Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 122 seconden

SMMSe buitendeelIntercool introduceert Toshiba’s nieuwe SMMS-e VRF warmtepomp/airconditioningsysteem. Het systeem heeft een ESEER (European Seasonal Energy Efficiency Rating) van meer dan 7 voor alle buitendelen. De capaciteit van één enkele buitenunit is verhoogd tot 61,5 kW koelvermogen t.o.v. zijn voorganger, de SMMS-i. Dit is te danken aan een nieuw ontwikkelde Twin Rotary DC compressor met dual vane technologie. De gebruikte (diamantachtige) coating zorgt tevens voor een reductie van wrijvingsverlies bij het vergrote toerentalbereik van 15 tot 115 RPS, aldus de fabrikant. De acht individuele buitenunits met elk twee compressoren van 22,4 tot 61,5 kW koelvermogen zijn in 27 capaciteitstrappen te koppelen tot maximaal168 kW koelvermogen. Toshiba verbeterde de energieoverdracht in haar 4-zijdige condensor door toename van het aantal rijen en toepassing van een kleinere diameter koperen pijp. De nieuwe 2-circuits condensor maakt het, met de verder geoptimaliseerde koudemiddelbesturing, bovendien mogelijk om het warmtewisselend oppervlak aan te passen op de behoefte uit het systeem.

Om de efficiëntie verder te optimaliseren en de hoeveelheid koudemiddelvulling te verlagen is er in de SMMS-e een ‘tube in tube’ warmtewisselaar voor de onderkoeling toegevoegd. In koelbedrijf wordt hiermee, door een lage vloeistoftemperatuur, het benodigde koudemiddeldebiet verlaagd bij gelijkblijvende capaciteit. Door de gereduceerde drukverliezen worden kleinere diameters koelleiding mogelijk, waardoor de installatiekosten verlaagd worden. In verwarmingsbedrijf wordt het, onder de juiste omstandigheden, mogelijk om de zuigdruk te verhogen door injectie van ‘lage temperatuur’ koudemiddel in de zuigleiding van de compressor. De verhoogde zuigdruk reduceert de compressortemperatuur en verhoogt daarmee de efficiëntie en de betrouwbaarheid, aldus de fabrikant.

Middels een nieuw ontworpen algoritme met een ‘hot-gas-bypass’ regeling maximaliseert de SMMS-e de duur van het verwarmingsbedrijf, (en minimaliseert dus de duur van de ontdooicyclus), waardoor bij winterse omstandigheden een stabielere ruimtetemperatuur ontstaat in vergelijking met conventionele ontdooicycli.

Een nieuw compressorontwerp en de verregaand geoptimaliseerde systeembesturing heeft het werkgebied van de SMMS-e verder vergroot van -10°C tot 46°C buitentemperatuur in koelbedrijf en tot -25°C buitentemperatuur in verwarmingsbedrijf. Met een toegestane totale leidinglengte van 1.000 meter, (235 meter tot het verst gelegen binnendeel en 40 meter hoogteverschil tussen binnendelen) kan één enkel systeem een gebouw van 11 verdiepingen aan.

Toegepast is verder Near Field Technology (NFT) voor draad- en contactloos data lezen en schrijven als hulpmiddel bij in bedrijf name, testen en storing zoeken. Zonder het openen van panelen kan met de gedownloade SMMS Wave Tool App op een smartphone het systeem getest worden en kunnen e-mails met systeemdata verstuurd worden voor verdere analyse op de zaak.

[related_post themes=”text”]