Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 81 seconden

Andre KuipersUneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, presenteert tijdens de VSK twee doorbraken op weg naar volwaardig werken met BIM. Tijdens een lunch-event op 4 februari draagt de brancheorganisatie het beheer van het project ETIM –RT over aan de stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie. Ook wordt de Uniforme Objectenbibliotheek gelanceerd. Speciale gast is astronaut André Kuipers. De bijeenkomst staat open voor directie en management van installateurs, bouwers, adviseurs, architecten en kennisorganisaties.

De afgelopen jaren is de internationale ETIM-standaard voor technische producten aangevuld met parameters voor reken- en tekentoepassingen (RT). Fabrikanten kunnen daarmee hun technische producten ook voor 3D-moduleersoftware en CAD-tekenprogramma’s geschikt maken. Als alle producten zijn beschreven volgens deze standaard, is het voor bouwpartijen en softwareplatforms mogelijk om 3D-objecten te genereren en uit te wisselen. Tijdens het lunch-event op 4 februari (inloop vanaf 10.30 uur; aanvang 10.45 uur), draagt Uneto-VNI ETIM-RT over aan Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie die de standaard gaat beheren.

Ook lanceert Uneto-VNI tijdens het lunch-event het project Uniforme Objectenbibliotheek. Met de data uit ETIM-RT kunnen uniforme en uitwisselbare objecten gegenereerd worden in de CAD-systemen van de installatiebedrijven. Een team van specialisten van de betrokken IT-bedrijven ontwerpt momenteel een proof of concept. Naar verwachting worden tegen de zomer de eerste objectmodellen en plug-ins voor de CAD-systemen opgeleverd. De dataprovider 2BA speelt hierbij een belangrijke rol.

Speciale gast tijdens het lunch-event is astronaut André Kuipers. Tijdens zijn keynote-speech legt hij uit wat de ruimtevaart met de bouw- en installatiesector met elkaar gemeen hebben. Aansluitend op de bijeenkomst is er een lunch en gelegenheid tot netwerken. Ook zijn er twee korte sessies, waarvoor deelnemers zich apart kunnen aanmelden.

Voor meer informatie: www.uneto-vni.nl