Warmtepompen blijken tijdens een vorstperiode zonder problemen te functioneren. Een rondgang langs een aantal installatiebedrijven laat zien dat er in de eerste koude week van 2024 relatief weinig storingen met warmtepompen worden gemeld. “De deskundigheid van installateurs op het gebied van warmtepompen bevindt zich inmiddels op een hoog niveau”, zegt verwarmingsexpert Maurice Roovers van brancheorganisatie Techniek Nederland. “De installaties zijn daardoor in het algemeen goed ingeregeld. Bovendien weten consumenten steeds beter hoe je een huis met een warmtepomp moet verwarmen.”

Bij installatiebedrijf ST/Warmte uit Nieuwkoop zijn deze week slechts enkele meldingen binnengekomen van problemen met warmtepompen. Directeur Martin Hoekstra: “Zodra de temperatuur onder het vriespunt komt, neemt het aantal storingsmeldingen van cv-ketels snel toe. Bij warmtepompen is dat niet het geval. Daar zien we deze week nauwelijks verschillen met andere weken in het jaar.” Ook bij warmtepomp-platform HeatTransformers uit Woerden is het tamelijk rustig. “We hebben het afgelopen jaar veel warmtepompen geplaatst en er zijn relatief weinig problemen. De warmtepompen werken prima met de kou, ze zijn gemaakt voor dit soort weer”, zegt directeur Stijn Otten.

Hybride warmtepompen krijgen hulp van de cv-ketel
In steeds meer woningen zorgt een hybride verwarmingsinstallatie voor de warmte in huis. Dat is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een cv-ketel op aardgas. De warmtepomp is een lagetemperatuurverwarming. In woningen die niet héél goed geïsoleerd zijn, is dat op de koudste dagen van het jaar onvoldoende om het in huis aangenaam te houden. Deze week zal daarom in veel woningen met een hybride warmtepomp de cv-ketel aanslaan om voor voldoende warmte in huis te zorgen. In een enkel geval kan dat problemen opleveren. “Veel warmtepompen zijn afgelopen zomer geplaatst. Op dat moment is het soms moeilijk om het systeem exact in te regelen”, legt Stijn Otten uit. “Dan kan het gebeuren dat de hybride warmtepomp niet op het juiste moment overschakelt op verwarmen met gas. In zo’n geval moet de installateur bij de klant langs om de installatie optimaal af te stellen.”

“Het aantal storingsmeldingen loopt bij de installateurs snel op”

Het is koud in Nederland en dat is te merken bij de verwarmingsbedrijven. De cv-ketels draaien op volle toeren en ...

Uitdaging: energieneutrale ijsbanen

Kunstijsbanen en energieprijzen, daar is veel over te doen. Hoe zorg je ervoor dat ijsbanen snel verduurzamen, dat ze klimaatneutraal ...

Laat je klant niet in de kou staan

Een storing is nooit fijn. Al helemaal niet in de koude herfst- en wintermaanden. Zet het nummer van de Wasco ...

Drukte bij installateurs: veel kleumende bewoners en kapotte cv-ketels

Nederland is in de greep van de winter en dat is te merken bij de verwarmingsbedrijven. Veel oudere cv-ketels en ...