U zult het wellicht niet geloven, maar Karel is erg begaan met de politiek en vindt het heerlijk om naar de pracht en praal van het koningshuis te kijken. Hij is iemand die graag op de hoogte is van wat er speelt in de tweede kamer en verzot op politieke debatten. Eén keer per jaar komt het allemaal bij elkaar en neemt hij drie dagen vrij om zich met notitieblok en pen op de bank voor de tv te nestelen om te kijken naar Prinsjesdag en de Algemene politieke beschouwingen. Een eerste dag vol tradities, pracht, praal en bizarre hoedjes. Daarna het politieke vuurwerk van de leden van de Tweede Kamer en ‘vak K’, gevolgd door de reactie van de minister president op vragen en beschuldigingen van de oppositie.

Karel had dinsdag en woensdag smullend zitten kijken en vaak wat steekwoorden genoteerd die de hoofdmoot leken te zijn van het debat. Zoals bijna ieder jaar waren de meest voorkomende, heen en weer geslingerde woorden: rechtstaat, werkgelegenheid, woningtekort en – niet te vergeten – draagkracht.

Verlekkerd zat hij donderdag vroeg al weer helemaal klaar voor de buis om de antwoorden van Rutte te noteren, toen zijn telefoon ging. Er was een klant met een lekkend expansievat. Of hij toch even snel kon komen. Aangezien Karel (nog) een goede relatie met de klant in kwestie had, besloot hij dat Rutte wel even een kwartiertje zonder hem zou kunnen. Snel toog hij richting klant.

Het oude expansievat was in een zucht vervangen. Tijd voor gedegen beugelwerk had hij natuurlijk niet; dat vond Karel iets voor latere zorg. Of, om in Prinsjesdagtermen te blijven: de installatie beschikte voor de korte termijn over voldoende draagkracht!