• Binnenklimaat Nederland breidt uit met thema keukenventilatie

  Binnenklimaat Nederland breidt uit met thema keukenventilatie

  Binnenklimaat Nederland en ATAG Benelux gaan samenwerken om de bewustwording van keukenventilatie te vergroten. Bij het koken komt fijnstof vrij, dat schadelijk is voor onze gezondheid. Met een slimme afzuigkap en de juiste filters kan fijnstof in keukens goed gereduceerd worden, aldus ATAG, dat al langer bezig is met een gezond binnenklimaat en het lidmaatschap bij de brancheorganisatie ziet als de volgende stap om het belang van keukenventilatie onder de aandacht te brengen.  Wouter Wijma, …Lees meer »
 • All-electric wonen en ondernemen in beeld

  All-electric wonen en ondernemen in beeld

  De verduurzaamheidsopgave is groot. De communicatie daarover wordt voor een belangrijk deel op de schouders van de installateurs gelegd. Het is echter een verantwoordelijkheid voor de hele keten vindt Alklima, distributeur van de klimaatoplossingen van Mitsubishi Electric. Het bedrijf initieerde daarom de Balanced Living-campagne. Als onderdeel daarvan maakte het bedrijf met John Williams acht filmpjes bij particulieren en ondernemers over de ervaringen met een warmtepomp en andere duurzame maatregelen. De vele voordelen van warmtepomptechniek zijn …Lees meer »
 • Aalberts bundelt bedrijfsactiviteiten

  Aalberts bundelt bedrijfsactiviteiten

  Aalberts hydronic flow control, met haar twee hoofdmerken Flamco en Comap, heeft intrek genomen in een nieuw hoofdkantoor in Almere. De verhuizing maakt een uitbreiding en bundeling van bedrijfsactiviteiten mogelijk. Het multifunctionele gebouw, dat voldoet aan de BREEAM ‘Outstanding’ rating, huisvest faciliteiten voor productie, logistiek en kantoren. Bovendien is er een nieuwe R&D-afdeling en een hightech opleidingscentrum gevestigd. “Door verschillende locaties onder één dak te verenigen, verhogen we de algehele efficiëntie”, zegt Maarten van de Veen, Executive Director bij Aalberts hydronic flow control. “Onze productie- en magazijnruimtes zijn nu veel …Lees meer »
 • Norm voor gebouwriolering en buitenriolering binnen perceel gewijzigd

  Norm voor gebouwriolering en buitenriolering binnen perceel gewijzigd

  NEN 3215 stelt eisen aan de riolering voor een goede afvoer van zowel hemelwater als huishoudelijk afvalwater. Een belangrijke wijziging in deze norm is de huidige uitzonderingsregel voor grondgebonden woningen die zijn aangesloten op de buitenriolering voor uitsluitend de afvoer van hemelwater. Deze uitzondering komt te vervallen. Ook in die situatie moet nu verplicht een ontlastvoorziening worden toegepast. Afvoer van hemelwater is een belangrijk onderwerp, zeker nu we steeds vaker te maken krijgen met forse …Lees meer »
 • Unica Building haalt grootste opdracht ooit binnen

  Unica Building haalt grootste opdracht ooit binnen

  Technisch dienstverlener Unica heeft opdracht gekregen om de klimaatinstallaties van 1.250 Defensiegebouwen in Noord- en Zuid-Nederland te inspecteren, keuren en onderhouden. Tevens bestaat de opdracht uit het invullen van de circulaire en duurzaamheidsambitie van deze defensiegebouwen die het Rijksvastgoedbedrijf beheert. De overeenkomst start op 1 januari 2022 met een maximale looptijd van 8 jaar en heeft een contractwaarde van enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar. De opdracht is daarmee de grootste in de historie van …Lees meer »
 • Winkelketen Action zet grootschalig in op hergebruik koudemiddel

  Winkelketen Action zet grootschalig in op hergebruik koudemiddel

  De discountwinkelketen Action wint koudemiddel terug uit zijn gerenoveerde winkels voor hergebruik in vijftien nieuwe panden verspreid over Europa. Hiermee wil de winkelketen bijdragen aan een circulaire economie van koudemiddelen. Michiel Coolen, Construction Manager bij Action Group: “In 2020 hebben we meer dan 300 kg aan koudemiddel teruggewonnen uit meer …Lees meer »
 • Strategisch framework voor circulaire bestaande gebouwen beschikbaar

  Strategisch framework voor circulaire bestaande gebouwen beschikbaar

  Het framework voor circulaire bestaande gebouwen is beschikbaar. Met dit internationale framework wil DGBC de circulaire bouwoplossingen verbreden en toepasbaar maken naar de gehele bouwsector. Een belangrijke vraag daarbij is: hoe krijgt circulariteit een plek in de gehele bouwopgave, zo ook voor bestaand vastgoed? Het framework biedt een definitie voor een bestaand circulair gebouw en indicatoren om dit meetbaar te maken. DGBC heeft in 2018 het ‘Framework for Circular Buildings’ opgesteld gericht op nieuwbouw. Maar …Lees meer »
 • Effectiviteit luchtreinigers tegen virussen vastgesteld

  Effectiviteit luchtreinigers tegen virussen vastgesteld

  Daikin Europe heeft zijn luchtreinigers door het Franse laboratorium Institut Pasteur de Lille laten testen en certificeren. Daaruit bleek dat de modellen in 2,5 minuten meer dan 99,98% van het menselijke coronavirus HCoV-229E elimineren. Een elektrostatische HEPA-filter sluit het virus in, waarna het wordt geëlimineerd door intense blootstelling aan de gepatenteerde Flash Streamer-technologie van Daikin. Het Institut Pasteur de Lille voerde de test uit met het HCoV-229E-virus, een coronavirus dat nauw verwant is aan SARS-CoV-2. …Lees meer »
 • Knvvk & young cool en TVVL intensiveren samenwerking

  Knvvk & young cool en TVVL intensiveren samenwerking

  Knvvk & young cool heeft haar verenigingsbureau gehuisvest bij dat van TVVL, kennisplatform voor gebouwgebonden installatietechniek. De knvvk & young cool is een technische wetenschappelijke vereniging en vormt al meer dan 100 jaar een kennisnetwerk voor de koudetechnische professional. Sinds 2014 coördineert TVVL de post-HBO opleiding Koudetechniek voor de Stichting Post HBO Koudetechniek, een initiatief van de knvvk & young cool samen met 3 andere partijen uit de branche. Joop Hoogkamer, secretaris/penningmeester van de knvvk …Lees meer »
 • Warmteservice opent in Almelo haar 70e vestiging

  Warmteservice opent in Almelo haar 70e vestiging

  Warmteservice opent een nieuwe vestiging in Almelo. Het is de 70e vestiging van het bedrijf in Nederland en de 5e in Overijssel. Door in Almelo een nieuwe locatie te openen met een oppervlakte van bijna 450 m2, verwacht Warmteservice nog beter op de regionale behoeftes te kunnen inspelen. De vestiging is gelegen aan de Frederik van Eedenstraat nummer 60. Richard van Rijsdam is de franchisenemer van deze vestiging. Soner Unsurorlu zal als bedrijfsleider in Almelo …Lees meer »
 • Te warm in huis; wat doen we eraan?

  Te warm in huis; wat doen we eraan?

  We vinden het heerlijk die lange warme zomeravonden. Maar warmte in huis willen we liever niet. Die blijft lang hangen in huis, waardoor het lastig is om het nog koel te krijgen. De warmst gemeten temperatuur in huis in de zomer is gemiddeld 29,1 graden. Vanaf 25 graden is het niet meer draaglijk vindt 77% van de bewoners. Maar wat doen ze eraan? Dit blijkt uit onderzoek van Jaga Climate Designers. Het bedrijf vroeg ruim …Lees meer »
 • Minder meldingen CO-vergiftiging dan verwacht

  Minder meldingen CO-vergiftiging dan verwacht

  In Nederland werden in 2020 bijna 1800 meldingen gedaan van een koolmonoxideongeval. Dat blijkt uit onderzoek van Univé in samenwerking met Alarmeringen.nl. Hoewel het aantal huishoudens waar het giftige gas voor problemen zorgde lager lag dan in de twee jaren ervoor, waren de regionale verschillen aanzienlijk. Ten opzichte van 2019 daalde het aantal gevallen in Noord-Nederland met bijna driekwart, terwijl in het zuiden van het land ruim zes keer zoveel koolmonoxidemeldingen werden gedaan. Jaarlijks overlijden …Lees meer »
 • De tijd dringt!

  De tijd dringt!

  Jaap Schut heeft uw hulp nodig. En het is dringend. De gepensioneerde installateur legde tijdens zijn werkzame carrière een indrukwekkende verzameling aan van historisch gereedschap en oude installaties. De antieke geisers, baden, gaskachels, afsnijtangen en talloze andere Highlights staan nu opgesteld in een loods in Naaldwijk. Maar over 1,5 jaar moet hij verkassen. De zestiger wil graag de nalatenschap van zijn familiebedrijf en andere installateurs veiligstellen voor het nageslacht. Het liefst in de vorm van …Lees meer »
 • “Goede engineering is het halve werk”

  “Goede engineering is het halve werk”

  Vlak na de oorlog was er volop werk. Nederland moest worden herbouwd en een handige vakman kon overal aan de slag. Zo ontstond ook Bos Installatietechniek. Inmiddels staat de tweede generatie aan het roer. Het bedrijf draait op volle toeren en komt over de vloer bij Nederlanders in alle lagen van de samenleving. Speerpunt is het verduurzamen van woningen en utiliteitsgebouwen. Evert Bos deed vanaf zijn 16e al klusjes voor zijn vaders bedrijf, toen ontstond …Lees meer »