Betuwse camping voorzien van veilig en duurzaam watergebruik
Sinds Rob en Sophie de camping De Betuwe Hoeve in Ommeren zo’n 5 jaar gelden hebben overgenomen, hebben ze er veel aan gedaan om de camping te verduurzamen. Dankzij modernisering en uitbreiding van de sanitaire voorzieningen, hebben ze hun groene camping nog groener weten te maken.
Camping De Betuwe Hoeve ligt in de parel van de Betuwe in het groen naast het Ommerense bos. Het oude parkbos dat op het Landgoed Den Eng ligt, nodigt uit voor rustige wandelingen. “We zijn een groene camping en dat niet alleen omdat we onze klanten de kans geven om in het groen te ontspannen”, aldus Rob, de eigenaar van de camping. “We zijn op veel vlakken bezig onze camping zo duurzaam mogelijk te maken. Zo wekken we onze eigen groene stroom op met zonnepanelen, werken onze lantarenpaaltjes met solarlampjes en hebben we recent onze oprit met een lavasteen- en bomenzandlaag en panelen van gerecycled huishoudplastic verduurzaamd. Nu is er ook een energiezuinige warmwatervoorziening die in de toekomst zelf nog met een zonneboiler zal worden uitgebreid.
Vernieuwing en uitbreiding
Twee jaar geleden werd onder andere door feedback van klanten duidelijk dat het oude toilethuisje gedateerd en te klein was voor de camping met 25 ruime standplaatsen en één camperplaats. Vernieuwing en uitbreiding was aan de orde. De installateur van de camping ging op zoek naar een systeem voor legionellapreventie en kwam op een beurs in aanraking met het nieuwe watermanagementsysteem SWS van Schell.
Veilig en duurzaam
Schell heeft de badkamers van de camping met drie Xeris E wastafelkranen en drie Linus CVD douches uitgerust. Het keukengedeelte waar gasten hun vaat kunnen wassen, werden met twee elektronische Grandis-keukenkranen vernieuwd. Bijzonder aan de Grandis E is dat hij zowel met een infrarood-sensor contactloos bediend kan worden maar ook met een ééngreepsbediening voor als een continue waterstroom nodig is. De sensor reageert bij een afstand van ongeveer 3 centimeter op handbewegingen. Op deze manier wordt voorkomen dat de waterstraal per ongeluk aangaat als de gebruiker in de gootsteen aan het werk is. Alle ingebouwde armaturen worden centraal via de Schell SWS Server beheerd en aangestuurd. Schell’s watermanagementsysteem SWS stelt de campingeigenaar in staat om niet alleen alle spoelingen en temperatuurmetingen te loggen maar ook om het waterverbruik te monitoren.
Legionellabeheersplan
Door de seizoensgebonden exploitatie van de camping is in eerste instantie met Immo-lab samengewerkt om een legionellabeheersplan op te stellen. Het bleek dat het handmatige waarborgen van de waterkwaliteit door de installatie te spoelen, veel tijd en water vergde. Het viel ook op dat er geen mogelijkheid was om de temperaturen in de leidingen bij te houden waardoor er vaker gespoeld moest worden. Rob: “Met het nieuwe systeem, dat voorzien is van een thermostaat en een logboekfunctie, kunnen wij nu ook de temperaturen bijhouden. De automatische spoelingen voorkomen dat we te veel water verspillen. Zo zijn we verzekerd van een veilige en duurzame waarborging van de waterkwaliteit.”