• Ook installatiebranche heeft nu app met actueel vaknieuws

  Ook installatiebranche heeft nu app met actueel vaknieuws

  Installateurszaken introduceert als eerste praktijkblad voor de installatiebranche een app. Alle artikelen, columns en rubrieken uit dit magazine worden in deze app dagelijks aangevuld met actueel vaknieuws. De app is vanaf heden gratis te downloaden voor Android gebruikers. Bezitters van een Apple smartphone moeten nog even geduld hebben. Steeds meer dienstverleners en fabrikanten introduceren een app bij de producten die ze op de markt brengen. Deze apps kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om rechtstreeks te bestellen …Lees meer »
 • ‘Wegvallen ISDE-subsidie nieuwbouw remt toepassing bodemenergie’

  ‘Wegvallen ISDE-subsidie nieuwbouw remt toepassing bodemenergie’

  Vereniging BodemenergieNL betreurt het wegvallen van subsidie voor installaties bij nieuwbouw in de vernieuwde ISDE-regeling, omdat daarmee de drempel voor bodemenergie, oftewel bodemgekoppelde warmtepompen, hoger wordt. Het ministerie van Economische Zaken heeft eergisteren de evaluatie van de ISDE-regeling gepubliceerd. De ISDE biedt sinds 2016 subsidie voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels en bioketels. Meer dan de helft (bijna 55 procent) van het totale aantal gesubsidieerde apparaten betreft warmtepompen. Dit aandeel is elk jaar toegenomen. …Lees meer »
 • “Biomassaketels en pelletkachels zijn nog steeds populair”

  “Biomassaketels en pelletkachels zijn nog steeds populair”

  Vanaf 2020 krijgen huishoudens en kleine bedrijven geen subsidie meer op de aanschaf van pelletkachels of biomassaketels. Minister Wiebes vindt dat de verwarmingstoestellen teveel negatieve effecten met zich meebrengen voor het milieu. Volgens Eppo Bolhuis, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Biomassa Ketelleveranciers zijn name milieuorganisaties, maar ook de overheid steeds meer gekant tegen pelletkachels en biomassaketels. Toch verwacht hij geen algeheel verbod op termijn. “De installateur kan met een gerust hart onze verwarmingstoestellen blijven adviseren aan zijn klanten.” Pelletkachels en biomassaketels stoten weliswaar minder CO2 uit dan gasinstallaties, maar …Lees meer »
 • Stikstofcrisis: “Het duurt allemaal veel te lang”

  Stikstofcrisis: “Het duurt allemaal veel te lang”

  Techniek Nederland is blij dat het kabinet de eerste stappen zet om de stikstofcrisis aan te pakken en dringt tegelijkertijd aan op meer snelheid. Voorzitter Doekle Terpstra: “Het kabinet moet zo spoedig mogelijk een drempelwaarde vaststellen om projecten weer vlot te trekken. We hebben geen tijd te verliezen.” De ondernemersorganisatie is teleurgesteld over de voorgestelde PFAS-maatregelen. “Vóór 1 december gebeurt er feitelijk niets en dat kunnen we ons niet permitteren.”  Het kabinet lijkt met de …Lees meer »
 • Professionals en studenten gaan samen woonwijk verduurzamen

  Professionals en studenten gaan samen woonwijk verduurzamen

  Acht verschillende teams waarin getalenteerde medewerkers van installatiebedrijven samenwerken met hbo- en mbo-studenten gaan in één dag een concreet plan ontwikkelen voor een duurzame woonwijk. De winnaar ontvangt een geldprijs en het winnende plan wordt mogelijk daadwerkelijk uitgevoerd. Dit initiatief van Techniek Nederland vindt op 21 november a.s. onder de naam Techathon plaats in The Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. De gemeente Zoetermeer, mboRijnland, TNO en opleidingsfonds OTIB zijn mede-initiatiefnemers. Haalbaar en betaalbaar plan De …Lees meer »
 • Duurzaamste warmtenet bevindt zich in Enschede

  Duurzaamste warmtenet bevindt zich in Enschede

  Het warmtenet Enschede, dat huishoudens en bedrijven in Enschede voorziet van warmte, is het duurzaamste warmtenet van Nederland. Dit blijkt uit de kwaliteitsverklaring van Bureau CRG. De duurzaamheid van een warmtenet wordt uitgedrukt in het EOR (Equivalent OpwekkingsRendement). Deze factor geeft de verhouding weer tussen de geleverde warmte versus de …Lees meer »
 • Nieuwe woningen krijgen tot vier plusjes achter het energielabel A

  Nieuwe woningen krijgen tot vier plusjes achter het energielabel A

  In de slipstream van de nieuwe BENG-regelgeving krijgen woningen per 1 juli 2020 een nieuwe indeling van energielabels. De indeling is in concept gepubliceerd en staat open voor internetconsultatie. Nieuwbouwwoningen kunnen zich onderscheiden met één tot vier plusjes achter het A-label. Een langlopende wens van de Lente-akkoord partijen gaat met de nieuwe energielabel indeling in vervulling. Nieuwbouwwoningen kunnen zich eindelijk onderscheiden met één of meer plusjes achter de A. Energieprestatie in kWh/m2 jaar De nieuwe …Lees meer »
 • Tien jaar garantie op de beoogde energieprestatie van een woning

  Tien jaar garantie op de beoogde energieprestatie van een woning

  De in mei 2019 aangenomen Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) verplicht de aannemer om de kwaliteit van het opgeleverde werk onomstotelijk aan te tonen richting de opdrachtgever. De energieprestatie van de woning valt hier ook onder. House Energy Optimum (HEO) introduceert daarom een nieuwbouwsysteem dat dit risico met een verzekerbare energieprestatiegarantie afdekt. Een groot deel van de huidige nieuwbouwwoningen voldoet bij oplevering niet aan de wettelijke bouwbesluiteisen en/of aan de contractuele afspraken. Volgens analyse …Lees meer »
 • Unica installeert regeneratiedak met PVT solar in combinatie met WKO

  Unica installeert regeneratiedak met PVT solar in combinatie met WKO

  In Woudenberg realiseert Unica Energy Solutions in opdracht van energie-exploitant Eteck een regeneratiedak met PVT-panelen van Triple Solar. Hiermee wordt een CO2-emissie vermeden van ruim 100 ton per jaar. Dit dankzij elektriciteitsopwekking en een verbetering van het rendement van de warmtepompen. Met deze panelen wordt er circa 116 MWh elektriciteit opgewekt en circa 470 MWh aan warmte voor de warmtepompen. Unica Energy Solutions heeft in de gemeente Woudenberg twee bodemenergiesystemen met open bronnen (WKO) in …Lees meer »
 • Winnaars beste praktijkbegeleiders in installatiebranche bekend

  Winnaars beste praktijkbegeleiders in installatiebranche bekend

  De praktijkbegeleiders Daan van den Berg (Daan Installatietechniek), Sanjay Bhoendie (Lomans) en Theo van den Elzen (InstallatieWerk Zuid-Oost) zijn uitgeroepen tot TopCoach van het Jaar 2019. De drie mogen zich een jaar lang de beste praktijkbegeleiders in de technische installatiebranche noemen. Naast een bokaal ontvingen zij elk een geldprijs van €2.500,-. OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf, organiseert elk jaar de TopCoach van het Jaar-verkiezing. “Deze mensen zijn niet alleen ontzettend belangrijk …Lees meer »
 • Afval- en energiebedrijf levert warmte aan tuinbouwbedrijf

  Afval- en energiebedrijf levert warmte aan tuinbouwbedrijf

  Glastuinbouwbedrijf Gootjes AllPlant uit Heerhugowaard is aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC. Het is daarmee het derde glastuinbouwbedrijf in dit gebied dat volledig duurzaam wordt verwarmd. De hoeveelheid warmte die door het energiebedrijf wordt geleverd is vergelijkbaar met het jaarverbruik van ongeveer 300 huishoudens. AllPlant houdt zich sinds 1997 bezig met de opkweek en verkoop van jonge tuinplanten uit weefselkweek. Tot 2016 werkte het bedrijf vanuit twee locaties: een kantoorpand in Schagen …Lees meer »
 • “Verduurzamen van een woonboot is best een gedoe”

  “Verduurzamen van een woonboot is best een gedoe”

  Woonboten zijn vaak grote energiegebruikers. “Start met isoleren, ga zelf energie opwekken en stap dan pas over op de warmtepomp. In die volgorde”, vertelde Marjolein Bot van Amsterdam Smart City tijdens de drukbezochte Duurzame Woonboten Dag begin november. Het verduurzamen van woonboten stond tijdens deze dag centraal. Want hoewel de meeste aandacht uitgaat naar woningen en gebouwen ‘aan vaste wal’ valt ook in dit segment nog behoorlijk wat energie te besparen. Bob is zo’n woonbooteigenaar. …Lees meer »
 • ‘Er moet subsidie komen voor het vervangen van loden drinkwaterleidingen’

  ‘Er moet subsidie komen voor het vervangen van loden drinkwaterleidingen’

  Net als de Gezondheidsraad vindt Techniek Nederland dat de overheid met een subsidie moet komen voor het vervangen van loden drinkwaterleidingen. Voor de installateurskoepel is het probleem niet nieuw. Voorzitter Doekle Terpstra: "Installateurs adviseren hun klanten al jarenlang om loden leidingen te vervangen. Het gezondheidsrisico is groot, maar woningeigenaren hikken vaak aan tegen de kosten van nieuwe leidingen. Is het vervangen van alle leidingen in een woning te kostbaar, dan adviseren installateurs om in ieder …Lees meer »
 • VSK 2020 richt zich specifiek op de toekomst

  VSK 2020 richt zich specifiek op de toekomst

  ’s Lands grootste vakbeurs op het gebied van installatietechniek is weer aanstaande. Over iets minder dan drie maanden barst het tweejaarlijkse evenement weer los. Het beursprogramma krijgt inmiddels steeds meer gestalte. Welke trends gaan we zien in de Utrechtse Jaarbeurshallen? “De installatiesector profiteert volop van de economische trends, zoals de energietransitie, klimaatontwikkeling en duurzaamheid, maar het vraagt van zowel de installateurs als van de toeleveranciers dat ze zichzelf opnieuw uitvinden”, legt Patrick Schilte, Business unit …Lees meer »