Op de Duitse vakbeurs SHK+E Essen, die van 19 tot en met 22 maart jl. werd gehouden, kwamen ongeveer 30.000 beursbezoekers af. Zij lieten zich in de Messe Essen informeren over innovaties op gebied van sanitair, verwarming, klimaat en elektrotechniek. Het aanbod van de meer dan 330 exposanten uit 16 landen concentreerde zich op warmtepompen, hybride warmtepompsystemen en andere oplossingen voor verwarmingstechnieken en producten voor efficiënte installatie. In de begeleidende vakfora en speciale items behandelde de beurs ook een scala aan onderwerpen die momenteel een grote weerslag hebben op de branche: van kunstmatige intelligentie en drinkwaterhygiëne tot de energiewetgeving voor gebouwen.

Dit jaar ging de vakbeurs voor het eerst onder de naam 'SHK+E Essen' van start. De E staat voor de energiesector elektrotechniek, die een doorslaggevende rol speelt bij de koppeling van sectoren. Vooral accu's, batterijen, zonne-energie, wallboxen en omvormers stonden in het middelpunt van de belangstelling. Voor de verwarmingsbranche werkt de vakbeurs samen met z'n partner de 'Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie', wiens bedrijfsleider Markus Staudt vertelt: "Met de energiewetgeving voor gebouwen hebben de branche en consumenten eindelijk zekerheid. De wet staat talrijke technische verwarmingsoplossingen toe. De SHK+E bood een ideaal platform voor de West-Duitse SHK-vakhandel om meer te weten te komen over het aanbod aan oplossingen en gerelateerde onderwerpen zoals het nieuwe subsidieprogramma. Uitwisseling van informatie is nu belangrijker dan ooit, zodat de ambachtelijke sector en industrie gezamenlijk een vuist kunnen maken om ervoor te zorgen dat artikelen en wetten leiden tot ingebouwde verwarmingssystemen."

Trefpunt drinkwater
Het kaderprogramma op de SHK+E Essen omvatte onder andere onderwerpen als kunstmatige intelligentie in de ambachtelijke sector, politieke randvoorwaarden voor warmtepompen en de werving van vaklieden. Het Content Lab vierde z'n première in hal 2. Bezoekers konden hier bijvoorbeeld informatie krijgen over het gebruik van social media in de ambachtelijke sector. Een ander aandachtspunt was het 'Trefpunt drinkwater' van de figawa in hal 6. Op de agenda stonden onder andere nieuwe technische oplossingen voor drinkwaterinstallaties en stijgende temperaturen in de waterdistributie. Volker Meyer, directeur van figawa, maakt de balans op: "De presentaties bij het Trefpunt drinkwater, die gericht waren op onderwerpen als de koeling van drinkwater en de balans tussen energie-efficiëntie en drinkwaterhygiëne, konden rekenen op grote belangstelling van installateurs en gespecialiseerde planners. SHK+E ESSEN heeft laten zien dat de branche oplossingen kan aanbieden voor de huidige uitdagingen in het licht van het veranderende klimaat."

Waterstof en het gemeentelijke warmtenet
Op initiatief van de vakvereniging SHK NRW en Messe Essen werd tijdens SHK+E Essen voor het eerst een evenement gehouden over de rol van waterstof in de plannen van gemeentelijke warmtenetten. Op 20 maart legden verschillende experts in het Congress Center West onder andere uit waarom waterstof essentieel is voor de Duitse energietransitie en spraken ze over de vooruitzichten en vormgeving van een waterstofmarkt.

Tevreden bezoekers
De bezoekers van SHK+E Essen waren voornamelijk vakmensen uit de sectoren sanitair, verwarming, airconditioning en elektrotechniek, evenals technische planners voor de uitrusting van gebouwen en vertegenwoordigers van de groothandel. 73 procent was besluitvormer betreffende inkopen en inkoopbevoegd (2022: 69 procent). De beursbezoekers waren vooral geïnteresseerd in verwarmingstechnologie, gevolgd door sanitaire installaties en drinkwater. Ongeveer 90 procent van de bezoekers was volkomen tevreden of tevreden met het aanbod van de SHK+E Essen.
"We zijn zeer tevreden over de opkomst. De beurs heeft de verwachtingen meer dan waargemaakt en belangrijke impulsen gegeven. We zijn ook blij dat het nieuwe assortiment elektrotechniek zo goed is ontvangen. We zullen dit in de toekomst uitbreiden", vertelt Oliver P. Kuhrt, directeur van de Messe Essen.

De volgende SHK+E ESSEN vindt plaats van 17 tot en met 20 maart 2026 in de Messe Essen.

Techniekbranches lanceren aanvalsplan om 60.000 vacatures te vervullen

Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van onder meer de energietransitie en de bouwopgave vast te lopen. Daarom ...

Veel ergernis over onbekwame sollicitanten op technische vacatures

Bijna een derde van de HR-beslissers (31%) ergert zich aan onbekwame sollicitanten die op technische vacatures afkomen. Opvallend, aangezien de ...

Een derde van de technische vacatures pas na 6 tot 12 maanden vervuld

Het tekort aan technici is dus nog niet verholpen. Werkgevers vissen nog te vaak en te lang achter het net ...

Aantal vacatures in bouw naar recordhoogte

Het aantal vacatures in de bouwketen is gestegen tot recordhoogte. Vakmensen vinden wordt een steeds grotere uitdaging, zeker gezien de ...