Het ventileren van klaslokalen is integraal onderdeel geworden van de strijd tegen corona. Met de masterclass ‘Ventilatie in Scholen’ speelt Installatie Vakbeurs hierop in. Opdrachtgevers, adviseurs en leveranciers schetsen problemen en bieden hiervoor oplossingen. Installatie Vakbeurs wordt op 14, 15 en 16 september 2021 gehouden in Evenementenhal Hardenberg.

Het Rijk heeft in totaal 360 miljoen euro uitgetrokken om de komende drie jaar het binnenklimaat op scholen te verbeteren. Dat moet er ook aan bijdragen dat het coronavirus zich binnen onderwijsinstellingen minder snel kan verspreiden. Het demissionaire kabinet trekt dit jaar 100 miljoen euro extra uit voor verbetering van de ventilatie op scholen. Het geld komt uit een potje dat daar pas in 2023 voor beschikbaar zou komen.

Niet altijd ‘dezelfde taal’
Opdrachtgever Marleen Schulte, beleidsmedewerker adviseur van het Facilitair Bedrijf van het Alfa-college, zal de masterclass aftrappen. Zij zal een aantal issues aankaarten waar meerdere scholen tegenaan lopen, zoals een grote verscheidenheid aan normen en richtlijnen, veranderende regelgeving, maar ook signaleert ze dat opdrachtgever en uitvoerders niet altijd ‘dezelfde taal’ spreken. Edwin Nijeboer van Nijeboer-Hage Technisch adviseurs komt met praktische tips en laat zien waar scholen op technisch vlak vaak tegenaan lopen en hoe de scholen en de uitvoerende partijen dit zouden kunnen oplossen.

Huidige staat
De discussie over ventilatie binnen scholen bereikt dit jaar een hoogtepunt. Tijdens de masterclass beantwoordt Jouke Annema, Technisch Directeur Blygold, de vraag of er voldoende wordt geventileerd en hoe schoon nu eigenlijk de lucht in o ns gebouw is? Door middel van metingen en inspecties wordt de huidige staat van het ventilatiesysteem op scholen bepaald. Orange Climate presenteert daaropvolgend voorbeelden van goede systemen. Exposant KE-Fibertec gaat met name in op de voordelen van textiele luchtslangen.

Praktische oplossingen
Het doel van de Masterclass ‘Ventilatie op scholen’ op Installatie Vakbeurs is om praktische oplossingen te bieden, maar ook bewustwording te creëren onder installatiebedrijven. Er is dan ook voldoende ruimte voor vragen en discussies met het publiek.
De masterclass ‘Ventilatie op scholen’ wordt gehouden op dinsdag 14 en woensdag 15 september, 17:00-18:30 uur, op Installatie Vakbeurs.

Binnenklimaat Nederland breidt uit met thema keukenventilatie

Binnenklimaat Nederland en ATAG Benelux gaan samenwerken om de bewustwording van keukenventilatie te vergroten. Bij het koken komt fijnstof vrij, ...

Ventileren, koelen en verwarmen van scholen

Ned Air introduceert de EduComfort 1000, een nieuwe decentrale schoolventilatie-unit met warmteterugwinning die bovendien kan koelen én verwarmen. Met de ...

Quickscan ventilatie in scholen is beschikbaar

De Quickscan ventilatie in scholen is beschikbaar gekomen. Het is de tweede tool van Masterplan Ventilatie. Met deze quickscan kunnen ...

Subsidie ventilatie scholen later beschikbaar

De Specifieke Uitkering Ventilatie in Scholen (SUVIS) wordt uiterlijk op 30 november a.s. gepubliceerd door de minister van BZK. Het ...