Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 94 seconden

groene menukaartZes Nederlandse wethouders hebben samen met Joos Ockels een toolbox gelanceerd om oude gebouwen duurzaam te maken. ‘De Groene Menukaart’ is te gebruiken door iedereen in Nederland met een historische woning, kerk, boerderij of industrieel erfgoed. De toolbox is geschikt voor alle soorten historische gebouwen, of het nu om een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk gaat. De website helpt bezoekers om hun pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken, door hen te informeren over ruim 50 duurzame opties. De toolbox is ingedeeld in 5 thema’s: quick wins, elektriciteit, verwarming, water & groen en isolatie. Van warmtepomp tot zonnepaneel, van isolerend glas tot groen dak. Bezoekers kunnen meer lezen over de duurzame opties en een snelle berekening maken van de investering, terugverdientijd en CO2-besparing. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit de deelnemende steden verzameld, zodat bezoekers tot actie kunnen overgaan met hun duurzame plan.

De eerste Groene Menukaart zag in 2014 het levenslicht en was, als initiatief van wijlen Wubbo Ockels met zijn organisatie De Groene Grachten, gericht op Amsterdam. Nu is De Groene Menukaart te gebruiken door mensen uit het hele land. De toolbox is volledig vernieuwd in samenwerking met het SER Energieakkoord en zeven koplopersgemeenten.

“Nederland telt alleen al 1,5 miljoen woningen van voor 1945. Dat is zo’n 20% van alle woningen in Nederland, van jaren ’30 woningen tot monumentale grachtenpanden en landgoederen.”, aldus Suze Gehem van De Groene Grachten. Om deze gebouwen in stand te houden is het belangrijk dat ze meegaan met de tijd. Oude gebouwen verduurzamen vraagt om een andere aanpak dan nieuwbouw. Gehem: “Mensen denken vaak dat er niet veel mogelijk is door de benodigde vergunningen. Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en de duurzame opties moeten ook passen bij een oud gebouw. Maar ieder pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden.” Om deze drempels weg te nemen is De Groene Menukaart ontwikkeld.

[related_post themes=”text”]