• Levensbestendig wonen dankzij decentraal klimatiseren

  Levensbestendig wonen dankzij decentraal klimatiseren

  Onlangs is woon-/zorgcomplex Living-Inn Nijmegen opgeleverd: een project met 290 comfortabele en levensbestendige appartementen, bestemd voor zowel ouderen als starters. De vele voorzieningen en gemeenschappelijke ruimtes moeten ervoor zorgen dat beide doelgroepen samen komen. Het toegepaste decentrale klimaatsysteem moet zorgen voor een gezond en veilig binnenklimaat. Regiomanager Rick Mathijssen van ClimaRad was op locatie en vertelt in een video over het toegepaste systeem. Naast Mathijssen is ook opdrachtgever Roozen van Hoppe Groep aan het woord. …Lees meer »
 • Europese warmtepompmarkt zal jaarlijks 17% moeten groeien

  Europese warmtepompmarkt zal jaarlijks 17% moeten groeien

  Tijdens de laatste editie in 2022 leed de vakbeurs Chillventa nog onder de naweeën van de coronapandemie. Maar volgens de meest recente gegevens ligt de beurs dit jaar op koers voor een fraai resultaat. De Chillventa vindt tweejaarlijks plaats in Neurenberg; dit jaar van 8 tot en met 10 oktober. Er wordt aandacht besteed aan uiteenlopende thema's, van koudetechniek, tot klimatisering en warmtepompen. Wat dat laatste betreft: de Europese warmtepompmarkt zal jaarlijks met zeker 17% …Lees meer »
 • Kennisplatform voor bouw- en installatiekennis gaat binnenkort van start

  Kennisplatform voor bouw- en installatiekennis gaat binnenkort van start

  Vanaf 1 juli a.s. is BouwZo.nl beschikbaar. Op dit door ISSO ontwikkelde kennisplatform is naast kennis van ISSO ook die van andere leveranciers te vinden, zoals InstallQ en het Rijksvastgoedbedrijf. BouwZo hanteert wel een kwaliteitsstandaard voor het opnemen van kennis. Alle kennis moet gevalideerd zijn, zodat er sprake is van betrouwbare kennis. “BouwZo ontwikkelt zelf geen kennis, maar biedt juist de vele partijen in de sector de mogelijkheid om hun kennis te delen met ruim 18.000 professionals, studenten en docenten. Daarom is het platform open voor kennis van meerdere kennisleveranciers”, …Lees meer »
 • Gasloze appartementen waar eens een basisschool stond

  Gasloze appartementen waar eens een basisschool stond

  De voormalige basisschool ‘De Schakel’, gelegen midden in Maasdijk, is gesloopt en er zijn 20 sociale huurappartementen voor in de plaats gekomen, 10 kleine en 10 grotere. De woningen zijn geschikt voor jongeren, alleenstaanden en ouderen. Onderdeel van het plan is de mogelijkheid voor bewoners om een moestuin aan te leggen op de grondstrook tussen het appartementengebouw en de eengezinswoningen. De appartementen hebben allemaal een warmtepompinstallatie gekregen, om ze gasloos te verwarmen en van tapwater …Lees meer »
 • Koning opent hoofdvestiging Aalberts

  Koning opent hoofdvestiging Aalberts

  Koning Willem-Alexander heeft op 7 juni de hoofdvestiging van Aalberts hydronic flow control in Almere officieel geopend. Vanuit deze locatie verspreidt het bedrijf wereldwijd haar installatie-oplossingen, die de energietransitie faciliteren. Het complex van 34.000 m2 omvat bovendien een van de duurzaamste kantoorgebouwen ter wereld. Het bezoek onderstreept de ambities van het bedrijf op het gebied van innovatie en duurzaamheid. “Duurzaamheid is een van onze kernwaarden”, aldus CEO Maarten van de Veen. “Ons commitment blijkt onder …Lees meer »
 • Jaren ’60 woningen van het gas met bodemenergie

  Jaren ’60 woningen van het gas met bodemenergie

  Vorig jaar heeft Wooncompagnie in Petten een renovatieproject uit laten voeren. De woningcorporatie liet dertig jaren ’60 woningen gasloos maken met behulp van bodemenergiewarmtepompen en vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning. Dankzij deze verduurzaming is de stap gemaakt van gemiddeld energielabel E naar energielabel A+++ of zelfs A++++. De woningen zijn voorzien …Lees meer »
 • Met regenwater het drinkwatertekort oplossen

  Met regenwater het drinkwatertekort oplossen

  In een wereld waar water steeds schaarser wordt, is het bijna onvoorstelbaar dat we onze toiletten doorspoelen met kostbaar leidingwater. Wist je dat we in Nederland per persoon meer dan 100 liter drinkwater per dag gebruiken? En dat we meer dan de helft daarvan gebruiken voor toepassingen zoals het doorspoelen van het toilet, de wasmachine of het besproeien van de tuin? Voor deze toepassingen is drinkwaterkwaliteit helemaal niet nodig! “Drinkwater verspillen is zonde en onnodig,” …Lees meer »
 • Tapwater verwarmen met een CO2 warmtepomp

  Tapwater verwarmen met een CO2 warmtepomp

  Stulz leverde onlangs een CO2 warmtepomp voor de nieuwe, gasloze jeugdzorgplus-voorziening van Pluryn op Valkenheide in Maarsbergen. Doel was een energie-efficiënte oplossing te bieden voor het verwarmen van tapwater, cruciaal voor de 28 douches en spoelbakken in elk van de twee nieuw gebouwde faciliteiten. De uitdaging was het vinden van een milieuvriendelijke oplossing, zonder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De keuze viel op de Q-ton warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries, die CO2 gebruikt als natuurlijk koudemiddel. …Lees meer »
 • Energie Theater wint prestigieuze prijs

  Energie Theater wint prestigieuze prijs

  Het Energie Theater heeft een Gouden Giraffe gewonnen. Dit is een juryprijs vanuit professionals in de evenementenwereld. Het Energie Theater is een theatercollege over de energietransitie, waarbij particulieren door installatietechneuten worden voorgelicht hoe je je woning op de juiste manier kunt verduurzamen. De evenementenprijzen werden op 29 mei uitgereikt in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein, waar honderden eventprofessionals samen kwamen om de beste eventcases van 2023 met elkaar te delen. In totaal werden 30 evenementen …Lees meer »
 • Transparantie noodzakelijk voor eerlijke warmtetransitie

  Transparantie noodzakelijk voor eerlijke warmtetransitie

  Onlangs verscheen het rapport ‘De keuze voor warmtenetten of andere warmteoplossingen’ dat is opgesteld door Berenschot aan de hand van het plan voor het warmtenet in Den Haag. De aanleiding van het onderzoek is dat in de praktijk warmtenetten lastig te realiseren blijken te zijn, waarbij als alternatief all electric warmteoplossingen worden bekeken. De vereniging voor Duurzame Warmte vindt het te beperkt om te stellen dat de twee belangrijkste warmteoplossingen warmtenetten en all electric warmtepompen …Lees meer »
 • Creatieve klimaatoplossingen

  Creatieve klimaatoplossingen

  In augustus 2023 werden het nieuwe Raadhuis en Stadskantoor van Heerlen officieel geopend. Door de combinatie van nieuwbouw en de renovatie van een monumentaal pand vroeg dit project om slimme, creatieve klimaatoplossingen. Een grote uitdaging, maar met een prachtig eindresultaat! Als eerste werd gestart met de bouw van het nieuwe Stadskantoor. Een fraai pand met een verspringende vide van de begane grond tot aan de bovenste, vijfde verdieping. Nadat het Stadskantoor werd opgeleverd, was de …Lees meer »
 • Ontwerpen van bodemgebonden water/water warmtepompen in woningen

  Ontwerpen van bodemgebonden water/water warmtepompen in woningen

  De geactualiseerde versie van de ISSO-publicatie 72 is beschikbaar. De publicatie behandelt het gehele proces van de realisatie van bodemgebonden water/waterwarmtepompen: van het ontwerp en de uitvoering tot en met de oplevering en het beheer. Naast alle benodigde informatie en handvatten voor iedere fase, besteedt de publicatie ook aandacht aan mogelijke afwijkingen in de praktijk die aandachtspunten opleveren bij het ontwerp. De kennis beperkt zich in de basis tot één soort systeem: een warmtepomp voor …Lees meer »
 • Actuele kennis beschikbaar voor lucht/water-warmtepompen

  Actuele kennis beschikbaar voor lucht/water-warmtepompen

  Er is een geactualiseerde ISSO-publicatie 98 ‘Lucht/water-warmtepompen in woningen’ verschenen. Deze publicatie biedt professionals handvatten bij het ontwerp, de uitvoering, de oplevering en het beheer van individuele lucht/water-warmtepompsystemen, met buitenlucht en/of ventilatielucht als bron. Het document beperkt zich in de basis tot één soort systeem: de warmtepomp voor opwekking van warm water voor ruimteverwarming en tapwater. Eventueel kan dit toestel functioneren in combinatie met een cv-ketel en/of (optionele) koeling. In de publicatie komen drie varianten …Lees meer »
 • Daikin viert 100-jarig bestaan

  Daikin viert 100-jarig bestaan

  Daikin organiseerde in Osaka onlangs een ceremonie ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan. De fabrikant van airconditioning, verwarming, ventilatie en koeling werd in 1924 opgericht in deze Japanse plaats. Het jubileum volgt op het gouden jubileum van dochteronderneming Daikin Europe vorig jaar. De viering vond op 21 mei plaats in The Symphony Hall. Bestuursvoorzitter en Global Group Representative Noriyuki Inoue blikte terug op de groei van het bedrijf en sprak zijn verwachtingen uit voor de …Lees meer »