Per 1 januari 2024 stijgt de energiebelasting op gas met elf eurocent per kuub, terwijl het tarief voor elektriciteit juist met twee cent afneemt. Dat maakt elektrisch verwarmen als alternatief voor de gasgestookte ketel ineens aanzienlijk aantrekkelijker, zo stelt Slimster.nl. De vergelijkingssite berekende dat de terugverdientijd met gemiddeld twee jaar afneemt.

Of het nu gaat om een lucht-lucht-, een lucht-water- of een hybride warmtepomp: de terugverdientijd daalt in alle gevallen met iets meer dan twee jaar. Waar je bij de goedkoopste optie - de lucht-luchtwarmtepomp - dit jaar nog op een terugverdientijd van ruim zeven jaar moet rekenen, gaat het vanaf 2024 nog maar om vijf jaar. Voor de lucht-waterwarmtepomp becijfert Slimster een afname van 9,6 naar 7,6 jaar. Bij de hybride warmtepomp - zonder aanschaf van een nieuwe cv-ketel - zijn de getallen nagenoeg hetzelfde.

Grote toename in vraag naar warmtepompen
Nu het stookseizoen begonnen is lijken meer huishoudens zich bewust van de impact van gasverbruik op hun energierekening. De vraag naar warmtepompen neemt namelijk sterk toe, zo concludeert Slimster op basis van eigen gegevens. Op slimster.nl kunnen consumenten offertes van warmtepompinstallateurs aanvragen. Vergeleken met januari van dit jaar (en december 2022) gebeurt dit momenteel ruim drie keer vaker. De eerste stijging werd in oktober, de eerste maand waarin de verwarming weer aangaat, ingezet.
Naast het feit dat mensen schrikken van hun oplopende gasverbruik deze maanden is er volgens Slimster-eigenaar Marco Schuurman nog een andere reden voor de sterk stijgende vraag naar warmtepompen. “Vanaf 2024 krijg je als consument geen subsidie meer op de aanschaf van een warmtepomp met energielabel A+ of lager. Echter, heb je de warmtepomp in 2023 gekocht, maar wordt deze pas in 2024 geplaatst? Dan ontvang je de subsidie nog wél”, aldus Schuurman.

Berekeningen inclusief subsidie
Slimster rekende met het meest recente gemiddelde gas- en elektriciteitstarief dat het CBS maandelijks publiceert (1,28 euro per kuub gas en 0,35 per kWh elektra) en paste dat voor 2024 aan op basis van de veranderingen in energiebelasting. Ook hield het rekening met een gemiddeld subsidiebedrag per type warmtepomp. Zonder subsidie zou de terugverdientijd van de lucht-waterwarmtepomp en de hybride warmtepomp afnemen met respectievelijk bijna (2,9) en ruim drie (3,3) jaar. Voor een lucht-luchtwarmtepomp is geen subsidie beschikbaar. Op haar website houdt Slimster de gemiddelde prijzen en subsidiebedragen van de verschillende soorten warmtepompen bij.

Terugverdientijd maximaal zeven jaar
De verhoging van de energiebelasting op aardgas en het verlagen van de belasting op elektra komt voort uit het plan van de overheid om te “stimuleren dat huishoudens vaker kiezen voor elektrische warmteopties, zoals warmtepompen.” Vanaf 2026 zijn huishoudens die hun cv-ketel willen vervangen dan ook verplicht op zijn minst voor een hybride warmtepomp te kiezen. Voorwaarde daarbij is wel dat deze zich binnen zeven jaar moet terugverdienen. Met de energietarieven van 2024 is dat, zoals blijkt uit de berekeningen van Slimster, nog net niet het geval.

Jaren 60 woningen all electric met warmtepomp zonder buitendeel

In een recent pilotproject is een aantal jaren 60 woningen gasloos gemaakt met een lucht/water-warmtepomp in combinatie met een 200 ...

‘Groei warmtepompen zal spectaculair doorzetten’

In 2023 zullen er naar verwachting 167.000 warmtepompen worden geïnstalleerd in de woningbouw, dat concluderen Dutch New Energy Research (DNE ...

Duizendste ‘liggende’ warmtepomp

Binnenkort rolt het duizendste Blackbird van de productieband. Na het succes van deze ‘liggende’ warmtepomp lanceert Weheat begin 2024 een ...

Kennis warmteverlies voor keuze warmtepomp

De kennis in het ISSO-kleintje warmteverliesberekening voor woningen is geactualiseerd. De kennis biedt methodes en uitgangspunten om het benodigde verwarmingsvermogen ...