Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 248 seconden

Even over de grens ligt Essen. Volgens insiders een zeldzame parel in het geïndustrialiseerde Roergebied. “Als je tenminste de juiste wijken ingaat”. Wij bezochten Essen vanwege een geheel andere reden. Om het jaar organiseert de Messe Essen de SHK Essen, één van de grootste installatievakbeurzen van Europa. Gewoonlijk in het begin van maart. Vanwege het tijdschema beperkten we ons deze keer tot de sanitairhallen. Verslag van een rondje ‘duurzaamheid’, ‘veeleisende klanten’, ‘digitalisering’, nieuwe kranen en badtrends.

De SHK Essenhad dit jaar 556 exposanten uit 18 verschillende landen, die verspreid over 10 hallen hun nieuwe producten en systeemoplossingen lieten zien. Uiteraard was er ook een omlijstend programma met lezingen, presentaties en stands met infoborden. Evenals bij andere vakbeurzen in installatieland ligt het aantal beslissers gewoonlijk hoog; zo rond de 70%. De SHK besteedt aandacht aan diverse vakdisciplines binnen de installatietechniek; van duurzame energie-opwekkers, tot verwarmingsafgiftesystemen en koudetechniek. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de beurs vooral focust op ontwikkelingen op sanitair vlak. Van de 10 hallen waren er 6 gewijd aan sanitaire technieken, waterbehandeling en zwembadtechniek.

VSK versus SHK
Waar het aantal exposanten op de laatste VSK volgens bezoekers uit het vakgebied ‘wat mager’ was, kwamen ze dus wel ruimschoots aan hun trekken op de SHK. Bovendien, zo lieten standhouders ons weten, trekt de beurs ook veel Nederlanders, omdat Essen makkelijk aanrijdbaar is en vlak over de grens ligt. Overal viel dan ook onze moedertaal te horen.

Trends
Een snelle rondgang en gesprekken met standhouders maakten al direct duidelijk wat de trends zijn in sanitairland. Zo viel er meerdere keren te horen dat de klanten hun eisen flink aan het opschroeven zijn, bijvoorbeeld doordat ze zich nadrukkelijker bemoeien met de inrichting van hun badkamer. Deze ontwikkeling is niet zo verwonderlijk. De crisis is voorbij en men wil weer meer investeren in nieuwe badkamers, toiletten en keukens. Op verschillende stands waren daarnaast voorbeelden te zien van de voortschrijdende digitalisering in sanitairland. Bijvoorbeeld in de vorm van sensorkranen en beheeroplossingen voor sanitaire systemen, maar daarover straks meer. Niet echt meer opvallend, maar wel een terugkerend thema is de vergrijzing. Zowel in Duitsland als Nederland heeft deze ontwikkeling zijn weerslag op de badkamer. De klant wil langer thuis blijven wonen en heeft daarom een levensloopbestendige badkamer nodig. Uiteraard levert de installateur een belangrijke bijdrage aan het uitkomen van die wens. Tot slot: We zagen het ook al op de VSK; prefab, prefab, prefab. Waar het aantal handjes schaars is, springen de fabrikanten in het gat door snelle installatieoplossingen aan te bieden.

Digitalisering
Tot zover ons beknopte overzicht met trends; wat viel er verder op de stands zelf te ontdekken? Bij Schell was een goed voorbeeld te zien van de voortschrijdende digitalisering in sanitairland. De fabrikant demonstreerde haar nieuwe eSchell-platform. In openbare sanitairruimtes is een sterke behoefte aan hygiënische drinkwaterinstallaties, die efficiënt zijn in het gebruik. eSchell is een intelligent watermanagementsysteem, waarmee onder andere de mengkranen, thermische desinfectie en hygiënische spoelingen geregeld kunnen worden. Ook heeft eSchell een diagnosticeringsfunctie. Het watermanagementsysteem is vanaf een tablet of smartphone te bedienen. Een beheerder kan eSchell overigens ook koppelen aan zijn gebouwbeheersysteem van Priva. De eSchell SCC Bluetooth-module maakt het mogelijk om bijvoorbeeld op een kleinere schaal de aangewezen kranen te programmeren. Een interessante oplossing voor sportclubs en winkels om maar eens een zijstraat te noemen.

Legionellapreventie
Bij Ideal Standard waren Strada-wastafels te zien van dun keramiek. De sanitairfabrikant toonde ook Connect Air kranen met een slanke lijn en robuuste cartouche. Die slanke lijn, lijkt wel aan populariteit te winnen trouwens in sanitairland te oordelen naar het aantal standhouders dat ook aandacht besteedde aan dit fenomeen. Bij de CeraPlus 2 kranen extra aandacht voor legionellapreventie, onder andere door te verhinderen dat er minder water in het kranenhuis achterblijft waardoor de kans op biofilm afneemt. Wij moesten gelijk terugdenken aan ons bezoek aan de Schell-stand, waar de Xeris-kraan te zien was, die een ‘cool body’ heeft om te verhinderen dat de koudwater zijde ongewenst opwarmt.

Levensloopbestendige oplossingen
Bij Börsting bespeurden we veel aandacht voor ‘barrièrevrij’ douchen en baden met drempelloze douches en vrijstaande baden, zoals de 01 Naomi I en de Quinto of Quadro. Ook hier wordt rekening gehouden met het levensloopbestendig maken van badkamers. Daarnaast zijn het oplossingen zonder elektronica, zodat ze ook voor de iets minder gefortuneerde consument binnen handbereik blijven.

Leidingsystemen
Tot slot nog een bezoekje aan de VSH stand, leverancier van integrale leidingsysteem oplossingen. Het Shurjoint-systeem met groefkoppel is erg handig, omdat er geen tijd meer nodig is om te lassen. Als toepassing kan bijvoorbeeld worden gedacht aan droge blusleidingen. We zagen ook de VSH PowerPress, een perssysteem voor dikwandig staal. Het systeem is geschikt voor verwarming, koeling, perslucht en sprinklertoepassingen, en wordt geleverd in afmetingen van ½” tot 2”.

Volgende editie
Een snel bezoekje, maar de tijd meer dan waard. Mocht u enthousiast zijn geworden, dan is het de overweging waard om de volgende editie te gaan bezoeken van de SHK, die plaatsvindt van 10 tot 13 maart. Wederom natuurlijk in de Messe Essen