• Bouwfysica en installatietechniek gaan gezamenlijk kennis ontwikkelen

  Bouwfysica en installatietechniek gaan gezamenlijk kennis ontwikkelen

  ISSO en Stichting Kennisbank Bouwfysica (Klimapedia) gaan hun samenwerking versterken. Klimapedia, platform voor Bouwfysicadocenten en -studenten van hogescholen en universiteiten, wordt gekoppeld aan het kennisplatform van ISSO. Dit betekent dat ISSO, kennisinstituut bouw- en installatietechniek, en Klimapedia samenwerken om valide kennis te ontwikkelen en te laten stromen. De bouwfysicadocenten van de hogescholen en technische universiteiten in Nederland staan achter de intentie om meer samen te werken. Hiermee krijgt de kennisontwikkeling op het gebied van bouwfysica …Lees meer »
 • Bezoekers tevreden over De Installateur van de Toekomst

  Bezoekers tevreden over De Installateur van de Toekomst

  De lancering van het nieuwe concept De Installateur van de Toekomst in Evenementenhal Gorinchem is positief ontvangen, laat beursorganisator Easyfairs weten. Ruim 2000 vakprofessionals uit de installatie- en elektrobranche hebben in deze drie dagen oplossingen kunnen vinden op uitdagingen waar zij op de werkvloer tegenaan lopen. “We hebben de installateur in Zuidwest-Nederland voorzien van kennis over onderwerpen en producten die hem of haar voorbereiden op de toekomst. Er is een goede basis gelegd voor de …Lees meer »
 • Minister scherpt geluidseisen buitengeplaatste warmtepompen en airco’s aan

  Minister scherpt geluidseisen buitengeplaatste warmtepompen en airco’s aan

  Buiten de woning geplaatste warmtepompen en airco’s mogen straks niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren. Dit is één van wijzigingen aan het Bouwbesluit die de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met deze wijziging wil de minister geluidsoverlast voor de omgeving voorkomen. De Dutch Heat Pump Association (DHPA) liet aan Energielinq weten voor een regulering van geluidsproductie te zijn, maar ze vinden de voorgestelde geluidseisen te streng. “Lucht-water warmtepompen zijn een belangrijk deel van het antwoord op verduurzaming …Lees meer »
 • Chinese fabrikanten gaan groter marktaandeel in Nederland pakken

  Chinese fabrikanten gaan groter marktaandeel in Nederland pakken

  De Aziatische HVAC-sector groeit de laatste jaren in een rap tempo. De afzet neemt niet alleen in de regio zelf toe, maar ook daarbuiten. Met name Chinese fabrikanten weten steeds beter hun weg te vinden naar Europa. Tijdens de ISH China begin deze maand werd dat nog maar eens bevestigd. Waar ooit Europa en de VS de Aziatische markt bestormden, hebben nu hun Chinese concullega’s het stokje overgenomen. Maar weten ze ook de Nederlandse installateur …Lees meer »
 • Certificering cv-monteurs op zijn vroegst op 1 juli 2021 verplicht

  Certificering cv-monteurs op zijn vroegst op 1 juli 2021 verplicht

  Het nieuwe certificaat voor monteurs die werken met gasverbrandingsinstallaties wordt op zijn vroegst op 1 juli 2021 verplicht. Gisteren werd hierover gedebatteerd in de Tweede Kamer. Kamer en minister lijken het eens over de invoering van de certificering. De laatste details moeten nog worden gladgestreken, waarvan de belangrijkste lijkt de startdatum van de evaluatie van de certificering. De minister vraagt hiervoor een half jaar langer de tijd dan de kamer wenselijk acht. Volgende week krijgt …Lees meer »
 • Koudwatermachines op R-32

  Koudwatermachines op R-32

  Geluidsarm, een hoog rendement en een laag GWP. Dat waren de eisen die Poonawalla Science Park stelde aan de twee nieuwe koudwatermachines die de vijftien jaar oude modellen op het terrein moesten vervangen. Op het science park in de Utrechtse regio worden onder andere vaccins geproduceerd. Een goed gereguleerde omgeving …Lees meer »
 • Nog steeds veel slachtoffers van koolmonoxide vergiftiging

  Nog steeds veel slachtoffers van koolmonoxide vergiftiging

  Sinds afgelopen najaar zijn zeker 74 mensen naar het ziekenhuis afgevoerd als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. Twee slachtoffers zijn overleden. Dat blijkt uit een inventarisatie, uitgevoerd door BNR op basis van berichtgeving in de media. Het gaat om gevallen waarbij slachtoffers per ambulance naar het ziekenhuis werden afgevoerd in de periode september 2018 tot nu. Gevallen waarbij slachtoffers ter plekke behandeld konden worden door ambulancepersoneel zijn niet meegerekend. De bevindingen van BNR sluiten aan bij de …Lees meer »
 • Europese warmtepompmarkt groeit hard

  Europese warmtepompmarkt groeit hard

  De verkoop van warmtepompen in Europa is vorig jaar met 12% gegroeid. Dat blijkt uit cijfers afkomstig uit 19 Europese landen. In 2018 zijn in deze landen meer dan 1,25 miljoen warmtepompen verkocht. Dit betekent dat de warmtepompmarkt voor het zesde jaar op rij groeit. In 2017 goeide d Europese warmtepompmarkt al met dezelfde cijfers. In Frankrijk worden de meeste warmtepompen verkocht, gevolgd door Italië en Spanje. Nederland neemt de achtste plaats in. Als het …Lees meer »
 • Limburg wil vaart maken met verduurzaming woonwijken

  Limburg wil vaart maken met verduurzaming woonwijken

  Het Limburgse bedrijfsleven, woningbouwcorporaties, de netbeheerder, de provincie, het beroepsonderwijs en een aantal grote Limburgse gemeenten gaan samenwerken om te zorgen dat er genoeg technische vakmensen zijn voor de verduurzaming van woonwijken. Deze samenwerking moet ook leiden tot technologische vernieuwing, een slimmere aanpak en duurzaam werk. Hiervoor hebben de partijen op dinsdag 14 mei de intentieverklaring ‘Mensen maken de transitie in Limburg’ getekend. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst van het Platform Ketensamenwerking Zuid in Maastricht. …Lees meer »
 • Nieuw ventilatiekeur moet zekerheid geven over kwaliteit binnenklimaat

  Nieuw ventilatiekeur moet zekerheid geven over kwaliteit binnenklimaat

  De Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) heeft een ventilatiekeur geïntroduceerd. Het betreft een nieuwe norm voor het onderhoud van ventilatiesystemen. Het keurmerk geeft woningeigenaren zekerheid over de kwaliteit van het binnenklimaat van de woning. Het ventilatiekeur is ontwikkeld om die binnenluchtkwaliteit naar een hoger niveau te krijgen is. Het is gericht op woningventilatie van woningen en zorgt, door een specifieke onderhoudsmethode, voor een betere kwaliteit van de binnenlucht, aldus de VLA. Het keurmerk kan uitsluitend …Lees meer »
 • Komt de certificering er nu echt?

  Komt de certificering er nu echt?

  De Tweede Kamer vergadert komende week over de wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties. Dan wordt duidelijk of de certificeringsregeling voor installatiebedrijven en monteurs er echt komt. In dat geval zou vanaf 2021 het ongediplomeerd sleutelen aan cv-ketels voor bedrijven én woningeigenaren strafbaar zijn. Installatiebedrijven zullen op basis van de nieuwe wetgeving hun bedrijfsvoering zo nodig moeten aanpassen en personeel eventueel laten bijscholen om te voldoen aan de eisen. Naar schatting van de installatiesector zelf, hebben tussen …Lees meer »
 • Douchewc valt in internationale prijzen

  Douchewc valt in internationale prijzen

  Geberit heeft de Red Dot Award en iF Design Award 2019 gewonnen voor de Geberit AquaClean Sela douchewc, die dit jaar op de ISH in Frankfurt gelanceerd is. De douchewc is voorzien van de gepatenteerde WhirlSpray douchetechnologie: beluchting van de roterende waterstraal zorgt voor een zachte reiniging van het onderlichaam. Het closet is spoelrandloos en spoelt stiller en grondiger door vanwege de TurboFlush spoeltechniek. De zitting van de wc is voorzien van een QuickRelease functie, …Lees meer »
 • Coalitie wil aquathermie breder inzetten om gebouwen te verwarmen of koelen

  Coalitie wil aquathermie breder inzetten om gebouwen te verwarmen of koelen

  Een brede coalitie brengt de komende jaren de mogelijkheden in kaart om met aquathermie gebouwen te verwarmen of te koelen. Aquathermie, ofwel thermische energie uit water, is een bron van duurzame verwarming van huizen en andere gebouwen. Partijen, afkomstig uit overheid, waterbeheer, onderzoek en bedrijfsleven, ondertekenden hiervoor de Green Deal Aquathermie. Aquathermie is warmte en koude uit water uit verschillende waterbronnen. Het gaat om thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) en drinkwater (TED). Met …Lees meer »
 • Adviesbureau pleit voor één open warmtenet met meerdere warmteleveranciers

  Adviesbureau pleit voor één open warmtenet met meerdere warmteleveranciers

  Adviesbureau HermanDeGroot Ingenieurs pleit voor open warmtenetten, waarbij meerdere leveranciers met elkaar concurreren op zowel prijs als duurzaamheid en kwaliteit van de geleverde warmte. ‘Warmtenetten zijn een belangrijke schakel in de omschakeling naar duurzame energiebronnen als biomassa, geothermie en restwarmte’, stelt het bureau in een persbericht. ‘Doordat huidige warmtenetten kleinschalig zijn, is er geen sprake van concurrentie tussen leveranciers en wordt het warmtetarief gebaseerd op de gasprijs.’ ‘Een warmtenet – ook wel bekend als stadsverwarming …Lees meer »