Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 134 seconden

KSB presenteert op de Hannover Messe 2014 voor de eerste keer de nieuwste uitvoering van de op de motor gemonteerde aandrijving PumpDrive voor de toerenregeling van centrifugaalpompen. Het systeem is ontworpen voor industriële toepassingen en maakt verlaging van het energieverbruik mogelijk door de pompcapaciteit af te stemmen op de werkelijke behoefte. Alle pomp- en motorgegevens zijn af-fabriek voorgeparametreerd. De benodigde tijd voor inbedrijfstelling van de pomp is daardoor hetzelfde als die van een niet-geregeld aggregaat.

 

Maximaal zes PumpDrives kunnen via plug-in busaansluitingen in één regeltechnische groep worden gecombineerd, zodat zes pompen parallel kunnen worden gebruikt. De regelgroep schakelt de pompen al naar gelang de behoefte af en aan, waardoor de individuele aggregaten gelijkmatig worden belast. Bovendien wordt de uitval van de afzonderlijke componenten zonder onderbreking gecorrigeerd.

 

Een zogenoemde ‘DFS’-functie (drukregeling met capaciteitsafhankelijke compensatie van het setpoint) simuleert wrijvingsverliezen in de leiding tussen pomp en gebruiker. Het aggregaat hoeft daardoor bij deellastbedrijf slechts zo veel opvoerdruk op te wekken als voor het compenseren van de weerstanden tot aan de verbruiker nodig is. Dit levert een extra energiebesparing, als een meting aan het punt van de laagste druk niet mogelijk is.

 

Er zijn veldbusmodulen voor Profibus DP-, Modbus RTU-, LON-, BACnet TCP/IP-, ProfiNet- en Ethernet-configuraties. Door een geïntegreerde draadloze module kan de gebruiker via Bluetooth zijn iPhone koppelen om zo met het systeem te communiceren en instellingen te configureren. De applicatie zorgt niet alleen voor een grote onderhoudsvriendelijkheid en snelle ingebruikname  van de pomp, maar maakt het ook mogelijk om toepassingsspecifieke data te beheren. De iPhone-app kan kosteloos worden gedownload via de iTunes Store.

 

PumpDrive is uitgevoerd met geïntegreerde volledige motorbescherming met aanloopstroom- en stroombegrenzing. Deze maakt een sterdriehoekschakelaar voor het opstarten of een PTC-beveiliging overbodig. Een ‘inbedrijfname wizard’ ondersteunt de gebruiker bij het inregelen voor zijn toepassing. De in de servicestekker geïntegreerde USB-interface ondersteunt een rechtstreekse koppeling aan de PC en staat daarbij garant voor een snelle gegevenstransmissie.

 

Optioneel kan de door KSB ontwikkelde intelligente PumpMeter-sensor eenvoudig via het aanwezige bussysteem worden aangesloten. Deze registreert de aanwezige zuig- en persdruk en het drukverschil of de opvoerhoogte en bepaalt daaruit of de bedrijfswijze van de pomp energiebesparend is.  

 

Alle PumpDrives hebben een universeel ontwerp tot een motorvermogen van 55 kW. Deze kan direct op de motor, aan de wand of in de schakelkast worden gemonteerd. PumpDrive is de enige toerenregeling die niet alleen asynchrone maar ook synchrone reluctantiemotoren kunnen aansturen. Voor grotere vermogens tot 1,4 MW zijn frequentieomvormers in boekformaat met beschermingsklasse IP 20 leverbaar voor inbouw in een schakelkast.

Voor meer informatie: www.ksb.nl