Schell heeft meer dan 70 jaar geleden de hoekregelkraan uitgevonden. Tot op heden zijn ervan wereldwijd meer dan 7 miljard geïnstalleerd. Ter gelegenheid van deze mijlpaal staan we stil bij de technische ontwikkelingen van hoekregelkranen.

Een hoekregelkraan wordt geïnstalleerd in een waterleidingtoevoer om de waterdoorlaat in deze leiding af te kunnen sluiten. Zo kunnen bijvoorbeeld (herstel)werkzaamheden aan leidingen, leidingdelen en armaturen verricht worden zonder het hele stelsel leeg te laten lopen. Tegenwoordig kunnen deze kranen veel meer dan alleen een leiding afsluiten. Dankzij innovaties als temperatuursensoren en regelfuncties, kunnen hoekregelkranen vandaag de dag ook helpen de drinkwaterkwaliteit te waarborgen en water te besparen.
Het reguleren van de watertemperatuur in de waterleiding speelt naast stagnatiespoelingen een belangrijke rol voor de hygiëne van een drinkwaterinstallatie. Een hoekregelkraan met temperatuursensor kan gebouwbeheerders ondersteunen de watertemperatuur in de leiding op peil te houden. Elektronische kranen kunnen informatie over de watertemperatuur doorsturen naar een watermanagementsysteem waar de temperatuurprofielen gelogd, gemonitord en beheerd kunnen worden.

Waarom is temperatuur zo belangrijk?
Om te voorkomen dat stilstaand water in de installatie de ideale voedingsbodem voor Legionella en andere ziekteverwekkers wordt, mag de warmwatertemperatuur niet te laag en de koudwatertemperatuur niet te hoog zijn. Daarom moeten exploitanten en beheerders van gebouwen de NEN 1006 richtlijn volgen en ervoor zorgen dat de temperaturen in het volledige warmwatersysteem hoger zijn dan 60°C (55°C voor een warmtapwatervoorraadtoestel in een woninginstallatie zonder circulatiesysteem) en de temperaturen in het koudwatersysteem onder de 25°C blijven. De Schell-temperatuursensoren kunnen gebruikt worden om de temperatuur van de tappunten en zo van het hele systeem te bewaken.
Om de waterkwaliteit te waarborgen wordt door specialisten aangeraden om het water in de leidingen elke drie dagen (72 uur) te verversen. Volgens de NEN 1006 is een wekelijkse spoelingsinterval nodig als het gebruik van een watersysteem niet conform de ontwerpcondities van een watersysteem is (denk hierbij bijvoorbeeld aan de seizoengebonden exploitatie van een camping). Als de nodige spoelingen of temperatuurmetingen omslachtig én met de hand moeten worden uitgevoerd, is dat een tijdrovende en dus ook dure inspanning.

Temperatuur op peil
Het regelmatig verversen van het water in de leidingen voorkomt dat de watertemperatuur stijgt of daalt, aangezien het water met de juiste temperatuur naar binnen stroomt. Indien deze spoeling niet plaatsvindt door regelmatig gebruik van de installaties in het gebouw, dient een regelmatige stagnatiespoeling uitgevoerd te worden. Met het Schell-watermanagementsysteem SWS (SCHELL SWS) kunnen dergelijke spoelingen centraal en onafhankelijk van de locatie (SMART.SWS) worden aangestuurd en bewaakt. Geïntegreerd in SCHELL SWS, wordt bijvoorbeeld de hoekregelkraan COMFORT PT een belangrijk onderdeel van de drinkwaterhygiëne. Met behulp van de temperatuursensor kan de naleving van de voorgeschreven watertemperaturen continue gemonitord worden. De gegevens worden in het Schell-watermanagementserver geregistreerd. De server vraagt automatisch elke 15 minuten de watertemperatuur.

Gemakkelijk installeren, afstellen en onderhouden
Dankzij een speciale conische knelkoppeling met lengtecompensatie kan een veilige, snelle verbinding tussen een hoekregelkraan en koperen leidingen of flexibele slangen gerealiseerd worden. Bij hoekregelkranen zonder knelkoppeling worden de flexibele slangen met een wartelmoer en vlakke afdichting verbonden. Hoekregelkranen met zelfdichtende schroefdraad (asag easy van Schell) maken de montage nog eenvoudiger. Omslachtig opruwen en het gebruik van hennep is niet nodig.
Na de montage kunnen de kranen worden afgesteld. Zo kan het debiet gereguleerd en de leidingdruk gecompenseerd worden. Schell-hoekregelkranen met afstelfunctie hebben een geluidsniveau van <20 db (a) bij een stromingsdruk van 3 bar over het volledige instelbereik, wat zorgt voor een laag geluidsniveau. Door de afstellingen te optimaliseren, kan het waterverbruik tot wel 40% verminderd worden. Tevens neemt de schadelijke CO2-uitstoot bij het tappen van warm water af.

Eenvoudig vergrendeld
De Schell-hoekregelkraan kan eenvoudig vergrendeld worden, bijvoorbeeld voor reparaties, onderhoudsbeurten of voor de vervanging van armaturen: draai de bedieningshendel rechtsom tot de hoekregelkraan dicht is - en er stroomt geen water meer door de leiding. Wastafelkranen kunnen nu gedemonteerd, onderhouden of gerepareerd worden. Een vetkamer die de messing spindel beschermt tegen kalkaanslag, zorgt ervoor dat de spindel permanent gemakkelijk te openen, smoren en sluiten is.

Sanitairfabrikant toont innovaties dit jaar online

Vanwege de coronapandemie presenteert Geberit haar innovaties dit keer online. De sanitairfabrikant toont haar nieuwste producten wel in een fysieke ...
Verder Lezen

Flinke donatie voor betere waterhygiëne en sanitair in Nigeria

Sanitairmerk Grohe BeNeLux doneert 141.000 euro aan Nigeria voor een betere waterhygiëne en sanitaire voorzieningen. In dit land overlijden elk ...
Verder Lezen

Wat kunnen we verwachten van een digitale ISH vakbeurs?

Elke twee jaar verzamelt de installatiebranche zich in Frankfurt op de internationale vakbeurs voor HVAC en water, ISH. Ook dit ...
Verder Lezen

Aanraakvrije bedieningsplaten in Wildlands Adventure Zoo Emmen

Juist in deze tijd is het voorkomen van de overdracht van virussen belangrijk. Met de aanraakvrije wc- en urinoirbedieningsplaten van ...
Verder Lezen