• Groothandel Wasco breidt distributie verder uit

  Groothandel Wasco breidt distributie verder uit

  Drie jaar geleden realiseerde Wasco een nieuw distributiecentrum van 18.000m2 op de Ecofactorij in Apeldoorn. Dit wordt nu uitgebreid met nog eens 8000m2. De aanbouw wordt duurzaam gebouwd conform de Breeam outstanding norm Deze norm houdt in dat er niet alleen wordt gekozen voor materialen die duurzaam zijn. Ook met andere aspecten wordt rekening gehouden, zoals het ontwerp, de locatie en het klimaatconcept. Dit moet uiteindelijk resulteren in een prettige werkomgeving met lage exploitatielasten, beperkte …Lees meer »
 • Inkoopgedrag Nederlandse installateurs blijft traditioneel

  Inkoopgedrag Nederlandse installateurs blijft traditioneel

  Het koopgedrag van professionals in de installatiebranche blijft vrij traditioneel. De groothandel neemt nog steeds een dominante positie in. Andere kanalen, zoals directe inkoop bij fabrikanten en pure online kanalen, verhogen wel de druk op het traditionele distributiesysteem in de branche. Zo blijkt uit recent marktonderzoek dat ongeveer een kwart van de Nederlandse installateurs rechtstreeks bij online winkels inkoopt. Ze besteden daar echter maar 3% van hun totale budget. Het distributiemodel in drie stappen, van …Lees meer »
 • Zuiverend dak haalt CO2, stikstof- en zwaveloxides uit de lucht

  Zuiverend dak haalt CO2, stikstof- en zwaveloxides uit de lucht

  Vis Waddinxveen heeft haar bedrijfspand van een luchtzuiverend ECO-dak laten voorzien. Daarmee haalt het bedrijf honderden kilo’s aan CO2, stikstof- en zwaveloxides uit de lucht. De leverancier van gasflessen werd opgericht in 1816 onder de naam De Smidse Vis. Nu, ruim tweehonderd jaar later, staat de zesde generatie aan het roer. Denken aan de volgende generaties Familiebedrijven met een lange historie zijn per definitie gewend om te denken aan de toekomst, aan de volgende generaties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist familiebedrijven het thema ‘duurzaamheid’ een warm hart …Lees meer »
 • De nekslag voor systeem C?

  De nekslag voor systeem C?

  Nu de NEN 1087 wordt herzien, gaan er ook stemmen op om het begrip leefzone anders te definiëren. Dat zou verregaande consequenties hebben voor bepaalde ventilatiesystemen. “Vooral systeem C zou worden benadeeld.” De leefzone is het gedeelte van een verblijfsgebied waarbij de ruimte gelegen binnen 1 m van een uitwendige scheidingsconstructie, binnen 0,2 m van een inwendige scheidingsconstructie en hoger gelegen dan 1,8 m boven de vloer buiten beschouwing blijft. Binnen Europa geldt er een …Lees meer »
 • Warmtepompmarkt vorig jaar weer fors gegroeid

  Warmtepompmarkt vorig jaar weer fors gegroeid

  In 2019 is het aantal verkochte warmtepompen gestegen naar 40.204. Dit is een stijging van 32% ten opzichte van de 30.481 verkochte exemplaren in 2018. Dit jaar verwacht onderzoeksbureau Dutch New Energy Research dat de Nederlandse markt met 24% verder zal groeien naar bijna 50.000 verkochte warmtepompen, zo blijkt uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020. “De maatschappij is inmiddels wel overtuigd van de belangrijke rol die zon en wind in de komende jaren gaan spelen”, …Lees meer »
 • Techniek Nederland organiseert webinar over CO certificering

  Techniek Nederland organiseert webinar over CO certificering

  Techniek Nederland organiseert op dinsdag 21 januari het webinar ‘Alles wat u moet weten over de CO-certificering’. Tijdens de interactieve presentatie komen alle belangrijke aspecten aan de orde van de wettelijke certificering voor verwarmingsinstallateurs, die op 1 juli van dit jaar ingaat. Sprekers zijn experts Remco van der Linden en …Lees meer »
 • BENG definitief uitgesteld tot januari 2021

  BENG definitief uitgesteld tot januari 2021

  De invoeringsdatum van de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG), de bepalingsmethode NTA8800 en de invoeringsdatum van het nieuwe energielabel worden met een half jaar uitgesteld tot 1 januari 2021. Minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil zo de bouwende partijen voldoende voorbereidingstijd geven om de BENG-eisen en het nieuwe energielabel succesvol te kunnen implementeren. Reden van het uitstel is het niet tijdig gereed zijn van de benodigde rekensoftware. November 2019 werd bekend …Lees meer »
 • “Maak klant duidelijk dat hij mee moet in de transitie”

  “Maak klant duidelijk dat hij mee moet in de transitie”

  Het zal menig installateur bekend in de oren klinken. Een zakelijke klant wil zijn bedrijfspand laten  verduurzamen, maar schrikt terug als hij het kostenplaatje krijgt voorgeschoteld. Hoe krijg je hem dan toch zover dat hij de stap wil wagen? Installatienet sprak met Jeroen Peels, die recentelijk zijn kapsalon energieneutraal liet maken. Als ‘early adapter’ weet de Eindhovense ondernemer als geen ander met welke vragen zijn collega’s worstelen. “Ik snap dat veel concullega’s en collega’s uit …Lees meer »
 • Vernieuwd Naturalis verduurzaamt warmte-installatie

  Vernieuwd Naturalis verduurzaamt warmte-installatie

  Renovatie en nieuwbouw bieden bij uitstek mogelijkheden voor gebouweigenaren om de warmtevoorziening verder te verduurzamen. Naturalis in Leiden maakte bij de vernieuwing van het museum de overstap naar een duurzame klimaatbeheersingsinstallatie. Het vernieuwde Naturalis in Leiden opende vorig jaar haar deuren en is nu ongeveer twee keer zo groot als voorheen. Voor het eerst bevindt alles zich onder één dak: museum, kantoor, depot en laboratorium. Het huidige gebouw bestaat uit het gerenoveerde oorspronkelijke pand en …Lees meer »
 • Plotseling stoppen ISDE-subsidie zorgt voor onvoorziene kostenpost

  Plotseling stoppen ISDE-subsidie zorgt voor onvoorziene kostenpost

  Minister Wiebes heeft gereageerd op de brief van de Lente-akkoord partijen over zijn besluit om de ISDE vanaf januari 2020 niet langer open te stellen voor investeringen in nieuwbouw waarvoor de gasaansluitplicht is vervallen. De minister heeft besloten om een overgangsregeling in te stellen voor particulieren. Voor zakelijke partijen wordt echter geen overgangsregeling getroffen. De minister betoogt dat bedrijven de subsidie dienen aan te vragen vóórdat de kosten worden gemaakt. Hij stelt: “Voor zakelijke partijen …Lees meer »
 • FNV-leden bij Technische Unie zetten hun staking voort

  FNV-leden bij Technische Unie zetten hun staking voort

  De staking bij de Technische Unie in Strijen wordt morgen voortgezet. Dat hebben de leden van FNV die bij de Technische Unie werken zojuist besloten. De medewerkers van de grootste technische groothandel van het land staken onder meer voor een loonsverhoging van 5% in de nieuwe cao. De staking in Strijen is de derde stakingsactie in een reeks van meerdere stakingen van de technische groothandels en begon vanochtend om 05.00 uur. In diezelfde reeks wordt …Lees meer »
 • Van Dorp neemt specialist in zwembadtechniek over

  Van Dorp neemt specialist in zwembadtechniek over

  Van Dorp heeft overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen van Kunststofwerktuigbouw Kawebe B.V. (KWB) te Boxtel. KWB is 30 jaar actief in zwembadtechniek, waterbehandeling en kunststof leidingwerk en bedient zowel de Nederlandse als de Belgische markt. Er werken momenteel 42 medewerkers en het bedrijf heeft een omzet van circa 7,5 miljoen euro. Van Dorp heeft het specialisme Zwembaden al in huis en wil met de overname haar positie in dit segment versterken. Voor …Lees meer »
 • Wat zijn de effecten van BENG op utiliteitsgebouwen?

  Wat zijn de effecten van BENG op utiliteitsgebouwen?

  Vanaf 1 juli 2020 hebben vastgoedontwikkelaars en architecten te maken met de nieuwe bepalingsmethode voor energieprestatie, NTA 8800. De BENG-eisen vervangen de huidige EPC-eisen, maar hoe streng zijn ze? En er zijn verschillende mogelijkheden om aan de nieuwe eisten te voldoen, maar hoe? DGMR-adviseurs schreven hier een whitepaper over, waarin een aantal veel voorkomende utiliteitsbouwfuncties naast elkaar worden gezet. Berekeningen aan verschillende referentiegebouwen maken zichtbaar welke maatregelenpakketten er mogelijk zijn. In drie stappen geven de …Lees meer »
 • Healthy Building Index tool nu ook inzetbaar voor WELL

  Healthy Building Index tool nu ook inzetbaar voor WELL

  Het International WELL Building Institute (IWBI) heeft goedkeuring gegeven aan de Healthy Building Index-tool van bba binnenmilieu en DGMR. De tool kan nu ingezet worden om de tevredenheid van de medewerkers in kaart te brengen bij de WELL-certificering van gebouwen. De aanvullende WELL-module brengt ook de waardering voor thema's als voeding, beweging en inrichting in kaart. Het evalueren van de gebruikerservaringen is een verplicht onderdeel van het WELL-certificeringsproces. De Healthy Building Index-tool bracht al in …Lees meer »