Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 119 seconden

Tot vorige week konden bedrijven producten en diensten insturen voor de VSK Awards 2016. En dat is en masse gebeurd. Niet eerder ontving de jury zoveel innovaties. Om precies te zijn honderd. Half december bekijkt de jury welke inzendingen gebombardeerd worden tot ‘nominatie’. Woensdagmiddag 3 februari worden de winnaars op vakbeurs VSK bekendgemaakt. De stem van de jury en het publiek zijn daarbij even belangrijk.

Brand Manager Cas Wegman van VSK is opgetogen over het aantal. “De installatiemarkt laat zich van zijn beste kant zien. De markt barst uit zijn voegen van innovaties. En ze komen allemaal samen op VSK.” Wegman heeft het grootste deel van de inzendingen bekeken. Daar hij geen jurylid is, matigt hij zich geen oordeel aan. “Dat is aan de jury, daar zitten de deskundigen.” Is hem helemaal niets opgevallen? “Nou, dat de meeste innovaties in de categorie Energiebesparing ingezonden zijn en dat daar producten tussen zitten variërend van een warmtepomp tot software. En dat past perfect bij het thema van de beurs ‘Kennis omhoog, verbruik omlaag’.”

Met innoveren heeft Nederland de weg naar boven weer te pakken. Vorig jaar was de helft van de bedrijven bezig met innovaties. Tussen 2010 en 2012 bleef dit steken op 38 procent. Ook de Erasmus Concurrentie en Innovatiemeter laat stijgingen zien. Daalde in 2014 het bedrag dat aan innovatie werd uitgegeven, in 2015 gaan bedrijven los. 5,2 procent meer geïnvesteerd in productinnovatie dan het jaar ervoor. Wegman: “We zien dat terug in het aantal inzendingen voor de VSK Awards. We zien dat sowieso terug over de hele VSK waar ‘energiezuinig’ de boventoon voert. VSK 2016 wordt de VSK-van-de-Innovaties.”

De genomineerden zullen in dat innovatie-circus een hoofdrol spelen. In hal 9 worden ze gepresenteerd in de VSK Awards Arena. Per categorie zal de jury maximaal vier inzendingen nomineren. Alle inzendingen die aan de minimale voorwaarden voldoen, maar niet zijn genomineerd worden bijeengebracht in de Innovatie Boulevard.

Dinsdag en woensdag kunnen ook bezoekers – uiteindelijk de mensen die met deze producten werken – hun stem uitbrengen. De stem van de jury en die van het publiek wegen even zwaar. Woensdag eind van middag worden de winnaars bekend gemaakt. Prijzen worden uitgereikt in de categorieën: Energiebesparing, Design, Systeemoplossingen en Installateurszaken.

Vakbeurs VSK wordt gehouden van 2 tot en met 5 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. De VSK is de belangrijkste beurs in Nederland op het gebied van verwarming, sanitair, klimaatbeheersing en koudetechniek.

Voor meer informatie: www.vsk.nl