• Opleidingsbeleid technische branche laat te wensen over

  Opleidingsbeleid technische branche laat te wensen over

  Het opleidingsbeleid binnen de technische branche kan beter. Ruim zeventig procent van de organisaties brengt het rendement van opleiden niet in kaart. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. In het personeelsbeleid van technische organisaties is opleiding en ontwikkeling het belangrijkste thema (35%). Daarnaast staan werving van technici (19%) en duurzame inzetbaarheid (16%) hoog op de agenda. Desondanks is HR slechts in 5 …Lees meer »
 • TNO: ‘Geen verhoogd risico bij Nefit Topline cv-ketels’

  TNO: ‘Geen verhoogd risico bij Nefit Topline cv-ketels’

  Bij cv-ketels van het type Nefit Topline die zijn voorzien van een nieuwe brander is geen sprake van een verhoogd koolmonoxiderisico. Ook is er geen verhoogd risico op brand. Dit zijn de belangrijkste conclusies van TNO na maandenlang onderzoek op tientallen gebruikte Topline cv-ketels. Aanleiding voor het onderzoek was het feit dat de veiligheid van de Topline toestellen uit 2006 tot en met 2009 in twijfel werd getrokken. Bij de bewuste serie zou een doorgebogen warmtewisselaar …Lees meer »
 • Vijf manieren om verschil te maken op Wereldtoiletdag

  Vijf manieren om verschil te maken op Wereldtoiletdag

  Lixil, fabrikant van water- en woningbouwproducten en moederbedrijf van sanitairfabrikant Grohe, kondigt ter gelegenheid van Wereldtoiletdag vijf initiatieven aan om de wereldwijde hygiëne te verbeteren en tegelijkertijd bij te dragen aan de ontwikkeling van de sanitaire economie. De initiatieven variëren van bewustmaking tot veldonderzoek en samenwerkingen op het gebied van innovatieve technologieën. Van douchetoiletten tot ‘ademende’ wandtegels die allergenen helpen bestrijden, heeft Lixil zich vanaf het begin af aan gericht op innovaties die de hygiënische basisbehoeften van de consument verbeteren. De aandacht van het bedrijf is vandaag de dag niet …Lees meer »
 • Veel openbare toiletten zijn niet schoon

  Veel openbare toiletten zijn niet schoon

  Onderzoekers van vakmagazine Service Management en groothandel in hygiëne Facility Trade Group hebben steekproeven genomen bij 150 toiletten in openbare gelegenheden, zoals winkels, ziekenhuizen en horecazaken. De grootste kans op schoon toilet heeft men in de horeca. Bijna vijftig procent van de twee wc’s is op orde. Ziekenhuizen volgen op plek twee met 42 procent. Daarna komt de categorie ‘openbare gebouwen’ (o.a. stadhuis, bioscopen en bibliotheken) met 36 procent. Ook winkels en warenhuizen eindigen op …Lees meer »
 • Winkelcentrum van het gas af: een uitdaging

  Winkelcentrum van het gas af: een uitdaging

  Bij winkelcentrum Kronenburg in Arnhem is deze winter op feestelijke wijze de aansluiting op stadsverwarming gevierd. De trend is onmiskenbaar: steeds meer winkelcentra gaan van het gas af en kiezen dan voor stadsverwarming. De ervaringen in Arnhem laten zien welke installatietechnische uitdagingen daarbij komen kijken. Winkelcentrum Kronenburg in Arnhem besloot, net als veel andere winkelcentra uit de jaren zeventig en tachtig, om in 2018 te vernieuwen. “In Arnhem is winkelcentrum Presikhaaf, dat ook in ons …Lees meer »
 • Vandaag is het Wereldtoiletdag

  Vandaag is het Wereldtoiletdag

  Rond de 2,4 miljard mensen op deze aardbol hebben geen toegang tot sanitaire voorzieningen. Door gebrek aan toiletten in Afrika en Azië doen mensen hun behoefte vaak in struiken of in de buurt van riviertjes. Deze raken vervuild en besmet waardoor infecties zich snel verspreiden. Mensen kunnen ook hun handen …Lees meer »

[logo-slider]

 • Gronings postkantoor is nu energieneutrale (‘kijk’)woning

  Gronings postkantoor is nu energieneutrale (‘kijk’)woning

  In Ten Post, midden in het Groningse aardbevingsgebied, is het oude postkantoor volledig toekomstbestendig is gemaakt. Het is versterkt, verduurzaamd en verbeterd. De nu veilige en energieneutrale woning zal een paar keer per jaar worden opengesteld om Groningers te laten zien wat het betekent om energieneutraal te wonen. Hoe verwarm je met een warmtepomp en lage temperatuur radiatoren,  hoe ziet een instant heater er uit? In de woning werd gisteren een eerste ronde tafel gesprek …Lees meer »
 • Unica is één van de snelst groeiende grote bedrijven

  Unica is één van de snelst groeiende grote bedrijven

  Voor het derde achtereenvolgende jaar is Unica door het Financieele Dagblad (FD) aangemerkt als één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. De technisch dienstverlener is volgens het dagblad één van de snelste groeiers in de hoogste omzetcategorie, die begint bij een ondergrens van  €10,- miljoen. Om in aanmerking te komen voor deze kwalificatie moeten bedrijven aan een aantal criteria voldoen. Het hoofdcriterium is een omzetgroei van minimaal 20% over een periode van drie jaar. …Lees meer »
 • Rapport Gezonde kantoren gelanceerd

  Rapport Gezonde kantoren gelanceerd

  Bij nieuwbouw en renovaties van kantoorpanden dienen er vooraf eisen geformuleerd te worden waarop ontwerpers, installateurs en aannemers hun plannen kunnen baseren. Om hen hierbij te ondersteunen heeft het Platform Gezond Binnenklimaat het ‘PvE Gezonde Kantoren 2018’ laten opstellen. Het rapport werd gisteren overhandigd aan Diederik Samsom, onderhandelaar voor het Nederlandse klimaatakkoord. Met het rapport kunnen gebruikers: – bij de start van een project uitgangspunten vastleggen die bepalend zijn bij het (her)ontwerpen van gebouwinstallaties, gevels …Lees meer »
 • Waterzijdig inregelen wordt verplichte energiebesparende maatregel

  Waterzijdig inregelen wordt verplichte energiebesparende maatregel

   Waterzijdig inregelen komt op de lijst van energiebesparende maatregelen die bedrijven vanaf volgend jaar moeten treffen. De lijst van verplichte maatregelen is onderdeel van de Wet milieubeheer. Het optimaal inregelen van de verwarmingsinstallatie kan in bedrijfspanden een besparing tot 25% op het gasverbruik opleveren. Ook in woningen kan dit leiden tot een enorme aardgasbesparing en een verminderde CO2-uitstoot. Waterzijdig inregelen is het instellen van een optimale balans tussen de cv-ketel en de radiatoren. Volgens de …Lees meer »
 • Schevenings flatgebouw krijgt gasloos verwarmingssysteem

  Schevenings flatgebouw krijgt gasloos verwarmingssysteem

  Het veertien verdiepingen tellende flatgebouw Hoog Lindoduin in Scheveningen met 182 galerijwoningen krijgt een gasloos verwarmingssysteem met warmteterugwinning. Met bodemwarmte worden de woningen via individuele warmtepompen voorzien van warmte en warm tapwater. In de zomer voorziet dit systeem in koeling. Hoewel constructie-technische ingrepen de aanleiding waren voor de renovatie, werd er een extra investering gedaan om tot een gasloos energieconcept te komen, legt projectleider Arie de Graaf namens woningcorporatie Vestia uit. “Hiermee voldoet dit gebouw …Lees meer »
 • “Verdienmodel installateurs gaat op de schop”

  “Verdienmodel installateurs gaat op de schop”

  Als installateurs in de nieuwbouw niet oppassen, kunnen ze binnen twee tot drie jaar tijd voor tientallen procenten aan omzet verliezen. Dat beweert Gerben Geelen. De projectleider van de Modulefabriek van Lőwik Installatietechniek ziet de bouwsector in een hoog tempo standaardiseren en overstappen op prefabricage. Met alle gevolgen vandien. “Vloerleveranciers gaan de installateurs werk uit handen nemen, door al kant-en-klare vloeren met ingestorte leidingen te leveren. En zo zijn er meer ontwikkelingen die de kleine …Lees meer »
 • “We willen CO-vergiftiging door cv-ketels uitbannen”

  “We willen CO-vergiftiging door cv-ketels uitbannen”

  In de afgelopen zes weken zijn in totaal 40 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege koolmonoxidevergiftiging, meldde Installatienet gisteren. Meestal zijn slecht werkende geisers, cv-installaties of kachels, verstopte rookkanalen of onvoldoende ventilatie de oorzaak van zulke ongelukken. Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra reageert vandaag als volgt: “Koolmonoxidevergiftiging als gevolg van cv-ketels willen we uitbannen. Bedrijven moeten straks gecertificeerd zijn en monteurs die aan een cv-ketel werken, moeten aantoonbaar vakbekwaam zijn. Zo’n bedrijf wordt herkenbaar aan een keurmerk …Lees meer »
 • Subsidieregeling voor praktijkleren verlengd tot 2023

  Subsidieregeling voor praktijkleren verlengd tot 2023

  De subsidieregeling voor praktijkleren blijft bestaan tot in elk geval 2023. Dat bleek tijdens de begrotingsbehandeling van Onderwijs afgelopen week in de Tweede Kamer. Eerder dreigde de subsidieregeling voor de beroepsbegeleidende leerweg te worden geschrapt. Een Industriecoalitie bestaande uit Uneto-VNI, FME, Bouwend Nederland en Metaalunie pleitte voor de verlenging van de subsidieregeling ná 2019. Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI is blij met de brede steun in de Tweede Kamer: “Praktijkleren, de zogenoemde beroepsbegeleidende leerweg, is …Lees meer »