Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 86 seconden

IMG_0628.JPGUneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, wil dat de overheid vakbekwaamheidseisen gaat stellen aan installatiebedrijven. Ook pleit de installateurskoepel voor de invoering van een verplichte APK voor cv-ketels. Uneto-VNI reageert hiermee op berichtgeving die het EO-televisieprogramma ‘Dit is de Dag Onderzoek’ gisteren naar buiten bracht.
Sinds het afschaffen van de Vestigingswetgeving in 2007 stelt de overheid geen vakbekwaamheidseisen meer aan installateurs en kan iedereen een installatiebedrijf beginnen. Dat is de installatiebranche een doorn in het oog. Voorzitter Titia Siertsema: “Wij vinden dat alleen vakbekwame, gediplomeerde installateurs cv-ketels mogen plaatsen en onderhouden. Helaas komen onze leden in de praktijk maar al te vaak de gevolgen van ondeskundig installatiewerk tegen. Dat levert gevaar op voor bewoners én voor omwonenden. Uit de cijfers van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid blijkt hoe alarmerend de situatie is.”
Uneto-VNI roept de overheid op om de vestigingseisen opnieuw in te voeren. Siertsema: “Laten we een voorbeeld nemen aan België en Duitsland. Daar worden wél vakbekwaamheidseisen gesteld aan installateurs. Het is onbegrijpelijk dat de overheid dit laat gebeuren. De veiligheid van burgers is in het geding.”
Sinds de afschaffing van de Vestigingswet stelt Uneto-VNI zelf wel vakbekwaamheidseisen aan de aangesloten leden. Siertsema: “Helaas kunnen wij niet voorkomen dat niet-leden van Uneto-VNI die niet beschikken over de juiste vakkennis, in de installatiebranche actief zijn. Hier ligt een taak voor de overheid.”
Uneto-VNI pleit ook voor de invoering van een verplichte APK voor cv-ketels, uitgevoerd door erkende installateurs. Siertsema: “Bijna de helft van de huizenbezitters laat de cv-ketel niet regelmatig controleren. De kans op ongelukken, bijvoorbeeld als gevolg van koolmonoxidevergiftiging, is dan groot. Onze leden komen stokoude cv-ketels tegen die nooit zijn onderhouden. Dat zou niet mogelijk moeten zijn.”

Voor meer informatie: www.uneto-vni.nl