Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 108 seconden

 

Viega_Megapress_inpersaansluitingHet Megapress buisleidingsysteem van Viega maakt het lassen van dikwandig stalen leidingen overbodig. In plaats daarvan wordt geperst. Volgens de fabrikant levert dit tot 60 procent tijdbesparing op. Die tijd- en kostenbesparing is nu ook mogelijk bij aansluitingen in bestaande stalen buisleidinginstallaties voor bijvoorbeeld temperatuurmeters, voelers of manometers. Met de nieuwe Megapress inpersaansluiting en de bijbehorende gereedschapset vergt dat minder dan twee minuten.

Het achteraf aanbrengen van een aansluiting in dikwandig stalen buizen, zorgt in nagenoeg alle gevallen voor vervelend en tijdrovend oponthoud voor de gebruiker, aldus Viega. De installatie moet volledig worden geleegd, de leiding moet worden opengesneden en restwater moet worden verwijderd. Daar komen nog de verhoogde kans op brand door het lassen en de hogere kosten door stilstand bij. Die kosten en werkzaamheden zijn dankzij deze inpersaansluiting onnodig. En omdat er niet wordt gelast, hoeft men geen rekening te houden met afkoeltijden – de installatie is direct na het persen klaar voor gebruik.

Om in bestaande stalen buisleidingen achteraf een Megapress inpersaansluiting te maken, is een boormachine, een Viega persmachine en de nieuwe gereedschapset nodig. Met behulp van de bij de set behorende montagehouder en booras, wordt nauwkeurig een gat in de bestaande stalen buisleiding geboord. Vervolgens wordt de inpersaansluiting met behulp van de persmachine en de eveneens bij de gereedschapset behorende adapter in de buisleiding geperst. De blijvende dichtheid wordt gegarandeerd door een geïntegreerd EPDM dichtelement.

Net als de Megapress-fittingen biedt de nieuwe inpersaansluiting de veiligheid van het SC-Contur – niet-geperste verbindingen zijn daarmee direct zichtbaar bij een dichtheidstest. Na het persen zijn de buisverbindingen duurzaam en gegarandeerd dicht, aldus Viega.

Als systeemoplossing omvat de set alle onderdelen die nodig zijn voor het achteraf aanbrengen van aansluitingen in bestaande leidingen. Zowel de montagehouder als de booras en adapter voor de persmachine worden in een koffer geleverd.

De Megapress-inpersaansluiting is compact uitgevoerd waardoor de installateur meerdere aftakkingen naast of boven elkaar kan plaatsen. De nieuwe inpersaansluiting is voorzien van een ¾”-binnendraad terwijl een verloopstuk voor ½”-aansluiting leverbaar is. Zo kan ook een individueel Multi-T-stuk met ¾”- en/of ½”-aansluiting worden gemaakt.

De Megapress inpersaansluiting is vervaardigd van staal met zink/nikkelcoating en is verkrijgbaar voor de buisdiameters 1½”, 2”, 2½”, 3”, 4”, 5” en 6”.