• Kwaliteitsregeling preventie koolmonoxide in concept gereed

  Kwaliteitsregeling preventie koolmonoxide in concept gereed

  Stichting InstallQ heeft in concept een kwaliteitsregeling gereed die voldoet aan de certificeringsregeling koolmonoxidepreventie. Deze nieuwe regeling in het Bouwbesluit is vanaf 2020 wettelijk verplicht. Tot maandag 21 oktober 2019 kan de markt reageren op dit concept. Het gaat om BRL6000, deel 25. Vanaf 2020 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwame installatie- en onderhoudsmonteurs nog werkzaamheden uitvoeren aan gasgestookte cv-installaties, gas-sfeerhaarden en warmtapwatertoestellen. De installatie- en onderhoudsmonteurs moeten aantoonbaar voldoen aan specifieke vakbekwaamheidseisen. Die eisen …Lees meer »
 • Inspectie op verzoek van Radar: duurzame installatie voldoet niet aan eisen

  Inspectie op verzoek van Radar: duurzame installatie voldoet niet aan eisen

  ISSO is door het programma Radar gevraagd een inspectie uit te voeren aan een energiecentrale in een woning, bestaande uit onder meer een warmtepomp en een cv-ketel. De eigenaar van de woning ervaart verschillende klachten. Zoals wordt de woning onvoldoende warm en het besproken rendement niet gehaald. Jos de Leeuw en Jan Aerts, technisch specialisten bij ISSO, keken op verzoek van het programma of de installaties volgens geldende standaarden en regelgeving  zijn ontworpen en aangelegd. …Lees meer »
 • Circulaire dakbedekking op nieuwbouw

  Circulaire dakbedekking op nieuwbouw

  Voor het eerst is in een nieuwbouwproject circulaire dakbedekking toegepast. Dit gebeurde op de British School in The Netherlands in Leidschenveen. Het betreft de bitumen dakbaan Citumen, dat eerder wel al bij renovaties werd toegepast. De circulaire dakbedekking past in plaatje van architect Kraaijvanger om een 100% circulaire ontwerp te realiseren. In het project zijn meerdere gecertificeerde C2C-producten toegepast. Voor de productie van dit dakbedekkingsmateriaal wordt 50% van bitumen afkomstig uit sloop en renovatie, gered van de vuilverbranding en hergebruikt. Innovatie en certificering Met de realisatie van Stadskantoor Venlo zette …Lees meer »
 • Tussenpaus bij Van Dorp Installaties

  Tussenpaus bij Van Dorp Installaties

  Joan Remmerswaal zal per 1 januari 2020 terugtreden als algemeen directeur van Van Dorp installaties. Per die datum zal zijn positie worden overgenomen door de heer Chris van der Veen, huidig COO van Antea Groep. Het familiebedrijf bereidt zich zo voor op het overnemen van de leiding door de kinderen van Henk Willem van Dorp. Het bestuur en RvC verwachten niet dat de tweede generatie het bestuur op korte termijn op zich kan nemen. Huidig …Lees meer »
 • “Langer werkende parttimers zijn niet de oplossing voor onze sector”

  “Langer werkende parttimers zijn niet de oplossing voor onze sector”

  Parttimers die meer uren werken, gaan het personeelstekort in de installatiesector niet oplossen. Dit zei Doekle Terpstra vanmorgen tegen BNR. “In onze sector werken nauwelijks parttimers”, legde de voorzitter van Techniek Nederland uit. “Het kan voor de zorg werken, maar zet voor ons absoluut geen zoden aan de dijk. Wij hebben behoefte aan echte oplossingen voor het structurele vraagstuk.” Terpstra reageerde hiermee op het idee van D66 en VVD om parttimers met een bonus of …Lees meer »
 • Geschikt voor transport van waterstof

  Geschikt voor transport van waterstof

  De producten die HSF toepast in de ondergrondse verbinding van hoofdleiding naar meterkast zijn geschikt verklaard voor het transport van waterstof. HSF ontwikkelt en produceert hydronic flow control- en afgiftesystemen voor verwarmings- en koelsystemen en drinkwaterinstallaties. De prestatieverklaring die KIWA heeft afgegeven overeenkomstig de nieuwe keuringseis KE 214 (internationaal: AR …Lees meer »
 • Investeerder verwerft meerderheid in Magnum

  Investeerder verwerft meerderheid in Magnum

  Smile Invest heeft een meerderheidsbelang verworven in Magnum Heating. Dit in 1992 opgerichte bedrijf is actief als producent en leverancier van vloer-, muur- en plafondverwarmingssystemen op basis van elektro- en watertechnologie. Ook aanverwante producten voor residentiële, industriële en commerciële toepassingen behoren tot het programma. De participatie van Smile Invest moet de (internationale) groei van het bedrijf mogelijk maken, hoofdzakelijk door de ontwikkeling en internationale verkoop van verdere producten die bestemd zijn voor residentiële renovatie en …Lees meer »
 • “Verduurzamen in geen kwestie van moeten”

  “Verduurzamen in geen kwestie van moeten”

  De techniekbranche sprak op 4 september formeel haar commitment uit ter ondersteuning van het Klimaatakkoord. Jan van Hout, directeur van Van Hout adviseurs en installateurs uit Veldhoven was één van de sprekers. Hij onderstreepte de meerwaarde van het Klimaatakkoord vanuit verschillende invalshoeken: "Verduurzamen in geen kwestie van moeten. De praktijk bewijst dat het verduurzamen van gebouwen altijd een gezonde en positieve businesscase oplevert." "Juist voor onze klanten biedt het Klimaatakkoord structuur: Naast een reguliere vraag …Lees meer »
 • Akkoord over nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek

  Akkoord over nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek

  Werkgevers en vakbonden hebben een akkoord bereikt over de nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. Om technische vakmensen voor de sector te behouden en de aantrekkelijkheid voor nieuwe medewerkers te vergroten, is gekozen voor een verbetering van de lonen. Daarnaast is vooral ingezet op het langer productief houden van medewerkers. De cao Metaal en Techniek is met 27.000 werkgevers en 300.000 werknemers de grootste cao in de marktsector. De nieuwe cao heeft een looptijd …Lees meer »
 • Komt de dakdekker er weer bovenop?

  Komt de dakdekker er weer bovenop?

  Het tekort aan ambachtslieden loopt steeds verder op. Volgens AmbachtNederland zijn er tot 2025 nog 450.000 nieuwe vakmensen nodig. Momenteel telt Nederland tussen de 800.000 en 900.000 vakmensen. Maar de vergrijzing slaat behoorlijk toe, stelt dit ondernemersplatform. ‘Sommige ambachten dreigen zelfs helemaal te verdwijnen, zoals dat van dakdekker. Het is onder jongeren geen populaire opleiding. Zeer specifieke vakkennis gaat zo verloren.’ Erik Steegman, directeur Nederlandse Dakdekkers Associatie NDA B.V., ziet de achterstand ook maar denkt …Lees meer »
 • Online advies voor installateurs

  Online advies voor installateurs

  Vaillant stelt een nieuwe online assistent beschikbaar voor installateurs. De assistent is bedoeld voor alle vragen over Vaillants duurzame installaties voor nieuwbouw en renovatie. De adviseurs van Vaillant zijn hiervoor elke dag bereikbaar. Vaillant introduceert deze mogelijkheid omdat het voorbereiden van nieuwbouw- en renovatieprojecten, het plegen van onderhoud of klantgesprekken over de vervanging van bestaande verwarmings- en klimaatsystemen vaak veel markt- en technische kennis vergt. Het kan bijvoorbeeld gaan over advies over de juiste verwarmingsinstallatie …Lees meer »
 • Recycle-bonus voor oude cv-ketel

  Recycle-bonus voor oude cv-ketel

  Wie dit najaar zijn oude cv-ketel inruilt voor een duurzamere oplossing, ontvangt van Nefit Bosch een recycle-bonus die kan oplopen tot 375 euro. De fabrikant komt daarnaast met een recycle-service voor installateurs. De oude cv-ketels worden opgehaald en kunnen voor 95% worden gerecycled en hergebruikt. Bij aanschaf van een Nefit warmtepomp of zonneboiler kan de consument een voordeel tegemoet zien van 75 euro of meer, oplopend tot 375 euro bij een duurzame installatie. Wie geen …Lees meer »
 • Iedere hotelkamer zijn eigen klimaat

  Iedere hotelkamer zijn eigen klimaat

  Het monumentale Pakhuis Meesteren op de Kop van Zuid in Rotterdam is volledig gerenoveerd en omgetoverd tot een modern hotel. Het hotel beschikt nu ook over een binnenklimaatsysteem waarmee de hotelkamers afzonderlijk van elkaar kunnen koelen én verwarmen. Er zijn in het pand 239 ventilatorconvectors in het plafond ingebouwd. Het klimaat kan per hotelkamer met de keycard van de betreffende kamer worden geregeld. ‘Pakhuismeesteren’ was de naam van het bedrijf dat vanaf 1818 een deel …Lees meer »
 • Aandeel casco sanitaire ruimten in nieuwbouw zal toenemen

  Aandeel casco sanitaire ruimten in nieuwbouw zal toenemen

  Een overgroot deel van de installateurs denkt dat het aandeel casco sanitaire ruimten in nieuwbouwwoningen  de komende jaren gaat stijgen De belangrijkste reden voor woningeigenaren om de sanitaire ruimte in hun nieuwbouwwoning casco te laten opleveren, is dat zij zo de ruimte precies kunnen afbouwen zoals zij willen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Spetterend Sanitair 2025’ van Stichting Verwarming en Sanitair. Casco sanitaire ruimtes (ook wel ruimtes met afgedopt leidingwerk genoemd) komen regelmatig voor. In …Lees meer »