Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 74 seconden

plumberNederlandse werkgevers hebben vooral moeite met het vinden van technici. Ook de vacatures voor gespecialiseerde vaklieden zijn moeilijk vervulbaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse Talent Shortage Survey van ManpowerGroup onder ruim 40.000 werkgevers wereldwijd, waarvan 750 in Nederland. De belangrijkste oorzaak is een tekort aan sollicitanten op beschikbare vacatures. “Het tekort aan talent wordt in steeds meer sectoren voelbaar”, vertelt José Brenninkmeijer, COO van ManpowerGroup. “Er is sprake van een groeiende kloof tussen de kennis en vaardigheden waar de markt naar op zoek is en de kennis en vaardigheden die worden aangeboden.”

Maar liefst 35 procent van de werkgevers geeft aan dat het tekort aan sollicitanten het grootste probleem is. Daarnaast benoemt 20 procent van hen dat een gebrek aan ‘harde’ vaardigheden voor moeilijkheden zorgt, gevolgd door het missen van ervaring (18 procent).

Werkgevers gaan op verschillende manieren om met de nijpende tekorten. De meesten, 55 procent, bieden training en ontwikkeling aan huidige werknemers aan om de vacatures alsnog te kunnen vervullen. 47 procent onderzoekt alternatieve wervingsstrategieën, en 40 procent werft buiten de talentpool. “De inzetbaarheid van werknemers hangt steeds minder af van wat een werknemer al weet of kan, maar steeds meer van het vermogen om te leren en dit toe te passen”, aldus Brenninkmeijer. “Wij hebben zelf bijvoorbeeld groeiende ervaring met het omscholen van voormalig vluchtelingen naar een geschikte baan. Of we leiden (langdurig) werklozen op. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten, zowel voor de werkgever als de werknemer. En uiteindelijk voor de gehele maatschappij.”

[related_post themes=”text”]