• SER: ‘Minder biogrondstoffen gebruiken voor elektriciteit en warmte’

  SER: ‘Minder biogrondstoffen gebruiken voor elektriciteit en warmte’

  De inzet van biogrondstoffen voor elektriciteit en warmte voor gebouwen moet worden afgebouwd. Bij inzet voor warmte is het cruciaal dat het kabinet initiatieven neemt om duurzame alternatieven, als geothermie, aquathermie en warmtepompen zo snel mogelijk beschikbaar te maken. Anders komen de klimaatdoelen in de knel. Dit valt te lezen in het SER-advies ‘Biomassa in balans. Een duurzaamheidskader voor hoogwaardige inzet van biogrondstoffen’, dat vandaag is verschenen. Opbouw van hoogwaardig De toekomst ligt bij meer …Lees meer »
 • RIVM wijst op blootstelling aan coronavirus via aerosolenroute

  RIVM wijst op blootstelling aan coronavirus via aerosolenroute

  De laatste maanden is er veel te doen geweest over de zogenaamde aerosolenroute. Volgens een aantal deskundigen zou de overdracht van het coronavirus theoretisch gezien via kleine vochtdruppels in de lucht kunnen plaatsvinden. Uit een net openbaar gemaakt onderzoek van het RIVM blijkt inderdaad dat in niet-geventileerde ruimtes mensen aan deze zogenaamde aerosolen kunnen worden blootgesteld. De RIVM-wetenschappers keken in hun onderzoek onder meer naar hoeveel aerosolen er vrijkomen na bijvoorbeeld een hoest of bij …Lees meer »
 • Uitslag prijsvraag: strikken en zetten

  Uitslag prijsvraag: strikken en zetten

  De tweede ‘Raad het gereedschap’ bleek wat moeilijker. Iets met rioleringsbuizen, hadden we er nog bij gezet. En dat leverde uiteindelijk een handvol goede antwoorden op. “De lange beitel op de foto is een strikbeitel en de korte een zetbeitel”, legt Jaap Schut uit, verzamelaar van historisch gereedschap en oude installaties die straks in een installatiemuseum zijn terug te vinden. “De beitels werden gebruikt om rioleringsbuizen waterdicht met elkaar te verbinden.” Schut: “Rioleringsbuizen waren in vroegere jaren van gietijzer gemaakt. Deze buizen werden door middel van een sok/mof-verbinding aan elkaar …Lees meer »
 • Eerste virtuele editie Aqua Nederland succesvol

  Eerste virtuele editie Aqua Nederland succesvol

  De eerste virtuele variant van de vakbeurs Aqua Nederland is succesvol verlopen en enthousiast ontvangen door zowel de deelnemende exposanten als bezoekers, aldus beursorganisator Easyfairs. De fysieke editie van Aqua Nederland zal in maart 2021 plaatsvinden. Het beursteam van Aqua Nederland werkte voor de virtuele editie samen met de partners Event Insight met haar platform Let’s Get Digital en het audiovisuele productieteam van ATG. In totaal hebben ruim 1.000 unieke waterprofessionals het platform leren kennen. …Lees meer »
 • Alles over water in een virtuele beursomgeving

  Alles over water in een virtuele beursomgeving

  Donderdag 2 juli vindt de eerste editie van de virtuele variant van Aqua Nederland plaats. Het programma bestaat uit meer dan 300 exposanten en 25 sprekers. “In korte tijd hebben we een compleet virtuele editie gerealiseerd door de steun en samenwerkingen met de watersector”, vertelt Esther Rodenburg namens Aqua Nederland. “Er heerst gezonde spanning, maar we kijken er vooral ontzettend naar uit.” Het zogeheten Aqua Nederland Digitaal gaat aanstaande donderdag om 13.00 uur live. Het …Lees meer »
 • Wegwijzer Aanpasbaarheid klimaatinstallaties gelanceerd

  Wegwijzer Aanpasbaarheid klimaatinstallaties gelanceerd

  Om meer aandacht te vragen voor aanpasbaarheid van klimaatinstallaties is de Wegwijzer Aanpasbaarheid klimaatinstallaties opgesteld. De wegwijzer is te vinden op de website www.platformduurzamehuisvesting.nl. Het project is uitgevoerd door de Expertgroep Klimaattechniek van TVVL in samenwerking met Platform Duurzame Huisvesting en i4services. De Expertgroep Klimaattechniek signaleerde dat energiebesparende gebouwontwerpen vaak …Lees meer »
 • Ook wtw douchewater nu onderdeel Nederlandse Verwarmingsindustrie

  Ook wtw douchewater nu onderdeel Nederlandse Verwarmingsindustrie

  De Nederlandse Verwarmingsindustrie heeft een nieuwe sectie toegevoegd: Douchewater & warmteterugwinning [D-wtw]. Q-Blue, Technea Duurzaam en Dutch Solar Systems hebben ambitieuze plannen om de sectie te laten groeien én douchewater warmteterugwinning op de kaart te zetten. “Uiteindelijk is douchewater warmteterugwinning een energiebesparende maatregel die direct bijdraagt aan het duurzaam verwarmen van tapwater binnen de gebouwde omgeving”, aldus Luuk Dijkhuis namens de nieuwe sectie. “Verwarming en tapwater zijn nauw met elkaar verbonden, het is daarom een …Lees meer »
 • Uitslag prijsvraag: de voorloper van de bahco

  Uitslag prijsvraag: de voorloper van de bahco

  Het gereedschap op de foto, waarnaar wij in IZ mei vroegen, betreft een vroege (80 tot 100 jaar oude) verstelbare Engelse sleutel. Een Engelse sleutel is een moersleutel die dezelfde toepassing heeft als een steeksleutel, maar waarvan de bekwijdte met behulp van een wormwiel verstelbaar is. De eerste verstelbare sleutels werden ontwikkeld door Edwin Beard Budding (1795-1846). Later. in 1892, verbeterde en patenteerde Johan Petter Johansson uit Zweden de vinding. De meeste inzenders hadden het …Lees meer »
 • Drie waterstof cv-ketels doorlopen praktijktest

  Drie waterstof cv-ketels doorlopen praktijktest

  Binnenkort wordt drie maanden lang waterstoftechnologie voor woningen in de praktijk getest. De test vindt plaats in een proefopstelling van EnTranCe op het terrein van de Hanzehogeschool Groningen. In de proeftuin worden drie waterstof cv-ketels getest. De resultaten moeten een veilige werking in woonwijken helpen garanderen en een grootschalige toepassing van waterstof mogelijk maken. Waterstof is een kansrijk alternatief voor aardgas. Diverse fabrikanten brengen installatietechnische producten op de markt die geschikt zijn voor waterstof. Maar …Lees meer »
 • Organisch zonnefolie, radiatorventilator en warmtepomppanelen in de prijzen

  Organisch zonnefolie, radiatorventilator en warmtepomppanelen in de prijzen

  The Green Quest Award is toegekend aan Heliatek, producent van organisch zonnefolie. Dit product wordt na 14 jaar ontwikkelen deze zomer groots opgeschaald. De publieksprijs ging naar de radiatorventilator van SpeedComfort. En de ENGIE Prijs ging naar de warmtepomppanelen van Triple Solar. Afgelopen seizoen meldden 140 bedrijven hun innovaties aan. Een jury o.l.v. Jacqueline Cramer selecteerde 40 bedrijven die hun innovatie live bij Harm Edens op BNR Nieuwsradio mochten toelichten. Game changer Het juryrapport beschrijft …Lees meer »
 • Op een rijtje: 16 verschillende technieken om te koelen

  Op een rijtje: 16 verschillende technieken om te koelen

  Klimaatverandering zorgt voor steeds warmere Nederlandse zomers, waardoor koeling van huizen aan belang toe neemt. Dat blijkt wel uit de verwachtingen van de airco-industrie voor dit jaar: een stijging van ongeveer 50%. Dit terwijl vorig jaar al 30% meer airconditioners werd verkocht. Airconditioning is echter niet de enige oplossing om een gebouw te koelen. TKI Urban Energy verzamelde relevante gegevens van 16 verschillende technieken om te koelen. Per techniek is aangegeven hoe duurzaam deze is, …Lees meer »
 • Gasketelwet uitgesteld tot na de zomer

  Gasketelwet uitgesteld tot na de zomer

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de invoering van de ‘Gasketelwet’ wordt uitgesteld tot na de zomervakantie. Ook de verplichte CO-certificering gaat daardoor pas over enkele maanden in. Techniek Nederland heeft het ministerie laten weten teleurgesteld te zijn over het uitstel. Het ministerie benadrukt dat uitstel geen afstel betekent.  Voor het uitstel van de nieuwe wet zijn twee oorzaken: - het advies van de Raad van State laat nog op zich wachten, - de …Lees meer »
 • Particulieren krijgen extra tijd om warmtepomp of zonneboiler te laten installeren

  Particulieren krijgen extra tijd om warmtepomp of zonneboiler te laten installeren

  Particulieren die in 2019 een warmtepomp of zonneboiler kochten, krijgen 6 maanden extra tijd om het apparaat te laten installeren. Dit geldt voor de installatie in een eigen nieuwbouwwoning waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd. Dit besluit is genomen vanwege COVID-19. Voor particulieren is het in deze covidsituatie niet altijd mogelijk om het apparaat voor de uiterlijke datum van 1 juli 2020 te laten installeren. De uiterlijke installatietermijn is nu verschoven naar …Lees meer »
 • Wat is de rol van de techniek over 20 jaar?

  Wat is de rol van de techniek over 20 jaar?

  Aanstaande woensdag 24 juni verschijnt Scenario2040, een studie waarmee Techniek Nederland in beeld brengt hoe de samenleving er over twintig jaar uit zou kunnen zien. Dat gebeurt met een online event, waarvoor zich inmiddels al 500 belangstellenden hebben aangemeld. Tijdens een interactief programma laten deskundigen hun licht schijnen op de inhoud van de scenariostudie. Wat zijn de grootste uitdagingen? Welke consequenties hebben de beslissingen die we vandaag nemen? Wat is straks de rol van de …Lees meer »