Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 107 seconden

Zes zorginstellingen zijn op zoek naar innovatieve partijen in de bouw. Deze partijen, variërend van architecten, bouwondernemers tot toeleveranciers, moeten de uitdaging aan willen gaan om de gebouwen zodanig te renoveren of nieuw te bouwen, dat de zorginstelling uiteindelijk geen energielasten meer heeft. Op de actiewebsite www.kansenvoorzorgvastgoed.nl heeft innovatieprogramma Energiesprong vandaag de zes uitvragen van zorginstellingen bij elkaar gebracht. Bouwpartijen hebben tot 15 mei de tijd om hun verkennende aanbod in te sturen. De actie resulteert in een Kansdag voor zorgvastgoed op 18 juni.

 

Op welke wijze kan een verzorgingshuis de energielasten tot nul reduceren? Hoe combineer je  warmte én frisse lucht in een zorginstelling dat 24/7 in gebruik is zonder energievretende installaties? Of hoe renoveer je eigenlijk een zorginstelling terwijl het volop in gebruik is en op welke manier kun je individuele temperatuurregeling invoeren? Deze en nog tal van andere vernieuwingsvragen van zorginstellingen staan nu op de website www.kansenvoorzorgvastgoed.nl

 

Initiatiefnemer voor de website is Energiesprong Zorgvastgoed. Doel van Energiesprong Zorgvastgoed is om op grote schaal vraag en aanbod te laten ontstaan voor zorginstellingen zonder energienota, oftewel ‘0-op de meter’. Het geld dat zorginstellingen jaarlijks kwijt zijn aan energiekosten kan namelijk als investeringsmotor worden ingezet om het vastgoed te vernieuwen en zo te verduurzamen.

 

De zes zorginstellingen hebben een zogenoemde verkennende uitvraag gesteld. Bouwpartijen kunnen hier tot 15 mei op reageren door de zorginstellingen een aanbod te doen. Uiteraard hoeft dit nog niet een tot in detail uitgewerkt plan te zijn. Dat kan ook niet, omdat daarvoor de vragen van de zorginstellingen nog niet concreet genoeg zijn. Het gaat er vooral om dat er een dialoog tussen de zorginstellingen en bouwpartijen tot stand komt.

 

Een expertpanel buigt zich over de inzendingen en beoordeelt ze op aspecten als visie, innovatie en haalbaarheid. Tevens krijgen de inzenders de gelegenheid hun plan te pitchen. De reacties hierop kunnen voor partijen aanleiding zijn om hun aanbod nog aan te passen. Op 18 juni wordt er door Energiesprong Zorgvastgoed een finale Kansdag georganiseerd. Tijdens deze dag ontmoeten eigenaren van zorggebouwen en bouwpartijen elkaar waarna zij gezamenlijk de plannen een stap verder kunnen gaan brengen.