• Warmtepompen: feiten en fabels

  Warmtepompen: feiten en fabels

  Warmtepompen hebben te maken met een nieuwe beeldvorming: ze zijn vooral duur, maken teveel lawaai en slurpen stroom. Klopt die beeldvorming wel? Aeres Tech in Ede wil hier helderheid over geven en organiseert daarom op donderdag 26 september a.s. voor de derde keer de ‘Dag van de warmtepomp’. In een aantal lezingen en praktische workshops passeren feiten en de fabels over de warmtepomp de revue. Een van de sprekers is klimaatexpert Rimme van der Lee. …Lees meer »
 • Legionellabesmetting in voetbalstadion Roda JC

  Legionellabesmetting in voetbalstadion Roda JC

  Het stadion van Roda JC heeft t kampen met een legionellabesmetting. Dit meldt 1Limburg. De voetbalclub kan daardoor voorlopig niet in het eigen stadion trainen. Ook de oefenwedstrijd van vandaag tegen KV Mechelen is afgelast. Oorzaak is een defecte pomp, waardoor er water is blijven staan waarin de bacterie zich is gaan ontwikkelen. Het probleem wordt momenteel verholpen. Roda wijkt voor de trainingen uit naar de velden van amateurvereniging Groene Ster in Heerlen. De verwachting …Lees meer »
 • Feenstra mag proeve van bekwaamheid afnemen voor alle 800 monteurs

  Feenstra mag proeve van bekwaamheid afnemen voor alle 800 monteurs

  Sinds juni 2019 mogen de Feenstra-opleidingscentra in Amsterdam en Capelle a/d IJssel  ‘het InstallQ-keurmerk geaccrediteerd’ voeren. Door deze accreditatie kan de organisatie al haar 800 monteurs intern een proeve van bekwaamheid afnemen, zodat zij aan de wettelijke bepalingen voldoen. Eerder certificeerde het bedrijf zich al voor het keurmerk ‘Zonnekeur’. Vanaf 2020 mogen alleen gecertificeerde bedrijven met vakbekwame monteurs nog werkzaamheden verrichten aan cv-ketels, geisers en gashaarden (handhaving per januari 2021). “Deze certificering voor verwarmingsbedrijven vinden wij een prima ontwikkeling en ondersteunen wij van harte”, aldus Arian Lodder, operationeel directeur bij …Lees meer »
 • BAM laat sensor ontwikkelen om binnenklimaat automatisch te optimaliseren

  BAM laat sensor ontwikkelen om binnenklimaat automatisch te optimaliseren

  BAM heeft een sensor laten ontwikkelen die het binnenklimaat meet en verschillende functies van het gebouw aanstuurt. De sensor wordt onzichtbaar in het verlaagde plafond geïnstalleerd. Gebruikers kunnen via hun smartphone of via een ruimtebedieningspaneel hun ruimte-instellingen kiezen. De zogeheten Multisensor module meet omgevingsparameters zoals temperatuur, VOC (vluchtige organische gassen), CO2, lichtintensiteit, geluidsintensiteit en de aanwezigheid van mensen. Dit wordt gecommuniceerd naar het gebouwbeheersysteem, waarmee onder andere de ventilatie en verwarming kunnen worden geregeld. Daarnaast …Lees meer »
 • ‘Vooral collectieve rookgasafvoer vraagt om extra aandacht’

  ‘Vooral collectieve rookgasafvoer vraagt om extra aandacht’

  De Gezondheidsraad waarschuwde er vandaag in de Volkskrant voor dat koolstofmonoxide al schadelijk is bij veel lagere concentraties dan tot nu toe werd aangenomen. In duizenden woningen in Nederland zou de concentratie te hoog zijn. ‘Als ook langdurige blootstelling aan lage concentraties koolmonoxide van 9 of zelfs 6 ppm schadelijk is, moet dit vanzelfsprekend worden voorkomen’, laat Techniek Nederland hierop aan Installatienet weten. ‘Koolmonoxidemelders die ook lage concentraties koolmonoxide – onder de 10 ppm – …Lees meer »
 • Waterstof voor verwarming in elk huishouden

  Waterstof voor verwarming in elk huishouden

  Flamco en HSF gaan participeren in The Green Village in Delft. Dit platform biedt mogelijkheden om de toepassing van waterstof als duurzame energiedrager in een gecontroleerde en reële omgeving verder te onderzoeken en testen. Doel hiervan is dat elk huishouden in de toekomst veilig gebruik kan maken van waterstoftechnologie voor …Lees meer »
 • Groen licht voor Uniforme Objecten Bibliotheek

  Groen licht voor Uniforme Objecten Bibliotheek

  Het bestuur van Techniek Nederland en de grootste technisch dienstverleners binnen de ondernemersorganisatie hebben groen licht gegeven voor het bouwen van een Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Installatiebedrijven en hun projectpartners kunnen daarmee vanaf mei 2020 data uitwisselen. Omdat de UOB toegankelijk is voor alle betrokkenen, onafhankelijk van de gebruikte software, wordt het werken in Bouw Informatie Modellen (BIM) eenvoudiger en efficiënter. De bouw van de objectenbibliotheek is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van Techniek Nederland, …Lees meer »
 • Schell opent showroom met experience center in Nederland

  Schell opent showroom met experience center in Nederland

  De Duitse armaturenspecialist Schell uit Olpe heeft een nieuwe showroom met experience center in het pand van de Nederlandse reseller Hamers & Kesber in Huizen geopend. Architecten, aannemers en installateurs kunnen hier ruim 80 verschillende Schell-producten bekijken en een deel daarvan zien werken. Schell geeft in de showroom ook product- en installatietrainingen. Hamers & Kesber vertegenwoordigt al meer dan 16 jaar de sanitaire oplossingen van Schell in Nederland. Om deze oplossingen beter te kunnen presenteren, …Lees meer »
 • VLA en ISSO gaan intensief samenwerken

  VLA en ISSO gaan intensief samenwerken

  De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) en het kennisinstituut bouw- en installatietechniek (ISSO) gaan intensief samenwerken om een gezond binnenklimaat in de gehele sector te waarborgen. Dit is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst, ondertekend door Erik van Heuveln (voorzitter VLA, links op foto) en Rob van Bergen (directeur ISSO). Het doel van de samenwerking is het bundelen van de ervaring en kennis om samen producten voor professionals te ontwikkelen, zodat zij zelf zorg kunnen dragen …Lees meer »
 • Klimaatakkoord: ‘kosten fors hoger, besparingen bescheidener’

  Klimaatakkoord: ‘kosten fors hoger, besparingen bescheidener’

  Realisatie van de klimaatdoelen zal tot aanzienlijk hogere kosten leiden dan waar tot nu toe van is uitgegaan. Bij solide uitgangspunten richting de toekomst ontstaat een wezenlijk ander financieel-economisch beeld dan uit de doorrekening van het ontwerp klimaatakkoord naar voren is gekomen. Dit concludeert het EIB in de zojuist verschenen publicatie ‘Klimaatbeleid tegen het licht’, waarin de doorrekening van het klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving en de mobiliteit onder de loep is genomen. De onderlegger …Lees meer »
 • Andries Knevel dagvoorzitter legionellacongres

  Andries Knevel dagvoorzitter legionellacongres

  De Stichting Veteranenziekte houdt op 10 oktober haar vijfjaarlijkse congres in De Efteling. Andries Knevel, zelf lotgenoot, is dagvoorzitter. In dit jubileumjaar – de stichting Veteranenzieke bestaat 20 jaar – is het thema ‘Legionella? Help!’. Tijdens het congres spreekt onder andere Petra Brandsema van het RIVM over de daadwerkelijke cijfers rond het aantal slachtoffers door legionellose en de gevaren bij koeltorens en waterzuiveringsinstallaties. Irene van Veelen (ISSO) presenteert de uitkomsten van de enquête over drinkwaterveiligheid. …Lees meer »
 • Versterking bij Viega

  Versterking bij Viega

  Viega Nederland heeft zich versterkt met Daniël de Man, Lorenzo de Groot en Paul van de Moosdijk. De drie nieuwe medewerkers zijn in dienst getreden als accountmanager. Daniël de Man trad al op 1 mei bij Viega Nederland in dienst. Als accountmanager is hij binnen het verkoopteam Groothandel en Installatiebedrijven verantwoordelijk voor de regio West. Groothandels- en installatiebedrijven in de regio Zuid-West hebben met ingang van 1 juli 2019 kennis kunnen maken met collega accountmanager …Lees meer »
 • Veel animo voor Nefit evenement over warmtepomp

  Veel animo voor Nefit evenement over warmtepomp

  Zo’n 170 installateurs, adviseurs, aannemers en vertegenwoordigers van woningcorporaties uit Nederland waren op dinsdag 2 juli te gast op de Warmtepompspecialisten Campus in Deventer. Nefit Bosch organiseerde dit evenement in het vernieuwde Experience Center om partners bij te praten over relevante ontwikkelingen, kennis te delen en in te zoomen op onderwerpen die bij de reguliere trainingen vaak niet aan bod komen. De fabrikant is van plan vaker bijeenkomsten voor warmtepompspecialisten te organiseren.    Vorig jaar werden …Lees meer »
 • Industrie voor verwarming bundelt krachten

  Industrie voor verwarming bundelt krachten

  De oprichting van de Nederlandse Verwarmingsindustrie is nu officieel een feit. Tijdens een bijzondere ledenvergadering plaatsten de voorzitters van de deelnemende secties en/of verenigingen hiervoor hun handtekening. Het betrof Henk Sijbring van VFK, Bart Looman van VLS, Roger Lippertz van Rogafa en Jan Verdonk van de sectie warmte- & distributieafgiftesystemen. Er is zo een krachtenbundeling ontstaan op het gebied van warmte-opwekking, warmtedistributie en -afgifte, lucht- en stralingsverwarmingssystemen, regelapparatuur en rookgasafvoersystemen. De gezamenlijke bundeling van kennis …Lees meer »