Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 179 seconden

energiebeursDe Nederlandse industrie kan zijn duurzame concurrentiekracht vergroten door slimme CO2-besparingen. Dit uitgangspunt vormt de rode draad van het programma van de Industrial Morning tijdens Vakbeurs Energie 2016. FME, de ondernemersorganisatie van de technologische industrie in Nederland, presenteert deze Industrial Morning in samenwerking met o.a. ISPT, Universiteit Utrecht, Topsector-  en Expertisecentrum Energie.

Anno 2016 is de Nederlandse industrie verantwoordelijk voor bijna de helft van het nationale energiegebruik. In het Nationaal Energieakkoord is vastgelegd dat dit verbruik de komende jaren met tenminste 9 PetaJoule moet verminderen. Nu het er op lijkt dat dit niet gaat lukken, wil minister Kamp met name ten aanzien van het percentage duurzame energie en energiebesparing met verplichtende maatregelen komen. Met slimme energiebesparingen is er door de industrie veel winst te behalen op het gebied van CO2-reductie. Datzelfde geldt voor de verbetering van processen en productkwaliteit, waarbij een belangrijke faciliterende rol is weg gelegd voor de technologie.

Hans van der Spek, programmadirecteur FME: “Energiebesparing is verreweg de goedkoopste manier om CO2 te reduceren. Willen we onze duurzame concurrentiekracht vergroten, dan zal de Nederlandse industrie dit besparingspotentieel echt ten volle moeten gaan benutten. Recent onderzoek van FME naar knelpunten en oplossingen voor financiering van industriële energiebesparing toont bijvoorbeeld aan dat leveranciers zelf nog veel meer kunnen doen om hun klanten te helpen bij het besparen van energie.”

Tijdens de Industrial Morning worden Technologie Pitches gedaan, waarbij ondernemers in een korte presentatie laten zien welke technologieën op het punt van doorbreken staan. Van der Spek: “Technologie gaat een steeds belangrijkere rol spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Smart Energy, waarbij intelligente monitoring vroegtijdig afwijkingen kan signaleren en zo vervelende uitval kan voorkomen. Al hebben we bijvoorbeeld ook een pitch met een heel concreet vraagstuk: hoe maken we een betaalbare hoge-temperatuur warmtepomp voor de industrie. Er is heel veel kennis in Nederland, dat moet meer gedeeld worden!”

Naast de Technology Pitches komen de volgende onderwerpen aan bod: de ondergewaardeerde rol van energiebesparing als belangrijke bron voor (goedkope) CO2 reductie (door Ernst Worrell, Universiteit Utrecht), Financiering: van ESCO naar ‘Servetization’ (door Hans van der Spek, FME) en Smart (Industrial) Energy (door Erik Koops,  Avebe). De Industrial Morning wordt afgesloten met een Paneldiscussie over beleid, financiering en smart energy onderwerpen. Deelnemers aan de paneldiscussie zijn: Ton Hoff (MJA convenanten), Margreet van Gastel (ECE), Peter Alderliesten (TKI Industrie & Energie) en Gert-Jan de Geus (OCI Nitrogen).

De 12e editie van de Vakbeurs Energie vindt van 4 tot en met 6 oktober a.s. plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Met ruim 350 exposanten en honderden inhoudelijke sessies is de beurs een platform voor iedereen die met duurzame energieopwekking en energiebesparing bezig is. Uniek daarbij is de verbinding die wordt gelegd tussen de belangrijkste betrokken sectoren; gebouwde omgeving, industrie en – door de combinatie met de vakbeurs Ecomobiel – mobiliteit. Binnen Vakbeurs Energie is sinds de vorige editie een speciaal platform voor de industrie gecreëerd: Energie & Industrie. Dit jaar wordt het platform daarom verder uitgebreid, inclusief een eigen Industrie Theater waar tal van actuele topics aan bod komen. Beursmanager Wendy van de Geijn licht toe: ‘De hele programmering rond Energie & Industrie is erop gericht de industriële vakbezoeker te inspireren. Denk aan energiebesparing, isolatie en het realiseren van een hogere efficiency van het productieproces. We werken hierbij samen met diverse brancheorganisaties als FME, Stoomplatform, VIB en FedEC.”

De Industrial Morning vindt plaats op woensdag 5 oktober van 10.30 – 12.30 uur in het Industrie Theater op Vakbeurs Energie. Aanmelden kan via www.energievakbeurs.nl. Vakbeurs Energie is alleen toegankelijk voor professionals. Registratie en toegang tijdens de beursdagen kost €25,- exclusief BTW.

[related_post themes=”text”]