Panasonic introduceert een oplossing voor het aansturen van koelsystemen in serverruimten. Het gaat om een aangepaste versie van een bedieningspaneel dat de fabrikant eerder had ontwikkeld voor een serie splitairconditioningsystemen. Nieuw zijn onder meer uitgebreide supportfuncties, instellingen die helpen een 24/7 werking te waarborgen en verbeterde functies voor temperatuurbeheer.

In een serverruimte is veel apparatuur aanwezig die warmte genereert. Om de betrouwbaarheid van een dergelijke faciliteit te waarborgen is het noodzakelijk een serverruimte te koelen. Een te hoge temperatuur kan niet alleen leiden tot oververhitting van servers en switches, maar ook de levensduur van onder meer de accu's van Uninterruptable Power Supplies (UPS'en) aantasten.

Panasonic lanceerde eerder dit jaar al de Z-TKEA koeloplossing voor serverruimten. Deze oplossing bestaat uit twee redundante koelsystemen die zowel elkaars werking kunnen overnemen als elkaar kunnen aanvullen om de continuïteit van de koeling te waarborgen. Deze oplossing gebruikt onder andere het milieuvriendelijke koudemiddel R32. Het systeem behoudt zijn volledige capaciteit bij buitentemperaturen tot -20°C.

Om de Z-TKEA aan te sturen en te optimaliseren heeft Panasonic haar CZ-RTC5B bedieningspaneel vernieuwd. Dit paneel is oorspronkelijk ontwikkeld voor PACi split airconditioning systemen. De nieuwe versie is voorzien van verschillende aanvullende functies die het bedieningspaneel geschikt maken voor kritieke installaties.

Nieuw zijn onder andere een smart back-up functie die het mogelijk maakt de werking van een Z-TKEA systeem over te laten nemen door een redundant systeem. Indien de werking van één van de koelsystemen wordt verstoord of de koeling met prestatieproblemen kampt, wordt dit direct door het bedieningspaneel gedetecteerd. De functie schakelt automatisch het redundante koelsysteem in om zeker te stellen dat de temperatuur in de serverruimte op peil blijft.

Daarnaast is de bedieningspaneel voorzien van een rotatiefunctie waarmee de twee redundante koelsystemen afwisselend van elkaar worden ingezet. Deze functie zorgt dat beide systemen evenveel draaiuren maken en maximaliseert hierdoor de levensduur van de units.

Daarnaast zijn nieuwe supportfuncties toegevoegd aan het bedieningspaneel om een consistente en betrouwbare werking van het Z-TKEA systeem te waarborgen. Het bedieningspaneel monitort continu de workload in de serverruimte en past zowel de luchtstroom als temperatuur hierop aan om een consistente temperatuur te garanderen. Indien nodig kunnen beide koelsystemen gelijktijdig worden ingezet.