• Aardgasloze woonconcepten

  Aardgasloze woonconcepten

  TBI WOONlab biedt zijn woonconcepten beterBASIShuis en lekkerEIGENhuis nu aardgasloos aan. Ook kregen de woonconcepten een upgrade. Naast aardgasloos behoren ook andere energiezuinige opties, zoals BENG en Nul-op-de-meter, tot de mogelijkheden. TBI WOONlab speelt met de duurzame upgrade in op de energietransitie en voldoet aan de Wet Voortgang Energietransitie (VET) die regelt dat de aansluitverplichting van nieuwbouw op het gasnet per 1 juli 2018 verdwijnt. De woonconcepten beterBASIShuis en lekkerEIGENhuis zijn ontwikkeld in het TBI …Lees meer »
 • “Vraag naar gas zal juist stijgen door elektrificatie van huizen en transport”

  “Vraag naar gas zal juist stijgen door elektrificatie van huizen en transport”

  Overstappen op elektrisch verwarmde huizen en elektrisch aangedreven vervoermiddelen zal ons land minder afhankelijk te maken van fossiele energie zoals het Groningse aardgas. Dat zal leiden tot een sterke toename van de vraag naar elektriciteit. In die behoefte zal paradoxaal genoeg juist door gascentrales moeten worden voorzien. Dat concluderen hoogleraren Machiel Mulder en José Luis Moraga González van de Rijksuniversiteit Groningen in een onderzoek in opdracht van het Centre on Regulation in Europe. Machiel Mulder …Lees meer »
 • Geberit gaat weer met roadshow het land in

  Geberit gaat weer met roadshow het land in

  Geberit richt zich met de AquaClean Roadshow in de maanden mei en juni direct tot de eindgebruiker. Op diverse evenementen is de sanitairspecialist aanwezig met een AquaClean Truck, waarin een showroom gevestigd is. De luxe truck is onder andere uitgerust met een showroom en twee werkende douchewc’s. Daarnaast kunnen bezoekers in de showroom met de hand het verschil voelen tussen een gewone waterstraal en de WhirlSpray douchestraal van de AquaClean modellen. De WhirlSpray straal pulseert, waardoor er duizenden luchtbellen in het water ontstaan. Deze bellen garanderen een optimale reiniging, aldus …Lees meer »
 • Van 55.000m3 gas per jaar naar gasloos

  Van 55.000m3 gas per jaar naar gasloos

  Adviesbureau Witteveen+Bos heeft haar kantoor grondige laten renoveren. Het pand uit 1975 is van label E naar A+++ gegaan. Deventer burgemeester Andries Heidema opende het vernieuwde kantoorpand samen met Karin Sluis, algemeen directeur van Witteveen+Bos. Het gebouw is nu gasloos, terwijl eerder 55.000m3 gas per jaar werd verbruikt. De verduurzaming van het kantoor schuilt in meerdere kenmerken: ten eerste in de innovatieve TripleAqua-warmtepomp die de warmte die vrijkomt bij koeling gebruikt om te verwarmen, met …Lees meer »
 • Beperken van risico’s met schadelijk geluid op de werkvloer

  Beperken van risico’s met schadelijk geluid op de werkvloer

  Speciaal voor de technische installatie-branche is de toolbox ‘Schadelijk geluid’ ontwikkeld. Het digitale platform informeert over het beperken van risico’s met schadelijk geluid op de werkvloer. Adviezen hebben betrekking op individuele en collectieve voorzorgsmaatregelen. De toolbox ‘Schadelijk geluid’ is de zesde toolbox in de reeks van II Mens & Werk-toolboxen. Eerder verschenen toolboxen over fysieke belasting, werken op hoogte, werken met kwartsstof en werken zonder stress en werken met asbest. Eke toolbox stelt u in …Lees meer »
 • BENG 1 en ventilatie, hoe zit het nou?

  BENG 1 en ventilatie, hoe zit het nou?

  De afgelopen weken is er veel discussie geweest toen bekend werd gemaakt dat de huidige berekenwijze van BENG 1 wordt aangepast. Maar hoe zit dat nou ook alweer met ventilatie en BENG? Hierbij een samenvatting voor diegenen die er wel over hebben gehoord, maar niet precies weten hoe het nou …Lees meer »
 • Zwitserse totaalleverancier voor de bouw neemt Vasco over

  Zwitserse totaalleverancier voor de bouw neemt Vasco over

  Vaessen Industries verkoopt de Belgische Vasco Group aan Arbonia-groep, een Zwitserse totaalleverancier voor de bouw. Als onderdeel van de divisie Verwarming, Ventilatie- en Klimaattechniek (VVK) van Arbonia wil de groep voordeel halen uit een versterkte concurrentiepositie. De VVK-divisie en Vasco Group vullen elkaar aan op het vlak van marktaanwezigheid, productassortiment en verkoopkanalen.  De afzetmarkten van Arbonia’s VVK-divisie vullen de bestaande markten van Vasco Group grotendeels aan. Terwijl Arbonia met haar merken Kermi, Arbonia, Sabiana en …Lees meer »
 • Veel Nederlanders onderschatten impact vervuilde binnenlucht

  Veel Nederlanders onderschatten impact vervuilde binnenlucht

  Het grootste deel van de Nederlanders is zich er niet van bewust dat binnenlucht tot vijf keer meer vervuild kan zijn dan buitenlucht. Dat is de belangrijkste conclusie uit een internationaal onderzoek onder 16.000 bewoners, waaronder meer dan 1.000 Nederlanders. Veel Nederlanders onderschatten de impact van het binnenleven op hun gezondheid. Terwijl we gemiddeld 90% van onze tijd binnen doorbrengen – ruim 21 uur per dag. Om te voldoen aan de energieprestatie-eisen die vanaf 2020 …Lees meer »
 • Woningcorporatie monitort in pilotproject prestaties NOM-woningen

  Woningcorporatie monitort in pilotproject prestaties NOM-woningen

  Woningcorporatie BrabantWonen heeft een voormalig buurtcentrum in Oss getransformeerd naar vier Nul-op-de-meterwoningen. De woningen zijn een belangrijke schakel in de zoektocht van de corporatie naar het energieneutraal maken van haar volledige woningvoorraad in 2050. Bij de Groene Brink, zoals het pilotproject genoemd wordt, worden de woningen de komende paar jaar uitgebreid gemonitord. Hoe werken de installaties, hoe gedragen bewoners zich en op welke manier kan de NOM-prestatie het best gegarandeerd worden? Op het dak liggen …Lees meer »
 • Duurzame waterafvoer voor nieuwe woonwijk

  Duurzame waterafvoer voor nieuwe woonwijk

  In het Noord-Brabantse Zundert is een woonwijk gerealiseerd voorzien van duurzame waterafvoer. Door waterbuffering in de bodem wordt regenwater niet geloosd in het gemeentelijke rioleringsstelsel, maar geïnfiltreerd in de grond. “Hierdoor wordt het gemeentelijke riool niet extra met schoon water belast en hoeft het water niet naar een waterzuivering geleid te worden. Zo kunnen er rioolbuizen met een kleinere diameter gebruikt worden, wat een flinke investering scheelt”, vertelt Ruud van Eck van Civiel Adviesbureau Waterpas, …Lees meer »
 • Dries Roelvink ruilt zonnebank in voor zonnepanelen

  Dries Roelvink ruilt zonnebank in voor zonnepanelen

  Dries Roelvink ruilt zijn energieslurpende en schadelijke zonnebank in voor zonnepanelen. Op donderdag 17 mei tussen 11 en 12 uur ’s ochtends gaat zonnebank de deur uit en worden de zonnepanelen geïnstalleerd op zijn nieuwe appartement mét dakterras in de PC Hooftstraat in Amsterdam. Zo draagt hij bij aan een beter klimaat. Dat steeds meer Nederlanders overstappen op zonne-energie is bekend – het is goed voor de portemonnee, en ze realiseren zich steeds meer dat …Lees meer »
 • Slim inspelen op energieneutraal bouwen

  Slim inspelen op energieneutraal bouwen

  Wie in de technische bouw- of installatiebranche werkt, krijgt te maken met de nieuwe Europese energiedoelstellingen voor 2020, 2030 en 2050. Energieneutraal bouwen neemt de komende jaren hierdoor een grote vlucht. Succesvolle verduurzaming van de gebouwde omgeving vraagt om nieuw vakmanschap, goede samenwerking én gedeelde ambities. Doekle Terpstra (Uneto-VNI), Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) en Energiecommisaris Ruud Koornstra geven tijdens de BuildUpSkills-conferentie van 5 juni a.s. hun visie op deze vernieuwingsslag in de branche. De conferentie …Lees meer »
 • Eerste deel methode voor succesvol energieneutraal bouwen gereed

  Eerste deel methode voor succesvol energieneutraal bouwen gereed

  Hoewel elk nieuw gebouw vanaf eind 2020 bijna energienul moet zijn volgens de Europese wetgeving, is het huidige ontwikkelingstempo te laag. Een van de oorzaken is dat het als te duur wordt beschouwd. Op Europees niveau wordt daarom momenteel een methode ontwikkeld om bijna-energieneutrale gebouwen (NZEB’s) te realiseren met meer waarde voor minder geld. De eerste bouwstenen ervan zijn nu beschikbaar als gratis download. Het optimaliseren van processen om bestaande en bewezen oplossingen volledig te …Lees meer »
 • ‘Vakkundig geïnstalleerde warmtepompen leveren geen geluidhinder op’

  ‘Vakkundig geïnstalleerde warmtepompen leveren geen geluidhinder op’

  Afgelopen zaterdag besteedde het tv-programma Kassa aandacht aan kritiek van enkele consumenten op het geluidsniveau van warmtepompen. Uneto-VNI benadrukt als reactie hierop dat een warmtepomp die vakkundig en op de juiste plaats wordt geïnstalleerd, geen geluidsproblemen hoeft te veroorzaken. ‘Het is bekend dat warmtepompen in bepaalde omstandigheden een geluid kunnen produceren dat bij sommige mensen als hinderlijk wordt ervaren’, legt de brancheorganisatie uit op haar website. ‘Als je de warmtepomp echter vakkundig en op de …Lees meer »