Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 123 seconden

‘De Faculteit Natuur en Techniek van Hogeschool Utrecht is koploper met de aanpassing van technische opleidingen aan de nieuwe marktontwikkelingen.’ Dat was de conclusie van Michaël van Straalen (voorzitter MKB Nederland, lid van Landelijke Regiegroep Techniekpact 2020, lid van de commissie-Van Pernis en voorzitter van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) tijdens het drukbezochte Onderwijscongres van de Faculteit Natuur en Techniek van Hogeschool Utrecht op 9 januari.

 

Van Straalen riep techniekdocenten op om hun relaties met het werkveld nog verder te intensiveren: “De verbinding tussen het technisch onderwijs en het bedrijfsleven moet maximaal worden vormgegeven. Om de nieuwe ontwikkelingen in het werkveld goed bij te kunnen houden is het een voorwaarde dat docenten zelf met één been in het bedrijfsleven staan.” Hij pleitte voor de ‘mkb-route’ (duaal leren zowel op school als in bedrijven) in het hbo, onder meer via de associate degree.

Andere sprekers op het Onderwijscongres waren onder meer Joris Jaspers (hoofd Innovatie UMC Utrecht), Remko van der Lugt (lector Co-Design bij Hogeschool Utrecht) en Remco van Lunteren (gedeputeerde Economische Zaken provincie Utrecht). Dagvoorzitter was journalist, tv-programmamaker en bijzonder HU-lector Onderzoeksjournalistiek Ad van Liempt.

 

Dat het goed gaat met de technische faculteit van Hogeschool Utrecht bewijst ook de snelle groei van het aantal studenten. ‘De Faculteit Natuur en Techniek is momenteel de snelst groeiende technische faculteit van Nederland. Dit schooljaar is het aantal nieuwe studenten met 25% gegroeid. Het beroepenveld zit te springen om onze afgestudeerden,’  aldus André Henken, faculteitsdirecteur. De faculteit heeft vier instituten: Engineering, Built Environment, ICT en Life Sciences & Chemistry. Met een overzichtelijk opleidingsaanbod met minder opleidingen dan voorheen, maar wel transparanter voor werkgevers en aankomende studenten. FNT wil zich onderscheiden op de thema’s Zorg & technologie, Duurzaamheid, Mobiliteit (railtechniek) en Creatieve Industrie.

FNT-docenten werken aan de verdere versterking van de verbinding van technisch onderwijs en onderzoek met de beroepspraktijk. Onder meer door externe opdrachten te werven voor studentenprojecten; langetermijnrelaties op te bouwen met bedrijven; te werken met succesformules als innovatielabs, learning labs en interdisciplinaire afstudeerateliers; onderzoeksvragen te vertalen naar projectopdrachten voor studenten en samen met de beroepspraktijk excellentie in het technisch onderwijs vorm te geven.

Docenten en onderzoekers van de faculteit Natuur en Techniek presenteerden diverse succesvolle innovatieve samenwerkingsprojecten met bedrijven, waaronder een C-boog om de bediening van röntgenapparatuur minder zwaar te maken en ductoscopie (lazeroperatie borstkanker via de melkgang).

Voor meer informatie: www.hu.nl