Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 77 seconden

Cobouw Kosteninformatie en BIM-ID, een dochteronderneming van Bouwkundig Adviesbureau Zwolle (BAZ), hebben onlangs een tool ontwikkeld om vanuit een Revit 3D model snel de bouwkosten inzichtelijk te maken: ‘Van3DModelnaarBouwkosten.nl’. ‘Van3DmodelnaarBouwkosten.nl’ biedt de mogelijkheid om eenvoudig bouwkosten uit een Revit 3D model te genereren.

Het uitzoeken en berekenen van bouwkosten is een tijdrovende procedure. Het uittrekken van hoeveelheden, het koppelen aan kostengegevens en het onderhouden van de kostengegevens vergt enorm veel tijd. Met de tool ‘Van3DmodelnaarBouwkosten’ krijgt de gebruiker op een razendsnelle manier inzage in de bouwkosten van een bouwproject.

De tool heeft een goed onderhouden kostendatabase van www.bouwkosten.nl waarbij ook alle koppelingen tussen objecten en kostenregels zijn voorzien. Door het uitvoeren van een hoeveelhedenextractie wordt een calculatie gegenereerd. De gebruiker leest een tweetal bestanden (DWF en Mdb) in: de hoeveelheden worden gegenereerd en de calculatie gevuld. De bouwkosten zijn per bouwdeel inzichtelijk door de onderbouwing. Momenteel worden de mogelijkheden voor een IFC import onderzocht.

Met deze tool houdt de gebruiker gedurende het ontwerpproces de kosten constant in de gaten door op elk gewenst moment het model te toetsen aan onze kostendata. Op deze manier is de gebruiker ook in staat ontwerpvarianten snel op kosten met elkaar te vergelijken.

De tool kent 2 varianten. Eén gratis variant, waarbij alleen de totale kosten uit het model gehaald worden; deze variant is onbeperkt te gebruiken. De tweede variant biedt een gedetailleerd en onderbouwd kostenoverzicht per bouwdeel. Voor de tweede variant is een abonnement noodzakelijk.

Voor meer informatie: www.van3dmodelnaarbouwkosten.nl