite en had daar een managementboek gevonden dat hem direct aansprak: Omdenken voor gevorderden. Alleen al de titel maakte hem enthousiast. Karel is tenslotte geen amateur maar een volleerd professional, die gewoon wat bijgeschaafd …Lees meer »
 • Een ketel past altijd

  Een ketel past altijd

  U hoeft Karel echt niet te vertellen dat er ook andere opties zijn om een huis te verwarmen. Hij weet heus wel van het bestaan van een warmtepomp, kan best wel een zonnepaneel monteren en weet dat er plenty duurzame technieken en oplossingen zijn om het binnenshuis toch lekker behaaglijk te krijgen. Maar een ketel monteren doet Karel toch het liefst. Dat vindt hij een mooi stukje nostalgische techniek, al sinds hij als Kareltje meeliep …Lees meer »
 • Mr. Flexibel

  Mr. Flexibel

  Als er een woord is dat Karel helemaal beschrijft, is het wel makkelijk. Je kunt hem feitelijk het beste vergelijken met een flexibele installatiebuis; hij buigt met elke bocht mee en weet overal wel een oplossing voor te vinden. Een vloerverwarming heeft een nieuwe groep nodig? Dan prikt hij die er toch gewoon even bij. Een klant die de ketel graag op de begane grond heeft staan, maar de rookgasafvoer boven de dakrand wil hebben? …Lees meer »
 • Warm genoeg

  Warm genoeg

  U heeft het net als Karel met deze kou waarschijnlijk verschrikkelijk druk. De telefoon rinkelt de hele dag, klanten bellen op met verhalen over bevroren waterleidingen, uitvallende ketels en niet werkende radiatoren. Het is momenteel vooral rennen. Even stilstaan zit er gewoon niet in, want de volgende klant hangt al weer aan de telefoon. En dan heeft Karel ook nog eens te maken met klanten die hem terugroepen na een ‘vakkundig’ uitgevoerde klus. Karel had …Lees meer »
 • Koele Valentijn

  Koele Valentijn

  Karel is al meer dan 25 jaar samen met mevrouw Karel. Ze weten dan ook precies wat ze aan elkaar hebben. Daar hoort ook bij dat het af en toe flink kan ‘knarsen’ tussen beiden. Zo heeft mevrouw Karel de irritante gewoonte om nooit deuren achter zich dicht te doen. Gevolg: de verwarming staat de hele dag lekker op standje Costa del Sol en dan nog vindt de vrouw des huizes het redelijk fris in huis. …Lees meer »
 • Strikt volgens de tekening

  Strikt volgens de tekening

  De horeca is nu overal dicht en sommige ondernemers grijpen dit aan om de boel maar eens op te kalefateren nu er geen klanten meer in de zaak zijn. Dus wordt er her en der een nieuw behangetje geplakt, een nieuwe vloer gelegd of zelfs een compleet nieuwe sanitaire installatie aangebracht. Voor dat laatste werd Karel ingeschakeld door een lokale restaurateur, waar hij al eerder een fantastisch airconditioning had geïnstalleerd. Juist omdat die installatie nogal …Lees meer »
 • Rauwe afwerking

  Rauwe afwerking

  Sinds een aantal jaar is de industriële look helemaal in. U kent het vast wel: de in het zicht hangende luchtkanalen, stoere roestige pijpen en robuuste radiatoren. Een designbehangetje van een gemetselde muur en een afgebladderd verfontwerp, moeten het gevoel geven dat je eigenlijk in een leegstaand casco woont in plaats van in een afgewerkt huis. Karel heeft inmiddels een aantal van dit soort klanten gehad en weet direct hoe laat het is als ze …Lees meer »
 • Circulair verwarmen

  Circulair verwarmen

  Het was één van de vaktermen van 2020: circulariteit. Overal in de branche beginnen producenten en fabrikanten zich te roeren in het duurzame spectrum. Of het nou BENG, LEAN, C2C is, milieubelasting is een steeds belangrijker item geworden bij het ontwikkelen van producten en oplossingen. Fabrikanten bedenken manieren om hun producten te recyclen, koudemiddel uit airco’s te hergebruiken en afgedankte cv-ketels te demonteren om onderdelen daarvan een tweede leven geven. Karel las er wel eens …Lees meer »
 • Even bij prikken

  Even bij prikken

  Tegen de Kerst is het alleen maar rennen voor Karel. Zelfs nu het de afgelopen jaren nauwelijks vriest rond deze tijd en sneeuw in geen velden of wegen is te bekennen. De klanten van Karel denken nog steevast dat het beestachtig koud zal worden met de feestdagen en is dus werkt hij de weken ervoor keihard aan extra verwarming, isolatie en op te pimpen ketels. Dit jaar was het niet anders. Karel racete van klant …Lees meer »
 • Meesterisoleerder

  Meesterisoleerder

  Wie jarenlang onder een steen heeft geleefd, zal er waarschijnlijk onbekend mee zijn: als je je verwarmingskosten in je woning omlaag wilt krijgen, is isoleren een must. Zelfs Karel is hiervan op de hoogte. Radioreclames van grote installatiebedrijven, energiebedrijven die zelf voor isoleerder gaan spelen of fabrikanten die hun flinterdunne isolatiemateriaal aan de man brengen. Je kunt er niet omheen. In een koude kruipruimte onder het huis van een klant, zag Karel – zorgvuldig leidingwerk aan …Lees meer »
 • Extra lucht

  Extra lucht

  Het is alweer een behoorlijk tijdje geleden, maar Karel weet het nog goed: de eerste ketel die hij ophing. Het tijdstip van de niet modulerende ketel was net voorbij. Karel was 16 jaar oud en werkte samen met Karel sr. (net zo bekwaam als Karel zelf). Senior vond dat Karel, na zijn voortgezet onderwijs te hebben afgerond, direct maar bij hem in de zaak moest komen werken. Dan kon hij hem de fijne kneepjes van …Lees meer »
 • Geen plek

  Geen plek

  Niet alle installatiekronkels van Karel komen door zijn schuld tot stand. Het gebeurt ook best wel eens dat een klant met eisen komt, waarvan zelfs onze gewaardeerde vakspecialist even schrikt. Denk maar eens aan de mevrouw met de schoonmaakdwang, aan wiens eisen Karel uiteindelijk toch weer mooi een mouw wist te passen. De klant van de foto van deze week maakte het Karel ook niet eenvoudig. Het stookhok waar de huidige ketel stond, vond deze klant …Lees meer »
 • Bijna

  Bijna

  Het leven van Karel is een aaneenschakeling van ‘bijna-gebeurtenissen’. Op zijn tiende was bijna uitgekozen om de toenmalige koningin welkom te heten op zijn basisschool. Helaas ging de eer uiteindelijk naar een snotterig, stotterend klasgenootje. Op zijn zeventiende had hij bijna meegedaan aan de Elfstedentocht, ware het niet dat het ijs net niet dik genoeg was om de tocht door te laten gaan. Op zijn vierentwintigste was hij bijna in het huwelijksbootje gestapt met een …Lees meer »
 • Een beetje flexibel zijn

  Mensen die vastgeroest zitten in bepaalde denkpatronen. Karel kan er slecht tegen. Sinds vorige week kan de wereld één van de toppunten van standvastigheid aanschouwen in het grote land aan de overkant van de plas. De huidige Amerikaanse president wist bij voorbaat al dat hij zou gaan winnen, dus dat heeft hij ook gedaan. Dat het nergens op slaat en hij geen poot heeft om op te staan, maakt hem niets uit. Zo is het, …Lees meer »
 • Prima plastic design brandleiding

  Prima plastic design brandleiding

  Sinds enkele jaren mag een technische installatie best wel gezien worden. Was het vroeger zo dat leidingwerk nog zoveel mogelijk weggemoffeld moest worden, tegenwoordig zie je dat architecten al in het ontwerp bepaalde kanalen of leidingen onderdeel laten uitmaken van hun gebouw: een luchtkanaal als kunstobject, een glazen wand voor de technische ruimte, glimmende gepoetste ciruclatiepompen. Kortom, het werk van de installateur is uit het verdomhoekje gekomen en mag gezien worden. Karel houdt hiermee, bekend, al …Lees meer »
 • Hallo, hallo, wat stinkt daar zo?

  Karel is een man van nostalgie. In zijn hoofd is het de hele dag een afwisseling van one-liners uit oude reclames, stoffige televisieprogramma’s, hits uit de jaren zestig en zeventig, en radio uitzendingen van weleer. ’s Avonds zit hij vaak met zijn Ipadje op schoot Youtube af te struinen naar pareltjes uit het verleden. Samen met zijn vrouw, die ook graag terugdenkt aan hoe vroeger eigenlijk alles beter was. Ze luisteren en kijken naar een …Lees meer »
 • Achtbaan

  Met veel spanning had Karel afgelopen dinsdag naar de persconferentie gekeken van Rutte en De Jonge. Wat zouden ze nu weer uit de hoge hoed toveren? Er waren al wat berichten gelekt over de horeca die weer dicht zou gaan. Maar Karel was natuurlijk vooral benieuwd of hij nog gewoon zijn werk kon blijven doen en dus inkomsten kon genereren. Nadat Rutte zijn 8 punten had opgelepeld, slaakte Karel een, gedeeltelijke, zucht van verlichting. Zijn …Lees meer »
 • Flexibel gasloos

  Op de radio hoort Karel steevast een reclame van een bekend ketelmerk voorbij komen. De fabrikant biedt bij aanschaf van een nieuwe ketel een van-het--gas-los-garantie aan. De ketel wordt ingenomen en de klant ontvangt een mooie inruilkorting. Bij Karel knaagde er steeds iets achter in zijn hoofd als hij deze reclame hoorde. Een ‘ze-hebben-iets-gemist-gedachte’. Maar hoe hij zijn hersenen ook pijnigde, het schoot hem maar niet te binnen wat het was. Het Eureka-moment kwam toen …Lees meer »
 • Erin Getrapt

  Karel is een groot liefhebber van puzzeltjes, uitzoekwerk en onderzoekjes. Hij is dol op het lezen van detectives en kan uren lang Cluedo spelen met zijn gezin. Vanzelfsprekend is ‘Wie is de Mol’ voor Karel daarom ook hét televisie hoogtepunt van het jaar. Vanaf het moment dat de kandidaten bekend worden gemaakt, staat Karel helemaal in ‘molstand’. Al vanaf het prilste uur zoekt hij naar aanwijzingen en bestudeert hij de gezichtsuitdrukkingen van de kandidaten tot …Lees meer »
 • Afleidingwerk

  Afgelopen week had Karel een doe-het-zelver als klant. De beste man in kwestie had zijn toiletruimte opnieuw betegeld maar was in al zijn enthousiasme vergeten dat er ook nog een waterleiding en afvoer van zijn fonteintje moest komen. Zijn keurige tegelwerk wilde hij uiteraard niet slopen, dus had hij Karel maar gebeld en gevraagd of hij het leidingwerk van het fonteintje kon verzorgen op een manier dat alles er toch nog strak uit zou zien. …Lees meer »
 • Draagkracht

  U zult het wellicht niet geloven, maar Karel is erg begaan met de politiek en vindt het heerlijk om naar de pracht en praal van het koningshuis te kijken. Hij is iemand die graag op de hoogte is van wat er speelt in de tweede kamer en verzot op politieke debatten. Eén keer per jaar komt het allemaal bij elkaar en neemt hij drie dagen vrij om zich met notitieblok en pen op de bank …Lees meer »
 • Instapklaar klusje

  Geen project dat Karel in deze tijd aan zich voorbij laat gaan. Voor de zomerperiode merkte hij al dat het werk wat terug liep; zijn klanten stelden veel uit of wilden liever dat hij in het geheel niet kwam (dat laatste zou ook te maken kunnen hebben met de kwaliteit van zijn werk). Aangezien zijn uitgaven gewoon doorgaan, was Karel maar al te blij om weer een project aan te kunnen nemen. Vooral omdat het om …Lees meer »
 • Opgeruimde ketel

  Karel vierde deze zomer zijn vakantie in hintergarden, jardin du maison en a la patio interior (de achtertuin dus). De laatste twee dagen van zijn vakantie was het weer omgeslagen, had hij alle boeken uitgelezen en was hij het zat om op de bovenlip van zijn vrouw te zitten. Nooit was hij zo gelukkig geweest met een klant  die in paniek opbelde omdat zijn ketel was overleden. Hij ging direct met een splinternieuwe ketel in …Lees meer »
 • lekker fijn in lijn

  Karel houdt wel van een mooi lijnenspel. Zo is hij groot bewonderaar van de schilder Mondriaan, zijn huis is een symmetrisch spektakel en luchtfoto’s van verkeersknooppunten zijn voor hem een collecters-item. “Het maakt mij rustig”, zegt hij altijd tegen zijn vrouw. Ook in zijn werk houdt hij graag van mooie lijnen. Of het nou mooie krommingen in lijnen zijn of strakke paralellen, Karel kan er de schoonheid wel van inzien. Afgelopen week toog hij het …Lees meer »
 • ‘Net-niet-plek’

  Je kent ze vast wel, van die klussen waarbij het stopcontact net te ver weg zit om de ketel op aan te sluiten, een bestaande dakdoorvoer op een plek waar je niet goed bij kunt of een dikke houten balk waar je het leidingwerk omheen moet leggen om alsnog de aansluiting te kunnen maken. Je zucht waarschijnlijk wat en verplaatst alsnog dat stopcontact, maakt een nieuwe dakdoorvoer en legt netjes met wat bochten het leidingwerk …Lees meer »
 • Rookgasventilatie

  Goed ventileren is het devies om verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Ook Karel ziet al die berichten hierover voorbijkomen. Hij heeft daarom nu standaard een flinke rol ventilatieslang in zijn bus liggen, voor het geval dat… Normaal gezien kun je in zijn bus vooral lege dozen, verwijderde cv-ketels, kapotte airco’s en antieke radiatoren vinden. Met die extra rol slang er nog eens bij, blijft er nu helemaal weinig ruimte over voor spullen die hij daadwerkelijk …Lees meer »
 • Te snelle tegelaar

  Veel van Karels klusjes zijn één-tweetjes met een maatje. De ene keer haalt Karel er iemand bij om bijvoorbeeld een nieuwbouwklus tot een goed einde te brengen waar het nodige aan elektra gedaan moet worden. Maar het kan ook gaan om een badkamerrenovatie waar tegelzetter bij nodig is. Een andere keer roept één van zijn maatjes hem in om aan te schuiven. Eigenlijk gaat dat altijd prima. De laatste klus was er echter eentje met …Lees meer »
 • Split-splitunit

  Dat de aircomarkt momenteel booming is, zal geen geheim zijn. De splitunits zijn nauwelijks aan te slepen en de meeste fabrikanten hebben inmiddels levertijden waar je u tegen zegt. Ook bij Karel gaat de telefoon regelmatig voor een airco-aanvraag. Een paar weken geleden installeerde hij er nog eentje bij een tandartspraktijk. Dit keer kwam het verzoek van een particuliere klant. Die wilde graag de ouderslaapkamer én kamer van zijn dochter van koeling voorzien, nu de …Lees meer »
 • Goedkoop de beste

  Het komt wel eens voor dat onze handige klusser bij voorbaat van zijn opdrachtgever krijgt te horen “dat het allemaal niet te duur mag zijn”. Dat zijn vaak de klusjes waar Karel zelf al de boot van afhoudt.  Maar in deze onzekere tijden begint het ook in zijn portemonnee langzamerhand wat krapjes te worden. Vooral de klusjes die hij doorgaans in groten getale binnenkreeg van particuliere klanten drogen nu een beetje op. Volgens Karel ligt …Lees meer »
 • Regenpijpkunst

  Karel ziet zichzelf graag als een meesterloodgieter, eentje die van alle markten thuis is en altijd het beste resultaat voor ogen heeft. Zinkwerk, een ketel plaatsen, een hypermoderne warmtepomp installeren? Karel doet het allemaal. Feitelijk is hij gewoon een kunstenaar en de techniek zijn palet. Om deze gedachten gang wat extra diepgang te geven is hij dit keer zijn artistieke zelf te buiten gegaan. De klant in kwestie wilde af van zijn lelijke grijze regenpijp en …Lees meer »
 • Beugelblikje

  De afgelopen weken liepen de temperaturen in de middag vaak tot boven de 20 graden op. De moeder van Karel zei altijd: “Bij warm weer moet je goed op je vochtbalans letten.” Dus nam hij de laatste tijd steeds een paar blikjes heerlijk verfrissende exclusief watertjes mee naar zijn klussen. Zo ook naar deze ketelklus. Het toestel bevond zich in een benauwd stookhokje met een dun buitenmuurtje en plat dak. De temperatuur in het hok …Lees meer »
 • Steengoede condensafvoer

  Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten: bij de eerste zonnestralen gaat de telefoon bij Karel steevast een aantal keer per dag. ‘Meneer, doet u ook airco’s?’ Uiteraard is Karel de laatste persoon op aarde om omzet af te wentelen, dus uiteraard is hij ook van deze markt thuis. Al heeft hij dan geen F-gassencertificaat, NEN 1010 training gevolgd of überhaubt enige installatietechnische kwalificatie. Deze selfmade-man leert zichzelf alles keurig aan en dat …Lees meer »
 • Rookgasloos

  In 2019 zijn er meer cv-ketels verkocht dan ooit, zo blijkt uit recente verkoopcijfers. Karel heeft daaraan het afgelopen jaar absoluut zijn steentje bijgedragen. Voorlopig gaat hij ook in 2020 gewoon volop door met het vakkundig installeren van diverse keteltjes. Ook tijdens de coronacrisis buffelt onze klusser gelukkig weer gestaag door. Het enige manco is dat er af en toe producten niet meer op voorraad blijken te zijn. Zo meldde de baliemedewerker bij zijn lokale …Lees meer »
 • Verticaal aan de haal

  Gelukkig voor Karel ging een complete renovatieklus laatst nog wel door. Hij had de klus samen met zijn Poolse tegelzettende makker Pjotr aangenomen. Het betrof een complete vloer- en verwarmingsrenovatie op de begane grond van een nieuw gekocht huis. De klant in kwestie had Pjotr benaderd voor het tegelwerk en die had op zijn beurt Karel gevraagd om het verwarmingsgedeelte op te pakken. Het budget van de klant was echter beperkt, dus een compleet vloerverwarmingssysteem …Lees meer »
 • Snel verdiend

  Vorig week was een drama week voor onze handige klusser. Al zijn klussen werden uitgesteld of afgezegd. Terneergeslagen had hij de hele week een beetje in huis rondgehangen, met in zijn hoofd zijn slinkende bankrekening. Hij had bovendien mevrouw Karel op de kast gejaagd, omdat hij – uit pure verveling – overal commentaar op leverde. Zij had hem op haar beurt verweten dat hij niet zo bij de pakken neer moest zitten. Karel was dus dolgelukkig …Lees meer »
 • Karel in Corona-tijd

  Met de uitbraak van de Corona-crisis was de opdrachtenkraan van Karel plots tot stilstand gekomen. Werken die gepland stonden werden uitgesteld door zijn opdrachtgevers. Een hoop van zijn klanten dachten waarschijnlijk dat de er altijd sjofel uitziende Karel wellicht een besmettingsbron zou kunnen zijn. Er zat dus voor Karel niets anders op dan achter zijn computer te klimmen om zijn administratie, die hij maanden lang had genegeerd, eens de broodnodige opfrisbeurt te geven. Maar al …Lees meer »

[logo-slider]