Rond de 2,4 miljard mensen op deze aardbol hebben geen toegang tot sanitaire voorzieningen. Door gebrek aan toiletten in Afrika en Azië doen mensen hun behoefte vaak in struiken of in de buurt van riviertjes. Deze raken vervuild en besmet waardoor infecties zich snel verspreiden. Mensen kunnen ook hun handen niet wassen wat de situatie verergert. Zo sterven er jaarlijks ongeveer 800.000 jonge kinderen aan diarree, vaak veroorzaakt door het drinken van vervuild drinkwater.

Om dit probleem breed onder de aandacht te brengen lanceerde de VN in 2008 de ‘World Toilet Day’. In 2014 introduceerde groothandelaar 123Toilet.nl dit initiatief in Nederland onder de naam ‘Wereldtoiletdag’. “De site wereldtoiletdag.nl fungeert daarbij als een verzamelportal voor nieuws en acties die betrekking hebben op dit onderwerp’, legt Remco Knoester uit. Hij is behalve eigenaar van 123Toilet.nl ook woordvoerder van de Wereldtoiletdag.

Het gaat overigens de goede kant op, vertelt Knoester. Dankzij inspanningen van hulporganisaties, zoals Simavi, is het aantal mensen dat geen toegang heeft tot goede sanitaire voorzieningen wereldwijd afgenomen. In 2017 stond de teller nog op 2,5 miljard.

“In Nederland speelt het probleem absoluut niet. We hebben uitstekende sanitaire voorzieningen, zowel thuis, als bijvoorbeeld in de horeca, openbare gelegenheden en zorginstellingen. Wel kan de installateur een belangrijke bijdrage leveren om de hygiëne op een hoog peil te houden.”

Knoester denkt dan bijvoorbeeld aan de toepassing van kranen en zeepdispensers met infarood-sensoren, toiletrolhouders, mogelijkheden om de handen te wassen voordat de deurknop wordt aangeraakt en toiletbrilreinigers. Ook de groeiende populariteit van douche-wc’s juicht hij toe. “Hoewel ik ze vooralsnog vooral zie worden toegepast in thuissituaties en in de zorg. In restaurants of openbare toiletgelegenheden kom je ze nog niet zo snel tegen.”

Mocht een installateur ook een bijdrage willen leveren aan de verbetering van sanitaire voorzieningen in Derde Wereldlanden, dan kan hij uiteraard geld doneren via www.wereldtoiletdag.nl.