• Ontwerpen en realiseren van legionellaveilige gebouwen

  Ontwerpen en realiseren van legionellaveilige gebouwen

  ISSO heeft nieuwe kennis toegevoegd aan de productenreeks Legionellapreventie. Het gaat om de CUR-aanbeveling 120 ‘Legionellaveilige gebouwen: Bouwkundig ontwerp en realisatie’ (2017), die is omgedoopt naar ISSO-publicatie 116 ‘Legionellaveilige gebouwen: Bouwkundig ontwerp en realisatie’. De publicatie is specifiek ontwikkeld voor ontwerpers, bouwkundigen en bouwers. Eind 2017 heeft ISSO de kennis overgenomen van SBRCURnet voor het vakgebied Bouw in handen, voor beheer en verdere ontwikkeling. Onderdeel daarvan was de CUR-aanbeveling 120. In maart 2021 heeft Toshihiro …Lees meer »
 • Door corona getroffen werknemers hebben weinig interesse in omscholing naar techniek

  Door corona getroffen werknemers hebben weinig interesse in omscholing naar techniek

  Een vijfde van de Nederlanders heeft serieuze interesse in technische omscholing. Mannen (29%) overwegen omscholing naar de techniek vaker dan vrouwen (11%), zo blijkt uit onderzoek door TechniekOpleiding.nl onder ruim 1.500 werkende Nederlanders. Het animo in verschillende sectoren die bovengemiddeld onder druk staan door de coronacrisis is opvallend genoeg laag. Van de Nederlanders die actief zijn in de sector toerisme & luchtvaart zegt slechts 17 procent omscholing naar de techniek serieus te overwegen. Ook in …Lees meer »
 • Online initiatief van Flamco en Comap

  Online initiatief van Flamco en Comap

  Flamco en Comap organiseren een online branche-evenement op 17, 18 en 20 mei 2021. Deskundigen van beide bedrijven presenteren nieuwe ontwikkelingen en ervaringen op technisch en praktisch niveau. Het event biedt vakgenoten de kans om zonder beursbezoek op interactieve wijze up to date te blijven. Elke dag komen in één uur tijd telkens drie thema’s aan bod: -digitalisering binnen de branche (hoe kan de installateur m.b.v. digitalisering gebouwen slimmer en energiezuiniger maken?); -de nieuwste verwarmings- en koeloplossing (hoe combineer je meer comfort met besparingen op geld en energie?): -eenvoudiger leidingwerk …Lees meer »
 • Directeur Techniek Nederland treedt toe tot Raad van Advies NEN

  Directeur Techniek Nederland treedt toe tot Raad van Advies NEN

  Erik van Engelen, algemeen directeur van Techniek Nederland, neemt zitting in de Raad van Advies van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN). Van Engelen hierover: “Installateurs en technisch dienstverleners kunnen hun werk alleen doen met heldere en actuele normen. Voor onze leden is de NEN dus van groot belang. Ik kijk ernaar uit om te gaan bijdragen aan de strategische keuzes van het instituut.” Volgens Van Engelen is normalisatie belangrijker dan ooit. “De technische ontwikkelingen gaan …Lees meer »
 • Topvrouw bij moederbedrijf Remeha

  Topvrouw bij moederbedrijf Remeha

  BDR Thermea Group, een wereldwijde fabrikant van thermische comfortoplossingen, heeft Lúcia Veiga Moretti aangesteld als Chief Commercial Officer. Het Nederlandse Remeha behoort onder andere tot de groep. Lúcia is afkomstig uit de beveiligingsindustrie. Daarvoor werkte ze bijna 25 jaar in de auto-industrie "Ik ben verheugd Lúcia te verwelkomen bij BDR Thermea", zegt Bertrand Schmitt, CEO van de Groep. "Ze past perfect, met precies de juiste ervaring en expertise om ons te helpen onze missie te …Lees meer »
 • Robuuste maatregelen cruciaal om klimaatdoelen te halen

  Robuuste maatregelen cruciaal om klimaatdoelen te halen

  Maar liefst 88 procent van de ondernemers in de energietransitie vindt dat het nieuwe kabinet stevig aanvullend beleid moet ontwikkelen om de klimaatdoelen in 2030 te kunnen halen. Duidelijkheid op de lange termijn wordt door veel bedrijven genoemd als voorwaarde om te kunnen investeren en groeien. Zo toont bijna de …Lees meer »
 • Warmteterugwinning in badkamer in gestapelde bouw

  Warmteterugwinning in badkamer in gestapelde bouw

  Warmteterugwinning (wtw) in de badkamer bestaat al geruime tijd. In de gestapelde bouw is het realiseren van deze energiebesparende maatregel een stuk lastiger. Daarom innoveerde Hamwells deze wtw-techniek en lanceerde een generatie actieve douchewater-wtw-systemen die zich juist op dat segment richt. De systemen passen in enkellaagse woningen en appartementen. Metingen laten zien dat deze wtw-systemen tot 73% van de energie uit het afvalwater van de douche te halen. Het systeem bestaat uit de bekende douchepijp-wtw …Lees meer »
 • Sanitaire oplossingen oudere bewoners

  Sanitaire oplossingen oudere bewoners

  Techniek Nederland heeft een brochure gemaakt, die installateurs helpt om levensloopbestendige keuzes te maken bij natuurlijke renovatiemomenten, zoals bij een badkamer verbouwing. In de brochure staan sanitaire oplossingen voor oudere bewoners die langer zelfstandig thuis willen blijven wonen. Eén van de meest voorkomende woningaanpassingen voor ouderen die langer zelfstandig thuis blijven wonen is een verbouwing van de badkamer en toilet. Logisch als je het bekijkt vanuit de verbetering van de veiligheid in huis, want valpartijen …Lees meer »
 • Aardgasvrij douchen

  Aardgasvrij douchen

  Een consortium met TNO, Hametech en Beter Bad ontwikkelde een douche die het mogelijk maakt om aardgasvrij te douchen. Door een warmtewisselaar te combineren met een elektrische boiler, kan continu warm gedoucht worden zonder gebruik te maken van een cv-ketel of een warmtepomp. Het douchewater wordt met een pomp omhoog gepompt langs een warmtewisselaar, waardoor meteen warm water beschikbaar is. Voor 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. In …Lees meer »
 • NVKL ondertekent intentieverklaring ‘Koeling van Gebouwen’

  NVKL ondertekent intentieverklaring ‘Koeling van Gebouwen’

  De standaarden voor het ontwerp van gebouwen moeten rekening gaan houden met warmere zomers en de groeiende behoefte aan koeling. Om dit vast te leggen heeft NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, op 22 april samen met 11 partijen vanuit de overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen, ISSO en NEN de Overleg Standaarden Klimaatadaptatie (OSKA)-intentieverklaring ‘Koeling van Gebouwen’ ondertekend. De partijen doen zo een stap om Nederland gezamenlijk klimaatadaptief te maken. Voorzitter Mart Peeman ondertekende namens de …Lees meer »
 • Ventilatiespecialist breidt uit

  Ventilatiespecialist breidt uit

  Het jubilerende Duco Ventilation & Sun Control maakte de voorbije jaren een sterke groei door. Dit heeft geleid in een stijgende vraag naar werknemers. Ter ere van zijn dertigste verjaardag zet het bedrijf 30 nieuwe vacatures in de etalage. In het Belgische Veurne beschikt de ventilatiespecialist over een totale bedrijfsoppervlakte van 101.000 m2. Deze zomer verhuizen de medewerkers naar een nieuw, duurzaam kantoorgebouw, waarvoor het bedrijf op zoek is naar nieuwe werkkrachten die het team …Lees meer »
 • Energietransitie vergt meer aandacht voor groepenkasten in woningen

  Energietransitie vergt meer aandacht voor groepenkasten in woningen

  In het kader van de energietransitie vervangen we steeds meer fossiele brandstoffen door duurzame energiebronnen. In de praktijk leidt dit tot toenemende elektrificatie van de woonhuisinstallatie. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen, de woning wordt verwarmd met een warmtepomp, er wordt elektrisch gekookt en ook elektrisch rijden (en daarmee het aan huis elektrisch laden van auto’s) is sterk in opkomst. Om handvatten te bieden over hoe de veiligheid kan worden gewaarborgd, start Eaton daarom met een …Lees meer »
 • Plug and play warmtepomp doorstaat strenge winterperiode

  Plug and play warmtepomp doorstaat strenge winterperiode

  “De strenge vorstperiode deze winter was voor ons een geschenk uit de hemel; en niet alleen vanwege de ijspret buiten”, zegt Jacco Langebeeke. Hij is de ondernemer achter Vloerverwarming Nederland, die zich de laatste jaren steeds breder met verduurzaming van woningen bezighoudt. “Wij hebben zelf een warmtepomp ontwikkeld en laten die maken in Slovenië. Deze werkt zonder buitenunit maar met toevoer en afvoer van lucht door gaten in het dak. Je tilt hem zo de …Lees meer »
 • Mede-eigenaar installatiebedrijf: “Ik onderschatte Corona”

  Mede-eigenaar installatiebedrijf: “Ik onderschatte Corona”

  Het had weinig gescheeld of Wilfred de Regt was er niet meer geweest. De mede-eigenaar van Rekon Installatietechniek keek drie dagen lang de dood in de ogen toen hij in maart Corona opliep. Met vallen en opstaan werkt hij nu aan zijn herstel. En hij heeft een nieuwe missie: “Ik wil iedereen in de installatiebranche waarschuwen om de risico’s van corona niet te onderschatten. Het kan ons allemaal treffen. En je weet niet van tevoren …Lees meer »