Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 90 seconden

De techniek voor biomassa gestookte ketels staat in het ISSO-handboek ‘Biomassaverbrandingsinstallaties’, de eerste technische handleiding op dit gebied. Het boek is dé kennisbron voor ontwerper, installateur en beheerder. Hiermee heeft de installatiesector een antwoord op de sterk groeiende markt van biomassa gestookte ketels.

Biomassa gestookte ketels worden vooral gebruikt voor de levering van warm water in grote gebouwen. De afname van dergelijke ketels is de afgelopen vijf jaar verdubbeld van circa 1.000 naar circa 2.000 installaties. Het marktpotentieel stijgt extra door Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE), een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken.

ISSO, het kennisinstituut voor de installatiebranche, speelt in op deze groeiende markt met een technische handleiding voor ontwerper, installateur en beheerder. Gebruik van het handboek komt de kwaliteit, de veiligheid en het imago van de biomassa-installatie ten goede. Het handboek is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) en Stichting Promotie Installatietechniek (PIT).

Het praktijkgerichte handboek beschrijft het ontwerp, de keuze van verschillende systeemcomponenten, het installeren en het beheer. De nadruk ligt op de verschillen met gasgestookte installatie, bijvoorbeeld brandstofopslag, brandstoftoevoer, verbrandingstechnologie en asafvoer.

De uitgave vormt ook de basis voor de in ontwikkeling zijnde BRL6000-22 ‘Ontwerpen, installeren en onderhouden van met biomassa gestookte cv-ketels’. Professionals die straks werken volgens deze boordelingsrichtlijn, kunnen zich op dit gebied laten certificeren. Met dit kwaliteitslabel onderscheidt de professional zich in de markt.

Het handboek ‘Biomassaverbrandingsinstallaties’ is via de winkel op www.isso.nl in te zien en te bestellen voor € 125,- (excl. btw en verzendkosten). Het boek verschijnt medio februari. Met een abonnement op www.isso-digitaal.nl is ook de digitale versie te raadplegen. Opleidingen en examens op het gebied van duurzame energie, waaronder biomassaverbrandingsinstallaties, staan op www.QBIS.nl, kwaliteitsregister Bouw & Installatiesector Nederland.