• Dalen of stijgen de prijzen van warmtepompen?

  Dalen of stijgen de prijzen van warmtepompen?

  Zoals bekend hikken veel consumenten nu nog aan tegen de aanschafprijs van een warmtepomp, die al snel rond de 4.000 tot 5.000 euro ligt. Arthur van Schayk, CEO van Remeha, liet begin januari doorschemeren er een hard hoofd in te hebben dat de prijzen zullen dalen. “Cruciale onderdelen van warmtepompen zijn exact hetzelfde als in airco’s en ze komen uit dezelfde fabrieken. Door schaalvergroting zal echt niet plotseling een prijsdaling intreden. Bovendien krijgen we een …Lees meer »
 • Europese HVACR-sector gaat met jongeren in debat over duurzame toekomst

  Europese HVACR-sector gaat met jongeren in debat over duurzame toekomst

  Onlangs nam ruim een miljoen studenten deel aan meer dan 2000 protesten in 125 landen over de hele wereld, geïnspireerd door de Zweedse tiener Greta Thunberg. De Europese HVACR-sector deelt de zorgen van de toekomstige generatie en organiseert een debat met jongeren om te bespreken hoe de sector kan helpen de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken. Vertegenwoordigers van de industrie en studenten Europa die deel willen uitmaken van de branche of besluitvormers van morgen, …Lees meer »
 • Amsterdam verbindt warmtenetten om meer stadswarmte te kunnen leveren

  Amsterdam verbindt warmtenetten om meer stadswarmte te kunnen leveren

  De Amsterdamse warmtenetten zullen met elkaar worden verbonden via een 3.8 kilometer lange pijplijn. Nu komt die warmte nog vanuit twee verschillende bronnen. Energiebedrijf Vattenfall ziet dit als een belangrijke stap in het verduurzamen en toekomstbestendig maken van de warmtenetten en wil hiermee de transitie naar een aardgasloze stad door middel van stadswarmte versnellen. De warmte van Amsterdam Zuid Oost komt nu vanuit de Diemen centrale en de warmte in Noord West vanuit de centrale) van AEB Amsterdam. Voor beide gebieden is tot 2025 een groei voorzien van totaal zo’n …Lees meer »
 • Eerst toets halen dan pas de bouwplaats op

  Eerst toets halen dan pas de bouwplaats op

  Vanaf 1 april a.s. is de Generieke Poortinstructie verplicht voor toegang op alle grote bouwplaatsen in Nederland. Deze GPI vervangt alle algemene veiligheidsinstructies. Om toegang te krijgen tot de bouwplaatsen voor werkzaamheden moet de GPI-toets zijn behaald. Dit geldt voor alle eigen medewerkers van bouw- en installatiebedrijven die zijn aangesloten bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw, onderaannemers en toeleveranciers maar ook voor vertegenwoordigers van opdrachtgevers en ingenieursbureaus. Eén uniforme poortinstructie voor alle bouwplaatsen …Lees meer »
 • Wie lost het best een storing op met behulp van een AR-bril?

  Wie lost het best een storing op met behulp van een AR-bril?

  Tijdens de finales van het Nederlands Kampioenschap van Beroepen zal een AR-battle plaatsvinden. Duo’s, bestaande uit scholieren, docenten en vakmensen, binden de strijd aan om een storing zo snel mogelijk te verhelpen. De monteur voert de handeling uit terwijl een expert op afstand via de beelden van een Augmented Reality (AR)-bril meekijkt en aanwijzingen geeft. Deze werkwijze biedt in de praktijk mogelijkheden om ervaren monteurs te koppelen aan beginnende monteurs of om een extra paar …Lees meer »
 • Batterij voor warm tapwater wint Duurzaam Verwarmd onderscheiding

  Batterij voor warm tapwater wint Duurzaam Verwarmd onderscheiding

  Flamco heeft de Best Innovation Award 2019 gewonnen voor de FlexTherm Eco, een thermisch laadstation voor warm tapwater. De jury noemt het toestel niet alleen zeer innovatief maar ook ultracompact en met ontwikkelingspotentieel voor de toekomst. De prijs werd gisteren uitgereikt op de eerste beursdag van Duurzaam Verwarmd. De branche-onderscheiding …Lees meer »
 • Villeroy & Boch en Center Parcs gaan langdurig samenwerken

  Villeroy & Boch en Center Parcs gaan langdurig samenwerken

  Villeroy & Boch en Center Parcs zijn een langdurige samenwerking aangegaan. De samenwerking maakt deel uit van een renovatieprogramma bij Center Parcs dat zich richt op kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. Het park de Eemhof in Zeewolde wordt als eerste gerenoveerd. De afgelopen jaren werkten Villeroy & Boch en Center Parcs al samen op vakantieparken in Nederland en België en recentelijk bij de bouw van Park Allgäu in Duitsland, dat in 2018 werd geopend. De vakantiewoningen …Lees meer »
 • Groothandel Warmteservice opent opnieuw vestiging

  Groothandel Warmteservice opent opnieuw vestiging

  Op 25 maart a.s. opent Warmteservice in Naarden de deuren van haar 61e vestiging. Naast Hilversum is dit de tweede vestiging in deze regio voor de landelijke groothandelsketen. Warmteservice levert meer dan 100.000 artikelen op het gebied van verwarming, sanitair, dakbedekking én de benodigde installatiematerialen. Los van het ruime productaanbod staat Warmteservice voor deskundig advies. “Wij denken niet alleen mee over de productkeuze, maar ook over de juiste installatie en de benodigde materialen”, aldus Harry …Lees meer »
 • Banen voor het oprapen in de installatiebranche dankzij Klimaatakkoord

  Banen voor het oprapen in de installatiebranche dankzij Klimaatakkoord

  Het Klimaatakkoord zorgt er volgens ECN voor dat er 42.000 tot 78.000 voltijdsbanen bijkomen in 2030. Voor elke verloren baan in fossiele sectoren (kolen, olie) komen er zeven klimaatbanen terug. “Het Klimaatakkoord creëert een bloeiende economie, met volop groene banen. Extra inzet is nodig voor (technische) opleidingen, werving en bij- en omscholing. Zo kunnen we de transitie uitvoeren en de werkgelegenheidskansen grijpen. Het is ook belangrijk om werknemers in de fossiele sector een goede toekomst …Lees meer »
 • “Er moet snel duidelijkheid komen over de ‘levensgevaarlijke’ Agpo Ferroli cv-ketels”

  “Er moet snel duidelijkheid komen over de ‘levensgevaarlijke’ Agpo Ferroli cv-ketels”

  Techniek Nederland roept Kiwa en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de veiligheid van de Agpo-Ferroli cv-ketels die in het tv-programma Kassa als ‘levensgevaarlijk’ werden bestempeld. Het gaat daarbij om cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. Voorzitter Doekle Terpstra: “Woningeigenaren en huurders moeten zo snel mogelijk weten of cv-ketels van Agpo-Ferroli kunnen leiden tot onveilige situaties. Daarbij moet …Lees meer »
 • ISH 2019: iets minder bezoekers maar steeds internationaler

  ISH 2019: iets minder bezoekers maar steeds internationaler

  Op de internationale installatievakbeurs ISH, die vorige week in Frankfurt plaatsvond, kwamen ongeveer 190.000 bezoekers af . Dat waren er iets minder dan de bijna 199.000 van twee jaar geleden. Ruim 2.500 exposanten toonden vijf dagen lang hun nieuwe producten. De beurs mag met recht internationaal worden genoemd: 66 procent van de exposanten en bijna 48 procent van de bezoekers kwamen van buiten Duitsland. De meeste bezoekers kwamen uit China, Italië, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, het …Lees meer »
 • Techniek Nederland en Holland Solar tekenen intentie tot samenwerking

  Techniek Nederland en Holland Solar tekenen intentie tot samenwerking

  Techniek Nederland en Holland Solar hebben zojuist een intentie tot samenwerking getekend op de beurs Solar Solutions in Vijfhuizen. Dat gebeurde door de respectievelijke voorzitters van beide belangenverenigingen Doekle Terpstra en Jaap Baarsma. Holland Solar vertegenwoordigt de Nederlandse zonne-energiesector en bestaat al sinds 1983. “We waren altijd een nichemarkt”, zei Baars voorafgaand aan de ondertekening maar inmiddels zijn we een volwaardige markt die ook in de installatiesector een prominente rol speelt.” Dat is voor beide …Lees meer »
 • ‘150.000 levensgevaarlijke cv-ketels van Agpo Ferroli’, meldt Kassa

  ‘150.000 levensgevaarlijke cv-ketels van Agpo Ferroli’, meldt Kassa

  Het consumentenprogramma Kassa besteedt in haar tv-uitzending vanavond aandacht aan ongeveer 150.000 ‘levensgevaarlijke’ cv-ketels van het merk Agpo Ferroli die tot woningbranden kunnen leiden. Het zou gaan om de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux, met een productiedatum van voor 2011. Installatiebedrijf Breman vertelt in de uitzending dat inmiddels duizenden toestellen dusdanig oververhit zijn geraakt dat ze zijn gesmolten. Hierbij was de kans op een woningbrand groot. “De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed …Lees meer »
 • ISH 2019: minder vernieuwend, toch verrassend

  ISH 2019: minder vernieuwend, toch verrassend

  De ISH is altijd een feestje. In een sneltreinvaart krijg je als bezoeker een totaaloverzicht van alle trends en noviteiten. Deze editie was volgens meerdere bronnen ‘minder vernieuwend’ dan de ISH van 2017, maar had wel genoeg nieuws in petto om de bezoeker te verrassen. Tegelijkertijd liet de beurs ook goed zien welke trends op dit moment de toon aangeven in de installatiebranche. Ook deze editie was het aanbod weer overweldigend. Rond de 2500 exposanten …Lees meer »