Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 112 seconden

Uneto-VNI pleit er in een brief aan de financieel specialisten in de Tweede Kamer voor om energiebesparing en duurzame energieopwekking voortaan fiscaal te belonen. Dat kan volgens de installateurskoepel door huiseigenaren die energiebesparende maatregelen nemen en zo hun woning een groener energielabel geven, per ‘labelstap’ een eenmalige korting op de inkomstenbelasting te geven. Hoe groter de labelsprong, des te hoger de heffingskorting.

Het voorstel van Uneto-VNI levert geen extra administratieve lasten op. De energielabels van woningen zijn beschikbaar en openbaar toegankelijk via het Kadaster. De overheid kan van die gegevens gebruikmaken en hoeft geen inkoopfacturen te controleren. Ook huiseigenaren hoeven geen extra handelingen te verrichten. Controle op de energiebesparende maatregelen heeft al plaatsgevonden in verband het de registratie van het verbeterde energielabel. Ook voor bedrijven levert deze fiscale maatregel geen extra administratieve lasten op.

Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI: “Dankzij deze maatregel brengen wij de CO2-uitstoot omlaag en komen de doelen van het energieakkoord binnen handbereik. We helpen woningbezitters om hun energierekening omlaag te brengen en wonen betaalbaar te houden. Bovendien geven we een impuls aan het groene bedrijfsleven en stimuleren we de innovatiekracht van onze industrie.”

Ook Jaap Laureijs directeur van de Bespaarinstallateur onderdeel van Gasned reageert enthousiast op het voorstel van de brancheorganisatie. Laureijs liet de redactie van Installatienet.nl weten: “Wij zijn een groot voorstander van het initiatief van uneto-vni. Het blinkt uit in eenvoud en lijkt snel toepasbaar binnen bestaande structuren. Daarnaast zorgt de koppeling aan het energielabel dat het energielabel meer gaat leven. Hoewel investeringen in o.a. zonnepanelen, isolatie en dubbelglas zonder subsidie op dit moment al goede rendementen opleveren zijn er nog veel energiebesparende oplossingen waarvoor een fiscale stimulans een forse impuls aan de markt zou kunnen geven. Voor de installatiebranche is het belangrijk dat zo’n regeling een structureel karakter krijgt. Dit maakt het voor bedrijven interessant om serieus te investeren in de benodigde kennis en outillage”.

Per 1 juli aanstaande vervalt het verlaagd btw-tarief voor renovatie- en onderhoudswerkzaamheden. Daarmee eindigt volgens Siertsema een maatregel die voor veel investeringen in energiebesparing heeft gezorgd. Siertsema: ‘Ons voorstel om energiebesparing fiscaal te belonen kan net zo’n positief effect hebben op vergroening van de bestaande bouw als de lage btw.’

Voor meer informatie: www.uneto-vni.nl