• Technische hoogstandjes en inspirerende verhalen op nieuw platform Techniek Nederland

  Technische hoogstandjes en inspirerende verhalen op nieuw platform Techniek Nederland

  Techniek Nederland heeft een nieuw platform geïntroduceerd: De Makers van Morgen. Het platform toont naast technische hoogstandjes, inspirerende verhalen van ondernemers en technische vakmensen. Het is een vervolg op De Techniek Achter Nederland, waarop spraakmakende technische projecten centraal stonden. Het nieuwe platform vertelt de verhalen vanuit het perspectief vanuit de sector zelf. De Makers van Morgen (demakersvanmorgen.com) gaat over gedreven mensen die bedenken, installeren en verbinden. Ondernemers en vakmensen die ervoor zorgen dat alles werkt. …Lees meer »
 • Van Dorp investeert in ketelvervanger met superrendement

  Van Dorp investeert in ketelvervanger met superrendement

  De Van Dorp Groep investeert in een compacte adsorptiewarmtepomp die de huidige hr-ketel kan vervangen zonder dat daar grote aanpassingen voor nodig zijn. De investering is onderdeel van een financieringsronde die moet leiden tot opschaling en een grootschalige wereldwijde marktintroductie. Van Dorp gaat hiervoor een langetermijnsamenwerking aan met de producent van deze warmtepomp, Cooll. De eerste serie warmtepompen zal bij 50 woningen worden geïnstalleerd. De uit de Universiteit Twente voortgekomen onderneming Cooll Sustainable Energy Solutions …Lees meer »
 • HT-warmtepomp doorstaat test en komt medio 2022 op de markt

  HT-warmtepomp doorstaat test en komt medio 2022 op de markt

  Vattenfall en Feenstra zijn medio vorig jaar gestart met het testen van een zelf ontwikkeld hogetemperatuur-warmtepompsysteem dat de traditionele cv-ketel vervangt zonder noodzaak voor aanvullende maatregelen aan afgiftesysteem en isolatie. In een pilot is het systeem gedurende een jaar in 20 verschillende huurwoningen getest. Als de tussentijdse resultaten van de pilot positief zouden zijn, zou rond deze tijd het systeem beschikbaar komen voor particuliere woningeigenaren. Wij vroegen Melanie Poort, woordvoerder van Vattenfall, naar de laatste stand van zaken. Jullie hebben de warmtepomp inmiddels getest in praktijksituaties. Wat zijn jullie bevindingen …Lees meer »
 • Wedstrijdje circulair bouwen, renoveren en installeren

  Wedstrijdje circulair bouwen, renoveren en installeren

  Het team Kuijpers/HvA//ROC Tilburg mag zich de winnaar noemen van de Techathon 2021, een prestigieuze wedstrijd voor installatiebedrijven en technische opleidingen. Circulair bouwen, renoveren en installeren stond centraal tijdens deze tweede Techathon. De deelnemende teams kregen de opdracht een nieuwe toekomst te creëren voor het monumentale kantoorgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf in Arnhem. Het gebouw aan het Stationsplein-West, dat dateert uit 1955, is in vrijwel alle opzichten verouderd. Voor de tien deelnemende teams was de uitdaging …Lees meer »
 • Mbo-certificaat voor 2D tekenen installaties

  Mbo-certificaat voor 2D tekenen installaties

  De basis van een elektro- of installatietechnisch ontwerp binnen de utiliteit is een principeschema of tekening. Het is van belang dat een (startende) monteur of onderhoudsmonteur algemene kennis heeft van de diverse soorten schema’s en/of tekeningen en dat men beschikt over symbolenkennis. Hoewel vanuit het beroepenveld wordt verondersteld dat deze kennis en vaardigheden al worden beheerst door de monteur, wordt deze momenteel minimaal behandeld in het mbo-onderwijs. Verschillende opleidingsbedrijven hebben hiervoor gezamenlijk diverse technische mbo-keuzedelen …Lees meer »
 • Brede oproep aan politiek: ‘Pak tekort aan technisch personeel aan

  Brede oproep aan politiek: ‘Pak tekort aan technisch personeel aan

  Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) schaart zich achter de oproep aan een nieuw kabinet van ondernemersorganisatie FME en vakbond FNV om actie te ondernemen tegen het tekort aan technisch personeel. ‘Alleen door een gecoördineerde aanpak kan Nederland de komende decennia voldoende technisch personeel opleiden om bijvoorbeeld de energietransitie te …Lees meer »
 • Technische bedrijven kampen komende vijf jaar met flink personeelstekort

  Technische bedrijven kampen komende vijf jaar met flink personeelstekort

  Ruim acht op de tien technische bedrijven (82%) verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici binnen hun organisatie. Een flinke stijging ten opzichte van 2015, toen 60 procent dit aangaf. De installatiesector is één van de koplopers. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder ruim 700 respondenten uit de technische branche. Uit cijfers blijkt dat het tekort aan technici alsmaar oploopt. In de periode 2015-2020 had driekwart van de bedrijven (74%) te maken …Lees meer »
 • Jubileumeditie VSK in teken van duurzame toekomst

  Jubileumeditie VSK in teken van duurzame toekomst

  Van 8 tot en met 11 februari 2022 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de 25ste editie plaats van de installatievakbeurs VSK. Duurzaamheid, digitalisering en een gezond binnenklimaat zijn op deze jubileumeditie de belangrijkste thema’s. “De installatiebranche staat voor nogal wat uitdagingen”, zegt Joyce van de Hoef van de beursorganisatie. “Samenwerking wordt erg belangrijk, want zonder partnerschappen gaan we de energietransitie niet voor elkaar krijgen en de klimaatdoelen niet halen. Dat ga je terugzien op …Lees meer »
 • Eerste woning met individuele aansluiting op ondergronds waterstofnet

  Eerste woning met individuele aansluiting op ondergronds waterstofnet

  Medio november krijgt voor het eerst in Europa een bestaande woning een individuele aansluiting op een lokaal, ondergronds waterstofnet. Daardoor kunnen de bewoners hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen. Waterstof is een alternatief voor aardgas, waarvan de levering en prijs momenteel onder druk staan. In de proefwoning onderzoekt consortium H2@Home ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast. “Er is geen enkele reden om aan de veiligheid van …Lees meer »
 • Partijen slaan handen ineen voor opleiden vakmensen

  Partijen slaan handen ineen voor opleiden vakmensen

  Technisch opleider ROVC en technisch dienstverlener Van Dorp zijn per 1 november een preferred partnership aangegaan voor onbepaalde tijd. Dit houdt in dat ROVC de vaste partner wordt op het gebied van technische trainingen en opleidingen voor Van Dorp. De technisch dienstverlener maakt gebruik van een groot deel van het portfolio van ROVC, van elektrotechniek tot koel- en klimaattechniek. Het doel van de samenwerking is om elkaar te versterken in de ontwikkeling van technici van …Lees meer »
 • “Een klant belde en daarna ben ik nooit meer thuis geweest”

  “Een klant belde en daarna ben ik nooit meer thuis geweest”

  Bob van der Loo is een ervaren loodgieter. Ruim vier jaar geleden begon hij voor zichzelf. Sindsdien is het “een gekkenhuis". Hij wordt overspoeld met aanvragen. Wil je het werk leuk houden, dan moet je je grenzen aangeven, waarschuwt de 46-jarige. En uiteraard de leuke klussen eruit pikken. Zoals Van der Loo ook laatst deed in thuisbasis Vlijmen. Van der Loo doorliep de LTS, volgde aansluitend technische vakopleidingen en werkte bij verschillende installatiebedrijven. In 2017 …Lees meer »
 • Schaalvergroting op het gebied van drukbehoud in HVAC-installaties

  Schaalvergroting op het gebied van drukbehoud in HVAC-installaties

  Spirotech neemt het Oostenrijkse familiebedrijf EDER over, voor de technologie, kennis en ervaring op het gebied van drukbehoud in HVAC-installaties. Drukbehoud in installaties is van belang om de kwaliteit van het systeemwater te kunnen beheersen en als gevolg daarvan de prestaties en levensduur te optimaliseren. De beide familiebedrijven werken al meer dan tien jaar samen. Vanaf 1 januari 2022 worden alle drukbehoudactiviteiten en circa 90 medewerkers van EDER Heizung (serviceverlening) en Anton EDER (productie en …Lees meer »
 • Nieuwe vakdiscipline: Verduurzamer

  Nieuwe vakdiscipline: Verduurzamer

  Tijdens Building Holland is de oprichting van het Gilde van Verduurzamers aangekondigd. Initiatiefnemers Wietse Walinga (Smart Workplace/Duurzaam Gebouwd), John Lens (TVVL) en Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) presenteerden het Gilde van Verduurzamers en haar eerste voorzitter: Suze Gehem (foto, Groene Grachten). Het gilde wil zich ontwikkelen tot de beroepsvereniging van alle professionals in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het zet zich in voor kennisdeling en kennisontwikkeling dwars door alle branches in de sector heen: …Lees meer »
 • Kleine update voor ISSO-kleintje Riolering

  Kleine update voor ISSO-kleintje Riolering

  ISSO-kleintje Riolering is laatst weer op kleine punten herzien. installateurs en servicemonteurs kunnen hierin de meest gebruikte richtlijnen voor het ontwerp en de aanleg van riolering terugvinden. Ook architecten en aannemers kunnen met dit zakboekje snel kennis opdoen van de basisbeginselen van het rioleringsstelsel. Huishoudelijk afvalwater wordt via de vuilwaterafvoer geloosd op de gemeentelijke riolering, en ook hemelwaterafvoer (van particulier terrein) wordt daar ingezameld en afgevoerd. Het ISSO-kleintje Riolering behandelt zowel de vuilwater- als de …Lees meer »