Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 93 seconden

 

Wageningen-campusUniversiteit Wageningen en de Technische Universiteit Eindhoven zijn de duurzaamste hoger onderwijsinstellingen van Nederland. Dit werd bekend bij de uitreiking van de SustainaBul, de duurzaamheid ranking van Nederlandse hoger onderwijsinstellingen. Het betref een initiatief van Studenten voor Morgen. De hoger onderwijsinstellingen werden op verschillende aspecten beoordeeld. Naast onderwijs werd er onder andere gekeken naar energiegebruik, eten en drinken, financiën, afval, mobiliteit en sociale duurzaamheid. “Dit is het eerste jaar dat sociale duurzaamheid toegevoegd werd  aan de vragenlijst, omdat ook de onderwijsinstellingen hiermee vooruit willen,” aldus Josefine Rook, voorzitter van Studenten voor Morgen, een van de initiatiefnemers. “De onderwijsinstellingen willen allemaal graag verduurzamen maar missen vaak een startpunt, de SustainaBul biedt hen dit!”

De SustainaBul is in 2012 voor het eerst uitgereikt. Onderwijsinstellingen worden beoordeeld op de integratie van duurzaamheid in hun onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. De ranglijst richt zich niet alleen op duurzaamheid, maar ook op transparantie en communicatie hierover: instellingen moeten aan Studenten voor Morgen bewijzen hoe duurzaam ze bezig zijn. Het bijzondere aan de SustainaBul is dat de ranglijst wordt opgesteld door studenten in plaats van door een professionele organisatie. Ieder jaar worden nieuwe inzichten gebruikt om onderwijsinstellingen scherp te houden en weer een stapje verder te brengen.

Met een maximaal te behalen score van 180 lagen de Wageningen University (met een score van 173) en de Technische Universiteit Eindhoven (met een score van 171) dicht bij elkaar. Voor Wageningen is het de vierde keer dat zij bovenaan de ranglijst eindigen. Aan de ranking namen dit jaar in totaal 11 universiteiten en 9 hogescholen deel.

Beste hogeschool in de lijst is wederom Hogeschool Utrecht. De nummer drie in de ranglijst is de Universiteit Utrecht, na een negende plek vorig jaar. De Universiteit Leiden valt op als grootste stijger dit jaar, waar Leiden bij hun eerste deelname buiten de top vijftien viel, is dit jaar goud toegekend.

[related_post themes=”text”]