• Nieuw online platform over slimme gebouwen om interactie te creëren

  Nieuw online platform over slimme gebouwen om interactie te creëren

  Smart Inside is de naam van een nieuw platform voor professionals op het gebied van woning- en gebouwautomatisering. Deze online community heeft als primaire doel om professionals met elkaar in contact te brengen. Dit met als doel hun netwerk, de informatie over en de betrokkenheid met hun vakgebied te vergroten. Hoewel het concept voor Smart Inside is geïnitieerd door de marketingcommissie van KNX Nederland, is de digitale community niet uitsluitend bedoeld voor KNX Professionals. Integendeel. …Lees meer »
 • Renson opent testcentrum voor energie-efficiënt, gezond en comfortabel wonen

  Renson opent testcentrum voor energie-efficiënt, gezond en comfortabel wonen

  Vlakbij haar hoofdkantoor opent Renson het Renson Concept Home: een moderne gezinswoning waarachter een testcentrum schuil gaat. De Waregemse fabrikant van ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ gaat hier in levensechte omstandigheden experimenteren en monitoren. Het Concept Home is in de eerste plaats een ‘real life’ testomgeving – op termijn mét bewoners – waar data uit de praktijk verzameld kunnen worden. Die data zullen dienen voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technieken, en om realistische …Lees meer »
 • Opnieuw pleidooi voor APK-keuring na incidenten met brandende zonnepanelen

  Opnieuw pleidooi voor APK-keuring na incidenten met brandende zonnepanelen

  TNO doet op korte termijn onderzoek naar incidenten met zonnepanelen die brand veroorzaakten. Dit gebeurt mede op initiatief van Uneto-VNI, die er bij haar leden nogmaals op aandringt om de regels te volgen voor het correct en veilig installeren van zonnepanelen. Het is overigens (nog) niet bekend of leden van de installateurskoepel bij deze incidenten betrokken waren. ‘De belangstelling voor zonnepanelen is enorm’, meldt Uneto-VNI op haar website. ‘Dat heeft veel nieuwe aanbieders aangetrokken, die lang niet allemaal lid bij ons zijn. Vakbekwame installateurs kennen de normen en eisen die …Lees meer »
 • “Sloop de hiërarchie tussen architect, aannemer en installateur”

  “Sloop de hiërarchie tussen architect, aannemer en installateur”

  DEN HAAG – Portret van Doekle Terpstra, Techniekpact. FOTO EN COPYRIGHT HENRIETTE GUEST Als het aan voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI ligt wordt de traditionele hiërarchie tussen architect, aannemer en installateur gesloopt. Dit zei hij tijdens de bijeenkomst Energieneutraal gebouwd op 20 september in Zutphen. Terpstra ziet techniek steeds belangrijker worden, waardoor de importantie van het werk van de installateur toeneemt. “Maar dit mag niet leiden tot een nieuwe hiërarchie, zoals die tot nu toe …Lees meer »
 • Van Dorp neemt failliet Helmonds installatiebedrijf over

  Van Dorp neemt failliet Helmonds installatiebedrijf over

  De activiteiten van het failliete Helmondse installatiebedrijf Elektro Klessens & De Koning worden overgenomen door Van Dorp. De technisch dienstverlener zal ook een groot deel van de medewerkers een nieuwe werkplek bieden. Hiermee is de dienstverlening aan de klanten van het failliete bedrijf gewaarborgd. De elektrotechnische en beveiligingsactiviteiten van Klessens & De Koning sluiten aan op de bedrijfsactiviteiten van Van Dorp te Helmond. Met deze versterking wil Van Dorp Helmond een volgende stap in de …Lees meer »
 • Meeste bezitters cv-ketel testen verwarming voorafgaand aan stookseizoen

  Meeste bezitters cv-ketel testen verwarming voorafgaand aan stookseizoen

  Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de mensen de cv-ketel voorafgaand aan het stookseizoen test. Verstandig, vindt installatiebedrijf Feenstra. Het bedrijf stimuleert consumenten ook dit jaar weer mee te doen aan de Nationale cv-ketel Testdag op 25 september a.s. Bewoners die op deze dag hun thermostaat op 25 zetten, maken …Lees meer »
 • ISSO brengt richtlijn uit die het ontwerp van gebouwbeheer transparant maakt

  ISSO brengt richtlijn uit die het ontwerp van gebouwbeheer transparant maakt

  Een effectief gebouwbeheersysteem (GBS) zorgt voor een integrale besturing en bediening van alle technische installaties, zoals de centrale verwarming, de luchtverversing en luchtbehandeling, maar bijvoorbeeld ook de zonwering en de verlichting. Wanneer het ontwerp van een GBS niet bij aanvang al is opgezet voor al deze functies brengt dat later onnodige kosten met zich mee. ISSO brengt hiervoor publicatie 115 uit, waarmee de gebouwbeheerder een richtlijn heeft voor het in kaart brengen van de ontwerpeisen …Lees meer »
 • Bewoners positief over deskundigheid van installateur

  Bewoners positief over deskundigheid van installateur

  Uit een onderzoek van allround technisch dienstverlener Feenstra blijkt dat vrijwel iedereen een goede, energiezuinige en veilige cv-ketel (heel) belangrijk vindt. Bijna 90% van de ondervraagden vindt dat je bij het installeren van een woninggebonden systeem altijd een vakman of -vrouw moet inschakelen. Ook voor het onderhoud van zo’n systeem doet 90% een beroep op een expert. Het lijkt erop dat positieve ervaringen met installateurs daarbij een rol spelen. Ruim vier van de vijf bewoners …Lees meer »
 • ‘Bioketels zijn veel schoner dan we denken’

  ‘Bioketels zijn veel schoner dan we denken’

  Uit recent onderzoek blijkt dat bioketels veel schoner zijn dan veel mensen denken. Zo heeft één moderne ketelinstallatie die duizenden woningen verwarmt, dezelfde impact op de fijnstofconcentratie in de directe omgeving als één conventionele houtkachel die af en toe wordt gestookt. Er zijn grote verschillen tussen kachels, ketels en open haarden die op hout worden gestookt. Zowel het energetisch rendement, de uitstoot, als de gezondheidseffecten lopen ver uit elkaar. Dit blijkt uit het Kennisdocument ‘Houtstook …Lees meer »
 • Aantal nieuwbouwprojecten met gasketel fors gedaald

  Aantal nieuwbouwprojecten met gasketel fors gedaald

  Het aardgasbeleid van Minister Wiebes begint duidelijk z’n vruchten af te werpen in de nieuwbouwsector. Het schrappen van de gasaansluitplicht per 1 juli 2018 leidt tot een forse daling van het aantal nieuwbouwprojecten met een gasketel. Vooral de warmtepomp is in de maanden juli en augustus met een duidelijke opmars bezig. Dit concludeert Bouwtrend na analyse van de energieprestatieberekeningen in de laatste twee maanden van meer dan 15.000 nieuwbouwwoningen. Sinds 1 juli 2018 mag er …Lees meer »
 • Kantoren verspillen nog veel energie

  Kantoren verspillen nog veel energie

   Om onze duurzame doelstellingen te halen moet het energiegebruik van gebouwen met 75% verminderd worden. Dit stelt e-nolis in een recent onderzoek naar het energiegebruik van kantoren. Uit het onderzoek blijkt dat nog steeds veel energie wordt verspild. Het verlies zit vooral in onzichtbare processen, zoals slechte afstemming van verwarming en koeling. Een opvallende conclusie in het rapport is dat ‘groene’ panden naar verhouding meer energie verspillen ten opzichte van het energielabel dan minder groene …Lees meer »
 • Uneto-VNI: Rutte III had in de begroting andere keuzes kunnen maken

  Uneto-VNI: Rutte III had in de begroting andere keuzes kunnen maken

  Uneto-VNI is positief én kritisch over de Miljoenennota voor 2019. De installatiekoepel is blij met de aandacht die het kabinet heeft voor de energietransitie. Tegelijkertijd vindt Uneto-VNI dat Rutte III in de begroting andere keuzes had kunnen maken. Daarmee zou de omslag naar een duurzame energievoorziening nóg sneller kunnen verlopen. Om in 2030 de uitstoot van CO2 met 49% te verlagen, is extra inzet voor de scholing van technici bijvoorbeeld hard nodig. Voorzitter Doekle Terpstra: …Lees meer »
 • Vestiging Warmteservice in Schagen geopend

  Vestiging Warmteservice in Schagen geopend

  Warmteservice heeft onlangs in Schagen haar 59e vestiging geopend. Michael Steenvoorden, voorheen werkzaam bij Warmteservice Alkmaar, gaat hier de scepter zwaaien. Steenvoorden: “We hebben al vestigingen in Alkmaar en Hoorn. Veel klanten gaven aan dat een vestiging in Schagen ook handig zou zijn. Immers, de installateur wil graag zo snel mogelijk zijn materialen in de buurt kunnen ophalen. De keus om hier te starten was dus snel gemaakt.” Warmteservice verkoopt cv-ketels, radiatoren, vloerverwarming, sanitair, elektra …Lees meer »
 • Beurscombi W én E in Hardenberg positief ontvangen

  Beurscombi W én E in Hardenberg positief ontvangen

  Installatie Vakbeurs en Elektro Vakbeurs zijn afgelopen dinsdag in Hardenberg gezamenlijk van start gegaan. Het is voor het eerst dat beide beurzen naast elkaar plaatsvinden, zodat zowel de E- als W-installateur alles onder één dak kan vinden. Dat is door exposanten en bezoekers positief ervaren, laat de organisatie weten. “We hebben deze combi uitvoerig getoetst, maar het blijft afwachten hoe het kwartje valt in de praktijk.” “Tijdens de beursdagen was de stemming in Hardenberg erg …Lees meer »