Daikin Nederland heeft onlangs haar eerste Daikin Experience Center geopend, waar geïnteresseerden innovaties op het gebied van airconditioning, warmtepompen en luchtventilatie kunnen zien, horen en ervaren. Ook vindt vanuit dit multifunctionele gebouw kennisoverdracht en praktijktraining plaats. Sinds september vorig jaar zijn er al 800 monteurs getraind. Het Experience Center is gelegen in Breukelen, langs de A2 tussen Utrecht en Amsterdam.

Bezoekers kunnen in de stijlkamers ontdekken hoe de producten thuis, in een hotel of winkel eruit kunnen zien. Ze kunnen luisteren naar het geluid van een buitendeel en vinden er de complete portfolio voor comfort, verduurzaming en ventilatie van woningen, kantoren, winkels en grote gebouwen.

Bijna ieder kwartaal een noviteit
“Helaas ging de VSK afgelopen februari niet door, zegt Edwin Hoogerwerf, directeur van Daikin Nederland. Wij hadden graag onze officiële opening gecombineerd met onze aanwezigheid op de beurs, maar we waren blij dat wij onze relaties konden verwelkomen in ons nieuwe centrum. Daikin is namelijk continu in ontwikkeling en we hebben bijna ieder kwartaal wel een noviteit om aan de markt te presenteren. Dat willen we niet alleen maar één keer in de twee jaar doen. Wij zien een VSK meer en meer veranderen in een netwerkevent en niet meer als de plek waar wij onze innovaties kunnen en zullen tonen.”

Duurzaam bewustzijn onder consument
“Op de residentiële markt is de vraag naar airconditioning en naar (hybride) warmtepompen groter dan ooit”, vervolgt Hoogerwerf. “De stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid, de stijgende energieprijzen en het duurzaam bewustzijn onder consument dragen hier onder meer aan bij. Onze naamsbekendheid onder consumenten is de afgelopen jaren bovendien sterk toegenomen, waaraan onze hoofdsponsoring van de KNSB heeft bijgedragen. Consumenten weten ons steeds vaker te vinden en willen de producten zelf komen bekijken.”

Plek om samen te komen
Ook in de commerciële en industriële marktsegmenten neemt Hoogerwerf een duidelijke groei waar. “Scholen, zorgcentra en kantoren hebben veel vragen over de mogelijkheden van Daikin klimaat- en ventilatieoplossingen. Het Experience Center moet de plek worden waar iedereen samenkomt. We zien bijvoorbeeld voor ons dat onze installatiepartners op eigen initiatief met hun eindklanten hier zelf een rondleiding doen. De faciliteiten zijn hier prima voor geschikt.”

Plannen voor tweede locatie
Het nieuwe Daikin Experience Center is nog maar net officieel geopend of de plannen voor het volgende Experience Center zijn al in volle gang. Hoogerwerf: “Als hoofdsponsor van Schaatsend Nederland hebben we een iconische locatie gevonden voor een nieuwe vestiging in het noorden van Nederland. In de loop van 2022 zal hier het tweede Daikin Experience Center worden geopend”.