Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 100 seconden

Hansgrohe SE / BraxartHansgrohe heeft tijdens een rondgang met douaniers en octrooi-advocaten 13 schendingen van haar eigendomsrechten vastgesteld. Aanklachten werden ingediend en twee producten werden in beslag genomen. “Op beurzen ontdekken wij plagiaten redelijk eenvoudig”, aldus Carmen Vetter, hoofd van de afdeling eigendomsrechten. Zij was bij de inbeslagnemingen aanwezig (zie foto’s) en herkent schendingen van de eigendomsrechten meteen. “Door onze jarenlange aanwezigheid op beurzen geven wij een duidelijk signaal af. Wij zijn ons er echter ook van bewust, dat dit slechts het topje van de ijsberg is.”

Intensieve zoektocht

’s Werelds grootste ontmoetingsplaats voor de sanitair- en badkamerbranche, de ISH, is voor Hansgrohe iedere twee jaar de plek om intensief te zoeken naar plagiaten. Tijdens een gezamenlijke rondgang met de douane, ontdekt de badkamer- en sanitairspecialist uit het Zwarte Woud steeds weer diverse productvervalsingen. Vetter: “Vervalsingen die niet op een beurs getoond worden, kunnen wij alleen door middel van wereldwijde marktmonitoring vinden. Om succesvol te zijn in het verdedigen van onze eigendomsrechten, moeten wij dit bewustzijn in alle lagen van de onderneming aanscherpen.”

“Justitie aan onze kant”

Eigendomsrechten zijn duur: Hansgrohe SE investeert hier jaarlijks zeker twee tot drie miljoen euro in. 97 procent van de plagiaten komt uit China. Zodra er een schending aan het licht komt, grijpt justitie in. Carmen Vetter: “Het aantal van 100 procent is duidelijk afgenomen. Op de Aziatische markt zijn ze inmiddels goed bekend met de eigendomsrechten van Hansgrohe. Dat heeft als gevolg dat de vervalsers steeds vindingrijker worden om de designs uit het Zwarte Woud bedrieglijk goed te imiteren, zonder de eigendomsrechten echt te kwetsen.”

Genadeloos

Hansgrohe SE is genadeloos als het gaat om de vervolging van voor de hand liggende plagiaten. Carmen Vetter: “Wie kopieert, wordt vervolgd! Tijdens de ISH laten we dan tentoongestelde producten in beslag nemen. Dat schrikt al velen af. Als vervalste douches of kranen in grote aantallen aangetroffen worden, dan worden deze tijdens publiekstoegankelijke evenementen vernietigd in de shredder. Dat verhoogt het bewustzijn in de industrie nog verder, omdat de destructieve acties voor zichzelf spreken.”