• Viega bouwt nieuw scholingscentrum

  Viega bouwt nieuw scholingscentrum

  Viega is in Attendorn-Ennest gestart met de bouw van ‘Viega World’. Dit nieuwe trainingscentrum zal het naburige seminarcentrum vervangen, dat met meer dan tienduizend bezoekers per jaar tegen de grenzen van zijn capaciteit aanloopt. Recent nog realiseerde het bedrijf in Attendorn twee nieuwe gebouwvleugels met meer dan 200 kantoorwerkplekken. In Elspe werd eerder al ruimte voor toekomstige productie-uitbreidingen gerealiseerd met de bouw van een nieuwe hal. In Ennest wordt in de loop van dit jaar …Lees meer »
 • Dankzij de WTW behaaglijk de zomer door

  Dankzij de WTW behaaglijk de zomer door

  Al dagenlang berichten media dat er volgende week een hittegolf op komst is. Met tropische temperaturen in het vooruitzicht zit natuurlijk niemand te wachten op warmteterugwinning (WTW). Toch kan die WTW-unit juist helpen om de warme dagen geriefelijk door te komen, legt Albert van Lohuizen van Brink Climate Systems uit. Het geheim? Koudeterugwinning. “De installateur kan dus met een gerust hart aan zijn klant adviseren om de WTW door te laten draaien.” Voorwaarde is wel …Lees meer »
 • Scholingsprogramma warmtepompen in het kader van Green Deal

  Scholingsprogramma warmtepompen in het kader van Green Deal

  Opleidingscentrum GO° biedt, samen met haar praktijkuitvoerder Aeres Tech, installateurs en monteurs de gelegenheid zich te scholen voor het installeren en inregelen van warmtepompen. Het scholingsprogramma valt onder het gesubsidieerde programma ‘Green deal’, waaraan nog zes andere opleidingscentra meedoen. Het idee achter dit programma is vakmensen op te leiden voor het vele werk dat voortkomt zal komen uit het beoogde Klimaatakkoord, waarvan het concept onlangs werd gepresenteerd. Het Klimaatakkoord zal grote gevolgen hebben voor de energievoorziening in Nederlandse huishoudens: Aardgasvrije huizen, duurzame energie, CO2-neutraal, zonnepanelen en warmtepompen. Dit betekent veel …Lees meer »
 • AirFan zet bedrijfsvoering voort onder naam Vent-Axia

  AirFan zet bedrijfsvoering voort onder naam Vent-Axia

  Vanaf 1 augustus a.s. zullen de energiezuinige badkamerventilatoren, WTW-toestellen, handdrogers en het Uniflexplus+ flexibel luchtverdeelsysteem van Vent-Axia geleverd worden door Vent-Axia B.V. Daarmee verandert Vent-Axia van handelsnaam van Ventilair Group Nederland B.V. naar bedrijfsnaam op de Nederlandse markt.  De oprichting van deze nieuwe besloten vennootschap resulteert uit de integratie van Ventilair Group Nederland B.V. en AirFan B.V., waarbij AirFan B.V. de bedrijfsvoering zal voortzetten onder de naam Vent-Axia B.V. Het aanbod van Vent-Axia B.V. wordt …Lees meer »
 • “Installateur pv-panelen gaat periode van grote onzekerheid tegemoet”

  “Installateur pv-panelen gaat periode van grote onzekerheid tegemoet”

  “Het Klimaatakkoord in de huidige vorm is gebaseerd op aannames die niet de toetsing der waarheid kunnen doorstaan”, betoogt Roland van der Klauw. De directeur van verduurzamingsspecialist Wocozon waarschuwt voor de gevolgen. “Met name de installateur van pv-panelengaat een periode van grote onzekerheid tegemoet en zal passende maatregelen moeten nemen om zijn bedrijfsvoering op peil te houden.” In de zomer 2018 wordt het beleid voor de energietransitie vormgegeven. Resultaat zou moeten zijn dat de klimaatdoelstellingen …Lees meer »
 • Inspirerende eindgebruiker warmte-/koudeopslag gezocht

  Inspirerende eindgebruiker warmte-/koudeopslag gezocht

  Tijdens het Nationaal Symposium Bodemenergie reikt het Gebruikersplatform Bodemenergie de WKO Duurzaamheid Award uit. Deze onderscheiding gaat elk jaar naar een inspirerende eindgebruiker die uitzonderlijke inspanningen levert of heeft geleverd om een warmte-/koudeopslagsysteem (wko) te optimaliseren en de kennis daarvan uit te dragen. Het platform roept marktpartijen op om eindgebruikers …Lees meer »
 • Bouwfysisch praktijkboek herzien met oog op invoering Wet kwaliteitsborging voor bouwen

  Bouwfysisch praktijkboek herzien met oog op invoering Wet kwaliteitsborging voor bouwen

  Het Praktijkboek bouwfysica & bouwtechniek is herzien met het oog op de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Het boek is bedoeld voor ontwerpers en de uitvoerende bouw, maar ook voor adviseurs (bouwtechnisch en bouwfysisch), gemeentelijke plantoetsers en kwaliteitsborgers. Het biedt een overzicht van de bouwfysische en wettelijke eisen voor alle relevante gebouw- en installatieonderdelen. De eisen waaraan de gebouwschil en gebouwgebonden installaties moeten voldoen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Maar door …Lees meer »
 • Uneto-VNI ondertekent digitaliseringsdeal voor bouwketen

  Uneto-VNI ondertekent digitaliseringsdeal voor bouwketen

  Uneto-VNI zet samen met de overheid en de bouw vaart achter digitalisering van de bouwketen. De sector stelt daarvoor een Nationaal Digitaliserings- en Informatiseringsprogramma op waarin afspraken staan over uitwisseling en beheer van data en informatie. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Uneto-VNI en een groot aantal ketenpartners hebben de afspraken onlangs vastgelegd in een intentieverklaring. Vicevoorzitter Claudia Reiner heeft de digitaliseringsdeal mede getekend namens het samenwerkingsverband Digitaal stelsel Bouw en Installatie (DSBI). Dankzij de deal, …Lees meer »
 • Waarom niet stoken’ op waterstof in plaats van op gas?

  Waarom niet stoken’ op waterstof in plaats van op gas?

  Volgens Kiwa kan waterstof in de toekomst aardgas vervangen. Het huidige gasnet zou hiervoor niet ingrijpend hoeven te veranderen. Waterstof zou vooral een alternatief kunnen bieden voor wijken die niet geschikt zijn voor andere gasloze oplossingen, zoals elektrische warmtepompen of het warmtenet. “Dat zijn bijvoorbeeld regio’s met oudere boerderijen of historische binnensteden”, zegt hoogleraar toekomstige energiesystemen Ad van Wijk tegen de NOS. “Het is heel duur om dat soort huizen met een warmtepomp te verwarmen, …Lees meer »
 • Specialisten in ventilatie en gebouwautomatisering vinden elkaar

  Specialisten in ventilatie en gebouwautomatisering vinden elkaar

  De Gentse specialist in gebouwautomatisering OpenMotics maakt sinds kort deel uit van Renson, specialist in ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’. “Bij Renson waren we er al langer van doordrongen dat ‘gezond en comfortabel wonen’ verder reikt dan de producten die we daarvoor ontwikkelen”. aldus CEO Paul Renson. “Dankzij deze samenwerking hebben we nu ook een concrete ‘cloud’-oplossing in huis.” Pieter De Clerck (CEO OpenMotics): “Wat ons betreft zou gebouwautomatisatie even vanzelfsprekend moeten zijn als stromend …Lees meer »
 • ‘Branche zal het aantal warmtepompsystemen fors moeten opschalen’

  ‘Branche zal het aantal warmtepompsystemen fors moeten opschalen’

  De ambities van het deze week gepresenteerde klimaatakkoord op hoofdlijnen vraagt van de branche een forse opschaling van enkele tienduizenden naar honderdduizenden warmtepompsystemen per jaar. Dat zegt de Dutch Heat Pump Association (DHPA), die middels de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) betrokken was bij de onderhandelingen over het klimaatakkoord. Warmtepompen zijn in het klimaatakkoord erkend als een van de belangrijkste vervangers van de traditionele gasketel: ze hebben een rendement van honderden procenten omdat zij duurzame …Lees meer »
 • “De installateur is hard op weg zichzelf overbodig te maken”

  “De installateur is hard op weg zichzelf overbodig te maken”

  Het artikel “Klimaatakkoord zal grote gevolgen hebben voor de installateur” trok op de LinkedIn-pagina van onze social media-redacteur veel belangstelling. Claudia Reiner, vice-voorzitter van Uneto-VNI en betrokken bij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord, raadt in dit artikel installateurs aan om zich nu al voor te bereiden op de grote veranderingen die de branche te wachten staan. “Ik denk dan o.a. aan kennisverwerving over duurzame oplossingen”, zegt ze. “Maar installateurs moeten ook leren om de klant …Lees meer »
 • “Klimaatakkoord zal grote gevolgen hebben voor de installateur”

  “Klimaatakkoord zal grote gevolgen hebben voor de installateur”

  De installatiebranche gaat een sleutelrol spelen bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dat blijkt uit het Klimaatakkoord op hoofdlijnen dat Ed Nijpels gisteren presenteerde. Claudia Reiner was als vice-voorzitter van Uneto-VNI betrokken bij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord. Zij adviseert installateurs om zich nu al voor te gaan bereiden op de grote veranderingen die de branche te wachten staan. In het Klimaatakkoord, waarvan de daadwerkelijke uitvoering in 2019 van start moet gaan, wordt gerept …Lees meer »
 • Klimaatakkoord: geen verplichte maximale warmtevraag woningen

  Klimaatakkoord: geen verplichte maximale warmtevraag woningen

  Uneto-VNI is enthousiast over de plannen in het Klimaatakkoord die vandaag zijn gepresenteerd. De subsidie voor gebouw-gebonden financiering en een verschuiving in de energiebelasting zullen verduurzaming aantrekkelijker maken, verwacht de installateurskoepel. Ook komt er bijvoorbeeld een norm voor de maximale warmtevraag van woningen die de toepassing van hybride warmtepompen en zonneboilers moet versnellen. Kanttekening: die norm is geen verplichting. Daarvan zal op z’n vroegst pas in 2030 sprake zijn. Voorzitter Doekle Terpstra van de installateurskoepel: …Lees meer »