Karels klussende zwerftocht door Europa met zijn klusmaten Pjòtr en Harry zat er afgelopen week op. Het was weer tijd om weer stevig aan het werk te gaan. En dat was nodig ook, want mevrouw Karel had de agenda van haar man ram en ram vol gepland.

De uitgeruste klusser knipperde even met zijn ogen toen hij de waslijst met adressen en te verrichten werkzaamheden van zijn vrouw kreeg. “Wil je dat ik vandaag drie splitunits aanleg en ook nog een ketel-lekkage verhelp? Dat is toch niet te doen schat? Ik ben net terug van vakantie” Mevrouw Karel was echter onverbiddelijk: “De planning staat vast; de mensen zitten op je te wachten.”

Karels werkmotivatie was direct tot een bedenkelijk niveau gedaald. Vol tegenzin reed hij met drie splits naar de klant om een airco te installeren. Aldaar aangekomen bleek diezelfde klant er eentje te zijn van het type ‘je hebt toch zelf wel koffie bij je en ik betaal je toch niet om pauze te houden’. Logisch dus dat Karel met de nodige chagrijn aan zijn klus begon. Tegen de tijd dat hij het eerste gat in de muur had geboord voor de doorvoer naar de buitenunit, stond de klant bovendien al naast hem met de opmerking: “Ik dacht dat het veel sneller zou gaan. Ik moet over een uurtje echt weg.”

Nog amper begonnen was Karel er al helemaal klaar mee. ‘U wilt snel een airco, dan kunt u snel een airco krijgen.’ Binnen no-time had hij de doorvoeren van alle splits geboord, de buitenunits opgehangen (waaronder eentje verkeerd-om, zodat de lucht werd aangezogen aan de muurzijde) en alles afgemonteerd en gevuld. Tja, de klant wilde het nu eenmaal snel, snel, snel. Zijn keuze.

Op zijn gemak reed Karel vervolgens naar zijn volgende klus: een ketel-lekkage. Daar had hij nu heerlijk alle tijd voor.

Beunend de vakantie door

Samen met zijn twee beste vrienden Pjotr de tegelzetter en Harry de elektriciën, heeft Karel het idee opgevat deze zomer ...

Supersifon

Wellicht heeft u het wel eens meegemaakt: u bent in een badkamer bezig, haalt de sifon los en tovert tot ...

Mr. Snel en Flexibel

Vroeger reden er nog bussen vol met installateurs af en aan richting de VSK. De beurshallen liepen over van de ...

Thermostatische rookgasafvoer

Tegenwoordig is alles feilloos in te stellen en monitoren met slimme regeltechniek. Debiet onder controle krijgen? Daar hebben we een ...