Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 79 seconden

unnamedWerknemers uit de technische groothandel houden momenteel een flyeractie om hun collega’s te informeren over de volgens vakbond FNV ‘sigaar uit eigen doos’ die de werkgevers hun voorhouden bij de cao-besprekingen. Het loonbod van 2,35% wordt volgens de vakbond gefinancierd door een verslechtering van de werktijden en een bezuiniging op de toeslagen. Ook tekent FNV bezwaar aan tegen de toekenning van de verhoging in kleine stapjes en de hieraan verbonden voorwaarden. De actie vindt plaats bij diverse groothandels in het land.

Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator FNV, die zelf aanwezig is bij het hoofdkantoor van de Technische Unie in Amstelveen: “Sectorbreed verbeteren de bedrijfsresultaten omdat de bouw bijvoorbeeld weer aantrekt. Dus in plaats van te beknibbelen op de cao zouden de werkgevers juist moeten investeren in de werknemers. Meer echte banen en een fatsoenlijke loonsverhoging bieden de werknemers meer zekerheid en koopkracht. En dat komt ook de branche ten goede.”

In mei bereikten de cao-onderhandelingen tussen FNV Handel en de werkgeversorganisatie WTG een patstelling. De werkgevers hebben hun loonbod inmiddels wel verhoogd naar 2,35% in 1,5 jaar maar de FNV is het niet eens met de voorwaarden die hieraan zijn verbonden. Volgens Lettie Kleijer van de vakbond zijn dit “verslechteringen die ten koste gaan van het inkomen bij het werken in bijzondere roosters én dus ten koste gaan van de zeggenschap over privétijd van mensen.”

Met de flyeractie willen de FNV-leden hun collega’s er bewust van maken dat de werkgevers de voorgestelde loonsverhoging uit eigen zak betalen. De cao Technische Groothandel geldt voor circa 45.000 werknemers die werken bij 2.700 bedrijven.

[related_post themes=”text”]