“Meneer de installateur, heeft u toevallig nog tijd voor één extra dingetje”, sprak de vrouw des huizes waar Karel net een nieuwe ketel had opgehangen. Karel, die natuurlijk nooit te beroerd is om wat meerwerk te declareren, spitste direct zijn oren. “In de gang hangt nog een radiator, maar doordat we inmiddels vloerverwarming hebben is deze overbodig geworden. Mijn man wilde hem al weghalen, maar nu u er toch bent… kunt u dat misschien doen?”

Karel wierp een korte blik op zijn horloge. Mevrouw Karel had hem over 10 minuten al ingepland voor een andere klus, dus erg veel tijd was er niet. Cv-systeem laten leeg lopen, radiator verwijderen, afdoppen en afvoeren en het systeem aanvullen en ontluchten… dat kon toch al snel een kwartiertje in beslag gaan nemen. Maar Karel zat eigenlijk wel in een lekkere flow vandaag, dus ‘waarom ook niet’, dacht hij. “Tuurlijk mevrouwtje, doe ik meteen, maar ik moet dat natuurlijk wel als meerwerk noteren hé.”

De klant gaf hem aan dat dit prima was, zonder te informeren naar de kosten. Dus Karel schoot direct in de snelle verdienmodus. Hij snelde naar de vers geïnstalleerde ketel, haalde de stekker uit het stopcontact en liet het systeem leeglopen (net genoeg, zodat de druk minimaal was en hij zonder problemen de verwarmingsleiding kon doorzagen).

Eenmaal het punt bereikt om het geheel af te doppen, zag hij dat hij de laatste einddoppen al had gebruikt. Zat hij net in zo’n lekkere flow. Logisch dus dat hij geen zin had om naar zijn bus terug te lopen. Gelukkig vond hij in zijn koffer nog een flexibele slang, waarmee hij het cv-systeem ook een lekkere flow kon geven. Nog geen 8 minuten later was het systeem al bijgevuld, ontlucht en stond de oude radiator in zijn bus. Op naar de volgende klus. ‘Die flow moet ik vandaag zien vast te houden’, dacht Karel enthousiast!

Met dank aan Loodgieterzevenhuizen.nl voor het spotten van de Karel

 

Verdeel en heers

U heeft het net als Karel waarschijnlijk stervensdruk en hoort van elke leverancier dat er een enorm grondstoffentekort is. Met ...

Onderhoudsgemak

Karel is inmiddels een bekende installateur bij de lokale middenstand. Zo is hij vreemd genoeg al diverse keren terug gevraagd ...

Voor één gat te vangen

U zult het vast wel herkennen. U bent als vakman ingehuurd voor een klus en tegelijkertijd heeft de klant een ...

Raketafvoer

Net als elke techniekfreak is ook Karel dol op alles wat met ruimtevaart te maken heeft. Als kleine Karel zag ...