• Groothandel Wasco leidt nu ook op voor energietransitie

  Groothandel Wasco leidt nu ook op voor energietransitie

  Groothandel Wasco ontpopt zich sinds begin dit jaar ook als opleider. Het bedrijf is gestart met nieuwe vakopleidingen om installateurs klaar te stomen voor de energietransitie. In het vernieuwde Wasco Energie Centrum volgen installateurs bij het WasCollege vakgerichte opleidingen om zich verder te specialiseren. Het WasCollege is in 2014 gestart door Wasco om het kennisniveau van eigen medewerkers en installateurs te vergroten op het gebied van regelgeving en producten. Sinds 2018 kunnen installateurs via het …Lees meer »
 • Installatie slimme apparaten gebeurt steeds vaker door installateur

  Installatie slimme apparaten gebeurt steeds vaker door installateur

  Tienduizenden huishoudens in Nederland en Engeland zijn slimmer geworden in 2018. Veel mensen installeren de slimme apparaten zelf, maar een steeds groter deel kiest voor een volledige installatie door een gecertificeerde installateur. Dat blijkt uit de cijfers uit 2018 van smart home specialist 50five. De webshop ziet daarbij een flinke groei in het aantal uitgevoerde installaties: in 2018 bijna tien keer zo veel als in 2017. “Er worden steeds meer slimme apparaten verkocht en we …Lees meer »
 • Unica benoemd nieuwe directeuren

  Unica benoemd nieuwe directeuren

  Technisch dienstverlener Unica heeft directeuren benoemd voor drie verschillende divisies. Alle drie zijn ze per 1 januari jl. aangesteld in hun nieuwe functie. Arjen Leenhouts (52) is directeur geworden van Unica Energy Solutions. Dit energiecluster van Unica bestaat uit Unica Energy Solutions en Hellemans Consultancy. In zijn nieuwe functie gaat hij de activiteiten van de twee bedrijven verder integreren en uitbouwen. Arjen blijft tevens directeur van Hellemans Consultancy. Dit energie-inkoop adviesbureau werd in 2015 overgenomen door Unica. Unica Energy Solutions is gespecialiseerd in ontwerp, realisatie, beheer en exploitatie van WKO’s, …Lees meer »
 • Hoogeveen start proef met ketels op (groene) waterstof

  Hoogeveen start proef met ketels op (groene) waterstof

  In Hoogeveen worden volgend jaar tachtig woningen gebouwd die verwarmd zullen worden met een cv-ketel die op (groene) waterstof werkt. Het idee is om deze technologie daarna ook toe te gaan passen in bestaande woonwijken. Het pilotproject heeft 400.000 euro subsidie gekregen van het Rijk. Er wordt onderzocht of ruim 1100 woningen in een aanpalende wijk via het bestaande aardgasnetwerk gefaseerd op waterstof kunnen gaan draaien, meldt het Dagblad van het Noorden. Dat zou kunnen …Lees meer »
 • Warmtepompen en WKO-installatie voor wooncomplex

  Warmtepompen en WKO-installatie voor wooncomplex

  In het Rotterdamse woon- en kantorencomplex De Zalmhaven komt een warmte-/koudeopslag installatie die in verbinding staat met twee krachtige warmtepompen. Om beide warmtepompen efficiënter en duurzamer te laten werken, wordt teruggewonnen warmte uit de afzuiging van de parkeerventilatie benut. Voor piekmomenten in de energievraag wordt aansluiting op de Rotterdamse stadsverwarming gerealiseerd. De betrokken ontwikkelingscombinatie Zalmhaven CV koos voor het integrale energieconcept van BAM Energy Systems, waarbij een 24/7 serviceverlening en een exploitatieperiode van dertig jaar …Lees meer »
 • “Energietransitie mislukt zonder groene waterstof”

  “Energietransitie mislukt zonder groene waterstof”

  Zonder groene waterstof is het niet mogelijk om een betaalbare CO2-neutrale gebouwde omgeving te creëren. Dit concludeerden deskundigen tijdens het onlangs gehouden Smart Cities Event. Een eenzijdige keuze voor all-electric zorgt voor een te zware belasting van netwerken, die alleen te voorkomen is met onevenredig hoge investeringen in de elektrische …Lees meer »
 • Uneto-VNI heet nu Techniek Nederland

  Uneto-VNI heet nu Techniek Nederland

  Uneto-VNI heet vanaf vandaag Techniek Nederland. De ondernemersvereniging voor technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel wil met deze nieuwe naam meer herkenbaarheid en een duidelijker profiel uitstralen. Een voorbeeld daarvan is de centrale rol die de vereniging wil vervullen bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord. Voorzitter Doekle Terpstra doet daarom vandaag een oproep aan de milieubeweging en FNV om terug te keren aan de klimaattafel. Doekle Terpstra: “We gaan gebouwen en woningen in ons …Lees meer »
 • LT -warmtenetten winnen aan populariteit

  LT -warmtenetten winnen aan populariteit

  Waar de warmtepomp met veel bombarie haar entree maakt in de gebouwde omgeving, groeit bijna onmerkbaar ook het aantal lage-temperatuurnetten. “Ik schat dat er honderden LT-warmtenetten zijn in Nederland”, vertelt Gijs van Heijster in de januari-uitgave van IZ. Hij is Asset Manager bij Ennatuurlijk, een onafhankelijk, duurzaam energiebedrijf. “In de meeste gevallen gaat het om een WKO-installatie die met behulp van een warmtepomp warmte levert aan woningen en utiliteitsgebouwen.” Een installateur die te maken krijgen met …Lees meer »
 • ‘Warmtepompen vooral goedkoper als installateurs efficiënter en sneller gaan werken’

  ‘Warmtepompen vooral goedkoper als installateurs efficiënter en sneller gaan werken’

  Warmtepompen kunnen vooral goedkoper worden als installateurs meer ervaring opdoen en efficiënter en sneller gaan werken. Dit zegt Peter Wagener in een interview met Het Financieele Dagblad. Hij is directeur van adviesbureau BDH in Harderwijk. ‘In tien jaar zou de gemiddelde warmtepomp met 30% in prijs kunnen dalen, is zijn prognose. Daarna moeten technische verfijningen voor verdere prijsreducties zorgen.’ 'De componenten waaruit een warmtepomp is samengesteld, zijn duurder dan die van een cv-ketel. Het zal …Lees meer »
 • TU Delft gaat vijf jaar lang ontwikkelingen in de branche onderzoeken

  TU Delft gaat vijf jaar lang ontwikkelingen in de branche onderzoeken

  De stichting Wetenschappelijk Onderwijs Installatietechniek (WOI) en de faculteit Bouwkunde van de TU Delft hebben een overeenkomst getekend voor een vijfjarig onderzoeksprogramma dat zich richt op de toekomstige ontwikkelingen in de installatiebranche. Een nieuwe praktijkleerstoel Installatietechniek van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft maakt onderdeel uit van het programma. Het praktijkonderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met een aantal HBO-scholen en onderzoeksinstellingen. Met de samenwerking willen onderwijs, kennisinstellingen en de installatiesector de innovatiekracht en het …Lees meer »
 • Steeds meer opleidingen spelen in op verduurzaming gebouwde omgeving

  Steeds meer opleidingen spelen in op verduurzaming gebouwde omgeving

  De verduurzaming van de gebouwde omgeving staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. De installatietechniek speelt daarbij een cruciale rol. Bedenken, realiseren en onderhoud vragen om meer vaardigheden en andere kennis en kunde van de installatiesector. Dat leidt tot een toenemende vraag naar nieuwe opleidingen, zowel voor instromers in het vakgebied als voor bestaand personeel. Die opleidingen zien inmiddels ook steeds vaker het daglicht. Zo start de Faculteit Techniek van de Hogeschool van Arnhem …Lees meer »
 • Unica versterkt zich op gebied van brandbeveiliging

  Unica versterkt zich op gebied van brandbeveiliging

  Unica heeft zich versterkt met Boele Fire Protection, gespecialiseerd in watervoorzieningen voor brandveiligheidsinstallaties. De overname betekent een verdieping van de gespecialiseerde activiteiten op het gebied van brandveiligheid, waarin Unica met het bedrijf Unica Fire Safety al actief is. De overname past in de strategie van Unica om de expertise en het portfolio van de gespecialiseerde activiteiten te verdiepen. Vorige week maakte de technisch dienstverlener in dat kader nog de acquisitie van Dotwood bekend, waarmee de …Lees meer »
 • Van gas af is kennelijk niet altijd zinvol

  Van gas af is kennelijk niet altijd zinvol

  ‘Mijn bescheiden rijtjeshuis is te klein en te energiezuinig voor bedrijven die zich specialiseren in een totaalaanpak. Het huis is te apart om in standaardpakketten te passen, en bouwbedrijven en installateurs hebben het te druk om veel tijd en moeite in een relatief klein, maar stiekem toch ingewikkeld projectje te steken.’ Op de website van Energia doet Katrijn de Ronde verslag van haar zoektocht om haar huis van gas los te maken. Gasloos, zo blijkt, …Lees meer »
 • Stulz start basisopleiding voor klimaatbeheersing en techniek

  Stulz start basisopleiding voor klimaatbeheersing en techniek

  Stulz lanceert in samenwerking met Sentir Opleidingen de rijks erkende MBO-2 opleiding ‘Medewerker Operationele Techniek Klimaatbeheersing’. Deze twee jaar durende opleiding is de kick-off van de Stulz Academy en moet begin februari van start gaan. Er is een tekort aan geschoolde medewerkers die beschikken over het basispakket voor klimaatbeheersing en techniek. Steeds meer bedrijven zoals Stulz uit Amstelveen komen dit probleem tegen. Deze nieuwe MBO-2 opleiding dient als een startkwalificatie voor medewerkers die nog niet …Lees meer »