• Voor één gat te vangen

  Voor één gat te vangen

  U zult het vast wel herkennen. U bent als vakman ingehuurd voor een klus en tegelijkertijd heeft de klant een aannemer ingehuurd, alleen dat heeft hij voor het gemak even niet tegen u gezegd. Gevolg is dat u al uw werkzaamheden start en u er de volgende dag achter komt dat de aannemer na u een muur heeft gestuct op een plek waar u nog moest zijn of een balk heeft gemonteerd waar u de …Lees meer »
 • Raketafvoer

  Raketafvoer

  Net als elke techniekfreak is ook Karel dol op alles wat met ruimtevaart te maken heeft. Als kleine Karel zag hij spaceshuttles opstijgen, de Russen hun ruimtestation MIR bouwen en – tot zijn spijt – het spaceshuttle-tijdperk ook weer eindigen. Maar sinds de NASA een commerciëlere aanpak nastreeft, kan hij nu bijna wekelijks een raket de lucht in zien gaan, robotjes zien rondrijden op Mars of een onderzoekssatelliet zien vliegen om een of andere planeet …Lees meer »
 • Levenslange garantie

  Levenslange garantie

  In de periode dat Karel net uit de schoolbanken kroop en het bij het bedrijf van zijn vader mocht binnentreden, was er een enorme rage in de wereld. Het ging niet om een hip stuk speelgoed of een gaaf stukje elektronica. De rage richtte zich ook niet specifiek op bijvoorbeeld jongeren of mannen. Nee, medio jaren tachtig was elke huisvrouw in de wereld in de ban van een plastic doosjes van het merk Tupperware. Te …Lees meer »
 • Kalm ân en rap een beetje

  Kalm ân en rap een beetje

  Inmiddels lijkt heel Nederland weer volledig in het pre-corona tempo te zitten. De files nemen in rap tempo toe, telefoons staan roodgloeiend en klanten krijgen te horen dat ze volgend jaar in het tweede kwartaal aan de beurt zijn. Iedereen heeft het druk, druk, druk. Dat geldt ook voor Karel. Zijn telefoon rinkelt om de haverklap en zijn agenda is strak gevuld (ondanks het ‘werk’ dat hij aflevert). Maar hij blijft uiteraard altijd de rust …Lees meer »
 • Prikkelbaar darmbad

  Prikkelbaar darmbad

  Karel blinkt uit in het meedenken met de klant. Vaak gebeurt dit zonder enig overleg met diezelfde klant en vindt Karel een oplossing voor een feitelijk niet bestaand probleem. Zo ook deze keer. De klant in kwestie had Karel ingeschakeld om zijn badkamer te renoveren. De indeling moest Karel maar bedenken. Hij had er tenslotte meer kijk op met zijn jarenlange ervaring. Als hij er maar rekening mee hield dat er ook een toilet in …Lees meer »
 • wereldverbeteraar

  wereldverbeteraar

  Ook Karel heeft dus zijn zinnen gezet op duurzaamheid. Zijn zonnepaneelavontuur van vorige week was een fraaie start die naar meer smaakte. Hij moest er niet aan denken dat particulieren zelf aan de slag zouden gaan met het monteren van ingewikkelde en hoog technische apparatuur. Nee, Karel is de man die het allemaal fixen kan. Dus zat hij de hele week al startklaar voor een volgende duurzame klus…die maar niet kwam. Inmiddels had hij al drie …Lees meer »
 • Recht-toe-recht-aan duurzaam

  Recht-toe-recht-aan duurzaam

  Karel volgde tijdens zijn zomerverlof het nieuws op de voet. Dat het IPCC (het internationale klimaatpaneel van VN) haar nieuwe klimaatrapport naar buiten bracht, ging dan ook niet ongemerkt aan hem voorbij. Voor Karel best een openbaring. Het was hem nu meer dan ooit duidelijk dat installateurs het verschil kunnen maken door meer warmtepompen, zonnepanelen, PCM’s en andere duurzame oplossingen te installeren. Hij nam zich daarom voor om zich vanaf nu zoveel mogelijk te presenteren …Lees meer »
 • Kittig klusje

  Kittig klusje

  Dat Karel tegen de vakantieperiode aan lichtelijk overspannen raakt en overduidelijk toe is aan wat rust, is een terugkerend fenomeen. Als éénpitter is hij dan wel geheel afhankelijk van zijn eigen inkomen en betekent niet werken geen geld in het laatje. Maar zo eind juni begint het bij Karel allemaal een beetje schuren. Hij kan het wat minder goed opbrengen om de klant op een positieve manier te woord te staan, zijn klantcontact wordt vaak …Lees meer »
 • Altijd koude voeten

  Altijd koude voeten

  Ondanks dat het lekkere weer van de afgelopen tijd, was Karel begonnen met de aanleg van een vloerverwarmingssysteem bij een wat ouder echtpaar. Het al flink bejaarde stel had onlangs een nieuwe woning laten bouwen om nog vele comfortabele jaren in door te brengen. Uitgerekend Karel mocht deze klus te klaren. In de niet al te grote woning wilde het stel overal vloerverwarming hebben. Vooral de vrouw vond dat belangrijk, omdat ze altijd van die …Lees meer »
 • Escherafvoer

  Escherafvoer

  Karel is een groot kunstliefhebber. Regelmatig is dit terug te vinden in zijn dagelijkse werk. Diverse projecten heeft hij al op weergaloze wijze weten uit te voeren. Het zijn kunstwerken op zich. Zijn grote voorbeeld is M.C. Escher. Iedere week bladert hij thuis, onder het genot van een kop koffie, een dik boekwerk van deze grafisch kunstenaar door, zich verwonderend over alle optische illusies die deze grootmeester wist te creëren. Vooral het werk ‘Klimmen en …Lees meer »
 • Volgens planning

  Volgens planning

  Mevrouw Karel is al 25 jaar verantwoordelijk voor het huishouden in huize Karel. Met alle liefde, dat wel, maar inmiddels is dochterlief al een aantal jaren het huis uit en slaat de verveling steeds harder toe. Voordat mevrouw Karel haar carrière opofferde om voor het gezin te gaan zorgen, was zij een begenadigd planner bij een logistieke dienstverlener. Daar zou ze graag weer wat in gaan doen en dat had ze een nietsvermoedende Karel zonder …Lees meer »
 • Warme lucht

  Warme lucht

  Gisteren was in het nieuws dat de Techniek Nederland, natuur en milieu en Netbeheer Nederland vinden dat de verkoop van hybride warmtepompen extra stimulans nodig hebben. Deze verwarmingsinstallaties draaien een groot deel van het jaar op de warmtepomp en pas als het echt koud wordt springt de ketel nog even bij. Een duurzame oplossing, zonder al teveel ingrijpende en kostbare maatregelen te hoeven treffen. Karel had het bericht met enige verbazing gelezen, juist nadat hij …Lees meer »
 • Schone handen

  Schone handen

  Inmiddels nu dik een jaar zijn de klantcontacten die Karel bijna dagelijks had, flink verminderd. Uitgenodigd worden voor een kopje koffie aan de keukentafel is er nauwelijks nog  bij en de vraag  of hij “even gebruik kan maken van het toilet”, wordt vaak beantwoord met een:  “Liever niet, u weet wel vanwege corona”. Nee in dit jaar is het eigenlijk standaard zo dat de deur van de klant wordt opengezet, diezelfde klant naar achteren vlucht …Lees meer »
 • Douche/wc

  Douche/wc

  Karel begint inmiddels een beetje in de leeftijdscategorie te belanden dat hij de innovaties niet meer kan bijhouden. De afgelopen jaren is er mede door de energietransitie zoveel veranderd, dat zijn klanten soms meer verstand van nieuwe technologieën hebben dan hij. Dan komt ineens de vraag of de ketel die hij aan het ophangen is ook geschikt is voor waterstof. Of, welk type koudemiddel er eigenlijk in de warmtepomp zit: R32 of R410a? Karel staat …Lees meer »
 • Hogere temperatuur

  Hogere temperatuur

  Soms begrijp je mensen gewoon even verkeerd. Je hoort iemand iets tegen je zeggen en schat het op een totaal verkeerde manier in. Dat kan iedereen overkomen, bijvoorbeeld door cultuurverschillen. Voor iemand uit Indonesië is de schaduwzijde juist de goede kant en de zonzijde de minder goede kant. Karel werkt echter niet buiten de landsgrenzen en heeft eigenlijk alleen maar autochtone klanten. Bij hem kun je wel stellen dat hij eigenlijk gewoon nooit goed luistert. …Lees meer »
 • Verkeerd verbonden

  Verkeerd verbonden

  Vroeger, zelfs nog voor Karel een Kareltje was, konden bellers wel eens ‘verkeerd verbonden’ zijn. Telefoonlijnen werden destijds nog via een groot telefoonpaneel met elkaar verbonden. Dan kwam het wel eens voor dat de oma van Karel haar zus Corrie wilde bellen, maar ze een wildvreemde aan de lijn kreeg. Tegen die persoon aan de andere kant van de lijn zei ze dan: “Sorry, ik ben verkeerd verbonden” en ze belde opnieuw om Corrie alsnog aan …Lees meer »
 • Vrijmiklu (Vrijdagmiddagklus)

  Vrijmiklu (Vrijdagmiddagklus)

  U kent het vast wel: een week lang hard gewerkt, dagen gemaakt die begonnen als het nog donker was en eindigden als het weer donker wordt. Zo’n project dat is aangenomen ergens aan de andere kant van het land, waardoor je eerst dik een uur in de auto zit om op locatie te komen. Waar je op een nieuwbouwlocatie staat van een cascopand zonder ramen of deuren en de ijzige wind je om de oren …Lees meer »
 • Andersomsifon

  Andersomsifon

  Soms neemt Karel kritiek op zijn werk serieus. Niet als het gaat om zijn kwaliteiten om een installatietechnische oplossing te verzinnen. Nee, volgens Karel zit het ‘m meer in zijn oplossingsgerichtheid zelf. Hij was daarom maar eens gaan rondneuzen op een boekensite en had daar een managementboek gevonden dat hem direct aansprak: Omdenken voor gevorderden. Alleen al de titel maakte hem enthousiast. Karel is tenslotte geen amateur maar een volleerd professional, die gewoon wat bijgeschaafd …Lees meer »
 • Een ketel past altijd

  Een ketel past altijd

  U hoeft Karel echt niet te vertellen dat er ook andere opties zijn om een huis te verwarmen. Hij weet heus wel van het bestaan van een warmtepomp, kan best wel een zonnepaneel monteren en weet dat er plenty duurzame technieken en oplossingen zijn om het binnenshuis toch lekker behaaglijk te krijgen. Maar een ketel monteren doet Karel toch het liefst. Dat vindt hij een mooi stukje nostalgische techniek, al sinds hij als Kareltje meeliep …Lees meer »
 • Mr. Flexibel

  Mr. Flexibel

  Als er een woord is dat Karel helemaal beschrijft, is het wel makkelijk. Je kunt hem feitelijk het beste vergelijken met een flexibele installatiebuis; hij buigt met elke bocht mee en weet overal wel een oplossing voor te vinden. Een vloerverwarming heeft een nieuwe groep nodig? Dan prikt hij die er toch gewoon even bij. Een klant die de ketel graag op de begane grond heeft staan, maar de rookgasafvoer boven de dakrand wil hebben? …Lees meer »
 • Warm genoeg

  Warm genoeg

  U heeft het net als Karel met deze kou waarschijnlijk verschrikkelijk druk. De telefoon rinkelt de hele dag, klanten bellen op met verhalen over bevroren waterleidingen, uitvallende ketels en niet werkende radiatoren. Het is momenteel vooral rennen. Even stilstaan zit er gewoon niet in, want de volgende klant hangt al weer aan de telefoon. En dan heeft Karel ook nog eens te maken met klanten die hem terugroepen na een ‘vakkundig’ uitgevoerde klus. Karel had …Lees meer »
 • Koele Valentijn

  Koele Valentijn

  Karel is al meer dan 25 jaar samen met mevrouw Karel. Ze weten dan ook precies wat ze aan elkaar hebben. Daar hoort ook bij dat het af en toe flink kan ‘knarsen’ tussen beiden. Zo heeft mevrouw Karel de irritante gewoonte om nooit deuren achter zich dicht te doen. Gevolg: de verwarming staat de hele dag lekker op standje Costa del Sol en dan nog vindt de vrouw des huizes het redelijk fris in huis. …Lees meer »
 • Strikt volgens de tekening

  Strikt volgens de tekening

  De horeca is nu overal dicht en sommige ondernemers grijpen dit aan om de boel maar eens op te kalefateren nu er geen klanten meer in de zaak zijn. Dus wordt er her en der een nieuw behangetje geplakt, een nieuwe vloer gelegd of zelfs een compleet nieuwe sanitaire installatie aangebracht. Voor dat laatste werd Karel ingeschakeld door een lokale restaurateur, waar hij al eerder een fantastisch airconditioning had geïnstalleerd. Juist omdat die installatie nogal …Lees meer »
 • Rauwe afwerking

  Rauwe afwerking

  Sinds een aantal jaar is de industriële look helemaal in. U kent het vast wel: de in het zicht hangende luchtkanalen, stoere roestige pijpen en robuuste radiatoren. Een designbehangetje van een gemetselde muur en een afgebladderd verfontwerp, moeten het gevoel geven dat je eigenlijk in een leegstaand casco woont in plaats van in een afgewerkt huis. Karel heeft inmiddels een aantal van dit soort klanten gehad en weet direct hoe laat het is als ze …Lees meer »
 • Circulair verwarmen

  Circulair verwarmen

  Het was één van de vaktermen van 2020: circulariteit. Overal in de branche beginnen producenten en fabrikanten zich te roeren in het duurzame spectrum. Of het nou BENG, LEAN, C2C is, milieubelasting is een steeds belangrijker item geworden bij het ontwikkelen van producten en oplossingen. Fabrikanten bedenken manieren om hun producten te recyclen, koudemiddel uit airco’s te hergebruiken en afgedankte cv-ketels te demonteren om onderdelen daarvan een tweede leven geven. Karel las er wel eens …Lees meer »
 • Even bij prikken

  Even bij prikken

  Tegen de Kerst is het alleen maar rennen voor Karel. Zelfs nu het de afgelopen jaren nauwelijks vriest rond deze tijd en sneeuw in geen velden of wegen is te bekennen. De klanten van Karel denken nog steevast dat het beestachtig koud zal worden met de feestdagen en is dus werkt hij de weken ervoor keihard aan extra verwarming, isolatie en op te pimpen ketels. Dit jaar was het niet anders. Karel racete van klant …Lees meer »
 • Meesterisoleerder

  Meesterisoleerder

  Wie jarenlang onder een steen heeft geleefd, zal er waarschijnlijk onbekend mee zijn: als je je verwarmingskosten in je woning omlaag wilt krijgen, is isoleren een must. Zelfs Karel is hiervan op de hoogte. Radioreclames van grote installatiebedrijven, energiebedrijven die zelf voor isoleerder gaan spelen of fabrikanten die hun flinterdunne isolatiemateriaal aan de man brengen. Je kunt er niet omheen. In een koude kruipruimte onder het huis van een klant, zag Karel – zorgvuldig leidingwerk aan …Lees meer »
 • Extra lucht

  Extra lucht

  Het is alweer een behoorlijk tijdje geleden, maar Karel weet het nog goed: de eerste ketel die hij ophing. Het tijdstip van de niet modulerende ketel was net voorbij. Karel was 16 jaar oud en werkte samen met Karel sr. (net zo bekwaam als Karel zelf). Senior vond dat Karel, na zijn voortgezet onderwijs te hebben afgerond, direct maar bij hem in de zaak moest komen werken. Dan kon hij hem de fijne kneepjes van …Lees meer »
 • Geen plek

  Geen plek

  Niet alle installatiekronkels van Karel komen door zijn schuld tot stand. Het gebeurt ook best wel eens dat een klant met eisen komt, waarvan zelfs onze gewaardeerde vakspecialist even schrikt. Denk maar eens aan de mevrouw met de schoonmaakdwang, aan wiens eisen Karel uiteindelijk toch weer mooi een mouw wist te passen. De klant van de foto van deze week maakte het Karel ook niet eenvoudig. Het stookhok waar de huidige ketel stond, vond deze klant …Lees meer »
 • Bijna

  Bijna

  Het leven van Karel is een aaneenschakeling van ‘bijna-gebeurtenissen’. Op zijn tiende was bijna uitgekozen om de toenmalige koningin welkom te heten op zijn basisschool. Helaas ging de eer uiteindelijk naar een snotterig, stotterend klasgenootje. Op zijn zeventiende had hij bijna meegedaan aan de Elfstedentocht, ware het niet dat het ijs net niet dik genoeg was om de tocht door te laten gaan. Op zijn vierentwintigste was hij bijna in het huwelijksbootje gestapt met een …Lees meer »
 • Een beetje flexibel zijn

  Een beetje flexibel zijn

  Mensen die vastgeroest zitten in bepaalde denkpatronen. Karel kan er slecht tegen. Sinds vorige week kan de wereld één van de toppunten van standvastigheid aanschouwen in het grote land aan de overkant van de plas. De huidige Amerikaanse president wist bij voorbaat al dat hij zou gaan winnen, dus dat heeft hij ook gedaan. Dat het nergens op slaat en hij geen poot heeft om op te staan, maakt hem niets uit. Zo is het, …Lees meer »
 • Prima plastic design brandleiding

  Prima plastic design brandleiding

  Sinds enkele jaren mag een technische installatie best wel gezien worden. Was het vroeger zo dat leidingwerk nog zoveel mogelijk weggemoffeld moest worden, tegenwoordig zie je dat architecten al in het ontwerp bepaalde kanalen of leidingen onderdeel laten uitmaken van hun gebouw: een luchtkanaal als kunstobject, een glazen wand voor de technische ruimte, glimmende gepoetste ciruclatiepompen. Kortom, het werk van de installateur is uit het verdomhoekje gekomen en mag gezien worden. Karel houdt hiermee, bekend, al …Lees meer »
 • Hallo, hallo, wat stinkt daar zo?

  Hallo, hallo, wat stinkt daar zo?

  Karel is een man van nostalgie. In zijn hoofd is het de hele dag een afwisseling van one-liners uit oude reclames, stoffige televisieprogramma’s, hits uit de jaren zestig en zeventig, en radio uitzendingen van weleer. ’s Avonds zit hij vaak met zijn Ipadje op schoot Youtube af te struinen naar pareltjes uit het verleden. Samen met zijn vrouw, die ook graag terugdenkt aan hoe vroeger eigenlijk alles beter was. Ze luisteren en kijken naar een …Lees meer »
 • Achtbaan

  Achtbaan

  Met veel spanning had Karel afgelopen dinsdag naar de persconferentie gekeken van Rutte en De Jonge. Wat zouden ze nu weer uit de hoge hoed toveren? Er waren al wat berichten gelekt over de horeca die weer dicht zou gaan. Maar Karel was natuurlijk vooral benieuwd of hij nog gewoon zijn werk kon blijven doen en dus inkomsten kon genereren. Nadat Rutte zijn 8 punten had opgelepeld, slaakte Karel een, gedeeltelijke, zucht van verlichting. Zijn …Lees meer »
 • Flexibel gasloos

  Flexibel gasloos

  Op de radio hoort Karel steevast een reclame van een bekend ketelmerk voorbij komen. De fabrikant biedt bij aanschaf van een nieuwe ketel een van-het--gas-los-garantie aan. De ketel wordt ingenomen en de klant ontvangt een mooie inruilkorting. Bij Karel knaagde er steeds iets achter in zijn hoofd als hij deze reclame hoorde. Een ‘ze-hebben-iets-gemist-gedachte’. Maar hoe hij zijn hersenen ook pijnigde, het schoot hem maar niet te binnen wat het was. Het Eureka-moment kwam toen …Lees meer »
 • Erin Getrapt

  Erin Getrapt

  Karel is een groot liefhebber van puzzeltjes, uitzoekwerk en onderzoekjes. Hij is dol op het lezen van detectives en kan uren lang Cluedo spelen met zijn gezin. Vanzelfsprekend is ‘Wie is de Mol’ voor Karel daarom ook hét televisie hoogtepunt van het jaar. Vanaf het moment dat de kandidaten bekend worden gemaakt, staat Karel helemaal in ‘molstand’. Al vanaf het prilste uur zoekt hij naar aanwijzingen en bestudeert hij de gezichtsuitdrukkingen van de kandidaten tot …Lees meer »
 • Afleidingwerk

  Afleidingwerk

  Afgelopen week had Karel een doe-het-zelver als klant. De beste man in kwestie had zijn toiletruimte opnieuw betegeld maar was in al zijn enthousiasme vergeten dat er ook nog een waterleiding en afvoer van zijn fonteintje moest komen. Zijn keurige tegelwerk wilde hij uiteraard niet slopen, dus had hij Karel maar gebeld en gevraagd of hij het leidingwerk van het fonteintje kon verzorgen op een manier dat alles er toch nog strak uit zou zien. …Lees meer »
 • Draagkracht

  Draagkracht

  U zult het wellicht niet geloven, maar Karel is erg begaan met de politiek en vindt het heerlijk om naar de pracht en praal van het koningshuis te kijken. Hij is iemand die graag op de hoogte is van wat er speelt in de tweede kamer en verzot op politieke debatten. Eén keer per jaar komt het allemaal bij elkaar en neemt hij drie dagen vrij om zich met notitieblok en pen op de bank …Lees meer »
 • Instapklaar klusje

  Instapklaar klusje

  Geen project dat Karel in deze tijd aan zich voorbij laat gaan. Voor de zomerperiode merkte hij al dat het werk wat terug liep; zijn klanten stelden veel uit of wilden liever dat hij in het geheel niet kwam (dat laatste zou ook te maken kunnen hebben met de kwaliteit van zijn werk). Aangezien zijn uitgaven gewoon doorgaan, was Karel maar al te blij om weer een project aan te kunnen nemen. Vooral omdat het om …Lees meer »
 • Opgeruimde ketel

  Opgeruimde ketel

  Karel vierde deze zomer zijn vakantie in hintergarden, jardin du maison en a la patio interior (de achtertuin dus). De laatste twee dagen van zijn vakantie was het weer omgeslagen, had hij alle boeken uitgelezen en was hij het zat om op de bovenlip van zijn vrouw te zitten. Nooit was hij zo gelukkig geweest met een klant  die in paniek opbelde omdat zijn ketel was overleden. Hij ging direct met een splinternieuwe ketel in …Lees meer »
 • lekker fijn in lijn

  lekker fijn in lijn

  Karel houdt wel van een mooi lijnenspel. Zo is hij groot bewonderaar van de schilder Mondriaan, zijn huis is een symmetrisch spektakel en luchtfoto’s van verkeersknooppunten zijn voor hem een collecters-item. “Het maakt mij rustig”, zegt hij altijd tegen zijn vrouw. Ook in zijn werk houdt hij graag van mooie lijnen. Of het nou mooie krommingen in lijnen zijn of strakke paralellen, Karel kan er de schoonheid wel van inzien. Afgelopen week toog hij het …Lees meer »
 • ‘Net-niet-plek’

  ‘Net-niet-plek’

  Je kent ze vast wel, van die klussen waarbij het stopcontact net te ver weg zit om de ketel op aan te sluiten, een bestaande dakdoorvoer op een plek waar je niet goed bij kunt of een dikke houten balk waar je het leidingwerk omheen moet leggen om alsnog de aansluiting te kunnen maken. Je zucht waarschijnlijk wat en verplaatst alsnog dat stopcontact, maakt een nieuwe dakdoorvoer en legt netjes met wat bochten het leidingwerk …Lees meer »
 • Rookgasventilatie

  Rookgasventilatie

  Goed ventileren is het devies om verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Ook Karel ziet al die berichten hierover voorbijkomen. Hij heeft daarom nu standaard een flinke rol ventilatieslang in zijn bus liggen, voor het geval dat… Normaal gezien kun je in zijn bus vooral lege dozen, verwijderde cv-ketels, kapotte airco’s en antieke radiatoren vinden. Met die extra rol slang er nog eens bij, blijft er nu helemaal weinig ruimte over voor spullen die hij daadwerkelijk …Lees meer »
 • Te snelle tegelaar

  Te snelle tegelaar

  Veel van Karels klusjes zijn één-tweetjes met een maatje. De ene keer haalt Karel er iemand bij om bijvoorbeeld een nieuwbouwklus tot een goed einde te brengen waar het nodige aan elektra gedaan moet worden. Maar het kan ook gaan om een badkamerrenovatie waar tegelzetter bij nodig is. Een andere keer roept één van zijn maatjes hem in om aan te schuiven. Eigenlijk gaat dat altijd prima. De laatste klus was er echter eentje met …Lees meer »
 • Split-splitunit

  Split-splitunit

  Dat de aircomarkt momenteel booming is, zal geen geheim zijn. De splitunits zijn nauwelijks aan te slepen en de meeste fabrikanten hebben inmiddels levertijden waar je u tegen zegt. Ook bij Karel gaat de telefoon regelmatig voor een airco-aanvraag. Een paar weken geleden installeerde hij er nog eentje bij een tandartspraktijk. Dit keer kwam het verzoek van een particuliere klant. Die wilde graag de ouderslaapkamer én kamer van zijn dochter van koeling voorzien, nu de …Lees meer »
 • Goedkoop de beste

  Goedkoop de beste

  Het komt wel eens voor dat onze handige klusser bij voorbaat van zijn opdrachtgever krijgt te horen “dat het allemaal niet te duur mag zijn”. Dat zijn vaak de klusjes waar Karel zelf al de boot van afhoudt.  Maar in deze onzekere tijden begint het ook in zijn portemonnee langzamerhand wat krapjes te worden. Vooral de klusjes die hij doorgaans in groten getale binnenkreeg van particuliere klanten drogen nu een beetje op. Volgens Karel ligt …Lees meer »
 • Regenpijpkunst

  Regenpijpkunst

  Karel ziet zichzelf graag als een meesterloodgieter, eentje die van alle markten thuis is en altijd het beste resultaat voor ogen heeft. Zinkwerk, een ketel plaatsen, een hypermoderne warmtepomp installeren? Karel doet het allemaal. Feitelijk is hij gewoon een kunstenaar en de techniek zijn palet. Om deze gedachten gang wat extra diepgang te geven is hij dit keer zijn artistieke zelf te buiten gegaan. De klant in kwestie wilde af van zijn lelijke grijze regenpijp en …Lees meer »
 • Beugelblikje

  Beugelblikje

  De afgelopen weken liepen de temperaturen in de middag vaak tot boven de 20 graden op. De moeder van Karel zei altijd: “Bij warm weer moet je goed op je vochtbalans letten.” Dus nam hij de laatste tijd steeds een paar blikjes heerlijk verfrissende exclusief watertjes mee naar zijn klussen. Zo ook naar deze ketelklus. Het toestel bevond zich in een benauwd stookhokje met een dun buitenmuurtje en plat dak. De temperatuur in het hok …Lees meer »
 • Steengoede condensafvoer

  Steengoede condensafvoer

  Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten: bij de eerste zonnestralen gaat de telefoon bij Karel steevast een aantal keer per dag. ‘Meneer, doet u ook airco’s?’ Uiteraard is Karel de laatste persoon op aarde om omzet af te wentelen, dus uiteraard is hij ook van deze markt thuis. Al heeft hij dan geen F-gassencertificaat, NEN 1010 training gevolgd of überhaubt enige installatietechnische kwalificatie. Deze selfmade-man leert zichzelf alles keurig aan en dat …Lees meer »
 • Rookgasloos

  Rookgasloos

  In 2019 zijn er meer cv-ketels verkocht dan ooit, zo blijkt uit recente verkoopcijfers. Karel heeft daaraan het afgelopen jaar absoluut zijn steentje bijgedragen. Voorlopig gaat hij ook in 2020 gewoon volop door met het vakkundig installeren van diverse keteltjes. Ook tijdens de coronacrisis buffelt onze klusser gelukkig weer gestaag door. Het enige manco is dat er af en toe producten niet meer op voorraad blijken te zijn. Zo meldde de baliemedewerker bij zijn lokale …Lees meer »
 • Snel verdiend

  Snel verdiend

  Vorig week was een drama week voor onze handige klusser. Al zijn klussen werden uitgesteld of afgezegd. Terneergeslagen had hij de hele week een beetje in huis rondgehangen, met in zijn hoofd zijn slinkende bankrekening. Hij had bovendien mevrouw Karel op de kast gejaagd, omdat hij – uit pure verveling – overal commentaar op leverde. Zij had hem op haar beurt verweten dat hij niet zo bij de pakken neer moest zitten. Karel was dus dolgelukkig …Lees meer »
 • Karel in Corona-tijd

  Karel in Corona-tijd

  Met de uitbraak van de Corona-crisis was de opdrachtenkraan van Karel plots tot stilstand gekomen. Werken die gepland stonden werden uitgesteld door zijn opdrachtgevers. Een hoop van zijn klanten dachten waarschijnlijk dat de er altijd sjofel uitziende Karel wellicht een besmettingsbron zou kunnen zijn. Er zat dus voor Karel niets anders op dan achter zijn computer te klimmen om zijn administratie, die hij maanden lang had genegeerd, eens de broodnodige opfrisbeurt te geven. Maar al …Lees meer »
 • Pasta-installatie

  Pasta-installatie

  Iedereen kent het wel. Dat gevoel van trek in de loop van de ochtend, zo tegen het middaguur. Zin in dat ene, waarvan je het liefst een bord vol verorbert. Bij Karel is dat niet anders. Om 6 uur was hij al begonnen. Er stond hem immers een behoorlijke klus te wachten die dag: vloerverwarming, elektra, de hele habbekrats. Rond een uurtje of 10 begon het al, het zachte geknaag in zijn maag. Weliswaar nog …Lees meer »
 • Duurzaam uitzicht

  Karel had een paar weken geleden een klant aan de lijn die volledig in de energietransitie was opgegaan. De heer van een jaar of 70 wilde met zijn zuur gespaarde centjes zijn woning een energietransitiewaardige opknapbeurt geven. Hij vroeg Karel of hij wat duurzaams te installeren had? Een warmtepompje of wat zonnepanelen of iets dergelijks. Karel, mede najager van een duurzame wereld en een goed gevulde portemonnee, was er natuurlijk als de kippen bij om …Lees meer »
 • Fantastische Flow

  Fantastische Flow

  Ondanks de zachte winter kreeg Karel nog flink wat klachten over kou in huis. Of het nu in de woonkamer, slaapkamer of badkamer was, hij werd om de haverklap gebeld. De klachten waren grotendeels toe te wijzen aan een slechte woningisolatie en de beukende harde zuidwestenwind van de afgelopen weken, maar daar hadden de meeste klagers geen boodschap aan. Karel draafde daarom steeds braaf op om het comfort van de woningen naar een dragelijk niveau …Lees meer »
 • Niet uit het lood te slaan

  Niet uit het lood te slaan

  Je kan geen website of krant openslaan zonder dat je iets leest over gevaarlijke loden leidingen, die opeens overal in het land opduiken. De lokale politiek wil dat er thuistesten komen, zodat iedereen kan zien of het drinkwater door een loodvrije leiding loopt. Kortom, overal in het land zijn er zorgen over loodgevaar. Ook Karel merkte dat het echt wel ‘een dingetje is’ onder zijn klanten. Afgelopen weken had hij diverse telefoontjes gehad van bezorgde …Lees meer »
 • Wat onder het vat zit…

  Wat onder het vat zit…

  Karel had weer eens een klus bij een klant die dingen graag op zijn eigen manier wilde hebben. Opdrachtgeefster was een vrouw met een neurotische schoonmaakdwang. Of Karel het expansievat zodanig kon vervangen dat mevrouw de vloer nog netjes zou kunnen schoonmaken. De vorige installateur had dat ding zo laag gemonteerd en vastgemaakt in de muur, dat ze er nog nauwelijks met de stofzuiger onderdoor  kon. Karel had inmiddels ervaring met de soms absurdistische wensen …Lees meer »
 • Zo staat het op de tekening

  Zo staat het op de tekening

  Het komt nog wel eens voor dat Karel wat commentaar krijgt op het werk dat hij aflevert. Klanten vragen om een douche-wc en Karel monteert doodleuk een douche boven de wc.  Wandverwarming? Karel moffelt rustig een radiator achter de muur weg. Rookgasafvoer? Dat lukt Karel prima met een condensafvoerslang. Kortom, Karel laat her en der wel eens wat steekjes vallen of neemt het niet zou nauw met wat er gevraagd wordt. Tegen beter weten in had …Lees meer »
 • Vlizoventilatie

  Vlizoventilatie

  Nieuws over ventilatie in woningen heeft meestal een negatieve lading. U kent de verhalen over de Amersfoortse wijk Vathorst wel of de klachten van bewoners van passief huizen. Kortom, er komt nog een hoop bij kijken wil je een woning een beetje van een goed en gezond binnenklimaat voorzien. Ook Karel krijgt zo nu en dan een klusje waar vaak een klagende bewoner aan ten grondslag ligt.  In dit geval hield de heer des huizes …Lees meer »
 • The (K)A(rel)-Team

  The (K)A(rel)-Team

  Het was vorige weekend rot weer, mevrouw Karel was een weekend met dochterlief op pad en Karel had op Netflix al zijn favoriete series al gekeken. Kortom, de goede man verveelde zich stierlijk en besloot maar eens in zijn collectie oude dvd’s te duiken. De dikke laag stof op zijn dvd-speler had hij er met moeite van afgeblazen om het beestje vervolgens te vullen met de volledige serie avonturen van The A-Team. De serie was …Lees meer »
 • Douchewc op z´n Karels

  Douchewc op z´n Karels

  Er zijn van die uitvindingen op installatievlak waar Karel het zijne van vindt. Zo snapt hij al die domotica toepassingen niet. Die moeten overal in huis ‘kunnen praten’ met elk stukje installatietechniek. Ook vraagt hij zich af waarom je een pelletkachel nodig hebt als er van die gezellige openhaarden zijn. Bovendien twijfelt hij openlijk over al die regendouchesystemen, waar je als installateur eerst een kneiter van een drukverhoger tussen moet zetten wil er een normaal …Lees meer »
 • Circulairleidingwerk

  Circulairleidingwerk

  Karel steekt van al het nieuws meestal maar de helft op. Zo was het hem laatst opgevallen dat er veel te doen was over stikstof en één of ander norm die een beetje Duits klonk. Hij begrijpt in ieder geval dat dit allemaal heel erg is. De bouwsector zou miljoenen gaan verliezen en de boeren zouden ervoor zorgen dat er deze Kerst geen eten op tafel zou staan… of iets van die strekking. Ondertussen lobbyen …Lees meer »
 • Flexibele condensdroger/rookgasafvoer

  Flexibele condensdroger/rookgasafvoer

  Er zijn maar weinig mensen zo flexibel als Karel. Een uurtje overwerken? Geen probleem (dat kan er nog wel bij op de factuur). Een klus aannemen om er vervolgens achter te komen dat er al een andere klus staat voor dezelfde dag. Dan doet Karel gewoon beide klussen voor de helft. Geen geschikt materiaal meegenomen? Hij gebruikt wat nog voorhanden is. De afgelopen week mocht Karel opdraven om twee nieuwe ketels aan te sluiten maar …Lees meer »
 • Onderblokje (om)

  Onderblokje (om)

  In zijn vrije tijd is Karel een fervent wandelaar. Hij vind het heerlijk om een lekker blokje om te gaan. Maar eenmaal aan het werk ligt dat volstrekt anders. Hij beweegt dan het liefst zo min mogelijk. Aan teruglopen naar zijn bus voor vergeten materialen heeft hij een broertje dood. Zijn motto: “Een wandeling in vrije tijd geeft altijd veel jolijt, maar op het werk een blokje om is feitelijk oliedom”. Kortom, Karel houdt werk en …Lees meer »
 • Condensatieprobleempje

  Condensatieprobleempje

  Karel was weer eens teruggeroepen naar de supermarkt waar hij al diverse keren eerder zijn beste werk had afgeleverd.  Zo functioneerde het luchtkanaal dat hij had geïnstalleerd nog prima… op wat condensatieprobleempjes na. Precies boven de koelvitrines drupte regelmatig water in de nek van nietsvermoedende klanten. Of Karel daar wat aan kon doen. In principe een klusje van logisch nadenken en handelen natuurlijk. Het probleem bij de bron aanpakken: de luchtbehandelingskast. Maar Karel had wel …Lees meer »
 • Ovaal rookgaskanaal

  Ovaal rookgaskanaal

  Wie heeft het niet een keer meegemaakt? Je komt op een werklocatie aan om een ketel te vervangen, riolering te verleggen, warmtepomp aan te sluiten of aircootje te monteren. Krijg je te maken met zo’n dikke betonnen muur van 20 cm waar de leidingen doorheen moeten of een houten draagbalk waar niet in gezaagd of geboord mag worden. Zuchtend pak je de boorhamer om een gat in de muur te maken waar het leidingwerk keurig …Lees meer »
 • Subtropisch rookgasafvoer paradijs

  Subtropisch rookgasafvoer paradijs

  Karel was vorige week zaterdag met zijn neefje naar een welbekend groot subtropisch zwemparadijs geweest. De kleine jongen is dol op water en voelde zich volledig in zijn sas in het zwemwalhalla van de groene kikker. Karel ging met zijn kleine naamgenoot van wildwaterbaan naar bubbelbad en samen hadden ze de tijd van hun leven. De grote glijbanen waren voor beiden toch wel het hoogtepunt van de dag. Karel had – de vakman die hij …Lees meer »
 • Verhoogd stopcontact

  Verhoogd stopcontact

  U weet waarschijnlijk wel dat Karel niet alleen een begenadigd W-installateur is. Ook op het E-vlak staat hij zijn mannetje. Zo is hij een kei in groene stroom, munt hij uit in meet- en regeltechniek en is hij innovatief in het ontwikkelen van nieuwe elektratechnieken. Kortom, Karel draait zijn hand niet om voor het betere Elektrawerk. Toen hij afgelopen week lekker aan het knellen was geslagen, had de klant nog zo’n E-werkje voor hem in …Lees meer »
 • Lekker knellen

  Lekker knellen

  Afgelopen week kreeg Karel bezoek van een vertegenwoordiger van een bekend leiding- en appendagemerk. De man in kwestie had wellicht zijn werk voorbij zien komen. Hij vond het de hoogste tijd dat Karel eens stopte met het buigen van leidingen en overging op flexibele versies die gekneld kunnen worden. Karel was direct overtuigd van de uitstekende verkoopkwaliteiten van de beste man en haalde ’s middags bij het bezoek aan zijn vaste groothandel direct het benodigde …Lees meer »
 • Lotusbloem urinoir

  Lotusbloem urinoir

  Mevrouw Karel leest graag woonbladen. Karel zelf heeft er niet zoveel mee. Maar het is af en toe een handige bron van informatie als het gaat om bijvoorbeeld nieuw sanitair dat op de markt is verschenen. Kan hij in ieder geval beslagen ten ijs komen bij vragen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van design, kleur en prijs. Wat hem betreft is een pleepot een pleepot, maar de woonbladen denken daar anders over. Ze …Lees meer »
 • Lage radiatorregeling

  Lage radiatorregeling

  Afgelopen dinsdag viel bij Karel de nieuwe editie van de InstallateursZaken op de mat. Daarin een artikel over de laatste ontwikkelingen op LTV-gebied. Al hoewel Karel het allemaal leest, is zijn algemene gevoel toch: het zal mijn tijd wel duren. Hij is vooral trots op zijn eigen vindingen, zoals de rookgasradiator of de sprinklerzonneboiler, waarover we eerder berichtten. Beide schitterende nieuwerwetse uitvindingen kunnen zeker nog jaren mee. Met zijn de ‘opgedane’ kennis uit de pas verschenen …Lees meer »
 • Waterbesparing

  Waterbesparing

  U kent het wellicht wel vanuit uw eigen thuissituatie: pubers die urenlang de badkamer claimen. Ze staan zo lang onder de douche dat het lijkt of ze willen bewijzen dat water uit de kraan wel degelijk op kan raken. En ondertussen valt elk kwartaal de waterrekening op de deurmat met daarop steevast exorbitant hoge bedragen. Datzelfde probleem had afgelopen week een klant van Karel. De man was het zat om altijd tegen een dichte badkamerdeur …Lees meer »
 • Strak tegen de muur

  Strak tegen de muur

  U heeft ze ook vast wel in uw klantenbestand zitten, de klanten met een compleet steriel huis, symmetrisch geplaatste meubels en spiegelende witte vloeren. Als u daar binnenkomt wordt u verzocht uw werkschoenen uit te doen of, als het niet anders kan, van die zwembadslofjes over uw schoenen aan te trekken om beschadigingen en vuiligheid te voorkomen. De klant met het type inrichting ‘alles strak’. De klant waar Jan des Bouvrie nog interieuradvies komt halen. …Lees meer »
 • Wateromleiding

  Wateromleiding

  In zijn vorige leven was Karel werkzaam bij een drinkwaterbedrijf als monteur. Zo nu en dan wordt hij nog wel eens gevraagd om wat kleine klusjes voor dit bedrijf op te lossen. Dat loopt een beetje uiteen van het vervangen van een hoofdkraan tot het aansluiten van een nieuwe meter. Zo wisten zijn oud collega’s dat hij wat renovatiewerk aan het doen was in een kantoorcomplex waar de watermeter vervangen diende te worden. Logisch dus …Lees meer »
 • See-Through-poo

  See-Through-poo

  Karel vierde zijn vakantie deze zomer volgens het Belgische schoolsysteem. Van 30 juni tot en met 31 augustus had hij geen ene reet uitgevoerd. Hij had, net als een van zijn leveranciers uit het land van de frieten en Urbanus, een welverdiende sabbatical opgenomen. Zijn telefoon stond op voicemail en zijn website vermeldde dat hij gesloten was tot en met eind augustus. Met vrouw en caravan was hij afgezakt richting de Middellandse Zee om daar …Lees meer »
 • Indisch toilet

  Indisch toilet

  Inmiddels heeft Karel een behoorlijk reputatie opgebouwd bij de lokale middenstand (lees: veel bedrijven willen niet meer met hem samenwerken, doordat zijn werk vaak wat te wensen over laat). Gelukkig voor Karel zijn er af en toe klanten die nog niet van zijn fantastische oplossingen hebben gehoord. Ze huren hem in zonder zijn werkwijze te kennen. Neem de eigenaar van een nieuw Indisch restaurant die deze week dit geluk had. Het ging om het aansluiten …Lees meer »
 • Dikdunwandig

  Dikdunwandig

  Geen klus is voor Karel te moeilijk. Dat hij overal een mouw aan weet te passen, is inmiddels voor niemand een geheim. Bekend om zijn 10-tallen innovatieve installatieconcepten en de honderden ‘feilloos’ uitgevoerde klussen is hij dé droom installateur voor menig klant. Aldus Karels eigen gedachtegang. Vorige week was Karel gevraagd zich te buigen over een extra verwarmingsmogelijkheid in de woonkamer van een klant. Zodat de klant er na de zomer lekker warm kon bijzitten. …Lees meer »
 • Achter de wand

  Achter de wand

  Tegenwoordig duiken er links en rechts in de vakmedia nieuwe verwarmingstechnieken op. Plafondverwarming via PCM, LTV-vloerverwarming via warmtepompen, buffervaten die door zout verwarmd worden. Karel leest het allemaal en schud geregeld zijn hoofd bij weer een duurzame noviteit. Wat is er mis met die trouwe ouwe radiator? Het blijft een prima warmte-afgiftebron om de boel in huis lekker snel te verwarmen. Maar ook zijn klanten komen steeds vaker met vragen over de mogelijkheden van duurzaam …Lees meer »
 • Karel voor duurzame installatietechniek

  Karel voor duurzame installatietechniek

  Ook bij Karel kloppen steeds meer mensen aan voor een duurzame oplossing. Natuurlijk is hij de laatste persoon op aarde om te zeggen dat hij daar eigenlijk weinig kaas van heeft gegeten. ‘Hoe moeilijk kan het tenslotte zijn, zo’n warmtepompje, zonnepaneeltje of PCM paneeltje monteren’. Dus op de vraag enkele weken  geleden of hij een zonneboilersysteem wilde aanleggen, had Karel natuurlijk direct instemmend geantwoord. Vorige week kwamen de spullen binnen en ging hij direct aan …Lees meer »
 • Regendouche hier of regendouche daar

  Regendouche hier of regendouche daar

  Nadat Karel zich vorige week nog had uitgeleefd met een radiatorleiding, was het deze week weer eens de beurt voor een badkamertje. De heer en vrouw des huizes wilden graag een regendouche in hun nieuwe, mooi betegelde natte ruimte. Het echtpaar was al naar een sanitair speciaalzaak gegaan om de douche uit te zoeken. Probleem was dat ze een nogal verschillende smaak bleken te hebben. Het duurde even voordat ze een douche vonden waar ze beiden …Lees meer »
 • Vrije hoek

  Vrije hoek

  Ook Karel had, net als de rest van Nederland, afgelopen woensdag naar de thriller in de Johan Cruyff Arena zitten kijken. Op het puntje van zijn stoel had hij de wedstrijd gevolgd, ondanks het feit dat hij eigenlijk nooit naar voetbal kijkt. Maar dit keer liet hij zich helemaal in het spel zuigen. Ook Karel was dus zwaar teleurgesteld toen de Engelsen in de laatste minuut alsnog de winst naar zich toe trokken. Even daarvoor …Lees meer »
 • Sprinklerzonneboiler

  Sprinklerzonneboiler

  Karel kreeg deze week een prachtklus op zijn bord van een vermogende klant, wonend in een onder architectuur gebouwde houten-skelet-villa aan de rand van Karels dorp. Hij wilde in eerste instantie graag dat Karel een zonneboilersysteem zou installeren, zodat hij een beetje meer duurzaamheid zou uitstralen. Door de brand in de Notre Dame kwam daar voor onze vakman nog een opdrachtje bij: of Karel gelijk ook maar een sprinklerinstallatie wilde aanleggen, je wist het maar …Lees meer »
 • Toiletverdwazing

  Toiletverdwazing

  Toiletten, Karel kan ze niet meer luchten of zien. De laatste weken werd hij alleen nog voor ‘kleinekamerklussen’ gevraagd. Gevolg: hij ging nog slordiger werken dan wij al van hem gewend zijn. Met voor de zoveelste keer een toiletklus voor zijn kiezen, wilde hij nog maar één ding: zich er zo snel mogelijk van af maken. Het werk waar Karel normaal gesproken toch wel een goede dag mee bezig zou zijn geweest, werd een chaotische …Lees meer »
 • Toiletlimbo

  Toiletlimbo

  Karel had vorige week de film Inception gekeken, die met Leonardo di Caprio in de hoofdrol over inbreken in gedachten van mensen om zo bedrijfsgeheimen te ontfutselen. Dat ging via een droomwereld, maar hoe langer men daarin verbleef, hoe lastiger het werd om niet te geloven dat het de werkelijkheid was; iets dat in deze film een limbo werd genoemd.  En daar zat Karel eigenlijk zelf ook de afgelopen weken in. Het leek alsof hij …Lees meer »
 • Prima weggewerkt

  Prima weggewerkt

  Karel werd van de week opgetrommeld door zijn tegel leggende maat Harry (die u misschien nog wel kent van de steengrilpoolparty bij Karel). Harry had onlangs een complete badkamerklus aangenomen (inclusief leidingwerk en montage van het sanitair), maar was even vergeten dat er bij sanitaire gelegenheden ook zoiets als een afvoer nodig is. Het complete tegelwerk was al ingeplakt (natuurlijk met een ‘extra goede’ Chinese tegellijm) en nu zat Harry met zijn handen in zijn …Lees meer »
 • Doorstroom

  Doorstroom

  U hoort het niet vaak van onze altijd goed gemutste meesterloodgieter, maar ook Karel kan soms flink klagen over prutsers die zijn werk onmogelijk maken. Afgelopen week had hij een akkefietje met een elektricien. Een week voordat de elektromonteur aan de slag zou gaan met het vervangen van elektra in een woonhuis, had Karel alvast wat leidingwerk achter de muur aangelegd voor de cv-installatie. Precies zoals het op de tekening stond en op de millimeter …Lees meer »
 • WC-fontein

  WC-fontein

  Toegegeven, veel van Karels oplossingen zijn niet heel erg geschikt voor langdurig gebruik. Laten we stellen dat hij vooral de indruk wekt zelf precies te weten wat hij doet en hij ervan overtuigd is dat al zijn uitvindingen perfect zijn. De waarheid is wat genuanceerder. Over het algemeen zijn de oplossingen van onze Willie Wortel totaal onbruikbaar en beter als levensgevaarlijk tot volledig onpraktisch te karakteriseren. Echter, voor het vakwerk van deze week moeten we …Lees meer »
 • Toiletverbouwing

  Toiletverbouwing

  Misschien niet zo geloofwaardig, maar een klant van Karel had hem aanbevolen bij de beheerder van het plaatselijke uitgaanscentrum. Deze was op zoek naar een installateur met de juiste kwaliteiten om gedegen toiletwerk af te leveren. Van Karel kun je natuurlijk veel zeggen maar niet dat hij  geen ervaring heeft in het segment van toiletverbouwingen. Toch zou menig potentiële klant zich mogen afvragen of Karel wel de uitgesproken persoon is voor het betere ‘natte werk’. …Lees meer »
 • Rookgasbadkamerventilatie

  Rookgasbadkamerventilatie

  Ondanks de recente berichten over het afgenomen consumentenvertrouwen en de mindere groeicijfers, heeft Karel het nog steeds stervensdruk. Hij rent van hot naar her en neemt klussen aan waarvoor hij eigenlijk helemaal geen tijd heeft. Zo schakelde een klant hem deze week in voor maar liefst twee klussen: een nieuwe ketel monteren in een andere ruimte dan waarin de oude hing en ventilatie aanbrengen in de badkamer. Karel had al spijt van het aannemen van …Lees meer »
 • Stromend water

  Stromend water

  Het barre weer van de afgelopen weken heeft plaatsgemaakt voor fraai lenteweer. Karel merkt dat altijd gelijk aan de verzoeken van zijn klanten. Of hij ‘iets’ met elektra of water in de tuin kan doen. Een buitenkraantje hier en een stukje tuinverlichting daar. Fijn natuurlijk, want werk is werk en het geld kan hij altijd goed gebruiken. Maar Karel had eigenlijk zelf ook wel eens zin om er met dit mooie weer eens lekker tussen …Lees meer »
 • Ontluchtingskraan

  Het overstortvulsysteem van Karel dat we vorige week lieten zien, blijkt geen op zichzelf staand geval te zijn. Karel heeft inmiddels al op meerdere locaties een dergelijk uniek vulsysteem weten te installeren. Waarom het wiel steeds opnieuw uitvinden? Op één van die locaties werd Karel echter teruggeroepen door de klant. Die beklaagde zich over de belachelijke hoeveelheid lucht in zijn cv-systeem. Op de bovenste verdieping werd geen enkele radiator daardoor nog warm. Of Karel dat …Lees meer »
 • Overstortvulsysteem

  Overstortvulsysteem

  Iedereen die Karel volgt, weet dat hij graag zijn eigen innovaties aan de man brengt. Zo is hij de uitvinder van Aquapower, een revolutionair systeem dat stroom en water combineert. Of wat te denken van de Turbo flush, het toiletspoelsysteem dat nooit remsporen achterlaat (of glazuur aan de toiletpot). U ziet het, Karel had met zijn uitvindingen eigenlijk al menig VSK-award in de wacht moeten slepen. Vorige week kwam Roel Slager van RSS installatie uit …Lees meer »
 • Angsthaas

  Angsthaas

  Karel houdt al jaren een geheim verborgen; zelfs mevrouw Karel weet het niet. Miljoenen mensen in Nederland hebben er last van. Toch schaamt Karel zich er diep voor. Hij vindt dat hij als installateur niet zo’n angsthaas moet zijn en gewoon zijn werk onder alle omstandigheden en op elke hoogte moet kunnen uitvoeren. Maar daar zit nou juist het probleem: hij heeft hoogtevrees. En niet zo’n klein beetje ook. Karel staat te trillen als een …Lees meer »
 • Buitengewoon beugelen

  Buitengewoon beugelen

  Veiligheid en Karel zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Het kan met Karel twee kanten op: of hij neemt het niet zo nauw  of hij zorgt voor een dusdanig beveiligde installatie waarmee eigenlijk niets meer valt te beginnen. Kortom het is bij hem vaak totaal mis. Een toolboxmeeting heeft hij als ‘eigengerijpte’ zelfstandige nog nooit bijgewoond. “Ik weet gewoon niet beter”, is zijn zelfverzekerde commentaar desgevraagd. Joachim Potharst (@potharst) trof onlangs een staaltje van Karels eigenwijsheid …Lees meer »
 • Afknijpen

  Karel had het er de laatste weken van 2018 flink van genomen. Na zijn laatste klus was hij linea recta naar huis gereden, waarna hij geen seconde meer aan welke klant dan ook had gedacht. Twee weken lang was het vooral (te) veel drinken en (te) veel eten geweest, en wel zodanig dat mevrouw Karel hem afgelopen zondag te kennen had gegeven wat riemgaatjes te gaan minderen. “Je hebt meer dan gelijk”, gaf Karel schoorvoetend …Lees meer »
 • Zeikerds

  Zo vlak voor de feestdagen neemt het stressniveau van Karel behoorlijk toe. Mevrouw Karel heeft inmiddels al 4x het complete kerstdiner veranderd (waar ze al sinds half november mee bezig is); de kerstboom is al 3x naar een ‘nog betere’ plek verhuisd; de enorme lading kerstlampjes in en om zijn huis zorgt er gemiddeld 2x per dag voor dat de stroom eruit klapt; en als kers op de taart heeft dochterlief besloten om op aanraden …Lees meer »
 • Keurig hoektoilet

  Keurig hoektoilet

  Afwerking is niet het sterkste punt van Karel. Oorzaken: te vlug klaar willen zijn, het gebruik van goedkope materialen en het veelvuldig toepassen van tijdelijke oplossingen (die Karel vervolgens wegmoffelt zodat het alsnog een vaste oplossing is). Daar is in het verleden wel eens wat commentaar op geweest vanuit zijn klanten kring.  Zo had de eigenaar van de supermarkt waar Karel al diverse keren als vaste installateur zijn stinkende best had gedaan, af en toe …Lees meer »
 • Nadruppelen

  Inmiddels heeft Karel de leeftijd bereikt dat zijn eigen leidingwerk wat mankementen begint te vertonen. Zo kan hij rustig een kwartiertje naar de pot staren op zoek naar de druk die hij nodig heeft om zijn installatie te ledigen. En andere keren moet hij vooral op zoek naar een constante flow. Hij is er zelf vrij laconiek onder. Het hoort nou eenmaal bij het ouder worden, vindt hijzelf. Waar hij wel slecht tegen kan is …Lees meer »
 • Dubbel zo snel

  Karel heeft vanaf dat hij al installateur aan de slag ging altijd keurig alle leidingen gesoldeerd. Kon dat niet dan werkte hij met knelfittingen. Op het persen had hij het nooit zo begrepen, al is dat voor zijn vakbroeders inmiddels al een tijdje een standaard aansluitmethode. Karel vond het eigenlijk allemaal wel best zo. Veranderen zit niet zo in zijn genen. Hij had genoeg aan de karweiflesjes, wat soldeerdraad en teflontape. Daarmee krijgt hij prima …Lees meer »
 • Zo flexibel

  Zo flexibel

  Geen installateur is zo meedenkend en flexibel als Karel (aldus Karel zelf). Klanten die midden in de nacht een lekkage hebben? Karel staat binnen een half uur volledig met waadpak en gereedschapsuitrustig voor de deur. Een klant die ’s morgens opbelt of de gemaakte afspraak een dag verzet kan worden? Geen probleem, komt hij toch de volgende dag langs. Een klant die toch liever zijn radiator aan de andere muur heeft hangen, nadat Karel hem al …Lees meer »

[logo-slider]