Het wordt steeds vaker tropisch heet in Nederland en de airco wint terrein. In circa één op de vijf huishoudens (19%) is er nu minstens één aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Met verplaatsbare, mobiele airco's probeert 56 procent van deze aircobezitters het hoofd koel te houden terwijl de rest een vaste 'split-unit' aan de muur heeft hangen.

De grote meerderheid van de ondervraagden weet overigens dat je de hitte zoveel mogelijk buiten huis moet zien te houden en doet dat consequent. “We zien dat veel mensen kiezen voor zonwering aan de buitenkant, zoals screens, rolluiken en markiezen - of voor dichte gordijnen. Ook verwacht 77 procent deze zomer  overdag ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden”, somt Pim Nusselder, expert energie van Milieu Centraal, de belangrijkste populaire maatregelen op.

Airco of ventilator?
“Veel Nederlanders (65 procent) gaan er vanuit dat airco's te veel energie gebruiken. Binnen de grote groep die geen airco wil, is het verbruik voor circa de helft (45%) reden om geen airco aan te schaffen. Onder twintigers en dertigers is er een iets grotere neiging naar de airco”, vervolgt Nusselder. “Het is jammer dat bij de keuze voor een airco de voorkeur uitgaat naar de mobiele airco, terwijl we weten dat deze niet goed werkt. Want er moet dan een afvoerslurf naar buiten, vaak door een open raam - waardoor de hitte weer makkelijk naar binnen komt. Verder zetten de eigenaren hun airco vaak pas aan als het binnen al heet is, terwijl zo'n apparaat dan te hard moet draaien en niet optimaal functioneert. Zo raak je honderden euro's kwijt, je belast het milieu en het probleem is niet opgelost. Als je een airco toch noodzakelijk vindt in jouw situatie, kies dan voor een exemplaar aan de muur, ofwel een split-unit.”
Een ventilator kan een prijsgunstiger alternatief zijn, denkt Nusselder. “Die zorgt nu al in 57 procent van de huishoudens voor een verkoelend briesje. Bovendien denkt 13 procent  komende zomer een (extra) ventilator aan te gaan schaffen.”

Nachtkoeling
Veel Nederlanders (60%) gebruiken de koelte van de nacht om de woningtemperatuur weer te verlagen voor de volgende dag door ’s avonds of ‘s nachts de ramen open te houden. Dat bevalt redelijk tot goed, blijkt uit de cijfers en 71 procent verwacht dit komende zomer (zeker) te gaan doen; 14 procent zegt ‘misschien’. Nusselder: “Het is een slimme investering om de hitte nog beter buiten te houden met isolatie: spouwmuren, HR++glas en vooral onder je dak. Daar heb je natuurlijk in de winter veel plezier van. Kijk ook direct om je huis. Een groene tuin verdampt veel vocht, waardoor het al een paar graden koeler voelt. Stuk voor stuk zijn dit slimme maatregelen die je huis koel helpen houden.”

Grote drukte bij installatiebedrijven voor airco’s

Na dit weekend krijgen we mogelijk lokaal te maken met de eerste hittegolf van dit jaar. De vraag naar airco’s ...

UV-licht in airco’s maakt COVID-19 onschadelijk

De UVC Generator in Haier airco’s is voor 99,998% effectief in het onschadelijk maken  van COVID-19. Zo blijkt uit tests ...

Ook Nefit Bosch komt nu met airco’s op de markt

Nefit Bosch breidt met ingang van april zijn productportfolio uit met airconditioning. Door de veranderingen in het klimaat en het ...

Nieuw: Remeha airconditioning

Altijd een aangename binnentemperatuur met Remeha! Remeha Diva airconditioning bestaat uit een compleet assortiment voor koelen en verwarmen. De binnen ...