• Dreigt een installatiecrisis?

  Dreigt een installatiecrisis?

  ‘Terwijl de enorme vraag naar woningen en kantoren aanhoudt, breekt op de achtergrond een nieuwe bouwcrisis uit’, meldt de Telegraaf. Betekent dit dat er ook voor de installatiesector een crisis aan dreigt te komen? Misschien – zoals gebruikelijk bij dit soort tendensen – wat later, omdat de sector over het algemeen enige tijd achter de bouw aanloopt. Maar toch. De bouwsector maakte in de laatste drie maanden van vorig jaar de laagste kwartaalgroei in vier …Lees meer »
 • De komende jaren worden er minder woningen opgeleverd

  De komende jaren worden er minder woningen opgeleverd

  De woningbouwproductie daalt dit jaar naar 64.000 woningen. Volgend jaar worden 61.000 woningen opgeleverd. De daling vindt plaats ondanks dat het aantal woningen in aanbouw begin 2020 nagenoeg hetzelfde is als begin 2019. Ten opzichte van 2019 is het aantal meergezinswoningen toegenomen, terwijl het aantal eengezinswoningen in aanbouw in 2020 juist wat lager uitvalt. Waar de woningbouw in 2018 en 2019 relatief sterk groeide buiten de populaire stedelijke gebieden, verschuift de focus weer iets naar …Lees meer »
 • Nederlands bedrijf maakt Franse kantoortorens slim

  Nederlands bedrijf maakt Franse kantoortorens slim

  bGrid, een Nederlandse dienstverlener op het gebied van smart buildings, gaat haar smart building backbone leveren aan de tweede toren van het Le Doublon-project in Parijs. Dit is een vervolg op de eerdere oplevering van het bGrid-systeem in de eerste toren afgelopen zomer. De backbone geeft zowel de eigenaar, de beheerders als de eindgebruikers inzicht in het gebruik van de verschillende ruimtes en werkplekken, de luchtkwaliteit, temperatuur, licht en andere functionaliteiten. De twee kantoorgebouwen tellen samen 30.000 vierkante meter en zijn gelegen in Courbevoie, met goede toegang tot vervoersverbindingen. De …Lees meer »
 • Software om HVAC-installaties energie te laten besparen wint prestigieuze prijs

  Software om HVAC-installaties energie te laten besparen wint prestigieuze prijs

  Hysopt heeft de ‘CIBSE Product or Innovation of the Year Award – Thermisch comfort’ gewonnen. Deze prijs erkent producten of innovaties die een significante bijdrage leveren aan het thermische comfort van gebouwen. Bijzonder is dat wordt gefocust op gerealiseerde prestaties in plaats van intentie. Hysopt levert ontwerp- en simulatiesoftware om energiebesparingen te realiseren in HVAC-installaties. “We zijn enorm blij dat we deze award in de wacht hebben gesleept”, zegt Roel Vandenbulcke, oprichter en CEO van …Lees meer »
 • Toshiba opent fabriek in Polen voor airco en warmtepomp

  Toshiba opent fabriek in Polen voor airco en warmtepomp

  De Toshiba Carrier Corporation (TCC) kondigt de komst van een nieuwe productiefaciliteit aan in Europa. Voor het bedrijf is het de eerste keer dat het zich met het gehele productieproces op het vaste land van Europa vestigt. In Gniezno, Polen, wordt momenteel al het nodige gedaan om de fabrieks- en productiefaciliteiten, die een oppervlakte van 37.000 m2 beslaan, binnen een jaar gereed te maken voor de start van de productie van airconditioners en warmtepompsystemen voor …Lees meer »
 • Techniek Nederland en NVKL gaan nauw samenwerken

  Techniek Nederland en NVKL gaan nauw samenwerken

  Gezien de snelle groei van de toepassing van warmtepompen en andere duurzame koudetechnieken gaan Techniek Nederland en NVKL, de brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek, de krachten bundelen. Daarmee willen beide organisaties de energietransitie extra vaart geven. Voorzitters Doekle Terpstra van Techniek Nederland en Mart Peeman van NVKL hebben de samenwerking …Lees meer »
 • Nieuwe technisch adviseur bij Herz Nederland

  Nieuwe technisch adviseur bij Herz Nederland

  Frank Laumen is in dienst getreden als technisch adviseur bij Herz Nederland voor de regio Zuid-Nederland. Hij is al 25 jaar werkzaam als technisch- en commercieel adviseur binnen de installatiebranche waarvan de laatste 5,5 jaar als TCA bij Delabie Benelux. Voor Herz Nederland gaat Laumen technische adviesbureaus, coöperaties, installateurs en groothandelaren bezoeken om te informeren over de toepassingsmogelijkheden van de Herz appendages voor duurzame installaties. Ook advies over waterzijdig inregelen van installaties voor de publieke- …Lees meer »
 • Kemkens neemt Werkendamse over

  Kemkens neemt Werkendamse over

  Kemkens en De Werkendamse Vewarmings Installatie en Werkendamse Verwarmings Centrale hebben overeenstemming bereikt over een 90% aandelenovername. De Werkendamse heeft ruim 50 jaar ervaring als totaalinstallateur. Kemkens wil met deze overname meer impact maken in de energietransitie. Met een omzetvolume van 20 miljoen euro en een personeelsbestand van 100 medewerkers is de overname in omvang de grootste overname uit de geschiedenis van de Kemkens Groep. De overname is een vervolgstap op de eerdere overname van …Lees meer »
 • Wet die versnelde besluiten over projecten mogelijk maakt door Eerste Kamer

  Wet die versnelde besluiten over projecten mogelijk maakt door Eerste Kamer

  De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Invoeringswet Omgevingswet. Deze wet bundelt en vereenvoudigt de regels voor ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving en versnelt besluiten over projecten. Regelgeving wordt hierdoor eenvoudiger en biedt ruimte voor lokaal maatwerk. De Omgevingswet is nodig om maatschappelijke opgaven als woningbouw, energietransitie, natuur en bereikbaarheid geïntegreerd aan te pakken. De regels van de gemeente over de fysieke leefomgeving worden straks gebundeld in één omgevingsplan. Provincies en waterschappen werken met de …Lees meer »
 • GroenLinks wil kosten bewoner voor afsluiten gasleiding halveren

  GroenLinks wil kosten bewoner voor afsluiten gasleiding halveren

  GroenLinks wil dat consumenten niet meer volledig opdraaien voor de kosten van een gasafsluiting. de bedragen hiervoor variëren nu van 200 tot ruim 700 euro. De netbeheerder verhaalt deze kosten volledig op de individuele klant. GroenLinks wil juist dat mensen die hun nek uitsteken om hun huis te verduurzamen worden geholpen in plaatst van opgezadeld met hoge kosten. Eerder werd al een motie aangenomen van GroenLinks om dit te regelen, maar een wetswijziging bleek nodig …Lees meer »
 • Praktijkboek voor begroeide gevels en daken

  Praktijkboek voor begroeide gevels en daken

  ISSO brengt het nieuwe praktijkboek Multifunctionele groene daken en gevels uit. Het boek biedt praktische informatie en tools aan professionals die begroeide gevels en daken voor gebruik, waterberging en energieopwekking willen realiseren. Als er is gekozen voor een groen dak en/of gevel biedt het ondersteuning bij het ontwerp, de realisatie, onderhoud en eventueel de sloop. Het praktijkboek behandelt de integratie van meerdere technieken om tot een oplossing te komen, waarin meerdere functies (gebruik, waterberging en …Lees meer »
 • Nog steeds 30 duizend bezoekers vakbeurs VSK ‘kwijt’

  Nog steeds 30 duizend bezoekers vakbeurs VSK ‘kwijt’

  VSK 2020 was – uiteraard – weer een doorslaand succes. Althans, als we de beursorganisatie mogen geloven. ‘Met ruim 5% meer bezoekers en 12% meer beursoppervlak bewees Nederlands grootste installatievakbeurs dat de sector in de lift zit’, konden we lezen in het afsluitend persbericht. Mooi natuurlijk dat het bezoekersaantal van de VSK niet verder wegzakt. Maar dit aantal blijft dus al drie edities rond de 35 duizend hangen, waar in 2008 nog ruim 65 duizend …Lees meer »
 • Prijs voor hotel met op termietenheuvels geïnspireerd binnenklimaat

  Prijs voor hotel met op termietenheuvels geïnspireerd binnenklimaat

  Hotel Breeze heeft de EZK Energy Award 2019 gewonnen. De prijs werd uitgereikt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het hotel is voorzien van het Earth, Wind & Fire concept, dat de natuurlijke airconditioning van termietenheuvels simuleert. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties die zich positief van andere onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Buitenlucht die in schachten en ventilatieopeningen stroomt, zorgt ervoor dat wind door het …Lees meer »
 • Wagenaar Koeltechniek wint NVKL Koeltrofee 2020

  Wagenaar Koeltechniek wint NVKL Koeltrofee 2020

  De NVKL Koeltrofee 2020 is dit jaar uitgereikt aan Wagenaar Koeltechniek. Het koeltechnische bedrijf ontving de wisselprijs uit handen van oud-schaatser Erben Wennemars onder toeziend oog van jury en belangstellenden op de VSK-beurs. NVKL, de brancheorganisatie voor koudetechniek en klimaatbeheersing, reikt deze prijs elke twee jaar uit aan een bedrijf dat een innovatie in de koude- en/of klimaattechniek heeft gerealiseerd. Innovaties die kans maken op toekenning van de Trofee moeten in de praktijk toepasbaar zijn …Lees meer »