• Ziekenhuis voorbeeld van veilig bouwen op Bewust Veilig-dag

  Ziekenhuis voorbeeld van veilig bouwen op Bewust Veilig-dag

  Vandaag vond de tweede editie van de landelijke Bewust Veilig-dag plaats. Ruim 58.000 medewerkers in de bouw- en infrasector en de installatiebranche hebben op meer dan 4.300 bouwplaatsen stil gestaan bij veilig werken. In dit kader bezochten staatssecretaris Tamara van Ark (Ministerie van SZW) en Nicole Kroon (directeur Inspectie SZW) de nieuwbouwlocatie van het Amphia ziekenhuis in Breda. Doekle Terpstra (Uneto VNI) en Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) waren namens de organisatoren van de Bewust Veilig-dag …Lees meer »
 • F-gassen trainingen via de groothandel

  F-gassen trainingen via de groothandel

  In samenwerking met het opleidingscentrum voor de koudetechniek GO° biedt technische groothandel Wasco een F-gassen training aan. Deze training gaat uit van certificering in categorie 2 en is gericht op airconditioning- en warmtepompsystemen. Met dit certificaat mag een installateur werken aan installaties met een koudemiddelinhoud van maximaal 2,39 kg bij koudemiddel R410a en maximaal 7,41 kg bij koudemiddel R32. Dit is ruim voldoende voor het plaatsen van split en multisplit airco systemen maar ook voor …Lees meer »
 • ‘Gekleurde gevels’ als energiebron

  ‘Gekleurde gevels’ als energiebron

  Op de campus van de TU Eindhoven onderzoeken Nederlandse wetenschappers en ondernemers de potentie van decoratieve gevels die zijn uitgerust met dunne filmzonnecellen. “Het doel van de praktijkproef is de daadwerkelijke opbrengst van gekleurde PV-gevels te achterhalen”, stelt Henrico van den Boomen van EigenEnergie.net. De EnergyWall, zoals de gevel wordt genoemd, is opgebouwd uit dunne filmzonnepanelen, al dan niet in verschillende kleuren en met verschillende structuren. Het gevelsysteem is een gepatenteerd systeem met verticale of horizontale aluminium draagprofielen. De zonnepanelen zijn daarnaast via een gecertificeerde tapeverbinding aan de gevel bevestigd …Lees meer »
 • Stilstaan bij veiligheid op de werkvloer

  Stilstaan bij veiligheid op de werkvloer

  Vandaag wordt voor de tweede keer ‘Bewust Veilig’ gehouden. Ruim 58.000 medewerkers in de bouw- en infrasector en de installatiebranche staan stil bij veilig werken. Meer dan 250 bedrijven geven op ruim 4300 bouwplaatsen extra aandacht aan veiligheid op de werkplek. De voorzitters van Uneto-VNI  en Bouwend Nederland bezoeken deze ochtend samen met de Inspectie SZW de nieuwbouw van het Amphia ziekenhuis in Breda. De bouw is al jaren één van de meest risicovolle sectoren. …Lees meer »
 • Aardbevingsbestendige en gasloze klimaatinstallaties voor Groningse scholen

  Aardbevingsbestendige en gasloze klimaatinstallaties voor Groningse scholen

  Twee scholen in Groningen zijn voorzien van aardbevingsbestendige en gasloze klimaatinstallaties . Het zijn de eerste scholen in de provincie waar de schade als gevolg van door gaswinning ontstane aardbevingen is hersteld. In totaal zullen zo’n 70 scholen bouwkundig worden versterkt of herbouwd. Vóór 2021 moeten ze aardbevingsbestendig en toekomstbestendig zijn. De klimaatinstallaties zijn aangebracht door Klimaatgroep Holland. “Opdrachtgever Centrum Veilig Wonen eist dat wij aan hogere eisen voldoen dan het Bouwbesluit”, zegt directeur Harry …Lees meer »
 • Online toetsingssysteem als eerste stap naar aantonen vakbekwaamheid

  Online toetsingssysteem als eerste stap naar aantonen vakbekwaamheid

  Alleen wanneer je kunt aantonen dat je over de juiste kennis beschikt, mag je straks nog cv-installaties ontwerpen, installeren, inbedrijfstellen en onderhouden. Dit kun je doen door succesvol een theorie- en een praktijkexamen af te leggen. Uneto-VNI heeft hiervoor samen met KvINL, OTIB, opleiders en bedrijfsscholen een traject ontwikkeld. Dit …Lees meer »
 • Tot duurzaam kantoor omgebouwde gymzaal moet als voorbeeld dienen

  Tot duurzaam kantoor omgebouwde gymzaal moet als voorbeeld dienen

  In eenoude gymzaal in Bodegraven is sinds het begin van dit jaar een duurzaamkantoor gevestigd. Het gebouw uit 1955 is volledig verbouwd tot een moderne werkplek die voldoet aan verregaande duurzaamheidseisen. Bovendien is zoveel mogelijk van het oude materiaal hergebruikt. Adviesbureau Merosch wil haar nieuwe huisvesting laten zien hoe de bouwsector duurzaam om kan gaan met bestaande materialen. De gymzaal zelf is helemaal intact gebleven, op wat binnenmuren van de kleedruimten na. De gymvloer ligt …Lees meer »
 • Ook bij regen en bewolking energie uit zonnepanelen

  Ook bij regen en bewolking energie uit zonnepanelen

  Zonnepanelen die energie opwekken als de zon niet schijnt en zelfs als het regent. De Chinese universiteit van Soochow heeft hiervoor een nieuwe technologie ontwikkeld. Wanneer regendruppels op twee transparante polymeerlagen bovenop een fotovoltaïsche zonnecel vallen en er dan afrollen, ontstaat door wrijving statische elektriciteit. Dit soort hybride zonnepanelen zouden juist in regenachtige en bewolkte landen goed van pas kunnen komen. Maar de vraag is nog wel of er voldoende energie uit regendruppels kan worden …Lees meer »
 • Installateurs van klus gehaald om Feyenoord-vlag

  Installateurs van klus gehaald om Feyenoord-vlag

  De Telegraaf meldt dat werknemers van het Rotterdamse installatiebedrijf Spindler hun klus aan de Amstel Tower in Amsterdam kwijt zijn geraakt. Er bleek op de bovenste verdieping van het gebouw ineens een Feyenoord-vlag te hangen, die deze werknemers hadden opgehangen. De directie van het installatiebedrijf liet aan AT5 weten dat het drie niet meer aan het project mogen werken. Ze zijn op het matje geroepen, maar niet de laan uitgestuurd. De betrokkenen konden de grap …Lees meer »
 • Nederlands bedrijf wint prijs voor beste ventilatiesysteem voor woningbouw

  Nederlands bedrijf wint prijs voor beste ventilatiesysteem voor woningbouw

  Het Nederlandse bedrijf Fresh-r heeft in München de Passive House Components Award in de wacht gesleept. Deze prijs voor het beste ventilatiesysteem voor woningbouw ter wereld is uitgereikt op de Passivhaus beurs in München. De Nederlandse innovatie Fresh-r maakte indruk op de jury met zijn combinatie van warmteterugwinning, ventilatie en luchtzuivering. Het bedrijf werkte bij het inzenden nauw samen met het Schotse bureau Collective Architecture. Nieuwe Norm De jury vond de gezamenlijke inzending van Collective …Lees meer »
 • Legionellascan voor collectieve leidingwaterinstallaties

  Legionellascan voor collectieve leidingwaterinstallaties

  Vanmiddag introduceert kennisinstituut ISSO de LegionellaScan. De lancering vindt plaats op de stand van Envaqua tijdens de beurs Aqua Nederland in Gorinchem. Met de LegionellaScan kunnen eigenaren en beheerders van collectieve leidingwaterinstallaties in gebouwen stap voor stap ontdekken of zij de juiste maatregelen treffen en of zij aan de voor hen geldende, wettelijke regelgeving voldoen. “Voor gebouweigenaren en -beheerders is het nog altijd erg lastig om exact te weten welke wetgeving van toepassing is en …Lees meer »
 • Ook in België is de luchtkwaliteit in scholen zorgwekkend

  Ook in België is de luchtkwaliteit in scholen zorgwekkend

  De luchtkwaliteit in veel Belgische lagere scholen is zorgwekkend of ronduit slecht. Van de 222 scholen die vrijwillig meededen aan een onderzoek hiernaar, noteerden slechts zeven scholen een goede luchtkwaliteit. Bij 76 scholen is de lucht die kinderen inademen nog aanvaardbaar, maar bij de overige 143 onderzochte scholen is de lucht ongezond. Het onderzoek is uitgevoerd door Greenpeace. Er is vastgesteld dat de concentratie van stikstofdioxide in de klas hoger is bij mechanische ventilatie dan …Lees meer »
 • Installatiebranche presenteert gezamenlijk haar toekomstverkenning

  Installatiebranche presenteert gezamenlijk haar toekomstverkenning

  Vanmiddag overhandigde Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra het eerste rapport Connect2025 aan Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Connect2025 wil zicht geven op de impact van techniek voor Nederland op weg naar 2025. Deze toekomstverkenning moet als leidraad en inspiratie gaan dienen voor de branche én voor politiek en overheid, onderwijs en wetenschap, klanten, opdrachtgevers en partners in sectoren als de bouw, industrie, energie, infra, mobiliteit en zorg. Achterliggende gedachte is dat de installatiebranche een hoofdrol …Lees meer »
 • Digitale toolbox ‘Asbest’ voor de installatiebranche

  Digitale toolbox ‘Asbest’ voor de installatiebranche

  Speciaal voor de technische installatiebranche is de digitale toolbox ‘Asbest’ ontwikkeld. De toolbox geeft praktisch advies over wat u wel en niet moet doen als u met asbest te maken heeft. De adviezen in de toolbox richten zich zowel op voorzorgsmaatregelen als op maatregelen bij het werken met asbest en bieden de juiste bescherming tegen de gevaren van asbest. ‘Asbest’ is de vijfde digitale  toolbox op het toolboxplatform van II Mens & Werk: https://toolbox.ii-mensenwerk.nl. Eerder …Lees meer »