Maandag 23 mei 2022 geeft professor Lidia Morawska een keynote lezing over binnenlucht en infectieziekte-overdracht tijdens CLIMA 2022 in Ahoy in Rotterdam. Morawska is directeur van het ‘International Laboratory for Air Quality and Health’ van de Queensland University of Technology. In 2021 is ze door TIME Magazine uitgeroepen tot één van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. Dit vanwege haar onderzoek naar de rol van aerosolen bij de verspreiding van SARS-CoV-2 en het succes dat ze had (met collega-wetenschappers) bij het overtuigen (medio 2020) van de Wereldgezondheidsorganisatie om ventilatie als standaard coronamaatregel toe te voegen.

Het REHVA HVAC World Congress CLIMA 2022 vindt plaats van 22 t/m 25 mei in Ahoy in Rotterdam en is het internationale wetenschappelijke congres op het gebied van verwarming, ventilatie en airconditioning. Tijdens CLIMA 2022 spreken vooraanstaande wetenschappers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven vanuit het centrale thema ‘EYE ON 2030’ over een gezonde, gedigitaliseerde, circulaire en energie efficiënte toekomst van HVAC en welke rol de technische installatiebranche hier in kan spelen.

5 congresthema's
Het congres wordt op zondag 22 mei officieel geopend door o.a. de Rotterdamse wethouder Arno Bonte, Marjan Minnesma van Urgenda en professor Roland Bal van de Erasmus Universiteit. Andere keynote sprekers staan geprogrammeerd rond de 5 congresthema's: energie, circulariteit, gezondheid & comfort, digitalisering en leren & educatie.

Programma
Het congresprogramma is te vinden op: www.clima2022.org
Meer informatie over het onderzoek van Morawska staat beschreven in het artikel ‘A paradigm shift to combat indoor respiratory infection’ uit Science in mei 2021 (https://www.science.org/doi/10.1126/science.abg2025)