Nederland is in de greep van de winter en dat is te merken bij de verwarmingsbedrijven. Veel oudere cv-ketels en toestellen met uitgesteld onderhoud begeven het deze week. Cv-onderhoudsbedrijven draaien overuren om klanten te helpen die in de kou zitten. Phoebe Man in ’t Veld van Sima Service en Onderhoud in Voorburg: “Vanaf gisterochtend gaat de storingstelefoon non-stop. Normaal gesproken werkt onze storingsdienst tot 10 uur ’s avonds, maar nu gaan we langer door. Niemand wil met deze temperatuur een nacht in de kou zitten.”

Oudere en slecht onderhouden cv-ketels zijn tijdens een vorstperiode extra kwetsbaar. Phoebe Man in ’t Veld: “We zien vooral gevallen waarbij de cv-ketel niet of nauwelijks onderhoud heeft gehad. En veel oude toestellen waarbij vervanging is uitgesteld. We zetten alles op alles om iedereen te helpen. Zojuist nog een huilende mevrouw aan de lijn gehad: of we zo snel mogelijk langs kunnen komen. Ons hele team zet de schouders eronder.”

Warmtepomp sneeuwvrij
Door de grote hoeveelheden sneeuw kunnen ook warmtepompen in de problemen komen. Michorius Installatiebedrijf in Haaksbergen stuurde alle klanten met een warmtepomp afgelopen zaterdag een sms: Zorg dat de buiten-unit van de warmtepomp sneeuwvrij blijft, om te voorkomen dat het toestel uitvalt. “Daar waren de klanten blij mee”, zegt Yvonne Michorius. Haar bedrijf kreeg te maken met bijzondere situaties. “We kwamen bij een dakdoorvoer van een cv-ketel die volledig was dichtgesneeuwd. Dan valt de cv-ketel uit. Daarnaast zien we cv-leidingen die dichtvriezen door de snijdende wind.” Tip van de vakvrouw: zet alle radiatoren in huis open, zeker in slecht geïsoleerde kamers.

Paarden in nood
De installateur schiet overigens niet alleen mensen te hulp, maar ook dieren. Yvonne Michorius: “In het buitengebied was een waterleiding voor de drinkbakken van paarden bevroren. Ook dat lossen we op.”

Ventilatie
Installateurs treffen tijdens deze vorstperiode veel kleumende bewoners en kapotte cv-ketels aan, maar ook gevaarlijke situaties. Patrick Schimmel van Schimmel Duurzame Technieken uit Barneveld: “Ik kom in huizen waar alle ventilatieopeningen zijn dichtgemaakt om de kou buiten te houden. In combinatie met een geiser, een gaskachel of een ander open gastoestel levert dat het risico op van koolmonoxidevergiftiging. Levensgevaarlijk. Ook als het vriest, moet je ventileren.”

Onderhoud
Techniek Nederland adviseert consumenten om de cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. “Dat is geen verkooppraatje voor onze leden”, benadrukt Fred Vos van de installatiekoepel. “Een ketel die regelmatig wordt onderhouden door een erkend installateur, is minder gevoelig voor storingen en is veiliger. Bovendien verbruikt een goed afgestelde ketel aanzienlijk minder gas.”

Nederlanders springen zuinig om met hun verwarming

Uit onderzoek van Jaga en Markteffect blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders eerst warme kleding aantrekt als ze ...
Verder Lezen

Miljoenste cv-ketel van ATAG geïnstalleerd bij Fries gezin

Begin november liet ATAG Verwarming weten sinds 1997 één miljoen cv-ketels te hebben geproduceerd en verkocht. Inmiddels is die miljoenste ...
Verder Lezen

Druk neemt al toe onder bedrijven MKB-metaal vanwege coronacrisis

86% van de mkb-metaalbedrijven verwacht nu of op korte termijn door de gevolgen van het coronavirus problemen in de bedrijfsvoering ...
Verder Lezen

Stijgende werkdruk remt vermindering aantal opleveringsgebreken

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat er evenals in 2017 ook afgelopen jaar gemiddeld 21 opleveringsgebreken per ...
Verder Lezen