Villeroy & Boch AG neemt de werkmaatschappijen in de Ideal Standard Group over. De twee bedrijven passen strategisch gezien sterk bij elkaar gezien hun regionale aanwezigheid, verkoopstrategieën en product- en merkenportfolio's, waardoor de basis wordt gelegd voor een sterkere marktpositie en extra groei, aldus de fusiepartners. In een sector met mondiaal groeipotentieel zal het geïntegreerde bedrijf, na voltooiing van de transactie, toetreden tot de gelederen van Europa’s grootste fabrikanten van badkamerproducten. De Ideal Standard-aandelen worden verkocht door bedrijven onder beheer van Anchorage Capital Group en CVC Credit. De overnameprijs is gebaseerd op een bedrijfswaardering van circa € 600 miljoen.

De omzet van de Villeroy & Boch Badkamer & Wellness Divisie zal als gevolg van de fusie verdubbelen tot € 1,4 miljard. Inclusief de activiteiten Dining & Lifestyle betekent dit voor de Groep als geheel een stijging naar ruim 1,7 miljard euro (circa € 995 miljoen in boekjaar 2022). “Door deze fusie zullen we qua omzet nu de grootste spelers op de Europese markt in de badkamersector inhalen”, legt Frank Göring, CEO van Villeroy & Boch, uit. Onze complementaire krachten maken ons ook competitiever en verbeteren onze uitgangspositie aanzienlijk om extra groei te realiseren.”

Complementair
De fusie zal een combinatie creëren van complementaire gevestigde merk- en verkoopstrategieën. Villeroy & Boch heeft een sterke geografische basis in Centraal- en Noord-Europa en Azië, terwijl Ideal Standard met zijn merkenportfolio met name Groot-Brittannië, Italië en het Midden-Oosten/Noord-Afrika aanwezig is. Terwijl de verkoopstrategie van Villeroy & Boch zich primair richt op een high-end particuliere klantenbasis, beschikt Ideal Standard over expertise in de projectsector, onder meer voor de publieke sector, de gezondheidszorgsector en voor ontwikkelaars van grote woningen, hotels en commercieel vastgoed. Ideal Standard beschikt, naast een breed assortiment keramisch sanitair en andere producten, over een gevestigd armaturenbedrijf, dat vorig boekjaar meer dan een derde van de omzet genereerde.

Perspectieven voor groei
Met deze fusie tilt Villeroy & Boch niet alleen haar badkameractiviteiten naar een nieuw niveau in termen van volume, maar krijgt ze ook toegang tot aanzienlijk extra groeipotentieel. De productiebasis van Ideal Standard in de fittingensector, de expertise in de projectsector en de sterke marktposities in Groot-Brittannië, MENA en Italië zullen Villeroy & Boch een verbeterde marktpenetratie en dekking van specifieke regio's en productsegmenten opleveren, zo is de verwachting.
“De badkamersector blijft een snel bewegende mondiale groeimarkt, maar het is een markt waarin schaaleffecten steeds belangrijker zullen worden om concurrerend te blijven en toekomstige investeringen aan te trekken. Alleen al om deze reden is de overname de juiste strategische stap voor Villeroy & Boch. Daarnaast is Ideal Standard een uitstekende uitbreiding van ons eigen businessmodel. Dit luidt een nieuw tijdperk in voor de divisie Badkamer & Wellness en voor Villeroy & Boch als geheel”, aldus Andreas Schmid, voorzitter van de raad van commissarissen van Villeroy & Boch.

Financiële transactie
Villeroy & Boch financiert de transactie uit eigen liquide middelen en met een lening van € 250 miljoen. De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke controles en goedkeuringen van de toezichthouders, evenals aan de aflossing van de obligatielening van EUR 325 miljoen uitgegeven door Ideal Standard International S.A. In tegenstelling tot de gebruikelijke pensioen- en andere verplichtingen van operationele activiteiten, maken de obligatie en diverse financiële verplichtingen maakt geen deel uit van de transactie.

Grohe voorziet eerste 3D-geprinte woning in ons land van sanitair

De badkamer en de toiletruimte van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton, onderdeel van het ‘Project Milestone’, is voorzien ...

Sanitaire oplossingen oudere bewoners

Techniek Nederland heeft een brochure gemaakt, die installateurs helpt om levensloopbestendige keuzes te maken bij natuurlijke renovatiemomenten, zoals bij een ...

Villeroy & Boch en Center Parcs gaan langdurig samenwerken

Villeroy & Boch en Center Parcs zijn een langdurige samenwerking aangegaan. De samenwerking maakt deel uit van een renovatieprogramma bij ...

De markt is weer bereid om in sanitair te investeren

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 248 secondenEven over de grens ligt Essen. Volgens insiders een zeldzame parel in het ...