Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 71 seconden

Het werken met gasinstallaties brengt een grote verantwoordelijk met zich mee. Maar nog steeds veroorzaken fouten ieder jaar tientallen doden en honderden zieken. De ISSO-instructie ‘Voorschriften gasinstallaties’ bespreekt onder meer praktijkvoorbeelden van het werken met aardgasinstallaties en draagt oplossingen aan.

ISSO, kennisinstituut voor de installatiesector, organiseert een instructie voor installateurs en adviseurs met handvatten voor het werken met gasinstallaties. Speerpunt van de instructie is het ontwerpen, installeren en onderhouden van aardgasinstallaties met een maximale belasting van 130 kW. Het betreft bestaande installaties en installaties in nieuwbouw. De instructie is een aanrader voor installateur, werkvoorbereider en servicemonteur.

De instructie belicht de inspectie van de omgeving van gastoestellen, te weten beluchting, rookgasafvoer, uitmonding en rookgasafvoer. Ook behandelt de instructie de vervanging van gastoestellen en CLV-systemen, een schoorsteensysteem voor de gestapelde woningbouw waar meer gesloten cv-toestellen op kunnen worden aangesloten. De deelnemers krijgen een overzicht van wijzigingen in de wetgeving, nieuwe normen en de praktijkrichtlijn gasinstallaties NPR 3378. Voorts worden diverse certificeringen van toestellen en bedrijven besproken, waaronder die van Ecodesign, Gaskeur en OK CV. De meeste onderwerpen worden toegelicht met praktijkvoorbeelden.

De instructie ‘Voorschriften gasinstallaties’ duurt van 15.00 tot 19.30 uur en wordt gegeven op 11 juni in Rotterdam,17 september in Eindhoven, 8 oktober in Alkmaar, 29 oktober in Zwolle en 5 november in de regio Utrecht. De kosten bedragen € 295,- (excl. btw en inbegrepen een buffet).

Aanmelden kan via www.isso.nl onder Kennisbijeenkomsten/Agenda. Bij de instructie hoort het vernieuwde ISSO-Kleintje Gas (het voormalige GAVO).